MUZ5EB2

Bosch MUZ5EB2 Ohjekirja

  • Olen lukenut tämän käyttöohjeen ja olen valmis vastaamaan kysymyksiisi jäätelökoneesta. Ohjeessa on tietoa laitteen turvallisesta käytöstä, valmistelusta, puhdistamisesta sekä reseptejä. Huomioithan, että kylmäastiaa ei saa lämmittää ja se on pestävä käsin.
  • Mitä jäätelökonetta ei saa käyttää?
    Miten jäätelökone puhdistetaan?
    Voinko lämmittää kylmäastiaa?
51
Määräyksenmukainen käyttö
Määräyksenmukainen käyttö
Lue käyttöohje tarkkaan, noudata siinä olevia ohjeita ja säilytä
se huolellisesti! Kun annat laitteen toiselle henkilölle, anna
mukana myös tämä käyttöohje.
Varuste on tarkoitettu käytettäväksi yleiskoneen MUM5... kanssa.
Noudata yleiskoneen MUM5... käyttöohjeita.
Varuste soveltuu jäätelön valmistamiseen. Sitä ei saa käyttää
muiden tarvikkeiden / aineiden käsittelyyn. Jäätelökonetta saa
käyttää ainoastaan tämän ohjeen mukaisessa työasennossa ja
täysin koottuna.
Käytä jäätelökoneessa ainoastaan siihen kuuluvia osia. Älä koskaan
käytä jäätelökonetta muiden laitteiden kanssa. Kokoa ensin
jäätelökone ja kiinnitä se vasta sitten yleiskoneeseen.
Puhdista ennen käyttöä huolellisesti kaikki laitteen osat, jotka
joutuvat kosketuksiin jäätelön kanssa. Kaikkien aineksien on
oltava hygieenisesti moitteettomia. Noudata niiden käsittelyssä
keittiöhygienian yleisiä sääntöjä.
Älä lämmitä jäähdytyskulhoa. Älä täytä siihen kuumia nesteitä.
Jäähdytyskulho ei sovellu käytettäväksi mikroaaltouunissa tai
leivinuunissa eikä sitä saa pestä astianpesukoneessa. Käytä
jäähdytyskulhoa vain tässä kuvattuun tarkoitukseen.
Varo, ettei jäähdytyskulhon sisäpinta naarmuunnu. Älä käytä
metallilastaa. Käytä vain laitteen mukana tulevaa muovilastaa.
Turvallisuusohjeet
W Loukkaantumisvaara!
Älä laita käsiä käynnissä olevan laitteen sisään äläkä käytä
jäätelökoneessa kovia, teräväreunaisia esineitä. Kiinnitä tai irrota
jäätelökone vain, kun moottori on pysähtynyt ja pistotulppa irrotettu
pistorasiasta.
52
fi Yhdellä silmäyksellä
Valmistelut
Jäätelökoneen jäähdyttäminen
Huomio!
Jäähdytyskulho on puhdistettava perusteel-
lisesti jäätelön valmistusta varten.
X Kuvasarja B
1. Poista jäähdytyskulho kiinnitysalustasta,
pese ja kuivaa kulho huolellisesti.
2. Aseta jäähdytyskulho pystyasennossa
vähintään 18 tunniksi pakastimeen,
jonka lämpötila on vähintään -18°C tai
alhaisempi.
Huomautus: Jäähdytyskulhoa voidaan
säilyttää jatkuvasti pakastimessa, jolloin se
on aina käyttövalmiina.
Jäätelömassan valmistus
Ennen jäätelökoneen käyttöä valmista
jäätelömassa valitsemasi reseptin ohjeiden
mukaisesti. „Ruokaohjeita ja vinkkejä“ katso
sivu 54
Noudata reseptien määriä ja ohjeita.
Käsittele kaikki ainekset jääkaappikyl-
minä ja sekoita ne tasaiseksi massaksi.
Huomautus: Tietyt ainekset kuten esim.
suklaa on käsiteltävä korkeammassa
lämpötilassa.
Jäätelökoneen kokoaminen
Huomio!
Osia kootessasi ota huomioon jäähdytys-
kulhon ja kiinnitysalustan muoto. Kohdista
kannen aukot jäähdytyskulhon vastakappa-
leiden kohdalle.
X Kuvasarja C
1. Ota jäähdytyskulho pakastimesta.
2. Aseta kulho kiinnitysalustalle. Huomioi
muoto.
3. Kiinnitä sekoitin paikalleen.
4. Laita kansi paikalleen. Kohdista samalla
sekoitin keskelle kannen aukkoa.
