Bosch MUZ5EB2 Ohjekirja

Luokka
Ice cream makers
Tyyppi
Ohjekirja
51
Määräyksenmukainen käyttö
Määräyksenmukainen käyttö
Lue käyttöohje tarkkaan, noudata siinä olevia ohjeita ja säilytä
se huolellisesti! Kun annat laitteen toiselle henkilölle, anna
mukana myös tämä käyttöohje.
Varuste on tarkoitettu käytettäväksi yleiskoneen MUM5... kanssa.
Noudata yleiskoneen MUM5... käyttöohjeita.
Varuste soveltuu jäätelön valmistamiseen. Sitä ei saa käyttää
muiden tarvikkeiden / aineiden käsittelyyn. Jäätelökonetta saa
käyttää ainoastaan tämän ohjeen mukaisessa työasennossa ja
täysin koottuna.
Käytä jäätelökoneessa ainoastaan siihen kuuluvia osia. Älä koskaan
käytä jäätelökonetta muiden laitteiden kanssa. Kokoa ensin
jäätelökone ja kiinnitä se vasta sitten yleiskoneeseen.
Puhdista ennen käyttöä huolellisesti kaikki laitteen osat, jotka
joutuvat kosketuksiin jäätelön kanssa. Kaikkien aineksien on
oltava hygieenisesti moitteettomia. Noudata niiden käsittelyssä
keittiöhygienian yleisiä sääntöjä.
Älä lämmitä jäähdytyskulhoa. Älä täytä siihen kuumia nesteitä.
Jäähdytyskulho ei sovellu käytettäväksi mikroaaltouunissa tai
leivinuunissa eikä sitä saa pestä astianpesukoneessa. Käytä
jäähdytyskulhoa vain tässä kuvattuun tarkoitukseen.
Varo, ettei jäähdytyskulhon sisäpinta naarmuunnu. Älä käytä
metallilastaa. Käytä vain laitteen mukana tulevaa muovilastaa.
Turvallisuusohjeet
W Loukkaantumisvaara!
Älä laita käsiä käynnissä olevan laitteen sisään äläkä käytä
jäätelökoneessa kovia, teräväreunaisia esineitä. Kiinnitä tai irrota
jäätelökone vain, kun moottori on pysähtynyt ja pistotulppa irrotettu
pistorasiasta.
52
fi Yhdellä silmäyksellä
Valmistelut
Jäätelökoneen jäähdyttäminen
Huomio!
Jäähdytyskulho on puhdistettava perusteel-
lisesti jäätelön valmistusta varten.
X Kuvasarja B
1. Poista jäähdytyskulho kiinnitysalustasta,
pese ja kuivaa kulho huolellisesti.
2. Aseta jäähdytyskulho pystyasennossa
vähintään 18 tunniksi pakastimeen,
jonka lämpötila on vähintään -18°C tai
alhaisempi.
Huomautus: Jäähdytyskulhoa voidaan
säilyttää jatkuvasti pakastimessa, jolloin se
on aina käyttövalmiina.
Jäätelömassan valmistus
Ennen jäätelökoneen käyttöä valmista
jäätelömassa valitsemasi reseptin ohjeiden
mukaisesti. „Ruokaohjeita ja vinkkejä“ katso
sivu 54
Noudata reseptien määriä ja ohjeita.
Käsittele kaikki ainekset jääkaappikyl-
minä ja sekoita ne tasaiseksi massaksi.
Huomautus: Tietyt ainekset kuten esim.
suklaa on käsiteltävä korkeammassa
lämpötilassa.
Jäätelökoneen kokoaminen
Huomio!
Osia kootessasi ota huomioon jäähdytys-
kulhon ja kiinnitysalustan muoto. Kohdista
kannen aukot jäähdytyskulhon vastakappa-
leiden kohdalle.
X Kuvasarja C
1. Ota jäähdytyskulho pakastimesta.
2. Aseta kulho kiinnitysalustalle. Huomioi
muoto.
3. Kiinnitä sekoitin paikalleen.
4. Laita kansi paikalleen. Kohdista samalla
sekoitin keskelle kannen aukkoa.
Jäätelökone on valmis käyttöön.
Yhdellä silmäyksellä
Käännä esiin kuvasivut.
X Kuva A
1 Kansi
a Merkinnät
2 Sekoitin ja kytkin
a Vääntiön tapit
3 Jäähdytyskulho
4 Jäähdytyskulhon kiinnitysalusta
5 Muovilasta
Ylikuormitussuoja
Sekoittimessa on kytkin, joka estää suurem-
mat vauriot jäätelökoneen ylikuormittuessa.
