AEG BE2000001M Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja
BE2000001 FI Käyttöohje
SISÄLLYS
1. TURVALLISUUSTIEDOT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
2. TURVALLISUUSOHJEET . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
3. LAITTEEN KUVAUS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
4. KÄYTTÖÖNOTTO . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
5. PÄIVITTÄINEN KÄYTTÖ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
6. LISÄVARUSTEIDEN KÄYTTÄMINEN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
7. LISÄTOIMINNOT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
8. HYÖDYLLISIÄ NEUVOJA JA VINKKEJÄ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
9. HOITO JA PUHDISTUS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
10. KÄYTTÖHÄIRIÖT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
TÄYDELLISTEN TULOKSIEN SAAVUTTAMISEKSI
Kiitämme teitä tämän AEG-tuotteen valitsemisesta. Olemme kehittäneet tämän tuotteen
tarjotaksemme teille huipputason suorituskyvyn moneksi vuodeksi. Laitteen innovatiiviset
teknologiat tekevät elämästänne yksinkertaisempaa – kyseisiä ominaisuuksia ei välttämättä
löydy tavallisista laitteista. Käyttäkää muutama minuutti lukemiseen, jotta voitte hyödyntää
laitteen ominaisuudet parhaalla mahdollisella tavalla.
Vieraile verkkosivullamme:
Saadaksesi käyttöön liittyviä neuvoja, esitteitä, vianmääritysohjeita ja huolto-ohjeita:
www.aeg.com
Tuotteen rekisteröimiseksi parempaa huoltoa varten:
www.aeg.com/productregistration
Ostaaksesi laitteesi lisävarusteita, kulutusosia ja alkuperäisiä varaosia:
www.aeg.com/shop
KULUTTAJANEUVONTA JA HUOLTO
Suosittelemme alkuperäisten varaosien käyttöä.
Pidä seuraavat tiedot saatavilla ottaessasi yhteyttä valtuutettuun huoltoliikkeeseen.
Kyseiset tiedot löytyvät laitteen arvokilvestä. Malli, tuotenumero, sarjanumero.
Varoitukset/huomautukset ja turvallisuusohjeet.
Yleistietoja ja vinkkejä
Ympäristönsuojeluohjeita
Oikeus muutoksiin pidätetään.
2
www.aeg.com
1. TURVALLISUUSTIEDOT
Lue laitteen mukana toimitetut ohjeet ennen laitteen
asennusta ja käyttöä. Valmistaja ei ota vastuuta henkilö-
tai omaisuusvahingoista, jotka aiheutuvat laitteen virhe-
ellisestä asennuksesta tai käytöstä. Pidä ohjeet aina lait-
teen mukana tulevia käyttökertoja varten.
1.1 Lasten ja taitamattomien henkilöiden
turvallisuus
VAROITUS!
Tukehtumis-, henkilövamma- tai pysyvän vammau-
tumisen vaara.
Vähintään 8 vuotta täyttäneet lapset ja sellaiset henki-
löt, joiden fyysiset, sensoriset tai henkiset kyvyt eivät
ole tähän riittäviä tai joilla ei ole laitteen tuntemusta
tai kokemusta sen käytöstä, saavat käyttää tätä laitet-
ta ainoastaan silloin, kun heidän turvallisuudestaan
vastaava henkilö valvoo heitä.
Älä anna lasten leikkiä laitteella.
Pidä kaikki pakkausmateriaalit lasten ulottumattomis-
sa.
Pidä lapset ja kotieläimet poissa laitteen luota silloin,
kun laite on toiminnassa tai se jäähtyy. Laitteen osat
ovat kuumia.
Jos laitteessa on lapsilukko, suosittelemme sen käyt-
tämistä.
Lapset eivät saa suorittaa puhdistusta tai huoltoa il-
man valvontaa.
1.2 Yleiset turvallisuusohjeet
Laitteen sisäosa kuumenee käytön aikana. Älä kosketa
laitteen lämpövastuksiin. Käytä aina uunikintaita, kun
käsittelet lisävarusteita tai uunivuokia.
Laitteen puhdistuksessa ei saa käyttää painepesuria.
SUOMI 3
Irrota pistoke pistorasiasta ennen kuin aloitat huolto-
toimenpiteet.
Älä käytä hankausaineita tai teräviä metallikaapimia
lasiluukun puhdistamisessa, sillä ne voivat naarmuttaa
pintaa, mistä voi olla seurauksena luukun lasin särky-
minen.
Poista kannatinkiskot vetämällä ensin kannatinkiskon
etuosasta ja sen jälkeen takaosa irti sivuseinistä. Kiin-
nitä uunipeltien kannatinkiskot takaisin paikalleen
suorittamalla toimenpiteet päinvastaisessa järjestyk-
sessä.
2.
TURVALLISUUSOHJEET
2.1 Asennus
VAROITUS!
Asennuksen saa suorittaa vain
ammattitaitoinen henkilö.
Poista kaikki pakkausmateriaalit.
Vaurioitunutta laitetta ei saa asentaa
tai käyttää.
Noudata koneen mukana toimitettuja
ohjeita.
