AEG EEK23001YM Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja
USER
MANUAL
FI Käyttöohje
Uuni
EEK23001YM
SISÄLTÖ
1. TURVALLISUUSTIEDOT...............................................................................................2
2. TURVALLISUUSOHJEET..............................................................................................4
3. LAITTEEN KUVAUS..................................................................................................... 6
4. KÄYTTÖÖNOTTO.......................................................................................................7
5. PÄIVITTÄINEN KÄYTTÖ............................................................................................. 7
6. LISÄVARUSTEIDEN KÄYTTÄMINEN......................................................................... 9
7. LISÄTOIMINNOT.........................................................................................................9
8. VIHJEITÄ JA NEUVOJA............................................................................................ 10
9. HOITO JA PUHDISTUS............................................................................................. 22
10. VIANMÄÄRITYS.......................................................................................................24
11. ENERGIATEHOKKUUS........................................................................................... 25
TÄYDELLISTEN TULOSTEN SAAVUTTAMISEKSI
Kiitämme teitä tämän AEG-tuotteen valitsemisesta. Olemme kehittäneet tämän
tuotteen tarjotaksemme teille huipputason suorituskyvyn moneksi vuodeksi.
Laitteen innovatiiviset teknologiat tekevät elämästänne yksinkertaisempaa –
kyseisiä ominaisuuksia ei välttämättä löydy tavallisista laitteista. Käyttäkää
muutama minuutti lukemiseen, jotta voitte hyödyntää laitteen ominaisuudet
parhaalla mahdollisella tavalla.
Vieraile verkkosivullamme:
Saadaksesi käyttöön liittyviä neuvoja, esitteitä, vianmääritysohjeita ja huolto-
ohjeita:
www.aeg.com/webselfservice
Tuotteen rekisteröimiseksi parempaa huoltoa varten:
www.registeraeg.com
Ostaaksesi laitteesi lisävarusteita, kulutusosia ja alkuperäisiä varaosia:
www.aeg.com/shop
ASIAKASPALVELU JA HUOLTO
Suosittelemme alkuperäisten varaosien käyttöä.
Pidä seuraavat tiedot saatavilla ottaessasi yhteyttä valtuutettuun
huoltoliikkeeseemme. Malli, tuotenumero, sarjanumero.
Kyseiset tiedot löytyvät laitteen arvokilvestä.
Varoitukset/huomautukset ja turvallisuusohjeet
Yleisohjeet ja vinkit
Ympäristönsuojelu
Oikeus muutoksiin pidätetään.
1.
TURVALLISUUSTIEDOT
Lue laitteen mukana toimitetut ohjeet ennen laitteen
asennusta ja käyttöä. Valmistaja ei ota vastuuta
www.aeg.com
2
henkilövahingoista tai vahingoista, jotka aiheutuvat
virheellisestä asennuksesta tai käytöstä. Säilytä ohjeita
aina varmassa ja helppopääsyisessä paikassa tulevia
käyttökertoja varten.
1.1 Lasten ja taitamattomien henkilöiden
turvallisuus
Vähintään 8 vuotta täyttäneet lapset ja sellaiset
henkilöt, joiden fyysiset, sensoriset tai henkiset kyvyt
eivät ole tähän riittäviä tai joilla ei ole laitteen
tuntemusta tai kokemusta sen käytöstä, saavat käyttää
tätä laitetta ainoastaan silloin, kun heidän
turvallisuudestaan vastaava henkilö valvoo ja ohjaa
heitä käyttämään laitetta turvallisesti ja ymmärtämään
sen käyttöön liittyvät vaarat.
Laite on pidettävä 3-8-vuotiaiden lasten ja erittäin
vakavasti liikuntarajoitteisten henkilöiden
ulottumattomissa, ellei heitä valvota jatkuvasti.
Alle 3-vuotiaat lapset tulee pitää kaukana laitteesta,
ellei heitä valvota jatkuvasti.
Älä anna lasten leikkiä laitteella.
Kaikki pakkaukset tulee pitää lasten ulottumattomissa
ja hävittää asianmukaisesti.
Pidä lapset ja kotieläimet poissa laitteen luota silloin,
kun se on toiminnassa tai se jäähtyy. Laitteen osat ovat
kuumia.
Jos laitteessa on lapsilukko, se tulee kytkeä päälle.
Lapset eivät saa puhdistaa laitetta tai suorittaa
laitteeseen käyttäjän huoltotoimenpiteitä.
1.2
Yleiset turvallisuusohjeet
Asennuksen ja johdon vaihtamisen saa suorittaa vain
ammattitaitoinen henkilö.
Vaaratilanteiden välttämiseksi käyttöpaneeli tulee
liittää määritettyyn lämmitysyksikköön yhdistämällä
liittimet vastaavien värien perusteella.
SUOMI
3
VAROITUS: Laite ja näkyvissä olevat osat kuumenevat
käytön aikana. Varo koskettamasta uunin
lämmitysvastuksia.
Käytä aina uunikintaita, kun käsittelet lisävarusteita tai
uunivuokia.
Irrota pistoke pistorasiasta ennen laitteen huoltoa.
Varmista ennen lampun vaihtoa, että laite on pois
päältä. Näin vältät mahdollisen sähköiskun.
Laitteen puhdistuksessa ei saa käyttää painepesuria.
Älä käytä hankausaineita tai teräviä metallikaapimia
lasiluukun puhdistamisessa, sillä ne voivat naarmuttaa
pintaa, mistä voi olla seurauksena luukun lasin
särkyminen.
