Electrolux EOB22000X Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja

Tämä käsikirja sopii myös

käyttöohje
Uuni
EOB22000
2 electrolux
Sisällys
Turvaohjeet ............................................ 3
Laitteen kuvaus...................................... 4
Ennen ensimmäistä käyttöä ................... 6
Uunin käyttö........................................... 7
Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeet 14
Puhdistus ja hoito .................................. 19
Mitä tehdä, jos ….................................. 26
Asennusohjeet ...................................... 27
Jätehuolto ............................................. 30
Takuu/Huolto......................................... 31
Huolto ja varaosat ................................. 35
Electrolux. Thinking of you.
Share more of our thinking at www.electrolux.com
5
Oikeus muutoksiin pidätetään
T
ässä käyttöohjeessa käytetään seuraavanlaisia symbolimerkkejä:
1
Tärkeitä turvallisuuteen ja laitteen asianmukaiseen käyttöön liittyviä ohjeita.
3Yleistietoja ja vinkkejä
2Ympäristönsuojeluohjeita
electrolux 3
1 Turvaohjeet
Sähköturvallisuus
Laitteen liitännän saa suorittaa vain am-
mattitaitoinen sähköasentaja.
Jos laitteessa esiintyy häiriöitä tai laite
vahingoittuu, irrota sulakkeet tai kytke
virta pois pääkytkimestä.
Laitteen korjauksen saa suorittaa
vain asiantunteva huoltomekaanikko.
Asiantuntemattomalla tavalla suoritettu
tai virheellinen korjaus voi altistaa käyttä-
jän suureen vaaraan. Jos laite tarvitsee
korjausta tai huoltoa, käänny valtuutetun
jälleenmyyjän tai huoltoliikkeen puoleen.
Lasten turvallisuus
Älä koskaan jätä lapsia ilman valvontaa,
kun laite on toiminnassa.
Turvallisuus laitetta käytettäessä
Henkilöt (mukaan lukien lapset), jotka ei-
vät pysty käyttämään laitetta turvallisesti
fyysisten, motoristen tai henkisten kyky-
jensä tai kokemattomuutensa tai taita-
mattomuutensa vuoksi, eivät saa
käyttää tätä laitetta ilman vastuullisen
henkilön valvontaa tai opastusta.
Laitetta saa käyttää vain kotitalouksissa
tavalliseen ruuanlaittoon ja paistami-
seen.
Liitettäessä sähkölaitteita laitteen lähei-
syydessä oleviin pistorasioihin on nou-
datettava varovaisuutta. Liitäntäjohdot
eivät saa olla kosketuksissa kuuman
uunin luukun kanassa tai joutua sen vä-
liin.
Varoitus: Palovamman vaara! Uunin
sisäosa kuumenee käytön yhteydessä.
Jos uuniin laitetaan alkoholia sisältäviä
aineksia, saattaa syntyä helposti syttyvä
alkoholin ja ilman sekoitus. Avaa luukku
tässä tapauksessa varovasti. Älä käsit-
tele avaamisen yhteydessä hiillosta, kipi-
nöitä tai tulta.
3 Akryyliamidia koskeva varoitus
Tuoreimpien tieteellisten tutkimustulos-
ten mukaisesti erityisesti tärkkelyspitois-
ten ruokien voimakas ruskistaminen voi
aiheuttaa terveydellisen vaaran akryylia-
midin vuoksi. Sen vuoksi suosittelemme
ruokien kypsennystä mahdollisimman
alhaisessa lämpötilassa sekä liiallisen
ruskistamisen välttämistä.
Vahinkojen välttäminen
Älä laita uunin pohjalle alumiinifoliota, lei-
vinpeltiä, kattiloita jne., sillä emalipinta
voi vahingoittua muodostuvan lämmön
vuoksi.
Paistovuoasta tippuva hedelmä- tai
marjamehu jättää pintaan jälkiä, jotka ei-
vät lähde pois puhdistamalla. Käytä erit-
täin kosteiden kakkujen tai piiraiden
paistamisessa korkeareunaista vuokaa
tai peltiä.
Älä laita mitään painoa avoinna olevan
uunin luukun päälle.
Älä kaada vettä suoraan kuumaan uu-
niin. Emalipinta ja väri voivat vahingoit-
tua.
