Aeg-Electrolux BP9304151M Recipe book

Tyyppi
Recipe book
FI RESEPTIKIRJA KÄYTTÖOHJE
HYÖDYLLISIÄ NEUVOJA JA VINKKEJÄ
VAROITUS!
Lue luku "Turvallisuusohjeet".
LUUKUN SISÄPUOLI
Joissakin malleissa luukun sisäpuolelle
on merkitty:
kannatintasojen numerot (tietyt mallit)
tietoja uunitoiminnoista, usein valmis-
tettavien ruokien suositellut kannatinta-
sot ja lämpötilat (tietyt mallit).
Taulukoissa mainitut lämpötilat ja
paistoajat ovat ainoastaan suuntaa
antavia. Lämpötila ja paistoaika
riippuvat reseptistä sekä käytetty-
jen ainesten laadusta ja määrästä.
NEUVOJA UUNIN ERITYISIIN
TOIMINTOIHIN
Lämpimänä pito
Käytä tätä toimintoa ruoan lämpimänä pi-
tämiseen.
Lämpötila säätyy automaattisesti arvoon
80 °C.
Lautasten lämmitys
Lautasten ja ruoka-astioiden lämmittämi-
seen.
Aseta lautaset ja astiat tasaisesti uunin riti-
lälle. Vaihda astioiden paikkaa, kun lämmi-
tysajasta on kulunut puolet (vaihda astioi-
den paikkoja ylhäältä alas).
Automaattinen lämpötila on 70 °C.
Suositeltu kannatintaso: 3.
Taikinan nostatus
Voit käyttää tätä automaattista toimintoa
kaikkiin haluamiisi hiivataikinaresepteihin.
Se luo hyvät olosuhteet taikinan nostatta-
mista varten. Aseta taikina astiaan, joka on
riittävän suuri nostattamista varten ja peitä
se kostealla pyyhkeellä tai tuorekelmulla.
Aseta uuniritilä ensimmäiselle tasolle ja
laita astia uuniin. Sulje ovi ja käynnistä tai-
kinan nostattamistoiminto. Aseta tarvitse-
masi aika.
LEIVONNAISTEN
PAISTAMINEN
Yleisohjeita
Uusi uunisi voi paistaa eri tavalla kuin
entinen laitteesi. Käytä aikaisemmin
käyttämiesi asetusten (lämpötila, pais-
toaika) ja kannatintasojen sijaan taulu-
kossa mainittuja asetuksia.
Kun paistoaika on pitkä, voit hyödyntää
jälkilämmön ja kytkeä uunin pois toi-
minnasta noin 10 minuuttia ennen pais-
toajan päättymistä.
Pakasteita sulatettaessa uunipellit voi-
vat vääntyä uunin toiminnan aikana.
Jäähtyessään uunipellit palautuvat kui-
tenkin alkuperäiseen muotoonsa.
Leivontataulukoiden käyttö
Ensimmäisellä kerralla on suositeltavaa
käyttää alhaisempaa lämpötilaa.
Jos et löydä omaan reseptiisi sopivia
ohjearvoja, sovella jonkin lähes saman-
laisen leivonnaisen tietoja.
Jos paistat useammalla kuin yhdellä ta-
solla, paistoaikaa voi pidentää 10-15 mi-
nuuttia.
Eri kannatintasoilla olevat leivonnaiset
voivat ruskistua epätasaisesti paistami-
sen alkuvaiheessa. Tässä tapauksessa
lämpötila-asetusta ei pidä muuttaa.
Erot tasaantuvat paistumisen jatkuessa.
Leivontavinkkejä
Leivontatulos Mahdollinen syy Korjaustoimenpide
Kakku on liian vaa-
lea pohjasta.
Väärä kannatintaso Laita kakku alemmalle kannatinta-
solle
Kakku laskeutuu
(taikinainen ja liian
kostea).
Liian korkea paistoläm-
pötila.
Käytä alempaa lämpötilaa.
2
www.aeg.com
Leivontatulos Mahdollinen syy Korjaustoimenpide
Kakku laskeutuu
(taikinainen ja liian
kostea).