Jos virtajohto vaurioituu, sen saa sähkövaaran
välttämiseksi vaihtaa vain valmistaja, valtuutettu
huoltoliike tai vastaava ammattitaitoinen henkilö.
Poista kannatinkiskot vetämällä ensin kannatinkiskon
etuosasta ja sen jälkeen takaosa irti sivuseinistä.
Kiinnitä uunipeltien kannatinkiskot takaisin paikalleen
suorittamalla toimenpiteet päinvastaisessa
järjestyksessä.
Virrankatkaisulaite tulee integroida pysyvään
johdotukseen johdotussäätöjen mukaisesti.
2.
TURVALLISUUSOHJEET
2.1 Asennus
VAROITUS!
Asennuksen saa suorittaa
vain ammattitaitoinen
henkilö.
Poista kaikki pakkausmateriaalit.
Vaurioitunutta laitetta ei saa asentaa
tai käyttää.
Noudata koneen mukana toimitettuja
asennusohjeita.
Siirrä laitetta aina varoen, sillä se on
raskas. Käytä aina suojakäsineitä ja
suojaavia jalkineita.
Älä koskaan vedä laitetta sen kahvasta
kiinni pitäen.
Keittiön kaapin ja asennuspaikan on
oltava saman kokoiset.
Noudata mainittuja
vähimmäisetäisyyksiä muihin laitteisiin
ja kalusteisiin.
Asenna laite turvalliseen ja sopivaan
paikkaan, joka täyttää
asennusvaatimukset.
Laitteen osat ovat jännitteenalaisia.
Sulje laite kalusteella estääksesi
pääsyn vaarallisiin osiin.
2.2 Sähköliitäntä
VAROITUS!
Tulipalo- ja sähköiskuvaara.
Kaikki sähkökytkennät tulee jättää
asiantuntevan sähköasentajan
vastuulle.
www.aeg.com
4
Laite on kytkettävä maadoitettuun
pistorasiaan.
Varmista, että arvokilvessä olevat
parametrit ovat verkkovirtalähteen
sähköarvojen mukaisia.
Kytke pistoke maadoitettuun
pistorasiaan.
Älä käytä jakorasioita tai jatkojohtoja.
Varmista, ettei pistoke ja virtajohto
vaurioidu. Jos virtajohto joudutaan
vaihtamaan, vaihdon saa suorittaa
vain valtuutettu huoltoliike.
Älä anna virtajohtojen koskettaa
laitteen luukkuun tai päästä niitä sen
lähelle, varsinkaan luukun ollessa
kuuma.
Jännitteenalaisten ja eristettyjen osien
iskusuojat tulee asentaa niin, ettei
niiden irrotus onnistu ilman työkaluja.
Kytke pistoke pistorasiaan vasta
asennuksen jälkeen. Varmista, että
laitteen verkkovirtakytkentä on
ulottuvilla laitteen asennuksen
jälkeen.
Jos pistoke on löysästi kiinni
virtajohdossa, älä kiinnitä sitä
pistorasiaan.
Älä vedä virtajohdosta pistoketta
irrottaessasi. Vedä aina pistokkeesta.
Käytä vain asianmukaisia
eristyslaitteita: suojakytkimet,
sulakkeet (ruuvattavat sulakkeet on
irrotettava kannasta), vikavirtakytkimet
ja kontaktorit.
Sähköasennuksessa on oltava erotin,
joka mahdollistaa laitteen irrottamisen
sähköverkosta kaikista navoista.
Erottimen kontaktiaukon leveys on
oltava vähintään 3 mm.
Tämä kodinkone vastaa Euroopan
yhteisön direktiivejä.
2.3 Käyttö
VAROITUS!
Henkilövahinkojen,
palovammojen ja
sähköiskujen tai räjähdyksen
vaara.
Tämä laite on tarkoitettu ainoastaan
kotitalouskäyttöön.
Älä muuta laitteen teknisiä
ominaisuuksia.
Varmista, ettei tuuletusaukoissa ole
esteitä.
Älä jätä laitetta ilman valvontaa
toiminnan aikana.
Kytke laite pois toiminnasta jokaisen
käyttökerran jälkeen.
Avaa laitteen luukku varoen laitteen
ollessa toiminnassa. Laitteesta voi
tulla kuumaa ilmaa.
Älä käytä laitetta märillä käsillä tai kun
se on kosketuksissa veteen.
Älä paina avointa uunin luukkua.
Älä käytä laitetta työtasona tai
säilytystasona.
Avaa laitteen luukku varoen. Alkoholia
sisältävät aineet voivat kehittää
helposti syttyvän alkoholin ja ilman
seoksen.
Älä anna kipinöiden tai avotulen
päästä laitteeseen avatessasi luukkua.
Älä aseta laitteeseen, sen lähelle tai
päälle syttyviä tuotteita tai syttyviin
tuotteisiin kostutettuja esineitä.
VAROITUS!
Laite voi muutoin vaurioitua.
Emalipinnan vaurioitumisen tai
värimuutoksien estäminen:
Älä aseta uunivuokia tai muita
esineitä suoraan laitteen pohjalle.
Älä aseta alumiinifoliota suoraan
laitteen pohjalle.
Älä aseta vettä suoraan kuumaan
laitteeseen.
Älä säilytä kosteita astioita tai
ruokia laitteessa sen käytön
jälkeen.
