Electrolux EOB50000X Ohjekirja

Kategoria
Mixer/food processor accessories
Tyyppi
Ohjekirja
Inbyggnadsugn
Uuni
EOB 50000
Bruksanvisning
Käyttöohje
SE
FI
2 electrolux
electrolux 3
Välkommen till Electrolux värld
Tack för att du har valt en förstklassig produkt från Electrolux, vilken vi hoppas
skall ge dig mycket nöje i framtiden.Electrolux ambition är att erbjuda ett brett
sortiment av produkter som kan göra livet enklare.Du hittar några exempel på
omslaget till denna bruksanvisning.Avsätt några minuter till att läsa denna
bruksanvisning så att du kan utnyttja fördelarna med din nya produkt.
Vi lovar att den kommer att vara överlägset användarvänlig.
Lycka till!
4 electrolux
Svenska
Varningar om inbyggda ugnar
Det är mycket viktigt att bruksanvisningen hålls tillgänglig tillsammans med apparaten
för framtida referens. Om apparaten säljs eller överlåts till en annan ägare, eller om du
flyttar och låter apparaten vara kvar, se till att bruksanvisningen medföljer apparaten så
att den nya ägaren kan studera hur apparaten fungerar och ta del av relevanta varningar.
Dessa varningar är till för allas säkerhet. Du måste läsa dem noggrant innan du installerar
eller använder apparaten.
Installation
z Allt installationsarbete måste utföras av en
behörig elektriker eller annan kompetent
person.
z Installationen och de initiala justeringarna
av din ugn MÅSTE utföras av behörig
personal enligt gällande bestämmelser.
Specifika installationsanvisningar för
installatören ges i denna bruksanvisning.
Under användningen
z Denna apparat är konstruerad enbart för
tillagning av mat och får inte användas för
några andra ändamål.
z Håll dig på avstånd från ugnen när du
öppnar ugnsluckan under tillagning,
eller när maten är klar, så att du inte
står i vägen för den ånga eller värme
som kan strömma ut när du öppnar
luckan.
z Det är farligt att ändra specifikationerna
eller att modifiera produkten på något sätt.
z Ugnar blir mycket heta under användning
och fortsätter att vara varma länge efteråt.
Var försiktig och se till att du inte kommer
åt värmeelementen inuti ugnen.
z Var noga med att alltid ställa alla reglage i
“från”-läge när ugnen inte skall användas.
z Av hygieniska skäl och säkerhetsskäl är det
viktigt att denna apparat alltid hålls ren.
Ansamling av fett och matrester kan orsaka
brandtillbud.
z Klä aldrig någon del av ugnen med
aluminiumfolie.
z Insatser (i förekomande fall) skall inte
rengöras med något annat än tvållösning.
z Använd aldrig ånga eller ånggenererande
maskiner för att rengöra ugnen.
z Vid rengöring av luckans glas får inga
repande rengöringsmedel, svinto eller den
gröna Scotch-Brite användas eftersom
dessa kan ge repor i glaset.
z Innan du utför någon form av rengöring eller
underhåll på ugnen, stäng alltid av ugnen,
koppla bort den från elnätet och vänta tills
den kallnat.
z Var noga med att sätta in hyllorna på rätt
sätt.
z Denna ugn (även om den kopplas till en elek-
trisk spishäll) är tillverkad för att anslutas
till en 1-fasig nätspänningsmatning på 230
V med neutral ledare.
Personersäkerhet
z Denna ugn är avsedd att användas av vuxna
personer. Låt inte barn leka med ugnen eller
dess reglage.
z Denna produkt är inte avsedd att använda
av barn eller andra personer vars fysiska,
känslomässiga eller mentala status eller
brist på erfarenhet och kunskap förhindrar
dem från att använda produkten säkert.
Översikt eller instruktion av en ansvarig
person är nödvändigt för att säkerställa
säker användning av produkten.
z Barn måste alltid bevakas så att de inte
kommer åt ugnens heta ytor eller kommer
för nära ugnen när den används, eller innan
den har kallnat efter användning.
z Under tillagning och grillning blir ugnsluckan
och närliggande ytor mycket heta. Var noga
med att hålla dina barn på säkert avstånd
från ugnen när den används. När du ansluter
andra apparater till ett eluttag nära ugnen,
se noga till att kablarna inte kommer i
kontakt med ugnens heta ytor eller fastnar i
ugnsluckan.
electrolux 5
Teknisk hjälp
z Service på denna ugn får endast utföras av
en auktoriserad serviceverkstad. Endast
originalreservdelar får användas för
reparationer.
z Du får inte under några omständigheter
försöka reparera ugnen på egen hand.
