ROSENLEW RRMK53W Ohjekirja

Kategoria
Mixer/food processor accessories
Tyyppi
Ohjekirja
Liesi
Spis
Käyttöohje
Bruksanvisning
RRMK53W
FI
SE
Sisällys
Turvallisuus …………………………………
Liesi………………………………………….
Varusteet …………………………...
Turvavarusteet …………………………..
Kaatumiseste………………………..
Keittotason suoja (lisävaruste) …………………………
Luukun salpa……………………. …
Ennen lieden käyttöönottoa………..……….
Yleistä……………………………….
Puhdista varusteet……………………
Polta uunin suojarasva………….……
Uuni................................................................
Uunin toiminnot ……………………….
Hyödyllisiä ohjeita……………………
Leivontataulukko
Keraaminen taso…………………………….
Keittotason käyttäminen………………
Puhdistus ja huolto
Neuvoja ja vinkkejä
Tekniset tiedot
Asennus ……………………………………
Jalustan syvyyden ja korkeuden muuttaminen ………….……………….
Asennus vaakasuoraan ……………….
Sähköliitäntä ……………………………………...............................
Takuu/Huolto
Euroopan takuu
3
5
5
6
6
6
7
7
7
7
7
8
8
8
10
11
12
15
19
20
20
21
21
22
22
23
2
Turvallisuus
Liedet kehittyvät jatkuvasti ja uudessa
liedessäsi on uusia toimintoja ja
ominaisuuksia. Lue sen vuoksi ohjeet
huolellisesti ja tutustu uuden lietesi käyttöön
ja sen toimintoihin ennen sen käyttöönottoa.
Liesi on tarkoitettu normaaliin
kotitalousyttöön. Säilytä käyttöohje myös
mahdollista seuraavaa omistajaa varten. Ota
yhteyttä kuluttajaneuvontaamme, jos sinulla
on kysyttävää lieden ominaisuuksista tai sen
toiminnasta.
Teksti, joka on merkitty
VAROITUSKOLMIO-symbolilla sisältää
tietoa lieden turvallisesta käytöstä. LUE
NE KOHDAT HUOLELLISESTI, jotta et
turhaan vahingoittaisi itseäsi, muita tai
liettä.
Lapset
Lapset ovat luonnostaan uteliaita ja
kiinnostuneita kaikesta, jopa liesistä.
Haluamme turvallisuuden vuoksi painottaa
muutamia asioita, jos sinulla on lapsia:
Suosittelemme vähintään 40 cm laskutilaa
lieden molemmin puolin. Vaihtoehtoisesti
liesi voidaan asentaa siten, että toisella
puolella on seinä tai kaappi ja toisella
puolella laskutila.
Keittotason suojan (lisävarusteena) tulee
olla asennettu ja luukkujen turvasalvan
toiminnassa.
Anna lasten olla mukana lieden
käyttämisessä, mutta kerro heille, että
kattilat, taso ja uuni kuumenevat ja pysyvät
kuumana vielä jonkun aikaa käytön
jälkeenkin. PALOVAMMAN VAARA!
Asennus
Lieden
asennuksen ja mahdolliset
korjaukset saa suorittaa vain
asennusoikeudet omaava huoltoliike tai
henkilö. Puutteellisesti suoritettu työ
saattaa heikentää lieden toimintaa ja
aiheuttaa henkilö-ja/tai omaisuusvahinkoja.
Liesi on painava, reunat ja kulmat, joihin
sinun ei yleensä tarvitse koskea, saattavat
olla teräviä. Käytä käsineitä liettä
siirrettäessä.
KAATUMISESTEEN tulee olla asennettu.
Silloin liesi ei kaadu epätavallisenkaan
kuormituksen johdosta.
Käyttö
Älä koskaan käytä vaurioitunutta
keraamista tasoa. Neste voi ylikiehuessaan
ja/tai puhdistuksessa päästä lieden
jännitteisiin osiin. Katkaise virta liedestä ja
ota yhteyttä huoltoon lieden korjaamiseksi.
Älä jätä alumiinifoliota, muovia tms.
keittotasolle. Lämmin keittoalue saattaa
polttaa/sulattaa paperin/muovin.
Älä koskaan jätä kiehuvaa öljyä tai rasvaa,
parafiinia tai muuta helposti syttyvää ainetta
liedelle ilman valvontaa. Tulipalon
sattuessa käännä vääntimet nolla-asentoon
ja katkaise virta liesituulettimesta.
TUKAHDUTA TULI KANNEN AVULLA, älä
koskaan käytä vettä.
Käytä vain keraamista tasoa ja uunia varten
suunniteltuja astioita. Tarkista, että
astioiden pohjat ovat tasaisia.
3
Kuperapohjaiset astiat johtavat huonosti
lämpöä ja pyörivät helposti keraamisella
tasolla.
Pysyttele aina riittävän välimatkan päässä
avatessasi uunin luukkua
ruoanvalmistuksen aikana tai sen
päätyttyä, jotta sisään kerääntynyt höyry ja
kuumuus poistuvat uunista, etkä polta
itseäsi.
Uunipannu kuumenee uunissa, käytä aina
patakinnasta ottaessasi uunipannua pois
uunista.