Jos sekoitin jumiutuu käytön aikana, kuuluu
naksahtava ääni.
Kytke laite välittömästi pois päältä!
Tarkista, ettei kulhossa ole liikaa aineksia.
Poista tarvittaessa osa massasta ja kytke
laite uudelleen päälle.
Huomautus: Sekoittimen naksahdus ennen
ilmoitetun valmistusajan päättymistä on
merkki siitä, että jäätelö on valmista.
Ennen ensimmäistä käyttöä
Varuste on otettava pakkauksesta, puhdis-
tettava ja tarkastettava ennen käyttöä.
Huomio!
Viallista varustetta ei saa koskaan käyttää!
Ota kaikki varusteet pakkauksesta.
Poista pakkausmateriaali.
Pura kootut osat yksittäisiksi osiksi.
Toimi päinvastaisessa järjestyksessä
kuin kohdassa „Valmistelut“ on kuvattu.
Tarkista, ovatko kaikki osat mukana.
X Kuva A
Tarkista, ettei osissa ole näkyviä
vaurioita.
Puhdista ja kuivaa kaikki osat huolelli-
sesti ennen ensimmäistä käyttökertaa.
„Hoito ja päivittäinen puhdistus“ katso
sivu 53
53
Käyttö
Käyttö
X Kuvasarja D
1. Paina peruslaitteessa olevaa
avauspainiketta ja käännä varsi
ylös. Aseta suojakannet niiden
käyttöliitäntöjen päälle, jotka ei ole
käytössä.
2. Aseta valmisteltu jäätelökone ohjaimiin.
3. Käännä jäätelökonetta vastapäivään,
kunnes se lukittuu kiinni.
4. Kohdista vääntiön tapit kannessa
olevien merkintöjen mukaan.
Huomio!
Vääntiön tapit on kohdistettava tarkkaan,
sillä muuten yleiskoneen vartta ei voi
kääntää kokonaan alas ja vääntiön tapit
voivat vahingoittua.
5. Paina peruslaitteessa olevaa
avauspainiketta ja käännä varsi
alas niin, että se lukittuu kiinni.
6. Laita pistotulppa pistorasiaan.
Kytke laite päälle kiertämällä valitsin
asentoon 1.
7. Kun laite on käynnistetty, sekoitin alkaa
pyöriä.
8. Kaada jäätelömassa ja lisäainekset
kannen aukon kautta käynnissä olevaan
jäätelökoneeseen.
9. Laite valmistaa jäätelön. Jäätelö
on yleensä valmista n. 30 minuutin
kuluttua. Katso tarkat valmistusajat
reseptistä. „Ruokaohjeita ja vinkkejä“
katso sivu 54
Huomio!
Älä kytke laitetta pois päältä valmistuksen
aikana, jotta massa ei jäädy kiinni kulhon
seinämiin.
10. Kun jäätelö on valmista, kierrä valitsin
asentoon O ja vedä irrota pistotulppa
pistorasiasta.
11. Paina peruslaitteessa olevaa
avauspainiketta ja käännä varsi
ylös.
12. Nosta jäätelökonetta ensin hieman ja
käännä sitä sitten myötäpäivään.
13. Irrota jäätelökone.
14. Ota kansi pois.
15. Nosta sekoitin pois jäätelöstä. Jätä
jäätelö kulhoon muutamaksi minuutiksi,
jotta jäätelömassasta tulee vielä
kiinteämpää.
16. Poista jäätelö jäähdytyskulhosta
ainoastaan laitteen mukana toimitetulla
muovilastalla.
Huomautus: Jäätelön valmistuksen jälkeen
ei ole mahdollista valmistaa heti uutta
jäätelöä, koska jäähdytyskulho ei ole enää
tarpeeksi kylmä. Jäähdytyskulho on ensin
puhdistettava ja kuivattava ja laitettava
uudelleen pakastimeen. „Jäätelökoneen
jäähdyttäminen“ katso sivu 52
Hoito ja päivittäinen
puhdistus
Jäätelökone on puhdistettava huolellisesti
aina käytön jälkeen.
Huomio!
Älä käytä alkoholi- tai spriipitoista
puhdistusainetta.
Älä käytä teräväreunaisia tai -kärkisiä tai
metalliesineitä.
Älä käytä hankaavia liinoja tai
puhdistusaineita.