Siirrä laitetta aina varoen, sillä se on
raskas. Käytä aina suojakäsineitä.
Älä koskaan vedä laitetta sen kahvasta
kiinni pitäen.
Noudata mainittuja vähimmäisetäi-
syyksiä muihin laitteisiin ja kalusteisiin.
Varmista, että laite asennetaan turval-
listen rakenteiden alapuolelle ja lähel-
le.
Tarkista, että laite on kiinnitetty kun-
nolla kaapistoon.
Sähköliitäntä
VAROITUS!
Tulipalo- ja sähköiskuvaara.
Kaikki sähkökytkennät tulee jättää
asiantuntevan sähköasentajan vastuul-
le.
Laite on kytkettävä maadoitettuun pis-
torasiaan.
Varmista, että arvokilven sähkötiedot
vastaavat kotitalouden sähköverkon
arvoja. Ota muussa tapauksessa yh-
teyttä sähköasentajaan.
Kytke pistoke maadoitettuun pistorasi-
aan.
Älä käytä jakorasioita tai jatkojohtoja.
Varmista, ettei pistoke ja virtajohto
vaurioidu. Ota yhteyttä huoltoliikkee-
seen tai sähköasentajaan vaurioitu-
neen virtajohdon vaihtamiseksi.
Älä anna virtajohtojen koskettaa lait-
teen luukkuun, varsinkaan luukun ol-
lessa kuuma.
Jännitteenalaisten ja eristettyjen osien
suojat tulee asentaa niin, ettei niiden
irrotus onnistu ilman työkaluja.
Kytke pistoke pistorasiaan vasta asen-
nuksen jälkeen. Varmista, että laitteen
verkkovirtakytkentä on ulottuvilla lait-
teen asennuksen jälkeen.
Jos pistoke on löysästi kiinni virtajoh-
dossa, älä kiinnitä sitä pistorasiaan.
Älä vedä virtajohdosta pistoketta irrot-
taessasi. Vedä aina pistokkeesta.
Käytä vain asianmukaisia eristyslaittei-
ta: suojakytkimet, sulakkeet (ruuvatta-
vat sulakkeet on irrotettava kannasta),
vikavirtakytkimet ja kontaktorit.
4
www.aeg.com
Sähköasennuksessa on oltava erotin,
joka mahdollistaa laitteen irrottamisen
sähköverkosta kaikista navoista. Erotti-
men kontaktiaukon leveys on oltava
vähintään 3 mm.
2.2 Käyttö
VAROITUS!
Henkilövahinkojen, palovammo-
jen tai sähköiskujen tai räjähdyk-
sen vaara.
Käytä laitetta kotiympäristössä.
Älä muuta laitteen teknisiä ominai-
suuksia.
Varmista, ettei tuuletusaukoissa ole es-
teitä.
Älä jätä laitetta ilman valvontaa toi-
minnan aikana.
Kytke laite pois toiminnasta jokaisen
käyttökerran jälkeen.
Avaa laitteen luukku varoen laitteen
ollessa toiminnassa. Laitteesta voi tulla
kuumaa ilmaa.
Älä käytä laitetta märillä käsillä tai kun
se on kosketuksissa veteen.
Älä paina avointa uunin luukkua.
Älä käytä laitetta työtasona tai säilytys-
tasona.
Pidä laitteen luukku aina suljettuna,
kun laite on toiminnassa.
Avaa laitteen luukku varoen. Alkoholia
sisältävät aineet voivat kehittää hel-
posti syttyvän alkoholin ja ilman seok-
sen.
Älä anna kipinöiden tai avotulen pääs-
tä laitteeseen avatessasi luukkua.
Älä aseta laitteeseen, sen lähelle tai
päälle syttyviä tuotteita tai syttyviin
tuotteisiin kostutettuja esineitä.
VAROITUS!
Laite voi muutoin vaurioitua.
Emalipinnan vaurioitumisen tai väri-
muutoksien estäminen:
– Älä aseta uunivuokia tai muita esinei-
tä suoraan laitteen pohjalle.
– Älä aseta alumiinifoliota suoraan lait-
teen pohjalle.
– Älä aseta vettä suoraan kuumaan
laitteeseen.
– Älä säilytä kosteita astioita tai ruokia
laitteessa sen käytön jälkeen.
– Ole varovainen, kun irrotat tai kiinni-
tät lisävarusteita.
Emalipintojen värimuutokset eivät vai-
kuta laitteen toimintaan. Niitä ei katso-
ta viaksi takuuoikeudellisessa mieles-
sä.
Käytä korkeareunaista uunivuokaa kos-
teiden leivonnaisten paistamisessa.
Hedelmä- ja marjamehut voivat jättää
pysyviä jälkiä.
2.3 Hoito ja puhdistus
VAROITUS!
Ne voivat aiheuttaa henkilövahin-
koja, tulipaloja tai laitteen vauri-
oitumisen.
Ennen kuin aloitat hoitoa tai puhdis-
tusta, kytke laite pois toiminnasta ja ir-
rota pistoke pistorasiasta.