Reparationer som utförs av personer utan
erfarenhet och utbildning kan orsaka
personskador och allvarliga felfunktioner.
Kontakta vår lokala serviceavdelning. Begär
alltid att originalreservdelar skall användas
för reparationer.
Symbolen
på produkten eller emballaget
anger att produkten inte får hanteras som
hushållsavfall. Den skall i stället lämnas in på
uppsamlingsplats för återvinning av el- och
elektronikkomponenter. Genom att säkerställa
att produkten hanteras på rätt sätt bidrar du
till att förebygga eventuellt negativa miljö- och
hälsoeffekter som kan uppstå om produkten
kasseras som vanligt avfall. För ytterligare
upplysningar om återvinning bör du kontakta
lokala myndigheter eller sophämtningstjänst
eller affären där du köpte varan.
Vägledning till användning av
bruksanvisningen
Säkerhetsanvisningar
Anvisningar om hur en procedur
skall utföras steg för steg
Råd och tips
)
Denna apparat uppfyller kraven enligt
följande EG-direktiv:
- 2006/95 (Lågspänningsdirektiv),
- 2004/108 (Direktiv om elektromagnetisk
kompatibilitet),
och påföljande ändringar.
6 electrolux
Ta bort allt emballage, både utan-
på och i spisen, innan du använ-
der den.
Ugnen fungerar endast när tiden
på dagen har ställts in (se detta
avsnitt under ‘Klockautomatik’).
När ugnen har installerats:
1. Ställ in termostaten på 250.
3. Ställ in funktionsväljaren på konventionell
matlagning( ).
3. Låt ugnen vara på utan mat i cirka 45 mi-
nuter.
4. Öppna ett fönster för att ventilera.
Det kan hända att du känner en obehaglig
lukt från ugnen medan värmningen pågår.
Detta är helt normalt och orsakas av rester
från tillverkningen.
Upprepa ovanstående procedur för tillag-
ningsfunktionerna med grill respektive fläkt.
När ugnen har installerats
)
För att öppna ugnsluckan, ta
alltid tag i mitten av handtaget
(Fig. 1).
Fig. 1
Varningar om inbyggda ugnar 4
Beskrivning av apparaten 7
Elektrisk ugn 8
Råd och tips om ugnens användning 10
Tillagningstabeller 13
Rengöring och underhåll 15
Felsökning 20
Tekniska data 21
Anvisningar till installatören 22
Inbyggnad 23
Garanti/Kundtjänst 24
Europa-Garanti 25
Innehåll
När du är klar med ovanstående, låt ugnen
kallna och rengör sedan ugnsutrymmet med
en mjuk trasa indränkt med varm tvållösning.
Innan du använder ugnen för
matlagning, diska ugnens tillbehör
noggrant.
electrolux 7
Beskrivning av apparaten
1. Kontrollpanel
2. Termostat
3. Kontrollampa för termostaten
4. Övergripande kontrollampa
5. Funktionsväljare
6. Grill
7. Ugnslampa
8. Typskylt
7
3
5
2
1
6
8
4
8 electrolux
Elektrisk ugn
Funktionsväljare (Fig. 2) och
termostat (Fig. 3)
Med funktionsväljaren, se fig. 2, ställer du
in önskad tillagningsfunktion och med
termostaten, se fig. 3, ställer du in önskad
temperatur.
0
FRÅN-läge
Ugnslampa - Denna belysning av
ugnsutrymmet kan tändas när som
helst.
Konventionell tillagning - Värmen
kommer från både det övre och det
undre elementet, vilket ger en jämn
uppvärmning i ugnen.
Övre värmeelement - Värmen
kommer endast från det övre
värmeelementet.
Undre värmeelement - Värmen
kommer endast från det undre
värmeelementet.
Endast inre grillelement - Kan
användas för att grilla små matmäng-
der.
Dubbel grill - Värmen kommer från
hela grillelementet.
Tillagning med fläkt - Med denna
funktion kan du rosta eller rosta och
baka samtidigt på valfria hyllnivåer
utan att aromerna blandas.
Upptining - Denna inställning
använder du för att tina upp fryst mat.
