Kenwood KVL8325S CHEF XL TITANIUM Omistajan opas

Tyyppi
Omistajan opas

Tämä käsikirja sopii myös

tutustuminen Kenwood Cooking Chef -keittiökoneeseen
turvallisuus
O
Lue nämä ohjeet huolella ja säilytä ne myöhempää tarvetta
varten.
O
Poista pakkauksen osat ja mahdolliset tarrat.
O
Jos virtajohto vaurioituu, se on turvallisuussyistä vaihdettava. Vaihtotyön
saa tehdä Kenwood tai Kenwoodin valtuuttama huoltoliike.
tärkeä lääketieteellisiä sähkökäyttöisiä implantteja
koskeva huomautus
O
Kaikkien induktiotekniikkaa käyttävien kuumentavien laitteiden tavoin
tämä laite tuottaa lyhyellä etäisyydellä vaikuttavia magneettikenttiä. Jos
käyttäjällä tai muilla lähistöllä oleskelevilla henkilöillä on sydämentahdistin
tai muu aktiivinen implantti, ennen käyttämistä on syytä kysyä lääkäriltä
lisätietoja vaaroista terveydelle.
O
Katkaise laitteesta virta ja irrota sen pistoke pistorasiasta ennen osien
asettamista paikalleen, irrottamista tai puhdistamista.
O
Pidä vartalon osat, korut ja löysät vaatteet liikkuvista osista ja laitteeseen
asennetuista osista.
O
Älä työnnä esimerkiksi sormiasi saranamekanismiin.
O
Älä jätä laitetta päälle ilman valvontaa.
O
Älä käytä vaurioitunutta laitetta. Toimita se tarkistettavaksi tai
korjattavaksi. Lisätietoja on huolto ja asiakaspalvelu -kohdassa sivulla
80.
O
Käytä vain tämän laitteen valmistajan suosittelemia varusteita ja vain
yhtä varustetta kerrallaan.
O
Älä ylitä sivulla 78 mainittua suurinta kapasiteettia. Kun käytät
induktiokuumenninta, älä ylitä kulhon sisäpuolelle merkittyä 3 litran
enimmäisrajaa.
O
Lue varusteen mukana toimitetut turvallisuus- ja käyttöohjeet ennen sen
käyttämistä.
O
Nosta tätä laitetta varovaisesti, sillä se on painava. Varmista ennen
nostamista, että kulho, työvälineet, kannet ja johto on kiinnitetty
kunnolla.
O
Älä anna johdon roikkua siten, että lapsi voi tarttua siihen.
O
Älä koskaan anna moottoriosan, virtajohdon tai pistokkeen kastua.
O
Ole varovainen koskettaessasi tai käsitellessäsi laitteen
osia, joita käytetään keittämistilassa, VARSINKIN KULHOA,
ROISKUMISSUOJUSTA JA TYÖVÄLINEITÄ, sillä ne ovat KUUMIA
myös virran katkaisemisen jälkeen. Irrota kulho ja kanna sitä kahvoja
käyttämällä. Käytä uunikintaita käsitellessäsi kuumaa kulhoa ja kuumia
sekoitustyövälineitä.
O
Irrota kulhotyövälineet varovaisesti pitkään jatkuneen käytön jälkeen, sillä
ne saattavat olla kuumia.
O
Kulhon alaosa pysyy kuumana pitkään kuumentamisen päättymisen
jälkeen. Käsittele kulhoa varovaisesti. Jos asetat sen kuumuudelle
herkälle pinnalle, suojaa pinta pannunalustalla.
67
Suomi
68
O
Varo sekoituskulhosta nousevaa höyryä varsinkin avatessasí
roiskesuojan kannen tai nostaessasi sekoitinpäätä.
O
Anna kuuman ruoan jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen sen siirtämistä
yleiskoneesta tehosekoittimeen.
O
Käytä ainoastaan tämän laiteen mukana toimitettuja työvälineitä ja
kulhoa. Älä lämmitä kulhoa minkään muun lämmönlähteen avulla.
O
Älä koskaan käytä laitetta kuumentamistilassa kulhon ollessa tyhjä.
O
Älä työnnä mitään ilmanvaihtoaukkoihin.
O
Kun käytät tätä laitetta, varmista, että se on tasaisella alustalla kaukana
reunasta. Varmista, että se on vähintään 10 cm:n päässä seinistä ja että
ilmanvaihtoaukkoja ei ole tukittu. Älä käytä laitetta kaappien alla.
O
Varmista ennen kuumentamista, että kulhon pohja ja
lämpötilatunnistimet ovat puhtaita ja kuivia, jotta induktiokuumennus
toimii oikein ja turvallisesti.
O
Älä aseta luottokortteja, magneettisuuteen perustuvia tietovälineitä tai
herkkiä sähkölaitteita induktiolaitteen lähelle sen ollessa käytössä.
O
Älä käytä laitetta uppopaistamiseen.
O
Tarkista aina ennen tarjoilemista, että ruoka on täysin kypsää.
O
Ruoka on syötävä pian kypsentämisen jälkeen. Ylijäänyt ruoka on
jäähdytettävä ja asetettava jääkaappiin nopeasti.
O
Laitteen väärinkäyttö voi aiheuttaa loukkaantumisen.
O
Fyysisesti, sensorisesti tai henkisesti rajoittuneet tai kokemattomat
henkilöt voivat käyttää laitteita, jos heidät on koulutettu käyttämään niitä
turvallisesti ja he ymmärtävät käyttämisen aiheuttamat vaarat.
O
Lapsia tulee pitää silmällä sen varmistamiseksi, että he eivät leiki
laitteella.
O
Tätä laitetta ei saa antaa lasten käyttöön. Pidä laite ja sen virtajohto
poissa lasten ulottuvilta.
O
Käytä laitetta ainoastaan sille tarkoitettuun kotitalouskäytöön. Kenwood-
yhtiö ei ole korvausvelvollinen, jos laitetta on käytetty väärin tai näitä
ohjeita ei ole noudatettu.
ennen liittämistä verkkovirtaan
O
Varmista, että koneen pohjassa esitetty jännite vastaa käytettävän verkkovirran jännitettä.
O
VAROITUS: TÄMÄ LAITE ON MAADOITETTAVA.
O
Tämä laite täyttää EU-asetuksen 1935/2004 elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvista materiaaleista ja
tarvikkeista.
ennen ensimmäistä käyttökertaa
Pese osat. Lisätietoja on huoltaminen ja puhdistaminen -kohdassa sivulla 80.
johdanto
Kiitos tämän Kenwood Cooking Chef -keittiökoneen ostamisesta. Toivottavasti siitä on hyötyä monien vuosien
ajan.
Kenwood on lähes 60 vuoden kokemus keittiökoneiden ja niiden varusteiden kehittämisestä. Kenwood Chef
-keittiökoneet ovat paljon enemmän kuin pelkkiä yleiskoneita.