Ole varovainen, kun irrotat tai
kiinnität lisävarusteita.
Uunin emalipintojen tai
ruostumattoman teräksen
värimuutokset eivät vaikuta laitteen
toimintaan.
Käytä korkeareunaista uunivuokaa
kosteiden leivonnaisten
paistamisessa. Hedelmä- ja
marjamehut voivat jättää pysyviä
jälkiä.
Tämä laite on tarkoitettu ainoastaan
ruoanlaittoon. Sitä ei saa käyttää
muihin tarkoituksiin, esimerkiksi
huoneen lämmittämiseen.
Pidä uunin luukku aina kiinni
ruoanvalmistuksen aikana.
SUOMI
5
2.4 Hoito ja puhdistus
VAROITUS!
Ne voivat aiheuttaa
henkilövahinkoja, tulipaloja
tai laitteen vaurioitumisen.
Kytke laite pois toiminnasta ja irrota
pistoke pistorasiasta ennen
ylläpitotoimien aloittamista.
Tarkista, että laite on kylmä. Vaarana
on lasilevyjen rikkoutuminen.
Vaihda välittömästi vaurioituneet
luukun lasipaneelit. Ota yhteyttä
valtuutettuun huoltopalveluun.
Ole varovainen irrottaessasi luukkua.
Luukku on painava!
Puhdista laite säännöllisesti, jotta
pintamateriaali ei vaurioidu.
Puhdista laite kostealla pehmeällä
liinalla. Käytä vain mietoja
puhdistusaineita. Älä käytä
hankausainetta, hankaavia
pesulappuja, liuottimia tai
metalliesineitä.
Jos käytät uuninpuhdistussuihketta,
noudata sen tuotepakkauksessa
olevia turvallisuusohjeita.
Älä puhdista katalyyttistä emalia (jos
olemassa) pesuaineella.
2.5 Sisävalo
VAROITUS!
Sähköiskun vaara.
Tässä laitteessa käytetty lamppu- tai
halogeenilampputyyppi on tarkoitettu
vain kodinkoneiden valaistukseen. Älä
käytä sitä rakennuksen valaisemiseen.
Ennen lampun vaihtamista laite on
irrotettava pistorasiasta.
Käytä ainoastaan ominaisuuksiltaan
samanlaisia lamppuja.
2.6 Huolto
Kun laite on korjattava, ota yhteyttä
valtuutettuun huoltopalveluun.
Käytä vain alkuperäisiä varaosia.
2.7 Hävittäminen
VAROITUS!
Henkilövahinko- tai
tukehtumisvaara.
Irrota pistoke pistorasiasta.
Leikkaa virtajohto laitteen läheltä ja
hävitä se.
Poista luukun lukitus, jotta lapset ja
eläimet eivät voisi jäädä kiinni laitteen
sisälle.
3. LAITTEEN KUVAUS
3.1 Laitteen osat
12
5
4
3
2
1
7
8
9
4 52 31
6
11
10
1
Käyttöpaneeli
2
Uunin toimintojen väännin
3
Virran merkkivalo / symboli
4
Lämpötilan valitsin
5
Lämpötilan merkkivalo / symboli
6
Keittoalueiden vääntimet
7
Lämpövastus
8
Lamppu
9
Puhallin
10
Irrotettava kannatinkisko
11
Sisätilan kuviointi
www.aeg.com
6
12
Kannatintasot
3.2 Lisävarusteet
Uuniritilä
Käytetään keittoastioiden, kakkuvuokien
ja paistien alustana.
Combi-pannu
Kakkuja ja pikkuleipiä varten. Käytetään
leivonnassa, paistamisessa tai
rasvankeruuastiana.
4. KÄYTTÖÖNOTTO
VAROITUS!
Lue turvallisuutta koskevat
luvut.
4.1 Uuden laitteen
puhdistaminen
Poista kaikki lisävarusteet ja irrotettavat
uunipeltien kannatinkiskot uunista.
Lue ohjeet kohdasta "Hoito
ja puhdistus".
Puhdista uuni ja lisävarusteet ennen
ensimmäistä käyttökertaa.
Aseta varusteet ja irrotettavat
kannattimet takaisin alkuperäiseen
asentoon.
5. PÄIVITTÄINEN KÄYTTÖ
VAROITUS!
Lue turvallisuutta koskevat
luvut.
5.1 Uunitoiminnon
asettaminen
1. Käännä uunin toimintojen väännintä
uunitoiminnon valitsemiseksi.
2. Valitse lämpötila kääntämällä
väännintä.
Lamppu syttyy uunin toiminnan aikana.
3. Kytke uuni pois päältä kääntämällä
vääntimet Off-asentoon.
5.2 Uunitoiminnot
Uunin toimin-
to
Käyttötarkoitus
Pois toimin-
nasta
Uuni on kytketty pois toi-
minnasta
Uunivalo
Lampun sytyttäminen il-
man uunitoimintoa.
SUOMI 7
Uunin toimin-
to
Käyttötarkoitus
Kiertoilma
Korkeintaan kolmella kan-
natintasolla kypsentämi-
nen samanaikaisesti ja
ruokien kuivaus.
Aseta lämpötila 20 - 40
°C alhaisemmaksi kuin
Ylä + alalämpö-toimin-
nossa.
Pizzatoiminto
Pizzan valmistaminen.
Voimakkaaseen ruskista-
miseen ja rapean pohjan
luomiseen.
