Zanussi ZYB380X Ohjekirja

Kategoria
Mixer/food processor accessories
Tyyppi
Ohjekirja
ZYB 380
Bruksanvisning
Inbyggnadsugn
Käyttöohje
Uuni
2
3
Tack för att du valt en produkt ifrån oss.
Vi hoppas att du får stor nytta av dina nya produkt och vi hoppas att du även i fortsättningen väljer
hushållsprodukter ifrån oss.
Läs noga igenom denna bruksanvisning och spara den som referensdokument under produktens
livslängd. Om produkten byter ägare skall också bruksanvisningen överlämnas till den nya
användaren.
4
Svenska
Viktig säkerhetsinformation
Det är mycket viktigt att bruksanvisningen hålls tillgänglig tillsammans med apparaten för framtida
referens. Om apparaten säljs eller överlåts till en annan ägare, eller om du flyttar och låter apparaten
vara kvar, se till att bruksanvisningen medföljer apparaten så att den nya ägaren kan studera hur
apparaten fungerar och ta del av relevanta varningar. Dessa varningar är till för allas säkerhet. Du
måste läsa dem noggrant innan du installerar eller använder apparaten.
Installation
z Allt installationsarbete måste utföras av en behörig
elektriker eller annan kompetent person.
z Installationen och de initiala justeringarna av din
ugn MÅSTE utföras av behörig personal enligt
gällande bestämmelser. Specifika
installationsanvisningar för installatören ges i denna
bruksanvisning.
Under användningen
z Denna apparat är konstruerad enbart för tillagning
av mat och får inte användas för några andra
ändamål.
z Håll dig på avstånd från ugnen när du öppnar
ugnsluckan under tillagning, eller när maten
är klar, så att du inte står i vägen för den ånga
eller värme som kan strömma ut när du öppnar
luckan.
z Det är farligt att ändra specifikationerna eller att
modifiera produkten på något sätt.
z Ugnar blir mycket heta under användning och
fortsätter att vara varma länge efteråt. Var försiktig
och se till att du inte kommer åt värmeelementen
inuti ugnen.
z Var noga med att alltid ställa alla reglage i “från”-
läge när ugnen inte skall användas.
z Av hygieniska skäl och säkerhetsskäl är det viktigt
att denna apparat alltid hålls ren. Ansamling av fett
och matrester kan orsaka brandtillbud.
z Klä aldrig någon del av ugnen med aluminiumfolie.
z Insatser (i förekomande fall) skall inte rengöras
med något annat än tvållösning.
z Använd aldrig ånga eller ånggenererande maskiner
för att rengöra ugnen.
z Vid rengöring av luckans glas får inga repande
rengöringsmedel, svinto eller den gröna Scotch-
Brite användas eftersom dessa kan ge repor i
glaset.
z Innan du utför någon form av rengöring eller
underhåll på ugnen, stäng alltid av ugnen, koppla
bort den från elnätet och vänta tills den kallnat.
z Var noga med att sätta in hyllorna på rätt sätt.
z Denna ugn (även om den kopplas till en elektrisk
spishäll) är tillverkad för att anslutas till en 1-fasig
nätspänningsmatning på 230 V med neutral leda-
re.
Personersäkerhet
z Denna ugn är avsedd att användas av vuxna
personer. Låt inte barn leka med ugnen eller dess
reglage.
z Denna produkt är inte avsedd att använda av barn
eller andra personer vars fysiska, känslomässiga
eller mentala status eller brist på erfarenhet och
kunskap förhindrar dem från att använda produkten
säkert. Översikt eller instruktion av en ansvarig
person är nödvändigt för att säkerställa säker
användning av produkten.
z Barn måste alltid bevakas så att de inte kommer
åt ugnens heta ytor eller kommer för nära ugnen
när den används, eller innan den har kallnat efter
användning.
5
z Under tillagning och grillning blir ugnsluckan och
närliggande ytor mycket heta. Var noga med att
hålla dina barn på säkert avstånd från ugnen när
den används. När du ansluter andra apparater till
ett eluttag nära ugnen, se noga till att kablarna inte
kommer i kontakt med ugnens heta ytor eller fastnar
i ugnsluckan.