Cooking Chef -kehitystyössä Chef-yleiskoneen tunnettua monipuolisuutta on laajennettu lisäämällä siihen
sekoituskulhon induktiokuumennustoiminto. Nyt voit valmistaa suosikkikakkujesi, pikkusuolaisten ja leivonnaisten
taikinat sekä lisäksi kuumentaa suoraan kulhossa sekoittamisen aikana. Mahdollisuudet ovat loputtomat.
Kenwood Cooking Chef on aidosti kattava ruoanvalmistusjärjestelmä lisävarusteidensa ansiosta.
Kestävä, luotettava, monipuolinen Kenwood.
Mitä induktiokuumentaminen on ja kuinka se toimii?
Kuumentaminen induktion avulla perustuu sähkömagneettiseen ilmiöön. Sähkövirta kulkee induktiossa käytettävän
kuparikelan läpi ja saa aikaan sähkömagneettisen kentän. Kun Cooking Chef -kulho lukitaan paikalleen, sen
pohjassa sijaitseva erityinen teräskerros sulkee piirin. Tällöin syntyy suuri määrä lämpöenergiaa, joka siirtyy kulhon
sisältöön kuumentaen ruoan.
Induktio käyttää energiaa erittäin tehokkaasti, koska vain kulhon pohja lämpiää. Muita kuumennusmenetelmiä,
kuten kaasua, käytettäessä lähes 50 % lämpöenergiasta nousee ylös kattilan reunoja pitkin. Cooking Chef
-induktiokuumennusalue tuntuu kuumalta vain kuumentamisen aikana ja sen jälkeen, sillä lämpö siirtyy siitä
ruokaan. Induktiokuumentaminen on siis erittäin tehokasta, turvallista ja siistiä.
Kenwood Cooking Chef kuumentaa samalla tavalla kuin liedelle asetettu kattila. Lisäksi Chef sekoittaa ruokaa
automaattisesti ja säätää lämpötilan tarkasti, joten voit tehdä samanaikaisesti jotain muuta keittiössä.
Cooking Chef käyttää erittäin tehokasta induktiokuumennustekniikkaa. Huomaat ehkä, että kuumentaminen sujuu
nopeammin ja voit käyttää alhaisempaa lämpötilaa kuin sähkö- tai kaasuliedellä. Ota tämä huomioon käyttäessäsi
laitetta ensimmäisen kerran tai kokeillessasi uutta ruokaohjetta. Jos käytät alussa korkeampaa lämpötilaa, pidä
ruokaa silmällä koko ajan samalla tavalla kuin tarkkailisit liedellä olevaa kattilaa. Alenna lämpötilaa tarvittaessa,
jotta ruoka ei pala eikä tartu kulhoon. Cooking Chef kuumentaa ruoan automaattisesti haluamaasi lämpötilaan
mahdollisimman nopeasti. Siksi lämpötilaa ei tarvitse säätää tavallista korkeammaksi ruoanvalmistuksen
nopeuttamiseksi. Kiinnitä huomiota myös sekoittamiseen. Jos käytät korkeaa lämpötilaa, ruokaa on ehkä
sekoitettava jatkuvasti
. Sekoitusasetuksista on hyötyä ruoan koostumukselle haudutettaessa sitä hitaasti
miedolla lämmöllä
.
69
On myös tärkeää valita kulhoon oikea työväline. Jäljempänä tässä julkaisussa annetaan ehdotuksia työvälineiden
valitsemiseksi. Huomaat pian, mikä työväline on oikea valinta kuhunkin tarkoitukseen. Korkeissa lämpötiloissa
joustava vatkain pitää kastikkeet tasaisina, mutta sekoitustyöväline on parempi valinta, jos ruoan koostumus on
kiinteämpi esimerkiksi pataruokaa tai ragout’ia valmistettaessa. Ruokaohjeissamme suositellaan kullekin ohjeelle
parhaiten soveltuvia työvälineille. Huomaat, että työvälineen vaihtaminen ruokaa valmistettaessa parantaa tuloksia.
Kulho, roiskesuoja ja työväline ovat kuumia ruokaa valmistettaessa ja heti sen jälkeen aivan kuten tavallista kattilaa
käytettäessä. Ole varovainen koskettaessasi niitä. Muista, että ruoanvalmistamisen aikana syntyy höyryä ja tiivistyy
kosteutta. Toimi varovaisesti katsoessasi kulhoon tai nostaessasi kantta tai Cooking Chef -koneen sekoituspäätä
kulhoon käsiksi pääsemiseksi. Varoita muita, kun koneessa valmistetaan ruokaa tai se on kuuma, jotta he osaavat
olla varovaisia. Kun kosket kuumiin osiin tai irrotat niitä, on suositeltavaa käyttää patakintaita ja kantaa kulhoa vain
sen kahvoista. Lämmölle herkät pinnat on suojattava pannunalustalla.
Kuumennettaessa nestettä tai runsaasti vettä sisältävää ruokaa lämpömittarin tarkkuus on yleensä +/- 5
°C. Näytettävän lämpötilan tarkkuus ja hallinta vaihtelevat kulhon sisällön, sen määrän, sekoitustaajuuden ja
käytettävän työvälineen mukaan. Ilmiö on samanlainen kuin valmistettaessa ruokaa liedellä. Silloin suuri määrä
ruokaa kookkaassa valmistusastiassa kuumenee mutta ei kiehu tasaisesti. Tällöin kattilan pohjassa ruoka on
kuumaa tai jopa palaa, mutta lähellä pintaa se on paljon viileämpää.
Laitteen lämpötilanäytössä on pieni sininen LED-merkkivalo. Se vilkkuu, kunnes valittu lämpötila on saavutettu.
Vilkkuminen loppuu, kun tarvittava lämpötila on saavutettu. Huomaa, että kun lisäät aineksia kulhoon, sininen
merkkivalo alkaa taas vilkkua, sillä kylmät ainekset alentavat kulhon sisällön lämpötilaa. Valo alkaa vilkkua myös
lisättäessä sekoitustaajuutta.
Huomaat pian, että Kenwood Cooking Chef on helppo käyttää ja että se helpottaa ruoan päivittäistä
valmistamista.