Fig. 2
Fig. 3
electrolux 9
Termostatens kontrollampa
Denna kontrollampa släcks när ugnen
uppnår den inställda temperaturen och
tänds sedan varje gång termostaten
aktiveras för att stabilisera temperaturen.
Övergripande kontrollampa
Denna kontrollampa är tänd när ett eller
fleravärmeelement är påslagna.
Säkerhetstermostat
För att undvika överhettning på grund av
felaktig användning av ugnen, eller en defekt
komponent, är ugnen utrustad med en
säkerhetstermostat som vid behov kopplar
bort strömmen. Ugnen återställs automatiskt
när temperaturen har sjunkit till normala
värden. Om termostaten utlöses p.g.a. att
du använt ugnen på ett felaktigt sätt
behöver du bara vänta en stund tills ugnen
har kallnat. Sedan kan du använda ugnen
igen. Om däremot termostaten utlöses p.g.a
en defekt komponent skall du kontakta vår
serviceavdelning.
Kylningsfläkt
Ugnen är utrustad med en kylfläkt som är
avsedd att hålla panelen, vreden och
ugnshandtaget svalt.
Kylfläkten slår till automatiskt när ugnen
startas.
Varm luft blåser ut genom
ventilationsgallret vid ugnsluckans handtag.
Kylfläkten stänger av när (efter avslutad
matlagning) ugnsfunktionens vred är satt
på AV (position 0).
10 electrolux
Råd och tips om ugnens användning
Ha alltid ugnsluckan stängd när
ugnen används för matlagning.
Ugnen är utrustad med ett exklusivt system
som skapar en naturlig luftcirkulation och
en konstant återcirkulation av ånga.
Detta system gör det möjligt att ångkoka
maten och hålla rätterna mjuka inuti och
knapriga utanpå. Dessutom reduceras
tillagningstiden och energiförbrukningen till
ett minimum. Under tillagningen kan ånga
bildas som strömmar ut när ugnsluckan
öppnas. Detta är helt normalt.
Obs! Håll dig på avstånd från
ugnen när du öppnar ugnsluckan
under tillagning, eller när maten
är klar, så att du inte står i vägen
för den ånga eller värme som kan
strömma ut när luckan öppnas.
När mat värms upp bildas ånga,
ungefär på samma sättsom när du
kokar vatten. Ugnsventilerna släpper
ut endel av ångan. Du bör ändå alltid
hålla dig på avståndfrån ugnen när
du öppnar luckan för att släppa
utöverflödig ånga och värme.Om
ångan kommer i kontakt med kalla
ytor utanför ugnen,till exempel en list,
kommer den att kondenseras
ochvattendroppar uppstår. Detta är
helt normalt, och det utgöringet fel.Du
undviker missfärgning genom att
regelbundet torkabort kondens och
spill från alla ytor.
electrolux 11
Tillagning med fläkt
Fig. 4
4
3
2
1
Konventionell matlagning
Eftersom värmen kommer från både det
övre och det undre elementet är det
lämpligast att använda de mittre
hyllnivåerna.
Om tillagningen kräver mer värme på
ovansidan eller på undersidan väljer du nivå
med hänsyn till detta.
Tillagning med fläkt
Maten tillagas genom att förvärmd luft blåses
runt inne i ugnen i en jämn ström via en
fläkt som sitter i ugnens bakre vägg.
Värmen når härigenom snabbt och jämnt
alla delar av ugnsutrymmet, vilket gör att
du samtidigt kan tillaga olika- typer av mat
som placeras på olika hyllnivåer (se fig. 4).
Tillagning med fläkt säkerställer en snabb
eliminering av fukt och den torrare miljö som
härigenom skapas inne i ugnen bidrar till
att förhindra att olika aromer och smaker
blandas med varandra.
Möjligheten att laga mat på flera hyllnivåer
innebär att du kan tillaga flera olika- rätter
samtidigt och upp till tre plåtar med kex/
skorpor och minipizza, att ätas direkt eller
för att frysas in.
Naturligtvis kan ugnen användas för
tillagning på bara en hyllnivå. I så fall bör
du använda någon av de nedre nivåerna så
att du enklare kan hålla ett öga på hur
tillagningen fortskrider.
Ugnen är också mycket lämplig för
sterilisering av konserver, tillagning av frukt
i sirap och för att torka svamp eller frukt.
Grillning
När du grillar kött eller fisk, sprid lite olja på
maten och placera alltid maten på
ugnsgallret. Nivån i ugnen beror på matens
tjocklek.