Tarkista, että laite on kylmä. Vaarana
on lasilevyjen rikkoutuminen.
Vaihda välittömästi vaurioituneet luu-
kun lasipaneelit. Ota yhteys valtuutet-
tuun huoltoliikkeeseen.
Ole varovainen irrottaessasi luukkua.
Luukku on painava!
Puhdista laite säännöllisesti, jotta pin-
tamateriaali ei vaurioidu.
Laitteeseen jäänyt rasva tai ruoka voi
aiheuttaa tulipalon.
Puhdista laite kostealla pehmeällä lii-
nalla. Käytä vain mietoja puhdistusai-
neita. Älä käytä hankausainetta, han-
kaavia pesulappuja, liuottimia tai me-
talliesineitä.
Jos käytät uuninpuhdistussuihketta,
noudata tuotepakkauksessa olevia tur-
vallisuusohjeita.
Älä puhdista katalyyttistä emalia (jos
olemassa) pesuaineella.
2.4 Sisävalo
Käytä ainoastaan kodinkoneisiin tar-
koitettuja hehkulamppuja tai halogee-
nilamppua. Älä käytä sitä rakennuksen
valaisemiseen.
VAROITUS!
Sähköiskun vaara.
SUOMI 5
Ennen lampun vaihtamista laite on ir-
rotettava pistorasiasta.
Käytä ainoastaan ominaisuuksiltaan sa-
manlaisia lamppuja.
2.5 Hävittäminen
VAROITUS!
Tällöin on olemassa henkilöva-
hinko- tai tukehtumisvaara.
Irrota pistoke pistorasiasta.
Leikkaa johto irti ja hävitä se.
Poista luukun lukitus, jotta lapset ja
eläimet eivät voisi jäädä kiinni laitteen
sisälle.
3. LAITTEEN KUVAUS
4 52 31
12
5
4
3
2
1
6
7
9
10
8
11
1
Käyttöpaneeli
2
Uunin toimintojen väännin
3
Virran merkkivalo / symboli
4
Lämpötilan väännin
5
Lämpötilan merkkivalo / symboli /
osoitin
6
Lämpövastus
7
Lamppu
8
Puhallin
9
Takaseinän lämpövastus
10
Alalämpö
11
Uunipeltien kannatinkisko, irrotetta-
va
12
Kannatintasot
3.1 Varusteet
Paistoriti
Käytetään patojen, kakkuvuokien ja pais-
tien alustana.
Leivinpelti
Kakkuja ja pikkuleipiä varten.
6
www.aeg.com
Uunipannu
Käytetään leivonnassa, paistamisessa tai
rasvankeruuastiana.
4. KÄYTTÖÖNOTTO
VAROITUS!
Lue turvallisuutta koskevat luvut.
4.1 Uuden laitteen
puhdistaminen
Poista kaikki varusteet laitteen sisältä.
Puhdista laite ennen ensimmäistä käyt-
tökertaa.
Lue ohjeet kohdasta "Hoito ja
puhdistus".
5. PÄIVITTÄINEN KÄYTTÖ
VAROITUS!
Lue turvallisuutta koskevat luvut.
5.1 Laitteen kytkeminen
toimintaan ja pois toiminnasta
1.
Käännä uunin toimintojen väännin
haluamasi toiminnon kohdalle.
2.
Käännä lämpötilan väännin haluama-
si lämpötilan kohdalle.
3.
Laite kytketään pois toiminnasta
kääntämällä uunin toimintojen vään-
nin ja lämpötilan väännin Off-asen-
toon.
Vääntimen symboli, merkkivalo
tai lamppu (mallista riippuen -
katso tuotekuvaus):
Merkkivalo syttyy uunin kuu-
menemisen aikana.
Lamppu syttyy uunin toiminnan
aikana.
Symboli osoittaa, säätääkö
väännin jotakin keittoaluetta,
uunin toimintoa vai lämpötilaa.
5.2 Uunin toiminnot
Uunin toiminto Käyttötarkoitus
Valo Lampun sytyttäminen ilman uunitoimintoa.
Kiertoilma Korkeintaan 3 kannatintasolla kypsentäminen
samanaikaisesti ja ruokien kuivaminen. Säädä
lämpötila 20 - 40 °C alhaisemmaksi kuin Ylä +
alalämpö -toiminnossa.
SUOMI 7
Uunin toiminto Käyttötarkoitus
Pizzatoiminto Voimakkaamman ruskistuksen tai rapean poh-
jan vaativien ruokien paistaminen yhdellä kan-
natintasolla. Säädä lämpötila 20 - 40 °C alhai-
semmaksi kuin Ylä + alalämpö -toiminnossa.
Ylä + alalämpö Ruokien ja leivonnaisten paistaminen yhdellä
tasolla.
Alalämpö Rapea- tai mureapohjaisten kakkujen paistami-
nen ja säilöntä.
Sulatus Pakasteiden sulattaminen.
Grilli Matalien ruokien grillaus ja paahtaminen.
Maksigrilli Matalien ja suurien ruokamäärien grillaus sekä
leivän paahtaminen.