70
esittelyssä Kenwood Cooking Chef
(
Voit ostaa lisävarusteita ottamalla yhteyden asiakaspalveluun.)
työvälineiden kiinnityskolot
suuren nopeuden kiinnityskolo
normaalin nopeuden kiinnityskolo
hitaan nopeuden kiinnityskolo
työvälineen kiinnityskolo
yleiskone
normaalin ja suuren nopeuden kiinnityskolon kansi
sekoitinpää
hitaan nopeuden kiinnityskolon kansi
hitaan nopeuden kiinnityskolon vipu
cooking chef -kulho
päänvapautusvipu
nopeudensäädin
ilmanvaihtoaukot
kulhon jalusta / induktioalue
tyhjennysaukko
lämpötilan tunnistimet
ruostumattomasta teräksestä valmistettu K-vatkain
joustava vatkain korkeita lämpötiloja varten
vispilä
taikinakoukku
hämmennystyöväline
korkeassa lämpötilassa käytettävä lasta
lämpösuojus
kumitiiviste
roiskesuoja
syöttökansi
työtason suojausmatto
kiintoavain
71
ohjauspaneeli
ajastin ja lämpötilan näyttö
ajastuksen lyhentämispainike
ajastuksen pidentämispainike
lämpötilan säätö
sykäys-/suurnopeus, painike korkeassa lämpötilassa käytettävää vatkainta varten
nopeudensäädin
ajastuksen ja lämpötilan valintapainike
lämpötilan merkkivalo
sekoituspainike
nopeudensäätimen merkkivalo
72
työvälineiden korkeuden säätäminen
Sivulla 74 kuvataan yleiskoneen kokoaminen.
vispilä, ruostumattomasta teräksestä valmistettu K-vatkain,
sekoitustyöväline
Vispilä, K-vatkain ja sekoitustyöväline toimivat tehokkaimmin, kun ne
melkein koskettavat kulhon pohjaa
. Voit tarvittaessa säätää korkeutta
yleiskoneen mukana toimitetulla kiintoavaimella.
Toimi seuraavasti:
1 Irrota pistoke pistorasiasta.
2 Kohota sekoitinpäätä ja aseta vispilä, vatkain tai sekoitustyöväline
paikalleen.
3 Laske sekoitinpää alas. Jos etäisyyttä on säädettävä, nosta sekoitinpää ja
irrota työväline.
4 Löysennä mutteria
mukana toimitetun kiintoavaimen avulla, jotta
voit säätää vartta
. Voit laskea työvälinettä lähemmäs kulhon pohjaa
kääntämällä vartta vastapäivään. Voit nostaa työvälinettä kauemmas kulhon
pohjasta kääntämällä vartta myötäpäivään.
5 Kiristä mutteri.
6 Aseta yleiskoneeseen työväline ja laske sekoitinpää alas. Tarkista sijainti
edellä kuvatulla tavalla.
7 Toista edelliset toimet, kunnes työväline on oikeassa asennossa. Kun
asento on oikea, kiinnitä mutteri kunnolla.
korkeassa lämpötilassa käytettävä joustava vatkain - tämän
työvälineen tulisi lähes koskettaa kulhon pohjaa.
taikinakoukku - tämän työvälineen asento on säädetty tehtaalla, joten
sitä ei tarvitse säätää.
roiskesuojan asettaminen paikalleen ja
käyttäminen
Roiskesuoja koostuu kahdesta osasta: lämpösuojasta ja roiskesuojuksesta.
Lämpösuojan on oltava paikallaan ruokaa kypsennettäessä,
Muutoin yleiskone ei toimi ja näkyviin tulee virhekoodi E:03.
Lämpösuoja suojaa sekoitinpäätä kypsentämisen aikana
syntyvältä höyryltä. Sekä lämpösuoja että roiskesuojus voidaan asettaa
paikalleen esimerkiksi jauhojen tai tomusokerin vatkaamisen ajaksi tai jos
aineosien kosteuden halutaan pysyvän kulhossa. Roiskesuojusta ei saa
asettaa paikalleen muulloin kuin lämpösuojaa käytettäessä.
1 Nosta sekoitinpäätä, kunnes se lukittuu.
2 Paina lämpösuoja ylöspäin sekoitinpään
alaosaan, kunnes se on täysin
paikallaan. Lämpösuojaa käytettäessä kumitiivisteen on oltava oikein
paikallaan.
3 Kiinnitä kulho alustaansa.
4 Laske sekoitinpää alas.
5 Aseta roiskesuojus kulhoon ja työnnä sitä eteenpäin, kunnes se on täysin
paikallaan
.
O
Aineosat voidaan lisätä suoraan kulhoon sekoittamisen aikana käyttämällä
syöttöputkea.
6 Voit irrottaa roiskesuojuksen vetämällä sen irti yleiskoneesta.
7 Voit irrottaa lämpösuojan nostamalla sekoitinpäätä, kunnes se lukittuu.
Poista työväline ja vedä lämpösuojusta alaspäin sekoitinpään alaosasta.
Huomio: Aseta roiskesuojus paikalleen tai irrota se vain sekoitinpään ollessa
lukitussa asennossa.
73
vatkain
vatkaustyövälineet ja niiden käyttötarkoituksia
K-vatkain
O
Kakku-, keksi-, leivonnais- tai pasteijataikinoiden, täytteiden tai perunasoseen
tekeminen.
vispilä
O
Kananmunien, kermavaahdon, rasvattomien vaahtojen, juustokakkutäytteen
tai kohokastaikinan vatkaaminen. Älä vatkaa vispilän avulla paksuja seoksia,
esimerkiksi sokeri- ja voivaahtoa, sillä se voi vaurioitua.
taikinakoukku
O
Vain hiivaa sisältävien taikinoiden vaivaamiseen.
joustava vatkain korkeita
O
Moneen käyttötarkoitukseen, esimerkiksi vanukkaiden, munakkaiden ja
lämpötiloja varten kastikkeiden vatkaamiseen. Oikea työväline kuumien tai kylmien seosten
kaapimiseen kulhon reunoista vatkaamisen aikana. Myös vihannesten
freesaamiseen.
sekoitustyöväline
O
Käytetään, jos ruoan koostumuksen halutaan säilyvän ennallaan
valmistettaessa ruokaa esimerkiksi broilerista, kalasta, vihanneksista tai
hedelmistä.
vatkaimen käyttäminen
Ennen vatkaimen käynnistämistä varmista, että lämpötilan ja nopeuden
säätimet ovat Off- eli O-asennossa.
1 Käännä sekoitinpään nostovipua myötäpäivään
ja nosta sekoitinpäätä,
kunnes se lukittuu.
työvälineen asettaminen
paikalleen 2 Kiinnitä työväline sille tarkoitettuun koloon. Paina varsi uraan ja lukitse
paikalleen kääntämällä
.
sekoitustyöväline: voit asettaa sekoitustyövälineen paikalleen työntämällä
varren koloon ja kohdistamalla aukon varteen, jotta se sijaitsee metallinastan
alla sekoitinpään pohjassa. Tartu lastaan ja käännä siten, että nasta tulee
uran alapuolelle. Paina ylöspäin ja lukitse paikalleen kääntämällä
.
3 Kiinnitä kulho alustaansa painamalla ja kääntämällä myötäpäivään
.
4 Voit laskea sekoitinpään alas nostamalla sitä hieman ja kääntämällä
nostamisvipua myötäpäivään.
Laske sekoitinpää lukittuun asentoon.
työvälineen irrottaminen
O
Tee vaiheen 2 toimet päinvastaisessa järjestyksessä. (Käytä aina patakintaita
irrottaessasi työvälineen ruoanvalmistuksen päätteeksi.)
