Pakastaminen ja ruoan säilytys
– Kun pakastimen käyttölämpötila on -18 °C tai alempi, pakastimen eri lokeroita voidaan käyttää
pakastetun tai esipakastetun ruoan säilytykseen useiden kuukausien ajan, jääpalojen tekoon ja
tuoreen ruoan pakastamiseen.
– Tuore (eli pakastamaton) tai lämmin ruoka ei saa joutua kosketuksiin pakastetun ruoan kanssa,
sillä siten estetään pakastetun ruoan osittainen sulaminen.
– Tuore ruoka (esim. liha, kala, jauheliha) tulisi jakaa ennen pakastamista pienempiin annoksiin,
jotka ovat sopivia sulatuksen jälkeiseen käyttöön.
– Esipakastetun ruoan säilytyksessä on kiinnitettävä erityisesti huomiota pakkauksessa oleviin
valmistajan ohjeisiin. Ellei näitä tietoja kuitenkaan löydy, säilytysaika ei saa ylittää 3 kuukautta
ostopäivästä.
– Varmista pakastettua ruokaa ostettaessa, että ruoka on kunnolla jäätynyt ja ettei pakkauksessa
ole mitään vaurion merkkejä.
– Jotta pakastetun ruuan laatu säilyy, sitä saadaan kuljettaa ainoastaan sopivissa astioissa ja sen
jälkeen se on laitettava pakastelokeroihin viipymättä
– Tutki pakkaus huolellisesti, kun ostat pakasteruokaa: jos pakkauksessa on kosteuden merkkejä,
ilmakupla tai se pullistunut, se viittaa siihen, ettei ruokaa ole säilytetty kunnolla ja se on
pilaantunut.
– Pakastettujen ruokien säilytysajat ovat pitkälti riippuvaisia ympäristön lämpötilasta,
lämpötilasäätimen asetuksesta, ruokatyypistä ja ajasta kaupan ja pakastimen välillä, mutta
pääasiassa myös siitä, kuinka usein pakastimen ovi avataan ja kauanko sitä pidetään auki.
Noudata aina ruokapakkauksessa olevia ohjeita äläkä ylitä eriteltyjä säilytysaikamaksimeja.
– Minkä tahansa tyyppisen ruuan pakastamiseen, olipa sitten kyse itsevalmistetusta tai muusta
ruuasta, tulisi käyttää pikapakastuslokeroa - ovellista ylälokeroa - joka pakastaa tehokkaimmin.
Älä pakasta päivää kohti kuin enintään 3,5 kg tuoretta ruokaa. Käännä lämpötilasäädin sen
maksimiasentoon. 24 tunnin kuluttua lämpötilasäätimen voi palauttaa sen alkuperäiseen
asentoon.
– Pakastetulle ruoalle sopivia säilytysmateriaaleja ovat läpinäkyvä (eli ei-värillinen) muovikelmu
tai -pussi tai alumiinikelmu. Pakkausmateriaalit on tuuletettava hyvin ennen käyttöä ja niiden
ilmatiiviys on varmistettava ennen ruoan pakastamista. Suositellaan, että jokaiseen pakastimessa
säilytettävään annokseen merkitään kaikki olennaiset tiedot kuten ruokatyyppi,
pakastuspäivämäärä ja viimeinen käyttöpäivä.
Pakastetun ruoan viimeiset käyttöpäivät on eritelty (kuukausina) alla olevassa taulukossa.
Älä ylitä näitä säilytysaikoja.
– Jos laite on pois päältä pidemmän aikaa (sähkökatkoksen tai lyhytaikaisten toimintahäiriöiden
aikana enintään 10 tuntia), älä avaa ovea. Se auttaa matalimman mahdollisen lämpötilan
ylläpitoa lokerossa.
76