Gratinointi Suurikokoisten lihapalojen tai lintupaistien pais-
taminen yhdellä kannatintasolla. Gratinointi ja
ruskistus.
6. LISÄVARUSTEIDEN KÄYTTÄMINEN
VAROITUS!
Lue turvallisuutta koskevat luvut.
6.1 Uunipeltien ja ritilän asettaminen kannattimille
Korkeareunaisessa uunipannussa ja riti-
lässä on reunauloke. Kyseisten reunojen
ja ohjaustankojen muodon ansiosta keit-
toastia ei voi luisua.
8
www.aeg.com
Ritilän ja korkeareunaisen uunipannun
asettaminen samanaikaisesti
Aseta paistoritilä uunipannun päälle.
Työnnä uunipannu kannatinkiskojen vä-
liin jollekin kannatintasolle.
7. LISÄTOIMINNOT
7.1 Jäähdytyspuhallin
Kun laite on toiminnassa, jäähdytyspu-
hallin kytkeytyy automaattisesti toimin-
taan laitteen pintojen pitämiseksi viilei-
nä. Kun kytket laitteen pois toiminnasta,
jäähdytyspuhallin toimii edelleen, kun-
nes laite on jäähtynyt.
8. HYÖDYLLISIÄ NEUVOJA JA VINKKEJÄ
Taulukoissa mainitut lämpötilat ja
paistoajat ovat ainoastaan suun-
taa antavia. Lämpötila ja paistoai-
ka riippuvat reseptistä sekä käy-
tettyjen ainesten laadusta ja
määrästä.
8.1 Leivonta
Yleisohjeita
Uusi uunisi voi paistaa eri tavalla kuin
entinen laitteesi. Käytä aikaisemmin
käyttämiesi asetusten (lämpötila, pais-
toaika) ja kannatintasojen sijaan taulu-
kossa mainittuja asetuksia.
Jos paistoaika on pitkä, voit käyttää
hyväksesi jälkilämpöä ja sammuttaa
uunin n. 10 minuuttia ennen paistoajan
päättymistä.
Pakasteita sulatettaessa uunipellit voi-
vat vääntyä uunin toiminnan aikana.
Jäähtyessään uunipellit palautuvat kui-
tenkin alkuperäiseen muotoonsa.
Leivontataulukoiden käyt
Ensimmäisellä kerralla valmistaja suo-
sittelee alhaisemman lämpötilan käyt-
tämistä.
Jos et löydä omaan reseptiisi sopivia
ohjearvoja, sovella jonkin lähes saman-
laisen leivonnaisen tietoja.
Jos paistat useammalla kuin yhdellä
tasolla, voit pidentää paistoaikaa 10 –
15 minuuttia.
Eri kannatintasoilla olevat leivonnaiset
voivat ruskistua epätasaisesti paistami-
sen alkuvaiheessa. Tässä tapauksessa
lämpötila-asetusta ei pidä muuttaa.
Erot tasaantuvat paistumisen jatkues-
sa.
SUOMI 9
8.2 Leivontavinkkejä
Leivontatulos Mahdollinen syy Korjaustoimenpide
Kakun pohja ei ole riittä-
vän ruskea.
Kannatintaso on virheelli-
nen.
Laita kakku alemmalle
kannatintasolle.
Kakku laskeutuu, se on
taikinainen tai liian kos-
tea.
Uunin lämpötila on liian
korkea.
Käytä seuraavalla kerralla
hiukan alhaisempaa läm-
pötilaa.
Kakku laskeutuu, se on
taikinainen tai liian kos-
tea.
Liian lyhyt paistoaika.
Pidennä paistoaikaa
Kypsennysaikaa ei voi
lyhentää asettamalla
korkeampi lämpötila.
Kakku laskeutuu, se on
taikinainen tai liian kos-
tea.
Taikinassa on liikaa nes-
tettä.
Käytä vähemmän nestet-
tä. Varmista, että sekoi-
tusaika on oikea, erityi-
sesti kun valmistat taiki-
nan monitoimikoneella.
Kakku on liian kuiva.
Uunin lämpötila on liian
matala.
Käytä seuraavalla kerralla
korkeampaa uunin läm-
pötilaa.
Kakku on liian kuiva. Liian pitkä paistoaika.
Käytä seuraavalla kerralla
lyhyempää paistoaikaa.
Kakku ruskistuu epätasai-
sesti.
Liian korkea paistoläm-
pötila ja liian lyhyt pais-
toaika.
Alenna uunin lämpötilaa
ja pidennä paistoaikaa.
Kakku ruskistuu epätasai-
sesti.
Taikina on jakautunut
epätasaisesti.
Jaa taikina tasaisesti lei-
vinpellille.
Kakku ei paistu ilmoite-
tussa paistoajassa.
Uunin lämpötila on liian
matala.
Käytä seuraavalla kerralla
hiukan korkeampaa uu-
nin lämpötilaa.
