• Perinteistä uunia käytettäessä uunin avaamista tulee
tavallisesti välttää. Mikroaaltouunia käytettäessä tästä ei
tarvitse huolehtia: oven avaaminen ei aiheuta merkittävää
energia- tai lämpöhukkaa. Toisin sanoen voit avata
mikroaaltouunin luukun ja tarkistaa ruoan kypsyyden niin
usein kuin haluat.
Tärkeitä ruoan kypsennystä koskevia turvaohjeita!
• Jos lämmität mikroaaltouunissa vauvanruokaa tai nestettä
tuttipullossa, sekoita aina ruoka tai neste ja tarkista sen
lämpötila huolellisesti ennen syöttämistä. Näin lämpö
jakautuu ruokaan tai nesteeseen tasaisesti eikä lapsi saa
palovammoja.
Älä laita tuttipullon korkkia ja/tai tuttiosaa mikroaaltouuniin.
• Jotkin ruoka-aineet voivat hiiltyä ja savuta, jos niitä
kuumennetaan liian kauan. Jos näin käy, pidä luukku
suljettuna ja katkaise mikroaaltouunista virta.
• Jotkut vähän vettä sisältävät ruoka-aineet, kuten
suklaapalat ja makeat täytetyt leivonnaiset, on
kuumennettava varovasti. Muutoin ruoka voi mennä pilalle
tai rikkoa astian.
RUOANVALMISTUKSESSA KÄYTETTÄVÄT VÄLINEET
Varmista ennen ruoanvalmistuksen aloittamista, että astiat on
valmistettu oikeasta materiaalista. Jotkut muovityypit voivat
pehmetä ja muuttaa muotoaan, ja jotkut keramiikkatyypit voivat
haljeta etenkin pieniä ruokamääriä kuumennettaessa.
Näin voit kokeilla, sopiiko astia mikroaaltouuniin:
• Aseta astia mikroaaltouuniin.
• Aseta astiaan lasi, joka on puolillaan vettä.
• Käynnistä mikroaaltouuni ja anna sen käydä 15–30 sekuntia
täydellä teholla.
• Jos astia on kosketettaessa hyvin kuuma, älä käytä sitä
mikroaaltouunissa.
Kun valmistat ruokaa mikroaaltouunissa, käytä mieluiten
seuraavia astioita ja materiaaleja:
• Lasit ja lasikulhot.
• Keramiikka (lasitettu ja lasittamaton). Ruoka pysyy
kauemmin kuumana lasitetussa keramiikka-astiassa kuin
muissa astioissa.
• Muoviastiat. Muoviastioita voidaan käyttää moniin
lämmitystarkoituksiin. Varoitus! Mikroaaltouunissa EI saa
käyttää melamiinista, polyeteenistä tai fenolimuoveista
valmistettuja muoviastioita.
• Posliini. Mikroaaltouunissa voidaan käyttää kaikenlaista
posliinia, mutta suositeltavinta on käyttää tulenkestävää
posliinia.
•Tulenkestävät kannelliset astiat. Lasiastiat, joiden kansi
sulkeutuu niin tiiviisti, ettei höyryä pääse ulos, sopivat
ihanteellisesti vihanneksille ja hedelmille, joihin ei lisätä
vettä. Kypsennysaika saa kuitenkin olla enintään 5
minuuttia.
• Paistoastiat. Käytä ruskistavia paistoastioita erittäin varoen.
Älä koskaan kuumenna paistoastiaa lasisella
kuumennusalustalla kauempaa kuin 5 minuuttia. Aseta
paistoastian ja lasialustan väliin sopiva eriste, esimerkiksi
kuumuutta kestävä lautanen, jotta lasialusta ei ylikuumene.
• Mikroaaltouunin paistokelmua voidaan käyttää etenkin
keittoja, kastikkeita tai pataruokia kypsennettäessä tai
ruokaa sulatettaessa. Ruoka voidaan myös kääriä löysästi
paistokelmuun, jolloin roiskuva rasva tms. ei likaa uunia.
