24
• Perinteistä uunia käytettäessä uunin avaamista
yritetään tavallisesti välttää mahdollisimman paljon.
Mikroaaltouunia käytettäessä tästä ei tarvitse
huolehtia: luukun avaaminen ei aiheuta merkittävää
energia- tai lämpöhäviötä. Toisin sanoen voit avata
mikroaaltouunin luukun ja tarkistaa ruuan kypsyyden
niin usein kuin haluat.
Tärkeitä ruuan kypsennystä koskevia turvaohjeita
• Jos lämmität mikroaaltouunissa vauvanruokaa
tai nestettä tuttipullossa, sekoita aina ruokaa tai
nestettä ja tarkista sen lämpötila huolellisesti ennen
syöttämistä. Näin lämpö jakautuu ruokaan tai
nesteeseen tasaisesti eikä lapsi saa palovammoja.
Älä laita tuttipullon korkkia ja/tai tuttiosaa
mikroaaltouuniin.
• Jotkin ruoka-aineet voivat hiiltyä ja savuta, jos niitä
kuumennetaan liian kauan. Jos näin käy, pidä luukku
suljettuna ja katkaise mikroaaltouunista virta.
• Jotkin vähän vettä sisältävät ruoka-aineet, kuten
suklaapalat tai makeat täytetyt leivonnaiset, on
kuumennettava varovasti. Muutoin ruoka voi
pilaantua tai rikkoa astian.
RUUANVALMISTUKSESSA KÄYTETTÄVÄT VÄLINEET
Varmista ennen ruuanvalmistuksen aloittamista, että
astiat on valmistettu oikeasta materiaalista. Jotkin
muovityypit voivat pehmetä ja muuttaa muotoaan,
ja jotkin keramiikkatyypit voivat haljeta (etenkin
kuumennettaessa pieniä ruokamääriä).
Voit kokeilla seuraavasti, sopiiko astia mikroaaltouuniin:
• Aseta astia mikroaaltouuniin.
• Aseta astiaan lasi, joka on puolillaan vettä.
• Käynnistä mikroaaltouuni ja anna sen käydä 15–30
sekuntia täydellä teholla.
• Jos astia on kosketettaessa erittäin kuuma, älä käytä
sitä mikroaaltouunissa.
Kun valmistat ruokaa mikroaaltouunissa, käytä mieluiten
seuraavia astioita ja materiaaleja:
• Lasit ja lasikulhot.
• Keramiikka (lasitettu ja lasittamaton). Ruoka pysyy
kauemmin kuumana lasitetussa keramiikka-astiassa
kuin muissa astioissa.
• Muoviastiat. Muoviastioita voi käyttää moniin
lämmitystarkoituksiin. Varoitus! Mikroaaltouunissa
EI saa käyttää melamiinista, polyeteenistä tai
fenolimuoveista valmistettuja muoviastioita.
• Posliini. Mikroaaltouunissa voi käyttää kaikenlaista
posliinia, mutta suositeltavinta on käyttää
tulenkestävää posliinia.
• Tulenkestävät kannelliset astiat. Lasiastiat, joiden
kansi sulkeutuu niin tiiviisti, ettei höyryä pääse ulos,
sopivat ihanteellisesti vihanneksille ja hedelmille,
joihin ei lisätä vettä (kypsennysaika saa olla kuitenkin
enintään 5 minuuttia).
• Paistoastiat. Käytä ruskistavia paistoastioita erittäin
varoen. Älä koskaan kuumenna paistoastiaa
lasialustalla kauempaa kuin 5 minuuttia. Aseta
paistoastian ja lasialustan väliin sopiva eriste,
esimerkiksi kuumuutta kestävä lautanen. Näin
lasialusta ei ylikuumene.
• Mikroaaltouunin paistokelmua voi käyttää etenkin
keittoja, kastikkeita tai pataruokia kypsennettäessä
sekä ruokaa sulatettaessa. Paistokelmua voi myös
käyttää löysästi ruuan ympärillä, jolloin roiskuva
rasva ei likaa uunia.
• Talouspaperi sopii kypsennykseen erinomaisesti, sillä
se imee kosteutta ja rasvaa. Esimerkiksi pekonia voi
laittaa kerroksittain talouspaperin väliin. Näin pekoni
kypsyy kauttaaltaan rapeaksi, koska se ei makaa
omassa rasvassaan. Kotona leivotun leivän voi
ottaa suoraan pakastimesta, kääriä talouspaperiin ja
lämmittää mikroaaltouunissa.
• Märkä talouspaperi sopii hyvin kalalle tai
vihanneksille. Ruuan peittäminen estää sitä
kuivumasta.
• Rasvatiivis leivinpaperi. Kala ja suuret vihannekset,
kuten kukkakaali tai maissintähkät, voi kääriä
märkään rasvatiiviiseen leivinpaperiin.
• Paistopussit sopivat erinomaisesti lihalle, kalalle
ja vihanneksille. Älä koskaan sulje paistopussia
metallisulkimella. Sulje pussi puuvillanauhalla. Tee
pussiin pieniä reikiä ja aseta se mikroaaltouuniin
lautasen tai lasiastian päälle.
Tärkeää!
Kun valmistat ruokaa mikroaaltouunissa, älä käytä
seuraavia astioita ja välineitä:
• Tiiviit lasiastiat tai pullot, joissa on pieni aukko, koska
ne voivat räjähtää.
• Tavalliset lämpömittarit.
• Alumiinifolio tai folioastiat, koska mikroaallot eivät
läpäise niitä eivätkä kypsennä ruokaa.
• Kierrätyspaperi, sillä se saattaa sisältää pieniä
metallisiruja, jotka voivat aiheuttaa kipinöitä ja/tai
tulipalon.
• Suljetut rasiat tai astiat, joissa on tiiviit kannet, koska
syntyvä ylipaine voi räjäyttää ne.
• Metallisulkimet tai muut kannet tai kalvot, jotka
sisältävät metallilankoja. Poista metallia sisältävät
osat, koska ne voivat aiheuttaa kipinöitä.
• Metallikulhot, -astiat ja -pakkaukset, jos niitä
ei ole varta vasten tarkoitettu käytettäviksi
mikroaaltouuneissa. Mikroaallot eivät läpäise
metalliastioita ja lämmitä ruokaa vaan heijastuvat
niistä takaisin.
• Lautaset, astiat ja kulhot, joissa on metalli-, kulta-
ja hopeakoristeita. Nämä astiat voivat hajota ja/tai
aiheuttaa kipinöitä uunissa.
PUHDISTUS
Puhdista mikroaaltouuni seuraavien ohjeiden mukaisesti:
• Katkaise mikroaaltouunista virta ja irrota pistoke
pistorasiasta ennen puhdistusta.
• Älä koskaan puhdista mikroaaltouunin sisä- tai
ulkopintaa hankaavilla puhdistusaineilla, teräsvillalla
tai muilla voimakkailla puhdistusmateriaaleilla, sillä
ne voivat naarmuttaa pintoja.
• Puhdista uuni lämpimään veteen kostutetulla liinalla
ja lisää liinaan puhdistusainetta, jos uuni on erittäin
likainen.
• Huolehdi, ettei tuuletusaukkoihin pääse vettä.
manual.indd 24manual.indd 24 08/04/05 11:14:4708/04/05 11:14:47