8.3 Paistaminen yhdellä kannatintasolla:
Vuoassa paistetut leivonnaiset
Leivonnaisen
laatu
Uunin toi-
minto
Kannatintaso Lämpötila
(°C)
Aika (min)
Maustekak-
ku / briossi
Kiertoilma 1 150 - 160 50 - 70
Hiekkakakku /
kuninkaankak-
ku
Kiertoilma 1 140 - 160 70 - 90
Fatless spon-
ge cake /Ras-
vaton sokeri-
kakku
Kiertoilma 2 140 - 150 35 - 50
10
www.aeg.com
Leivonnaisen
laatu
Uunin toi-
minto
Kannatintaso Lämpötila
(°C)
Aika (min)
Fatless spon-
ge cake /Ras-
vaton sokeri-
kakku
Ylä + alaläm-
2 160 35 - 50
Kakkupohja
murotaikinas-
ta
Kiertoilma 2
170 - 180
1)
10 - 25
Kakkupohja
vatkatusta tai-
kinasta
Kiertoilma 2 150 - 170 20 - 25
Apple pie /
Omenapiiras
(2 vuokaa, Ø
20 cm)
Kiertoilma 2 160 60 - 90
Apple pie /
Omenapiiras
(2 vuokaa, Ø
20 cm)
Ylä + alaläm-
1 180 70 - 90
Juustopiiras Ylä + alaläm-
1 170 - 190 60 - 90
1)
Esikuumenna uuni.
Leivinpellillä paistettavat kakut / leivonnaiset / leivät
Leivonnaisen
laatu
Uunin toimin-
to
Kannatintaso
Lämpötila
(°C)
Aika (min)
Pullapitko / -
kranssi
Ylä + alaläm-
3 170 - 190 30 - 40
Joulupulla
(stollen)
Ylä + alaläm-
2
160 - 180
1)
50 - 70
Leipä (ruislei-
pä):
1.
Paistami-
sen en-
simmäi-
nen vaihe.
2.
Paistami-
sen toi-
nen vaihe.
Ylä + alaläm-
1
1.
230
1)
2.
160 - 180
1.
20
2.
30 - 60
Tuulihatut/ec-
lair-leivokset
Ylä + alaläm-
3
190 - 210
1)
20 - 35
Kääretorttu Ylä + alaläm-
3
180 - 200
1)
10 - 20
Strösselikak-
ku, kuiva
Kiertoilma 3 150 - 160 20 - 40
SUOMI 11
Leivonnaisen
laatu
Uunin toimin-
to
Kannatintaso
Lämpötila
(°C)
Aika (min)
Voilla leivottu
manteli- / so-
kerikakku
Ylä + alaläm-
3
190 - 210
1)
20 - 30
Marja-/hedel-
mäpiirakka
(hiivataikina /
vatkattu taiki-
na)
2)
Kiertoilma 3 150 35 - 55
Marja-/hedel-
mäpiirakka
(hiivataikina /
vatkattu taiki-
na)
2)
Ylä + alaläm-
3 170 35 - 55
Marja-/hedel-
mäpiirakka,
murotaikina-
pohja
Kiertoilma 3 160 - 170 40 - 80
Pellillä paiste-
tut leivonnai-
set, arkalaa-
tuinen täyte
(esim. rahka,
kerma, vanu-
kas)
Ylä + alaläm-
3
160 - 180
1)
40 - 80
1)
Esikuumenna uuni.
2)
Kakkuvuoassa.
Pikkuleivät
Leivonnaisen
laatu
Uunin toimin-
to
Kannatintaso
Lämpötila
(°C)
Aika (min)
Murotaikina-
pikkuleivät
Kiertoilma 3 150 - 160 10 - 20
Short bread /
Murokeksit /
taikinasuika-
leet
Kiertoilma 3 140 20 - 35
Short bread /
Murokeksit /
taikinasuika-
leet
Ylä + alaläm-
3
160
1)
20 - 30
Pikkuleivät
vatkatusta tai-
kinasta
Kiertoilma 3 150 - 160 15 - 20
12
www.aeg.com
Leivonnaisen
laatu
Uunin toimin-
to
Kannatintaso
Lämpötila
(°C)
Aika (min)
Munanval-
kuaisleivonnai-
set / marengit
Kiertoilma 3 80 - 100 120 - 150
Mantelileivok-
set
Kiertoilma 3 100 - 120 30 - 50
Hiivataikinasta
leivotut pikku-
leivät
Kiertoilma 3 150 - 160 20 - 40
Lehtitaikina-
pikkuleivät
Kiertoilma 3
170 - 180
1)
20 - 30
Sämpylät Kiertoilma 3
160
1)
10 - 25
Sämpylät
Ylä + alaläm-
3
190 - 210
1)
10 - 25
Small cakes /
Pienet kakut
(20 kpl/pelti)
Kiertoilma 3
150
1)
20 - 35
Small cakes /
Pienet kakut
(20 kpl/pelti)
Ylä + alaläm-
3
170
1)
20 - 30
1)
Esikuumenna uuni.