Ylä + alalämpö
(Ylä-/Alaläm-
pö)
Ruokien ja leivonnaisten
paistaminen yhdellä ta-
solla.
Alalämpö
Rapeapohjaisten kakku-
jen paistaminen ja säilö-
minen.
Sulatus
Ruoan sulattaminen (vi-
hannekset ja hedelmät).
Sulatusaika riippuu pa-
kasteruoan määrästä ja
koosta.
Grilli
Matalien ruokien grillaus
ja leivän paahtaminen.
Maksigrilli
Matalien suurien ruoka-
määrien grillaus sekä lei-
vän paahtaminen.
Gratinointi
Suurikokoisten luita sisäl-
tävien lihapalojen tai lin-
tupaistien paistaminen
yhdellä tasolla. Gratinoin-
ti ja ruskistus.
Joissakin uunitoiminnoissa
lamppu voi sammua
automaattisesti alle 60 °C
lämpötilassa.
5.3 Keittoalueiden säätimet
Keittotasoa käytetään keittoalueiden
vääntimillä.
Lue keittotason
käyttöoppaan
"Turvallisuusohjeet" -luvut.
5.4 Tehotasot
Vääntimen osoitin Toiminto
0 Pois toiminnasta
Lämpimänäpito
1 - 9 Tehotasot
1. Käännä säädin haluamasi tehotason
kohdalle.
2. Kun lopetat keittoalueen käytön,
käännä säädin off-asentoon.
5.5 Automaattinen kuumennus
Koskee vain keittotasoa,
jossa on automaattinen
kuumennustoiminto.
Automaattinen kuumennus kuumentaa
keittoaluetta jonkin aikaa täydellä
teholla.
1. Käännä keittoalueen väännintä
myötäpäivään ääriasentoon
(suurimman tehotason ohi).
2. Aseta välittömästi haluttu tehotaso.
3. Poista toiminto käytöstä kääntämällä
väännin off-asentoon.
5.6 Kaksoiskeittoalueen käyttö
(jos olemassa)
Kytke kaksoiskeittoalue
toimintaan kääntämällä
väännintä myötäpäivään. Älä
käännä sitä pysäytysasennon
kautta.
1. Käännä väännin myötäpäivään
asentoon 9.
2. Käännä väännin hitaasti kohdalle,
kunnes kuulet napsahduksen.
Kaksoiskeittoalue on tällöin
toiminnassa.
www.aeg.com
8
3. Aseta haluttu tehotaso kohdan
"Tehotasot" mukaan.
6. LISÄVARUSTEIDEN KÄYTTÄMINEN
VAROITUS!
Lue turvallisuutta koskevat
luvut.
6.1 Peltien ja ritilän
asettaminen kannattimille
Paistoritilä:
Paina ritilä liukukiskojen väliin
kannatinkiskoon .
uunipannu:
Työnnä uunipannu kannatintason
ohjauskiskojen väliin.
Paistoritilä jauunipannuyhdessä:
Paina uunipannu kannatinkiskon
ohjauskiskojen väliin ja paistoritilä
yläpuolella oleviin ohjauskiskoihin.
Pieni lovi yläosassa parantaa
turvallisuutta. Lovet estävät
myös kallistumisen. Ritilän
yläreuna estää
keittoastioiden luisumisen
kannatintasolta.
7. LISÄTOIMINNOT
7.1 Jäähdytyspuhallin
Kun uuni on toiminnassa,
jäähdytyspuhallin kytkeytyy
automaattisesti toimintaan uunin
pintojen pitämiseksi viileinä. Kun kytket
uunin pois toiminnasta, jäähdytyspuhallin
toimii edelleen, kunnes uuni on
jäähtynyt.
SUOMI 9
8. VIHJEITÄ JA NEUVOJA
VAROITUS!
Lue turvallisuutta koskevat
luvut.
Taulukoissa mainitut
lämpötilat ja paistoajat ovat
ainoastaan suuntaa antavia.
Lämpötila ja paistoaika
riippuvat reseptistä sekä
käytettyjen ainesten laadusta
ja määrästä.
8.1 Esimerkkejä keittotason keittotoiminnoista
Tehotaso Käyttötarkoitus Aika
(min)
Vinkkejä
1 Kypsien ruokien lämpimänä pitä-
minen.
tarpeen
mukaan
Aseta keittoastian päälle kansi.
1 - 2 Hollandaisekastikkeen valmista-
minen ja voin, suklaan ja liivat-
teen sulattaminen.
5 - 25 Sekoita aika ajoin.
1 - 2 Munakkaiden ja munajuuston
kiinteyttäminen.
10 - 40 Valmista kannen alla.
2 - 3 Riisin ja maitoruokien haudutus,
valmisruokien kuumentaminen.
25 - 50 Lisää vähintään kaksinkertainen
määrä nestettä riisimäärään
verrattuna. Sekoita maitoruokia
puolivälissä.
3 - 4 Vihanneksien, kalan ja lihan höy-
rytys.
20 - 45 Lisää joitakin ruokalusikallisia
nestettä.
4 - 5 Perunoiden höyrytys. 20 - 60 Käytä korkeintaan 1/4 litraa vet-
tä/750 g perunoita.
4 - 5 Suurten ruokamäärien, pataruo-
kien ja keittojen valmistaminen.
60 - 150 Lisää aineksiin korkeintaan 3 lit-
raa nestettä.