X Kuvasarja E
1. Kannen, sekoittimen ja kiinnitysalustan
voit pestä astianpesukoneessa. Aseta
sekoitin astianpesukoneeseen kytkin
alaspäin.
2. Puhdista jäähdytyskulho pehmeällä
keittiöpyyhkeellä, nestemäisellä pesu-
aineella ja kädenlämpöisellä vedellä.
Lopuksi kuvaa se huolellisesti. Varo,
ettei jäähdytyskulhon sisäpinta naarmu-
unnu. Jäähdytyskulho ei ole konepesun
kestävä.
54
fi Ruokaohjeita ja vinkkejä
Ruokaohjeita ja vinkkejä
Kaikkien ohjeiden annosmäärä on 4
annosta.
Huomio!
Tässä annetut ohjeet eivät sovi diabeeti-
koille. Kun valmistat jäätelöä diabeetikoille,
muuta ohjeita vastaavasti.
Vinkkejä
Jäätelö on parasta heti valmistumisen
jälkeen. Eri makuja saat lisäämällä jää-
telöön hedelmiä tai marjoja, kastikkeita,
kuohukermaa, suklaarouhetta jne.
Alkoholijuomia tai muita alkoholipitoisia
aineksia ei voi käyttää jäätelömassan
maustamiseen, koska jäätelöstä ei tällöin
tule kiinteää.
Tarjoiluastiat ja -vadit on hyvä laittaa viile-
ään ennen tarjoilua, jotta jäätelö ei sula niin
nopeasti.
Voit tehdä jäätelön myös etukäteen ja säi-
lyttää sitä pakastimessa, mutta muista ottaa
se joksikin aikaa pois pakastimesta ennen
tarjoilua.
Valmistusajat saattavat poiketa ohjeissa
ilmoitetuista ajoista.
Mahdollisia syitä:
jäätelömassan lämpötila
jäätelömassan määrä
pakastimen lämpötila
huoneen lämpötila
Massan valmistus käy nopeasti ja kätevästi
lisälaitteilla kuten tehosekoitin, teholeikkuri
ja sitruspuserrin.
Vaniljajäätelö
2 Bourbon-vaniljatankoa
250 ml maitoa
100 g sokeria
200 ml kermaa
ripaus suolaa
Halkaise vaniljatangot pituussuunnassa
ja kaavi niistä siemenet veitsellä.
Mittaa kattilaan maito, sokeri ja vaniljan
siemenet. Kiehauta hämmentäen, anna
seoksen sitten jäähtyä.
Lisää kerma ja suola.
Kaada jäätelömassa käynnistettyyn
jäätelökoneeseen.
Sekoita noin 20-30 minuuttia.
Suklaajäätelö
100 g taloussuklaata
300 ml kermaa
40 g sokeria
150 g jogurttia
Laita kattilaan taloussuklaa pieninä
palasina, kerma ja sokeri ja kuumenna
koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri ja
suklaa ovat liuenneet.
Sekoita jogurtti vielä lämpimään
suklaamassaan, anna sitten seoksen
jäähtyä huonelämpötilaan.
Kaada valmis seos käynnistettyyn
jäätelökoneeseen.
Sekoita noin 20-30 minuuttia.
Stracciatella-jäätelö
100 g valkoista suklaata
300 ml kermaa
60 g jogurttia
40 g tomusokeria
50 g suklaarouhetta
Kuumenna valkoinen suklaa ja kerma
kattilassa koko ajan sekoittaen, kunnes
suklaa on sulanut, anna sitten seoksen
jäähtyä huonelämpötilaan.
Sekoita joukkoon jogurtti, tomusokeri ja
suklaarouhe.
Kaada valmis seos käynnistettyyn
jäätelökoneeseen.
Sekoita noin 15-25 minuuttia.
55
Ruokaohjeita ja vinkkejä
Banaanijäätelö
200 g banaania (n. 2 kpl)
80 g sokeria
100 ml maitoa
100 ml kermaa
1 rkl sitruunamehua
Soseuta kaikki ainekset keskenään.
Kaada valmis seos käynnistettyyn
jäätelökoneeseen.
Sekoita noin 20-30 minuuttia.
Kirsikkajogurtti-jäätelö
500 g kirsikkajogurttia
6 tl vaniljasokeria
3 valkoista liivatelehteä
Pehmennä liivatelehtiä runsaassa kyl-
mässä vedessä noin 15 minuuttia.