Paistokset ja gratiinit
Ruoka
Uunin toimin-
to
Kannatintaso
Lämpötila
(°C)
Aika (min)
Makaronilaa-
tikko
Ylä + alaläm-
1 180 - 200 45 - 60
Lasagne
Ylä + alaläm-
1 180 - 200 25 - 40
Vihannesgra-
tiini
1)
Gratinointi tai
kiertoilma
1 160 - 170 15 - 30
Juustokuor-
rutteiset pa-
tongit
Gratinointi tai
kiertoilma
1 160 - 170 15 - 30
Makeat ko-
hokkaat
Ylä + alaläm-
1 180 - 200 40 - 60
Kalalaatikko
Ylä + alaläm-
1 180 - 200 30 - 60
Täytetyt vi-
hannekset
Gratinointi tai
kiertoilma
1 160 - 170 30 - 60
1)
Esikuumenna uuni.
SUOMI 13
8.4 Paistaminen useilla kannatintasoilla
Leivinpellillä paistettavat kakut / leivonnaiset / leivät
Leivonnaisen
laatu
Kiertoilma
Lämpötila
(°C)
Aika (min)
Kannatintaso
2 kannatinta-
soa
3 kannatinta-
soa
Tuulihatut/ec-
lair-leivokset
1 / 4 -
160 - 180
1)
25 - 45
Muropiirakka,
kuiva
1 / 4 - 150 - 160 30 - 45
1)
Esikuumenna uuni.
Pikkuleivät / small cakes / pienet kakut / leivonnaiset / sämpylät
Leivonnaisen
laatu
Kiertoilma
Lämpötila
(°C)
Aika (min)
Kannatintaso
2 kannatinta-
soa
3 kannatinta-
soa
Murotaikina-
pikkuleivät
1 / 4 1 / 3 / 5 150 - 160 20 - 40
Short bread /
Murokeksit /
taikinasuika-
leet
1 / 4 1 / 3 / 5 140 25 - 50
Pikkuleivät
vatkatusta tai-
kinasta
1 / 4 - 160 - 170 25 - 40
Munanval-
kuaisleivonnai-
set / marengit
1 / 4 - 80 - 100 130 - 170
Mantelileivok-
set
1 / 4 - 100 - 120 40 - 80
Hiivataikinasta
leivotut pikku-
leivät
1 / 4 - 160 - 170 30 - 60
Lehtitaikina-
pikkuleivät
1 / 4 -
170 - 180
1)
30 - 50
Sämpylät 1 / 4 - 180 30 - 55
Small cakes /
Pienet kakut
(20 kpl/pelti)
1 / 4 -
150
1)
25 - 40
1)
Esikuumenna uuni.
14
www.aeg.com
8.5 Pizzatoiminto
Leivonnaisen laa-
tu
Kannatintaso Lämpötila °C Aika (min)
Pizza (ohut)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (erilaisilla
täytteillä)
2 180 - 200 20 - 30
Piiras 1 180 - 200 40 - 55
Pinaattipiiras 1 160 - 180 45 - 60
Kinkkupiiras 1 170 - 190 45 - 55
Sveitsiläinen juus-
topiirakka
1 170 - 190 45 - 55
Omenakakku,
kuorrutettu
1 150 - 170 50 - 60
Vihannespiiras 1 160 - 180 50 - 60
Kohottamaton lei-
2
230 - 250
1)
10 - 20
Voitaikinapohjai-
nen piiras
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen
(saksalainen pizza-
tyyppinen ruoka)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Piroggen (venäläi-
nen umpeen lei-
vottu pizza, calzo-
ne)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1)
Esikuumenna uuni.
2)
Uunipannussa.
8.6 Lihan paistaminen
Käytä paistamisessa lämmönkestäviä
uunivuokia (lue valmistajan ohjeet).
Suurikokoiset paistit voi laittaa suo-
raan uunipannulle tai paistoritilän
päälle, jonka alla on uunipannu (jos
olemassa).
Paista vähärasvainen liha paistovuoas-
sa kannella peitettynä. Näin liha pysyy
mehukkaampana.
Jos haluat pinnan ruskistuvan, paista li-
ha paistovuoassa ilman kantta.
Suosittelemme 1 kg tai sitä enemmän
painavan lihan ja kalan paistamista uu-
nissa.
Kaada vähän nestettä uunipannuun
välttääksesi ruoasta erittyvän lihanes-
teen tai rasvan kiinnipalamisen.
Käännä paistia tarvittaessa, kun paisto-
ajasta on kulunut 1/2 - 2/3.
Valele suurien lihojen ja kanan päälle
niistä tulevia nesteitä useita kertoja
paistamisen aikana. Valelu parantaa
lopputulosta.
Kytke laite pois toiminnasta noin 10
minuuttia ennen paistoajan päättymis-
tä jälkilämmön hyödyntämiseksi.
SUOMI 15
8.7 Paistaminen gratinoinnilla
Naudanliha
Lihalaji Määrä
Uunin toi-
minto
Kannatin-
taso
Lämpötila
°C
Aika (min)
Patapaisti 1-1,5 kg
Ylä + ala-
lämpö
1 230 120 - 150
Paahtopaisti
tai filee: raaka
per pak-
suus/cm
Gratinointi 1
190 - 200
1)
5 - 6
Paahtopaisti
tai filee: keski-
kypsä
per pak-
suus/cm
Gratinointi 1
180 - 190
1)
6 - 8
Paahtopaisti
tai filee: kypsä
per pak-
suus/cm
Gratinointi 1
170 - 180
1)
8 - 10
1)
Esikuumenna uuni.