Placera alltid långpannan, med lite vatten
i, på den lägsta nivån för att undvika
rökbildning och obehagliga lukter.
Några tips
Baka kakor
Kakor kräver en måttlig temperatur (normalt
mellan 150 °C och 200 °C). Dessutom
måste ugnen förvärmas i cirka 10 minuter.
Ugnsluckan bör inte öppnas förrän
åtminstone tre fjärdedelar av den inställda
tillagningstiden har gått.
Normal mördeg bör tillagas i en form under
två tredjedelar av den totala tiden och sedan
garneras efter behov innan tillagningen
avslutas.
Den återstående tillagningstiden beror
naturligtvis på hur du garnerar (sylt, frukt,
etc). Se till att degen eller kakmixen har
rätt konsistens eftersom en alltför fuktig mix
förlänger tillagningstiden i onödan. Rådegen
eller mixen skall därför vara ganska svår att
lossa från skeden eller spateln.
Om tre plåtar skall fyllas med kakor och
mördegstårtor samtidigt är det lämpligt att
sätta in en extra plåt mellan de två undre
plåtarna (se fig. 4).
Tillagning av kött och fisk
Kött som tillagas i ugnen bör väga minst ett
kilo för att inte torka ut för mycket un-der
tillagningen. Mycket magert rött kött som
skall lättstekas, dvs. välstekt på utsidan
men mycket saftig (blodig) inuti, kräver en
hög tillagningstemperatur (200 °C - 250 °C).
Vitt kött, fågel och fisk kräver däremot en
låg tillagningstemperatur (150 °C - 175 °C).
12 electrolux
Såsingredienserna skall placeras meddet-
samma på plåten endast om tillagningsti-
den är kort.
Vid längre tillagningstider bör ingredienserna
tillsättas under den sista halvtimmen. Ett
enkelt sätt att kontrollera om köttet är färdigt
är att trycka på köttet med en sked. Om
köttet inte ger efter under detta tryck är
köttet färdigt att vändas. För rostbiff och
köttskivor, som inuti skall ha en rödaktig
färg, måste tillagningstiden vara kort.
Köttet kan tillagas på en bakplåt eller direkt
på gallret då måste givetvis en långpanna
placeras undertill för att samla upp saften.
Om du tillagar mycket fet mat, placera
köttet direkt på gallret och gallret ovanför
långpannan för att inte smutsa ned ugnen.
När köttet är klart, låt det ligga i åtminstone
15 minuter innan du skär upp det så att inte
köttsaften sipprar ut.
För att undvika att det bildas för mycket rök
i ugnen under rostning är det lämpligt att
hälla lite vatten i långpannan och — för att
förebygga ångbildning — tillsätta lite mer
under tillagningen om vattnet torkar upp för
mycket.
Före servering kan de olika rätterna hållas
varma i ugnen med den lägsta temperaturen
inställd.
Obs! - Placera aldrig några föremål
direkt på ugnsbotten och täck inte
ugnsbotten med aluminiumfolie under
matlagningen eftersom detta kan
skada ugnens emaljytor och maten
du tillagar.
Placera alltid kokkärl, ugnsformar och
aluminiumfolie på något av ugnens
hyllplan.
Obs! - Var försiktig när du sätter in
och drar utgallret och långpannan så
att inteugnsutrymmets emaljerade yta
skadas.
Tillagningstider
Tillagningstiden varierar beroende på typen
av mat, dess konsistens och dess volym. Vi
rekommenderar att du är särskilt uppmärk-
sam under dina första matlagningsexperi-
ment med ugnen eftersom du här får värde-
full erfarenhet av vilka resultat ugnen ger
vid olika inställningar och maträtter.
