Aeg-Electrolux 40045VD-WN Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja

Tämä käsikirja sopii myös

40045VD
FI
LIESI KÄYTTÖOHJE
2
SV
SPIS BRUKSANVISNING
31
TÄYDELLISTEN TULOKSIEN SAAVUTTAMISEKSI
Kiitämme teitä tämän AEG-tuotteen valitsemisesta.
Olemme kehittäneet tämän tuotteen tarjotaksemme teille
huipputason suorituskyvyn moneksi vuodeksi. Laitteen
innovatiiviset teknologiat tekevät elämästänne
yksinkertaisempaa – kyseisiä ominaisuuksia ei välttämättä
löydy tavallisista laitteista. Käyttäkää muutama minuutti
lukemiseen, jotta voitte hyödyntää laitteen ominaisuudet
parhaalla mahdollisella tavalla.
LISÄVARUSTEET JA KULUTUSHYÖDYKKEET
AEG-verkkomyymälästä löydätte kaiken tarvitsemanne
kaikkien AEG-laitteidenne ulkonäön ja toiminnan
säilyttämiseksi huippukunnossa. Korkeiden
laatustandardien mukaan suunniteltujen ja valmistettujen
lisävarusteiden lisäksi löydätte myymälästämme erityisiä
keittoastioita, ruokailuvälinekoreja, pullon pidikkeitä,
erityisiä pyykinpesupusseja, jne.
Vieraile verkkokaupassamme sivulla
www.aeg.com/shop
2
SISÄLLYS
4 Turvallisuusohjeet
7 Laitteen kuvaus
9 Käyttöönotto
10 Keittotaso - Päivittäinen käyttö
10 Keittotaso - Hyödyllisiä neuvoja ja
vinkkejä
11 Keittotaso - Hoito ja puhdistus
12 Uuni - Päivittäinen käyttö
14 Uuni - Hyödyllisiä neuvoja ja
vinkkejä
22 Uuni - Hoito ja puhdistus
27 Käyttöhäiriöt
28 Asennus
30 Ympäristönsuojelu
Tässä käyttöohjeessa käytetään
seuraavanlaisia symbolimerkkejä:
Tärkeitä turvallisuuteen ja laitteen
asianmukaiseen käyttöön liittyviä ohjeita.
Yleistietoja ja vinkkejä
Ympäristönsuojeluohjeita
Oikeus muutoksiin pidätetään
Sisällys
3
TURVALLISUUSOHJEET
Lue nämä käyttöohjeet huolellisesti ennen laitteen asentamista ja käyttöä:
Henkilökohtaisen ja omaisuutesi turvallisuuden takaamiseksi.
Ympäristön suojelemiseksi.
Laitteen virheettömän käytön takaamiseksi.
Säilytä käyttöohjeet laitteen yhteydessä ja pidä ne laitteen mukana esimerkiksi asuntoa
vaihtaessasi tai jos luovutat tai myyt laitteen toiselle henkilölle.
Valmistaja ei ota vastuuta vahingoista, jotka aiheutuvat laitteen virheellisestä asennuksesta
tai käytöstä.
Lasten ja taitamattomien henkilöiden turvallisuus
Vähintään 8 vuotta täyttäneet lapset ja sellaiset henkilöt, joiden fyysiset, sensoriset tai
henkiset kyvyt eivät ole tähän riittäviä tai joilla ei ole laitteen tuntemusta tai kokemusta
sen käytöstä, saavat käyttää tätä laitetta ainoastaan silloin, kun heidän turvallisuudes-
taan vastaava henkilö valvoo ja ohjaa heitä käyttämään laitetta turvallisesti ja ymmärtä-
mään sen käyttöön liittyvät vaarat. Lapset eivät saa leikkiä laitteella.
Pidä kaikki pakkausmateriaalit poissa lasten ulottuvilta. Olemassa on tukehtumis- tai
henkilövahinkovaara.
Pidä lapset ja kotieläimet poissa laitteen luota silloin, kun sen luukku on auki tai laite on
toiminnassa. Olemassa on henkilövahinkovaara tai pysyvän vammautumisen vaara.
Jos laitteessa on virtakytkimen lukitus tai painikelukitus, käytä sitä. Lukitus estää laitteen
kytkeytymisen vahingossa päälle lasten tai kotieläinten toimesta.
Yleiset turvallisuusohjeet
Älä muuta laitteen teknisiä ominaisuuksia. Olemassa on henkilövahinkovaara ja laitteen
vaurioitumisvaara.
Älä jätä laitetta ilman valvontaa toiminnan aikana.
Kytke laite pois päältä jokaisen käyttökerran jälkeen.
Asennus
Laitteen saa asentaa ja kytkeä ainoastaan valtuutettu teknikko. Ota yhteys valtuutettuun
huoltoliikkeeseen. Näin estetään rakennevauriot ja henkilövahingot.
Tarkista, ettei laite ole vaurioitunut kuljetuksessa. Vaurioitunutta laitetta ei saa kytkeä
verkkovirtaan. Ota tarvittaessa yhteys jälleenmyyjään.
Poista kaikki pakkausmateriaalit, tarrat ja suojamuovit laitteesta ennen sen ensimmäistä
käyttöä. Älä irrota arvokilpeä. Muutoin takuu voi mitätöityä.