Teknisk hjälp
z Service på denna ugn får endast utföras av en
auktoriserad serviceverkstad. Endast
originalreservdelar får användas för reparationer.
z Du får inte under några omständigheter försöka
reparera ugnen på egen hand. Reparationer som
utförs av personer utan erfarenhet och utbildning
kan orsaka personskador och allvarliga
felfunktioner. Kontakta vår lokala serviceavdelning.
Begär alltid att originalreservdelar skall användas
för reparationer.
Symbolen
på produkten eller emballaget anger
att produkten inte får hanteras som hushållsavfall. Den
skall i stället lämnas in på uppsamlingsplats för
återvinning av el- och elektronikkomponenter. Genom
att säkerställa att produkten hanteras på rätt sätt bidrar
du till att förebygga eventuellt negativa miljö- och
hälsoeffekter som kan uppstå om produkten kasseras
som vanligt avfall. För ytterligare upplysningar om
återvinning bör du kontakta lokala myndigheter eller
sophämtningstjänst eller affären där du köpte varan.
6
Viktig säkerhetsinformation 4
Beskrivning av apparaten 7
Råd före första användning 8
Elektrisk ugn 9
Råd och tips om ugnens användning 12
Tillagningstabeller 15
Rengöring och underhåll 18
Rengöring av ugn av pyrolysemalj 19
Felsökning 24
Tekniska data 24
Anvisningar till installatören 25
Inbyggnad 26
Garanti/Kundtjänst 27
Europa-Garanti 28
Innehåll
Vägledning till användning av
bruksanvisningen
Säkerhetsanvisningar
Anvisningar om hur en procedur
skall utföras steg för steg
Råd och tips
)
Denna apparat uppfyller kraven enligt
följande EG-direktiv:
- 2006/95 (Lågspänningsdirektiv),
- 89/336 (Direktiv om elektromagnetisk
kompatibilitet),
- 93/68 (Allmänna direktiv)
och påföljande ändringar.
7
Beskrivning av apparaten
Kontrollampa för
termostaten
Tidur
Kontrollpanel
Ugnens insida
1 - 4 nivåer i ugnen
5 Grill
6 Fläktturbin
7 Ugnslampa
4
3
2
1
5 76
Termostat
Funktionsväljare
8
Första rengöring
Ta ut tillbehören och diska dem i vatten med lite
diskmedel. Se till att de sköljs och torkas noga.
Första användning
Före den första användningen av
ugnen, värm upp den tom en gång för
att ta bort lukten från
värmeisoleringen och de
skyddsfetter som använts vid
tillverkningen.
Se till att rummet har tillräcklig
ventilation (kontrollerad mekanisk
fläkt i drift eller ett öppet fönster).
Tillvägagångssätt
1. Ta ut alla tillbehör från ugnen.
2. Ta bort reklametiketter och självhäftande
etiketter (utom apparatens märkskylt)
som kanske sitter på apparatens framsida.
3. Värm ugnen genom att ställa
ugnskommandot på läge “Tillagning med
varmluft” och termostaten på 250°C
för att ta bort lukten från värmeisoleringen.
4. Välj tillagningstid genom att vrida tiduret
i klockans riktning till högsta läge (180
minuter) sedan i motsatt riktning till läge 30
minuter.
Detta tillvägagångssätt bör upprepas med
funktionen “Varmluftsgrillning” i cirka
5 - 10 minuter .
Under uppvärmningen ryker det från ugnen.
Vädra rummet ordentligt för att förhindra lukt och
rökutsläpp.
Obs! För att sätta i gång ugnen måste
tillagningstiden obligatoriskt
programmeras.
Råd före första användning
)
För att öppna ugnsluckan, ta alltid
tag i mitten av handtaget .
9
Elektrisk ugn
Funktionsväljare
Ugnens funktionsvred kan ha följande symboler
och funktioner.
0 FRÅN-läge
Ugnslampa - Denna belysning av
ugnsutrymmet kan tändas när som helst.
Konventionell tillagning - Värmen
kommer från både det övre och det undre
elementet, vilket ger en jämn uppvärmning
i ugnen.
Tillagning med varmluft -
värmeelementen i taket och i botten värmer
upp ugnsrummet och fläkten ser till att luften
cirkulerar i ugnen. Denna funktion är lämplig
vi bakning av småkakor samt pizzor och
bakverk med hög fuktighet.
