Kenwood HM680, HM670, HM670 Serie, HM680 Serie Omistajan opas

  • Olen lukenut KENWOOD HM670 ja HM680 sähkövatkaimen käyttöohjeen. Olen valmis vastaamaan kysymyksiisi laitteen käytöstä, sen ominaisuuksista ja puhdistamisesta. Ohje sisältää tietoa eri lisäosien käytöstä, suositeltavista nopeuksista ja resepteistä.
  • Kuinka kauan sähkövatkainta saa käyttää yhtäjaksoisesti?
    Miten sähkövatkaimen osat puhdistetaan?
    Mitä suositeltuja nopeuksia on eri ruoille?
77 78
turvallisuus
l
Lue nämä ohjeet huolella ja säilytä ne
myöhempää tarvetta varten.
l
Poista pakkauksen osat ja mahdolliset
tarrat.
l
Jos virtajohto vaurioituu, se on
turvallisuussyistä vaihdettava. Vaihtotyön
saa tehdä Kenwood tai Kenwoodin
valtuuttama huoltoliike.
l
Laitetta saa käyttää yhtäjaksoisesti
korkeintaan alla kuvatun ajan
verran ilman taukoa. Jos sitä
käytetään yhtäjaksoisesti
pidempään, se saattaa vaurioitua.
Toiminto/
lisälaite
Pisin
yhtäjaksoinen
käyttöaika
Tauon pituus
käyttöjaksojen
välillä
Vispilät 6 minuuttia Irrota laitteen
pistoke
pistorasiasta
ja anna
laitteen jäähtyä
15 minuuttia.
Taikinakoukut
Raskaat
kakkutaikinat
Leipätaikinat
3 minuuttia
l
Varmista ennen vatkaimen käyttämistä,
että johto on kääritty kokonaan auki
johtokelasta.
l
Älä koskaan upota vatkaimen runkoa
veteen äläkä anna pistokkeen tai johdon
kastua.
l
Pidä sormet, hiukset, vaatteet ja
keittiötyövälineet loitolla liikkuvista osista.
l
Älä anna johdon koskettaa kuumia pintoja
tai roikkua siten, että lapsi voi tarttua siihen.
Ennen ohjeiden lukemista taita etusivu auki, jotta näet kuvitukset
Suomi
77 78
ennen liittämistä
verkkovirtaan
l
Varmista, että virransyöttö on sama
kuin vatkaimen pohjaan merkitty.
l
Tämä laite täyttää EU-asetuksen
1935/2004 elintarvikkeiden
kanssa kosketuksiin joutuvista
materiaaleista ja tarvikkeista.
ennen vatkaimen käyttämistä
ensimmäistä kertaa
l
Pese kaikki osat Puhdistus
-kohdassa kuvatulla tavalla.
selite
a nopeudensäädin
b työvälineen vapautuspainike
c vatkain
d vispilät
e taikinakoukut
f kaavin
g vatkaussuojus
h sekoituskulho
i vatkaimen vapautin
j paikka virtajohdolle
k vatkaustelineen vapautin
l vatkausteline
m jalusta
l
Älä käytä vaurioitunutta vatkainta Toimita se
tarkistettavaksi tai korjattavaksi. Lisätietoja
on huolto ja asiakaspalvelu -kohdassa.
l
Älä käytä lisälaitteita, joita valmistaja ei ole
hyväksynyt.
l
Irrota laitteen pistoke sähköpistorasiasta
aina laitteen ollessa käyttämättömänä,
ennen osien kiinnittämistä tai irrottamista ja
ennen puhdistamista.
l
Fyysisesti, sensorisesti tai henkisesti
rajoittuneet tai kokemattomat henkilöt
voivat käyttää laitteita, jos heidät on
koulutettu käyttämään niitä turvallisesti ja
he ymmärtävät käyttämisen aiheuttamat
vaarat.
l
Lapsia tulee pitää silmällä sen
varmistamiseksi, että he eivät leiki laitteella.
l
Tätä laitetta ei saa antaa lasten käyttöön.
Pidä laite ja sen virtajohto poissa lasten
ulottuvilta.
l
Käytä laitetta ainoastaan sille tarkoitettuun
kotitalouskäytöön. Kenwood-yhtiö ei ole
korvausvelvollinen, jos laitetta on käytetty
väärin tai näitä ohjeita ei ole noudatettu.
79 80
vatkaimen käyttäminen
l
Vapauta johto säilytyspaikasta j
ennen käyttämistä.
1 Kiinnitä vatkain vatkaustelineeseen.
Lukitse painamalla 1.
l
Voit irrottaa vatkaimen painamalla
vatkaimen vapautinta i ja
nostamalla vatkaimen irti
vapautustelineestä.
