AEG 5020F-W Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja
1
5020F-w FI 948290338
Käyttöohje
Liesi
2
Lue tämä käyttöohje huolellisesti ennen lieden
ensimmäistä käyttöä
saadaksesi tietoa uunin kaikista toiminnoista ja
ominaisuuksista. Kiinnitä erityistä huomiota symbolilla merkittyihin
varoituksiin, jotka sisältävät käyttäjän turvallisuuden ja laitteen
toimintakyvyn kannalta tärkeitä ohjeita.
Säilytä käyttöohje mahdollista myöhempää tarvetta varten ja luovuta se
laitteen mukana mahdolliselle seuraavalle omistajalle.
Käyttöohjeessa on ensin kuvattu uutta liettä yleisesti. Tämän jälkeen seuraa
ohjeita toimenpiteistä, jotka on suoritettava ennen lieden ensimmäistä
käyttökertaa. Kohdassa "Lieden käyttö" kerrotaan yksityiskohtaisesti, kuinka
liettä käytetään. Kohta "Hoito ja puhdistus" antaa ohjeet lieden ja sen
varusteiden jokapäiväiseen sekä perusteellisempaan puhdistukseen. Jos
laitteen käytössä ilmenee ongelmia, seuraa ohjeita kohdassa "Ellei liesi
toimi".
3
Sisällysluettelo
Sisällys Sivunro
Käyttäjälle
Hyvä asiakas ................................................................................................. 2
Turvaohjeet................................................................................................... 5
Laitekuvaus .................................................................................................. 7
Keittolevyt ............................................................................................ 8
Uuni .................................................................................................... 8
Säilytyslaatikko ..................................................................................... 8
Jalusta ................................................................................................... 8
Turvavarusteet ...................................................................................... 9
Varusteet............................................................................................... 9
Ennen lieden ensimmäistä käyttöä ......................................................... 10
Turvasalvan kytkeminen ..................................................................... 10
Uunin alkukuumennus ......................................................................... 11
Varusteiden puhdistus ......................................................................... 11
Lieden käyttö ............................................................................................. 12
Keittolevyt .......................................................................................... 12
Keittolevyjen tehotaulukko.................................................................. 12
Neuvoja ja vinkkejä keittoalueiden käyttöön ....................................... 14
Uuni .................................................................................................. 15
Leivontataulukko................................................................................. 20
Ruoanvalmistustaulukko ..................................................................... 21
Paistotaulukko ..................................................................................... 24
Grillaustaulukko .................................................................................. 26
Neuvoja ja vinkkejä uunin käyttöön .................................................... 27
Tuuletus..................................................................................... 29
Säilytyslaatikko ......................................................................... 29
4
Sisällys Sivunro
Hoito ja puhdistus ...................................................................................... 30
Emalipinnat ......................................................................................... 30
Höyryventtiili ....................................................................................... 30
Keittolevyt .......................................................................................... 30
Levyjen roustesuojaus ........................................................................ 30
Uuni .................................................................................................. 31
Säilytyslaatikko ................................................................................... 38
Ellei liesi toimi ........................................................................................... 45
Ratkaisuja käytännön ongelmiin .......................................................... 45
Ratkaisuja teknisiin ongelmiin ............................................................. 47
Huolto ja varaosat............................................................................... 49
Takuu .................................................................................................. 49
Asentajalle
Tekniset tiedot ........................................................................................... 40
Asennus .................................................................................................. 41
Liitäntä .................................................................................................. 44
1... 2...Kohta kohdalta
Turvallisuusohjeita
Neuvoja ja vihjeitä
Ympäristötietoa
Näin luette käyttöohjeita:
5
Liesi on tarkoitettu kotitalouksien
normaaliin ruoanlaittoon ja
leivontaan.
Lapset
Pidä lapsia silmällä lieden ollessa
käytössä, sillä keittotaso ja uuni
kuumenevat käytön aikana. Ne ovat
kuumia myös jonkin aikaa sen
jälkeen, kun ne on kytketty pois
toiminnasta.
Älä anna lasten leikkiä vääntimillä,
painikkeilla tai uunin luukulla.
Tarkista, että kaatumiseste ja
keittotason suoja (lisävaruste) on
asennettu oikein ja että luukun
turvasalpa on toiminnassa.
Käyttö
Älä koskaan jätä kiehuvaa öljyä tai
rasvaa, parafiinia tai muuta helposti
syttyvää ainetta liedelle ilman
valvontaa. Tulipalon sattuessa
käännä keittoalueiden valitsimet
nolla-asentoon ja kytke liesituuletin
pois toiminnasta. Tukahduta tuli
kannen avulla, älä koskaan käytä
vettä!