Jäätelökone on valmis käyttöön.
Yhdellä silmäyksellä
Käännä esiin kuvasivut.
X Kuva A
1 Kansi
a Merkinnät
2 Sekoitin ja kytkin
a Vääntiön tapit
3 Jäähdytyskulho
4 Jäähdytyskulhon kiinnitysalusta
5 Muovilasta
Ylikuormitussuoja
Sekoittimessa on kytkin, joka estää suurem-
mat vauriot jäätelökoneen ylikuormittuessa.
Jos sekoitin jumiutuu käytön aikana, kuuluu
naksahtava ääni.
Kytke laite välittömästi pois päältä!
Tarkista, ettei kulhossa ole liikaa aineksia.
Poista tarvittaessa osa massasta ja kytke
laite uudelleen päälle.
Huomautus: Sekoittimen naksahdus ennen
ilmoitetun valmistusajan päättymistä on
merkki siitä, että jäätelö on valmista.
Ennen ensimmäistä käyttöä
Varuste on otettava pakkauksesta, puhdis-
tettava ja tarkastettava ennen käyttöä.
Huomio!
Viallista varustetta ei saa koskaan käyttää!
Ota kaikki varusteet pakkauksesta.
Poista pakkausmateriaali.
Pura kootut osat yksittäisiksi osiksi.
Toimi päinvastaisessa järjestyksessä
kuin kohdassa „Valmistelut“ on kuvattu.
Tarkista, ovatko kaikki osat mukana.
X Kuva A
Tarkista, ettei osissa ole näkyviä
vaurioita.
Puhdista ja kuivaa kaikki osat huolelli-
sesti ennen ensimmäistä käyttökertaa.
„Hoito ja päivittäinen puhdistus“ katso
sivu 53
53
Käyttö
Käyttö
X Kuvasarja D
1. Paina peruslaitteessa olevaa
avauspainiketta ja käännä varsi
ylös. Aseta suojakannet niiden
käyttöliitäntöjen päälle, jotka ei ole
käytössä.
2. Aseta valmisteltu jäätelökone ohjaimiin.
3. Käännä jäätelökonetta vastapäivään,
kunnes se lukittuu kiinni.
4. Kohdista vääntiön tapit kannessa
olevien merkintöjen mukaan.
Huomio!
Vääntiön tapit on kohdistettava tarkkaan,
sillä muuten yleiskoneen vartta ei voi
kääntää kokonaan alas ja vääntiön tapit
voivat vahingoittua.
5. Paina peruslaitteessa olevaa
avauspainiketta ja käännä varsi
alas niin, että se lukittuu kiinni.
6. Laita pistotulppa pistorasiaan.
Kytke laite päälle kiertämällä valitsin
asentoon 1.
7. Kun laite on käynnistetty, sekoitin alkaa
pyöriä.
8. Kaada jäätelömassa ja lisäainekset
kannen aukon kautta käynnissä olevaan
jäätelökoneeseen.
9. Laite valmistaa jäätelön. Jäätelö
on yleensä valmista n. 30 minuutin
kuluttua. Katso tarkat valmistusajat
reseptistä. „Ruokaohjeita ja vinkkejä“
katso sivu 54
Huomio!
Älä kytke laitetta pois päältä valmistuksen
aikana, jotta massa ei jäädy kiinni kulhon
seinämiin.
10. Kun jäätelö on valmista, kierrä valitsin
asentoon O ja vedä irrota pistotulppa
pistorasiasta.
11. Paina peruslaitteessa olevaa
avauspainiketta ja käännä varsi
ylös.
12. Nosta jäätelökonetta ensin hieman ja
käännä sitä sitten myötäpäivään.
13. Irrota jäätelökone.
14. Ota kansi pois.
15. Nosta sekoitin pois jäätelöstä. Jätä
jäätelö kulhoon muutamaksi minuutiksi,
jotta jäätelömassasta tulee vielä
kiinteämpää.
16. Poista jäätelö jäähdytyskulhosta
ainoastaan laitteen mukana toimitetulla
muovilastalla.
Huomautus: Jäätelön valmistuksen jälkeen
ei ole mahdollista valmistaa heti uutta
jäätelöä, koska jäähdytyskulho ei ole enää
tarpeeksi kylmä. Jäähdytyskulho on ensin
puhdistettava ja kuivattava ja laitettava
uudelleen pakastimeen. „Jäätelökoneen
jäähdyttäminen“ katso sivu 52
Hoito ja päivittäinen
puhdistus
Jäätelökone on puhdistettava huolellisesti
aina käytön jälkeen.