2 Paina vatkaustelineen vapautinta k
ja käännä vatkainta ylöspäin 2.
3 Aseta aineosat vatkauskulhoon.
Aseta kulho jalustaan.
4 Kiinnitä vatkaimeen vispilät tai
taikinakoukut. Käännä ja työnnä,
kunnes tuntuu napsahdus 3.
l
Jos käytät vatkainta jalustassa,
kiinnitä vispilät tai taikinakoukut
siten, että ne kohdistuvat
vatkaustelineen voimansiirtoon.
l
Jos käytät vatkainta ilman
jalustaa, muovisella voimansiirrolla
varustetut vispilät tai taikinakoukut
täytyy asettaa metallirenkaalla
varustettuun paikkaan.
l
Vispilät tai taikinakoukut voidaan
kiinnittää tai irrottaa vain
nopeudensäätimen a ollessa
0-asennossa.
5 Kiinnitä vatkaussuoja tarvittaessa
4. Kun vatkausteline on nostettu
ylös, työnnä vatkaussuojaa
eteenpäin, kunnes se on kunnolla
paikallaan.
6 Pidä jalustasta kiinni yhdellä
kädellä. Laske vatkaustelinettä
ja vatkainta toisella kädellä.
Älä käytä vatkaustelineen
vapautinta.
7 Työnnä pistoke pistorasiaan.
8 Vedä nopeudenvalitsinta
taaksepäin, jotta laite saavuttaa
oikean nopeuden. Yksi piste kuvaa
hitainta nopeutta. Valitse nopeus
kohdistamalla nopeudenvalitsimen
sivussa näkyvä piste haluamaasi
nopeuteen.
l
Kun seos sakenee, lisää nopeutta.
l
Jos sekoittaminen hidastuu tai
muuttuu työlääksi, lisää nopeutta.
l
Voit käyttää moottoria
suurimmalla nopeudella siirtämällä
nopeuskytkimen eteenpäin kohti
P-kohtaa. Moottori toimii, kun
kytkintä pidetään tässä asennossa.
9 Kun seos on haluamasi paksuista,
palauta nopeudenvalitsin
0-asentoon ja nosta vatkain ja
vatkausteline ylös.
l
Seosta on ehkä kaavittava kulhon
kyljistä ja pohjalta säännöllisin
väliajoin vatkaamisen auttamiseksi.
10 Kun irrotat työvälineet, varmista,
että nopeuskytkin on O-asennossa.
Irrota pistoke pistorasiasta. Tartu
työvälineiden varsiin ja paina niiden
vapautuspainiketta b.
vihjeitä
l
Kun sekoitat kakkutaikinaa, anna
voin tai margariinin lämmetä
huoneenlämpöiseksi tai pehmentyä
ennen sekoittamista.
l
Jos aineosia on vain vähän, käytä
vatkainta ilman jalustaa.
l
Jos taikinaa on paljon tai se on
paksua, sekoittamiseen tarvitaan
ehkä paljon aikaa.
l
Voit vatkata suurempia määriä tai
raskaampia seoksia irrottamalla
vatkaimen jalustasta ja käyttämällä
tarvittavan kokoista kulhoa.
l
Kun vaivaat leipätaikinaa,
irrota vatkain jalustasta ja
käytä sitä käsin.
79 80
puhdistaminen
l
Ennen puhdistamista katkaise
laitteesta virta, irrota pistoke
pistorasiasta ja irrota vispilät tai
taikinakoukut.
l
Älä puhdista osia hankausaineilla.
vatkaimen runko
l
Pyyhi kostealla kankaalla ja kuivaa.
l
Älä koskaan upota vatkaimen
runkoa veteen äläkä anna
pistokkeen tai johdon
kastua.
vatkausteline/jalusta
l
Pyyhi kostealla kankaalla ja kuivaa.
l
Älä upota veteen äläkä käytä
hankaavia aineita.
kaikki muut osat
l
Pese käsin ja kuivaa pesun jälkeen.
l
Ne voidaan pestä myös
astianpesukoneen ylätasolla. Älä
aseta osia alatasolle suoraan
kuumennusvastuksen päälle.
On suositeltavaa käyttää lyhyttä
ohjelmaa ja alhaista lämpötilaa
(enintään 50 °C).
kulho (HM680)
l
Älä koskaan käytä teräsharjaa,
teräsvillaa tai valkaisuainetta
ruostumattomasta teräksestä
valmistetun kulhon puhdistukseen.