Endast inre grillelement - Kan använ-
das för att grilla små matmängder.
Varmluftsgrillning – Grill och varmluft -
Varmluftsgrillning.För denna
tillagningsfunktion ärmaximal temperatur
200°C.
Övre värmeelement - Värmen kommer
endast från det övre värmeelementet.
Pyrolysrengöring av ugnen - Under
rengöringen bränns restsmuts i ugnen till
aska som lätt kan torkas upp när ugnen är
kall.
Obs! Om tiduret står på "0", kan ugnen
inte sättas i gång. För att sätta i gång ugnen
måste tillagningstiden obligatoriskt
programmeras.
10
Termostatvred
Med termostatvredet, medurs, väljs en temperatur
mellan 50 °C och 250°C.
Kontrollampa för termostaten
När ugnstemperatur har valts, tänds denna lampa
och fortsätter att lysa tills ugnen har uppnått vald
temperatur. Därefter tänds och släcks lampan
samtidigt med termostaten som en indikation på
hur temperaturen hålls.
Tiduret
Det styr ugnens automatstopp när den tid som
angavs i början av tillagningstiden är ute (högst
180 minuter).
Tillvägagångssätt
1. Ställ funktionsväljaren och termostaten på
önskade lägen beroende på tillagning.
2. Ange nödvändig tillagningstid genom att vrida
tiduret i klockans riktning till läge 180 minuter
och därefter i motsatt riktning till önskad tid.
3. När den angivna tiden är ute, ringer en
ljudsignal .
Ugnen stängs av automatiskt och tiduret står
på "0".
Obs! När tiduret står på "0", kan ugnen
inte sättas i gång. För att sätta i gång
ugnen, måste en tillagningstid obligatoriskt
programmeras.
Vid slutet av tillagningstiden ställ
tillbaka ugnens funktionsväljare och
termostaten på läge "Av".
När den programmerade tillagningstiden är ute,
stannar ugnen automatiskt och tiduret står på "0".
Ställ termostaten på "Av" z och därefte
funktionsväljaren på "0".
Lampan tänds så snart som funktionsväljaren
vrids på. Ugnen är belyst under hela
tillagningstiden.
)
11
Kylfläkt för kontrollpanelen
Kylfläkten har till uppgift att kyla av ugnens
manöverpanel, vred samt ugnsluckans handtag.
Luft strömmar ut mellan manöverpanelen och
ugnsluckans handtag. För att säkerställa tillräcklig
avkylning fortsätter fläkten att köra efter det att
ugnen släcks och fram tills att ugnen har uppnått
normal temperaturnivå.
Säkerhetstermostat
För att undvika överhettning på grund av felaktig
användning av ugnen, eller en defekt komponent,
är ugnen utrustad med en säkerhetstermostat som
vid behov kopplar bort strömmen. Ugnen
återställs automatiskt när temperaturen har sjunkit
till normala värden. Om termostaten utlöses p.g.a.
att du använt ugnen på ett felaktigt sätt behöver
du bara vänta en stund tills ugnen har kallnat.
Sedan kan du använda ugnen igen. Om däremot
termostaten utlöses p.g.a en defekt komponent
skall du kontakta vår serviceavdelning.
12
Råd och tips om ugnens användning
Ha alltid ugnsluckan stängd när
ugnen används för matlagning.
Ugnen är utrustad med ett exklusivt system som
skapar en naturlig luftcirkulation och en konstant
återcirkulation av ånga.
Detta system gör det möjligt att ångkoka maten
och hålla rätterna mjuka inuti och knapriga utanpå.
Dessutom reduceras tillagningstiden och
energiförbrukningen till ett minimum. Under
tillagningen kan ånga bildas som strömmar ut när
ugnsluckan öppnas. Detta är helt normalt.
Obs! Håll dig på avstånd från ugnen
när du öppnar ugnsluckan under
tillagning, eller när maten är klar, så
att du inte står i vägen för den ånga
eller värme som kan strömma ut när
luckan öppnas.
När mat värms upp bildas ånga, ungefär
på samma sättsom när du kokar vatten.