Laite kuumenee käytön aikana. Ole
varovainen, etenkin ettet polta itseäsi uunin
sisällä oleviin kuumennusvastuksiin.
Varmista, että lieden vääntimet ovat nolla-
asennossa, kun liettä ei käytetä.
Uunissa ei saa käyttää alkoholia eikä
muita vastaavia nesteitä, jotka saattavat
muodostaa räjähtäviä kaasuja tai muita
aineita, jotka saattavat aiheuttaa tulipalon
tai räjähdyksen.
Tällaisia aineita on käytettävä liedellä erittäin
varovasti. Esimerkiksi liekittäminen konjakilla
tai muulla alkoholilla saattaa aiheuttaa
liedellä olevien rasvaroiskeiden syttymisen,
mistä on seurauksena vakava tulipalo. Myös
tulenlieskat ja palavat rasvatahrat saattavat
aiheuttaa henkilövahinkoja.
Puhdistus
Pidä keittolevyt ja uuni puhtaina hygienia-
ja turvallisuussyistä. Rasva ja roiskeet
käryävät kuumennettaessa ja aiheuttavat
pahimmassa tapauksessa palovaaran.
Poista välittömästi ylikiehumiset kuumalta
keraamiselta tasolta. Sokeri ja sokeria
sisältävät keitokset (hillo, marmeladi, mehu
yms.), sula muovi ja alumiinifolio saattavat
vaurioittaa tasoa. Käsittele kaavinta
varovasti, sen terä on erittäin terävä.
Hoito ja huolto
Nollaa kaikki vääntimet ennen viallisen
lampun vaihtoa.
Huollot ja tarvittavat korjaukset saa suorittaa
vain valtuutettu huoltoliike. Käytä vain
alkuperäisiä varaosia.
Romutus
Auta ehkäisemään vahingot lieden
romuttamisen yhteydessä: kun lieden kaapeli
on irrotettu liesirasiasta, katkaise kaapeli
lieden puoleisesta päästä ja poista uunin
luukun turvalukitus toiminnasta.
Symboli
, joka on merkitty tuotteeseen
tai sen pakkaukseen, osoittaa, että tätä
tuotetta ei saa käsitellä talousjätteenä. Tuote
on sen sijaan luovutettava sopivaan sähkö- ja
elektroniikkalaitteiden kierrätyksestä
huolehtivaan keräyspisteeseen. Tämän
tuotteen asianmukaisen hävittämisen
varmistamisella autetaan estämään sen
mahdolliset ympäristöön ja terveyteen
kohdistuvat haittavaikutukset, joita voi aiheutua
muussa tapauksessa tämän tuotteen
epäasianmukaisesta jätekäsittelystä.
Tarkempia tietoja tämän tuotteen
kierrättämisestä saat kuntasi jäteasioita
hoitavalta viranomaiselta tai liikkeestä, josta
tuote on ostettu.
4
Liesi
1. Höyryaukko
2. Keittotaso
3. Toimintopaneeli ja vääntimet
4. Uuni
5. Säilytyslaatikko
6. Jalusta
Lieden takaosassa on pyörät, jotka helpottavat
lieden siirtämistä puhdistuksen yhteydessä.
Avaa luukku, nosta liettä varovasti uunin
yläreunasta ja vedä liesi ulos.
Varusteet
NÄMÄ TOIMITETAAN LIEDEN MUKANA:
Emaloitu uunipannu
Emaloitu leivinpelti
Uuniritilä
Kaatumiseste asennustarvikkeineen
Käyttöohje
Kondenssivesisuoja
SEURAAVAT OVAT OSTETTAVISSA
LISÄVARUSTEINA:
Keittotason suoja asennustarvikkeineen
1
4
6
3
5
2
Toimintopaneeli
23
1
4 a 4 b
1 KEITTOLEVYJEN vääntimet 4a UUNIN merkkivalo
2 UUNIN lämpötilan valitsin 4b LIEDEN merkkivalo
3 UUNIN toimintoväännin
5
Merkkivalolamput
Merkkivalolamput ovat glimlamppuja ja niiden
kestoikä on normaalisti pitkä. Jos lamppu
vioittuu, ota yhteys huoltoliikkeeseen.
Turvavarusteet
Varmista, että lieden molemmilla puolilla on
40 cm leveä laskutila (KATSO KUVA).
Vaihtoehtoisesti liesi voidaan asentaa siten,
että toisella puolella on seinä tai kaappi ja
toisella puolella laskutila.
Liesi täyttää lapsiturvallisuutta koskevat
vaatimukset, jos seuraavat varusteet/
toiminnot on asennettu:
Kaatumiseste
Kaatumiseste pitää olla asennettu,
ettei liesi kaadu normaalia
suuremmassakaan kuormituksessa.
Ennen kuin asennat kaatumisesteen,
varmista, että liesi on asennettu oikealle
korkeudelle, katso kappale Asennus, s. 24.
1. Piirrä seinään viiva – vaakatasoon
asettamisen jälkeen – pitkin lieden
takareunaa (katso kuva).
2. Katso kuvasta mitta, joka pätee
vasemmalle puolelle (katso kuva). Mittaa
kaatumisesteen paikka ja ruuvaa este
kiinni tukevaan materiaaliin tai sopivaan
vahvikkeeseen.