Älä jätä paperia tms. keittoalueelle.
Vahingossa päälle jäänyt keittoalue
voi sytyttää paperin.
Hoito ja puhdistus
Pidä keittotaso ja uuni hygienia- ja
turvallisuussyistä puhtaina.
Rasvaläikät ja muut roiskeet
käryävät lieden lämmitessä ja
aiheuttavat pahimmassa tapauksessa
tulipalovaaran.
Varmista, että lieden johto ei jää
puristuksiin liettä siirrettäessä
puhdistuksen yhteydessä. Varmista,
että uuni on pois päältä uunin
lamppua vaihdettaessa.
Huolto
Huollot ja mahdolliset korjaukset saa
suorittaa vain valtuutettu huoltoliike.
Laitteessa saa käyttää ainoastaan
alkuperäisiä varaosia.
Asennus
Asennuksen saa suorittaa ainoastaan
asennusoikeudet omaava henkilö.
Puutteellisesti suoritettu työ saattaa
heikentää lieden toimintaa ja
aiheuttaa henkilö- ja/tai
omaisuusvahinkoja.
Turvaohjeet
6
Liettä ei saa asentaa ylimääräisen
j
alustan päälle, koska kaatumiseste
ei voi silloin olla toiminnassa.
Varmista, ettei lieden johto jää
puristuksiin asennuksen yhteydessä.
Romutus
Auta ehkäisemään tapaturmat lieden
romutuksen yhteydessä: katkaise
liitäntärasiasta irrotettu johto lieden
puoleisesta päästä ja poista luukun
salpa toiminnasta.
7
Laitekuvaus
Liesi
Ohjauspaneelli
˚C
Keittolevyjen
vääntimet
Keittolevyjen
vääntimet
Lämpötilan
valitsin
Uuni
toimintoväännin
Höyryventtiili
Keittotaso
Vääntimet ja merkkivalot
Uuni
Kuljetussalpa
Säilytyslaatikko
Jalusta
8
Keittolevyt
Keittolevyt ovat pikalevyjä, jotka
ovat merkitty punaisellä täplällä.
Uuni
Tietoja uunin käytöstä on kohdassa
"Uunin käyttö".
Uunissa on seuraavat toiminnot:
ylä-/alalämpö
kiertoilma
grillaus
gratinointi/kiertoilmagrillaus
Uunin sisäpinnat ovat sileää emalia,
j
ota on helppo puhdistaa.
Uunin luukussa on kolme lasia, jotta
luukun ulkopuoli ei kuumentuisi.
Lasit voidaan irrottaa yksitellen
puhdistusta varten.
Uunin kuumennusaika:
Tavallinen uuni tarvitsee n. 13
minuuttia saavuttaakseen 200ºC.
Kiertoilmauuni tarvitsee n. 7
minuuttia saavuttaakseen 200ºC.
Säilytyslaatikko
Säilytyslaatikon käytöstä on tietoja
kohdassa "Lieden käyttö".
Jalusta
Lieden korkeutta voidaan säätää
j
alustan avulla 85…93,5 cm.
9
Turvavarusteet
Liedessä on kaatumiseste, joka estää
lieden kaatumisen normaalia
suuremman kuormituksen
yhteydessä, esim. jos lapsi istuu
avonaisen uunin luukun päällä.
Kaatumiseste toimii
ainoastaan, kun liesi on
työnnetty paikalleen ja ruuvi
on asennettu.
Uunin luukussa on turvasalpa, jonka
ansiosta lasten on vaikeampi avata
luukkua.
Turvasalpa toimii ainoastaan,
jos se on kytketty toimintaan.
Salpa on kytketty pois toiminnasta
kuljetuksen ajaksi. Katso kohdasta
"Ennen lieden ensimmäistä
käyttöä", kuinka turvasalpa
kytketään toimintaan.
Varusteet
2 leivinpeltiä
1 uunipannu
1 uuniritilä
Kaatumiseste
Barnesikring
Turvasalpa
Seinä
Lattia
Kaatumiseste
90 mm
300 mm
90 mm
Seinä
Kaluste
10
Turvasalvan kytkeminen
Kytke turvasalpa toimintaan
kääntämällä esim. kolikolla pientä
ruuvia luukun sisäpuolella.
Avaa luukku työntämällä
samanaikaisesti salpaa vasemmalle.
Liesi on tarkoitettu ainoastaan
kotitalouksien normaaliin
ruoanlaittoon ja leivontaan.
