•
Poreilevia juomia ei tule säilyttää
pakastinosastossa tai matalan lämpötilan
osastossa, ja joitakin tuotteita, kuten
mehujäätelöjä, ei tule nauttia liian kylminä.
Ruoan säilytyspaikka
Kylmän ilman kierto jääkaapissa tarkoittaa, että
kullakin alueella on eri lämpötila. Näin ollen eri
ruokia kannattaa säilyttää eri alueilla.
Tuoreruokaosastoon sopivat ruoat, joita ei
tarvitse pakastaa, keitetty ruoka, olut,
kananmunat, tietyt kylmänä säilytettävät
mausteet, maito, hedelmämehut jne.
Vihanneslokeroon sopivat vihannekset, hedelmät
jne.
Pakastinosastoon sopivat jäätelöt, pakasteruoat
ja pitkään säilytettävät ruoat.
Tuoreruokaosaston käyttö
Aseta tuoreruokaosaston lämpötilaksi 2–8 ℃ ja
säilytä siinä lyhyen aikaa säilytettäviä tai koska
tahansa syötäviä ruokia.
Jääkaapin hylly: Kun poistat hyllyn, nosta sitä
ensin ja vedä sitten ulos. Kun asennat hyllyn,
työnnä se paikalleen ennen alas laskemista.
(Kaksiosaisen hyllyn tapauksessa työnnä
ensimmäinen osa perälle ja vedä sitten toinen osa
ulos). Pidä hyllyn takalista ylöspäin käännettynä,
jotteivät ruoat koske sisäseinään. Pidä hyllystä
tiukasti kiinni ja käsittele sitä varovasti, kun vedät
sen irti tai laitat sen paikalleen, jottei se
vaurioidu.
Vihanneslokero: Vihanneslokeroon pääsee käsiksi
vetämällä sen ulos. Laita kansilevy takaisin
vihanneslokeron päälle käytön tai puhdistamisen
jälkeen, jotta vihanneslokeron sisäinen lämpötila
pysyy yllä.
Ruoan säilytyksessä huomioitavat seikat
Ruoat on hyvä puhdistaa ja pyyhkiä kuiviksi
ennen niiden säilömistä jääkaappiin. Ennen
ruokien laittamista jääkaappiin on suositeltavaa
pakata ne veden haihtumisen ehkäisemiseksi.
Tämä pitää hedelmät ja vihannekset tuoreina ja
estää niiden hajun leviämisen.
Älä laita jääkaappiin liikaa tai liian painavia ruoka-
aineita. Jätä riittävästi tilaa ruokien välille. Jos ne
ovat liian lähekkäin, kylmän ilman virtaus estyy, mikä
heikentää jäähdytystehoa. Älä säilytä jääkaapissa
liikaa tai liian painavia ruokia, jottei hylly murskaudu.
Pidä ruoat tietyllä etäisyydellä sisäseinästä äläkä
sijoita runsasvetisiä ruokia lähelle jääkaapin
takaseinää, jotteivät ne jäädy kiinni sisäseinään.
Ruokien lajiteltu säilytys: ruokia tulee säilyttää
lajeittain siten, että joka päivä käyttämäsi ruoat
ovat hyllyn etualalla, jolloin oven avaamisen
kesto lyhenee ja ruoka ei pilaannu niin herkästi
vanhenemisen vuoksi.
Vinkkejä energiansäästöön: Anna kuuman ruoan
jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen sen
laittamista jääkaappiin. Laita pakastettu ruoka
tuoreruokaosastoon sulamaan, jolloin sen matala
lämpötila jäähdyttää tuoreruokia ja säästää näin
energiaa.
Hedelmien ja vihannesten säilytys
Jos jääkaapissa on kylmälokero, on mainittava,
että jotkin tuoreet vihannekset ja hedelmät eivät
kestä kylmää, joten ne eivät sovellu kyseisessä
lokerossa säilytettäviksi.
Pakasteosaston käyttö Pakastimen lämpötila
säädellään alle -18 ℃:een. Ruoan pitkäaikaisessa
säilytyksessä on suositeltavaa käyttää
pakastinosastoa, mutta ruoan pakkauksessa
mainittu säilyvyys on syytä huomioida.
Pakastinlaatikkoja käytetään pakastettavien
ruokien säilyttämiseen. Suurikokoiset liha- ja
kalatuotteet tulee paloitella, pakata pusseihin
tuoreuden säilyttämiseksi ja jaotella
pakastinlaatikoihin tasaisesti.
★ Anna kuumien ruokien jäähtyä
huoneenlämpöisiksi ennen niiden laittamista
pakastinosastoon.
★ Älä laita nestettä sisältäviä lasipurkkeja tai
avaamattomia säilykkeitä pakastinosastoon,
jotteivät ne puhkea jäätyvän nesteen
laajenemisen vuoksi.
★ Jaottele ruoka sopivan pieniin osiin.
★ Ruoka kannattaa pakata ennen pakastamista.
Pussien tulee olla kuivia, jotteivät ne jäädy kiinni
toisiinsa. Ruokien pakkaamiseen tai peittämiseen
käytettävien materiaalien tulee olla lujia,
mauttomia, ilmaa ja vettä läpäisemättömiä,
myrkyttömiä ja saastuttamattomia
ristisaastumisen ja hajujen siirtymisen
estämiseksi.
Vihjeitä pakasteruokien ostoon
1.
Kun ostat pakasteruokia, tarkista
säilytysohjeet pakkauksesta. Pakasteruokia
voi säilyttää tähtiluokituksen osoittaman
ajan. Kesto on yleensä se, joka on merkitty
pakkaukseen ”parasta ennen” -päiväyksen
muodossa.
2.
Tarkista pakastealtaan lämpötila kaupassa,
josta ostat pakasteruoat.
3.
Varmista pakasteruokapakkauksen
moitteeton kunto.
4.
Osta pakastetuotteet aina viimeiseksi
ostoksilla ollessasi.
5.
Yritä pitää pakasteruoat kiinni toisissaan
ostoksilla ja kotimatkalla, koska ne pysyvät
näin viileämpinä.
6.
Älä osta pakasteruokia, jos et pysty
pakastamaan niitä heti. Useimmista
supermarketeista ja rautakaupoista saa
erityisiä lämpöä eristäviä pusseja. Ne pitävät
pakasteruoat kylminä pidempään.