HUOM! Jos asennusaukko on liettä
leveämpi, ja haluat asentaa lieden keskelle
aukkoa, kuvan vaakamittaan pitää lisätä
lieden ja kalusteen väliin jäävän raon leveys.
3. Jos muutat mittaa, muista sovittaa
kaatumiseste lieden takaosassa olevaan
reikään, kun siirrät liettä paikalleen.
Keittotason suoja (lisävaruste)
Keittotason suojan pitää olla
asennettu, etteivät lapset vetäisi
keittoastioita liedeltä.
1. Aseta suoja keittotasolle.
2. Työnnä suoja keittotason reunan yli
takimmaiset kiinnikkeet ylös nostettuna.
Lukitse suoja painamalla etummaiset
kiinnikkeet paikalleen ja paina takimmaiset
kiinnikkeet alas.
6
Luukun salpa
Luukun salvan eli lapsilukon ansiosta lasten
on vaikeampi avata uunin luukkua.
Avataksesi luukun, nosta salpaa samalla kun
vedät luukkua itseäsi kohden.
Salpa estää luukun avaamisen, mutta
luukun ympärille ja ohjauspaneelin ja luukun
väliin jää pienet raot, joihin etenkin pienet
lapset voivat työntää sormensa ja polttaa
itsensä.
Ennen lieden käyttöönottoa
Uunitilaan tiivistyvän kosteuden määrään voi
vaikuttaa:
Yleistä
Puhdista liesi heti käytön jälkeen puhtaalla
liinalla ja lämpimällä vedellä, johon on
mahdollisesti lisätty käsitiskiainetta. Ä
KÄYTÄ KOSKAAN HANKAUSAINEITA TAI
MUITA NAARMUTTAVIA AINEITA lieden
puhdistukseen. Tehokkaampi puhdistus voi
kuitenkin joissakin tapauksissa tulla
kysymykseen.
Ennen kuin vedät lieden paikaltaan
puhdistaaksesi sen takaa, haluamme
varmuuden vuoksi muistuttaa, että lieden
kaatumiseste toimii vain, kun liesi on
sijoituspaikallaan.
Puhdista varusteet
Pese leivinpelti, uunipannu ym. lämpimällä
vedellä ja käsitiskiaineella. Huuhtele ja pyyhi
kuivaksi.
Kosteuden tiivistyminen
Uunitilaan saattaa tiivistyä kosteutta. Tämä
on normaali fysikaalinen ilmiö.
Höyry kondensoituu vedeksi lämmön ja
kosteuden vaikutuksesta, esim. ruuan
kypsennyksen aikana.
Avatessasi kuuman uunin luukkua, uunista
purkautuu kuumaa höyryä. Ole varovainen,
ettet polta itseäsi.
- Asettamalla kannen padassa ja
uunivuoassa kypsennettävien ruokien päälle.
- Esilämmitä uunia n. 15-20 minuuttia ennen
ruuan asettamista uuniin.
Polta uunin suojarasva
Pidä lapsia silmällä!
Uuni tulee erittäin kuumaksi.
Ennen kuin käytät uunia ensimmäistä kertaa,
se tulee kuumentaa tyhjänä. Toimi seuraavasti:
1. Valitse
(ylä-/alalämpö) ja korkein
lämpötila. Uunin luukun pitää olla kiinni.
2. Tuuleta keittiö. Katkaise virta uunista,
kun käry ja savuaminen on lakannut.
Puhdista uuni, luukku ja kannattimet
lämpimällä vedellä ja käsitiskiaineella. Pyyhi
kuivaksi.
7
Uuni
Uunissa on irrotettavat uunikannattimet,
joissa on neljä kannatintasoa.
Uunin toiminnot
Kaikissa toiminnoissa merkkivalo palaa
kuumennusvaiheessa ja sammuu, kun
haluttu lämpötila on saavutettu (syttyy ja
sammuu, kun termostaatti kytkee ja
katkaisee). Valitaksesi uunitoiminnon, käännä
uunin toimintoväännintä myötäpäivään
haluamasi toiminnon kohdalle (katso alla).
UUNISSA ON SEURAAVAT TOIMINNOT:
Ylä/alalämpö
Ylä- ja alavastus kytkettynä.
Alalämpö
Alavastus kytkettynä.
Grilli
Grilli- ja ylävastus kytkettynä.
Huom: lämpötilan valitsimen maksimiarvo
on tällä toiminnolla 230ºC.
Kiertoilma
Kiertoilmapuhallin, rengasvastus ja ylä- ja
alavastus ovat kytkettynä toimintaan.
Sulatus
Pakasteiden sulattamiseen, puhallin
kierrättää
huoneenlämpöistä ilmaa.
Hyödyllisiä ohjeita
Älä koskaan aseta alumiinifoliota,
leivinpeltiä tai uunipannua suoraan uunin
pohjalle. Mikäli uunin alalämmön
siirtyminen estetään, uunin pohjan emali
saattaa vaurioitua ylikuumenemisesta.
Uuni kuumenee käytössä. PIDÄ LAPSIA
SILMÄLLÄ.
Pelti voi vääntyä lämpötilan vaihtumisen
yhteydessä ja/tai jos se on täytetty
epätasaisesti esimerkiksi pizzalla.
Pelti palautuu jäähtyessään alkuperäiseen
muotoonsa.