Asennuksessa tulee noudattaa käyttömaassa voimassa olevia lakeja, määräyksiä, direktii-
vejä ja standardeja (turvallisuusmääräyksiä, kierrätysmääräyksiä, sähköturvallisuusmää-
räyksiä, jne.).
Ole varovainen laitteen siirron aikana. Laite on painava. Käytä aina suojakäsineitä. Älä
koskaan vedä laitetta sen kahvasta kiinni pitäen.
Varmista, että laite on kytketty irti verkkovirrasta asennuksen ajaksi (jos mahdollista).
Noudata mainittuja vähimmäisetäisyyksiä muihin laitteisiin ja kalusteisiin.
4 Turvallisuusohjeet
Älä aseta laitetta alustan päälle.
Sähköliitäntä
Laitteen saa asentaa ja kytkeä ainoastaan valtuutettu sähköasentaja. Ota yhteys valtuu-
tettuun huoltoliikkeeseen. Näin estetään rakennevauriot ja henkilövahingot.
Laite on kytkettävä maadoitettuun pistorasiaan.
Varmista, että laitteen arvokilven merkinnät vastaavat verkkovirtalähteen arvoja.
Jännitearvot on merkitty arvokilpeen.
Sopivia erotuslaitteita ovat esimerkiksi suojakytkimet, sulakkeet (ruuvattavat sulakkeet on
irrotettava kannasta), vikavirtakytkimet ja kontaktorit.
Sähköasennuksessa on oltava erotin, joka mahdollistaa laitteen irrottamisen sähköver-
kosta kaikista navoista. Erottimen kontaktiaukon leveys on oltava vähintään 3 mm.
Iskusuojat tulee asentaa niin, ettei niiden irrotus onnistu ilman työkaluja.
Kytke pistoke maadoitettuun pistorasiaan.
Kun kytket sähkölaitteita pistorasiaan uunin lähellä, älä anna niiden virtajohtojen koskea
kuumaan uunin luukkuun.
Älä käytä jakorasioita, liittimiä tai jatkojohtoja. Olemassa on tulipalovaara.
Varmista, etteivät laitteen taakse jäävät pistoke (jos olemassa) ja virtajohto joudu puris-
tuksiin tai vaurioidu.
Varmista, että laitteen sähköliitäntä on hyvin ulottuvilla laitteen asennuksen jälkeen.
Älä vedä virtajohdosta pistoketta irrottaessasi. Vedä aina pistokkeesta (jos mahdollista).
Älä vaihda tai muuta virtajohtoa. Ota yhteyttä huoltoliikkeeseen.
Käyttö
Käytä laitetta ainoastaan kotitalouksien ruoanvalmistustarpeisiin. Älä käytä laitetta kau-
palliseen tai teolliseen käyttöön. Täten vältetään henkilö- ja omaisuusvahingot.
Valvo laitteen toimintaa aina käytön aikana.
Pysy aina kaukana laitteesta, kun avaat laitteen luukun laitteen ollessa toiminnassa. Lait-
teesta voi tulla kuumaa höyryä. Olemassa on palovammojen vaara.
Älä käytä laitetta, jos se on kosketuksessa veteen. Älä käytä laitetta märin käsin.
Älä käytä laitetta työtasona tai säilytysalustana.
Laitteen keittotason pinta kuumenee käytön aikana. Olemassa on palovammojen vaara.
Älä laita keittotasolle metallisia esineitä, esimerkiksi ruokailuvälineitä tai kattilankansia,
sillä ne voivat kuumentua.
Laitteen sisätila kuumenee käytön aikana. Olemassa on palovammojen vaara. Käytä pata-
lappuja lisävarusteita tai keittoastioita käsitellessäsi.
Laite ja näkyvissä olevat osat kuumenevat käytön aikana. Älä koske lämpövastuksiin. Pidä
pikkulapset ehdottomasti kaukana laitteesta, ellei heitä valvota jatkuvasti.
Avaa luukku varovasti. Alkoholia sisältävät aineet voivat kehittää helposti syttyvän alko-
holin ja ilman seoksen. Olemassa on tulipalovaara.
Älä käsittele kipinöitä tai avotulta avatessasi luukkua.
Turvallisuusohjeet
5
Älä aseta helposti syttyviä tuotteita, helposti syttyviin aineisiin kostutettuja tuotteita ja/
tai sulavia tuotteita (muovista tai alumiinista tehtyjä) laitteeseen, laitteen päälle tai sen
lähelle. Tällöin on olemassa räjähdys- tai tulipalovaara.
Kytke keittoalueet aina pois toiminnasta käytön jälkeen.
Älä laita keittoalueille tyhjiä keittoastioita, älä myöskään kytke alueita toimintaan ilman
keittoastiaa.
Älä anna keittoastioiden kiehua kuiviin. Muutoin keittoastiat ja keittotaso voivat vaurioi-
tua.
Jos keittotasolle putoaa esineitä tai keittoastioita, pinta voi vaurioitua.
Älä aseta kuumia keittoastioita käyttöpaneelin lähelle, koska lämpö voi aiheuttaa laittee-
seen vaurioita.
Varo, ettei laitteen emalipinta vaurioidu lisävarusteiden poistamisen tai asennuksen yh-
teydessä.