6 - 7 Leikkeiden, Cordon bleu -vasi-
kanleikkeiden, kyljyksien, pyöry-
köiden, makkaroiden, maksan,
kananmunien, pannukakkujen ja
donitsien kevyt friteeraus sekä
jauhosuuruksen valmistaminen.
tarpeen
mukaan
Käännä kypsennyksen puolivä-
lissä.
7 - 8 Sipuliperunoiden, ulkofileen ja
pihvien voimakas paistaminen.
5 - 15 Käännä kypsennyksen puolivä-
lissä.
9 Suuren vesimäärän keittäminen, pastan keittäminen, lihan ruskistaminen (gu-
lassi, patapaisti) ja ranskalaisten friteeraus.
www.aeg.com10
8.2 Ruoanlaittoon liittyviä
suosituksia
Uunisi voi paistaa eri tavalla kuin entinen
uunisi. Alla olevat taulukot sisältävät
vakioasetukset lämpötilan, keittoajan ja
kannatintason säätämiseen.
Jos taulukosta ei löydy reseptiisi sopivia
asetuksia, voit soveltaa jonkin
samantyyppisen paistoksen asetuksia.
8.3 Leivonnaisten paistaminen
Käytä ensimmäisellä kerralla
alhaisempaa lämpötilaa.
Jos paistat useammalla kuin yhdellä
kannatintasolla, voit pidentää
paistoaikaa 10 – 15 minuuttia.
Eri kannatintasoilla olevat leivonnaiset
voivat ruskistua epätasaisesti.
Lämpötila-asetusta ei tarvitse
muuttaa, jos ruskistuminen on
epätasaista. Erot tasaantuvat
paistumisen jatkuessa.
Uunissa olevat pellit voivat vääntyä
paistamisen aikana. Jäähtyessään
uunipellit palautuvat kuitenkin
alkuperäiseen muotoonsa.
8.4 Leivontavinkkejä
Leivontatulos Mahdollinen syy Korjaustoimenpide
Kakun pohja ei ole riittä-
vän ruskea.
Kannatintaso on virheelli-
nen.
Laita kakku alemmalle kannatinta-
solle.
Kakku laskeutuu, se on
taikinainen tai liian kos-
tea.
Uunin lämpötila on liian kor-
kea.
Käytä seuraavalla kerralla hiukan
alhaisempaa lämpötilaa.
Liian lyhyt paistoaika. Pidennä paistoaikaa. Kypsennys-
aikaa ei voi lyhentää asettamalla
korkeampi lämpötila.
Taikinassa on liikaa nestettä. Käytä vähemmän nestettä Varmis-
ta, että sekoitusaika on oikea, eri-
tyisesti kun valmistat taikinan mo-
nitoimikoneella.
Kakku on liian kuiva. Uunin lämpötila on liian ma-
tala.
Käytä seuraavalla kerralla korke-
ampaa uunin lämpötilaa.
Liian pitkä paistoaika. Käytä seuraavalla kerralla lyhyem-
pää paistoaikaa.
Kakku ruskistuu epäta-
saisesti.
Liian korkea paistolämpötila
ja liian lyhyt paistoaika.
Alenna uunin lämpötilaa ja piden-
nä paistoaikaa.
Taikina on jakautunut epäta-
saisesti.
Jaa taikina tasaisesti leivinpellille.
Kakku ei paistu ilmoite-
tussa paistoajassa.
Uunin lämpötila on liian ma-
tala.
Käytä seuraavalla kerralla hiukan
korkeampaa uunin lämpötilaa.
SUOMI 11
8.5 Paistaminen yhdellä kannatintasolla:
Vuoassa paistetut leivonnaiset
Ruokalaji Toiminto Lämpötila (°C) Aika (min) Kannatintaso
Maustekakku /
briossi
Kiertoilma 150 - 160 50 - 70 1
Hiekkakakku /
kuninkaankakku
Kiertoilma 140 - 160 70 - 90 1
Kakkupohja mu-
rotaikinasta
Kiertoilma
170 - 180
1)
10 - 25 2
Kakkupohja vat-
katusta taikinas-
ta
Kiertoilma 150 - 170 20 - 25 2
Juustokakku Ylä-/Alalämpö 170 - 190 60 - 90 1
1)
Esikuumenna uuni.
Leivinpellillä paistettavat kakut / leivonnaiset / leivät
Ruokalaji Toiminto Lämpötila
(°C)
Aika
(min)
Kannatin-
taso
Pullapitko / -kranssi Ylä-/Alalämpö 170 - 190 30 - 40 3
Joulupulla (stollen) Ylä-/Alalämpö
160 - 180
1)
50 - 70 2
Leipä (ruisleipä):
1. Paistoprosessin ensimmäi-
nen osa.
2. Paistoprosessin toinen
osa.
