ROSENLEW RMK510 Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja
RMK 510
821 06 79-02
Sisällys
2
Sisällys
Turvallisuus ................................................. 3
Liesi .............................................................. 4
Pakkauksen purkaminen .................. 4
Varusteet ............................................ 4
Turvavarusteet ........................................... 5
Kaatumiseste ..................................... 5
Keittotason suoja (lisävaruste) ......... 5
Luukun salpa ..................................... 6
Ennen lieden käyttöönottoa..................... 7
Yleistä ................................................. 7
Puhdista varusteet ............................. 7
Polta uunin suojarasva ...................... 7
Toimintopaneeli.......................................... 8
Merkkivalolamput ............................. 8
Keraaminen taso ....................................... 9
Keittotason käyttäminen .................. 9
Keittotason puhdistaminen ............ 12
Uuni ............................................................ 14
Uunin toiminnot .............................. 14
Hyödyllisiä ohjeita ........................... 15
Puhdistus ja hoito ............................ 19
Asennus ..................................................... 21
Jalustan korkeuden muuttaminen .21
Asennus vaakasuoraan ................... 21
Sähköliitäntä .................................... 22
Huolto ....................................................... 23
Tekniset tiedot ........................................24
Taulukot .................................................... 25
Leivontataulukko ............................. 25
Pellin korkeuden valinta .................25
Haudutus .........................................26
Ruoanvalmistustaulukko &
grillaus .............................................. 27
Neuvoja ja vinkkejä käytännön
ongelmiin ................................................... 28
Neuvoja ja vinkkejä ................................. 29
Romutus ....................................................29
Innehåll
Säkerhet .....................................................30
Spisen .........................................................31
Uppackning ......................................31
Tillbehören .......................................31
Säkerhetsutrustningen ............................32
Tippskyddet .....................................32
Kastrullskyddet (extra tillbehör) .....32
Luckspärren .....................................33
Före första användning............................34
Rengöring av spisen ........................34
Rengör tillbehören ...........................34
Bränn av ugnen ...............................34
Manöverpanelen........................................35
Kontrollamporna .............................35
Glaskeramikhällen ...................................36
Användning av hällen ......................36
Rengöring av hällen .........................39
Ugnen .........................................................40
Ugnens funktioner ...........................40
Praktisk användning ........................41
Rengöring och skötsel .....................45
Installation .................................................47
Ändring av sockelhöjd .....................47
Nivåjustering ....................................47
Elektrisk anslutning .........................48
Service ........................................................49
Tekniska uppgifter ...................................50
Tabeller ......................................................51
Bakning ............................................51
Placering i ugn .................................51
Lågtemperaturstekning ...................52
Grill & Matlagning ..........................53
Praktiska råd och tips .............................54
Problem och åtgärder ............................55
Skrotning ...................................................55
Turvallisuus
3
Turvallisuus
Liedet kehittyvät ja uudessa liedessäsi on uusia toimintoja ja ominaisuuksia. Lue sen vuoksi ohjeet huolellisesti
ja tutustu uuden lietesi käyttöön ja sen toimintoihin. Liesi on tarkoitettu normaaliin kotitalouskäyttöön. Säily
käyttöohje myös mahdollista seuraavaa omistajaa varten. Ota yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää lieden ominai-
suuksista tai sen toiminnasta. Yhteydenottotiedot löydät kohdasta “Huolto”.
Teksti, joka on merkitty
VAROITUSKOLMIO
-symbolilla sisältää tietoa lieden turvallisesta käytöstä.
LUE
NE
KOHDAT
HUOLELLISESTI
, jotta et turhaan vahingoittaisi itseäsi, muita tai liettä.
Lapset
Lapset ovat luonnostaan uteliaita ja kiinnostuneita
kaikesta, jopa liesistä. Haluamme turvallisuuden
vuoksi painottaa muutamia asioita, jos sinulla on
lapsia:
Suosittelemme vähintään 40 cm laskutilaa lieden
molemmin puolin. Vaihtoehtoisesti liesi voidaan
asentaa siten, että toisella puolella on seinä tai kaappi
ja toisella puolella laskutila.
Keittotason suojan tulee olla asennettu ja luukkujen
turvasalvan toiminnassa.
Käsittele kaavinta varovasti, sen terä on erittäin
terävä.
Anna lasten olla mukana lieden käyttämisessä,
mutta kerro heille, että kattilat, taso ja uuni
kuumenevat ja pysyvät kuumana vielä jonkun aikaa
käytön jälkeenkin.
PALOVAMMAN
VAARA
!
Asennus
Lieden asennuksen ja mahdolliset korjaukset saa
suorittaa vain asennusoikeudet omaava huoltoliike tai
henkilö. Puutteellisesti suoritettu työ saattaa heikentää
lieden toimintaa ja aiheuttaa henkilö–ja/tai omaisuus-
vahinkoja.