Miten valita oikea uunitoiminto? Seuraavassa
käytännön ohjeita ja vihjeitä miten valitset
uunitoiminnon valmistaessasi erilaisia
ruokalajeja:
Leivonta
Kokeile pehmeitä kakkuja hammastikulla noin 5
minuuttia ennen täyttä aikaa. Voit lyhentää tai
pidentää paistoaikaa. Valmistusohje, vuokien
materiaali, väri, muoto ja koko voivat
vaikuttaa lopputulokseen. Kirkkaissa
alumiinivuoissa paistetut kakut ovat yleensä
vaaleita.
YLÄ-/ALALÄMPÖ antaa tasaisen värin koko
pinnalle.
8
9
Ruoanvalmistus
YLÄ-/ALALÄMPÖ on yleensä paras ruoan
kypsennykseen yhdellä kannattimella.
Noudata taulukon ohjeita.
Paistaminen
Uunissa paistaminen on vaivatonta ja
kätevää. Valitse uuninkestävä vuoka, johon
liha juuri mahtuu, tällöin paistoliemi ei kuivu.
Joulukinkusta valuu paistettaessa yleen
paljon nestettä. Käytä sen vuoksi suurta
paistovatia tai uuniritilää ja sen alla
uunipannua. Laita pannulle tilkka vettä, joka
estää rasvan kiinnipalamisen.
Grillaus
Huom: lämpötilan valitsimen maksimiarvo
on tällä toiminnolla 230ºC.
Grillattavan ruoan koko, rasvaisuus, muoto,
määrä ja lämpötila vaikuttavat
kypsymisaikaan ja lopputulokseen. Kala ja
vaalea liha (linnut, vasikka ja porsas) eivät
ruskistu yhtä helposti kuin punainen liha
(nauta ja riista). Grillausöljy ja/tai grillimauste
parantavat väriä, mutta lisäävät
palamisvaaraa.
Grillauksen paras lopputulos saavutetaan
silloin, kun ruokaa ei laiteta grilliin suoraan
jääkaapista.
Kuivaa ruoka ja aseta se uuniritilälle. Mausta
mieleiseksesi. Muista aina laittaa ritilän alle
foliolla peitetty pelti, joka kerää rasvan tms.
Porsaankyljykset, pihvit, kalafileet yms.
asetetaan uunin yläosaan, kun taas
esimerkiksi paksut paahtokyljet asetetaan
alaosaan.
Käännä toimintoväännin asentoon
ja
lämpötilan valitsin haluttuun lämtilaan. Aloita
grillaus 3-5 minuutin esilämmityksen jälkeen.
Tarkkaile kypsymistä ja käännä ruoka ainakin
kerran kypsennyksen aikana. Liian pit
grillausaika kuivattaa ja pahimmassa
tapauksessa polttaa ruokasi. Uunin luukun on
oltava suljettuna grillauksen aikana.
Leivonta kiertoilmalla
KIERTOILMAA voi hyödyntää leivonnassa,
koska kaksi tai kolme peltiä uunissa
samanaikaisesti lyhentää
kokonaispaistoaikaa. Leivonnaisten väri
saattaa olla hieman epätasainen. Näin käy
erityisesti jos leivonnainen ei ole noussut
riittävästi. Tuliko lopputuloksesta erilainen
kuin odotit? Lue kohta ”Neuvoja ja vinkkejä
käytännön ongelmiin” sivulla 30, saat ohjeita
leivontapulmiin..
Sulatus
Käännä toimintoväännin asentoon
.
Sulatettaessa pakastettua lihaa, kalaa,
kuorrutettuja tai täytettyjä leivonnaisia, kuten
kääretorttua, pitää
lämpötilan valitsimen olla nolla-asennossa.
Voit asettaa ritilöitä/peltejä useammalle
kannattimelle, jos sinulla on paljon
sulatettavaa. Sulatusaikoja ei voi ilmoittaa,
kokeile hammastikulla.
Leivontataulukko
Ylä/alalämpö
Kannatintaso
alhaalta
lukien
Lämpötila
°C
Aika,
min.
Wienerleivät 3 160-180
1)
20-25
Pienet kakut 2 170-190
1)
25-35
Pitkot/kranssit 2 215-235
1)
10-20
Kakkupohja 2 170-190
1)
25-30
Sokerikakku 2 180-200
20-25
Juustokakku 2 170-190 50-70
Omenatorttu, hiivataikina 3 180-200 45-50
Omenapiirakka 1 175-185
1)
55-60
Sveitsiläinen hedelmätorttu 2 210-230
1)
30-50
Sokerikakku, tiivis 2 170-180 50-55
Hedelmäkakku 2 160-180 50
Murokakku 3 190-200 25-35
Marengit 2 115-125 40-50
Sämpylät 2 225-250 8-10
Reikäleivät 2 200-225 10-15
Pizza 2 210-230
25-30
10
1)
esilämmitä uuni
Paistaminen
Kannatintaso
alhaalta
lukien
°C
Aika,
min.
Broileri 2 195-205
60-70
Broilerin puolikas 3 195-205
30+30
Paahtokylki 3 195-205
100-105
Grillaustaulukko
Kannatintaso
alhaalta
lukien
°C
Aika,
min.