Ylä-/Alalämpö
1. 230
1)
2. 160 - 180
1. 20
2. 30 -
60
1
Tuulihatut/eclair-leivokset Ylä-/Alalämpö
190 - 210
1)
20 - 35 3
Kääretorttu Ylä-/Alalämpö
180 - 200
1)
10 - 20 3
Strösselikakku, kuiva Kiertoilma 150 - 160 20 - 40 3
Voilla leivottu manteli- / soke-
rikakku
Ylä-/Alalämpö
190 - 210
1)
20 - 30 3
Marja-/hedelmäpiirakka (hiiva-
taikina / vatkattu taikina)
2)
Kiertoilma 150 35 - 55 3
Marja-/hedelmäpiirakka (hiiva-
taikina / vatkattu taikina)
2)
Ylä-/Alalämpö 170 35 - 55 3
Marja-/hedelmäpiirakka, mu-
rotaikinapohja
Kiertoilma 160 - 170 40 - 80 3
www.aeg.com12
Ruokalaji Toiminto Lämpötila
(°C)
Aika
(min)
Kannatin-
taso
Pellillä paistetut leivonnaiset,
arkalaatuinen täyte (esim. rah-
ka, kerma, vanukas)
Ylä-/Alalämpö
160 - 180
1)
40 - 80 3
1)
Esikuumenna uuni.
2)
Uunipannussa.
Pikkuleivät
Ruokalaji Toiminto Lämpötila (°C) Aika (min) Kannatintaso
Murotaikinapik-
kuleivät
Kiertoilma 150 - 160 10 - 20 3
Pikkuleivät vat-
katusta taikinas-
ta
Kiertoilma 150 - 160 15 - 20 3
Munanvalkuais-
leivonnaiset /
marengit
Kiertoilma 80 - 100 120 - 150 3
Mantelileivokset Kiertoilma 100 - 120 30 - 50 3
Hiivataikinasta
leivotut pikkulei-
vät
Kiertoilma 150 - 160 20 - 40 3
Lehtitaikinalei-
vonnaiset
Kiertoilma
170 - 180
1)
20 - 30 3
Sämpylät Kiertoilma
160
1)
10 - 25 3
Sämpylät Ylä-/Alalämpö
190 - 210
1)
10 - 25 3
1)
Esikuumenna uuni.
8.6 Paistokset ja gratiinit
Ruokalaji Toiminto Lämpötila (°C) Aika (min) Kannatintaso
Makaronilaatik-
ko
Ylä-/alalämpö 180 - 200 45 - 60 1
Lasagne Ylä-/alalämpö 180 - 200 25 - 40 1
Vihannesgratii-
ni
1)
Gratinointi 160 - 170 15 - 30 1
Juustokuorrut-
teiset patongit
Kiertoilma 160 - 170 15 - 30 1
SUOMI 13
Ruokalaji Toiminto Lämpötila (°C) Aika (min) Kannatintaso
Makeat kohok-
kaat
Ylä-/alalämpö 180 - 200 40 - 60 1
Kalalaatikko Ylä-/alalämpö 180 - 200 30 - 60 1
Täytetyt vihan-
nekset
Kiertoilma 160 - 170 30 - 60 1
1)
Esikuumenna uuni.
8.7 Paistaminen useilla
kannatintasoilla
Valitse toiminto:Kiertoilma.
Leivinpellillä paistettavat kakut / leivonnaiset / leivät
Ruokalaji Lämpötila (°C) Aika (min) Kannatintaso
2 tasoa 3 tasoa
Tuulihatut/
eclair-leivokset
160 - 180
1)
25 - 45 1 - 4 -
Strösselikakku,
kuiva
150 - 160 30 - 45 1 - 4 -
1)
Esikuumenna uuni.
Pikkuleivät / pienet kakut / leivonnaiset / sämpylät
Ruokalaji Lämpötila (°C) Aika (min) Kannatintaso
2 tasoa 3 tasoa
Murotaikinapik-
kuleivät
150 - 160 20 - 40 1 - 4 1 / 3 / 5
Pikkuleivät vat-
katusta taikinas-
ta
160 - 170 25 - 40 1 - 4 -
Munanvalkuais-
leivonnaiset,
marengit
80 - 100 130 - 170 1 - 4 -
Mantelileivokset 100 - 120 40 - 80 1 - 4 -
Hiivataikinasta
leivotut pikkulei-
vät
160 - 170 30 - 60 1 - 4 -
Lehtitaikinalei-
vonnaiset
170 - 180
1)
30 - 50 1 - 4 -
Sämpylät 180 20 - 30 1 - 4 -
1)
Esikuumenna uuni.
www.aeg.com14
8.8 Pizzatoiminto
Ruokalaji Lämpötila (°C) Aika (min) Kannatintaso
Pizza (ohut)
200 - 230
1)2)
15 - 20 2
Pizza (runsastäyttei-
nen)
180 - 200 20 - 30 2
Tortut 180 - 200 40 - 55 1
Pinaattipiiras 160 - 180 45 - 60 1
Kinkkupiiras 170 - 190 45 - 55 1
Sveitsiläinen juusto-
piirakka
170 - 190 45 - 55 1
Juustokakku 140 - 160 60 - 90 1
Omenakakku, kuor-
rutettu
150 - 170 50 - 60 1
Vihannespiiras 160 - 180 50 - 60 1
Kohottamaton leipä
230 - 250
1)
10 - 20 2
Voitaikinapohjainen
piiras
160 - 180
1)
45 - 55 2
Flammekuchen (sak-
salainen pizzatyyppi-
nen ruoka)
230 - 250
1)
12 - 20 2
Piroggen (venäläinen
umpeen leivottu piz-
za, calzone)
180 - 200
1)
15 - 25 2
1)
Esikuumenna uuni.
2)
Uunipannussa.
8.9 Lihan paistaminen
Käytä lämmönkestäviä uunivuokia.
Aseta suurikokoiset paistit suoraan
paistoastiaan tai paistoritilän päälle,
jonka alla on paistoastia.