Liesi on painava, reunat ja kulmat, joihin sinun ei
yleensä tarvitse koskea, saattavat olla teräviä. Käytä
käsineitä liettä siirrettäessä.
KAATUMISESTEEN
tulee olla asennettu. Silloin liesi ei
kaadu epätavallisenkaan kuormituksen johdosta.
Käyttö
Älä koskaan käytä vaurioitunutta keraamista tasoa.
Neste voi ylikiehuessaan ja/tai puhdistuksessa päästä
lieden jännitteisiin osiin. Katkaise virta liedestä ja ota
yhteyttä huoltoon lieden korjaamiseksi.
Älä jätä alumiinifolioita, muovia tms. keittotasolle.
Lämmin keittoalue saattaa polttaa/sulattaa paperin/
muovin.
Käytä vain keraamista tasoa ja uunia varten
suunniteltuja astioita.Tarkista, että astioiden pohjat
ovat tasaisia. Kuperapohjaiset astiat johtavat huonosti
lämpöä ja pyörivät helposti keraamisella tasolla.
Varmista, että lieden vääntimet ovat nolla-asen-
nossa, kun liettä ei käytetä.
Varoitus! Uunissa ei saa käyttää alkoholia eikä
muita vastaavia nesteitä, jotka saattavat muo-
dostaa räjähtäviä kaasuja tai muita aineita, jotka
saattavat aiheuttaa tulipalon tai räjähdyksen.
Tällaisia aineita on käytettävä liedellä erittäin
varovasti. Esimerkiksi liekittäminen konjakilla tai
muulla alkoholilla saattaa aiheuttaa liedellä olevien
rasvaroiskeiden syttymisen, mistä on seurauksena
vakava tulipalo. Myös tulenlieskat ja palavat
rasvatahrat saattavat aiheuttaa henkilövahinkoja.
Puhdistus
Pidä keraaminen taso ja uuni puhtaina. Rasva ja
roiskeet käryävät kuumennettaessa ja aiheuttavat
pahimmassa tapauksessa palovaaran.
Poista välittömästi ylikiehumiset kuumalta
keraamiselta tasolta. Sokeri ja sokeria sisältävät
keitokset (hillo, marmeladi, mehu yms.), sula muovi ja
alumiinifolio saattavat vaurioittaa tasoa. Käsittele
kaavinta varovasti, sen terä on erittäin terävä.
Hoito ja huolto
Nollaa kaikki vääntimet ennen viallisen lampun
vaihtoa.
Huollot ja tarvittavat korjaukset saa suorittaa vain
valtuutettu huoltoliike. Käytä vain alkuperäisiä
varaosia.
Romutus
Auta ehkäisemään vahingot lieden romuttamisen
yhteydessä: kun lieden kaapeli on irrotettu liesi
rasiasta, katkaise kaapeli lieden puoleisesta päästä ja
poista uunin luukun turvalukitus toiminnasta.
Liesi
4
Liesi
1
Höyryaukko
2
Lämpöalueet
3
Ohjauspaneeli ja
VÄÄNTIMET
4
Uuni
5
Säilytyslaatikko
6
Jalusta
Lieden takaosassa on pyörät,
jotka helpottavat lieden siirtämistä
puhdistuksen yhteydessä. Avaa
luukku, nosta liettä varovasti uunin
yläreunasta ja vedä liesi ulos.
2
1
3
4
5
6
Pakkauksen purkaminen
Tarkista, että liesi on virheetön. Ilmoita mahdollisista
kuljetusvaurioista välittömästi myyjälle.
Pakkaus on kierrätyskelpoinen. Ota yhteyttä kierrä-
tyskeskukseen, jos et ole varma minne voit viedä
pakkausmateriaalin.
Varusteet
NÄMÄ
TOIMITETAAN
LIEDEN
MUKANA
:
Emaloidut leivinpellit ja uunipannu
Uuniritilä
Kaatumiseste asennustarvikkeineen
Keraamisen tason kaavin
Käyttöohje
SEURAAVAT
OVAT
OSTETTAVISSA
LISÄVARUSTEINA
:
Keittotason suoja asennustarvikkeineen
Turvavarusteet
5
Tu r v av a r u s t e e t
Varmista, että lieden molemmilla puolilla on 40 cm leveä
laskutila
(
KATSO
KUVA
)
. Vaihtoehtoisesti liesi voidaan asen-
taa siten, että toisella puolella on seinä tai kaappi ja
toisella puolella laskutila.
Liesi täyttää lapsiturvallisuutta koskevat vaatimuk-
set, jos seuraavat varusteet/toiminnot on asennettu:
Kaatumiseste
Kaatumiseste pitää olla asennettu, ettei
liesi kaadu normaalia suuremmassakaan
kuormituksessa.
Ennen kuin asennat kaatumisesteen, varmista, että liesi
on asennettu oikealle korkeudelle, katso kappale Asennus,
s. 21.