Valurautaiset ja alumiiniset keittoastiat tai pohjasta vaurioituneet keittoastiat voivat
naarmuttaa pintaa, jos vedät niitä keittotasolla.
Emalipintojen värimuutokset eivät vaikuta laitteen toimintaan.
Emalipinnan vaurioitumisen tai värimuutoksien estäminen:
älä aseta mitään esinettä suoraan uunin pohjalle, älä myöskään peitä pohjaa alumiini-
foliolla
älä aseta kuumaa vettä suoraan laitteeseen
älä säilytä kosteita astioita tai ruokia laitteessa sen käytön jälkeen.
Älä paina avointa uunin luukkua.
Älä aseta syttyviä materiaaleja uunin alapuolella olevaan tilaan. Säilytä kyseisessä tilassa
vain lämmönkestäviä lisävarusteita.
Älä peitä uunin höyrynpoistoaukkoja. Ne sijaitsevat yläpinnan takaosassa.
Älä aseta keittotasolle mitään, mikä voi sulaa.
Jos pinnassa on halkeama, kytke laite pois sähköverkosta. Olemassa on sähköiskuvaara.
Älä aseta lämpöä johtavia materiaaleja (esim. ohuita metalliverkkoja tai metallilevyis
lämmönjohtimia) keittoastioiden alle. Liian suuri lämmön heijastus voi aiheuttaa vaurioi-
ta keittotasoon.
Älä käytä laitetta sähkökatkoksen aikana.
Hoito ja puhdistus
Varmista ennen huoltotoimenpiteiden aloittamista, että laite on jäähtynyt. Olemassa on
palovammojen vaara. Vaarana on lasilevyjen rikkoutuminen.
Pidä uuni aina puhtaana. Rasvan tai ruoan kerääntyminen laitteeseen voi aiheuttaa tuli-
palon.
Säännöllinen puhdistus estää uunin pintamateriaalien vahingoittumisen.
Puhdista laite ainoastaan vedellä ja saippualla henkilökohtaisen ja omaisuutesi turvalli-
suuden takaamiseksi. Älä käytä syttyviä tuotteita tai korroosiota aiheuttavia aineita.
Älä puhdista laitetta höyrypesurilla, korkeapaineisilla puhdistuslaitteilla, terävillä esineillä,
hankaavilla puhdistusaineilla, hankaavilla pesusienillä tai tahranpoistoaineilla.
6 Turvallisuusohjeet
Jos käytät uuninpuhdistussuihketta, noudata tuotteen valmistajan ohjeita. Älä suihkuta
mitään ainetta lämpövastuksiin ja termostaatin anturiin (jos olemassa).
Älä puhdista lasiluukkua hankaavilla puhdistusaineilla tai metallikaapimella. Sisälasin
lämmönkestävä pinta voi mennä rikki.
Kun luukun lasilevyt vaurioituvat, niiden kestävyys heikkenee ja ne voivat rikkoutua. Si-
nun tulee vaihtaa ne. Ota yhteyttä huoltoliikkeeseen.
Ole varovainen irrottaessasi luukkua. Luukku on painava.
Tässä laitteessa olevat polttimot ovat erityisesti kodinkoneita varten suunniteltuja eri-
koispolttimoita. Niitä ei voida käyttää huonevalaisimissa.
Vaihda polttimot tarvittaessa saman teholuokituksen omaaviin kodinkoneita varten tar-
koitettuihin polttimoihin.
Irrota pistoke pistorasiasta ennen uunin lampun vaihtamista. Olemassa on sähköiskuvaa-
ra. Anna laitteen jäähtyä. Olemassa on palovammojen vaara.
Huoltoliike
Ainoastaan valtuutettu teknikko saa korjata laitteen tai huoltaa sitä. Ota yhteys valtuu-
tettuun huoltoliikkeeseen.
Käytä vain alkuperäisiä varaosia.
Laitteen hävitys
Välttääksesi henkilö- ja omaisuusvahingot:
Irrota pistoke pistorasiasta.
Leikkaa johto irti ja hävitä se.
Irrota luukun lukitus. Täten lapset ja eläimet eivät voi jäädä kiinni laitteen sisälle. Muu-
toin olemassa on tukehtumisvaara.
LAITTEEN KUVAUS
Laitteen kuvaus
1
2
3
4
10
9
6
7
8
1 3 4 52
1 Keittotason vääntimet
Laitteen kuvaus
7
2 Lämpötilanäyttö
3 Lämpötilan valitsin
4 Uunin toimintojen väännin
5 Virran merkkivalo
6 Grilli
7 Uunin lamppu
8 Tuuletin
9 Arvokilpi
10 Uunipeltien kannatinkisko
Keittoalueet
140
mm
250
mm
140
mm
140
mm
120/180
mm
1 2 3
456
1 Yhden lämpöalueen keittoalue 1200 W
2 Höyrynpoistoaukko
3 Soikea keittoalue (1100 W / 900 W)
2000 W
4 Yhden lämpöalueen keittoalue 1200 W
5 Jälkilämmön merkkivalot
6 Kahden lämpöalueen keittoalue (1000
W / 700 W) 1700 W
Uunin varusteet
Paistoritilä
Käytetään patojen, kakkuvuokien ja paistien alustana.