Ennen lieden ensimmäistä
käyttöä
Pois
Päällä
11
Uunin alkukuumennus
Älä päästä lapsia lieden
läheisyyteen. Uuni tulee
hyvin kuumaksi.
1. Aseta uunin toimintovalitsimella
ylä-/alalämpötoiminto ,
lämpötilaksi 200˚C.
2. Jätä uuni kuumenemaan noin
tunniksi. Käynnistä liesituuletin
tai avaa ikkuna, jotta huoneen
ilmanvaihto olisi
mahdollisimman hyvä.
3. Jätä uunin luukku auki n.
kahdeksi tunniksi ja tuuleta
keittiö.
4. Puhdista uuni, luukku ja
kannattimet lämpimällä vedellä ja
astianpesuaineella. Pyyhi
kuivaksi.
Uunista saattaa vielä ensimmäisillä
käyttökerroilla tulla hajua. Voit
tarvittaessa toistaa
alkukuumennuksen.
Varusteiden puhdistus
Pese leivinpellit, uunipannu jne.
lämpimällä vedellä ja
astianpesuaineella. Huuhtele
huolellisesti ja kuivaa.
12
Keittolevyt
Älä koskaan jätä liedelle
kiehuvaa öljyä tai rasvaa,
parafiinia tai muuta helposti
syttyvää ainetta ilman
valvontaa. Tulipalon sattuessa
käännä keittolevyjen
vääntimet nolla-asentoon ja
katkaise virta
liesituulettimesta. Tukahduta
tuli kannen avulla, älä
koskaan käytä vettä.
Keittolevyt
Voit valita vääntimillä
portaattomasti haluamasi tehon
1…12, jolloin 12 on suurin
lämpötila. Aloita valitsemalla suurin
lämpötila ja vähennä sitä
ruoanvalmistuksen aikana (ks.
Tehotaulukko).
Teho Toiminto
0 Keittolevy ei ole käytössä.
1…2…3 Ruoan pito lämpimänä / pienten ruoka-annosten
valmistus
4…5…6 Keittäminen
7…8…9 Paistaminen
10…11…12 Keittäminen / ruskistus / friteeraus
Keittolevyjen tehotaulukko
Taulukon ohjeet ovat suuntaa antavia. Tehon valintaan vaikuttavat keittoastia,
ruoan määrä ja ruoan koostumus. Ajan myötä opit itse valitsemaan sopivan
tehon. Katso myös kohta "Neuvoja ja vinkkejä keittolevyjen käyttöön".
Lieden käyttö
13
Keittolevyllä voidaan käyttää
seuraavanlaisia keittoastioita:
- Pohja peittää koko keittoalueen tai
on mielellään hieman isompi kuin
keittoalue.
- Astiat ovat tasapohjaisia tai
hieman sisään painuneita (maks. 1
mm), koska pohja suoristuu
kuitenkin lämmetessään.
- Pohja on paksu:
- alumiiniastioissa vähintään 3,5
mm
- teräsastioissa vähintään 5 mm
- pannuissa vähintään 5…7 mm.
- Pohja on kokonaan sileä tai
hienoisesti kuvioitu.
Tarkista keittoastian pohjan
tasaisuus asettamalla astia
ylösalaisin työtasolle ja pitämällä
viivainta pohjan päällä. Jos
keittoastian pohja on painunut
sisään tai ulospäin, keittoaika
pitenee ja energiankulutus lisääntyy.
Energiaa kuluu liikaa myös, jos
keittoastian pohja on liian pieni
keittoalueeseen nähden. Samalla
mahdolliset ylikiehumiset palavat
kiinni kuumaan keittoalueeseen.
Keittoaika vaalea- tai
kiiltäväpohjaisissa astioissa on
hieman pidempi kuin himmeä- tai
tummapohjaisissa
14
Neuvoja ja vinkkejä
keittoalevyjen käyttöön
Seuraavat ohjeet auttavat
säästämään energiaa ja
helpottavat puhdistusta.
Valitse oikea teho.
Valitse aluksi suurin teho, kunnes
ruoka alkaa kiehua. Vähennä
lämpöä siten, että ruoka ei vielä
lopeta kiehumista.
Käytä tasapohjaisia
keittoastioita.
Energiankulutus voi kasvaa
50 %, jos astian pohja on
epätasainen.
Keittoastian on oltava
vähintään samankokoinen
kuin keittolevy - tai hieman
suurempi. Suuressa astiassa
voi valmistaa myös pienen
määrän ruokaa.
Käytä tiiviisti sulkeutuvaa
kantta. Ilman kantta sähköä
kuluu yli kolminkertainen
määrä.
Säästä vettä. Keitä perunat ja
vihannekset 1-2 dl:ssa vettä.