Kuorrutettu voileipä 3 230
1)
3-5
Broilerin puolikas 2 230 30+30
Paahtokylki 3 230 25+25
1) esilämmitä uuni
Keraaminen taso
Keraamisessa tasossa on neljä
lämpöaluetta. Kytkiessäsi virran
keittoalueeseen, se loistaa tietyn ajan
riippuen valitsemastasi tehosta. Myös
suurinta tehoa käytettäessä keittoalue syttyy
ja sammuu ylikuumenemisen välttämiseksi.
Jokaisella keittoalueella on oma
varoitusvalonsa.
Valo loistaa jos lämpötila ylittää noin 55°C
riippumatta siitä, onko virta kytketty
keittoalueeseen vai ei.
Keraaminen taso on kova ja sileä. Se kestää
hyvin lämmintä, kylmää ja
lämpötilanvaihteluita, mutta voi vioittua
iskuista, kuten lasi yleensäkin. Taso voi
rikkoutua esim. maustepurkin pudotessa
tasolle. Älä koskaan seiso keittotasolla, sillä
liettä ei ole suunniteltu kestämään tällaista
kuormitusta.
Keittoalueen varoitusvalot
11
Keittotason käyttäminen
Älä koskaan jätä kiehuvaa öljyä tai
rasvaa, parafiinia tai muuta helposti
syttyvää ainetta liedelle ilman valvontaa.
Tulipalon sattuessa käännä keittolevyjen
vääntimet 0-asentoon ja katkaise virta
liesituulettimesta.
TUKAHDUTA TULI KANNEN
AVULLA, älä koskaan käytä vettä.
Keittoalueiden tehoa ohjataan vääntimellä,
jossa on merkinnät 0-12. Asento 12
merkitsee suurinta tehoa. Vääntimiä voi
kääntää myötä- ja vastapäivään.
KEITTOTASON KÄYTTÖ:
1. Käännä haluamasi keittoalueen
väännintä halutun tehon kohdalle.
2. Nollaa väännin käytön jälkeen.
Kuinka valita oikea teho? Ajan myötä opit
valitsemaan sopivan vääntimen asennon
valmistettavan ruoan, ruokamäärän ja
keittoastian mukaan. Seuraavana muutamia
ohjeita tehon valitsemiseksi:
Keittäminen
Voit käyttää korkeinta tehoa kiehauttamiseen
ja sen jälkeen asettaa alemman tehon ruoan
kypsentämiseen ja hauduttamiseen. Veden
kiehumisääni ja vesikuplien koko auttavat
valitsemaan oikean tehoalueen:
MIETO TEHO: Melkein äänetön
kiehuminen, hieman poreileva vesi. Sopivaa
puurojen hauduttamiseen, kalan
kypsentämiseen sekä vihannesten, kuten
herneiden ja parsakaalin keittämiseen.
KESKI TEHO: Kiehuva ääni,
hiilihappopitoisen juoman kokoiset poreet. Sopii
suurimmalle osalle keitettäviä
ruokatarvikkeita, esim. punajuuret ja liha.
KORKEA TEHO: Ääni hiljenee ennen
kiehumisen alkamista. Poreileva vesi. Sopiva
kiehauttamiseen.
Paistaminen
Paistaessasi saat parhaan tuloksen, kun
paistettava ruoka ei ole jääkaappikylmää ja
ruokamäärä peittää korkeintaan 2/3 osaa
paistinpannun pohjasta.
Lisää margariini/voi paistinpannuun ja
aseta tehoalue väännintä kääntämällä. Rasvan
väri kertoo, milloin paistaminen voidaan
aloittaa. Näet värin helposti painamalla
teräksisen paistinlastan pannun pohjaa
vasten, kun rasva ei enää sihise.
MIETO TEHO: Hieman ruskea rasva. Sopii
esim. munien, raa’an perunan, sipulin,
kyljysten ja pihvien, sekä kokonaisen kalan
paistamiseen.
KESKI TEHO: Keskiruskea rasva. Sopii
useimpien ruokien paistamiseen, esim.
jauheliha, lihakuutiot, makkara ja ohuen
kalafileet, sekä ohukaiset.
KORKEA TEHO: Tummanruskea rasva.
Sopiva ohuiden pihvien nopeaan paistamiseen.
Ole varovainen, rasva palaa helposti.
12
Keittoastian valinta
Liesi, jossa on keraaminen keittotaso,
asettaa keittoastioille suurempia vaatimuksia
kuin valurautalevyillä varustettu liesi.
Seuraavat asiat ovat tärkeitä:
Tarkista keittoastian pohja. Kupera pohja
pyörii keraamisella tasolla ja lämmön
siirtyminen on huonoa.
Alumiinilla on hyvä lämmönjohtokyky,
mutta saattaa jättää tasolle
hopeanvärisiä tahroja. Tahrat poistetaan
lieden mukana toimitetulla
erikoispuhdistusaineella.
Lasiset tai emaloidut karkeapohjaiset
keittoastiat kuluttavat tasoa enemmän
kuin muuta materiaalia olevat keittoastian
pohjat.
Ajan ja energiansäästön vuoksi pitäisi
kattilan/paistinpannun pohjan olla:
vähintään samankokoinen kuin
keittoalue. Liian pienestä kattilasta
ylikiehuva ruoka palaa kiinni
keittoalueeseen.
sileäpohjainen.
tasainen. Epätasainen pohja pidentää
keittoaikaa.
