19Jokapäiväisessä käytössä
Jokapäiväisessä käytössä
ruokailuvälineet ja astiat on lajiteltava erikseen
1 Astianpesukoneessa ei saa puhdistaa pesusieniä, talouspyyhkeitä eikä muita vet
tä imeviä esineitä. Muovi ja teflonpinnoitteiset astiat varastoivat vesipisaroita
pitempään. Siksi tällaiset astiat kuivuvat hiukan huonommin kuin posliini ja
ruostumaton teräs.
• Ennen astioiden lajittelua konepesuun tulee tehdä seuraavat toimet:
– poista karkeat ruoanjätteet.
– liota kattilat, joissa on pohjaanpalaneita ruoanjätteitä.
• Lajiteltaessa astiat ja ruokailuvälineet tulee ottaa huomioon seuraavaa:
– astiat ja ruokailuvälineet eivät saa häiritä suihkuvarsien kääntymistä.
– kulhot, kupit, lasit ym. tulee asettaa koneeseen alassuin, jotta niihin ei pääse
kertymään vettä
– astiat ja ruokailuvälineet eivät saa olla toistensa sisällä eivätkä peittää toisi
aan
– lasivaurioiden välttämiseksi lasit eivät saa olla kosketuksissa toisiinsa
– pieniä esineitä (esim. kansia) ei saa asettaa astiakoreihin, joiden läpi ne voi
vat pudota, vaan ne on sijoitettava ruokailuvälinekoriin.
Astianpesukoneessa tiskattavaksi seuraavanlaiset ruokailuvälineet/astiat
eivät sovellu: soveltuvat ehdollisesti:
• ruokailuvälineet, joissa on puu, sar
veis, posliini tai helmiäiskahvat
• lämpöä kestämättömät muoviosat
• vanhat ruokailuvälineet, joissa käy
tetty kitti
ei kestä korkeita lämpötiloja
• liimaamalla kootut astiat tai
ruokailuvälineet
• tina ja kupariesineet
• lyijypitoinen kristallilasi
• ruostuvat teräsosat
• puu/leipälaudat
• taideteollisuuden tuotteet
• Kiviastiat saa pestä astianpesukoneessa vain, jos val
mistaja on nimenomaan sen sallinut.
• Lasituskoristelu voi haalistua, jos astiaa pestään ko
neellisesti kovin usein.
• Hopea ja alumiiniosien väri muuttuu helposti pesun
yhteydessä. Ruoanjätteet, kuten esim.
munanvalkuainen, munankeltuainen tai sinappi voi
vat usein muuttaa hopean väriä tai tahrata sen. Ho
pea tulee siksi puhdistaa ensin ruoanjätteistä, jollei
sitä pestä koneessa heti käytön jälkeen.
• Lasi voi samentua monen pesukerran jälkeen.