Käytä 1 dl vettä pienellä
keittolevyllä. Käytä 2 dl vettä
isolla keittolevyllä.
Alenna tehoa heti, kun ruoka
kiehuu.
Valitse oikea teho. Aloita
suurimmalla teholla, ja laske sitä
juuri niin alas, ettei ruoka lakkaa
kiehumasta.
Käytä jälkilämpöä hyväksesi:
Väännä keittolevy pois päältä 5
minuuttia ennen keittoajan
loppumista.
Käytä lämmintä keittolevyä
seuraavan annoksen keittämiseen.
Sulata ruoka jääkaapissa.
Pataruoan valmistus keittolevyllä
uunin sijasta säästää energiaa.
15
Uuni
Älä koskaan aseta
alumiinifoliota, leivinpeltiä tai
uunipannua suoraan uunin
pohjalle. Uunin pohjan emali
saattaa vaurioitua
ylikuumenemisesta.
Uuni kuumenee käytössä. Pidä
silmällä lapsia.
Uunin käyttö
Aseta haluamasi uunintoiminto
kääntämällä uunin
toimintoväännintä sekä lämpötila
kääntämällä uunin lämpötilan
väännintä.
Uunin toimintovääntimessä on
seuraavat toiminnot:
"0" Virta kytketty pois uunista
Kiertoilma
Ylä-/alalämpö
Alalämpö
Gratinointi/kiertoilmagrillaus
Grillaus
Pizza-/piirakkatoiminto
16
Uunin lämpötilan vääntimessä on
seuraavat merkinnät:
"0" Uuni ei lämpene
50-275˚C Lämpötilan asetukset.
Lieden punainen
merkkivalo syttyy, kun
asetat lämpötilan ja
sammuu, kun asetettu
lämpötila on saavutettu.
Kiertoilma
Ylä- ja alavastukset sekä puhaltimen
ympärillä oleva vastus lämmittävät
uunin. Lämmin ilma kiertää uunissa.
Ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa
voidaan käyttää kahta leivinpeltiä
yhtä aikaa, jolloin kokonaispaistoaika
lyhenee.
Varmista, että peltien väliin jää tilaa,
j
otta ilma pääsee kiertämään vapaasti
j
a leivonnaisilla on tilaa nousta
paistamisen aikana.
Lämpötila voi olla 15…20%
matalampi kuin paistettaessa ylä-
/alalämmöllä. Leivottaessa uuni
täytyy esikuumentaa, mutta muiden
ruokien paistamisessa voidaan aloittaa
kylmästä uunista.
HUOM! Kiertoilmaa ei suositella
leivonnaisille, jotka vaativat korkean
lämpötilan ja lyhyen paistoajan. Liian
korkeassa lämpötilassa leivonnaiset
ruskistuvat epätasaisesti. (Ks. lisää
kohdasta "Neuvoja ja vinkkejä".)
17
Ylä-/alalämpö
Ylä- ja alavastukset ovat toiminnassa.
Ylä-/alalämpöä voidaan periaatteessa
käyttää kaikessa ruoanlaitossa ja
leivonnassa. Lopputulokseen
vaikuttavat kuitenkin valittu
lämpötila, vuokien materiaali ja väri.
Käytettäessä paistamiseen vaaleita
alumiinivuokia pohja saa enemmän
väriä, kun vuoka asetetaan leivinpellin
päälle uuniritilän sijasta.
Lämpötilan esiasetus on 200˚C.
Infrathermgrillaus
Infrathermgrillauksessa yhdistyvät
kiertoilma ja grillaus.
Grillivastus on toiminnassa
ruskistusta varten samalla, kun
puhallin kierrättää lämmintä ilmaa
uunissa. Käytettäessä
Infrathermgrillausta lämpötila voi olla
15…20% matalampi kuin ylä-
/alalämmöllä. Infrathermgrillauksen
yhteydessä käytetään leivinpeltiä.
Infrathermgrillaus sopii gratinointiin
j
a ruoanlaittoon, kun ruoan pinnan on
tarkoitus ruskistua esim.
perunagratiini, raakana paistetut
perunat. Sopii mainiosti "korkeiden"
ruokien paistamiseen, esim.
j
oulukinkku, jonka pitää ruskistua
ympäriinsä.
Infrathermgrillausta ei voi käyttää
leivontaan.
18
Pizza-/piirakkatoiminto
Tässä toiminnossa on yhdistetty
voimakas alalämpö ja matala
ylälämpö. Voimakkaan alalämmön
ansiosta pizzojen ja piirakoiden
pohjista tulee rapeita.
