11
Muista
• Mitä isompi määrä, sitä pidempi
kuumennus/kypsennysaika.
• Kylmät elintarvikkeet kuumenevat/kypsyvät
hitaammin kuin huoneenlämpöiset.
• Huokoiset elintarvikkeet tarvitsevat lyhyemmän
kuumennus-/kypsennysajan kuin kiinteät.
• Paljon vettä sisältävät ruoat kypsyvät hitaammin.
• Suolaa lisätään vasta kypsennyksen jälkeen.
Suola kuivattaa ja esim. lihasta tulee sitkeää.
• Ruoan annetaan seistä vähintään 5 minuutin ajan
lämpötilan tasoittumiseksi. Tasoittumisaika riippuu
ruoan määrästä ja koostumuksesta. Suuri määrä
kiinteää ruokaa vaatii pidemmän ajan kuin pieni
määrä huokoista ruokaa.
• On hyvä valita ohjeessa mainittu lyhin aika ja
tarvittaessa lisätä aikaa. Tällöin ruokaa ei
kuumenneta/kypsennetä liikaa yhtä helposti.
Yleisiä vihjeitä
Erilaisissa mikroaaltouunin keittokirjoissa on monta
hyvää ohjetta ja vihjettä erilaisten ruoanvalmistus-
ja leivontavaiheiden helpottamiseksi. Aloita aina
valitsemalla ohjeissa ja taulukoissa oleva lyhin
aika.
• Omia ohjeita voi myös käyttää. Suolan,
mausteiden ja nesteen määrää on syytä vähentää,
mitkään ei kiehu pois.
• Suurin osa ruoista kypsyy omassa liemessään.
Kuivat ainekset, kuten riisi ja pavut tarvitsevat
tietysti nestettä.
• Ruoka peitetään kuumennuksen/kypsennyksen
ajaksi, jolloin ruoan kosteuspitoisuus säilyy.
Uunikaan ei tällöin likaannu.
• Pakastettuja leivonnaisia voi sulattaa ja
kuumentaa esim. leipäkorissa (tarkistettava, ettei
korissa ole metalliniittejä ym.) tai talouspaperilla.
Hillotäyte kuumenee aina enemmän kuin muu osa
leivonnaisesta.
• Pekonia ei saa valmistaa suoraan lasialustalla.
Pekonin ja lasialustan lämpötilan erot ovat
liian suuret ja alusta saattaa vaurioitua.
• Makkaran, omenan ja perunan kuori sekä
maksan ja kananmunan keltuaisen kalvo on
pisteltävä esim. haarukalla ennen kypsennystä,
muutoin kuori ja kalvo halkeaa.
Valmistaminen ja kuumentaminen
• Tarkista, että pakaste on sulanut kunnolla ennen
kuin aloitat ruoan valmistaminen.
• Poista lihasta mahdollinen rasva.
• Aseta kypsennettävien ainesten ohuimmat osat
astian keskustaa kohti.
• Kypsennysaikaa on muunneltava riippuen
kypsennettävien ainesten lämpötilasta
(huoneenlämpöinen tai jääkaappikylmä) sekä
oman maun ja tottumuksen mukaan.
• Sekoita pataruokia, kastikkeita yms. ruokia
kypsennyksen aikana, tasaisemman lopputuloksen
saavuttamiseksi.
Pakasteiden sulattaminen
• Liha voidaan sulattaa pakkauksessaan. Kaikki
metallia sisältävät osat on poistettava
pakkauksesta.
• Sulatettavan ohuimmat osat asetetaan astian
keskustaa kohti.
• Pakasteen sulattamisen jälkeen saattaa
pakasteen keskiosassa vielä olla jäisiä kohtia.
Tämän vuoksi sulatetun pakasteen annetaan vielä
hetken seistä, ns. lämpötilan tasoitusjakson ajan,
ennen kuin siitä valmistetaan ruokaa.
Käytännön neuvoja ja vihjeitä