Ugnsventilerna släpper ut endel av
ångan. Du bör ändå alltid hålla dig på
avståndfrån ugnen när du öppnar luckan
för att släppa utöverflödig ånga och
värme.Om ångan kommer i kontakt med
kalla ytor utanför ugnen,till exempel en
list, kommer den att kondenseras
ochvattendroppar uppstår. Detta är helt
normalt, och det utgöringet fel.Du
undviker missfärgning genom att
regelbundet torkabort kondens och spill
från alla ytor.
4
3
2
1
13
Övre värmeelement
Värmen kommer endast från ugnens tak, vilket
kan användas för att avsluta tillagningen.
Tillagning med fläkt
Vrid ugnsvredet till symbol och ställ in
önskadtemperatur med termostatvredet.Tillagning
sker med hjälp av uppvärmd luft som blåses
runt insidan av ugnen tack vara en fläkt som
sitter i själva ugnens bakvägg. Värmen når
sålunda alla delar av ugnen jämnt och snabbt,
och det betyder att du samtidigt kantillaga olika
typer av mat på två nivåer. Den varmaluften tar
snabbt bort fuktigheten och hindrar de olika
aromerna och smakerna från att överföras från
en maträtttill en annan. För att uppnå bästa
resultaten, använd de nedersta ugnsfalsarna.
Grillning
Vrid funktionsvredet till önskad symbol och
vrid termostatvredet till önskad temperatur.
Vid grillning av kött eller fisk, stänk några droppar
olja över bitarna och placera dem direkt på
ugnsgallret. Rätt nivå i ugnen beror på kött- eller
fiskbitarnas storlek. Kom ihåg att placera
ugnspannan i den nedre falsen och med lite vatten
i. Detta för att motverka rökbildning och obehaglig
lukt.
Varmluftsgrillning
Vrid funktionsvredet till motsvarande symbol
och vrid termostatvredet till önskad temperatur.
För denna tillagningsfunktion är
maximal temperatur 200°C.
Pyrolys
Pyrolysrengöring av ugnen. Under rengöringen
bränns restsmuts i ugnen till aska som lätt kan
torkas upp när ugnen är kall. Ugnen värms till
omkring 470°C.
För att aktivera pyrolysfunktionen, följ de
instruktioner som lämnas i kapitlet “Rengöring av
ugn av pyrolysemalj”.
Några tips
Baka kakor
Kakor kräver en måttlig temperatur (normalt
mellan 150 °C och 200 °C). Dessutom måste
ugnen förvärmas i cirka 10 minuter.
Ugnsluckan bör inte öppnas förrän åtminstone
tre fjärdedelar av den inställda tillagningstiden har
gått.
Normal mördeg bör tillagas i en form under två
tredjedelar av den totala tiden och sedan garneras
efter behov innan tillagningen avslutas.
Den återstående tillagningstiden beror naturligtvis
på hur du garnerar (sylt, frukt, etc). Se till att
degen eller kakmixen har rätt konsistens eftersom
en alltför fuktig mix förlänger tillagningstiden i
onödan. Rådegen eller mixen skall därför vara
ganska svår att lossa från skeden eller spateln.
Om tre plåtar skall fyllas med kakor och
mördegstårtor samtidigt är det lämpligt att sätta in
en extra plåt mellan de två undre plåtarna.
Konventionell matlagning
Eftersom värmen kommer från både det övre och
det undre elementet är det lämpligast att använda
de mittre hyllnivåerna.
Om tillagningen kräver mer värme på ovansidan
eller på undersidan väljer du nivå med hänsyn
till detta.
14
Tillagning av kött och fisk
Kött som tillagas i ugnen bör väga minst ett kilo för
att inte torka ut för mycket un-der tillagningen.
Mycket magert rött kött som skall lättstekas, dvs.
välstekt på utsidan men mycket saftig (blodig) inuti,
kräver en hög tillagningstemperatur (200 °C -
250 °C).
Vitt kött, fågel och fisk kräver däremot en låg
tillagningstemperatur (150 °C - 175 °C).
Såsingredienserna skall placeras meddetsamma
på plåten endast om tillagningstiden är kort.
Vid längre tillagningstider bör ingredienserna
tillsättas under den sista halvtimmen. Ett enkelt sätt
att kontrollera om köttet är färdigt är att trycka på
köttet med en sked. Om köttet inte ger efter under
detta tryck är köttet färdigt att vändas. För rostbiff
och köttskivor, som inuti skall ha en rödaktig färg,
måste tillagningstiden vara kort.