Erityisesti uunin etukylkien kovakourai-
nen käsittely voi aiheuttaa lasin särkymi-
sen.
Älä säilytä uunissa tulenarkoja esineitä.
Ne voivat syttyä palamaan, kun uuni kyt-
ketään toimintaan.
Älä säilytä uunissa kosteita elintarvikkei-
ta. Ne voivat vahingoittaa emalipintoja.
Jäähdytyspuhaltimen kytkeydyttyä pois
toiminnasta uunissa ei saa olla ruokia,
joita ei ole peitetty. Luukun laseihin voi
muodostua kosteutta, joka uunista pois-
tuessaan voi vahingoittaa kalusteita.
3 Emalipintoja koskeva huomautus
Uunin emalipintoihin käytön yhteydessä
syntyvät värimuutokset eivät vaikuta lait-
teen toimintaan tavallisessa eivätkä am-
mattimaisessa käytössä. Tällaisia
muutoksia ei siis katsota puutteeksi tai
viaksi takuuoikeuden mielessä.
4 electrolux
Laitteen kuvaus
Kokonaiskuva
Toimintopaneeli
Täyslasiluukku
Käyttöpaneeli
Luukun kahva
Uunin toiminnot Lämpötilan valitsin
Toimintojen painikkeet
Uunin virran merkkivalo
Lämpötilan/ajan näyttö
Lämpötilan merkkivalo
electrolux 5
Uunin varustus
Uunin varusteet
Ritilä
Käytetään astioiden ja kakkuvuokien alla,
paistamisessa ja grillauksessa.
Leivinpelti
Kakkuja ja pikkuleipiä varten.
Uunipannu
Paistamiseen tai ylimääräisen rasvan kerää-
miseen.
Paistomittari
Lihapalojen paistoajan tarkka määrittäminen.
Ylälämpö ja grillivastus
Uunin valaistus
Paistolämpömittarin
Alalämpö
Kannatintasot
Kannattimet, voidaan ottaa pois
6 electrolux
Ennen ensimmäistä käyttöä
Kellonajan asettaminen ja muut-
taminen
Kun laite kytketään sähköverkkoon tai säh-
kökatkoksen jälkeen, merkkivalo Kello
vilkkuu automaattisesti.
1. Jos haluat muuttaa jo asetettua kellonai-
kaa, paina samanaikaisesti painikkeita
ja , kunnes merkkivalo Kello alkaa
vilkkua.
2. Aseta kellonaika painikkeella tai .
Vilkkuminen lakkaa noin 5 sekunnin kuluttua,
ja kello näyttää asetettua aikaa.
Laite on käyttövalmis.
3 Kello a voi muuttaa vain, kun
Ajastin ei ole asetettu.
Ensimmäinen puhdistus
Puhdista uuni hyvin, ennen kuin käytät sitä
ensimmäisen kerran.
1 Huom: Älä käytä voimakkaita, hankaa-
via puhdistusaineita, jotta pinta ei vahin-
goittuisi!
3 Käsittele metalliosat tavallisilla hoitoai-
neilla.
1. Aseta uunin toimintojen kytkin uunin
valaistuksen kohdalle.
2. Ota kaikki tarvikkeet pois uunista ja puh-
dista ne lämpimällä astianpesuaineliuok-
sella.
3. Puhdista myös uuni lämpimällä astian-
pesuaineliuoksella ja kuivaa.
4. Pyyhi laitteen etupuoli kostealla liinalla.
electrolux 7
Uunin käyttö
Virran kytkeminen ja katkaiseminen
1. Käännä uunin toimintojen kytkin halutun
toiminnon kohdalle.
2. Käännä lämpötilan valintakytkin halutun
lämpötilan kohdalle.
Toiminnan merkkivalo palaa niin kauan kuin
uuni on kytkettynä toimintaan.
Lämpötilan merkkivalo palaa uunin kuume-
nemisen aikana.
3. Uuni kytketään pois toiminnasta kääntä-
mällä uunin toimintojen kytkin ja lämpö-
tilan valitsin Seis-asentoon.
3 Jäähdytyspuhallin
Puhallin kytkeytyy toimintaan automaat-
tisesti jäähdyttäen laitteen ulkopintoja.