Denna erfarenhet kan du sedan också an-
vända för att justera de värden och inställ-
ningar som rekommenderas i tabellerna.
electrolux 13
Tillagningstabeller
4
3
2
1
4
3
2
1
KAKOR
Vispad deg 2 170 2 (1 och 3)* 160 45 ~ 60 I kakform
Mördeg 2 170 2 (1 och 3)* 160 20 ~ 30 I kakform
Ostkaka på kärnmjölk 1 160 2 150 60 ~ 80 I kakform
Äppelkaka 1 180 2 (1 och 3)* 170 40 ~ 60 I kakform
Strudel 2 175 2 150 60 ~ 80
Mördegsform med sylt
2 175 2 (1 och 3)* 160 30 ~ 40
Fruktkaka 1 175 1 160 45 ~ 60 I brödform
Lätt sockerkaka 1 175 2 (1 och 3)* 160 30 ~ 40 I kakform
Julkaka 1 170 1 160 40 ~ 60 I kakform
Russinkaka 1 170 1 160 50 ~ 60 I brödform
Småkakor 2 175 2 (1 och 3)* 160 25 ~ 35 bakplåt
Kex/skorpor 2 160 2 (1 och 3)* 150 20 ~ 30 bakplåt
Maränger 2 100 2 (1 och 3)* 100 90 ~ 120 bakplåt
Bullar 2 190 2 (1 och 3)* 180 12 ~ 20 bakplåt
Petit-chou 2 200 2 (1 och 3)* 190 15 ~ 25 bakplåt
bröd och pizza
1000 Vitt bröd 1 190 2 180 40 ~ 60 1-2 stycken
500 Rågbröd 1 190 1 180 30 ~ 45 I brödform
500 Småfranska 2 200 2 (1 och 3)* 175 20 ~ 35 6-8 stycken
250 Pizza 1 210 2 (1 och 3)* 190 15 ~ 30 bakplåt
Suffléer
Pastasufflé 2 200 2 (1 och 3)* 175 40 ~ 50 I form
Grönsakssufflé 2 200 2 (1 och 3)* 175 45 ~ 60 I form
Quiche 1 200 2 (1 och 3)* 180 35 ~ 45 I form
Lasagne 2 180 2 160 45 ~ 60 I form
Cannelloni 2 200 2 175 40 ~ 55 I form
Kött
1000 Nötkött 2 190 2 175 50 ~ 70 galler
1200 Griskött 2 180 2 175 100 ~ 130 galler
1000 Kalvkött 2 190 2 175 90 ~ 120 galler
1500 Engelsk rostbiff
1500 lättstekt 2 210 2 200 50 ~ 60 galler
1500 medium 2 210 2 200 60 ~ 70 galler
1500 välstekt 2 210 2 200 70 ~ 80 galler
2000 Grisbog 2 180 2 170 120 ~ 150 Med svål
1200 Grislägg 2 180 2 160 100 ~ 120 2 delar
1200 Lamm 2 190 2 175 110 ~ 130 r
1000 Kyckling 2 190 2 175 60 ~ 80 Hel
4000 Kalkon 2 180 2 160 210 ~ 240 Hel
1500 Anka 2 175 2 160 120 ~ 150 Hel
3000 Gås 2 175 2 160 150 ~ 200 Hel
1200 Kanin 2 190 2 175 60 ~ 80 Skuren i bitar
1500 Hare 2 190 2 175 150 ~ 200 Skuren i bitar
800 Fasan 2 190 2 175 90 ~ 120 Hel
Köttfärslimpa 2 180 2 160 40 ~ 60 I brödform
Fisk
1200 Forell/havsruda 2 190 2 (1 och 3)* 175 30 ~ 40 3-4 fiskar
1500 Tonfisk/lax 2 190 2 (1 och 3)* 175 25 ~ 35 4-6 filéer
Traditionell
matlagning
Vikt (g)
TYP AV MAT
Nivå
Ugnsfläkt
ANMÄRKNING
Tillag-
ningstid
(minuter)
Temp.
°C
Nivå
Temp.
°C
Traditionell matlagning och tillagning med fläkt
(*) Om du behöver tillaga mer än en maträtt samtidigt rekommenderar vi att du placerar rätterna på de nivåer
som anges inom parentes.
Tillagningstiden inkluderar inte ugnens uppvärmningstid som är ca 10 minuter.
14 electrolux
Köttskivor 4 800 3 250 12 ~ 15 12 ~ 14
Biffstek 4 600 3 250 10 ~ 12 6 ~ 8
Korv 8 3 250 12 ~ 15 10 ~ 12
Fläskkotletter 4 600 3 250 12 ~ 16 12 ~ 14
Kyckling (halvor) 2 1000 3 250 30 ~ 35 25 ~ 30
Kebab 4 3 250 10 ~ 15 10 ~ 12
Kyckling (bröst) 4 400 3 250 12 ~ 15 12 ~ 14
Hamburgare 6 600 3 250 10 ~ 15 8 ~ 10
Fisk (filéer) 4 400 3 250 12 ~ 14 10 ~ 12
Smörgåsar 4-6 3 250 5 ~ 7
Rostad bröd 4-6 3 250 2~4 2 ~ 3
Grillning -
Över-
sida
°C
Temp.