Matalareunainen leivinpelti
Kakkujen ja pikkuleipien paistamiseen.
Uunipannu
Käytetään leivonnassa, paistamisessa tai rasvankeruuastiana.
Säilytyslaatikko
Säilytyslaatikko sijaitsee uunikammion alapuolella.
VAROITUS!
Säilytyslaatikko saattaa kuumentua uunin ollessa toiminnassa.
Valinnaiset teleskooppikannattimet
Ritilöiden tai uunipeltien asettamista varten. Ne voidaan tilata erikseen.
8 Laitteen kuvaus
KÄYTTÖÖNOTTO
VAROITUS!
Lue luku "Turvallisuusohjeet".
Poista kaikki pakkausmateriaalit sekä uunin ulko- että sisäpuolelta ennen kuin käytät laitet-
ta. Älä irrota arvokilpeä.
HUOMIO
Avaa uunin luukku aina tarttumalla kahvan keskeltä.
Uuden laitteen puhdistaminen
Poista kaikki varusteet laitteen sisältä.
Puhdista laite ennen ensimmäistä käyttökertaa.
HUOMIO
Älä käytä hankaavia puhdistusaineita. Ne voivat vahingoittaa pintoja. Lue ohjeet kohdasta
Huolto ja puhdistus.
Esikuumennus
1. Aseta toiminto ja maksimilämpötila.
2. Anna laitteen käydä ilman ruoka-aineksia noin 1 tunnin ajan.
3. Aseta toiminto
ja maksimilämpötila.
4. Anna laitteen käydä ilman ruoka-aineksia noin 10 minuutin ajan.
5. Aseta toiminto
ja maksimilämpötila.
6. Anna laitteen käydä ilman ruoka-aineksia noin 10 minuutin ajan.
Täten laitteen sisälle mahdollisesti jääneet liat palavat pois. Lisävarusteet voivat kuumentua
normaalia korkeampaan lämpötilaan. Kun esikuumennat laitteen ensimmäistä kertaa, lait-
teesta voi tulla hajuja ja savua. Tämä on normaalia. Tarkista, että ilmavirtaus on riittävä.
Luukun mekaaninen lukitus
Estää lapsia avaamasta uunin luukkua.
Luukun avaaminen:
1. Vedä luukun lukosta.
2. Avaa luukku.
Älä vedä luukun lukosta sulkiessasi luukkua!
Kun laite kytketään pois toiminnasta, luukun
mekaaninen lukitus ei poistu käytöstä.
Käyttöönotto 9
KEITTOTASO - PÄIVITTÄINEN KÄYTTÖ
VAROITUS!
Lue luku "Turvallisuusohjeet".
Tehotasot
Väännin Toiminto
0 Pois toiminnasta
1-9
Tehotasot
(1 = alhaisin tehotaso; 9 = korkein tehotaso)
1. Käännä väännin haluamasi tehotason kohdalle.
2. Kun lopetat keittoalueen käytön, käännä väännin asentoon 0.
Kaksoiskeittoalueen käyttö
HUOMIO
Aktivoi soikea tai kaksoiskeittoalue kääntämällä väännintä myötäpäivään asetuksen kohdal-
le. Älä käännä sitä pysäytysasennon kautta.
1. Käännä väännin myötäpäivään asentoon "9".
2. Käännä väännin hitaasti symbolin
kohdalle, kunnes kuulet napsahduksen.
Keittoalueen kaksi osaa on kytketty päälle.
3. Aseta vaadittu tehotaso kohdan "Tehotasot" mukaan.
Kun keittoalue kytketään toimintaan, siitä kuuluu hetken aikaa surinaa. Tämä on kaikkien
keraamisten keittotasojen ominaisuus eikä tarkoita laitteen toimintahäiriötä.
Jälkilämmön merkkivalo
Jälkilämmön merkkivalo syttyy, kun jokin keittoalue on kuuma.
VAROITUS!
Palovammojen vaara jälkilämmön vuoksi!
KEITTOTASO - HYÖDYLLISIÄ NEUVOJA JA VINKKEJÄ
Keittoastiat
Keittoastian pohjan tulee olla mahdollisimman paksu ja tasainen.
Emaloidusta teräksestä valmistetut tai alumiini- tai kuparipohjaiset keittoastiat voivat
tehdä läiskiä keraamiseen pintaan.
10 Keittotaso - Päivittäinen käyttö
Energiansäästö
Mikäli mahdollista, peitä keittoastia aina kannella.
Aseta keittoastia keittoalueelle, ennen kuin kytket alueen toimintaan.
Kytke keittoalueet pois toiminnasta ennen kypsennysajan päättymistä ja hyödynnä jälki-
lämpö.
Keittoastioiden pohjan tulee olla keittoalueen kokoinen.
Esimerkkejä keittotoiminnoista
Taulukossa annetut tiedot ovat ainoastaan suuntaa-antavia.