Kun uuni kytketään pois toiminnasta,
puhallin toimii edelleen jäähdyttäen lai-
tetta. Kun laite on jäähtynyt riittävästi,
puhallin sammuu itsestään.
Uunin toiminnot
Uunissa on seuraavat eri toiminnot:
Uunin toimintojen valinta Lämpötilan valinta
Lämpötilan/ajan näyttö
Uunin virran merkkivalo
-painike-painike
Lämpötilan merkkivalo
Paistomittarin näyttö
Uunin toiminto Käyttötarkoitus
Uunin valaistus
Tällä toiminnolla voit
sytyttää valon
uunin sisälle, esim. puhdistuksen
helpottamiseksi.
Ylä-/alaläm Leivonta
ja
paistaminen
yhdellä tasolla
.
Ylälämpö
Leivonnaisten
ja kohokkaiden
pinnan kuorruttaminen/ruskistaminen.
Alalämpö Mureiden kakkupohjien
paistamiseen
.
Grilli
Matalien ruokien
grillaus
, asetetaan
ritilän keskelle paahtumaan
.
Iso grilli
Matalien ruokien
grillaus
suurina määrinä
ja
leivän paahtaminen
.
8 electrolux
Ritilän, uunipellin ja uunipannun
asettaminen paikalleen
3 Vetolukitus ja kallistumisen esto
Kaikissa uunin kannattimille sijoitettavis-
sa varusteissa on oikeassa ja vasem-
massa reunassa pieni alaspäin
suuntautuva tukiuloke, joka toimii veto-
lukituksena.
Aseta varusteet uuniin aina siten, että
tukiuloke on uunin sisätilan takaosassa.
Tukiuloke on tärkeä varusteiden kallistu-
misen eston kannalta.
Uunipellin tai -pannun asettaminen pai-
kalleen:
Työnnä uunipelti tai -pannu haluamasi kan-
natintason ohjauskiskojen väliin.
Ritilän asettaminen:
Aseta ritilä siten, että ritilän jalat ovat alas-
päin.
Työnnä ritilä haluamasi kannatintason ohja-
uskiskojen väliin.
3 Ritilän reunat ovat koholla kauttaaltaan,
mikä estää paistoastian liukumista pois
ritilältä.
Ritilän ja uunipannun asettaminen pai-
kalleen yhdessä:
Aseta ritilä uunipannulle.
Tnnä uunipannu haluamasi kannatintason
ohjauskiskojen väliin.
Lisätoiminnot
Voit asettaa joko toiminnon Ajastin tai
Paistomittari .
Ajan tai lämpötilan näyttö
Asetuspainikkeet
electrolux 9
3 Yleiset ohjeet
Kun olet valinnut toiminnon, näyttö vilk-
kuu n. 5 sekunnin ajan. Halutut ajat voi-
daan asettaa tänä aikana painikkeella
tai .
Kun aika on asetettu, näyttö vilkkuu uu-
delleen n. 5 sekunnin ajan. Asetettu aika
alkaa kulua.
Merkkiääni voidaan sammuttaa paina-
malla mitä tahansa painiketta.
Uunin haluttu toiminto ja lämpötila voi-
daan asettaa joko ennen kellotoiminto-
jen asetusta tai sen jälkeen.
Käännä uunin toimintokytkin ja lämpöti-
lan valintakytkin takaisin nolla-asentoon,
kun kypsennys on päättynyt.
Ajastin
3 Tällä toiminnolla ei ole vaikutusta
uunin käyttöön.
1. Paina haluamaasi painiketta.
Näytössä vilkkuu “0.00”.
2. Aseta haluttu aika (kork. 2 tuntia
30 minuuttia) 5 sekunnin sisällä painik-
keilla tai .
5 sekunnin kuluttua näyttö näyttää jäljel-
lä olevaa aikaa.
Kun aika on kulunut umpeen, näytössä nä-
kyy “0.00” ja merkkiääni kuuluu 2 minuutin
ajan.
3. Merkkiääni sammutetaan painamalla
mitä tahansa painiketta.
Paistomittari
1 Huomio: Käytä ainoastaan laitteen mu-
kana toimitettua paistomittaria! Jos
paistomittari vaurioituu, sen tilalla saa
käyttää vain alkuperäistä varaosaa.