NÄIN
ASENNAT
KAATUMISESTEEN
PAIKALLEEN
:
1
Piirrä seinään viiva – vaakatasoon asettamisen
jälkeen – pitkin lieden takareunaa (
KATSO
KUVA
).
2
Katso kuvasta mitat, jotka pätevät kummallekin
puolelle. Mittaa kaatumisesteen paikka ja ruu-
vaa este kiinni tukevaan materiaaliin tai sopi-
vaan vahvikkeeseen.
HUOM
!
Jos asennusaukko on liettä leveämpi, ja haluat
asentaa lieden keskelle aukkoa, kuvan vaakamittaan
pitää lisätä lieden ja kalusteen väliin jäävän raon
leveys.
3
Jos muutat mittaa, muista sovittaa kaatumiseste
lieden takaosassa olevaan reikään, kun siirrät
liettä paikalleen.
Muista, että kaatumiseste toimii vain jos liesi on työn-
netty paikalleen.
Keittotason suoja (lisävaruste)
Keittotason suojan pitää olla asennettu, etteivät
lapset vetäisi keittoastioita liedeltä.
1
Paina tulpat etummaisiin reikiin.
2
Aseta suoja keittotasolle niin, että tulpat ovat reunan
yläpuolella.
3
Käännä suojaa vinosti alaspäin ja
4
sitten ylöspäin niin, että suojan päätyjen reunat tart-
tuvat tason reunoihin.
5
Lukitse takimmaisilla tulpilla.
min. 40 cm
min. 40 cm
55-60 mm
35-65 mm
2
3
1
4
5
Turvavarusteet
6
Luukun salpa
Luukun salvan eli lapsilukon ansiosta lasten on
vaikeampi avata uunin luukkua. Salpa on kytketty
tehtaalla toimintaan, mutta sen voi poistaa toiminnasta
tarvittaessa.
JOS
HALUAT
KYTKEÄ
LUUKUN
TURVASALVAN
POIS
TOIMINNASTA
,
TEE
NÄIN
:
A
Avaa luukku nostamalla salpaa ylöspäin ja
vetämällä samalla kahvasta.
B
Salvan poistaminen toiminnasta: Avaa luukku ja
varmista, ettei uuni ole kuuma.
1
Paina luukun yläreunassa oleva kieleke alas,
2
paina samanaikaisesti salpaa luukun etureu-
nassa alas ja
3
työnnä sisäänpäin.
C
Jos salpa ei ole toiminnassa, vedä luukun eture-
unassa olevasta salvasta.
A
B
C
3
1
2
Turvavarusteet
7
Ennen lieden käyttöönottoa
Yleistä
Puhdista liesi heti käytön jälkeen puhtaalla liinalla ja
lämpimällä vedellä, johon on mahdollisesti lisätty
astianpesuainetta. Älä käytä koskaan hankausaineita
tai muita naarmuttavia aineita lieden puhdistukseen.
Tehokkaampi puhdistus voi kuitenkin joissakin
tapauksissa tulla kysymykseen. Noudata silloin seuraa-
via ohjeita. Älä unohda puhdistaa myös irrotettavan
höyryaukon suojuksen alta. Suojuksen voit pestä
astianpesukoneessa.
Ennen kuin vedät lieden paikaltaan puhdistaaksesi
sen takaa, haluamme varmuuden vuoksi muistuttaa,
että lieden kaatumiseste toimii vain kun liesi on sijoi-
tuspaikallaan.
Puhdista varusteet
Pese leivinpelti, uunipannu ym. lämpimällä vedellä ja
astianpesuaineella. Huuhtele ja pyyhi kuivaksi.
Polta uunin suojarasva
Pidä lapsia silmällä!
Uuni tulee erittäin kuumaksi.
1
Valitse ylä-/alalämpö ja korkein lämpötila.
Uunin luukun pitää olla kiinni.
2
Tuuleta keittiö. Katkaise virta uunista, kun käry
ja savuaminen on lakannut.
3
Puhdista uuni, luukku ja kannattimet
lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella. Pyyhi
kuivaksi.
Turvavarusteet
8
Toimintopaneeli
1a
LIEDEN
merkkivalo
1b
UUNIN
merkkivalo
2
UUNIN
toimintoväännin
3
UUNIN
lämpötilan valitsin
4
KEITTOALUEIDEN
vääntimet
Merkkivalolamput
Merkkivalolamput ovat glimlamppuja ja niiden
kestoikä on normaalisti pitkä. Jos lamppu vioittuu,
ota yhteys huoltoliikkeeseen.
1b 1a
2
3
4
°C
Keraaminen taso
9
Keraaminen taso
Keraamisessa tasossa on neljä keittoaluetta. Kytkiessäsi
virran keittoalueeseen, se loistaa tietyn ajan riippuen
valitsemastasi tehosta. Myös suurinta tehoa käytettäessä
keittoalue syttyy ja sammuu ylikuumenemisen
välttämiseksi.