Hankkiessasi uusia keittoastioita, valitse
mielummin kerrospohjaisia teräskattiloita.
Säästä energiaa!
Käytä kantta keittoastialla, niin
energiankulutus alenee.
Käyttämällä tasapohjaisia keittoastioita
energiaa säästyy 25% (verrattuna
keittoastiaan, jossa on epätasainen
pohja).
Pidä keittolevyt puhtaana ja kuivana. Lika
ja kosteus alentavat lämmönjohtumista
keittoastioihin ja pannuihin.
Käytä jälkilämpö hyväksi.
Höyryttämällä kypsentäminen ja
painekeittimen käyttö alentavat
energiankulutusta.
13
Keittotason puhdistaminen
Estääksesi tason vahngoittumisen,
poista heti, tason vielä ollessa kuuma,
kaapimella tasolle ylikiehuneet runsaasti
sokeria sisältävät keitokset (esim.
marmeladi), samoin sulanut muovi ja
folio.
JOS TASO ON HYVIN LIKAINEN,
MENETTELE SEURAAVASTI:
1. Poista tahrat yms. kaapimella (katso
kuva).
2. Käytä keittotason puhdistusainetta, kun
keittotason jälkilämmön kaikki
varoitusvalot ovat sammuneet. Ravista
pulloa, annostele muutama tippa ja
levitä kuivalla talouspaperilla. Poista
lika/puhdistusaine kaapimella
edestakaisin työnnöin.
3. Hankaa kiiltäväksi kostealla
talouspaperilla. Älä jätä
puhdistusainetta tasolle, vaan poista
kostealla pyyhien huolellisesti. Aine
saattaa muuten syöpyä kiinni
keittoaluetta seuraavan kerran
käytettäessä. Lopuksi taso kuivataan.
Puhdistuskaavin:
PIDÄ PUHDISTUSKAAVIN POISSA
LASTEN ULOTTUVILTA. Käsittele kaavinta
varovasti, sen terä on erittäin terävä.
Käytä kaavinta vaikeasti puhdistettavan lian
puhdistamiseen keraamiselta keittotasolta.
KÄYTÄ KAAVINTA NÄIN:
1. Irrota lukitsin (1) .
2. Työnnä lukituspainiketta (2) eteenpäin
(katso kuva).
3. Varmista, että kaapimen terä on puhdas,
koska muuten se voi vahingoittaa
keittotasoa. Uuden terän
puhdistuskaapimeen voit hankkia
lähimmän valtuutetun huollon kautta.
4. Kallista kaavinta noin 45° ja kaavi taso
puhtaaksi. Kaapimen terää voi painaa
voimakkaasti tasoa vasten tasoa
vahingoittamatta.
5. Pyyhi lika terästä varovasti
talouspaperilla.
6. Työnnä suojusta käytön jälkeen
eteenpäin niin pitkälle kuin se menee.
Säilytä kaavin lasten ulottumattomissa.
1
2
14
Puhdistus ja huolto
Puhdista uuni säännöllisesti. Rasva
ja muut ruoantähteet saattavat aiheuttaa
palonvaaran. Varmista ennen puhdistusta,
että kaikki vääntimet ovat nolla-
asennossa ja että laite on kunnolla
jäähtynyt.
Puhdistusaineet
Tarkista, että käyttämäsi puhdistusaine
soveltuu uuninpuhdistamiseen.
ÄLÄ käytä valkaisuainetta sisältäviä
puhdistusaineita, koska ne saattavat
vahingoittaa pinnoitetta. Laitteen
puhdistus höyrysuihkupuhdistimella on
kielletty. Vältä hankausaineiden käyttöä.
Ulkoinen puhdistus
Käytä naarmuttamattomia puhdistusaineita;
vältä hankaavien välineiden, kuten teräsvillan
ym. käyttöä. Puhdista käyttöpaneeli, uunin
luukku ja luukun tiiviste säännöllisesti
pyyhkimällä pehmeällä, kostealla liinalla, joka
kastettu puhdistusaineeseen.
Keittolevyjen puhdistaminen
Likainen keittolevyn pinta huonontaa lämmön
johtumista levystä keittoastiaan. Pyyhi levyn
pinta jokaisen käyttökerran jälkeen kostealla
liinalla ja käsitiskiaineella.
Uuni
Emalilla pinnoitettu uunikammio on paras
puhdistaa, kun se on vielä vähän lämmin.
Pyyhi uuni jokaisen käyttökerran jälkeen
pehmeällä, kostealla liinalla, johon on lisätty
hieman käsitiskiainetta.
JOS UUNI ON HYVIN LIKAINEN, MENETTELE
SEURAAVASTI:
1. Poista kiinnitarttuneet roiskeet ja
ylikiehumiset esim. puisella tai muovisella
paistinlastalla.
2. Levitä sienellä uunin pohjalle suopaa,
mieluimmin nestemäistä.
3. Sulje luukku. Valitse lämpötilaksi 100°C ja
kytke ylä-/alalämpö noin 10 minuutiksi.