Liian lyhyt paistoaika. Pidennä paistoaikaa.
Älä käytä korkeampaa lämpötilaa
lyhentääksesi paistoaikaa.
Kakku laskeutuu
(taikinainen ja liian
kostea).
Taikinassa on liian pal-
jon nestettä.
Käytä vähemmän nestettä. Tarkista
sekoitusaika, erityisesti käyttäessäsi
vatkainta/monitoimikonetta.
Kakku on liian kui-
va.
Liian alhainen lämpöti-
la.
Säädä lämpötila korkeammaksi.
Kakku on liian kui-
va.
Liian pitkä paistoaika. Lyhennä paistoaikaa.
Kakku ei ruskistu
tasaisesti.
Liian korkea paistoläm-
pötila ja liian lyhyt pais-
toaika.
Alenna lämpötilaa ja pidennä pais-
toaikaa.
Kakku ei ruskistu
tasaisesti.
Taikina on jakautunut
epätasaisesti.
Jaa taikina tasaisesti pellille.
Kakku ei paistu
asetetussa paisto-
ajassa.
Liian alhainen lämpöti-
la.
Säädä lämpötila vähän korkeam-
maksi.
PAISTAMINEN YHDELLÄ KANNATINTASOLLA:
Vuoassa paistetut leivonnaiset
Leivonnaisen
laatu
Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika (min)
Maustekakku
tai briossi
Kiertoilma 1 150 - 160 50 - 70
Hiekkakakku/
hedelmäkakut
Kiertoilma 1 140 - 160 70 - 90
Fatless spon-
ge cake / Ras-
vaton sokeri-
kakku
Kiertoilma 2 140 - 150 35 - 50
Fatless spon-
ge cake / Ras-
vaton sokeri-
kakku
Ylä + alaläm-
2 160 35 - 50
Kakkupohja
murotaikinasta
Kiertoilma 2
170-180
1)
10 - 25
Kakkupohja
vatkatusta tai-
kinasta
Kiertoilma 2 150 - 170 20 - 25
Apple pie /
Omenapiiras
(2 vuokaa, Ø
20 cm)
Kiertoilma 2 160 60 - 90
SUOMI
3
Leivonnaisen
laatu
Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika (min)
Apple pie /
Omenapiiras
(2 vuokaa, Ø
20 cm)
Ylä + alaläm-
1 180 70 - 90
Juustopiiras Ylä + alaläm-
1 170 - 190 60 - 90
1)
Esikuumenna uuni.
Leivinpellillä paistettavat kakut / leivonnaiset / leivät
Leivonnaisen
laatu
Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika (min)
Pullapitko/-
kranssi
Ylä + alaläm-
3 170 - 190 30 - 40
Joulupulla
(stollen)
Ylä + alaläm-
2
160 - 180
1)
50 - 70
Leipä (ruislei-
pä):
1.
Paistopro-
sessin en-
simmäi-
nen osa.
2.
Paistopro-
sessin toi-
nen osa.
Ylä + alaläm-
1
1.
230
1)
2.
160 - 180
1.
20
2.
30 - 60
Tuulihatut/ec-
lair-leivokset
Ylä + alaläm-
3
190 - 210
1)
20 - 35
Kääretorttu Ylä + alaläm-
3
180 - 200
1)
10 - 20
Strösselikakku,
kuiva
Kiertoilma 3 150 - 160 20 - 40
Voilla leivottu
manteli-/soke-
rikakku
Ylä + alaläm-
3
190 - 210
1)
20 - 30
Marja-/hedel-
mäpiirakka
(hiivataikina/
vatkattu taiki-
na)
2)
Kiertoilma 3 150 35 - 55
Marja-/hedel-
mäpiirakka
(hiivataikina/
vatkattu taiki-
na)
2)
Ylä + alaläm-
3 170 35 - 55
4
www.aeg.com
Leivonnaisen
laatu
Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika (min)
Marja-/hedel-
mäpiirakka,
murotaikina-
pohja
Kiertoilma 3 160 - 170 40 - 80
Pellillä paiste-
tut leivonnai-
set, arkalaatui-
nen täyte
(esim. rahka,
kerma, vanu-
kas)
Ylä + alaläm-
3
160 - 180
1)
40 - 80
1)
Esikuumenna uuni.
