7
FI
Älä koskaan pakasta yhdellä kertaa suurempaa
ruokamäärää kuin mitä suositellaan kohdassa
"Tekniset tiedot", muutoin pakastus ei tapahdu
perinpohjaisesti ja sulatuksen jälkeen voi ilmetä
monia monenlaista laadun heikkenemistä (kuten
maun ja tuoksun katoamista, jne.).
Jäiden tekemistä ei suositella pakastuksen aikana,
koska niiden tekeminen vähentää
pakastuskapasiteettia.
Ruoan säilytys pakastimessa
Kun pakastus on suoritettu, on suositeltavaa laittaa
pakastunut ruoka yhteen tai kahteen käytettävissä
olevaan koriin. Siten voit tehdä tilaa pakastusosiossa
seuraavalle pakastettavalle elintarvikemäärälle.
Myöhempi pakastustoiminta ei vahingoita jo aiemmin
säilöttyä ruokaa.
Jos on tarve pakastaa suurempi elintarvikemäärä,
alimmaista lukuunottamatta korit voidaan poistaa ja
elintarvikkeet voidaan asettaa suoraan hyllyille.
Muista pitäytyä säilytysajassa, joka mainitaan
pakastetuotteiden pakkauksessa ostaessasi ne
pakastettuina.
On turvallista säilyttää pikaisesti pakastettuja
pakasteruokia vain siinä tapauksessa, että ne eivät
ole päässeet sulamaan edes hetken aikaa ennen niiden
laittamista pakastimeen.
Jos täysin pakastunut ruoka on jo sulanut,
uudelleenpakastamista ei suositella, vaan elintarvike
täytyy käyttää niin pian kuin mahdollista.
Jääpalojen valmistaminen
Jääpalojen valmistamiseksi, täytä jääpalalokerikko vedellä
ja aseta se pakastinosaan. Voit nopeuttaa jääpalojen
valmistumista kastelemalla jääpalalokerikon pohjan sekä
asettamalla lämpötilan säätimen maksimiasentoon. Kun
jääpalat ovat pakastuneet, käännä lämpötilan säädin
takaisin normaaliasentoon.
Jääpalat irtoavat lokerikosta vääntämällä sitä hieman. Älä
käytä lokerikon irrottamiseen pakastinosasta teräviä
työvälineitä, esim. veitsiä, koska se saattaa vahingoittaa
laitteen jäähdytysjärjestelmää.
Hyödyllistä tietoa ja neuvoja
Säädettäviin hyllyihin kannattaa kiinnittää huomiota,
mikä lisää tuoreruokaosion käytettävyyttä. Hyllyjen
uudelleenasettelu on myös mahdollista, oven
ollessa auki 90° kulmassa.
Pakastimen oven avaamisen ja sulkemisen jälkeen
tyhjiö kasvaa laitteen sisällä matalan lämpötilan
vuoksi. Odota siksi 2-3 minuuttia oven sulkemisen
jälkeen - jos haluat avata sen uudelleen - jolloin
sisäinen paine tasoittuu.
Huolehdi pakastimen toiminnasta termostaatin
asennon avulla siten, että sisälämpötila ei koskaan
ole -18 °C lämpimämpi.
On järkevää varmistaa laitteen moitteeton toiminta
päivittäin, jolloin on mahdollista huomata
mahdollinen toimintahäiriö ajoissa ja
ennaltaehkäistä pakastettujen ruokien
pilaantuminen.
Normaalit käyntiäänet:
Vinkkejä ja ideoita
Seuraavassa kappaleessa on vinkkejä ja ideoita
energiansäästöön sekä myös ympäristöinformaatiota
koskeva kappale.
Klikkaus: Kun elektroninen säädin kytkee
kompressorin päälle tai pois päältä, kuuluu
klikkaava ääni.
Vaimeaa solinaa tai pulputtavia ääniä voi kuulua
silloin, kun jäähdytysainetta pumpataan laitteen
takaosassa olevien kieppien tai putkien kautta
jäähdytyslevyyn/jäähdyttimeen.
Pulppuaminen: Kytkettäessä kompressori päälle,
jäähdytysaineiden alkaessa virrata putkistoon
saattaa sen jälkeen kuulua tykyttäviä ääniä
(huminaa, suhinaa, ritinää tai virtausta). Ääni
saattaa kuulua hetken aikaa siitäkin huolimatta,
että kompressori olisi pois päältä.
Jääkaapin haihdutin (joka viilentää
jääkaappiosiota) vaikuttaa kaappiin. Tämän
osion lämpötila vaihtelee toiminnan aikana ja
samaan aikaan myös sen mitat muuttuvat
hieman. Nämä muutokset saattavat aikaansaada
natisevaa ääntä, mikä on luonnollinen, harmiton
ilmiö.
Jos haluat tarkistaa jääkaapissa säilytetyn ruoan
lämpötilan, k
äännä termostaatin väännin
keskiasentoon, laita lasillinen vettä kaapin
keskiosaan, laita siihen asianmukainen
lämpömittari, joka mittaa +/- 1°C tarkkuudella. Jos
saat mittaustulokseksi 6 tunnin kuluttua arvon, joka
on väliltä +3°C ja +8°C, jääkaappi toimii
asianmukaisesti. Mittaus täytyy tehdä tasaisissa
olosuhteissa (ilman, että kuormitusta muutetaan).
Jos pakastimen lämpötila mitataan lämpömittarilla,
laita mittari elintarvikkeiden väliin, jolloin se kertoo
pakasteiden todellisen lämpötilan.