5 Työnnä yleiskoneen pistoke pistorasiaan. Nopeuden ja lämpötilan
merkkivalot syttyvät. Näytössä näkyy
. Tämän jälkeen se tyhjenee ja
virtamerkkivalo palaa
.
6 Käännä nopeudenvalitsin haluamaasi asentoon (suositukset näkyvät
sivulla 75). Yleiskone käynnistyy ja nopeuden merkkivalo vilkkuu. Voit
säätää ajastinta 1 sekunnin jaksoissa. Voit vaihtaa nopeutta koska tahansa
yleiskoneen ollessa toiminnassa.
7 Voit pysäyttää yleiskoneen palauttamalla nopeuden säätimen O-asentoon.
Tärkeää: Jos nostat sekoitinpään yleiskoneen ollessa käynnissä, se
pysähtyy automaattisesti ja kuuluu äänimerkki. Yleiskonetta ei voi käynnistää
uudelleen ennen sekoitinpään laskemista alas. Voit käynnistää yleiskoneen
uudelleen kääntämällä nopeuden säätimen O-asentoon ja valitsemalla
nopeuden uudelleen.
sykäyspainike
Voit käyttää sykäyspainiketta nopeuden säätimen ollessa O-asennossa.
Voit käyttää sykäyksiä painamalla sykäyspainiketta
P
. Yleiskone toimii
suurimmalla nopeudella niin kauan kuin painiketta painetaan. Jos kulhon
sisällön lämpötila ylittää 60°C, nopeus lisääntyy vaiheittain. Tällöin kuuluu
äänimerkki. Lisäksi nopeuden ja lämpötilan merkkivalot vilkkuvat nopeasti.
sekoituspainike
Kun painat sekoituspainiketta ja vapautat sen, yleiskone toimii pienimmällä
nopeudella kahden kierroksen ajan ja pysähtyy. Voit painaa painiketta
pidempään tai useita kertoja, jos aineet on sekoitettava perusteellisemmin.
Huomio: Jos sekoituspainiketta painetaan moottorin ollessa käynnissä,
yleiskone tekee sekoitustoiminnon ja palaa valitulle nopeudelle.
74
nopeudensäädin
Seuraavat nopeudet ovat vain ohjeellisia. Ne vaihtelevat esimerkiksi
sekoitettavien aineosien määrän ja lämpötilan mukaan.
Kääntämällä nopeudenvalitsinta myötäpäivään voit valita nopeuden alueelta
min–max.
K-vatkain
O
vaahdottaessasi rasvaa ja sokeria aloita min-nopeudella ja siirry max-
nopeuteen vähitellen.
O
kananmunien vaahdottaminen: 4 - max.
O
esimerkiksi jauhojen tai hedelmien sekoittaminen: min - 1
O
vaahdottaessasi sokerikakkutaikinaa aloita min-nopeudella ja siirry
max-nopeuteen vähitellen.
O
rasvan hierominen jauhoihin: min - 2.
korkeassa lämpötilassa
käytettävä joustava vatkain
O
vaahdottaessasi rasvaa ja sokeria aloita min-nopeudella ja siirry nopeuteen 3 vähitellen.
vatkain
O
kuumien tai kylmien seosten kaapiminen kulhon reunoista: aloita min-nopeudella ja siirry
vähitellen nopeuteen 3.
O
vihannesten paistaminen tai esimerkiksi risoton tai polentan sekoittaminen: valitse
nopeus
.
vispilä
O
Lisää nopeutta vähitellen max-nopeuteen.
taikinakoukku
O
aloita min-nopeudella ja lisää vähitellen nopeudelle 1.
sekoitustyöväline
O
käytä vain nopeuksia , ja .
hämmennysasetukset
Voit valita hämmennysasetuksen kääntämällä nopeudensäädintä vastapäivään. Nämä asetukset ovat
paras valinta, kun yleiskonetta käytetään ruoan valmistamiseen. Huomaa, että hämmennysnopeuksia
käytettäessä kaikki kannet on asetettava paikoilleen.
Käytä tätä asetusta esimerkiksi kastikkeiden sekoittamiseen hitaalla nopeudella.
Kun nopeudenvalitsin on tässä asennossa, yleiskone toimii hitaalla nopeudella noin kahden
kierroksen ajan viiden sekunnin välein.
Kun nopeudenvalitsin on tässä asennossa, yleiskone toimii hitaalla nopeudella 30 sekunnin
välein. Tämä asento on oikea valinta esimerkiksi pataruokien valmistamiseen.
Voit pysäyttää yleiskoneen palauttamalla nopeudenvalitsimen O-asentoon.
Huomio:
O
Kun nopeus on valittu, merkkivalo vilkkuu.
O
Laitteesta voi kuulua korkeaa ääntä sen ollessa toiminnassa. Tämä on normaalia.
ruoan kypsentäminen yleiskoneessa
TÄRKEÄÄ
O
Varmista, että induktioalue, lämpötilan tunnistimet ja kulhon jalustan ulkopinta ovat puhtaat. Muutoin
kuumennustunnistin ei toimi oikein, jolloin lopputulos ei ole paras mahdollinen.
O
Tarkista, että kaikki kannet ovat paikallaan, myös lämpösuoja. Jos ne eivät ole kunnolla paikallaan,
kuumennus ei toimi.
O
Käytä aina patakintaita irrottaessasi kulhon ja työvälineen ruoanvalmistuksen päätteeksi.
1 Kokoa sekoitin sivulla 74
annettujen ohjeiden mukaisesti.
2 Käännä lämpötilan valitsin haluamasi lämpötilan kohdalle.
O
Kuumennus ei ala ennen nopeuden valitsemista.
3 Siirrä nopeudensäädin haluamaasi asentoon. Moottori ja kuumennus käynnistyvät. Molemmat
merkkivalot vilkkuvat.
4 Kun asetettu lämpötila on saavutettu, lämpötilan merkkivalo palaa jatkuvasti.
Kuumennuksen aikana merkkivalo kuitenkin vilkkuu, jos sekoitin joutuu kuumentamaan kulhon sisältöä
sen pitämiseksi valitussa lämpötilassa. Lisätietoja on sivulla 69.
O
Jos kulhon lämpötila ylittää 60 °C, nopeutta rajoitetaan automaattisesti turvallisuussyistä vaikka olisi
valittu suurempi nopeus. Nopeus ei lisäänny automaattisesti, kun lämpötila alittaa 60 °C. Nopeus on
ensin nollattava ja valittava uudelleen.
75
O
Huomio: Kun ajastimen tai lämpötilan säätöpainiketta painetaan, ajastimen ja lämpötilan asetus vaihtelevat
näytössä.
5 Voit pysäyttää sekoittamisen ja kuumentamisen palauttamalla nopeuden säätimen O-asentoon. Voit jatkaa
toimintaa valitsemalla nopeuden.
vihjeitä
O
Joitakin ruokia (varsinkin runsaasti vettä sisältäviä) valmistettaessa lämpötila ei ylitä 100 °C,
sillä tämä on veden kiehumispiste.