2)
Kakkuvuoassa
Pikkuleivät
Leivonnaisen
laatu
Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika (min)
Murotaikina-
pikkuleivät
Kiertoilma 3 150 - 160 10 - 20
Short bread /
Murokeksit /
taikinasuika-
leet
Kiertoilma 3 140 20 - 35
Short bread /
Murokeksit /
taikinasuika-
leet
Ylä + alaläm-
3
160
1)
20 - 30
Pikkuleivät vat-
katusta taiki-
nasta
Kiertoilma 3 150 - 160 15 - 20
Munanval-
kuaisleivonnai-
set, marengit
Kiertoilma 3 80 - 100 120 - 150
Mantelileivok-
set
Kiertoilma 3 100 - 120 30 - 50
Hiivataikinasta
leivotut pikku-
leivät
Kiertoilma 3 150 - 160 20 - 40
Lehtitaikina-
pikkuleivät
Kiertoilma 3
170 - 180
1)
20 - 30
Sämpylät Kiertoilma 3
160
1)
10 - 25
Sämpylät
Ylä + alaläm-
3
190 - 210
1)
10 - 25
SUOMI
5
Leivonnaisen
laatu
Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika (min)
Small cakes /
Pienet kakut
(20 kpl/pelti)
Kiertoilma 3
150
1)
20 - 35
Small cakes /
Pienet kakut
(20 kpl/pelti)
Ylä + alaläm-
3
170
1)
20 - 30
1)
Esikuumenna uuni.
Paistokset ja gratiinit
Ruoka
Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika (min)
Makaronilaa-
tikko
Ylä + alaläm-
1 180 - 200 45 - 60
Lasagne
Ylä + alaläm-
1 180 - 200 25 - 40
Vihannesgra-
tiini
1)
Gratinointi tai
kiertoilma
1 160 - 170 15 - 30
Juustokuorrut-
teiset patongit
Gratinointi tai
kiertoilma
1 160 - 170 15 - 30
Makeat kohok-
kaat
Ylä + alaläm-
1 180 - 200 40 - 60
Kalalaatikko
Ylä + alaläm-
1 180 - 200 30 - 60
Täytetyt vihan-
nekset
Gratinointi tai
kiertoilma
1 160 - 170 30 - 60
1)
Esikuumenna uuni
PAISTAMINEN USEILLA KANNATINTASOILLA
Leivinpellillä paistettavat kakut / leivonnaiset / leivät
Leivonnaisen
laatu
Kiertoilma
Lämpötila °C Aika (min)Kannatintaso
2 tasolla 3 tasolla
Tuulihatut/ec-
lair-leivokset
1/4 -
160 - 180
1)
25 - 45
Strösselikakku,
kuiva
1/4 - 150 - 160 30 - 45
1)
Esikuumenna uuni.
6
www.aeg.com
Pikkuleivät/small cakes/pienet kakut/leivonnaiset/sämpylät
Leivonnaisen
laatu
Kiertoilma
Lämpötila °C Aika (min)Kannatintaso
2 tasolla 3 tasolla
Murotaikina-
pikkuleivät
1/4 1/3/5 150 - 160 20 - 40
Short bread /
Murokeksit /
taikinasuika-
leet
1/4 1/3/5 140 25 - 50
Pikkuleivät vat-
katusta taiki-
nasta
1/4 - 160 - 170 25 - 40
Munanval-
kuaisleivonnai-
set, marengit
1/4 - 80 - 100 130 - 170
Mantelileivok-
set
1/4 - 100 - 120 40 - 80
Hiivataikinasta
leivotut pikku-
leivät
1/4 - 160 - 170 30 - 60
Lehtitaikina-
pikkuleivät
1/4 -
170 - 180
1)
30 - 50
Sämpylät 1/4 - 180 30 - 55
Small cakes /
Pienet kakut
(20 kpl/pelti)
1/4 -
150
1)
25 - 40
1)
Esikuumenna uuni.