Delar
Vikt
Mängd
Tillagningstid
(minuter)
Under-
sida
Grillning
TYP AV MAT
Nivå
4
3
2
1
De angivna ugnstemperaturerna är endast rekommendationer. Det kan vara nödvändigt att
höja eller sänka denna temperatur för att erhålla ett önskvärt resultat.
Tillagningstiden inkluderar inte ugnens uppvärmningstid som är ca 10 minuter.
electrolux 15
Stäng alltid av ugnen och låt den
kallna innan du utför någon form
av rengöring. Använd aldrig ånga
eller ånggenererande maskiner för
att rengöra ugnen.
Viktigt! Innan du rengör ugnen eller
utför annat underhåll på den, var
noga med att koppla loss den från
eluttaget.
Rengör inte ugnen förrän den har kallnat.
Rengör ugnens emaljytor med ljummet vatten
och ett milt rengöringsmedel. Använd inga
produkter med slipeffekt, såsom stålull, syror,
etc, eftersom dessa skadar ugnens ytor. Skölj
delar av rostfritt stål med vatten efter användning
och torka dem med en mjuk trasa eller
sämskskinn.
För envisa fläckar kan du använda ett vanligt
rengöringsmedel utan slipeffekt eller någon
produkt som är speciellt avsedd för rostfritt stål.
Ett annat alternativ är att applicera en droppe
het ättika. Använd bara hett vatten för att rengöra
ugnsluckan om den är försedd med en
skyddande glasskiva. Var noga med att inte
använda grova trasor eller produkter som
innehåller slipmedel.
Heta fruktsafter (från t.ex. citroner, stuvade ka-
trinplommon och liknande) lämnar fläckar på
ugnens emaljytor som är svåra att få bort. Vid
rengöringen kan emaljens ytglans försämras,
men ugnens funktion påverkas inte.
Rengör ugnen noggrant efter användning. Då
är det enklare att få bort matrester- och andra
partiklar så att dessa inte bränner fast nästa
gång du använder ugnen.
Rengöring och underhåll
Barnlås
Gör på följande sätt för att montera barnlåset:
1. Öppna ugnsluckan.
2. För in lucklåsets övre böj (A) i spåret
precis nedanför ugnens kontrollpanel på
höger sida (B), se figur.
3. Skruva fast låset med en
stjärnskruvmejsel.
För att öppna ugnsluckan med barnlåset
monterat, dra låshandtaget uppåt såsom
visas i figuren (C).
Obs: Barnlåsets handtag måste hållas
horisontellt medan det monteras för att låset
skall fungera korrekt.
A
B
C
16 electrolux
Fig. 5
Fig. 6
Fig. 7
Ugnsluckan
Ugnsluckan består av två glas. Det går att
montera ned luckan och avlägsna de inre
glasen för rengöring.
Viktigt! Ta av ugnsluckan från
ugnen innan du rengör luckan.
Luckan kan stängas plötsligt om
du försöker att ta ut de inre
glasen medan luckan fortfarande
på fastmonterad på ugnen.
Gör på följande sätt.
1) öppna luckan helt;
2) finn de två gångjärn som håller fast luckan
(Fig. 5);
3) lyft upp och vrid spärrhakarna på de två
gångjärnen (Fig. 6);
4) Ta tag i luckans sidor med båda händerna
och stäng den försiktigt men inte HELT
(Fig. 7);
5) dra luckan mot dig och avlägsna den från
sitt säte (Fig. 7);
)
electrolux 17
6) placera ugnsluckan på en stabil yta (Fig.
8) och skydda luckan med hjälp av en
mjuk duk för att undvika att skada
handtaget;
7) lossa blockeringsanordningen för att
kunna avlägsna de inre glasen (Fig. 9);
8) vrid de 2 låsen 90° och lossa dem från
sina säten (Fig. 10);
9) lyft försiktigt glasen och för först ut det
översta glaset, märkt med en
dekorationslist på de 4 sidorna (Fig. 11).
Rengör ugnsluckan med hjälp av ljummet
vatten och en mjuk trasa. Undvik produkter
som stålull, skursvampar eller syror, eftersom
dessa kan skada den specieilla
värmereflekterande ytan på de inre glasen.