O
Kun lisäät aineksia kulhoon kypsentämisen aikana, hidasta nopeutta sekä lisää ainekset hitaasti ja tasaisesti.
O
Voit kuumentaa kastikkeet nopeasti käyttämällä jatkuvaa hämmentämistä .
O
Työväline kannattaa vaihtaa ruokaa valmistettaessa. Esimerkiksi vihanneksia friteerattaessa on hyvä käyttää
joustavaa korkeita lämpötiloja sietävää vatkainta. Liha- tai siipikarjanlihapalasia keitettäessä voi käyttää
sekoitustyökalua.
O
Jos käytät roiskesuojusta ruoanvalmistuksen aikana, irrota se ennen sekoitinpään nostamista. Huomaa, että vettä
tiivistyy roiskesuojukseen ja lämpösuojaan.
O
Nosta sekoitinpää hitaasti, jotta neste valuu lämpösuojan alta takaisin kulhoon.
O
Käytettävissä on kolme hämmennystoimintoa, jotta voit valita ruokaa valmistettaessa vaadittavan
hämmentämisen. Joitakin ruokia on hämmennettävä koko ajan, jotta mitään ei tartu kulhon pohjaan. Joitakin
ruokia on hämmennettävä vain ajoittain, jotta niiden koostumus säilyy halutun kaltaisena.
O
Säädä työvälineen korkeus sivulla 73 kuvatulla tavalla, jotta saat parhaat tulokset.
O
Pisin kypsennysaika on 3 tuntia. Tämän jälkeen yleiskoneesta sammuu virta automaattisesti.
O
Ruokaa voidaan kuumentaa ilman että työväline on asetettu paikalleen. Nopeus on kuitenkin valittava. Tästä voi
olla hyötyä esimerkiksi voita tai suklaata sulatettaessa.
O
Kun ajastimen tai lämpötilan säätöpainiketta painetaan, kypsennysaika ja saavutettu lämpötila vaihtelevat
näytössä.
Vispilän toiminta nopeuden ollessa suuri ja lämpötilan korkea
Voit käyttää vispilää yli 60 °C:n lämpötilassa säätämällä haluamasi vispausnopeuden ja pitämällä sykäyspainiketta
painettuna. Tällöin kuuluu äänimerkki. Lisäksi nopeuden ja lämpötilan merkkivalot vilkkuvat nopeasti.
Vispausnopeus lisääntyy hitaasti valitulle tasolle. Voit lisätä nopeutta edelleen toistamalla nämä toimet. Voit
vähentää vispausnopeutta tai säätää yleiskoneen toimimaan normaalilla nopeudella.
Tätä toimintoa SAA käyttää vain vispattaessa. Älä ylitä suurinta kolmen litran määrää. Varmista,
että roiskesuojus on paikallaan. Laitetta ei saa jättää toimimaan ilman valvontaa.
ruoanlaiton jälkeen
O
Ole varovainen koskettaessasi tai käsitellessäsi laitteen osia, joita käytetään keittämistilassa, VARSINKIN
KULHOA, ROISKUMISSUOJUSTA JA TYÖVÄLINEITÄ, sillä ne ovat KUUMIA myös virran katkaisemisen jälkeen.
Irrota kulho ja kanna sitä kahvoja käyttämällä. Käytä uunikintaita käsitellessäsi kuumaa kulhoa ja kuumia
sekoitustyövälineitä.
O
Kulhon alaosa pysyy kuumana pitkään kuumentamisen päättymisen jälkeen. Käsittele kulhoa varovaisesti. Jos
asetat sen kuumuudelle herkälle pinnalle, suojaa pinta pannunalustalla.
76
näyttö
Yleiskoneessa on viisi erillistä turvatunnistinta. Ne toimivat kuumennettaessa ruokaa yleiskoneessa. Jos yleiskone
on käynnissä ja turvatunnistin laukeaa, ajastimen ja lämpötilan näyttöön tulee virheilmoitus, esimerkiksi E:01.
Lisäksi kuuluu äänimerkki ja yleiskone pysähtyy. Tarkista virheilmoituksen syy.
Virheilmoitus Kuvaus Ratkaisu
Sekoitinpää on nostettu ylös. Sulje sekoitinpää. Käännä
Jos sekoitinpää nostetaan ylös, turvatunnistin nopeudenvalitsin O-asentoon ja valitse
pysäyttää moottorin ja kuumennuksen. Jos haluamasi nopeus.
E:01 nopeudensäädin on käännetty johonkin muuhun
on Off O -asentoon sekoitinpään ollessa
nostettuna ylös, tämä viesti tulee näkyviin eikä
moottori käynnisty.
Cooking Chef -kulho ei ole paikallaan. Kuumennus Varmista, että Cooking Chef -kulho on
toimii vain kulhon ollessa paikallaan. Kulho on paikallaan. Varmista, että kulho on oikein
E:02 lisäksi asetettava paikalleen oikein. paikallaan. Käännä nopeudenvalitsin 0-
Turvatunnistimet tunnistavat, jos kulho on asentoon ja valitse haluamasi nopeus.
virheellinen tai asetettu väärin paikalleen.
Lämpösuoja ei ole paikallaan. Kuumentaminen Varmista, että lämpösuoja on asetettu
E:03
ei ole käytettävissä, jos lämpösuoja ei ole kunnolla paikoilleen. Käännä
oikein paikallaan. nopeudenvalitsin O-asentoon ja valitse
haluamasi nopeus.
Hitaan, korkean tai normaalin aukon kansi ei ole Varmista, että kaikki kannet ovat oikein
paikallaan. Turvatunnistimet tarkkailevat näitä paikallaan. Käännä nopeudenvalitsin
kansia. Jos nämä kannet eivät ole oikein O-asentoon ja valitse haluamasi nopeus.
E:04 paikallaan, kuumentaminen ei ole käytettävissä.
Jos valitaan hämmentäminen, moottori toimii
jatkuvasti. Kaikki sekoitusnopeudet ovat
käytettävissä.
Ongelma lämpötilan tunnistimessa. Jos kulhon Käännä nopeudenvalitsin O-asentoon,
lämpötilan tunnistetaan olevan odotettua irrota pistoke pistorasiasta ja anna
korkeampi, moottorista ja lämmitysyksiköstä laitteen jäähtyä. Tarkista, että kulhon
E:09
katkaistaan virta automaattisesti. pohja ja lämpötilatunnistimet ovat
puhtaat. Työnnä pistoke pistorasiaan ja
käynnistä laite normaalisti.
Moottorin nopeus- tai ylikuumenemisongelma. Käännä nopeudenvalitsin O-asentoon ja
Jos moottori jumiutuu tai kuumenee liikaa, irrota pistoke pistorasiasta. Poista
E:10
ohjausjärjestelmä katkaisee virran moottorista ja esteet, jotka jumiuttavat moottorin.
lämmitysyksiköstä automaattisesti. Varmista, että jäähdytysaukot eivät ole
tukossa. Työnnä pistoke pistorasiaan ja
käynnistä laite.