Köttet kan tillagas på en bakplåt eller direkt på
gallret då måste givetvis en långpanna placeras
undertill för att samla upp saften.
Om du tillagar mycket fet mat, placera köttet direkt
på gallret och gallret ovanför långpannan för att
inte smutsa ned ugnen.
När köttet är klart, låt det ligga i åtminstone 15
minuter innan du skär upp det så att inte köttsaften
sipprar ut.
För att undvika att det bildas för mycket rök i ugnen
under rostning är det lämpligt att hälla lite vatten i
långpannan och — för att förebygga ångbildning
— tillsätta lite mer under tillagningen om vattnet
torkar upp för mycket.
Före servering kan de olika rätterna hållas varma
i ugnen med den lägsta temperaturen inställd.
Obs! - Placera aldrig några föremål direkt
på ugnsbotten och täck inte ugnsbotten
med aluminiumfolie under matlagningen
eftersom detta kan skada ugnens
emaljytor och maten du tillagar.
Placera alltid kokkärl, ugnsformar och
aluminiumfolie på något av ugnens
hyllplan.
Obs! - Var försiktig när du sätter in och
drar utgallret och långpannan så att
inteugnsutrymmets emaljerade yta
skadas.
Tillagningstider
Tillagningstiden varierar beroende på typen av
mat, dess konsistens och dess volym. Vi rekom-
menderar att du är särskilt uppmärksam under
dina första matlagningsexperiment med ugnen
eftersom du här får värdefull erfarenhet av vilka
resultat ugnen ger vid olika inställningar och mat-
rätter.
Denna erfarenhet kan du sedan också använda
för att justera de värden och inställningar som
rekommenderas i tabellerna.
15
Tillagningstabeller
Tillagningstiden inkluderar inte ugnens uppvärmningstid som är ca 10 minuter.
4
3
2
1
4
3
2
1
KAKOR
Vispad deg 2 170 2 (1 och 3)* 160 45 ~ 60 I kakform
Mördeg 2 170 2 (1 och 3)* 160 20 ~ 30 I kakform
Ostkaka på kärnmjölk 1 175 2 165 60 ~ 80 I kakform
Äppelkaka 1 170 2 (1 och 3)* 160 90 ~ 120 I kakform
Strudel 2 180 2 160 60 ~ 80
Mördegsform med sylt
2 190 2 (1 och 3)* 180 40 ~ 45
Fruktkaka 2 170 2 150 60 ~ 70 I brödform
Lätt sockerkaka 1 170 2 (1 och 3)* 165 30 ~ 40 I kakform
Julkaka 1 150 2 150 120 ~ 150 I kakform
Russinkaka 1 175 2 160 50 ~ 60 I brödform
Småkakor 3 170 2 160 20 ~ 35 bakplåt
Kex/skorpor 2 160 2 (1 och 3)* 150 20 ~ 30 bakplåt
Maränger 2 135 2 (1 och 3)* 150 60 ~ 90 bakplåt
Bullar 2/3 210 2 (1 och 3)* 170 25 ~ 35 bakplåt
Petit-chou 2 180 2 170 45 ~ 70 På bakplåt
BRÖD OCH PIZZA
1000 Vitt bröd 1 195 2 185 60 ~ 70 1-2 stycken
500 Rågbröd 1 190 1 180 30 ~ 45 I brödform
500 Småfranska 2 200 2 (1 och 3)* 175 25 ~ 40 6-8 stycken
250 Pizza 2 200 2 200 20 ~ 30 På bakplåt
SUFFLÉER
Pastasufflé 2 200 2 (1 och 3)* 175 40 ~ 50 I form
Grönsakssufflé 2 200 2 (1 och 3)* 175 45 ~ 60 I form
Quiche 1 210 1 190 30 ~ 40 I form
Lasagne 2 200 2 200 25 ~ 35 I form
Cannelloni 2 200 2 200 25 ~ 35 I form
Traditionell
matlagning
Vikt (g)
TYP AV MAT
Nivå
Tillagning med fläkt
ANMÄRKNING
Tillag-
ningstid
(minuter)
Temp.
°C
Nivå
Temp.
°C
Traditionell matlagning och tillagning med fläkt -
(*) Om du behöver tillaga mer än en maträtt samtidigt rekommenderar vi att du placerar rätterna på de nivåer som anges
inom parentes.