Teho-
taso
Käyttökohde: Aika Vinkkejä
0 Pois toiminnasta
1 Valmiiden ruokien lämpimänäpito tarpeen
mukaan
Peitä kannella
1-2 Hollandaise-kastike, voin, suklaan, lii-
vatteen sulattaminen
5-25
min
Sekoita välillä
1-2 Hyydyttäminen: kuohkeat munakkaat,
keitetyt munat
10-40
min
Keitä kannen alla
2-3 Riisin ja maitoruokien haudutus, valmis-
ruokien kuumentaminen
25-50
min
Riisi tarvitsee vähintään kaksinker-
taisen määrän nestettä, sekoita
maitoruokia kypsennyksen aikana
3-4 Höyrytetyt vihannekset, kala, liha 20-45
min
Lisää nestettä muutama ruokalusi-
kallinen
4-5 Höyryssä kypsennetyt perunat 20-60
min
Käytä korkeintaan ¼ litraa vettä/
750 g perunoita
4-5 Suurten ruokamäärien kypsentäminen,
pataruoat ja keitot
60-150
min
Enintään 3 litraa nestettä + valmis-
tusaineet
6-7 Kevyt paistaminen: leikkeet, vasikanliha,
kotletit, pyörykät, makkarat, maksa, kas-
tikepohja, kananmunat, ohukaiset,
munkit
tarpeen
mukaan
Käännä puolivälissä
7-8 Voimakas paistaminen: sipuliperunat,
ulkofilee, pihvit
5-15
min
Käännä puolivälissä
9 Suuren vesimäärän keittäminen, pastan keittäminen, lihan ruskistaminen (gulassi, pata-
paisti), ranskalaiset perunat
KEITTOTASO - HOITO JA PUHDISTUS
VAROITUS!
Lue luku "Turvallisuusohjeet".
Puhdista keittotaso jokaisen käytön jälkeen.
Keittotaso - Hoito ja puhdistus
11
Tarkista aina, että keittoastian pohja on puhdas.
Keraamisen pinnan naarmut tai tummat läiskät eivät vaikuta laitteen toimintaan.
Lian poistaminen:
1. Poista välittömästi:sulanut muovi, muovikelmu ja sokeripitoinen ruoka. Muutoin li-
ka voi aiheuttaa laitteeseen vaurioita. Käytä erityistä lasipintaan tarkoitettua kaa-
vinta. Aseta kaavin viistosti lasipintaa vasten ja liikuta kaavinta pintaa pitkin.
Poista sitten, kun laite on jäähtynyt riittävästi:kalkkirenkaat, vesirenkaat, rasva-
tahrat, kirkkaat metalliset värimuutokset. Käytä keraamisen keittotason tai ruostu-
mattoman teräksen puhdistukseen tarkoitettua puhdistusainetta.
2. Puhdista laite kostealla liinalla käyttäen vähän puhdistusainetta.
3. Kuivaa pinta lopuksi puhtaalla liinalla.
Puhdista laitteen etupinnat lämpimällä vedellä ja astianpesuaineeseen kostutetulla peh-
meällä liinalla.
Käytä metallipintojen puhdistuksessa ruostumattoman teräksen puhdistusainetta.
Älä käytä hankausaineita ja karkeita pesusieniä.
UUNI - PÄIVITTÄINEN KÄYTTÖ
VAROITUS!
Lue luku "Turvallisuusohjeet".
Laitteen kytkeminen toimintaan ja pois toiminnasta
1. Käännä uunin toimintojen väännin haluamasi toiminnon kohdalle.
2. Käännä lämpötilan väännin haluamasi lämpötilan kohdalle.
Toiminnan merkkivalo palaa uunin ollessa toiminnassa.
Lämpötilan merkkivalo palaa uunin kuumenemisen aikana.
3. Uuni kytketään pois toiminnasta kääntämällä uunin toimintojen väännin ja lämpötilan
väännin Off-asentoon.
Turvatermostaatti
Vaarallisen ylikuumenemisen välttämiseksi (laitteen virheellisen käytön tai vioittuneiden
osien vuoksi) uunissa on turvatermostaatti, joka keskeyttää virransyötön. Virta kytkeytyy
automaattisesti uudelleen, kun lämpötila on laskenut normaalille tasolle.
Uunin toiminnot
Uunin toiminto Käyttötarkoitus
Uunivalo Uunin sisäosan valaiseminen.
Ylä- ja alalämpö Ruokien ja leivonnaisten paistaminen yhdellä tasolla.
12 Uuni - Päivittäinen käyttö
Uunin toiminto Käyttötarkoitus
Alalämpö Rapea- tai mureapohjaisten kakkujen paistaminen ja säi-
löntä.
Puhallin Paistaminen enintään kahdella tasolla samanaikaisesti.
Kiertoilma Paistaminen enintään kolmella tasolla samanaikaisesti.
Ruokien kuivattaminen.
Laajennettu grilli Matalien ja suurien ruokamäärien grillaus sekä leivän
paahtaminen.
Turbogrilli Suurikokoisten lihapalojen tai lintupaistien paistaminen
yhdellä tasolla. Gratinointi ja ruskistus.
Pizza-toiminto Voimakkaamman ruskistuksen tai rapean pohjan vaati-
vien ruokien paistaminen yhdellä kannatintasolla.
Sulatus Pakasteiden sulattaminen.
Uunipeltien ja ritilän asettaminen kannattimille
Aseta pellit kannattimille siten, että kääntyvä reu-
na tulee taakse ja osoittaa pohjaa kohti. Työnnä
pellit ja ritilät kannatinkiskojen väliin.