Jos sinulla on 230V liesi, et voi käyttää takimmaista
vasenta keittoaluetta ja uunin pikakuumennusta tai
kiertoilmatoimintoa samanaikaisesti. Liedessä on
tehonrajoitin, joka estää sähköverkon ylikuormituksen.
Jokaisella keittoalueella on oma varoitusvalonsa. Valo
loistaa jos lämpötila ylittää noin 55°C riippumatta siitä,
onko virta kytketty keittoalueeseen vai ei.
Keraaminen taso on kova ja sileä. Se kestää hyvin
lämmintä, kylmää ja lämpötilanvaihteluita, mutta voi
vioittua iskuista, kuten lasi yleensäkin. Taso voi rikkoutua
esim. maustepurkin pudotessa tasolle. Älä koskaan seiso
keittotasolla, sillä liettä ei ole suunniteltu kestämään
tällaista kuormitusta.
Keittotason käyttäminen
Ä
LÄ
KOSKAAN
KÄYTÄ
VAURIOITUNUTTA
KER
-
AAMISTA
TASO
a. Neste voi ylikiehuessaan ja/tai
puhdistuksessa päästä lieden jännitteisiin osiin.
Katkaise virta liedestä ja ota yhteys valtuutett-
uun huoltoliikkeeseen korjausta varten. Älä
koskaan jätä kiehuvaa öljyä tai rasvaa,
parafiinia tai muuta helposti syttyvää ainetta
liedelle ilman valvontaa. Tulipalon sattuessa
käännä keittoalueiden vääntimet 0-asentoon ja
katkaise virta liesituulettimesta.
TUKAHDUTA
TULI
KANNEN
AVULLA
, älä koskaan käytä vettä.
Älä jätä alumiinifolioita, muovia tms. keitto-
tasolle. Lämmin keittoalue saattaa polttaa/
sulattaa paperin/muovin.
Keittoalueiden tehoa ohjataan vääntimellä, jossa on
merkinnät 0–12. Asento 12 merkitsee suurinta tehoa.
Vääntimiä voi kääntää myötä– ja vastapäivään. Jos
sinulla on 230V liesi, et voi käyttää takimmaista vasenta
keittoaluetta ja uunin pikakuumennusta samanaikaisesti.
Tason ja keittoastian pohjan on oltava kuiva ja
puhdas, kun keittoastia asetetaan keittoalueelle.
Valitse sen jälkeen jokin teho käyttämällesi alueelle sille
kuuluvalla vääntimellä. Ajan myötä opit
valitsemaan sopivan vääntimen asennon
valmistettavan ruoan, ruokamäärän ja keittoastian
mukaan.
ø 140 mm
ø 140 mm
ø 180 mm
ø 180 mm
keittoalueen varoitusvalot
Keraaminen taso
10
Keittäminen
Voit käyttää korkeinta tehoa kiehauttamiseen ja sen
jälkeen asettaa alemman tehon ruoan kypsentämiseen
ja hauduttamiseen. Veden kiehumisääni ja vesikuplien
koko auttavat valitsemaan oikean tehoalueen.
MIETO
TEHO
:
Melkein äänetön kiehuminen, hieman
poreileva vesi. Sopiva puurojen hauduttamiseen, kalan
kypsentämiseen sekä vihannesten, kuten herneiden ja
parsakaalin keittämiseen.
KESKI
TEHO
:
Kiehuva ääni, hiilihappopitoisen juoman
kokoiset poreet. Sopii suurimmalle osalle keitettäviä
ruokatarvikkeita, esim. punajuuret ja liha.
KORKEA
TEHO
:
Ääni hiljenee ennen kiehumisen
alkamista. Poreileva vesi. Sopiva kiehauttamiseen.
Paistaminen
Paistaessasi saat parhaan tuloksen, kun paistettava
ruoka ei ole jääkaappikylmää ja ruokamäärä peittää
korkeintään 2/3 osaa paistinpannun pohjasta.
Lisää margariini/voi paistinpannuun ja aseta
tehoalue väännintä kääntämällä. Rasvan väri kertoo,
milloin paistaminen voidaan aloittaa. Näet värin
helposti painamalla teräksisen paistinlastan pannun
pohjaa vasten, kun rasva ei enää sihise.
MIETO
TEHO
:
Hieman ruskea rasva. Sopii esim. munien,
raa’an perunan, sipulin, kyljysten ja pihvien, sekä
kokonaisen kalan paistamiseen.
KESKI
TEHO
:
Keskiruskea rasva. Sopii useimpien ruokien
paistamiseen, esim. jauheliha, lihakuutiot, makkara ja
ohuet kalafileet, sekä ohukaiset.
KORKEA
TEHO
:
Tummanruskea rasva. Sopiva ohuiden
pihvien nopeaan paistamiseen. Ole varovainen, rasva
palaa helposti.