Jos tämä virheilmoitus tai muita virheilmoituksia tulee näyttöön uudelleen, ota yhteys Kenwoodin asiakaspalveluun.
77
ajastimen käyttäminen
Voit käyttää ajastinta joko itsenäisesti tai yhdessä kuumennuksen kanssa. Jos aikaa ei aseteta, ajastin mittaa
aikaa yhden sekunnin välein yleiskoneen toimiessa. Pisin käyntiaika on kolme tuntia.
1 Työnnä yleiskoneen pistoke pistorasiaan. Näytössä näkyy lyhyesti
. Tämän jälkeen se tyhjenee ja
virtamerkkivalo palaa
.
2 Paina painiketta + tai –. Näyttöön tulee 0:00.
3 Paina painiketta + tai -, kunnes näytössä on haluttu aika. Ajastin mittaa aikaa 5 sekunnin jaksoissa. Jos painiketta
pidetään painettuna, numerot vaihtuvat sitä nopeammin mitä pidempään painiketta pidetään painettuna. Ajaksi
voidaan valita enintään 3 tuntia.
Huomio: Jos painiketta + painetaan, kun ajastimen arvona näkyy 3:00, ajaksi muuttuu 0:00. Jos painiketta –
painetaan, kun ajastimen arvona näkyy 0:00, ajaksi muuttuu 3:00.
4 Siirrä nopeudensäädin haluamaasi asentoon. Yleiskone käynnistyy ja ajastin mittaa aikaa alaspäin yhden sekunnin
välein.
O
Voit pysäyttää yleiskoneen kääntämällä nopeuden säätimen O-asentoon. Tällöin myös ajastin pysähtyy. Ajastin
jatkaa ajan mittaamista, kun yleiskone käynnistetään uudelleen.
5 Sekoittaminen pysähtyy automaattisesti, kun aika on kulunut loppuun. Tällöin kuuluu äänimerkkejä kolmen
sekunnin ajan. Näyttö vilkkuu viiden sekunnin ajan. Tämän jälkeen se tyhjenee ja virtamerkkivalo palaa
.
ajastimen nollaaminen
1 Voit pysäyttää ajastimen painamalla painikkeita + ja - (nopeuden säätimen on oltava O-asennossa).
O
Kun laite on käyttämättä 10 minuuttia, nestekidenäyttö ja taustavalo siirtyvät valmiustilaan eli pimenevät. Näyttö
palaa käyttöön, kun jotain painiketta tai säädintä käytetään.
enimmäiskapasiteetit
murotaikina
O
Jauhojen määrä: 910 g
jäykkä hiivaa sisältävä
taikina
O
Jauhojen määrä: 1, 5 kg
O
Kokonaispaino: 2,4 kg
pehmeä hiivaa sisältävä
taikina
O
Jauhojen määrä: 2,6 kg
O
Kokonaispaino: 5 kg
kuivakakkutaikina
O
Kokonaispaino: 4,55 kg
munanvalkuaiset
O
16
kypsennystilassa
O
3 litraa
yleisiä vihjeitä
O
Keskeytä sekoittaminen säännöllisesti ja kaavi taikina alas kulhon reunoilta.
O
Kananmunat vatkautuvat helpoimmin huoneenlämpöisinä.
O
Ennen valkuaisten vaahdottamista tarkista, ettei vispilässä tai kulhossa ole rasvaa tai keltuaista.
O
Käytä piirakkataikinassa kylmiä aineosia, ellei ruokaohjeessa ole muunlaista mainintaa.
leipää leivottaessa
tärkeää
O
Älä ylitä mainittua enimmäiskapasiteettia. Muutoin kone ylikuormittuu.
O
Jos sekoittaminen muuttuu työlääksi, katkaise virta, poista puolet taikinasta ja vaivaa taikinanpuolikkaat erikseen.
O
Ainekset sekoittuvat parhaiten, kun lisäät nesteen ensin.
78
79
ongelmanratkaisuohjeista ruokaa valmistettaessa
Ongelma Syy Ratkaisu
Yleiskone ei kuumenna ruokaa. Näytössä Jokin turvatunnistin on lauennut. Virheilmoituksista on lisätietoja sivun 77
näkyy virheilmoitus ja laitteesta kuuluu taulukossa.
äänimerkki. Varmista, että sekoitinpää on lukittu ala-
asentoon.
Varmista, että kaikki aukkojen kannet ovat oikein
paikallaan.
Varmista, että lämpösuoja on asetettu kunnolla
paikoilleen.
Varmista, että kulho on kunnolla paikallaan.
Lämpötila on valittu mutta kulhon sisältöä ei Nopeutta ei ole valittu. Valitse nopeus.
kuumenneta (lämpötilan merkkivalo ei pala).
Sekoittimen nopeus muuttuu Nopeutta rajoitetaan automaattisesti, kun Tämä on turvallisuusominaisuus.
ruoanvalmistuksen aikana. kulhon sisältö kuumenee lämpötilaan 60 °C.
Ruokaa palaa kulhon pohjaan. 1 Valittu lämpötila voi olla liian korkea. 1 Valitse alempi lämpötila tai kypsennä
alhaisemmassa lämpötilassa.
2 Käytössä on vääränlainen työväline. 2 Tarkista, että käytössä on oikea työväline.
3 Hämmennys toimii liian hitaasti. 3 Lyhennä hämmennysten välistä aikaa tai
hämmennä jatkuvasti.
4 Työväline ei ehkä ole riittävän alhaalla kulhossa. 4 Säädä työvälinettä.
5 On valittu liian pitkä aika 5 Kypsennä ruokaa lyhyempi aika (varmista, että
ruoka on täysin kypsää).
6 Tunnistin ja/tai kulhon alapinta eivät ehkä 6 Varmista, että nämä alueet ovat puhtaat ja
ole puhtaita. kuivat.
Ruoan rakenne ei ole tasainen. 1 On valittu liian korkea lämpötila. 1 Alenna lämpötilaa.
2 Hämmennys toimii liian nopeasti. 2 Hidastaa hämmennysnopeutta.
3 Aineksia on kypsennetty liian pitkään. 3 Lyhennä kypsennysaikaa (varmista, että ruoka
on täysin kypsää).
4 Käytössä on vääränlainen työväline. 4 Tarkista, että käytössä on oikea työväline.
Sekoitusnopeus vaihtuu. 1 Ainekset ovat liian suuria, kovia tai kiinteitä. 1 Paloittele ruoka pienemmiksi paloiksi. Poista
hedelmistä kivet. Sulata ainekset hitaasti ilman
työvälinettä (nopeus on kuitenkin valittava).