•Talouspaperi sopii erinomaisesti suojaksi kypsennykseen,
sillä se imee kosteutta ja rasvaa. Esimerkiksi pekonia
voidaan laittaa kerroksittain talouspaperin väliin. Näin
pekoni kypsyy kauttaaltaan rapeaksi, koska se ei kypsy
omassa rasvassaan. Kotona leivottu leipä voidaan ottaa
suoraan pakastimesta, kääriä talouspaperiin ja lämmittää
mikroaaltouunissa.
• Märkä talouspaperi sopii hyvin kalalle tai vihanneksille.
Ruoan peittäminen estää sitä kuivumasta.
• Rasvatiivis leivinpaperi. Kala ja suuret vihannekset, kuten
kukkakaali tai maissintähkät, voidaan kääriä märkään
rasvatiiviiseen leivinpaperiin.
• Paistopussit sopivat erinomaisesti lihalle, kalalle ja
vihanneksille. Älä kuitenkaan sulje paistopussia
metallisulkimella. Käytä sen sijaan puuvillalankaa. Tee
pussiin pieniä reikiä ja aseta se mikroaaltouuniin lautasen tai
lasiastian päälle.
Tärkeää!
Kun valmistat ruokaa mikroaaltouunissa, älä käytä seuraavia
astioita ja välineitä:
• Tiiviit lasiastiat tai pullot, joissa on pieni aukko, koska ne
voivat räjähtää.
•Tavalliset lämpömittarit.
• Alumiinifolio tai folioastiat, koska mikroaallot eivät läpäise
niitä eivätkä kypsennä ruokaa.
• Kierrätyspaperi, sillä se saattaa sisältää pieniä metallisiruja,
jotka voivat aiheuttaa kipinöitä ja/tai tulipalon.
• Suljetut säilyketölkit tai astiat, joissa on tiiviit kannet, koska
syntyvä ylipaine voi saada ne räjähtämään.
• Metallisulkimet tai muut kannet tai kalvot, jotka sisältävät
metallilankoja. Metallia sisältävät osat voivat aiheuttaa
kipinöitä, ja ne on sen vuoksi poistettava.
• Metallikulhot, -astiat ja -pakkaukset, ellei niitä ei ole
erityisesti suunniteltu mikroaaltouuneissa käytettäviksi.
Mikroaallot eivät läpäise metalliastioita vaan heijastuvat
niistä takaisin, jolloin ruoka ei lämpene.
• Lautaset, astiat ja kulhot, joissa on metalli-, kulta- ja
hopeakoristeita. Nämä astiat voivat hajota ja/tai aiheuttaa
kipinöitä uunissa.
PUHDISTUS
Puhdista mikroaaltouuni seuraavien ohjeiden mukaisesti:
• Katkaise mikroaaltouunista virta ja irrota pistoke
pistorasiasta ennen puhdistusta.
• Älä koskaan puhdista mikroaaltouunin sisä- tai ulkopintaa
teräsvillalla, hankaavilla puhdistusaineilla tai muilla
voimakkailla puhdistusaineilla, sillä ne voivat naarmuttaa
pintoja.
• Puhdista uuni lämpimässä vedessä kostutetulla liinalla.
Lisää veteen puhdistusainetta, jos uuni on erittäin likainen.
• Huolehdi, ettei tuuletusaukkoihin pääse vettä.
• Puhdista mikroaaltouunin pyörivä rengas ja sisäpohja
säännöllisesti, jotta lasialusta pääsee pyörimään esteettä.
•Voit puhdistaa pyörivän lasialustan ja renkaan
astianpesuaineella.
• Älä poista mikroaaltouunin sisätilassa olevaa
mikroaaltoputken suojalevyä (5)!
•Vinkki: Kun uuni on ollut pitkään käytössä, sen sisätila
saattaa alkaa haista. Jos haju ei lähde tavallisella
puhdistuksella, laita muutama sitruunaviipale mukiin ja
kypsennä niitä uunissa täydellä teholla 2–3 minuuttia. Tämä
poistaa hajun tehokkaasti.
16
653070_IM 12/07/05 15:16 Side 16