Keraaminen taso
11
Keittoastian valinta
Liesi, jossa on keraaminen keittotaso, asettaa keitto-
astioille suurempia vaatimuksia kuin valurautalevyillä
varustettu liesi. Seuraavat asiat ovat tärkeitä:
Tarkista keittoastian pohja. Kupera pohja pyörii ke-
raamisella tasolla ja lämmön siirtyminen on huonoa.
Alumiinilla on hyvä lämmönjohtokyky, mutta
saattaa jättää tasolle hopeanvärisiä tahroja.
Tahrat poistetaan lieden mukana toimitetulla
erikoispuhdistusaineella.
Lasiset tai emaloidut karkeapohjaiset keitto-
astiat kuluttavat tasoa enemmän kuin muuta
materiaalia olevat keittoastian pohjat.
Ajan ja energiansäästön vuoksi pitäisi kattilan/
paistinpannun pohjan olla
vähintään samankokoinen kuin keittoalue. Liian
pienestä kattilasta ylikiehuva ruoka palaa kiinni
keittoalueeseen.
sileäpohjainen
hieman kovera, koska tällöin pohja kuumentues-
saan suoristuu.
Hankkiessasi uusia keittoastioita, valitse mielummin
kerrospohjaisia teräskattiloita.
Säästä energiaa !
Käytä kantta keittoastialla, niin energiankulutus
alenee.
Käytä jälkilämpö hyväksi.
Höyryttämällä kypsentäminen, painekeittimen
käyttö ja puhtaat keittolevyt alentavat ener-
giankulusta.
Epätasainen keittoastian pohja lisää energian
kulutusta n. 30%.
aluminium
Keraaminen taso
12
Keittotason puhdistaminen
Estääksesi tason vahingoittumisen, poista heti,
tason vielä ollessa kuuma, kaapimella tasolle
ylikiehuneet runsaasti sokeria sisältävät keitokset
(esim. marmeladi), samoin sulanut muovi ja
folio.
Älä koskaan käytä hankausainetta, naarmuttavia
sieniä, uuninpuhdistusainetta tms. keraamisella tasolla.
JOS
TASO
ON
HYVIN
LIKAINEN
,
MENETTELE
SEURAAVASTI
:
1
Poista tahrat yms. kaapimella.
2
Käytä puhdistusainetta, kun keittoalueiden
varoitusvalot ovat sammuneet. Ravista pulloa,
annostele muutama tippa ja levitä kuivalla
talouspaperilla. Poista lika/puhdistusaine
kaapimella edestakaisin työnnöin.
3
Hankaa kiiltäväksi kostealla talouspaperilla. Älä
jätä puhdistusainetta tasolle, vaan poista
kostealla pyyhkien huolellisesti. Aine saattaa
muuten syöpyä kiinni keittoaluetta seuraavan
kerran käytettäessä. Lopuksi taso kuivataan.
Puhdistuskaavin
S
ÄILYTÄ
PUHDISTUSKAAVIN
LASTEN
ULOTTUMAT
-
TOMISSA
. Ole varovainen puhdistuskaavinta käyt-
täessäsi, sillä se on hyvin terävä.
Puhdistuskaavinta käytetään ylikiehuneen ruuan
poistamiseen keraamisesta keittotasosta.
P
UHDISTUSKAAPIMEN
KÄYTTÖ
:
1
Vedä suojus taaksepäin niin, että kaapimen terä tulee
näkyviin
(
KATSO
KUVAA
)
.
2
Tarkista, että kaapimen terä on puhdas, koska
muuten se voi vahingoittaa keittotasoa. Uuden
terän puhdistuskaapimeen voit hankkia lähim-
män valtuutetun huollon kautta.
3
Kallista kaavinta noin 45° ja kaavi taso
puhtaaksi. Kaapimen terää voi painaa voimak-
kaasti tasoa vasten tasoa vahingoittamatta.
4
Pyyhi lika terästä varovasti talouspaperilla.
5
Työnnä suojusta käytön jälkeen eteenpäin niin
pitkälle kuin se menee. Säilytä kaavin lasten
ulottumattomissa.
Keraaminen taso
13
TERÄN
VAIHTO
:
1
Avaa kaavin irrottamalla ruuvi kokonaan (ruuvitalt-
taa ei tarvita) ja aseta uusi terä kaapimen etureunaan.
2
Kokoa kaavin ja kierrä ruuvi paikalleen.
3
Työnnä suojusta eteenpäin niin pitkälle kuin se
menee, jotta terä jää piiloon.
Uuni
14
Uuni
Uunissa on irrotettavat uunikannattimet, joissa on kolme
kannatintasoa. Voit katsoa tämän käyttöohjeen Leivonta-
ja ruoanlaittotaulukoista, mikä kannatintaso on sopiva eri
uunitoiminnolle ja eri lämpötiloille.
Uunin toiminnot
Kaikissa toiminnoissa merkkivalo palaa kuumennus-
vaiheessa ja sammuu kun haluttu lämpötila on
saavutettu (syttyy ja sammuu, kun termostaatti kytkee
ja katkaisee).Valitaksesi uunitoiminnon, käännä uunin
toimintoväännintä myötäpäivään haluamasi toimin-
non kohdalle (katso alla).