Poista kalkkikivi etikalla. Älä pidä
kuumassa paikassa (lieden päällä,
uunissa, mikroaaltouunissa).
säilyttäminen
l
Kierrä johto vatkaustelineen j
päädyn ympärille.
Suositellut nopeudet vispilöitä ja taikinakoukkuja
käytettäessä
Huomaa, että nämä suositukset koskevat jalustan ja mukana toimitettavan
vatkauskulhon käyttämistä. Jos käytät vatkainta käsivaralla, valitsemasi
nopeus on ehkä valittava kulhon koon (jos et käytä mukana toimitettua kulhoa),
määrän, aineosien ja oman makusi mukaan.
Lisää nopeutta vähitellen, kunnes nopeus vastaa jäljempänä kuvattua.
Ruoan tyyppi Suositellut
Nopeussuositus
Aika-arvio
enimmäis-
määrät
Vispilät
Munanvalkuaiset 10 4 – 5 2 – 4 minuuttia
Kerma 500 ml 1 – 5 4 minuuttia
Valmiit leivontaseokset 600 g seosta 1 – 5
1,5 - 2 minuuttia
Taikina 800 ml 4 – 5 1 minuutti
Rasvan hierominen jauhoihin
250 g jauhoja
1 – 2
4 minuuttia
Veden lisääminen valmiisiin
1 1 minuutti
taikina-aineksiin
Hedelmäkakku 900 g seosta
Rasvan ja sokerin 5 4 minuuttia
vaahdottaminen
Esimerkiksi jauhojen ja 1 – 2 1 minuutti
hedelmien käänteleminen
sekaan
Kuorrutus 4 kananmunaa 1 – 5
5 – 6 minuuttia
sekoitettuna
Taikinakoukut
Leipä 450 g jauhoja 1 – 5 2 – 3 minuuttia
81
huolto ja asiakaspalvelu
l
Jos laitteen käyttämisen
aikana ilmenee ongelmia,
siirry osoitteeseen
www.kenwoodworld.com ennen
avun pyytämistä.
l
Tuotteesi takuu koostuu sen
varsinaisesta takuusta ja ostomaan
kuluttajansuojasta.
l
Jos Kenwood-tuotteesi vikaantuu
tai siihen tulee toimintahäiriö,
toimita tai lähetä se valtuutettuun
KENWOOD-huoltokorjamoon.
Löydät lähimmän valtuutetun
KENWOOD-huoltokorjaamon
tiedot osoitteesta visit
www.kenwoodworld.com tai
maakohtaisesta sivustosta.
l
Kenwood on suunnitellut ja
muotoillut Iso-Britanniassa.
l
Valmistettu Kiinassa.
TÄRKEITÄ TIETOJA
TUOTTEEN HÄVITTÄMISEKSI
OIKEIN SÄHKÖ- JA
ELEKTRONIIKKALAITEROMUSTA
ANNETUN ASETUKSEN
MUKAISESTI (WEEE)
Tuotetta ei saa hävittää yhdessä
tavallisten kotitalousjätteiden kanssa
sen lopullisen käytöstä poiston
yhteydessä.
Vie se paikallisten viranomaisten
hyväksymään kierrätyskeskukseen tai
anna se jälleenmyyjän hävitettäväksi,
mikäli kyseinen palvelu kuuluu
jälleenmyyjän toimialaan. Suojelet
luontoa ja vältyt virheellisen tai
väärän romutuksen aiheuttamilta
terveysriskeiltä, mikäli hävität
kodinkoneen erillään muista jätteistä.
Näin myös kodinkoneen sisältämät
kierrätettävät materiaalit voidaan
kerätä talteen, jolloin säästät energiaa
ja luonnonvaroja.
Tuotteessa on ristillä peitetty
roskasäiliön merkki, jonka
tarkoituksena on muistuttaa että
kodinkoneet on hävitettävä erikseen
muista kotitalousjätteistä.
Ruokaohjeita
vispilöitä varten
kookosleivokset
noin 30 kpl
2 munanvalkuaista, keskikokoisia
150 g hienosokeria
120 g kookoshiutaleita
2 tl sitruunankuorta
2 tl vaniljatiivistettä
2 tl maissijauhoa
1 Lämmitä uuni 150 asteeseen.
2 Aseta valkuaiset sekoituskulhoon.
Kiinnitä vispilät. Vatkaa nopeudella
5. Lisää sokeri vähitellen, kunnes
seos sakenee (noin 3 minuuttia).
3 Hidasta nopeudelle 2. Vatkaa muut
ainekset joukkoon.
4 Muotoile seoksesta pieniä
leivonnaisia leivinpaperilla
päällystetylle uunipellille.