Ajastin
Hälytysajastimen asettaminen.
Paistomittari
Ruoan sisälämpötilan asettaminen.
10 electrolux
1. Työnnä paistomittarin kärki paistettavan
ruoan sisälle siten, että mittarin kärki on
ruoan keskellä.
2. Tnnä paistomittarin pistoke tiukasti
uunin sivuseinässä olevaan
pistorasiaan.
3. Aseta haluamasi ruoan sisälämpötila
painikkeella tai .
Näkyviin tulee ruoan senhetkinen sisälämpö-
tila.
3 Paistomittarin lämpötila näkyy näytössä
lämpötilasta 30 °C alkaen.
4. Aseta uunin toiminto ja uunin lämpötila.
Kun asetettu ruoan sisälämpötila saavute-
taan, kuuluu merkkiääni.
5. Voit vaientaa merkkiäänen painamalla
mitä tahansa painiketta.
6. Käännä uunin valintakytkin ja lämpötilan
valintakytkin Pois päältä -asentoon.
1 Varoitus: Paistomittari on kuuma! Ole
varovainen, ettet polta itseäsi, kun irrotat
pistokkeen ja vedät paistomittarin kärjen
pois ruoasta!
7. Irrota paistomittarin pistoke pistorasias-
ta ja ota kypsennetty ruoka pois uunista.
Paistomittarin lämpötilan muuttaminen
Muuta lämpötilaa tarvittaessa painik-
keella tai .
electrolux 11
Luukun mekaaninen lukitus
Kun laite toimitetaan asiakkaalle, luukun luki-
tus ei ole käytössä.
Luukun lukituksen käyttöönotto
1. Tartu luukun reunalistaan (B) luukun
yläreunan kummaltakin puolelta ja irrota
kiinnitin painamalla sisäänpäin. Irrota
luukun reunalista sen jälkeen vetämällä
sitä ylöspäin.
2. Lukitusvivun käyttöönotto:
Irrota lukitusvipu (1), siirrä vipua 4 mm
vasemmalle (2) ja työnnä vipu takaisin
paikalleen (3).
3. Tartu luukun reunalistaan (B) sivuilta.
Aseta se luukunreunan sisäpuolelle ja
kiinnitä reunalista (B) luukun yläreunaan.
3 Luukunreunalistan (B) avoimessa
sivussaon ohjausura (C). Ohjausura on
työnnettävä luukun ulomman lasin ja oh-
jauskulman (D) väliin.
Kiinnittimen (E) on oltava paikallaan.
12 electrolux
Uunin luukun avaaminen.
1. Paina lukitusvipua.
2. Avaa luukku.
Uunin luukun sulkeminen
Sulje luukku lukitusvipua painamatta.
Luukun lukituksen poistaminen käytös-
Jos haluat poistaa luukun lukituksen käytös-
tä, siirrä lukitusvipu takaisin oikealle. Toimen-
piteet on kuvattu edellä.
3 Kun laite kytketään pois toiminnasta,
luukun mekaaninen lukitus ei poistu käy-
töstä.
Luukun lukituksen käytöstäpoisto
1. Tartu luukun reunalistaan (B) luukun-
yläreunan kummaltakin puolelta ja irrota
kiinnitin painamalla sisäänpäin. Irrota
luukun reunalista sen jälkeen vetämällä
sitä ylöspäin.
2. Lukitusvivun irrottaminen:
Irrota lukitusvipu (1).
3. Ota pikkuosa (2) luukun reunalistan (B)
alapuolelta ja työnnä vivun aukkoon (3).
4. Tartu luukun reunalistaan (B) sivuilta.
Aseta se luukunreunan sisäpuolelle ja
kiinnitä reunalista (B) luukun yläreunaan.
electrolux 13
3 Luukunreunalistan (B) avoimessa
sivussaon ohjausura (C). Ohjausura on
työnnettävä luukun ulomman lasin ja oh-
jauskulman (D) väliin.
Kiinnittimen (E) on oltava paikallaan.