UUNISSA
ON
SEURAAVAT
TOIMINNOT
:
Valaistus
Uunin valaistus syttyy automaattisesti aina, kun valit-
set toimintoja. Voit halutessasi kytkeä ainoastaan
valon, ilman että mikään muu toiminto on kytkettynä.
Ylä-/alalämpö
Ylä- ja alavastus kytkettynä.
Kiertoilma
Kiertoilmapuhallin ja rengasvastus ovat kytkettynä
toimintaan.
Kiertoilmagrilli
Grillivastus ja kiertoilmapuhallin sekä rengasvastus
ovat kytkettynä toimintaan.
Grilli
Grillivastus kytkettynä.
Pikakuumennus
Grilli- ja alavastus kytkettynä. Uuni lämpiää
200ºC:een noin 7 minuutissa. Voidaan käyttää myös
kuorrutuksen yhteydessä.
Haudutus
Haudutus, enint. 125ºC. Ylä- ja alavastus toimivat
500W:n teholla.
Uuni
15
KIERTOILMAN
PERIAATE
Ylä- ja alavastus sekä puhaltimen ympärillä oleva vas-
tus lämmittää ilman, joka tämän jälkeen leviää uuniin
takaseinän ilmakanavien kautta. Lämmin ilma kiertää
uunissa, kunnes puhallin imee ilman takaisin.
Lämpö siirtyy nopeasti ja tehokkaasti, minkä
ansiosta voit yleensä käyttää alempia lämpötiloja kuin
käyttäessäsi ylä/alalämpöä. Jos reseptissä neuvotaan
käyttämään 160…225C° lämpötilaa, voit laskea si
15…20%. Yli 225C° lämpötiloissa on parempi käyttää
ylä/alalämpöä.
Hyödyllisiä ohjeita
Älä koskaan aseta alumiinifoliota, leivinpeltiä tai
uunipannua suoraan uunin pohjalle. Mikäli uunin
alalämmön siirtyminen estetään, uunin pohjan
emali saattaa vaurioitua ylikuumenemisesta.
Uuni kuumenee käytössä.
PIDÄ
LAPSIA
SILMÄLLÄ
.
Pelti voi vääntyä lämpötilan vaihtumisen yhteydessä
ja/tai jos se on täytetty epätasaisesti esimerkiksi
pizzalla. Pelti palautuu jäähtyessään alkuperäiseen
muotoonsa.
Miten valita oikea uunitoiminto? Seuraavassa
käytännön neuvoja ja vihjeitä miten valitset uuni-
toiminnon valmistaessasi erilaisia ruokalajeja:
Leivonta
Noudata taulukon ohjeita. Kokeile pehmeitä kakkuja
hammastikulla noin 5 minuuttia ennen täyttä aikaa.
Voit lyhentää tai pidentää paistoaikaa. Valmistusohje,
vuokien materiaali, väri, muoto ja koko voivat vaikut-
taa lopputulokseen. Kirkkaissa alumiinivuoissa pais-
tetut kakut ovat yleensä vaaleita.
YLÄ
-/
ALALÄMPÖ
antaa
tasaisen värin koko pinnalle.
Leivonta kiertoilmalla
KIERTOILMAA
voi hyödyntää leivonnassa, koska kaksi
peltiä uunissa samanaikaisesti lyhentää kokonaispais-
toaikaa. Leivonnaisten väri saattaa olla hieman epäta-
sainen. Näin käy erityisesti jos leivonnainen ei ole
noussut riittävästi.
Tuliko lopputuloksesta erilainen kuin odotit? Lue
kohta “Neuvoja ja vinkkejä käytännön ongelmiin”
sivulla 28, saat ohjeita leivontapulmiin.
Uuni
16
Ruoanvalmistus
Noudata taulukon ohjeita.
Ruoanlaitto kiertoilmalla
KIERTOILMAA
käytetään ruoan kypsennykseen useilla
tasoilla samanaikaisesti, esim. jauhelihamureke ja
lihapullat, sekä kokonaisten aterioiden valmistukseen
alku–, pää– ja jälkiruokineen. Valitse kypsennettäväksi
ruokalajeja, jotka vaativat saman lämpötilan.
Jos ruokalajit vaativat eri pituisen kypsennysajan, laita
ne uuniin sopivin välein, jotta ne valmistuvat halua-
massasi järjestyksessä.
Paistaminen
Uunissa paistaminen on vaivatonta ja kätevää sekä
YLÄ
-/
ALALÄMMÖLLÄ
että
KIERTOILMALLA
. Naudanliha
kuten paahto– ja sisäpaisti ovat maukkaimpia, jos ne
valmistetaan 125 asteen lämmössä, vaikka se viekin
enemmän aikaa. Valitse uunin kestävä vuoka, johon
liha juuri mahtuu, niin paistoliemi ei kuivu.