16
4
3
2
1
4
3
2
1
KÖTT
1000 Nötkött 2 210 2 175 50 ~ 70 På galler
1200 Griskött 2 210 2 175 100 ~ 130 På galler
1000 Kalvkött 2 210 2 175 90 ~ 120 På galler
1500 Engelsk rostbiff
1500 lättstekt 2 180 2 200 50 ~ 60 På galler
1500 medium 2 180 2 200 60 ~ 70 På galler
1500 välstekt 2 190 2 200 70 ~ 80 På galler
2000 Grisbog 2 190 2 170 120 ~ 150 Med svål
1200 Grislägg 2 180 2 160 100 ~ 120 2 delar
1200 Lamm 2 190 2 175 110 ~ 130 Lår
1000 Kyckling 2 190 2 200 70 ~ 85 Hel
4000 Kalkon 2 180 2 160 210 ~ 240 Hel
1500 Anka 2 175 2 220 120 ~ 150 Hel
3000 s 2 175 1 160 150 ~ 200 Hel
1200 Kanin 2 190 2 175 60 ~ 80 Skuren i bitar
1500 Hare 2 190 2 175 150 ~ 200 Skuren i bitar
800 Fasan 2 190 2 175 90 ~ 120 Hel
Köttfärslimpa 2 180 2 170 tot. 150 I brödform
FISK
1200 Forell/havsruda 2 190 2 (1 och 3)* 175 40 ~ 55 3-4 fiskar
1500 Tonfisk/lax 2 190 2 (1 och 3)* 175 35 ~ 60 4-6 filéer
Traditionell
matlagning
Vikt (g)
TYP AV MAT
Nivå
ANMÄRKNING
Tillag-
ningstid
(minuter)
Temp. °C
Nivå
Temp. °C
Traditionell matlagning och tillagning med fläkt
(*) Om du behöver tillaga mer än en maträtt samtidigt rekommenderar vi att du placerar rätterna på de nivåer som anges inom
parentes.
Tillagning med fläkt
17
Köttskivor 4 800 3 250 12 ~ 15 12 ~ 14
Biffstek 4 600 3 250 10 ~ 12 6 ~ 8
Korv 8 3 250 12 ~ 15 10 ~ 12
Fläskkotletter 4 600 3 250 12 ~ 16 12 ~ 14
Kyckling (halvor) 2 1000 3 250 30 ~ 35 25 ~ 30
Kebab 4 3 250 10 ~ 15 10 ~ 12
Kyckling (bröst) 4 400 3 250 12 ~ 15 12 ~ 14
Hamburgare 6 600 3 250 10 ~ 15 8 ~ 10
Fisk (filéer) 4 400 3 250 12 ~ 14 10 ~ 12
Smörgåsar 4-6 3 250 5 ~ 7
Rostad bröd 4-6 3 250 2~4 2 ~ 3
Grillning
Över-
sida
°C
Temp.
Delar Vikt
Mängd
Tillagningstid
(minuter)
Under-
sida
Grillning
TYP AV MAT
Nivå
4
3
2
1
De angivna ugnstemperaturerna är endast rekommendationer. Det kan vara nödvändigt att höja eller sänka
denna temperatur för att erhålla ett önskvärt resultat.
Tillagningstiden inkluderar inte ugnens uppvärmningstid som är ca 10 minuter.
Varmluftsgrillning
Varmluftsgrillning
1000 Kycklinghalvor 3 200 25~30
- Kycklinglår 3 200 15~20
- Grönsaksgatäng 3 200 20~25
- Makrill 3 200 15~20
800 Fisk, skivor 3 200 12~15
Vikt (g)
TYP AV MAT
Nivå
Tillag-
ningstid
(minuter)
Temp. °C
4
3
2
1
För denna tillagningsfunktion är maximal temperatur 200°C.
18
Koppla ifrån ugnen och låt den svalna
innan du rengör den, utom för
pyrolysrengöring.
Använd aldrig ångapparater eller
högtrycksapparater för att rengöra
ugnen.
Rengör inte ugnen förrän den har kallnat. Rengör
ugnens emaljytor med ljummet vatten och ett milt
rengöringsmedel. Använd inga produkter med
slipeffekt, såsom stålull, syror, etc, eftersom dessa
skadar ugnens ytor. Skölj delar av rostfritt stål med
vatten efter användning och torka dem med en mjuk
trasa eller sämskskinn.