5. Sulje uunin luukku.
14 electrolux
Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeet
Paistaminen
Uunitoiminto: Ylä-/alalämpö
Paistoastiat
Ylä-/alalämpö -toiminnossa voidaan käyt-
tää tummasta metallista valmistettuja ja pin-
noitettuja vuokia.
Kannatintasot
Paistaminen toiminnoilla Ylä-/alalämpö on
mahdollista vain yhdellä tasolla.
1 leivinpelti:
esim. kannatintasolla 3
1 uunivuoka:
esim. kannatintasolla 1
Yleisiä vinkkejä
Pellin viisteen oikea suunta on eteen-
päin!
Voit toiminnon Ylä-/alalämpö aikana
käyttää samanaikaisesti kahta vuokaa
rinnakkain ritilällä. Paistoaika ei juurikaan
pitene.
3 Pakasteruokien sulatuksen yhteydessä
uunipellit saattavat vääntyä. Tämä joh-
tuu pakasteiden ja uunin lämpötilan suu-
resta erosta. Uunipelti suoristuu, kun se
jäähtyy.
Tietoja paistotaulukosta
Taulukoissa on eritelty ruokalajit, niiden vaa-
timat lämpötila-asetukset, kypsennysajat
sekä paistotasot.
Annetut lämpötila-asetukset sekä pais-
toajat ovat ohjeellisia. Tulokseen vaikut-
tavat myös taikinan määrä ja koostumus
sekä vuoan ominaisuudet.
Suosittelemme käyttämään aluksi mata-
lampaa lämpötilaa ja nostamaan sitä
vasta, mikäli esim. paistoaika muuten
venyisi turhan pitkäksi tai mikäli tavoit-
teena on voimakkaampi ruskistus.
Jos et löydä paistokseesi soveltuvia oh-
jearvoja, sovella jonkun vastaavantyyp-
pisen paistoksen tietoja.
Uuden uunisi paisto-ominaisuudet voi-
vat olla erilaiset kuin vanhassa uunissasi.
Noudata sen vuoksi totuttujen asetus-
ten (lämpötila, paistoajat) ja kannatinta-
sojen sijaan seuraavissa taulukoissa
mainittuja suosituksia.
2 Jos paistoaika on pitkä, voit käyttää hy-
väksesi jälkilämpöä ja kytkeä virran pois
uunista n. 10 minuuttia ennen paistoajan
päättymistä.
Ellei toisin ole mainittu, taulukot perustuvat ti-
lanteeseen, jossa uuni on kypsennyksen al-
kaessa kylmä.
Paistotaulukko
Leivonnaisen laatu
Kannatin-
taso
Lämpötila
ºC
Aika
Paistos vuoissa
Kulho- ja vuokapaistokset 1 160-180 0:50-1:10
Hiekka- ja kuningaskakut 1 150-170 1:10-1:30
Leivoskakku 1 160-180 0:25-0:40
Kakkupohja murotaikinasta 3 190-210
1)
0:10-0:25
electrolux 15
Kakkupohja notkeasta taikinasta 3 170-190 0:20-0:25
Kuorrutettu omenatorttu 1 170-190 0:50-1:00
Omenapiirakka
(2 Ø20cm vuokaa, viistosti asetettuna)
1 180-200 0:20-0:30
Tortut (esim. Quiche Lorraine) 1 180-200 0:30-1:10
Juustokakku 1 160-180 1:00-1:30
Leivonnainen paistopelleillä
Pullapitko/-rinkeli 3 170-190 0:30-0:40
Täyteleivät 3 160-180
1)
0:40-1:00
Ensin (ruis-)lei
.......................................sitten
1
250
1)
160-180
0:20
0:30-1:00
Tuulihatut/kermaleivokset 3 190-210 0:25-0:40
Kääretorttu 3 180-200
1)
0:10-0:20
Kuiva sokerikakku 3 160-180 0:20-0:40
Voi-/sokerikakku, leivokset 3 190-210
1)
0:15-0:30
Hedelmäkakut (hiivataikinasta)
2)
3 170-190 0:25-0:50
Hedelmäkakku murotaikinasta
2)
3 170-190 0:40-1:20
Peltikakut suositeltavilla
lisukkeilla (esim. rahka, kerma jne.)