Ritilän ja korkeareunaisen uunipannun asetta-
minen samanaikaisesti
Aseta ritilä uunipannun päälle. Työnnä uunipannu
kannatinkiskojen väliin jollekin kannatintasolle.
Uuni - Päivittäinen käyttö 13
UUNI - HYÖDYLLISIÄ NEUVOJA JA VINKKEJÄ
HUOMIO
Käytä korkeareunaista uunipeltiä kosteiden leivonnaisten paistamisessa. Hedelmämehut
voivat aiheuttaa pysyviä tahroja emalipintaan.
Uunissa on neljä kannatintasoa. Laske kannatintasot uunin pohjasta alkaen.
Eri ruokia voidaan kypsentää kahdella eri tasolla samanaikaisesti. Aseta ritilät tasoille 1 ja
3.
Kosteutta voi tiivistyä uunin sisään ja luukun laseihin. Tämä on normaalia. Pysyttele sopi-
valla etäisyydellä laitteesta avatessasi luukkua toiminnan aikana. Tiivistymistä voi vähen-
tää käyttämällä laitetta 10 minuuttia ennen ruokien kypsentämistä.
Pyyhi kosteus pois jokaisen käyttökerran jälkeen.
Älä aseta mitään esinettä suoraan uunin pohjalle äläkä peitä osia alumiinifoliolla kypsen-
nyksen aikana. Tämä voi vaikuttaa kypsennystuloksiin ja vaurioittaa emalipintaa.
Kakkujen leipominen
Esikuumenna uunia noin 10 minuutin ajan ennen kuin aloitat paistamisen.
Älä avaa uunin luukkua ennen kuin 3/4 paistoajasta on kulunut.
Jos käytät kahta uunipeltiä samanaikaisesti, jätä niiden väliin yksi tyhjä kannatintaso.
Lihan ja kalan kypsentäminen
Älä kypsennä alle 1 kg:n kokoista lihakappaletta. Liian pienien lihamäärien kypsentämi-
nen tekee lihasta kuivaa.
Käytä uunipannua erittäin rasvaisten ruokien kanssa, jotta uuniin ei jää pysyviä tahroja.
Anna lihan olla noin 15 minuuttia ennen sen leikkaamista, jotta sen neste säilyisi.
Jotta uuniin ei muodostuisi liikaa savua paistamisen aikana, lisää uunivuokaan hiukan
vettä. Jotta savu ei tiivistyisi, lisää vettä aina sen kuivuttua loppuun.
Paistoajat
Paistoaika riippuu ruokalajista, ruoan koostumuksesta ja määrästä.
Seuraa kypsymistä aluksi. Kokemuksen kautta löydät paistoastioillesi, resepteillesi ja valmis-
tettaville määrille parhaiten sopivat asetukset (teho, paistoaika jne.).
Ylä- ja alalämpö
Ruokalaji Paino (g)
Vuoan
tyyppi
Kannatinta-
so
Esilämmi-
tysaika (mi-
nuuttia)
Lämpötila
(°C)
Kypsennys-
tai paistoai-
ka (minuut-
tia)
Pasteijat 250 emaloitu 3 - 150 25-30
Matalat ka-
kut
1000 emaloitu 2 10 160-170 30-35
14 Uuni - Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Ruokalaji Paino (g)
Vuoan
tyyppi
Kannatinta-
so
Esilämmi-
tysaika (mi-
nuuttia)
Lämpötila
(°C)
Kypsennys-
tai paistoai-
ka (minuut-
tia)
Hiivalla ko-
hotettu
omenakak-
ku
2000 emaloitu 3 - 170-190 40-50
Omenapii-
rakka
1200+1200 kaksi pyöre-
ää alumiini-
vuokaa
(halkaisija
20 cm)
1 15 180-200 50-60
Pienet ka-
kut
500 emaloitu 2 10 160-180 25-30
Rasvaton
sokerikakku
350 yksi pyöreä
alumiini-
vuoka (hal-
kaisija 26
cm)
1 10 160-170 25-30
Pannukakku 1500 emaloitu 2 - 160-170
45-55
1)
Kana, koko-
nainen
1350 uuniritilä
tasolla 2,
paistovuoka
tasolla 1
2 - 200-220 60-70
Puolikas ka-
na
1300 uuniritilä
tasolla 3,
paistovuoka
tasolla 1
3 - 190-210 30-35
Porsaankyl-
jykset
600 uuniritilä
tasolla 3,
paistovuoka
tasolla 1
3 - 190-210 30-35
Piirakka 800 emaloitu 2 20 230-250 10-15
Täytetty hii-
valla koho-
tettu kakku
1200 emaloitu 2 10-15 170-180 25-35
Pizza 1000 emaloitu 2 10-15 200-220 30-40
Juustokakku 2600 emaloitu 2 - 170-190 60-70
Sveitsiläi-
nen omena-
piirakka
1900 emaloitu 1 10-15 200-220 30-40
Joulukakku
(hedelmä-
kakku)
2400 emaloitu 2 10-15 170-180
55-65
2)
Uuni - Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä 15
Ruokalaji Paino (g)
Vuoan
tyyppi
Kannatinta-
so
Esilämmi-
tysaika (mi-
nuuttia)
Lämpötila
(°C)
Kypsennys-
tai paistoai-
ka (minuut-
tia)
Kinkkupiiras 1000 yksi pyöreä
vuoka (hal-
kaisija 26
cm)
1 10-15 220-230 40-50
Maalaisleipä 750+750 kaksi pyöre-
ää alumiini-
vuokaa
(halkaisija
20 cm)
1
18
3)
180-200 60-70
Romanialai-
nen sokeri-
kakku
600+600 kaksi pyöre-
ää alumiini-
vuokaa
(halkaisija
25 cm)
2/2 10 160-170 40-50
Romanialai-
nen sokeri-
kakku – pe-
rinteinen
600+600 kaksi pyöre-
ää alumiini-
vuokaa
(halkaisija
20 cm)
2/2 - 160-170 30-40
Hiivataiki-
napullat
800 emaloitu 2 10-15 200-210 10-15
Kääretorttu 500 emaloitu 1 10 150-170 15-20
Marenki 400 emaloitu 2 - 100-120 40-50
Hedelmä-
kakku
1500 emaloitu 3 10-15 180-190 25-35
Sokerikakku 600 emaloitu 3 10 160-170 25-35
Voikakku 600 emaloitu 2 10 180-200 20-25
1) Jätä kakku uuniin seitsemäksi minuutiksi laitteen virran katkaisemisen jälkeen.
