Braun FS 20 Omistajan opas

Tyyppi
Omistajan opas

Tämä käsikirja sopii myös

Tuotteemme ovat suunniteltu täyttämään
korkeimmat laatu-, toimivuus- ja muotoiluvaati-
mukset. Toivomme, että Sinulle on hyötyä ja
iloa uudesta Braun -tuotteestasi.
Braun MultiGourmet on suunniteltu erityisesti
vihannesten, riisin, kalan, lihan ja siipikarjan
höyryrykseen. Höyrytys on hellävaraisin ja
terveellisin tapa valmistaa ruokaa. Vitamiinit ja
kivennäisaineet sekä ruuan luonnollinen maku
ja väri säilyvät hyörytettäessä erittäin hyvin.
Braun MultiGourmet plus FS 20:ssä on
2 höyrytyskoria 5 je 2 suojatarjotinta 4, minkä
ansiosta sen vetoisuus on kaksinkertainen
Braun MultiGourmet FS 10:neen verrattuna
(paitsi riisiä höyrytettäessä).
Lue huolellisesti kaikki käyttöohjeet ennen
kuin käytät laitetta.
Tärkeää
• Tätä laitetta ei ole tarkoitettu lasten käyttöön.
Tätä laitetta ei ole myöskään tarkoitettu
henkilöiden, joilla on alentunut fyysinen tai
psyykkinen tila, käytettäväksi. Poikkeuksena,
jos lapsi tai henkilö on hänen turvallisuude-
staan vastaavan henkilön valvonnan alaisena.
Suosittelemme, että laitteen tulee olla lasten
ulottumattomissa.
• Tarkista ennen käyttöä, että jännite vastaa
laitteen pohjassa näkyvää merkintää.
• Laite on suunniteltu kotitalouksien käyttöön
käsittelemään tässä ohjeessa mainittuja
määriä.
• Käytä höyrytyskoria 5 vain suojatarjottimen 4
kanssa.
• Käytä aina mustaa höyrytyskoria E, kun
höyrytät värjääviä ruoka-aineita (esim. pork-
kanoita, paprikoita ja tomaatteja). Näin
vähennät valkoisen höyrytyskorin 5 värjäyty-
mistä.
• Höyrytyksen jälkeen nosta musta riisikulho 6/
musta höyrytyskori E aina höyrytyskorin 5
kanssa suojatarjottimelta 4.
• Sammuta laite ja irrota pistoke pistorasiasta
aina ennen puhdistusta. Älä milloinkaan
upota runkoa 1 veteen.
• Älä milloinkaan koske laitteeseen ilman
patalappua tai -kinnasta, äläkä käytä laitetta
ilman kantta 7. Nosta kansi aina siten, ettet
kosketa laitteesta purkautuvaa höyryä tai
tippuvaa vettä. Ole varovainen – suojatarjot-
timille kertyvä neste voi olla polttavan
kuumaa.
• Sammuta laite ja irrota pistoke pistorasiasta
aina, kun olet lopettanut laitteen käytön.
• Kun käytät laitetta, varmistu siitä, että sen
ympärillä ja yläpuolella on tarpeeksi vapaata
tilaa. Näin varmistetaan se, etteivät esimer-
kiksi keittökaapit tms vahingoitu.
• Kun käytät laitetta aseta se kuivalle, tasaiselle
ja kuumuutta kestävälle alustalle.
• Älä koskaa aseta laitetta kuumalle pinnalle tai
avotulelle.
• Braunin sähkölaitteet täyttävät vaadittavat
turvallisuusstandardit. Verkkojohdon
korjauksen tai vaihdon saa suorittaa
ainoastaan valtuutettu Braun-huoltoliike.
Virheellinen, epäpätevä korjaus voi aiheuttaa
vahinkoa käyttäjälle.
Tekniset tiedot
• Jännite/teho: katso merkinnät laitteen
pohjasta
• Enimmäisvetoisuus: 1,2 litraa vettä
Laitteen osat
1 Runko, jossa vesisäiliö
2 Veden maksimimäärän osoittava merkkiviiva
(piktät hyörytysajat)
3 Veden minimimäärän osoittava merkkiviiva
(lyhyet hyörytysajat)
4 Suojatarjotin
(FS 20:ssä on 2 suojatarjotinta)
5 Höyrytyskori höyryaukoilla
(FS 20:ssä on 2 höyrytyskoria)
E Musta höyrytyskori (höyryaukoilla), käytetään
höyrytyskorin 5 sisällä värjääviä ruoka-
aineita valmistettaessa (esim. porkkana,
paprika, tomaatti)
6 Musta riisikulho (ilman höyryaukkoja),
käytetään höyrytyskorin sisällä
7 Kansi (läpinäkyvä)