Joulukinkusta valuu paistettaessa yleensä paljon
nestettä. Käytä sen vuoksi suurta paistovatia tai uuni-
pannua ja ota se uunista varovasti.
Jos käytät paistopussia, leikkaa reikä pussin
kulmaan ennen uuniin laittamista. Se vähentää riskiä
saada palovammoja kuumasta höyrystä pussia
avatessasi.
Paistolämpömittarin käyttö
Parhaan tuloksen saavuttamiseksi lämpömittarin kär-
jen on oltava keskellä paistin paksuinta osaa, joka
lämpenee viimeisenä. Uunin lämpö vaikuttaa lämpö-
mittariin, minkä takia koko putkiosan on oltava lihan
sisässä. Muista myös, että lämpömittari voi näyttää
väärin mikäli mittarin kärki osuu rasvakerrokseen tai
luuhun.
Aseta paisti esilämmitetyn uunin alaosaan. Kun liha on
saavuttanut halutun lämpötilan, ota paisti ulos uunista,
peitä se alumiinifoliolla ja anna jäähtyä noin 15 minu-
uttia. Näin liha on helpompi leikata ja paisti jää me-
hukkaammaksi.
Uuni
17
Grillaus
Grillattavan ruoan koko, rasvaisuus, muoto, määrä ja
lämpötila vaikuttavat kypsymisaikaan ja lopputulok-
seen. Kala ja vaalea liha (linnut, vasikka ja porsas)
eivät ruskistu yhtä helposti kuin punainen liha (nauta
ja riista). Grillausöljy ja/tai grillimauste parantavat
väriä, mutta lisäävät palamisvaaraa.
Grillauksen paras lopputulos saavutetaan silloin,
kun ruokaa ei laiteta grilliin suoraan jääkaapista.
Kuivaa ruoka ja aseta se uuniritilälle. Mausta
mieleiseksesi. Muista aina laittaa ritilän alle foliolla
peitetty pelti, joka kerää rasvan tms. Porsaankyljykset,
pihvit, kalafileet yms. asetetaan uunin yläosaan, kun
taas esimerkiksi paksut paahtokyljet asetetaan
alaosaan.
Käännä toimintoväännin asentoon ja lämpötilan
valitsin haluttuun lämpötilaan, max 250°C. Aloita gril-
laus 3–5 minuutin lämmityksen jälkeen. Tarkkaile
kypsymistä ja käännä ruoka ainakin kerran kypsennyk-
sen aikana. Liian pitkä grillausaika kuivattaa, ja
pahimmassa tapauksessa polttaa ruokasi. Uunin
luukun on oltava suljettuna grillauksen aikana.
Kiertoilmagrilli
Grillivastus antaa ruoalle kauniin värin samalla, kun
puhallin kierrättää kuumaa ilmaa lämmittäen
ruoan. Sopii mainiosti “korkeiden” ruokien, esim.
joulukinkun kuorrutukseen, jonka pitää ruskistua joka
puolelta.
Pikakuumennus (gratinointi)
Antaa väriä kuorrutuksiin esim. paistoksiin ja lämpi-
miin voileipiin. Tätä toimintoa voit myös käyttää
uunin pikakuumentamiseksi asetettuun lämpötilaan.
Kun uuni on lämmennyt haluamaasi lämpötilaan,
valitset haluamasi uunitoiminnon. Uuni kuumenee
200°C:seen n. 9-10 minuutissa. Älä valitse tätä toi-
mintoa, jos aioit paistaa pikkuleipiä tai marenkeja.
Pakasteiden sulatus
Käännä toimintoväännin asentoon . Sulatettaessa
pakastettua lihaa, kalaa, kuorrutettuja tai täytettyjä
leivonnaisia, kuten kääretorttua, pitää lämpötilan
valitsimen olla nolla-asennossa. Voit asettaa ritilöitä/
peltejä useammalle kannattimelle, jos sinulla on paljon
sulatettavaa. Sulatusaikoja ei voi ilmoittaa, kokeile
hammastikulla.
Uuni
18
Paistaminen matalalla lämmöllä,
maks. 125 °C.
Aseta toimintosäädin asentoon ja lämpötilasäädin
haluttuun lämpötilaan, kuitenkin enintään 125 °C:seen.
Paistaminen matalalla lämpötilalla sopii ruualle, joka
kestää valmistamista alhaisessa lämpötilassa pitkän
aikaa, eli noin 4–5 tuntia. Muista ruuanlaittoa suunnitel-
lessasi, että ruuan valmistuminen kestää pitkään.
Naudan-, porsaan-, riista- ja lammaspaistit voidaan
hyvin valmistaa yön aikana. Alhaisen paistolämpötilan
(100–125 °C) ja pidemmän valmistusajan ansiosta
lihasta tulee mureampaa. Lisäksi liha menettää
vähemmän painostaan kuin valmistettaessa korkeam-
massa lämpötilassa. On suositeltavaa käyttää pais-
tolämpömittaria. HUOM! Lihaa ei saa koskaan valm-
istaa alhaisemmassa kuin 100 °C:n lämpötilassa.