2) Jätä kakku uuniin kymmeneksi minuutiksi laitteen virran katkaisemisen jälkeen.
3) Aseta esilämmityksen lämpötilaksi 250 °C.
Puhallin
Ruokalaji Paino (g)
Vuoan
tyyppi
Kannatinta-
so
Esilämmi-
tysaika (mi-
nuuttia)
Lämpötila
(°C)
Kypsennys-
tai paistoai-
ka (minuut-
tia)
Pasteijat 250 emaloitu 3 10 140-150 20-30
Pasteijat 250 + 250 emaloitu 1/3 10 140-150 25-30
Pasteijat 250 + 250
+ 250
emaloitu 1/2/3 10 150-160 30-40
16 Uuni - Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Ruokalaji Paino (g)
Vuoan
tyyppi
Kannatinta-
so
Esilämmi-
tysaika (mi-
nuuttia)
Lämpötila
(°C)
Kypsennys-
tai paistoai-
ka (minuut-
tia)
Matalat ka-
kut
500 emaloitu 2 10 150-160 30-35
Matalat ka-
kut
500 + 500 emaloitu 1/3 10 150-160 35-45
Matalat ka-
kut
500 + 500
+ 500
emaloitu
1/2/4
1)
10 155-165 40-50
Hiivalla ko-
hotettu
omenakak-
ku
2000 emaloitu 3 - 170-180 40-50
Omenapii-
rakka
1200 +
1200
kaksi pyöre-
ää alumiini-
vuokaa
(halkaisija
20 cm)
2/2 - 165-175 50-60
Pienet ka-
kut
500 emaloitu 2 10 150-160 20-30
Pienet ka-
kut
500 + 500 emaloitu 1/3 10 150-160 30-40
Pienet ka-
kut
500 + 500
+ 500
emaloitu
1/2/4
1)
10 150-160 35-45
Rasvaton
sokerikakku
350 yksi pyöreä
alumiini-
vuoka (hal-
kaisija 26
cm)
1 10 150-160 20-30
Pannukakku 1200 emaloitu 2 - 150-160
30-35
2)
Kana, koko-
nainen
1300 uuniritilä
tasolla 2,
paistovuoka
tasolla 1
2 - 170-180 40-50
Porsaan-
paisti
800 uuniritilä
tasolla 2,
paistovuoka
tasolla 1
2 - 170-180 45-50
Täytetty hii-
valla koho-
tettu kakku
1200 emaloitu 2 20-30 150-160 20-30
Pizza 1000 +
1000
emaloitu 1/3 - 180-200 30-40
Uuni - Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä 17
Ruokalaji Paino (g)
Vuoan
tyyppi
Kannatinta-
so
Esilämmi-
tysaika (mi-
nuuttia)
Lämpötila
(°C)
Kypsennys-
tai paistoai-
ka (minuut-
tia)
Pizza 1000 emaloitu 2 - 190-200 25-35
Juustokakku 2600 emaloitu 1 - 160-170 40-50
Sveitsiläi-
nen omena-
piirakka
1900 emaloitu 2 10-15 180-200 30-40
Joulukakku
(hedelmä-
kakku)
2400 emaloitu 2 10 150-160
35-40
2)
Kinkkupiiras 1000 yksi pyöreä
vuoka (hal-
kaisija 26
cm)
2 10-15 190-210 30-40
Maalaisleipä 750+750 kaksi pyöre-
ää alumiini-
vuokaa
(halkaisija
20 cm)
1
15-20
3)
160-170 40-50
Romanialai-
nen sokeri-
kakku
600+600 kaksi pyöre-
ää alumiini-
vuokaa
(halkaisija
25 cm)
2/2 10-15 155-165 40-50
Romanialai-
nen sokeri-
kakku – pe-
rinteinen
600+600 kaksi pyöre-
ää alumiini-
vuokaa
(halkaisija
20 cm)
2/2 - 150-160 30-40
Hiivataiki-
napullat
800 emaloitu 3 15 180-200 10-15
Hiivataiki-
napullat
800 + 800 emaloitu 1/3 15 180-200 15-20
Kääretorttu 500 emaloitu 3 10 150-160 15-25
Marenki 400 emaloitu 2 - 110-120 30-40
Marenki 400 + 400 emaloitu 1/3 - 110-120 45-55
Marenki 400 + 400
+ 400
emaloitu
1/2/4
1)
- 115-125 55-65
Hedelmä-
kakku
1500 emaloitu 3 - 160-170 25-35
Sokerikakku 600 emaloitu 2 10 150-160 25-35
18 Uuni - Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Ruokalaji Paino (g)
Vuoan
tyyppi
Kannatinta-
so
Esilämmi-
tysaika (mi-
nuuttia)
Lämpötila
(°C)
Kypsennys-
tai paistoai-
ka (minuut-
tia)
Voikakku 600 + 600 emaloitu 1/3 10 160-170 25-35
1) Kun kakku on valmis tasolla 4, poista se uunista ja aseta sen tilalle tason 1 kakku. Kypsennä toiset 10 minuuttia.