MATALALÄMPÖ
Käytä tätä toimintoa vähärasvaisten ja me-
hukkaiden liha- ja kalapalojen valmistami-
seen käyttämällä korkeintaan 65 °C pais-
tolämpömittarin lämpötilaa. Matalalämpö
ei sovi lihapatojen tai rasvaisen porsaan-
paistin valmistamiseen. Voit käyttää pais-
tolämpömittaria lihan oikean sisälämpöti-
lan varmistamiseen (ks. taulukko Paisto-
lämpömittari).
Ensimmäisten 10 minuutin aikana voit
asettaa uunin lämpötilan välille 80 °C - 150
°C. Oletusarvo on 90 °C. Kun lämpötila on
asetettu, uuni jatkaa toimintaa 80 °C. Älä
käytä automaattista matalalämpötoimin-
toa kanan valmistamiseen.
Älä peitä keittoastiaa kannella tätä
toimintoa käytettäessä.
1.
Paista lihaa pannussa keittotasolla
erittäin korkealla tehotasolla 1-2 mi-
nuutin ajan kummaltakin puolelta.
2.
Aseta liha kuumassa uunipannussa
uunin ritilän päälle.
3.
Aseta paistolämpömittari lihaan.
4.
Valitse Matalalämpö-toiminto ja aseta
oikea sisälämpötila.
Kypsennettä-
vä ruoka
Paino (g) Kannatintaso Lämpötila °C Aika (min)
Paahtopaisti 1000 - 1500 1 120 120 - 150
SUOMI
7
Kypsennettä-
vä ruoka
Paino (g) Kannatintaso Lämpötila °C Aika (min)
Naudanfilee 1000 - 1500 3 120 90 - 150
Vasikanpaisti 1000 - 1500 1 120 120 - 150
Pihvit 200 - 300 3 120 20 - 40
PIZZATOIMINTO
Leivonnaisen laa-
tu
Kannatintaso Lämpötila °C Aika (min)
Pizza (ohut)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (runsastäyt-
teinen)
2 180 - 200 20 - 30
Piiras 1 180 - 200 40 - 55
Pinaattipiiras 1 160 - 180 45 - 60
Kinkkupiiras 1 170 - 190 45 - 55
Sveitsiläinen juus-
topiirakka
1 170 - 190 45 - 55
Omenatorttu,
kuorrutettu
1 150 - 170 50 - 60
Vihannespiiras 1 160 - 180 50 - 60
Kohottamaton lei-
2
230 - 250
1)
10 - 20
Voitaikinapohjai-
nen piiras
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen
(saksalainen pizza-
tyyppinen ruoka)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Piroggen (venäläi-
nen umpeen lei-
vottu pizza, calzo-
ne)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1)
Esikuumenna uuni
2)
Kakkuvuoassa
PAISTAMINEN
GRATINOINNILLA
Yleisohjeita:
Käytä paistamisessa lämmönkestäviä
uunivuokia (lue valmistajan ohjeet).
Suurikokoiset paistit voi laittaa suoraan
uunipannulle tai ritilän päälle, jonka alla
on uunipannu. (Mikäli varusteena)
Paista vähärasvainen liha paistovuoassa
kannella peitettynä. Näin liha pysyy me-
hukkaampana.
Jos haluat pinnan ruskistuvan, paista li-
ha paistovuoassa ilman kantta.
Suosittelemme 1 kg tai sitä enemmän
painavan lihan ja kalan paistamista uu-
nissa.
Kaada vähän nestettä paistoastiaan
välttääksesi ruoasta erittyvän lihanes-
teen tai rasvan kiinnipalamisen.
8
www.aeg.com
Käännä paistia tarvittaessa, kun paistoa-
jasta on kulunut 1/2 - 2/3.
Valele suurien lihojen ja kanan päälle
niistä tulevia nesteitä useita kertoja
paistamisen aikana. Valelu parantaa
lopputulosta.
Voit käyttää hyväksesi jälkilämpöä ja
sammuttaa uunin n. 10 minuuttia ennen
paistoajan päättymistä.
