Uunissa on neljä kannatintasoa.
Kannatintasot on numeroitu alhaalta
ylöspäin kuten kuvassa.
Sisään liu'utettavat osat on aina työn-
nettävä kunnolla paikalleen (katso kuva).
Älä aseta astioita ja patoja suoraan uunin
pohjalle.
Kiertoilma
Ruoka kypsennetään esilämmitetyllä ilmalla,
jota uunin takaseinässä oleva puhallin työn-
tää tasaisesti ympäri uunia.
Lämpö saavuttaa kaikki uunin osat tasaisesti
ja nopeasti. Tämä merkitsee, että voit kyp-
sentää samanaikaisesti eri tyyppisiä ruokia
uunin eri tasoilla.
Tämän toiminnon etuja ovat:
– Esilämmitys käy nopeammin
Koska uuni saavuttaa nopeasti vaaditun
lämpötilan, tavallisesti sitä ei tarvitse esi-
lämmittää. Saatat havaita, että kypsennys-
aikaan täytyy kuitenkin lisätä 5-7 minuuttia.
Resepteissä, jotka vaativat korkeampia
lämpötiloja, kuten leipä, leivonnaiset, tee-
leivät, kohokkaat jne., saat aikaan parhaan
tuloksen esilämmittämällä uunin.
– Alhaisempi lämpötila
Kiertoilmakypsennys vaatii yleensä alhai-
semman lämpötilan kuin perinteinen
ruoanvalmistus.
Noudata kypsennystaulukossa näkyviä
lämpötiloja. Muista alentaa lämpötiloja
noin 20-25 °C, kun käytät omia, perintei-
seen ylä- ja alalämpökypsennykseen tar-
koitettuja reseptejä.
– Tasainen leivontalämpö
Kiertoilmauunissa lämpö jakautuu tasai-
sesti kaikille kannatintasoille. Se tarkoittaa,
että useita eriä samaa ruokaa voidaan kyp-
sentää uunissa samanaikaisesti. Ylemmäl-
lä tasolla ruoka kuitenkin voi ruskistua hie-
man nopeammin kuin alemmalla.
Tämä on täysin normaalia. Eri ruokien
tuoksut eivät sekoitu.
Ylä- ja alalämpö
– Keskimmäinen kannatintaso takaa par-
haan lämmön jakautumisen. Jos haluat
ruskeamman pohjan, aseta kakut ja lei-
vonnaiset alemmalle tasolle. Pinnan rus-
kistumisen lisäämiseksi voit nostaa tasoa.
– Leivinpeltien ja vuokien materiaali ja pinta-
käsittely vaikuttavat ruoan pohjan ruskis-
tumiseen. Emaloidut, tummat, raskaat tai
tarttumattomat astiat lisäävät pohjan rus-
kistumista, kun taas lasiastiat, kirkas alu-
miini tai kiillotettu teräs heijastavat lämpöä
ja pohja ruskistuu vähemmän.
– Aseta ruoka aina keskelle ritilää, jotta se
ruskistuu tasaisesti.
– Laita ruoat sopivan kokoisiin astioihin, jotta
ruoka ei kiehu tai läiky yli uunin pohjalle.
Näin helpotat puhdistusta.
– Älä laita astioita, pannuja tai leivinpel-
tejä suoraan uunin pohjalle . Pohja tulee
hyvin kuumaksi, ja tästä voi seurata vahin-
koja. Tässä toiminnossa lämpö tulee sekä
ylä- että alavastuksista. Voit siis valmistaa
ruokaa yhdellä tasolla. Toiminto sopii eri-
tyisesti ruoille, jotka vaativat pohjan hyvää
ruskistumista, kuten piirakat ja paistokset.
Myös gratiinit, lasagnet ja lihalaatikot, jotka
vaativat hyvää pinnan ruskistamista, kypsy-
vät hyvin perinteisessä uunissa.
Ylä- ja alalämpötoiminnon käyttö:
1. Käännä uunin toimintojen valintakytkin
ylä- ja alalämpötoiminnon asentoon
.
2. Aseta haluamasi lämpötila lämpötilan
säätökytkimellä.
Alalämpövastus
Tämä toiminto sopii erityisen hyvin paistet-
taessa kakkuja ja leivonnaisia sekä piiraiden
ja paistosten loppukypsennyksessä, kun ha-
lutaan varmistaa, että ne ovat kypsyneet läpi
asti.
Lämpötilavääntimen lamppu palaa, kun-
nes oikea lämpötila on saavutettu. Sen
jälkeen merkkivalo syttyy ja sammuu, mi-
kä ilmaisee lämpötilan ylläpitämistä.
6 progress