3 160-180 0:40-1:20
Pizza (runsaasti täytettä)
2)
1 190-210
1)
0:30-1:00
Pizza (ohut) 1 230-250
1)
0:10-0:25
Pitalei 1 230-250
1)
0:08-0:15
Piirakka (Sveitsi) 1 210-230
1)
0:35-0:50
Pienleivonnaiset
Pikkuleivät murotaikinasta 3 170-190
1)
0:06-0:20
Pursotetut pikkuleivät 3 160-180 0:10-0:40
Pikkuleivät notkeasta taikinasta 3 170-190 0:15-0:20
Munavaahtoleivokset, marengit 3 100-120 2:00-2:30
Mantelitortut 3 120-140 0:30-0:60
Hiivapikkuleivät 3 170-190 0:20-0:40
Lehtitaikinaleivokset 3 190-210
1)
0:20-0:30
Sämpylät 3 180-220
1)
0:20-0:35
Pikkuleivät (20kpl/pelti) 3 170-190
1)
0:20-0:30
1) Esilämmitä uuni
2) Käytä yhteispelt
Leivonnaisen laatu
Kannatin-
taso
Lämpötila
ºC
Aika
16 electrolux
Leivontavinkkejä
Paistaminen
Uunitoiminto: Ylä-/alalämpö
Paistoastiat
Kaikki kuumuutta kestävät astiat ovat
sopivia paistamisessa (noudata valmis-
tajan antamia ohjeita!)
Kookkaat paistit voidaan paistaa suo-
raan rasvapellillä tai ritilän päällä,
jonka alle on asetettu rasvapelti.
Vähärasvaiset lihat on suositeltavaa
paistaa paistovuoassa kannella pei-
tettynä. Tällä tavoin liha pysyy mehuk-
kaana.
Jos lihan pinnan tulee ruskistua, paista
se paistovuoassa ilman kantta.
3 Paistotaulukkoja koskevat ohjeet
Taulukossa annetut ohjeet ovat suuntaa
antavia.
Uunissa on suositeltavaa paistaa lihaa ja
kalaa vain yhtä kiloa suurempia mää-
riä.
Kaada vähän nestettä paistoastiaan
välttääksesi ruoasta erittyvän lihanes-
teen tai rasvan kiinnipalamisen.
Käännä paistia tarvittaessa (kun paisto-
ajasta on kulunut 1/2 - 2/3).
Valele suuria paisteja ja linturuokia aika
ajoin paistoliemellä. Valelu parantaa lop-
putulosta.
Kytke uunista virta pois
noin 10 minuuttia ennen paistoajan
päättymistä hyödyntääksesi jälkiläm-
mön.
Paistotulos Mahdollinen syy Korjaus
Kakku on liian vaalea poh-
jasta
Väärä kannatintaso Paista kakku alemmalla kannatinta-
solla
Kakku laskeutuu (taikinai-
nen ja liian kostea)
Liian korkea paistolämpötila Säädä vähän alhaisempi lämpötila
Liian lyhyt paistoaika Pidennä paistoaikaa
Paistoaikaa ei voi lyhentää va-
litsemalla korkeamman lämpö-
tilan
Taikinassa on liian paljon nestettä Käytä vähemmän nestettä
Varmista, että sekoitusaika on oikea,
erityisesti kun valmistat taikinan mo-
nitoimikoneella
Kakku on liian kuiva Liian alhainen paistolämpötila Säädä lämpötila korkeammaksi
Liian pitkä paistoaika Lyhennä paistoaikaa
Kakku ruskistuu epätasai-
sesti
Liian korkea paistolämpötila ja liian ly-
hyt paistoaika
Säädä paistolämpötila alhaisem-
maksi ja pidennä paistoaikaa
Taikina on jaettu epätasaisesti Jaa taikina tasaisesti pellille
Kakku ei kypsy mainitussa
paistoajassa
Liian alhainen lämpötila Säädä lämpötila vähän korkeam-
maksi
electrolux 17
Paistotaulukko
Lihatyyppi
Määrä
Paino
Kanna-tin-
taso
Lämpötila
ºC
Aika