4. Kun uuni on jäähtynyt, pese se puhtaalla
vedellä. Käytä tarvittaessa saippuoitua
teräsvillaa varovasti. Pyyhi kuivaksi.
Uunivarusteet
1. Irrota kiinnitysruuvit (A) ruuvaamalla,
poista kannattimet uunista. Pese
kannattimet ja ritilä käsin tai
astianpesukoneessa. Mikäli kannattimet
ovat eritin likaiset, liota niitä ennen kuin
esim. puhdistat ne saippuoidulla
teräsvillalla.
2. Aseta varusteet takaisin paikalleen
päinvastaisessa järjestyksessä kuin
äsken kuvattu.
Leivinpellit ja uunipannu pyyhitään
talouspaperilla käytön jälkeen ja voidaan
tarvittaessa pestä käsin. Kiinnipalanutta likaa voi
kaapia esim. puu- tai muovilastalla.
15
Uunilampun vaihto
Ennen uunilampun vaihtamista:
Käännä kaikki vääntimet nolla-asentoon!
1. Aseta liina uunin pohjalle.
2. Irrota suojalasi kääntämällä vastapäivään
ja puhdista se.
3. Asenna tilalle uusi lamppu, jossa on
merkinnät 25 W, 230V ja 300°C.
4. Asenna suojalasi paikalleen.
5. Poista liina uunista.
Uunin luukku
Uunin luukku voidaan irrottaa puhdistusta
varten.
Uunin luukun irrottaminen
Avaa uunin luukku kokonaan.
1. Käännä molemmissa saranoissa olevat
lukitusvivut täysin auki (1).
2. Sulje luukku 3/4 verran vastuksesta
3. huolimatta (2).
4. Tartu kiinni molemmin käsin luukun
reunoista. Nosta luukkua ylöspäin (varo:
painava!) ja vedä luukku pois uunista (3).
Uunin luukun kiinnittäminen paikalleen
1. Tartu kiinni molemmin käsin luukun
reunoista kahvapuolelta.
2. Pidä luukkua n. 60°:een kulmassa.
3. Työnnä saranat uunin alaosan oikeassa
ja vasemmassa reunassa oleviin koloihin
samanaikaisesti mahdollisimman pitkälle
(1).
4. Nosta luukkua ylös, kunnes tunnet
vastusta (2) ja avaa sitten kokonaan (3).
5. Käännä molempien saranoiden
lukitusvivut takaisin alkuperäiseen
asentoon (4).
6. Sulje uunin luukku.
16
Säilytyslaatikko
Säilytyslaatikko kuumenee, jos uuni
on käytössä pidemmän aikaa. Älä säilytä
vetolaatikossa kuumuudelle arkoja
materiaaleja, kuten esim. muovipusseja,
leivinliinoja, ym.
1. Tartu laatikosta kuvan mukaisesti ja vedä
sitä ulospäin.
2. Vedä laatikko auki pysäyttimeen asti.
Nosta laatikkoa, jotta se vapautuu
pysäyttimestä ja nosta se pois.
3. Puhdistuksen jälkeen aseta laatikko
takaisin paikalleen päinvastaisessa
järjestyksessä kuin aikaisemmin kuvattu.
Kondenssisuoja kerää uunin toiminnan aikana
uuniin muodostuvan kondenssiveden. Suoja
asetetaan säilytyslaatikkoon. Käytön jälkeen
suoja tulee tyhjentää.
Neuvoja ja vinkkejä käytännön ongelmiin
Ongelma Syy Toimenpiteet
Ruoka-/vehnäleivät,
pehmeät kakut eivät
nouse.
Jos uunin lämpötila on liian alhainen,
leivonnainen nousee ensin ja sen jälkeen
laskee ja jää litteäksi.
Vertaa valittua lämpötilaa
taulukon tai reseptin
suosituksiin.
17
Neuvoja ja vinkkejä käytännön ongelmiin
Ongelma Syy Toimenpiteet
Ruoka-/vehnäleipätaikina ei ole kohonnut
oikein. Liian pitkä kohotus leivonnan
jälkeen jättää leivonnaiset litteiksi. Ruoka-
/vehnäleipätaikina on kohotettava
vedottomassa tilassa huoneenlämmössä.
Painettaessa taikinaa kevyesti on
painauman tasoituttava itsestään.
Tarkista kohotusaika
reseptistä.
Liian vähän hiivaa tai leivinjauhetta. Tarkista reseptistä, että
olet mitannut oikean
määrän.
Liian kuuma rasva/nesteseos tuhoaa hiivan
vaikutuksen.
Sopiva nesteen lämpötila
tuorehiivaa käytettäessä
on 37°C. Kuivahiivaa
käyttäessäsi tarkista
nesteen lämpötila
kuivahiivapakkauksesta.
Ruoka-/vehnäleivät,
pehmeät kakut eivät
nouse.
Jos uunin lämpötila on liian alhainen,
leivonnainen nousee ensin ja sen jälkeen
laskee ja jää litteäksi.
Vertaa valittua lämpötilaa
taulukon tai reseptin
suosituksiin.
Ruoka-/vehnäleipätaikina ei ole kohonnut
oikein. Liian pitkä kohotus leivonnan
jälkeen jättää leivonnaiset litteiksi. Ruoka-
/vehnäleipätaikina on kohotettava
vedottomassa tilassa huoneenlämmössä.