PAISTAMINEN GRATINOINNILLA
Naudanliha
Lihalaji Määrä
Uunin toi-
minto
Kannatin-
taso
Lämpötila
°C
Aika, mi-
nuuttia
Patapaisti 1 - 1,5 kg
Ylä + ala-
lämpö
1 230 120 - 150
Paahtopaisti
tai filee: raaka
per pak-
suus/cm
Gratinointi 1
190 - 200
1)
5 - 6
Paahtopaisti
tai filee: keski-
kypsä
per pak-
suus/cm
Gratinointi 1
180 - 190
1)
6 - 8
Paahtopaisti
tai filee: kypsä
per pak-
suus/cm
Gratinointi 1
170 - 180
1)
8 - 10
1)
Esikuumenna uuni.
Porsaanliha
Lihalaji Määrä
Uunin toi-
minto
Kannatin-
taso
Lämpötila
°C
Aika, mi-
nuuttia
Lapa, kinkku,
selkä
1 - 1,5 kg Gratinointi 1 160 - 180 90 - 120
Kyljykset, sian-
kylki
1 - 1,5 kg Gratinointi 1 170 - 180 60 - 90
Lihamureke 750 g - 1 kg Gratinointi 1 160 - 170 50 - 60
Porsaanpotka
(esikypsennet-
ty)
750 g - 1 kg Gratinointi 1 150 - 170 90 - 120
Vasikanliha
Lihalaji Määrä Uunin toi-
minto
Kannatin-
taso
Lämpötila
°C
Aika, mi-
nuuttia
Vasikan-
paisti
1 kg Gratinointi 1 160 - 180 90 - 120
Vasikanreisi 1,5-2 kg Gratinointi 1 160 - 180 120 - 150
SUOMI
9
Lammas
Lihalaji Määrä Uunin toi-
minto
Kannatin-
taso
Lämpötila
°C
Aika, mi-
nuuttia
Lampaan-
reisi, lam-
maspaisti
1 - 1,5 kg Gratinointi 1 150 - 170 100 - 120
Lampaan-
selkä
1 - 1,5 kg Gratinointi 1 160 - 180 40 - 60
Riista
Lihalaji Määrä Uunin toi-
minto
Kannatin-
taso
Lämpötila
°C
Aika, mi-
nuuttia
Jäniksen-
selkä, jänik-
senreisi
1 kg:aan
saakka
Ylä + ala-
lämpö
1
230
1)
30 - 40
Kauriin-/hir-
venselkä
1,5-2 kg Ylä + ala-
lämpö
1 210 - 220 35 - 40
Kauriin-/hir-
venreisi
1,5-2 kg Ylä + ala-
lämpö
1 180 - 200 60 - 90
1)
Esikuumenna uuni.
Lintupaisti
Lihalaji Määrä Uunin toi-
minto
Kannatin-
taso
Lämpötila
°C
Aika, mi-
nuuttia
Linnunliha
paloina
200 - 250 g
kappale
Gratinointi 1 200 - 220 30 - 50
Broilerin-
puolikkaat
400 - 500 g
kappale
Gratinointi 1 190 - 210 35 - 50
Broileri, ka-
na
1 - 1,5 kg Gratinointi 1 190 - 210 50 - 70
Ankka 1,5-2 kg Gratinointi 1 180 - 200 80 - 100
Hanhi 3,5 - 5 kg Gratinointi 1 160 - 180 120 - 180
Kalkkuna 2,5 - 3,5 kg Gratinointi 1 160 - 180 120 - 150
Kalkkuna 4 - 6 kg Gratinointi 1 140 - 160 150 - 240
Kala (haudutettu)
Lihalaji Määrä Uunin toi-
minto
Kannatin-
taso
Lämpötila
°C
Aika, mi-
nuuttia
Kokonainen
kala
1 - 1,5 kg Ylä + ala-
lämpö
1 210 - 220 40 - 60
GRILLI
Grillaa aina lämpötilan maksimiasetuksel-
la.
Aseta ritilä grillaustaulukossa suositellulle
kannatintasolle.
Laita uunipannu aina ensimmäiselle kan-
natintasolle rasvan keräämiseksi.
