taikinaksi. Anna taikinan kohota
kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina paloihin, pyörittele palat
sämpylöiksi ja aseta voidellulle
leivinpellille tai ammattilaispellille
(lisävaruste). Anna sämpylöiden kohota
vielä noin 25 minuuttia.
Leikkaa sämpylöihin ennen paistamista
ristinmuotoinen viilto. Sirottele päälle
unikon-, kuminan- tai seesaminsiemeniä.
• Paistoaika: 35 minuuttia
• Kannatintaso: 2
Kala
Ainekset:
• 600 - 700 g haukea, kuhaa, lohta tai
meritaimenta
• 150 g juustoraastetta
• 250 ml kermaa
• 50 g korppujauhoja
• 1 tl rakuunaa
• hienonnettua persiljaa
• suolaa, pippuria
• sitruunaa
• voita
Valmistustapa:
Ripottele kalafileiden päälle
sitruunamehua ja jätä ne marinoitumaan
joksikin aikaa. Taputtele sitten liika mehu
pois talouspaperilla. Mausta kalafileet
suolalla ja pippurilla molemmilta puolilta.
Aseta kalafileet sen jälkeen voideltuun
uunivuokaan.
Sekoita juustoraaste, kerma,
korppujauhot, rakuuna ja silputtu persilja.
Levitä sekoitus välittömästi kalafleiden
päälle ja aseta lopuksi pieniä voinokareita
päälle.
• Paistoaika: 35 minuuttia
• Kannatintaso: 2
Höyrytetty kala (taimen)
Ainekset:
• 4 taimenta, 250 - 300 g kappale
• sitruunamehua, pippuria, suolaa
Valmistustapa:
Pese taimenet hyvin sisältä- ja ulkoapäin,
pirskottele niiden päälle sitruunamehua,
mausta ja aseta ne ruostumattomaan
teräsastiaan, jossa on lävistetyt lisäosat.
Aseta 2 taimenta astiaa kohti. Tarjoile
paahdettujen mantelilastujen kera.
Höyrytetty taimen: Ennen taimenien
asettamista ruostumattomaan ja siivilällä
varustettuun teräsastiaan, kaada kuumaa
vettä ja viinietikkaa niiden päälle.
• Paistoaika: 25 minuuttia
• Kannatintaso: 3
Luumupiilot
Ainekset:
Taikina (aineksien on oltava
huoneenlämpöisiä):
• 125 ml maitoa
• 20 g sokeria
• 1 pieni pakkaus kuivahiivaa (noin 8 g)
• 300 g vehnäjauhoja
• 30 g sokeria
• 30 g voita
• 1 munankeltuainen
• 1 kananmuna
• 1 pakkaus vaniljasokeria (noin 8 g)
• pienen sitruunan kuori
• luumuhilloa
Kypsennyksen jälkeen:
• 50 g voita
• 50 g jauhettuja unikonsiemeniä
• tomusokeria
Muu:
• voideltu vuoka
Valmistustapa:
Laita maito ja sokeri kattilaan ja lämmitä
varovasti liedellä. Lisää kuivahiiva ja
sekoita. Anna seoksen levätä noin 30
minuuttia. Sekoita vehnäjauhot, sokeri,
voi, munankeltuaiset, kananmuna,
vaniljasokeri ja pienen sitruunan kuori
kulhossa. Lisää maito ja hiiva ja vaivaa
taikinaksi. Peitä taikina liinalla ja anna sen
nousta vielä 45 minuuttia. Ota taikinasta
lusikalla nokareita (noin 80 g), litistä
kädellä ja aseta täytteeksi yksi
teelusikallinen luumusosetta. Vedä
taikinan reunat ylös, peitä täyte taikinalla
3