Porsaanliha
Lihalaji Määrä
Uunin toi-
minto
Kannatin-
taso
Lämpötila
°C
Aika (min)
Lapa / kink-
ku / selkä
1-1,5 kg Gratinointi 1 160 - 180 90 - 120
Kyljykset /
siankylki
1-1,5 kg Gratinointi 1 170 - 180 60 - 90
Lihamureke
750 g - 1
kg
Gratinointi 1 160 - 170 50 - 60
Porsaan pot-
kapaisti (esi-
kypsennetty)
750 g - 1
kg
Gratinointi 1 150 - 170 90 - 120
Vasikanliha
Lihalaji Määrä Uunin toi-
minto
Kannatin-
taso
Lämpötila
°C
Aika (min)
Vasikan-
paisti
1 kg Gratinointi 1 160 - 180 90 - 120
Vasikanreisi 1,5 - 2 kg Gratinointi 1 160 - 180 120 - 150
Lammas
Lihalaji Määrä Uunin toi-
minto
Kannatin-
taso
Lämpötila
°C
Aika (min)
Lampaan-
reisi / lam-
maspaisti
1 - 1,5 kg Gratinointi 1 150 - 170 100 - 120
16
www.aeg.com
Lihalaji Määrä Uunin toi-
minto
Kannatin-
taso
Lämpötila
°C
Aika (min)
Lampaan-
selkä
1 - 1,5 kg Gratinointi 1 160 - 180 40 - 60
Riista
Lihalaji Määrä Uunin toi-
minto
Kannatin-
taso
Lämpötila
°C
Aika (min)
Jäniksen-
koivet / -
selkä
1 kg:aan
saakka
Ylä + ala-
lämpö
1
230
1)
30 - 40
Kauriin-/
hirvenselkä
1,5 - 2 kg Ylä + ala-
lämpö
1 210 - 220 35 - 40
Kauriin-/
hirvenreisi
1,5 - 2 kg Ylä + ala-
lämpö
1 180 - 200 60 - 90
1)
Esikuumenna uuni.
Lintupaisti
Lihalaji Määrä Uunin toi-
minto
Kannatin-
taso
Lämpötila
°C
Aika (min)
Linnunliha
paloina
200 - 250
g / kpl
Gratinointi 1 200 - 220 30 - 50
Broilerin-
puolikkaat
400 - 500
g / kpl
Gratinointi 1 190 - 210 35 - 50
Broileri, ka-
na
1 - 1,5 kg Gratinointi 1 190 - 210 50 - 70
Ankka 1,5 - 2 kg Gratinointi 1 180 - 200 80 - 100
Hanhi 3,5 - 5 kg Gratinointi 1 160 - 180 120 - 180
Kalkkuna 2,5 - 3,5 kg Gratinointi 1 160 - 180 120 - 150
Kalkkuna 4 - 6 kg Gratinointi 1 140 - 160 150 - 240
Kala (haudutettu)
Lihalaji Määrä Uunin toi-
minto
Kannatin-
taso
Lämpötila
°C
Aika (min)
Kokonai-
nen kala
1 - 1,5 kg Ylä + ala-
lämpö
1 210 - 220 40 - 60
8.8 Grilli
Grillaa aina lämpötilan maksimiasetuk-
sella.
Aseta ritilä grillaustaulukossa suositellul-
le kannatintasolle.
Laita uunipannu aina ensimmäiselle kan-
natintasolle rasvan keräämiseksi.
Grillaa vain matalia liha- tai kalapaloja.
Esikuumenna uunia aina tyhjänä 5 mi-
nuuttia grillitoiminnolla.
HUOMIO
Grillauksen aikana uunin luukun
on aina oltava kiinni.
SUOMI 17
Grilli
Grillattava
ruoka
Kannatintaso Lämpötila
Aika (min)
1. puoli 2. puoli
Paahtopaisti 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Naudanfilee 3 230 20 - 30 20 - 30
Porsaan selkä-
paisti
2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Vasikan selkä-
paisti
2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Lampaan sel-
käpaisti
3 210 - 230 25 - 35 20 - 25
Kokonainen
kala, 500 -
1000 g
3 / 4 210 - 230 15 - 30 15 - 30
Maksigrilli
Grillattava ruoka Kannatintaso
Aika (min)
1. puoli 2. puoli
Burgers / Jauheli-
hapihvit
4 8 - 10 6 - 8
Porsaanfile 4 10 - 12 6 - 10
Makkarat 4 10 - 12 6 - 8
Naudanfilepihvit /
vasikanlihapihvit
4 7 - 10 6 - 8
Toast / Paahtolei-
vät
1)
5 1 - 3 1 - 3
Täytetyt paahto-
leivät
4 6 - 8 -
1)
Esikuumenna uuni.