10
www.aeg.com
Grillaa vain matalia liha- tai kalapaloja.
Esikuumenna uunia aina tyhjänä 5 minuut-
tia grillitoiminnolla.
HUOMIO
Grillauksen aikana uunin luukun
on aina oltava kiinni.
Grilli
Grillattava
ruoka
Kannatintaso Lämpötila
Aika (min)
1. puoli 2. puoli
Paahtopaisti 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Naudanfilee 3 230 20 - 30 20 - 30
Porsaan selkä-
paisti
2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Vasikan selkä-
paisti
2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Lampaan sel-
käpaisti
3 210 - 230 25 - 35 20 - 25
Kokonainen
kala, 500 -
1000 g
3/4 210 - 230 15 - 30 15 - 30
Maksigrilli
Grillattava ruoka Kannatintaso
Aika (min)
1. puoli 2. puoli
Burgers / Jauheli-
hapihvit
4 8 - 10 6 - 8
Porsaanfile 4 10 - 12 6 - 10
Makkarat 4 10 - 12 6 - 8
Naudanfilepihvit,
vasikanlihapihvit
4 7 - 10 6 - 8
Toast / Paahtolei-
vät
1)
5 1 - 3 1 - 3
Täytetyt paahtolei-
vät
4 6 - 8 -
1)
Esikuumenna uuni.
Grillaus vartaassa - aseta syvä paistinpannu tasolle 1
Lihalaji Lämpötila °C Aika (min)
Kana 220 - 240 70 - 90
Rullattu paisti paistamista
varten
190 - 210 120 - 180
Ankka 220 - 240 90 - 150
Porsaan potkapaisti 190 - 210 150 - 210
SUOMI
11
SULATTAMINEN
Poista elintarvikkeet pakkauksesta. Aseta
ruoka lautaselle.
Älä peitä sitä kulholla tai lautasella. Tämä
voi pidentää sulatusaikaa.
Käytä ensimmäistä uunin kannatintasoa.
Käytä niistä alimmaista.
Ruoka
Sulatusaika
(min)
Sulatuksen lisäai-
ka (min)
Kuvaus
Broileri, 1000 g 100 - 140 20 - 30
Aseta broileri isolle va-
dille ylösalaisin käänne-
tyn aluslautasen päälle.
Käännä sulatuksen puo-
livälissä.
Liha, 1000 g 100 - 140 20 - 30
Käännä kypsennyksen
puolivälissä
Liha, 500 g 90 - 120 20 - 30
Käännä kypsennyksen
puolivälissä
Taimen, 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Mansikat, 300 g 30 - 40 10 - 20 -
Voi, 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Kerma, 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15
Kerman voi vatkata,
vaikka siinä on vielä hiu-
kan jäisiä kohtia
Täytekakku, 1400 g 60 60 -
PUOLIVALMISTEET
Pakasteet
Puolivalmisteet Kannatintaso Lämpötila °C Aika (min)
Pizza, pakaste 2 200 - 220 15-25
Pizza American,
pakaste
2 190 - 210 20-25
Pizza, kylmä 2 210-230 13-25
Pizzapalat, pakaste 2 180-200 15-30
Ranskalaiset peru-
nat, ohuet
3 200-220 20-30
Ranskalaiset peru-
nat, paksut
3 200-220 25-35
Lohkoperunat/Kro-
ketit
3 220-230 20-35
Röstiperunat 3 210-230 20-30
Lasagne/Cannello-
ni, tuore
2 170-190 35-45
Lasagne/Cannello-
ni, pakaste
2 160-180 40-60
Uunijuusto 3 170-190 20-30
12
www.aeg.com
Puolivalmisteet Kannatintaso Lämpötila °C Aika (min)
Kanan siipipalat 2 190-210 20-30
Pakastetut valmisateriat
Kypsennettä-
vä ruoka
Uunin toimin-
not
Kannatintaso Lämpötila °C Aika
Pakastettu piz-
za
Ylä + alaläm-
3
Noudata val-
mistajan ohjei-
ta
Noudata val-
mistajan ohjei-
ta
Ranskalaiset
perunat
1)
300
- 600 g
Ylä- ja alaläm-
pö tai grati-
nointi
3 200-220
Noudata val-
mistajan ohjei-
ta
Patongit
Ylä + alaläm-
3
Noudata val-
mistajan ohjei-
ta
Noudata val-
mistajan ohjei-
ta
Hedelmäkakku
Ylä + alaläm-
3
Noudata val-
mistajan ohjei-
ta
Noudata val-
mistajan ohjei-
ta
1)
Käännä ranskanperunoita välillä 2-3 kertaa
KUIVAUS - KIERTOILMA
Vuoraa leivinpellit leivinpaperilla.