h,min
Naudanliha
Patapaisti 1-1,5 kg 1 200-250 2:00-2:30
Paahtopaisti tai filee 1 per cm (korkeus)
- sisältä punainen per cm (korkeus) 1 230-250
1)
0:06-0:08
- sisältä ruusunpunainen per cm (korkeus) 1 230-250
1)
0:08-0:10
- täysin kypsä per cm (korkeus) 1 210-230
1)
0:10-0:12
Sianliha
Lapa, niska, kinkut, 1-1,5 kg 1 210-220 1:30-2:00
Kotletti, kasslerpaisti 1-1,5 kg 1 180-190 1:00-1:30
Lihamureke 750 g-1 kg 1 170-180 0:45-1:00
Siansorkka (esikeitetty) 750 g-1 kg 1 210-220 1:30-2:00
Vasikanliha
Vasikanpaisti 1 kg 1 210-220 1:30-2:00
Vasikanpotka 1,5-2 kg 1 210-225 2:00-2:30
Lammas
Lampaan reisi, lammaspaisti 1-1,5 kg 1 210-220 1:15-2:00
Lampaan selkä 1-1,5 kg 1 210-220 1:00-1:30
Riista
Jäniksen reisi ja lapa 1 kg asti 3 220-250
1)
0:25-0:40
Kauriin/hirven selkä 1,5-2 kg 1 210-220 1:00-1:30
Kauriin/hirven reisi 1,5-2 kg 1 200-210 1:15-1:50
Siipikarja
Siipikarjan osat 4 - 6 kpl
per
200-250g
1 220-250 0:35-0:50
Broilerin osat 2-4kpl
per
400-500 g
1 220-250 0:35-0:50
Broileri, kana 1-1,5 kg 1 220-250 0:45-1:15
Ankka 1,5-2 kg 1 210-220 1:00-1:30
Hanhi 3,5-5 kg 1 200-210 2:30-3:00
Kalkkuna
2,5-3,5 kg
4-6 kg
1
200-210
180-200
1:30-2:00
2:30-4:00
Kala (höyryttäminen)
Kokonainen kala 1-1,5 kg 1 210-220 0:45-1:15
1) Esilämmitä uuni
18 electrolux
Tasogrillaus
Uunin toiminto: Grilli tai Iso grilli
maksimilämpötila
1 Huomio: Grillauksen aikana uunin luu-
kun on aina oltava kiinni.
3 Esikuumenna tyhjää uunia aina Grilli-
toiminnossa 5 minuutin ajan!
Grillausta varten ritilä on sijoitettava
suositellulle kannatintasolle.
Aseta kokoamispelti aina 1.
kannatintasolle alhaalta lukien.
Grillausajat ovat suuntaa-antavia.
Grillaus soveltuu erityisen hyvin matalien
liha- ja kalapalojen kypsentämiseen.
Grillaustaulukko
Säilöntä
Uunin toiminto: Alalämpö
Käytä säilönnässä vain normaaleja säi-
löntään tarkoitettuja ja samankokoisia
lasipurkkeja.
Kiertolukittavat, pikalukittavat ja
metallipurkit eivät ole sopivia.
Säilönnässä käytetään 1. kannatinta-
soa alhaalta lukien.
Käytä säilönnässä uunipeltiä. Pellille
mahtuu kuusi litran vetoista lasipurkkia.
Lasipurkit täytetään samalle tasolle ja
suljetaan.
Aseta lasipurkit pellille siten, että ne eivät
kosketa toisiaan.
Kaada pellille noin 1/2 litraa vettä, jotta
uuni pysyy riittävän kosteana.
Kun neste alkaa poreilla ensimmäisissä
lasipurkeissa (litran purkeissa noin 35-
60 minuutin kuluttua), kytke virta pois
uunista tai alenna lämpötila 100°C:een
(katso Taulukko).
Grillattava ruoka Kannatintaso
Grillausaika
1. puoli 2. puoli
Nakit, frikadellit 4 8-10 min. 6-8 min.
Porsaanfile 4 10-12 min. 6-10 min.
Makkarat 4 8-10 min. 6-8 min.
Naudanfilepihvit, vasikanlihapihvit 4 6-7 min. 5-6 min.
Naudanfile, paahtopaisti
(noin 1 kg)
3 10-12 min. 10-12 min.
Paahtoleivät
1)
3 4-6 min. 3-5 min.