Matalassa lämpötilassa voidaan myös kuivata
hedelmiä ja sieniä.
Uuni
19
Puhdistus ja hoito
Uuni
Uuni on pinnoitettu sileällä emalilla. Katso
kappaleesta ”Uunin luukku”, kuinka luukun osat voi
puhdistaa.
JOS
UUNI
ON
HYVIN
LIKAINEN
,
MENETTELE
SEURAAVASTI
:
1
Poista kiinnitarttuneet roiskeet ja ylikiehumiset
esim. puisella tai muovisella paistinlastalla.
2
Levitä sienellä uunin pohjalle suopaa,
mieluimmin nestemäistä.
3
Sulje luukku. Valitse lämpötilaksi 100°C ja
kytke ylä-/alalämpö noin 10 minuutiksi.
4
Kun uuni on jäähtynyt, pese se puhtaalla
vedellä. Käytä tarvittaessa saippuoitua
teräsvillaa varovasti. Pyyhi kuivaksi.
Uunin luukku
Uunin luukun rakenne on kaksiosainen. Luukun lasit
ovat sisäpinnoiltaan lämpöä heijastavat, jonka ansiosta
luukun ulkopinnan lämpötila on alhainen. Älä naar-
muta sitä. Luukun sisälasi on reflektiivilasia.
LASIEN
VÄLIN
PUHDISTAMINEN
1
Varmista ettei uuni ole lämmin ennen kuin vedät
säilytyslaatikon ulos.
2
Avaa sitten luukku ja aseta saranakaarien väliin
esim. rullatut patalaput (
KATSO
KUVA
). Ne estävät
luukkua sulkeutumasta.
3
Vapauta kaksi ruuvia (
KATSO
KUVA
) esim.
kolikolla, samanaikaisesti kun pidät alhaalla
alempaa luukun osaa (ettei luukku sulkeudu).
4
Käännä sitten luukun sisempi osa varovasti ylös
ja puhdista lasi. Käytä ikkunanpesuainetta
lasipinnalle.
5
Laske luukun sisempi osa puhdistuksen jälkeen
takaisin alas, kiinnitä ruuvit paikoilleen ja poista
patalaput.
Uunilampun vaihto
1
Käännä kaikki vääntimet nolla-asentoon ja
varmista, ettei uuni ole lämmin.
2
Irrota suojalasi
(
KATSO
KUVA
)
.
3
Irrota viallinen lamppu.
4
Asenna tilalle uusi E14-kannalla varustettu
lamppu, jossa on merkinnät 230-240V, 15W ja
300°C.
5
Asenna suojalasi paikalleen.
2
2
1
4
3
Uuni
20
Kiertoilmapuhallin
Puhaltimen voi irrottaa puhdistusta varten, mutta on
varottava puhaltimen teräviä reunoja.
1
Tarkista, että kaikki vääntimet ovat 0-asennossa
ja että uuni on jäähtynyt.
2
Irrota ruuvaamalla neljä ruuvia A ja poista uunin
takaseinä.
3
Pidä kevyesti kiinni puhaltimesta ja irrota
mutteri B myötäpäivään kiertämällä pienellä
jakoavaimella.
4
Pese puhallin käsitiskissä.
5
Aseta puhallin takaisin paikalleen. Ruuvaa
ruuvit takaisin paikalleen.
Uunivarusteet
Irrota uunikannattimet alakulmasta (1), nosta vinosti
ylöspäin ja poista ne uunista (2). Pese kannattimet ja
ritilä (kuten myös muut mahdolliset grillausvarusteet)
käsin tai astianpesukoneessa. Mikäli kannattimet ovat
erittäin likaiset, liota niitä ennen kuin esim. puhdistat
ne saippuoidulla teräsvillalla.
Leivinpelti, reikäpellit ja uunipannu pyyhitään
talouspaperilla käytön jälkeen ja voidaan tarvittaessa
pestä käsin. Kiinnipalanutta likaa voi kaapia esim.
puu- tai muovilastalla (ei kuitenkaan reikäpeltiä).
Säilytyslaatikko
1
Tyhjennä laatikko puhdistusta varten. Vedä
laatikko auki ”pysäyttimeen” asti.
2
Nosta laatikkoa kahvasta, jotta se vapautuu
takareunan pysäyttimestä.
3
Vedä laatikko kokonaan auki ja nosta se pois.
Aseta puhdistuksen jälkeen laatikon pyörät kannat-
timille (
KATSO
KUVA
). Nosta laatikkoa hieman
työntäessäsi sitä sisään, jotta pysäytin ei tarttuisi
kannattimiin.
B
A
2
1
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30

ROSENLEW RMK510 Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja

muilla kielillä

Liittyvät paperit