Parhaiden tuloksien saavuttaminen: kytke
laite pois päältä, kun vaaditusta ajasta on
kulunut puolet. Avaa laitteen luukku ja an-
na uunin jäähtyä. Viimeistele kuivaus tä-
män jälkeen.
Vihannekset
Kuivattava
tuote
Kannatintaso
Lämpötila °C
Aika, tuntia
(arvio)
1 tasolla 2 tasolla
Pavut 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Paprikat 3 1/4 60 - 70 5 - 6
Vihannekset
hapanruokiin
3 1/4 60 - 70 5 - 6
Sienet 3 1/4 50 - 60 6 - 8
Yrtit 3 1/4 40 - 50 2 - 3
Hedelmät
Kuivattava
tuote
Kannatintaso
Lämpötila °C
Aika, tuntia
(arvio)
1 tasolla 2 tasolla
Luumut 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Aprikoosit 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Omenaviipa-
leet
3 1/4 60 - 70 6 - 8
Päärynät 3 1/4 60 - 70 6 - 9
SUOMI
13
SÄILÖNTÄ - ALALÄMPÖ
Huomioitavia asioita:
Käytä ainoastaan samankokoisia kau-
poista saatavilla oleva säilöntäpurkkeja.
Älä käytä kierrekorkillisia ja pikalukitta-
via lasipurkkeja tai metallitölkkejä.
Käytä ensimmäistä kannatintasoa al-
haalta laskettuna.
Aseta uunipellille korkeintaan kuusi yh-
den litran säilöntäpurkkia.
Täytä purkit samaan kohtaan ja sulje ne
kiinnittimellä.
Purkit eivät saa koskettaa toisiaan.
Kaada noin 1/2 litraa vettä leivinpellille,
jotta uunissa on riittävästi kosteutta.
Kun neste alkaa kiehua kevyesti ensim-
mäisissä purkeissa (litran purkissa noin
35-60 minuutin kuluttua), katkaise virta
uunista tai alenna lämpötila 100 °C:seen
(katso taulukko).
Pehmeät marjat/hedelmät
Säilöttävä tuote Lämpötila °C
Keittoaika mi-
nuutteina siitä,
kun kiehuminen
alkaa
Jatka keittämistä
100 °C:ssa, mi-
nuuttia
Mansikat, musti-
kat, vadelmat, kyp-
sät karviaiset
160 - 170 35 - 45 -
Luuhedelmät (persikat, luumut, kirsikat jne.)