5 Paista uunissa 20 minuuttia,
kunnes pinta alkaa muuttua
kullanväriseksi.
suklaamousse
kermasta
4 annosta
2,5 dl vaahtoutuvaa kermaa
2 rkl kaakaojauhetta
3 rkl sokeria
1 Laita kaikki ainekset
sekoituskulhoon. Kiinnitä vispilät.
Vatkaa nopeudella 4, kunnes
mousse sakenee ja vispilöistä jää
sen pintaan jälki, kun ne nostetaan
ylös.
2 Lusikoi seos tarjoilulaseihin. Anna
jäähtyä jääkaapissa vähintään 12
tuntia.
82
banaanileipä
1 leipä
2 erittäin kypsää banaania
315 g vehnäjauhoja
220 g fariinisokeria
1,25 dl maitoa
60 g voisulaa
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljatiivistettä
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
½ tl kanelia
¼ tl raastettua muskottia
1 Lämmitä uuni 160 asteeseen.
2 Pilko banaani pieniksi paloiksi.
Aseta ne sekoituskulhoon. Lisää
muut aineosat. Kiinnitä vatkaimet ja
roiskesuoja. Vatkaa nopeudella 1.
Lisää nopeutta, kun seos sakenee.
Sekoita, kunnes aineosat ovat
sekoittuneet toisiinsa.
3 Kaada seos tarttumattomaan
vuokaan (23 x 6 cm). Paista leipää
40–50 minuuttia. Leipä on kypsä,
kun sen keskelle työnnettyyn
vartaaseen ei tartu taikinaa.
4 Ota kypsä leipä uunista ja anna sen
vetäytyä 10 minuuttia.
5 Kumoa leipä pois vuoasta. Anna
sen jäähtyä ennen tarjoilemista.
ruishunajateeleipä
300 g vehnäjauhoja
180 g ruisjauhoja
180 g sokeria
15 g (1 rkl) leivinjauhetta
300 g juoksevaa kirkasta hunajaa
60 ml maitoa
1 kananmuna
1 Kiinnitä vatkaimet. Aseta kaikki
ainesosat kulhoon.
2 Pidä sykäyspainiketta (P)
painettuna. Sekoita 30 sekuntia.
3 Jätä kulho lämpimään paikkaan
20 minuutiksi.
4 Pidä sykäyspainiketta (P)
painettuna. Sekoita ainesosia vielä
70 sekuntia
5 Kaada seos tarttumattomaan
vuokaan (19 cm, syvyys 4 cm).
Paista lämpötilassa 165 °C
40–45 minuuttia.
6 Ota kypsä leipä uunista ja anna sen
vetäytyä 10 minuuttia.
7 Kumoa leipä pois vuoasta. Anna
sen jäähtyä ennen tarjoilemista.
8 Huomautus: taikina on raskasta.
On suositeltavaa antaa
sähkövatkaimen jäähtyä 15
minuuttia käyttökertojen välillä.
83
Ruokaohjeita
taikinakoukkuja
varten
vehnäleipätaikina
10 ml kuivahiivaa (liuotettava ennen
käyttämistä)
5 ml sokeria
2,5 dl lämmintä vettä
450 g jauhoja
5 ml suolaa
15 g rasvaa
1 Sekoita kuivahiiva, sokeri ja
vesi kulhossa. Odota, kunnes
seos kuplii. Veden lämpötilan
tulee olla 43 °C. Se saavutetaan
sekoittamalla kolmasosa kiehuvaa
vettä kahteen kolmasosaan kylmää
vettä.
2 Lisää muut aineosat. Kiinnitä
taikinakoukut vatkaimeen. Sekoita
aineosat toisiinsa hiljaisella
nopeudella. Lisää nopeutta. Vaivaa
taikinaa noin 2–3 minuuttia, kunnes
taikina on tasaista. Peitä taikina
kevyesti öljytyllä muovikelmulla ja
anna nousta lämpimässä paikassa
45–60 minuuttia.
3 Vaivaa taikinaa uudelleen 30–45
sekuntia suurimmalla nopeudella.
Pidä taikinakoukut taikinan sisällä.
4 Tee taikinasta leipä tai
sämpylöitä. Aseta ne voidellulle
leivinpellille. Peitä kevyesti öljytyllä
muovikelmulla ja anna nousta
lämpimässä paikassa, kunnes koko
on kaksinkertaistunut.
5 Lämmitä uuni 230-asteiseksi.
Paista leipää 20–25 minuuttia tai
sämpylöitä 10–15 minuuttia. Leipä
on kypsä, kun siitä kuuluu ontosti
kumiseva ääni, kun sen pohjaa
napautetaan sormilla.
/