Huomio!
Älä käytä alkoholi- tai spriipitoista
puhdistusainetta.
Älä käytä teräväreunaisia tai -kärkisiä tai
metalliesineitä.
Älä käytä hankaavia liinoja tai
puhdistusaineita.
X Kuvasarja E
1. Kannen, sekoittimen ja kiinnitysalustan
voit pestä astianpesukoneessa. Aseta
sekoitin astianpesukoneeseen kytkin
alaspäin.
2. Puhdista jäähdytyskulho pehmeällä
keittiöpyyhkeellä, nestemäisellä pesu-
aineella ja kädenlämpöisellä vedellä.
Lopuksi kuvaa se huolellisesti. Varo,
ettei jäähdytyskulhon sisäpinta naarmu-
unnu. Jäähdytyskulho ei ole konepesun
kestävä.
54
fi Ruokaohjeita ja vinkkejä
Ruokaohjeita ja vinkkejä
Kaikkien ohjeiden annosmäärä on 4
annosta.
Huomio!
Tässä annetut ohjeet eivät sovi diabeeti-
koille. Kun valmistat jäätelöä diabeetikoille,
muuta ohjeita vastaavasti.
Vinkkejä
Jäätelö on parasta heti valmistumisen
jälkeen. Eri makuja saat lisäämällä jää-
telöön hedelmiä tai marjoja, kastikkeita,
kuohukermaa, suklaarouhetta jne.
Alkoholijuomia tai muita alkoholipitoisia
aineksia ei voi käyttää jäätelömassan
maustamiseen, koska jäätelöstä ei tällöin
tule kiinteää.
Tarjoiluastiat ja -vadit on hyvä laittaa viile-
ään ennen tarjoilua, jotta jäätelö ei sula niin
nopeasti.
Voit tehdä jäätelön myös etukäteen ja säi-
lyttää sitä pakastimessa, mutta muista ottaa
se joksikin aikaa pois pakastimesta ennen
tarjoilua.
Valmistusajat saattavat poiketa ohjeissa
ilmoitetuista ajoista.
Mahdollisia syitä:
jäätelömassan lämpötila
jäätelömassan määrä
pakastimen lämpötila
huoneen lämpötila
Massan valmistus käy nopeasti ja kätevästi
lisälaitteilla kuten tehosekoitin, teholeikkuri
ja sitruspuserrin.
Vaniljajäätelö
2 Bourbon-vaniljatankoa
250 ml maitoa
100 g sokeria
200 ml kermaa
ripaus suolaa
Halkaise vaniljatangot pituussuunnassa
ja kaavi niistä siemenet veitsellä.
Mittaa kattilaan maito, sokeri ja vaniljan
siemenet. Kiehauta hämmentäen, anna
seoksen sitten jäähtyä.
Lisää kerma ja suola.
Kaada jäätelömassa käynnistettyyn
jäätelökoneeseen.
Sekoita noin 20-30 minuuttia.
Suklaajäätelö
100 g taloussuklaata
300 ml kermaa
40 g sokeria
150 g jogurttia
Laita kattilaan taloussuklaa pieninä
palasina, kerma ja sokeri ja kuumenna
koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri ja
suklaa ovat liuenneet.
Sekoita jogurtti vielä lämpimään
suklaamassaan, anna sitten seoksen
jäähtyä huonelämpötilaan.
Kaada valmis seos käynnistettyyn
jäätelökoneeseen.
Sekoita noin 20-30 minuuttia.
Stracciatella-jäätelö
100 g valkoista suklaata
300 ml kermaa
60 g jogurttia
40 g tomusokeria
50 g suklaarouhetta
Kuumenna valkoinen suklaa ja kerma
kattilassa koko ajan sekoittaen, kunnes
suklaa on sulanut, anna sitten seoksen
jäähtyä huonelämpötilaan.
Sekoita joukkoon jogurtti, tomusokeri ja
suklaarouhe.
Kaada valmis seos käynnistettyyn
jäätelökoneeseen.
Sekoita noin 15-25 minuuttia.
55
Ruokaohjeita ja vinkkejä
Banaanijäätelö
200 g banaania (n. 2 kpl)
80 g sokeria
100 ml maitoa
100 ml kermaa
1 rkl sitruunamehua
Soseuta kaikki ainekset keskenään.
Kaada valmis seos käynnistettyyn
jäätelökoneeseen.
Sekoita noin 20-30 minuuttia.