8.9 Puolivalmisteet
Kiertoilma
Puolivalmisteet Kannatintaso Lämpötila (°C) Aika (min)
Pizza, pakaste 2 200 - 220 15 - 25
Pizza American,
pakaste
2 190 - 210 20 - 25
Pizza, kylmä 2 210 - 230 13 - 25
Pizzapalat, pakas-
te
2 180 - 200 15 - 30
18
www.aeg.com
Puolivalmisteet Kannatintaso Lämpötila (°C) Aika (min)
Ranskalaiset peru-
nat, ohuet
3 200 - 220 20 - 30
Ranskalaiset peru-
nat, paksut
3 200 - 220 25 - 35
Lohkoperunat/
Kroketit
3 220 - 230 20 - 35
Röstiperunat 3 210 - 230 20 - 30
Lasagne/Cannel-
loni, tuore
2 170 - 190 35 - 45
Lasagne/Cannel-
loni, pakaste
2 160 - 180 40 - 60
Uunijuusto 3 170 - 190 20 - 30
Kanan siipipalat 2 190 - 210 20 - 30
Pakastetut valmisateriat
Kypsennettä-
vä ruoka
Uunin toimin-
not
Kannatintaso
Lämpötila
(°C)
Aika (min)
Pakastettu
pizza
Ylä + alaläm-
3
Noudata val-
mistajan oh-
jeita
Noudata val-
mistajan oh-
jeita
Ranskalaiset
perunat
1)
300
- 600 g
Ylä- ja alaläm-
pö tai grati-
nointi
3 200 - 220
Noudata val-
mistajan oh-
jeita
Patongit
Ylä + alaläm-
3
Noudata val-
mistajan oh-
jeita
Noudata val-
mistajan oh-
jeita
Hedelmäkak-
ku
Ylä + alaläm-
3
Noudata val-
mistajan oh-
jeita
Noudata val-
mistajan oh-
jeita
1)
Käännä ranskanperunoita välillä 2-3 kertaa
8.10 Sulattaminen
Poista pakkausmateriaalit ja aseta ruoka
lautaselle.
Älä peitä ruokaa kulholla tai lautasella,
muutoin sulatusaika voi olla pitempi.
Käytä ensimmäistä kannatintasoa alhaal-
ta lukien.
Ruoka
Sulatusaika
(min)
Jälkisulatusaika
(min)
Kuvaus
Kana, 1000 g 100 - 140 20 - 30
Aseta broileri suuriko-
koiselle vadille ylösalai-
sin käännetyn aluslau-
tasen päälle. Käännä
kypsennyksen puolivä-
lissä.
Liha, 1000 g 100 - 140 20 - 30
Käännä kypsennyksen
puolivälissä.
SUOMI 19
Ruoka
Sulatusaika
(min)
Jälkisulatusaika
(min)
Kuvaus
Liha, 500 g 90 - 120 20 - 30
Käännä kypsennyksen
puolivälissä.
Taimen, 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Mansikat, 300 g 30 - 40 10 - 20 -
Voi, 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Kerma, 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15
Kerman voi vatkata,
vaikka siinä on vielä
hiukan jäisiä kohtia.
Täytekakku, 1400 g 60 60 -
8.11 Säilöntä
Huomioitavia asioita:
Käytä ainoastaan samankokoisia kau-
poista saatavilla oleva säilöntäpurkke-
ja.
Älä käytä kierrekorkillisia ja pikalukitta-
via lasipurkkeja tai metallitölkkejä.
Käytä ensimmäistä kannatintasoa al-
haalta laskettuna.
Aseta leivinpellille korkeintaan kuusi
yhden litran säilöntäpurkkia.
Täytä purkit tasaisesti ja sulje tiiviisti.
Purkit eivät saa koskettaa toisiaan.
Kaada noin 1/2 litraa vettä leivinpellil-
le, jotta uunissa on riittävästi kosteutta.
Kun neste alkaa kiehua kevyesti ensim-
mäisissä purkeissa (litran purkissa noin
35 - 60 minuutin kuluttua), katkaise vir-
ta uunista tai alenna lämpötila 100
°C:seen (katso taulukko).
Pehmeät marjat/hedelmät
Säilöttävä tuote Lämpötila °C
Keittoaika siitä,
kun kiehuminen
alkaa (min)
Jatka keittämistä
100 °C:ssa (min)
Mansikat / musti-
kat / vadelmat /
kypsät karviaiset
160 - 170 35 - 45 -
Luuhedelmät (persikat, luumut, kirsikat jne.)
Säilöttävä tuote Lämpötila °C
Keittoaika siitä,
kun kiehuminen
alkaa (min)
Jatka keittämistä
100 °C:ssa (min)
Päärynät / kvitte-
nit / luumut
160 - 170 35 - 45 10 - 15
Vihannekset
Säilöttävä tuote Lämpötila °C
Keittoaika siitä,
kun kiehuminen
alkaa (min)
Jatka keittämistä
100 °C:ssa (min)
Porkkanat
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kurkut 160 - 170 50 - 60 -
Pikkelsi 160 - 170 50 - 60 5 - 10
20
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

AEG BE2000001M Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja

muilla kielillä