FI
7
KYPSENNYSTAULUKON LUKEMINEN
Taulukossa luetellaan paras toiminto, varusteet ja taso,
joita voidaan käyttää erityyppisille ruoille. Paistoaika
alkaa siitä hetkestä, jolloin ruoka laitetaan uuniin.
Aika ei sisällä esikuumennusta (mikäli se on vaadittu).
Kypsennyksen lämpötilat ja ajat ovat viitteellisiä ja ne
riippuvat ruoan määrästä ja käytettävien varusteiden
tyypistä. Käytä ensin alhaisimpia suositeltuja
asetuksia ja jos lopputulos ei vastaa odotuksia, siirry
korkeampiin asetuksiin. Käytä toimitettuja varusteita
ja mieluiten tummia metallisia vuokia ja uunipeltejä.
Voit käyttää myös pyrex- tai keramiikkavuokia ja
-varusteita, mutta muista, että tällöin paistoajat ovat
hieman pidempiä.
ERI RUOKIEN KYPSENNYS SAMANAIKAISESTI
Toiminnolla “Kiertoilma” on mahdollista kypsentää
samanaikaisesti saman kypsennyslämpötilan vaativia
ruokia (esimerkiksi kalaa ja vihanneksia), eri tasoilla.
Ota lyhyemmän paistoajan vaativat ruoat pois uunista
ensin ja jatka pidemmän ajan vaativien ruokien
kypsentämistä.
LIHA
Voit käyttää kaikenlaisia peltejä tai pyrexvuokia
paistettavan lihan koon mukaisesti. Paistia varten on
hyvä lisätä astian pohjalle lihalientä ja kostuttaa lihaa
kypsennyksen aikana. Se antaa myös lisää makua.
Huomaa, että tämän toiminnon aikana syntyy höyryä.
Kun paisti on kypsä, anna sen levätä uunissa vielä
10–15 minuuttia tai kääri liha alumiinifolioon.
Kun grillaat lihapaloja, valitse yhtä paksuja paloja,
jotta ne kypsyvät tasaisesti. Hyvin paksut lihapalat
vaativat pidemmän kypsennysajan. Aseta ritilä
alemmalle tasolle kauemmaksi grillivastuksesta, jotta
pinta ei pala. Käännä lihaa, kun kypsennysajasta on
kulunut kaksi kolmasosaa. Avaa luukku varovasti, sillä
sisältä tulee höyryä.
Ruoasta tippuvien nesteiden keräämiseksi on ritilän
alle suositeltavaa asettaa uunipannu, jossa on puoli
litraa vettä. Lisää vettä tarvittaessa.
JÄLKIRUOAT
Paista huolellista paistamista vaativat jälkiruoat
perinteisellä toiminnolla yhdellä tasolla.
Käytä tummia metallisia paistopannuja ja laita ne aina
uunin mukana toimitetun ritilän päälle. Kun paistat
useammalla tasolla, valitse kiertoilmatoiminto ja laita
kakkuvuoat ritilöiden päälle eri kohtiin, jotta ilma
pääsee kiertämään hyvin.
Tarkista kohoavan kakun kypsyys puutikulla
työntämällä se kakun keskelle. Jos tikkuun ei tartu
taikinaa, kakku on kypsä.
Jos käytät paistopannuja, joissa on tarttumaton
pinnoitus, älä voitele vuokaa, sillä tällöin kakku ei
kohoa välttämättä tasaisesti reunoilta.
Jos leipomus “paisuu” leivonnan aikana, käytä
seuraavalla kerralla alhaisempaa lämpötilaa; voisit
myös vähentää lisättävän nesteen määrää tai
sekoittaa taikinaa varovaisemmin.
Jälkiruoat, joissa on runsaasti nestettä sisältävä
täyte tai kuorrutus (kuten esim. juustokakku tai
hedelmäpiirakat), on hyvä paistaa toiminnolla
Perinteinen leivonta. Jos kakun pohja jää liian
kosteaksi, paista kakku seuraavalla kerralla alemmalla
tasolla ja ripottele taikinapohjan päälle korppujauhoja
tai keksinmuruja ennen täytteen lisäämistä.
PIZZA
Voitele pellit kevyesti, jotta pizzan pohja paistuu
rapeaksi. Levitä mozzarellajuustoa pizzan päälle, kun
kypsennysajasta on kulunut kaksi kolmasosaa.
TAIKINAN KOHOTUS
Taikina on suositeltavaa peittää kostealla liinalla
ennen uuniin laittamista. Tällä toiminnolla
kohotusaika on noin kolmanneksen lyhyempi kuin
huoneenlämmössä (20–25 °C). Pizzan kohotusaika on
noin yksi tunti 1 kg:n taikinaa kohden.
HYÖDYLLISIÄ OHJEITA
Lataa Käyttö- ja huolto-opas osoitteesta
docs.hotpoint.eu lisätietoja varten
WWW