För envisa fläckar kan du använda ett vanligt
rengöringsmedel utan slipeffekt eller någon produkt
som är speciellt avsedd för rostfritt stål. Ett annat
alternativ är att applicera en droppe het ättika. Använd
bara hett vatten för att rengöra ugnsluckan om den är
försedd med en skyddande glasskiva. Var noga med
att inte använda grova trasor eller produkter som
innehåller slipmedel.
Heta fruktsafter (från t.ex. citroner, stuvade katrinplom-
mon och liknande) lämnar fläckar på ugnens emalj-
ytor som är svåra att få bort. Vid rengöringen kan
emaljens ytglans försämras, men ugnens funktion
påverkas inte.
Rengör ugnen noggrant efter användning. Då är det
enklare att få bort matrester- och andra partiklar så att
dessa inte bränner fast nästa gång du använder
ugnen.
Rengöring och underhåll
19
Ugnsluckan är varm under
pyrolysrengöringen, avlägsna små
barn.
Vid rengöringen med pyrolys använd
inte kokzonerna på spishällen.
Vid pyrolysrengöringen ta ut samtliga
tillbehör från ugnen som inte tål höga
temperaturer under rengöringen och
riskerar att skada ugnen.
Ta bort överskottssmuts (spill, fett)
som som kan avge rök i alltför stora
mängder.
Innan du startar rengöringen, kontrollera
att ugnsluckan är helt stängd.
Värmeelementen fungerar inte om
ugnsluckan är öppen.
Princip
Ugnsväggarna är tillverkade av en speciell emalj
som tål höga temperaturer och är blank och slät vid
beröring. Ugnens temperatur går upp till cirka 470°C
vilket medför att all smuts (fettstänk, socker, ägg,
pasta,...) förkolnar.
Säkerhet
För att du ska vara säker, låses ugnsluckan
automatiskt under pyrolysrengöringen när
ugnstemperaturen närmar sig 300°C.
Från 300°C är ugnsluckan låst även om
pyrolysrengöringen stoppas (elavbrott eller avsiktligt
stopp). Du måste vänta tills ugnen blir kall
innan ugnsluckan låses upp.
Under rengöringen går en avkylningsfläkt. Fläkten
fortsätter att gå efter rengöringens slut tills ugnen är
tillräckligt avsvalnad.
Rengöringen genomförs endast med hjälp av
tidurskontrollen.
Rengöring av ugn av pyrolysemalj
20
Vi rekommenderar att du programmerar
pyrolysrengöringen för en tid mellan minst 120 och
högst 180 minuter.
Regelbundet underhåll
Efter varje tillagning som smutsar ner tänk på att
torka bort stänk med en trasa.
Vid spill på ugnsbotten fukta och låt blötas upp men
skrapa inte och undvik repande produkter som
riskerar att repa och skada beläggningen (emalj,
lack).
Periodiskt underhåll
Om ugnen bara är lätt smutsad (till exempel efter
endast en eller två användningar), rekommenderar
vi att du programmerar pyrolysrengöringen för 120
minuter.
Om ugnen är mycket smutsig rekommenderar vi att
du ökar rengöringstiden till 180 minuter.
Efter pyrolysrengöringen torka ugnen med en fuktad
trasa för att ta bort de vita resterna. Tveka inte att
rengöra ugnen så ofta som det är nödvändigt. Du
kan göra en pyrolysrengöring efter användning av
ugnen för att utnyttja den befintliga ugnsvärmen.
Rengöringen uppehåller ugnen i cirka 2-3 timmar.
Tillvägagångssätt
1. Ta ut alla tillbehör från ugnen som inte tål
höga temperaturer under
pyrolysrengöringen och riskerar att skada
ugnen.
2. Vid behov ta bort överskottssmuts (spill, fett)
som kan avge rök i alltför stora mängder.
3. Stäng ugnsluckan
4. Ställ funktionsväljaren på läge .
5. Ställ tiduret på den önskade tiden för
pyrolysrengöring.
)
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60

Zanussi ZYB380X Ohjekirja

Kategoria
Mixer/food processor accessories
Tyyppi
Ohjekirja

Liittyvät paperit