FI
8) Maidon pitäisi alkaa virrata muutaman kahvan painokerran jälkeen. Älä
huolestu, jos maitoa ei ala tulla heti. Rentoudu ja jatka pumppaamista.
Älä jatka pumppaamista yhtäjaksoisesti yli 5 minuutin ajan, ELLEI
maitoa tule ollenkaan. Kokeile myöhemmin uudelleen.
Jos lypsäminen tuntuu erittäin kivuliaalta tai epämukavalta, lopeta
pumpun käyttö toistaiseksi ja kysy neuvoa lääkäriltäsi, neuvolasta tai
muulta rintaruokinnan asiantuntijalta.
9) Keskimäärin pumpulla saa lypsettyä kymmenessä minuutissa 60–125
ml maitoa. Määrissä voi kuitenkin olla suuria yksilökohtaisia vaihteluja.
Mikäli maidon tulo on jatkuvasti yli 125 ml, käytä 260 ml:n AVENT-
pulloa. Älä täytä pulloa liian täyteen, ettei se läiky yli pumpun rungosta.
Älä täytä AVENT-tuttipulloja tai VIA-kuppeja liian täyteen ja pidä ne
pystyasennossa, koska muuten maitoa voi valua pumpun runko-osan alta.
10. Rintamaidon säilytys
• Rintamaitoa voidaan säilyttää
jääkaapissa tai pakastimessa
joko steriileissä säilytysastioissa
(125 ml:n tai 260 ml:n
pulloissa, joissa on tiivistelevyt)
tai kannellisissa VIA-kupeissa.
• Muista että lapselle saa antaa
vain steriloidulla pumpulla lypsettyä maitoa.
• Vie lypsetty maito välittömästi kylmään.
• Lypsettyä maitoa saa säilyttää jääkaapissa enintään 48 tuntia, jonka
jälkeen se pitää käyttää tai pakastaa (älä pidä maitoa jääkaapin
ovilokeroissa) tai pakastimessa enintään 3 kuukautta.
• Jos lisäät maitoa samaan astiaan pitkin päivää, muista laittaa astia
aina heti takaisin jääkaappiin. Astian tulee olla steriloitu. Tällöin
maitoa saa säilyttää jääkaapissa enintään 48 tuntia (ensimmäisestä
lypsykerrasta laskien), jonka jälkeen se on syötettävä vauvalle tai
pakastettava myöhempää käyttöä varten.
38