Säilöttävä tuote Lämpötila °C
Keittoaika mi-
nuutteina siitä,
kun kiehuminen
alkaa
Jatka keittämistä
100 °C:ssa, mi-
nuuttia
Päärynät, kvittenit,
luumut
160 - 170 35 - 45 10 - 15
Vihannekset
Säilöttävä tuote Lämpötila °C
Keittoaika mi-
nuutteina siitä,
kun kiehuminen
alkaa
Jatka keittämistä
100 °C:ssa, mi-
nuuttia
Porkkanat
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kurkut 160 - 170 50 - 60 -
Pikkelsi 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kyssäkaali, her-
neet, parsa
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Jätä uuniin virta katkaistuna
LEIPÄ
Leivonnaisen
laatu
Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika (min)
Vehnäleipä Ruokaleivät 2 180 - 200 40 - 60
Patonki Ruokaleivät 2 200 - 220 35 - 45
14
www.aeg.com
Leivonnaisen
laatu
Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika (min)
Briossi Ruokaleivät 2 180 - 200 40 - 60
Ciabatta Ruokaleivät 2 200 - 220 35 - 45
Tattarilei Ruokaleivät 2 190 - 210 50 - 70
Ruisleipä Ruokaleivät 2 180 - 200 50 - 70
Täysjyväleipä Ruokaleivät 2 170 - 190 60 - 90
PAISTOLÄMPÖMITTARIN TAULUKKO
Naudanliha
Ruokalaji Ruoan sisälämpötila
Raaka kylkipaisti tai filee 45 - 50
Puolikypsä kylkipaisti tai filee 60 - 65
Kypsä kylkipaisti tai filee 70 - 75
Porsaanliha
Ruokalaji Ruoan sisälämpötila
Porsaanlapa, kinkku, niska 80 - 82
Kyljys (selkä), kassler 75 - 80
Lihamureke 75 - 80
Vasikanliha
Ruokalaji Ruoan sisälämpötila
Vasikanpaisti 75 - 80
Vasikanreisi 85 - 90
Lammas
Ruokalaji Ruoan sisälämpötila
Lampaanviulu 80 - 85
Lampaanselkä 80 - 85
Lammaspaisti, lampaanviulu 70 - 75
Riista
Ruokalaji Ruoan sisälämpötila
Jäniksenselkä 70 - 75
Jäniksenkoivet, -reidet 70 - 75
Jänis, kokonainen 70 - 75
Kauriin-/hirvenselkä 70 - 75
Kauriin-/hirvenreisi 70 - 75
SUOMI
15
Kala
Ruokalaji Ruoan sisälämpötila
Lohi 65 - 70
Taimenet 65 - 70
AUTOMAATTISET OHJELMAT
Nämä kolme automaattista ohjelmaa ta-
kaavat mahdollisimman sopivat asetukset
kullekin lihatyypille ja muille ruokalajeille:
Lihaohjelmat toiminnolla Painoautoma-
tiikka ( Avustava ruoanvalmistus -valikol-
la) — Tämä toiminto laskee automaatti-
sesti paistoajan. Toiminnon käyttö edel-
lyttää, että syötät ruoka-aineksien pai-
non.
Lihaohjelmat toiminnolla Automaatti-
nen paistolämpömittari ( Avustava
ruoanvalmistus -valikolla) — Tämä toi-
minto laskee automaattisesti paistoa-
jan. Toiminnon käyttö edellyttää, että
syötät sisälämpötilan. Kun ohjelman ai-
ka loppuu, laitteesta kuuluu äänimerk-
kejä.
Reseptiautomatiikka ( Avustava ruoan-
valmistus -valikolla) — Tämä toiminto
käyttää esimääritettyjä valmistusarvoja.
Valmista ruoka valitsemalla sopiva re-
septi tästä kirjasta.
Painoautomatiikka -ruokalajit
Porsaanpaisti
Vasikanpaisti
Paahtopaisti
Riistapaisti
Lammaspaisti
Kana, kokonainen
Kalkkuna, kokonainen
Ankka, kokonainen
Hanhi, kokonainen
Automaattinen paistolämpömittari -
ruokalajit
Porsaanselkäpaisti
Naudanpaisti/file
Skandinavian paahtopaisti
Riistanselkäpaisti
Automaattinen paistolämpömittari -
ruokalajit
Lammaspaisti, puolikypsä
Kalkkunapaisti
Kokonainen kala
Tietoa akryyliamidista
Tärkeää Tuoreimpien tieteellisten
tutkimustulosten mukaisesti (erityisesti
tärkkelyspitoisten) ruokien voimakas
ruskistaminen voi aiheuttaa terveysvaaran
akryyliamidin vuoksi. Sen vuoksi
suosittelemme ruokien kypsennystä
mahdollisimman alhaisessa lämpötilassa
sekä liiallisen ruskistamisen välttämistä.
16
www.aeg.com
SUOMI
17
18
www.aeg.com
SUOMI
19
www.aeg.com/shop 892938191-A-032012
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Aeg-Electrolux BP9304151M Recipe book

Tyyppi
Recipe book

muilla kielillä