Painettaessa taikinaa kevyesti on
painauman tasoituttava itsestään.
Tarkista kohotusaika
reseptistä.
Liian vähän hiivaa tai leivinjauhetta. Tarkista reseptistä, että
olet mitannut oikean
määrän.
Liian kuuma rasva/nesteseos tuhoaa hiivan
vaikutuksen.
Sopiva nesteen lämpötila
tuorehiivaa käytettäessä
on 37°C. Kuivahiivaa
käyttäessäsi tarkista
nesteen lämpötila
kuivahiivapakkauksesta.
18
Neuvoja ja vinkkejä käytännön ongelmiin
Ongelma Syy Toimenpiteet
Ruoka-
/vehnäleivästä,
pehmeistä kakuista
tulee kuivia.
Leivän kuivumisen syynä voi olla liian pieni
nestemäärä, liian suuri jauhomäärä tai
väärä jauholaatu.
Tarkista reseptistä, että
olet valinnut oikean
jauholaadun ja oikean
määrän jauhoja/nestettä.
Jos uunin lämpötila on liian alhainen,
leivonnaiset joutuvat paistumaan uunissa
liian kauan ja kuivuvat.
Tarkista, että olet
asettanut oikean
lämpötilan.
Leivonnaiset/ruokalaji
t paistuvat liian
tummiksi.
Jos uunin lämpötila on liian korkea,
leivonnaiset tummuvat liikaa ennen
kypsymistä.
Tarksta, että olet
asettanut oikean
lämpötilan.
Liian korkealle asetettu leivonnainen/
ruokalaji saa tavallisessa paistossa liikaa
ylälämpöä. Vaikutus on päinvastainen
asetettaessa pelti liian alas.
Tarkista taulukosta tai
reseptistä, että olet
valinnut oikean
kannatinkorkeuden.
Pikakuumennus on kytketty.
Tarkista
toimintovääntimen asento
ja valitse haluamasi
toiminto.
Leivonnaiset/ruoat
ovat vaaleita.
Uunin pohjalle asetettu alumiinifolio,
leivinpelti tai uunipannu estää alalämmön
siirtymistä ja saattaa vaurioittaa uunin
emalipintaa.
Tarkista, ettei uunin
pohjalla ole mitään.
Vaaleissa kakkuvuoissa kakut paistuvat
vaaleammiksi kuin tummissa vuoissa.
Vaihda mahdollisesti
tummempiin vuokiin.
Neuvoja ja vinkkejä
Älä tee liedelle mitään, mikä voisi aiheuttaa henkilövahinkoja tai vaurioittaa tuotetta. Seuraavassa on
lueteltu neuvoja ja vinkkejä, joilla saat itse yrittää ratkaista ongelmat. Mikäli vika ei korjaannu, ota
yhteys valtuutettuun huoltoliikkeeseen.
Ongelma Syy/Toimenpide
Liesi ei saa virtaa Tarkista, että:
SULAKE/SULAKKEET ovat ehjät
mahd. PISTOTULPPA on kunnolla
pistorasiassa
19
Ongelma Syy/Toimenpide
Keitto/paistoaika on liian pitkä Tarkista, että keittoastia on sopiva (katso sivu 16)
Uunivalo ei toimi Vaihda viallinen lamppu (katso sivu 20)
Tekniset tiedot
RRMK53
Oikeudet muutoksiin pidätetään. Tämä laite täyttää EN:n asettamat määräykset 89/336/EEC ja
73/23/EEC IEC luokka:Y.
Leveys (mm):
Korkeus (mm):
Syvyys (mm):
Tilavuus, uuni (litraa):
Liitäntäteho 230V-liesi (W):
500
850/880/900
600
49
7960
KEITTOLEVYT
Takavasen
Takaoikea:
Etuvasen:
Etuoikea:
KOKO (mm)
145
180
180
145
TEHO (W)
1200
1800
1800
1200
ENERGIALUOKKA
ENERGIAN KULUTUS
Ylä-/alalämpö (kWh)
Kiertoilma (kWh)
A
0,79
-
VALMISTUSAIKA VAKIOKUORMITUKSELLA
Ylä-/alalämpö (min)
Kiertoilma (min)
LEIVINPELLIN ALA (cm
2
)
43
-
1200
MERKKIVALOLAMPUT: glimlamppu
UUNILAMPUN KANTA: E-14, merkinnät 230V, 25W ja 300ºC.
Asennus
20
Lieden asennuksen ja korjaukset
saa suorittaa vain asennusoikeudet
omaava huoltoliike tai henkilö. Liesi on
painava. Reunat ja kulmat, joihin sinun ei
yleensä tarvitse koskea, saattavat olla
teräviä. KÄYTÄ KÄSINEITÄ liettä
siirrettäessä.
Tarkista ennen lieden asennusta, että sen
mitat ovat keittiökalusteiden mukaiset. Mittaa
työpöydän korkeus lattiasta tason yläreunaan
ja jalustan syvyys seinästä jalustan reunaan
(katso kuva). Liesi voidaan myös asentaa
seinän tai vaihtoehtoisesti korkean kaapin
viereen.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

ROSENLEW RRMK53W Ohjekirja

Kategoria
Mixer/food processor accessories
Tyyppi
Ohjekirja