Murotaikinapiirakkaa paistettaessa
pohjaa ei tarvitse esipaistaa.
Matalampi ylälämpö tekee pinnasta
pehmeän mutta ruskistuneen. Pizza-
/piirakkatoimintoa käytettäessä uuni
on esikuumennettava. Uuni
kuumenee 200˚C:een noin 20
minuutissa. Käytä aina ohjeessa
suositeltua paistolämpötilaa ja -
aikaa. Aseta paistettavat ruoat
leivinpellille ja aseta pelti 3.
kannattimille. Paistolämpömittaria
ei voi käyttää yhdessä pizza-
/piirakkatoiminnon kanssa.
Toiminnon lämpötilan esiasetus on
200˚C. Voit muuttaa lämpötilaa
painikkeilla ja .
19
Leivonta/ruoanlaitto
Lämpötilavaihtelut ja/tai
epätasaisesti leivinpellille asetetut
leivonnaiset saattavat aiheuttaa
peltien vääntymistä. Näin käy
etenkin valmistettaessa pakastettuja
pizzoja, ranskanperunoita jne.
Kokeile kakkujen kypsyyttä
noin viisi minuuttia ennen
paistoajan loppumista, jotta
voit vielä muuttaa
paistoaikaa. Paistotulokseen
vaikuttavat itse ruokaohjeen
lisäksi vuokien materiaali,
väri, muoto ja koko.
Paistaessasi vaaleissa vuoissa tai
lasi- ja keramiikkavuoissa on ne
asetettava leivinpellille. Tummat
metallivuoat voidaan asettaa
uuniritilälle.
Perinteisellä ylä-/alalämmöllä pinta
ruskistuu tasaisesti.
Kiertoilmalla
paistaminen/ruoanlaitto on
taloudellisempaa, mutta ruoka ei
ruskistu tasaisesti. Parhaimman
lopputuloksen saat, kun asetat ruoan
siten, että ilman kierto ei esty, esim.
pullat tms. suoriin, tasaisiin riveihin.
Patongit ja muut pitkulaiset
leivonnaiset on asetettava päät
takaseinää ja luukkua kohti.
Kiertoilmalla ei voi paistaa paljon
sokeria sisältäviä leivonnaisia, joiden
paistolämpötila on korkea ja
paistoaika lyhyt. Pikkuleivät
paistuvat siten parhaiten perinteisellä
ylä-/alalämmöllä.
Kiertoilmalla voit valmistaa
useampia ruokia yhtä aikaa, esim.
alku-, pää- ja jälkiruoan. Tällöin
täytyy vain valita ruoat, jotka
vaativat saman lämpötilan.
Gratinointi/kiertoilmagrillaus
soveltuu hyvin gratiinin ja muiden
pinnalta ruskistettavien ruokien
valmistamiseen, esim. perunagratiini,
uunissa paistetut perunat jne.
Gratinointia/kiertoilmagrillausta ei
voi käyttää leivonnassa.
20
200
225
190-200
175-200
200-225
210-225
190-200
200
225
175-190
150-175
175-200
100
175
3
3
1
1
2-3
3
2
3
3
1-2
1
3
3
3
12-15
8-12
35-40
50-60
10-15
8-10
18-25
12-15
5-8
35-45
50-60
10-15
50-60
5-8
Ruokaleivät
Tummat annosleivät
Vaaleat annosleivät
Kuohkeat limput,
vuokaleivät
Tiiviit limput
Reikäleivät, teeleivät
Pullataikinaleivonnaiset
Pikkupullat
Pitkot, kranssit
Sokerikakut
Muffinit
Kääretorttu
Sokerikakku,
kuohkea**
Sokerikakku, tiivis**
Pikkuleivät
Murotaikinapikkuleivät
Marengit
Piparkakut
Leivontataulukko
2+5
2+5
1+4
1+4
2+5
2+5
2
2+5
2
1
2+5
2+5
2+5
170-190
190-200
175-185
160-185
170-190
180-190
180-190
175-190
Ei sovellu
165-180
150-160
165-185
100
165
12-15
10-14
40-45
60-75
15-20
10-15
20-25
15-20
35-45
50-60
10-16
50-60
7-10
J
os käytät uunipannua, se on asetettava annetuista kannatinvaihtoehdoista
korkeammalle, koska se on syvempi kuin tavallinen leivinpelti.
**Jos käytät tummaa vuokaa, aseta se aina uuniritilälle ja kannattimille
2. Valitse lämpötilaksi 160…180˚C.
˚C ˚C
Leivonta Ylä-/alalämpö Kiertoilma
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52

AEG 5020F-W Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja

muilla kielillä