2 Lisää ainekset, kun sekoitinpää on laskettu alas.
3 Tarkista, että käytössä on oikea työväline.
Kuumaan seokseen on lisätty kylmiä aineksia, Jos kulhon sisältöä ei hämmennetä kokonaan, 1 Anna aineksille aikaa sekoittua kokonaan.
mutta lämpötilanäyttö ei reagoi nopeasti. lämpötila vaihtelee sen eri osissa. 2 Lisää hämmennysnopeutta.
Sekoitinpäätä on vaikea sulkea, kun Jos kulhon pohjalla on kovia aineksia, kuten Lisää ainekset, kun sekoitinpää on laskettu alas.
kulhossa on ruokaa. suklaata, sekoitinpää ei lukkiudu ala-asentoon.
Sekoitin toimii jatkuvasti, kun hämmennys Aukkojen kannet ovat virheellisesti paikallaan. Varmista, että kaikki aukkojen kannet ovat oikein
tai on valittu. paikallaan.
Lisävarusteen käyttäminen rajoittaa Kulho on asetettu paikalleen kuumana. Irrota kulho tai anna sen jäähtyä alle 60 °C:n
moottorin nopeutta. lämpötilaan.
puhdistaminen ja hoitaminen
hoitaminen ja puhdistaminen
O
Ennen puhdistamista katkaise laitteesta virta ja irrota pistoke pistorasiasta.
O
Aukossa voi näkyä hieman rasvaa, kun sitä käytetään ensimmäisen
kerran. Tämä on normaalia. Pyyhi rasva pois.
O
Lämpötilatunnistimien metallipinnat voivat näyttää kuluneilta normaalissa
käytössä. Tämä ei vaikuta laitteen toimintaan.
O
Älä jätä joustavaa korkeita lämpötiloja sietävää vatkainta kiinni koneeseen,
kun sitä ei käytetä.
lisälaitteille tarkoitetut aukot
O
Pyyhi kostealla kankaalla ja kuivaa.
O
Älä upota veteen äläkä käytä hankaavia aineita.
joustava vatkain korkeita
O
Irrota joustava kaavin aina työkalusta ennen puhdistamista.
lämpötiloja varten
O
Pese joustava kaavin ja työkalu lämpimän veden ja pesuaineen avulla.
Kuivaa perusteellisesti. Osat voidaan myös pestä astianpesukoneessa.
Huomaa: Tarkista työkalun rungon kunto ennen käyttämistä ja käyttämisen
jälkeen. Tarkista myös kaavin säännöllisesti. Jos se on kulunut, vaihda se.
kulhot, työvälineet, roiskesuoja
O
Pese käsin ja kuivaa tai pese astianpesukoneessa.
O
Älä käytä metalliharjaksista harjaa, teräsvillaa tai valkaisuainetta
ruostumattomasta teräksestä valmistetun kulhon puhdistamiseen.
Poista kalkkikerrostumat viinietikan tai kalkinpoistoaineen avulla.
O
Jos ruokaa tarttuu kiinni tai palaa kulhon sisään, poista mahdollisimman
suuri osa siitä käyttämällä yleiskoneen mukana toimitettua lastaa. Täytä
kulho lämpimällä saippuavedellä ja anna sen liota. Poista pinttyneet jäämät
nailonisella harjalla.
O
Kulhon värin muuttuminen ei vaikuta sen toimintaan.
kuivausaukko
O
Varmista, että tällä alueella ei ole ruokajäämiä. Puhdista se tarvittaessa
pulloharjalla tai pumpulipuikolla.
lämpötilan tunnistimet
O
Pyyhi kostealla kankaalla ja kuivaa perusteellisesti. Älä puhdista tunnistimia
hankausaineilla tai terävillä esineillä.
huolto ja asiakaspalvelu
O
Jos laitteen käyttämisen aikana ilmenee ongelmia, katso lisätietoja
käyttöohjeen ongelmanratkaisuohjeista tai siirry osoitteeseen
www.kenwoodworld.com ennen avun pyytämistä.
O
Tuotteesi takuu koostuu sen varsinaisesta takuusta ja ostomaan
kuluttajansuojasta.
O
Jos Kenwood-tuotteesi vikaantuu tai siihen tulee toimintahäiriö, toimita
tai lähetä se valtuutettuun KENWOOD-huoltokorjamoon. Löydät
lähimmän valtuutetun KENWOOD-huoltokorjaamon tiedot osoitteesta visit
www.kenwoodworld.com tai maakohtaisesta sivustosta.
O
Kenwood on suunnitellut ja muotoillut Iso-Britanniassa.
O
Valmistettu Kiinassa.
TÄRKEITÄ TIETOJA TUOTTEEN HÄVITTÄMISEKSI OIKEIN
SÄHKÖ- JA ELEKTRONIIKKALAITEROMUSTA ANNETUN
ASETUKSEN MUKAISESTI (WEEE)
Tuotetta ei saa hävittää yhdessä tavallisten kotitalousjätteiden kanssa sen
lopullisen käytöstä poiston yhteydessä.
Vie se paikallisten viranomaisten hyväksymään kierrätyskeskukseen
tai anna se jälleenmyyjän hävitettäväksi, mikäli kyseinen palvelu kuuluu
jälleenmyyjän toimialaan. Suojelet luontoa ja vältyt virheellisen tai väärän
romutuksen aiheuttamilta terveysriskeiltä, mikäli hävität kodinkoneen
erillään muista jätteistä. Näin myös kodinkoneen sisältämät kierrätettävät
materiaalit voidaan kerätä talteen, jolloin säästät energiaa ja luonnonvaroja.
Tuotteessa on ristillä peitetty roskasäiliön merkki, jonka tarkoituksena
on muistuttaa että kodinkoneet on hävitettävä erikseen muista
kotitalousjätteistä.
80
ruokaohjeita
Sivulla 78 on tärkeitä tietoja leivän leipomisesta.
vaalea leipä jäykkä hiivaa sisältävä taikina
aineosat
O
1,36 kg vehnäjauhoja
O
15 ml suolaa
O
25 g tuoretta hiivaa tai 15 g (20ml) kuivahiivaa ja 1 tl sokeria
O
750 ml lämmintä vettä (43 °C). Käytä lämpömittaria tai lisää 250 ml
kiehuvaa vettä 500 ml:aan kylmää vettä.
O
30 ml ruokaöljyä
ohjeet 1 kuivahiiva (veteen liuottamista vaativa): Kaada lämmin vesi kulhoon.
Lisää hiiva ja sokeri. Anna tekeytyä noin 10 minuuttia, kunnes hiiva on
alkanut kuohua.
tuorehiiva: Pilko jauhojen joukkoon.
muut hiivatyypit: Noudata valmistajan ohjeita.
2 Kaada neste kulhoon. Lisää jauhot (jos käytät tuoretta hiivaa), suola ja
ruokaöljy.
3 Vaivaa alhaisella nopeudella 45–60 sekunnin ajan. Nosta nopeus tasolle 1.
Lisää tarvittaessa jauhoja, jotta taikinasta tulee kiinteä.