Kirsikkajogurtti-jäätelö
500 g kirsikkajogurttia
6 tl vaniljasokeria
3 valkoista liivatelehteä
Pehmennä liivatelehtiä runsaassa kyl-
mässä vedessä noin 15 minuuttia.
Purista niistä sitten liika vesi pois ja
kuumenna pienessä kattilassa koko ajan
sekoittaen, mutta älä päästä kiehumaan.
Sekoita kirsikkajogurtti ja vaniljasokeri
tehosekoittimessa.
Lisää kuumat liivatteet käynnistettyyn
tehosekoittimeen.
Kaada valmis seos välittömästi käynnis-
tettyyn jäätelökoneeseen.
Sekoita noin 15-25 minuuttia.
Pistaasijäätelö
100 g pistaaseja, hienonnettuna
2 tl vaniljasokeria
90 g sokeria
200 ml maitoa
200 ml kermaa
3 valkoista liivatelehteä
Pehmennä liivatelehtiä runsaassa kyl-
mässä vedessä noin 15 minuuttia.
Purista niistä sitten liika vesi pois ja
kuumenna pienessä kattilassa koko ajan
sekoittaen, mutta älä päästä kiehumaan.
Sekoita pistaasit, vaniljasokeri, sokeri,
maito ja kerma tasaiseksi ja hienoksi
massaksi.
Lisää kuumat liivatteet käynnistettyyn
tehosekoittimeen.
Kaada valmis seos välittömästi käynnis-
tettyyn jäätelökoneeseen.
Sekoita noin 15-25 minuuttia.
Sitruunasorbetti
150 ml vastapuristettua sitruunamehua
200 ml vettä
170 g sokeria
150 g jogurttia
4 valkoista liivatelehteä
Pehmennä liivatelehtiä runsaassa kyl-
mässä vedessä noin 15 minuuttia.
Purista niistä sitten liika vesi pois ja
kuumenna pienessä kattilassa koko ajan
sekoittaen, mutta älä päästä kiehumaan.
Sekoita sitruunamehu, vesi, sokeri ja
jogurtti tehosekoittimessa.
Lisää kuumat liivatteet käynnistettyyn
tehosekoittimeen.
Kaada valmis seos välittömästi käynnis-
tettyyn jäätelökoneeseen.
Sekoita noin 40-50 minuuttia.
Appelsiinisorbetti
Valmistus kuten sitruunasorbetti, mutta
käytä sitruunamehun sijaan 100 ml
vastapuristettua appelsiinimehua ja 50 ml
tuoretta sitruunamehua.
Mansikkajäätelö
250 g tuoreita mansikoita
75 g sokeria
100 ml maitoa
100 ml kermaa
puolikkaan sitruunan mehu
Soseuta kaikki ainekset keskenään.
Kaada valmis seos käynnistettyyn
jäätelökoneeseen.
Sekoita noin 20-30 minuuttia.
Kiivijäätelö
400 g kuorittuja, neljään osaan paloitel-
tuja kiivejä (n. 5-6 kiiviä)
puolikkaan sitruunan mehu
100 ml vettä
80 g sokeria
Soseuta kaikki ainekset keskenään.
Kaada valmis seos käynnistettyyn
jäätelökoneeseen.
Sekoita noin 20-30 minuuttia.
56
fi Ruokaohjeita ja vinkkejä
Aprikoosijäätelö
250 g valutettuja aprikooseja tölkistä
80 g sokeria
50 ml maitoa
50 ml piimää
100 g kermaa
Soseuta kaikki ainekset keskenään.
Kaada valmis seos käynnistettyyn
jäätelökoneeseen.
Sekoita noin 20-30 minuuttia.
Malvateejäätelö
400 ml vettä
5 pussillista malvateetä
140 g sokeria
2 tl sitruunamehua
150 g tuorejuustoa
Kiehauta vesi, laita teepussit veteen ja
anna hautua 10 minuuttia.
Poista teepussit.
Lisää sitruunamehu ja sokeri ja sekoita
niin kauan, kunnes sokeri on kokonaan
liuennut.
Anna sen jälkeen jäähtyä.
Sekoita tuorejuusto teen joukkoon.
Kaada valmis seos käynnistettyyn
jäätelökoneeseen.
Sekoita noin 30-40 minuuttia.
Mokkajäätelö
300 ml kylmää kahvia
200 ml kermaa
80 g sokeria
1 ripaus suolaa
Sekoita kaikkia aineksia, kunnes sokeri
on kokonaan liuennut.
Kaada valmis seos käynnistettyyn
jäätelökoneeseen.
Sekoita noin 20-30 minuuttia.
Oikeus muutoksiin pidätetään.
/