Kaada hiukan nestettä paistoastiaan,
jotta lihaneste tai rasva ei pala.
Nahallinen liha voidaan paistaa
paistovuoassa ilman kantta.
Käännä paistia, kun paistoajasta on
kulunut 1/2 - 2/3.
Lihan mehukkuuden säilyttämiseksi:
paista vähärasvainen liha
paistovuoassa kannella peitettynä tai
käytä paistopussia
paista liha tai kala suurina (vähintään 1
kg:n) palasina.
valele suurien lihojen ja kanan päälle
niistä tulevia nesteitä useita kertoja
paistamisen aikana.
SUOMI 15
8.10 Paistotaulukot
Naudanliha
Ruokalaji Määrä Toiminto Lämpötila
(°C)
Aika (min) Kannatinta-
so
Patapaisti 1 - 1,5 kg Ylä-/Alaläm-
230 120 - 150 1
Paahtopaisti tai
filee: puoliraaka
per
paksuus/cm
Gratinointi
190 - 200
1)
5 - 6 1
Paahtopaisti tai
filee: puolikypsä
per
paksuus/cm
Gratinointi
180 - 190
1)
6 - 8 1
Paahtopaisti tai
filee: kypsä
per
paksuus/cm
Gratinointi
170 - 180
1)
8 - 10 1
1)
Esikuumenna uuni.
Porsaanliha
Ruokalaji Määrä (kg) Toiminto Lämpötila
(°C)
Aika (min) Kannatinta-
so
Lapa / kinkku /
selkä
1 - 1.5 Gratinointi 160 - 180 90 - 120 1
Kyljykset / sian-
kylki
1 - 1.5 Gratinointi 170 - 180 60 - 90 1
Lihamureke 0.75 - 1 Gratinointi 160 - 170 50 - 60 1
Porsaan potka-
paisti (esikyp-
sennetty)
0.75 - 1 Gratinointi 150 - 170 90 - 120 1
Vasikanliha
Ruokalaji Määrä (kg) Toiminto Lämpötila
(°C)
Aika (min) Kannatinta-
so
Vasikanpaisti 1 Gratinointi 160 - 180 90 - 120 1
Vasikanreisi 1.5 - 2 Gratinointi 160 - 180 120 - 150 1
Lammas
Ruokalaji Määrä (kg) Toiminto Lämpötila
(°C)
Aika (min) Kannatinta-
so
Lampaanrei-
si / lammas-
paisti
1 - 1.5 Gratinointi 150 - 170 100 - 120 1
Lampaansel-
1 - 1.5 Gratinointi 160 - 180 40 - 60 1
www.aeg.com16
Riista
Ruokalaji Määrä (kg) Toiminto Lämpötila
(°C)
Aika (min) Kannatinta-
so
Jäniksenkoi-
vet / -selkä
korkeintaan 1 Ylä-/Alaläm-
230
1)
30 - 40 1
Kauriin-/
hirvenselkä
1.5 - 2 Ylä-/Alaläm-
210 - 220 35 - 40 1
Kauriin-/
hirvenreisi
1.5 - 2 Ylä-/Alaläm-
180 - 200 60 - 90 1
1)
Esikuumenna uuni.
Lintupaisti
Ruokalaji Määrä (kg) Toiminto Lämpötila
(°C)
Aika (min) Kannatinta-
so
Linnunliha
paloina
0,2 - 0,25 kpl Gratinointi 200 - 220 30 - 50 1
Broilerinpuo-
likkaat
0,4 - 0,5 kpl Gratinointi 190 - 210 35 - 50 1
Broileri, kana 1 - 1.5 Gratinointi 190 - 210 50 - 70 1
Ankka 1.5 - 2 Gratinointi 180 - 200 80 - 100 1
Hanhi 3.5 - 5 Gratinointi 160 - 180 120 - 180 1
Turkki 2.5 - 3.5 Gratinointi 160 - 180 120 - 150 1
Turkki 4 - 6 Gratinointi 140 - 160 150 - 240 1
Kala (haudutettu)
Ruokalaji Määrä (kg) Toiminto Lämpötila
(°C)
Aika (min) Kannatinta-
so
Kokonainen
kala
1 - 1.5 Ylä-/Alaläm-
210 - 220 40 - 60 1
8.11 Grilli
Grillaa aina lämpötilan
maksimiasetuksella.
Aseta ritilä grillaustaulukossa
suositellulle kannatintasolle.
Laita uunipannu aina ensimmäiselle
kannatintasolle rasvan keräämiseksi.
Grillaa vain ohuita liha- tai kalapaloja.
Esikuumenna uunia aina tyhjänä 5
minuuttia grillitoiminnolla.
HUOMIO!
Grillauksen aikana uunin
luukun on aina oltava kiinni.
SUOMI 17
Grilli
Ruokalaji Lämpötila (°C) Aika (min) Kannatintaso
1. puoli 2. puoli
Paahtopaisti 210 - 230 30 - 40 30 - 40 2
Naudanfilee 230 20 - 30 20 - 30 3
Porsaan selkä-
paisti
210 - 230 30 - 40 30 - 40 2
Vasikan selkä-
paisti
210 - 230 30 - 40 30 - 40 2
Lampaan selkä-
paisti
210 - 230 25 - 35 20 - 25 3
Kokonainen ka-
la, 500 - 1000 g
210 - 230 15 - 30 15 - 30 3 / 4
Maksigrilli
Ruokalaji Aika (min) Kannatintaso
1. puoli 2. puoli
Burgers / Hampuri-
laiset
8 - 10 6 - 8 4
Porsaanfilee 10 - 12 6 - 10 4
Makkarat 10 - 12 6 - 8 4
Naudanfilepihvit /
vasikanlihapihvit
7 - 10 6 - 8 4
Toast / Paahtoleivät 1 - 3 1 - 3 5
Täytetyt paahtoleivät 6 - 8 - 4
8.12 Pakasteet
Valitse Kiertoilma-toiminto.