Täytetyt paahtoleivät 3 6-8 min. ---
1) Älä esilämmitä
electrolux 19
Säilöntätaulukko
Mainitut kypsennysajat ja lämpötilat ovat
suuntaa-antavia.
Puhdistus ja hoito
1 Varoitus: Puhdistusta varte laite on
sammutettava ja jäähdytettävä.
Varoitus: Älä puhdista laitetta höyry- tai pai-
nepesurilla turvallisuussyistä.
Huomaa: Älä käytä hankausaineita, te-
räviä puhdistusvälineitä tai syövyttäviä
pesuaineita.
Älä käytä voimakkaasti hankaavia pesu-
aineita tai teräviä metallisia raaputtimia
uunin ovilasin puhdistukseen, koska
nämä saattavat naarmuttaa lasin pintaa
ja aiheuttaa sen halkeamisen.
Ulkopinnat
Pyyhi uunin etupuoli pehmeällä liinalla ja
lämpimällä vedellä, johon olet lisännyt
vähän pesuainetta.
Käytä metallipintojen puhdistuksessa
niille tarkoitettuja puhdistusaineita.
Älä käytä puhdistuksessa hankausainei-
ta tai hankaavia pesusieniä.
Uunin sisätila
Puhdista uuni jokaisen käytön jälkeen. Tahrat
on siten helpompi poistaa eivätkä ne pala
kiinni.
1. Kytke uuniin valo puhdistuksen helpot-
tamiseksi.
2. Pyyhi ja kuivaa uuni jokaisen käyttöker-
ran jälkeen. Käytä puhdistuksessa vettä,
johon olet lisännyt hieman astianpesuai-
netta.
3 Poista piintyneet tahrat erityisellä uunin-
puhdistusaineella.
1 Huomio: Jos käytät uuninpuhdistussp-
rayta, noudata ehdottomasti valmistajan
ohjeita!
Varusteet
Puhdista uunin sisään laitettavat varusteet
(ritilä, leivinpelti, kannattimet jne.) jokaisen
käytön jälkeen ja kuivaa hyvin. Puhdistus on
helpompaa, kun liotat osia vähän aikaa.
Säilöttävä ruokatarvike
Lämpötila
°C
Keitä, kunnes
poreilu alkaa
Min.
Jatka keittämis-
tä 100°C:ssa
Min.
Marjat
Mansikat, mustikat, vadelmat, kypsät
karviaiset
160-170 35-45 ---
Raa'at karviaiset 160-170 35-45 10-15
Kivelliset hedelmät
Päärynät, kvittenit, luumut 160-170 35-45 10-15
Vihannekset
Porkkanat
1)
160-170 50-60 5-10
Kurkut 160-170 50-60 ---
Pikkelsi 160-170 50-60 15
Kyssäkaali, herneet, parsa 160-170 50-60 15-20
1) Jätä uunin jälkilämpöön
20 electrolux
Kannattimet
Kannattimet voidaan irrottaa uunin oikealta ja
vasemmalta reunalta, jolloin sivuseinämien
puhdistaminen on helpompaa.
Kannattimien irrottaminen
Vedä kannatin ensin irti uunin seinämän etu-
osasta (1) ja irrota sitten takaa (2).
Kannattimien kiinnittäminen
3 Tärkeää! Ohjaintappien pyöreiden päi-
den on osoitettava eteenpäin!
Ripusta kannatin ensin paikoilleen taakse (1)
ja pistä sitten paikoilleen edestä ja paina kiin-
ni (2).
Uunin valo
1 Varoitus: Sähköiskun vaara! Ennen kuin
vaihdat uunin lampun:
Kytke virta pois uunista!
Irrota sulakkeet tai katkaise virta.
3 Aseta uunin pohjalle kangaspala lampun
ja lasisuojuksen rikkoutumisen estämi-
seksi.
Uunin lampun vaihtaminen/Lasisuojuk-
sen puhdistus
1. Irrota lasisuojus kääntämällä sitä vasem-
malle ja puhdista se.
2. Vaihda tarvittaessa:
Uunin lamppu 25 W, 230 V, kuuman-
kestävyys 300 °C.
3. Kiinnitä lasisuojus takaisin paikalleen.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux EOB22000X Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja
Tämä käsikirja sopii myös

muilla kielillä