Purista niistä sitten liika vesi pois ja
kuumenna pienessä kattilassa koko ajan
sekoittaen, mutta älä päästä kiehumaan.
Sekoita kirsikkajogurtti ja vaniljasokeri
tehosekoittimessa.
Lisää kuumat liivatteet käynnistettyyn
tehosekoittimeen.
Kaada valmis seos välittömästi käynnis-
tettyyn jäätelökoneeseen.
Sekoita noin 15-25 minuuttia.
Pistaasijäätelö
100 g pistaaseja, hienonnettuna
2 tl vaniljasokeria
90 g sokeria
200 ml maitoa
200 ml kermaa
3 valkoista liivatelehteä
Pehmennä liivatelehtiä runsaassa kyl-
mässä vedessä noin 15 minuuttia.
Purista niistä sitten liika vesi pois ja
kuumenna pienessä kattilassa koko ajan
sekoittaen, mutta älä päästä kiehumaan.
Sekoita pistaasit, vaniljasokeri, sokeri,
maito ja kerma tasaiseksi ja hienoksi
massaksi.
Lisää kuumat liivatteet käynnistettyyn
tehosekoittimeen.
Kaada valmis seos välittömästi käynnis-
tettyyn jäätelökoneeseen.
Sekoita noin 15-25 minuuttia.
Sitruunasorbetti
150 ml vastapuristettua sitruunamehua
200 ml vettä
170 g sokeria
150 g jogurttia
4 valkoista liivatelehteä
Pehmennä liivatelehtiä runsaassa kyl-
mässä vedessä noin 15 minuuttia.
Purista niistä sitten liika vesi pois ja
kuumenna pienessä kattilassa koko ajan
sekoittaen, mutta älä päästä kiehumaan.
Sekoita sitruunamehu, vesi, sokeri ja
jogurtti tehosekoittimessa.
Lisää kuumat liivatteet käynnistettyyn
tehosekoittimeen.
Kaada valmis seos välittömästi käynnis-
tettyyn jäätelökoneeseen.
Sekoita noin 40-50 minuuttia.
Appelsiinisorbetti
Valmistus kuten sitruunasorbetti, mutta
käytä sitruunamehun sijaan 100 ml
vastapuristettua appelsiinimehua ja 50 ml
tuoretta sitruunamehua.
Mansikkajäätelö
250 g tuoreita mansikoita
75 g sokeria
100 ml maitoa
100 ml kermaa
puolikkaan sitruunan mehu
Soseuta kaikki ainekset keskenään.
Kaada valmis seos käynnistettyyn
jäätelökoneeseen.
Sekoita noin 20-30 minuuttia.
Kiivijäätelö
400 g kuorittuja, neljään osaan paloitel-
tuja kiivejä (n. 5-6 kiiviä)
puolikkaan sitruunan mehu
100 ml vettä
80 g sokeria
Soseuta kaikki ainekset keskenään.
Kaada valmis seos käynnistettyyn
jäätelökoneeseen.
Sekoita noin 20-30 minuuttia.
56
fi Ruokaohjeita ja vinkkejä
Aprikoosijäätelö
250 g valutettuja aprikooseja tölkistä
80 g sokeria
50 ml maitoa
50 ml piimää
100 g kermaa
Soseuta kaikki ainekset keskenään.
Kaada valmis seos käynnistettyyn
jäätelökoneeseen.
Sekoita noin 20-30 minuuttia.
Malvateejäätelö
400 ml vettä
5 pussillista malvateetä
140 g sokeria
2 tl sitruunamehua
150 g tuorejuustoa
Kiehauta vesi, laita teepussit veteen ja
anna hautua 10 minuuttia.
Poista teepussit.
Lisää sitruunamehu ja sokeri ja sekoita
niin kauan, kunnes sokeri on kokonaan
liuennut.
Anna sen jälkeen jäähtyä.
Sekoita tuorejuusto teen joukkoon.
Kaada valmis seos käynnistettyyn
jäätelökoneeseen.
Sekoita noin 30-40 minuuttia.
Mokkajäätelö
300 ml kylmää kahvia
200 ml kermaa
80 g sokeria
1 ripaus suolaa
Sekoita kaikkia aineksia, kunnes sokeri
on kokonaan liuennut.
Kaada valmis seos käynnistettyyn
jäätelökoneeseen.
Sekoita noin 20-30 minuuttia.
Oikeus muutoksiin pidätetään.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109

Bosch MUZ5EB2 Ohjekirja

Luokka
Ice cream makers
Tyyppi
Ohjekirja