Efter rengöringen skall du montera tillbaka
glasen i luckan och sedan luckan i ugnen -
följ samma procedur som ovan baklänges,
och var noga med att placera glasen korrekt.
För att göra detta korrekt, gör på följande vis:
det inre glaset, dekorerat på 4 sidor, skall
monteras tillbaka så att denna dekoration
vänds mot ugnens utsida. Glaset är vänt på
rätt håll om du inte känner någonting då du
för ett finger över dekorationslisten.
Fig. 9
Fig. 8
90°
Fig. 10
1
2
Fig. 11
18 electrolux
Att rengöra ugnsluckans tätningslist
Runt ugnens öppning sitter en tätningslist
som försäkrar ugnens funktion.
Kontrollera regelbundet
tätningslistens tillstånd. Om
nödvändigt skall den rengöras,
använd då inte repande objekt
eller rengöringsmedel.
Om du ser att tätningslisten är
skadad, hör av dig till närmaste
Kundtjänst och använd inte ugnen
förrän den lagats.
Det innersta glaset skall placeras tillbaka på
sin plats enligt Fig. 12
Då du monterat tillbaka glasen i ugnsluckan
skall du utföra prceduren under punkt 8)
baklänges för att fästa och blockera dem
igen.
Rengör inte ugnsluckan medan den
fortfarande är het eftersom glaset kan
spricka. Om du upptäcker repor eller
sprickor i glasytan, kontakta
Kundtjänst för att få glaset utbytt.
Ugnsmodeller i rostfritt stål eller
aluminium: Vi rekommenderar att
endast en fuktig svamp används för
rengöring av ugnsluckan och
kontrollpanelen i rostfritt stål eller
aluminium. Torka sedan torrt med en
mjuk trasa. Använd aldrig stålull, syror
eller produkter med slipeffekt för ren-
göring eftersom de kan skada ugnens
ytor.
Fig. 12
electrolux 19
Byte av ugnslampan
Se till att strömmen är av innan
ugnsbelysningen åtgärdas.
Ugnsbelysningens glödlampa ska uppfylla
följande specifikationer:
a) Motstånd mot temperaturer upp till
300°C;
b) Spänning: 230 V ~ 50 Hz;
c) Effekt: 15 W / 25 W;
d) Typ: E14.
För att byta glödlampa, gör så här:
1. Tryck in och vrid glaskåpan moturs.
2. Ta bort glödlampan.
3. Byt den mot en ny glödlampa.
4. Sätt tillbaka glaskåpan.
5. Slå på strömmen.
Stekeplater og ovnsstige
Ugnsstegarna kan tas bort på båda sidorna
för att förenkla rengöringen av sidoväggarna.
Demontering av ugnsstegarna
Dra först ut stegarna framtill från ugnens
sidor och haka sedan av dem baktill (Bild.
13, Bild. 14).
Montering av ugnsstegarna
För att montera ugnsstegarna, haka först
fast dem baktill och positionera dem sedan
framtill och tryck in dem på plats (Bild. 15).
Rengör stegarna genom att blötlägga dem i
varm tvållösning. Ta bort envisa fläckar med
en svamp som genomdränkts med
tvållösning. Skölj noga och torka torrt med
en mjuk trasa.
Fig. 13
Fig. 14
Fig. 15
20 electrolux
Om ugnen inte fungerar som den ska, kontrollera följande innan du kontaktar Electrolux
lokala kundtjänst.
Felsökning
lösning
Kontrollera att ugnens ledningsdragning är
korrekt utförd och att nätspänningen är
påslagen.
Ställ in termostaten på en temperatur,
eller
Ställ in funktionsväljaren på en tillagnings-
funktion.
Ställ in funktionsväljaren på en tillagnings-
funktion,
eller
Köp en ny lampa hos vår lokala kundtjänst
och sätt i den i ugnen enligt instruktionerna i
denna bruksanvisning.
Studera innehållet i denna bruksanvisning,
särskilt avsnittet “Råd och tips om ugnens
användning”.
Låt inte kokkärlen stå kvar i ugnen mer än
15-20 minuter efter att tillagningen har
avslutats.
symptom
Ugnen startar inte.
Kontrollampan för ugnstemperaturen
tänds inte.
Ugnslampan tänds inte.
Tillagningen går för fort eller för
långsamt.
Ånga och kondens avsätts på maten
och i ugnsutrymmet.
1 / 1