4 Vaivaa vielä 3–4 minuuttia nopeudella 1, kunnes taikina on tasaista ja
kimmoisaa eikä se enää tartu kulhon reunoihin.
5 Aseta taikina muovipussiin tai jätä se keittiöpyyhkeellä peitettyyn
kulhoon. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa, kunnes sen koko on
kaksinkertaistunut.
6 Vaivaa uudelleen 2 minuutin ajan nopeudella 1.
7 Täytä neljä 450 g:n voideltua vuokaa taikinalla tai leivo siitä sämpylöitä.
Peitä keittiöpyyhkeellä ja kohota lämpimässä paikassa, kunnes koko on
kaksinkertaistunut.
8 Paista lämpötilassa 230 °C: leipiä 30–35 minuuttia tai sämpylöitä 10–15
minuuttia.
O
Kun leipä on kypsä, sen pohjaa koputettaessa kuuluu ontto ääni.
vaalea leipä pehmeä hiivaa sisältävä taikina
aineosat
O
2,6 kg vehnäjauhoja
O
1,3 litraa maitoa
O
300 g sokeria
O
450 g margariinia
O
100 g tuoretta hiivaa tai 50 g kuivahiivaa
O
6 munaa vatkattuna
O
5 hyppysellistä suolaa
ohjeet 1 Sulata margariini maitoon lämpötilassa 43 °C.
2 kuivahiiva (veteen liuottamista vaativa): Lisää hiiva ja sokeri maitoon.
Anna tekeytyä noin 10 minuuttia, kunnes hiiva on alkanut kuohua.
tuorehiiva: Pilko jauhojen joukkoon ja lisää sokeri.
muut hiivatyypit: Noudata valmistajan ohjeita.
3 Kaada maito kulhoon. Lisää vatkatut munat ja 2 kg jauhoja.
4 Sekoita hitaimmalla nopeudella 1 minuutin ajan ja nopeudella 1 vielä
minuutin ajan.
Kaavi taikina kulhon reunoilta sen pohjalle.
5 Lisää loput jauhot. Sekoita hitaimmalla nopeudella 1 minuutin ajan ja
2–3 minuutin ajan nopeudella 1, kunnes taikina on tasaista ja aineet ovat
sekoittuneet toisiinsa.
6 Täytä neljä 450 g:n voideltua vuokaa taikinalla tai leivo siitä sämpylöitä.
Peitä keittiöpyyhkeellä ja kohota lämpimässä paikassa, kunnes koko on
kaksinkertaistunut.
7 Paista lämpötilassa 200 °C: leipiä 20–25 minuuttia tai sämpylöitä 15
minuuttia.
8 Kun leipä on kypsä, sen pohjaa koputettaessa kuuluu ontto ääni.
O
Taikinasta tulee noin 10 leipää.
81
ruokaohjeet jatkoa
mansikka-aprikoosigâteau
aineosat: torttupohja
O
3 kananmunaa
O
75 g hienosokeria
O
75 g vehnäjauhoja
täyte ja koristeet
O
150 ml vispikermaa
O
Sokeria maun mukaan
O
225 g mansikoita
O
225 g aprikooseja
ohjeet 1 Halkaise aprikoosit ja poista kivet. Keitä aprikoosinpuolikkaita varovaisesti
erittäin pienessä vesimäärässä, kunnes ne pehmenevät. Lisää keitinveteen
sokeria makusi mukaan.
2 Pese ja puolita mansikat.
3 Valmista torttupohja vatkaamalla kananmunat ja sokeri erittäin vaaleaksi ja
paksuksi massaksi suurimmalla nopeudella.
4 Irrota kulho ja vispilä. Kääntele jauhot seokseen käsin käyttämällä suurta
metallilusikkaa. Tee tämä varovaisesti, jotta torttupohja ei sitkisty.
5 Aseta taikina kahteen 18 cm:n voideltuun vuokaan.
6 Paista lämpötilassa 180 °C noin 20 minuuttia, kunnes torttupohja on
kimmoisa painettaessa sitä kevyesti.
7 Käännä torttupohja ritilälle.
8 Vaahdota kerma suurimmalla nopeudella. Lisää sokeria maun mukaan.
9 Pilko aprikoosinlohkot ja kolmannes mansikoista. Sekoita palaset puolen
kermavaahtomäärän joukkoon.
10 Levitä tämä kermavaahto toiselle torttupohjapuolikkaalle. Aseta toinen
puolikas päällimmäiseksi.
11 Levitä loppu kermavaahto pinnalle ja koristele lopuilla mansikoilla.
marengit
aineosat
O
4 munanvalkuaista
O
250 g siivilöityä tomusokeria
O
Tarttumatonta leivinpaperia uunipeltiä varten
ohjeet 1 Vatkaa kananmunanvalkuaisia ja sokeria suurimmalla nopeudella noin 10
minuuttia, kunnes niistä muodostuu kiinteää vaahtoa.
2 Levitä seos uunipellille leivinpaperin päälle tai käytä 2,5 cm:n suulakkeella
varustettua pursotinta.
3 Paista lämpötilassa 110 °C noin 4–5 tuntia, kunnes marenki on kovaa ja
rapeaa. Jos marenki alkaa ruskistua, jätä uunin luukku hieman raolleen.
O
Säilytä marenkeja ilmatiiviissä tölkissä.
murotaikina
aineosat
O
450 g siivilöityjä jauhoja, joiden joukkoon suola on lisätty
O
5 ml suolaa
O
225 g jääkaappikylmää leivontamargariinia
O
Noin 80 ml vettä
O
Älä vaivaa liikaa.
vihje 1 Kaada jauhot kulhoon. Leikkaa margariini kuutioiksi ja lisää ne jauhojen
joukkoon.
ohjeet 2 Vatkaa nopeudella 1 käyttämällä ruostumattomasta teräksestä
valmistettua K-vatkainta, kunnes seos muistuttaa leivänmuruja.
Lopeta vatkaaminen ennen kuin seos näyttää rasvaiselta.
3 Lisää vesi ja sekoita alhaisimmalla nopeudella. Lopeta heti, kun vesi on
imeytynyt.
4 Paista noin lämpötilassa 200 °C. Valitse lämpötila täytteen mukaan.
chilimarinadi
aineosat
O
200 g juoksevaa kirkasta hunajaa, joka on ollut yön jääkaapissa
O
1 vihreä chili (kokonainen)
O
5 ml (1 tl) rouheista maapähkinävoita
O
mausteita
valmistaminen 1 Laita kaikki ainekset monitoimimyllyyn.
2 Kiinnitä laite vatkaimeen ja asettele ainekset terän ympärille.
3 Käytä sykäystoimintoa 10 sekunnin ajan.
4 Käytä haluamallasi tavalla.
82
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197

Kenwood KVL8325S CHEF XL TITANIUM Omistajan opas

Tyyppi
Omistajan opas
Tämä käsikirja sopii myös