2) Jätä kakku uuniin seitsemäksi minuutiksi laitteen virran katkaisemisen jälkeen.
3) Aseta esilämmityksen lämpötilaksi 250 °C.
Kiertoilma
Ruokalaji Paino (g) Vuoan tyyppi
Kan-
natin-
taso
Esiläm-
mitysai-
ka (mi-
nuuttia)
Lämpötila
(°C)
Kypsennys-
tai paistoai-
ka (minuut-
tia)
Pasteijat 250 emaloitu 3 10 150-160 20-30
Pasteijat 250 + 250 emaloitu 1/3 10 140-150 25-30
Pasteijat 250 + 250 +
250
emaloitu 1/2/4 10 150-160 30-35
Matalat ka-
kut
1000 emaloitu 2 10 150-160 30-40
Matalat ka-
kut
1000 +
1000
emaloitu 1/3 10 140-150 45-55
Matalat ka-
kut
1000 +
1000 +
1000
emaloitu 1 /2/
4
10 140-150 55-65
Hiivalla ko-
hotettu
omenakakku
2000 emaloitu 3 10 170-180 40-50
Omenapii-
rakka
1200 +
1200
kaksi pyöreää alu-
miinivuokaa (halkai-
sija 20 cm)
2/3 10 170-180 50-60
Pienet kakut 500 emaloitu 3 10 140-150 30-35
Pienet kakut 500 + 500 emaloitu 1/3 10 140-150 25-30
Pienet kakut 500 + 500 +
500
emaloitu 1/2/4 10 150-160 25-30
Rasvaton
sokerikakku
350 yksi pyöreä alumii-
nivuoka (halkaisija
26 cm)
3 10 150-160 30-40
Pannukakku 1200 emaloitu 3 - 150-160
40-50
1)
Kana, koko-
nainen
1400 uuniritilä tasolla 2,
paistovuoka tasolla
1
2 - 170-190 50-60
Uuni - Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä 19
Ruokalaji Paino (g) Vuoan tyyppi
Kan-
natin-
taso
Esiläm-
mitysai-
ka (mi-
nuuttia)
Lämpötila
(°C)
Kypsennys-
tai paistoai-
ka (minuut-
tia)
Porsaankyl-
jykset
600 uuniritilä tasolla 3,
paistovuoka tasolla
1
3 - 180-200 30-40
Piirakka 800 emaloitu 2 15 230-250 10-15
Täytetty hii-
valla koho-
tettu kakku
1200 emaloitu 3 20-30 160-170 20-30
Pizza 1000 +
1000
emaloitu 1/3 - 180-200 50-60
Juustokakku 2600 emaloitu 2 - 150-170 60-70
Sveitsiläinen
omenapii-
rakka
1900 emaloitu 3 15 180-200 30-40
Joulukakku
(hedelmä-
kakku)
2400 emaloitu 3 10 150-170
50-60
2)
Kinkkupiiras 1000 yksi pyöreä vuoka
(halkaisija 26 cm)
2 15 210-230 35-45
Maalaisleipä 750+750 kaksi pyöreää alu-
miinivuokaa (halkai-
sija 20 cm)
3
15
3)
180-190 50-60
Romanialai-
nen sokeri-
kakku
600+600 kaksi pyöreää alu-
miinivuokaa (halkai-
sija 25 cm)
2/2 10 150-170 40-50
Romanialai-
nen sokeri-
kakku – pe-
rinteinen
600+600 kaksi pyöreää alu-
miinivuokaa (halkai-
sija 20 cm)
2/2 - 160-170 30-40
Hiivataikina-
pullat
800 emaloitu 3 10 180-200 10-15
Hiivataikina-
pullat
800 + 800 emaloitu 1/3 10 180-200 15-20
Kääretorttu 500 emaloitu 3 10 150-170 10-15
Marenki 400 emaloitu 2 - 100-120 50-60
Marenki 400 + 400 emaloitu 1/3 - 100-120 55-65
Marenki 400 + 400 +
400
emaloitu 1/2/4 - 115-125 65-75
Hedelmä-
kakku
1500 emaloitu 2 10 170-180 20-30
20 Uuni - Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60

Aeg-Electrolux 40045VD-WN Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja
Tämä käsikirja sopii myös