Ruokalaji Lämpötila (°C) Aika (min) Kannatintaso
Pizza, pakaste 200 - 220 15 - 25 2
Pizza American, pa-
kaste
190 - 210 20 - 25 2
Pizza, kylmä 210 - 230 13 - 25 2
Pizzapalat, pakaste 180 - 200 15 - 30 2
Ranskalaiset perunat,
ohuet
200 - 220 20 - 30 3
www.aeg.com18
Ruokalaji Lämpötila (°C) Aika (min) Kannatintaso
Ranskalaiset, paksut 200 - 220 25 - 35 3
Lohkoperunat/Kroke-
tit
220 - 230 20 - 35 3
Röstiperunat 210 - 230 20 - 30 3
Lasagne/Cannelloni,
tuore
170 - 190 35 - 45 2
Lasagne/Cannelloni,
pakaste
160 - 180 40 - 60 2
Uunijuusto 170 - 190 20 - 30 3
Kanan Siipipalat 190 - 210 20 - 30 2
8.13 Sulatus
Poista pakkausmateriaalit ja aseta
ruoka lautaselle.
Käytä ensimmäistä kannatintasoa
alhaalta lukien.
Älä peitä ruokaa kulholla tai lautasella,
muutoin sulatusaika voi olla pitempi.
Kun ruoka on suurikokoinen, aseta
tyhjä lautanen ylösalaisin uunin
pohjalle. Aseta ruoka syvälle lautaselle
tai syvään astiaan ja aseta se uunin
sisällä olevan lautasen päälle. Poista
tarvittaessa kannattimet.
Ruokalaji Määrä (kg) Sulatusaika
(min)
Jälkisulatus-
aika (min)
Kommentit
Kana 1 100 - 140 20 - 30 Aseta broileri suurikokoiselle vadil-
le ylösalaisin käännetyn aluslauta-
sen päälle. Käännä kypsennyksen
puolivälissä.
Liha 1 100 - 140 20 - 30 Käännä kypsennyksen puolivälissä.
Taimen 0.15 25 - 35 10 - 15 -
Mansikat 0.3 30 - 40 10 - 20 -
Voi 0.25 30 - 40 10 - 15 -
Kerma 2 x 0,2 80 - 100 10 - 15 Vatkaa kerma, kun se on edelleen
hiukan jäässä.
Gateau
(peruna-
laatikko)
1.4 60 60 -
8.14 Säilöntä - Alalämpö
Käytä ainoastaan samankokoisia
kaupoista saatavilla oleva
säilöntäpurkkeja.
Älä käytä kierrekorkillisia ja
pikalukittavia lasipurkkeja tai
metallitölkkejä.
Käytä ensimmäistä kannatintasoa
alhaalta laskettuna.
SUOMI 19
Aseta leivinpellille korkeintaan kuusi
yhden litran säilöntäpurkkia.
Täytä purkit tasaisesti ja sulje
kiristimellä.
Purkit eivät saa koskettaa toisiaan.
Kaada noin 1/2 litraa vettä
leivinpellille, jotta uunissa on riittävästi
kosteutta.
Kun neste alkaa kiehua kevyesti
ensimmäisissä purkeissa (litran
purkissa noin 35 - 60 minuutin
kuluttua), katkaise virta uunista tai
alenna lämpötila 100 °C:seen (katso
taulukko).
Pehmeät marjat/hedelmät
Ruokalaji Lämpötila (°C) Keittoaika siitä, kun
kiehuminen alkaa
(min)
Jatka keittämistä
100 °C:ssa (min)
Mansikat / mustikat /
vadelmat / kypsät
karviaiset
160 - 170 35 - 45 -
Kivelliset hedelmät
Ruokalaji Lämpötila (°C) Keittoaika siitä, kun
kiehuminen alkaa
(min)
Jatka keittämistä
100 °C:ssa (min)
Päärynät / kvittenit /
luumut
160 - 170 35 - 45 10 - 15
Vihannekset
Ruokalaji Lämpötila (°C) Keittoaika siitä, kun
kiehuminen alkaa
(min)
Jatka keittämistä
100 °C:ssa (min)
Porkkanat
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kurkut 160 - 170 50 - 60 -
Pikkelsi 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kyssäkaali / herneet /
parsa
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Jätä uuniin sen sammuttamisen jälkeen.
8.15 Kuivaus - Kiertoilma
Peitä uunipellit leivinpaperilla.
Parempien tuloksien saavuttamiseksi on
suositeltavaa sammuttaa uuni
kuivausajan puolessa välissä, avata uunin
luukku ja antaa sen jäähtyä yön yli
kuivauksen loppuun suorittamiseksi.
Vihannekset
Käytä yhden leivinpellin kohdalla kolmatta kannatintasoa.
Käytä kahden leivinpellin kohdalla ensimmäistä ja neljättä kannatintasoa.
www.aeg.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

AEG EEK23001YM Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja

muilla kielillä