8 Höyrykatakysaattori (irroitettavissa)
9 Kuumennusosa
0 Käynnistyskytkin ajastimella (60 minuuttia)
q Käynnistyskytkimen 0
merkkivalo
w Verkkojohdon säilytys
Huom:
Puhdista kaikki osat ennen ensim-
mäistä käyttöä, kuten kappaleessa «Puhdistus»
kuvaillaan.
54
Suomi
3216374_FS10/20 23.10.2007 8:32 Uhr Seite 54
Höyrytys
1. Täytä rungon vesisäiliö 1 kylmällä vesijohto-
vedellä ja laita höyrykatalysaattori 8 paikoil-
leen. Älä lisää veteen mitään mausteita, kastik-
keita, viiniä tms. Tarvittava vesimäärä (minimi-
määrä tai maksimimäärä) riippuu valitusta
höyrytysajasta.
2. Laita suojatarjotin 4 rungon päälle. Aseta
täytetty höyrytyskori 5 suojatarjottimelle 4 ja
laita hyörytyskorin 5 kansi 7 paikoilleen.
Ilman kantta energiankulutus on korkeampi ja
höyrytysaika pidempi.
Malli FS 20: Kun molemmat höyrytyskorit ovat
käytössä, laita toinen höyrytyskori suojatarjot-
timineen toisen höyrytyskorin päälle.
3. Kun käytät höyrykeitintä varmista, että keit-
timen yläpuolella ja sivuilla vapaata tilaa (esim.
hyllyihin).
4. Aseta virtajohto pistorasiaan.
5. Säädä höyrytysaika 0. Käännä ajastin ensin
kohtaan 60 minuuttia ja sitten takaisin halutun
höyrytysajan kohdalle. Merkkivalo q syttyy ja
höyrytys alkaa.
6. Kun valittu höyrytysaika on kulutunut, laite ja
merkkivalo q sammuvat automaattisesti.
7. Tarkista, onko ruoka kypsää. Laita käsiisi pit-
kät patakintaat. Sammuta keitin. Nostaessasi
kantta 7 varo ulos purkautuvaa höyryä. Älä
koske laitteen kuumiin osiin. Tarkista ruoan
kypsyys pitkällä haarukalla. Jos haluat jatkaa
kypsennystä, laita kansi 7 kiinni ja kytke virta
päälle.
Malli FS 20, kun molemmat höyrytyskorit ovat
käytössä ja haluat tarkistaa ruoan kypsyyden
alemmassa höyrytyskorissa, toimi seuraavasti:
sammuta virta ja poista kansi 7. Nosta ylempi
höyrytyskori ja sen sisällä oleva musta höyry-
tyskori varovasti ulos laitteesta. Kääntämällä
kannen 7 toisin päin saat siitä alustan höyry-
tyskorille. Nosta suojatarjotin varovasti alemman
höyrytyskorin päältä ja tarkista ruoan kypsyys.
Jos haluat jatkaa kypsennystä molemmissa ko-
reissa, sulje ensin alempi höyrytyskori suojatar-
jottimella ja aseta sitten ylempi höyrytyskori
kansineen sen päälle. Kytke virta päälle.
8. Kun laite on sammunut automaattisesti ja
ruoka on sopivan kypsää, irrota pistoke pisto-
rasiasta ja anna laitteen jäähtyä hieman. Nosta
höyrytyskori tai riisikulho ja musta höyrytyskori
yhdessä laitteesta. Muista käyttää patakintaita.
Kääntämällä kannen 7 toisin päin saat siitä
alustan höyrytyskorille. Siirrä ruoka höyrytys-
korista tai riisikulhosta toiseen astiaan ja
mausta maun mukaan.
Malli FS 20: laitteen purkamista varten katso
kohta 7.
9. Suojatarjottimelle 4 kertynyt neste voidaan
käyttää kastikkeisiin tai keittoihin.
10. Ennen kuin kaadat jäljelle jääneen veden
laitteen rungon vesisäiliöstä 1, kokoat laitteen
uudelleen tai puhdistat sen, anna laitteen aina
jäähtyä hyvin. Irrota pistoke pistorasiasta.
Vesimäärät
Tarvittavan veden määrä riippuu höyrytys-
ajasta. Kun hö
yrytysaika on 18 minuuttia tai
lyhyempi, kaada rungon vesisäiliöön vettä
minimimäärää osoittavaan merkkiviivaa 3
saakka. Kun höyrytysaika on pidempi kuin
18 minuuttia, kaada rungon vesisäiliöön vettä
maximimäärää osoittavaan merkkiviivaa 2
saakka. Varmista, että vettä on tarpeeksi,
varsinkin jos pidennät höyrytysaikaa. Jos
höyryä ei enää synny, tarkista vesimäärä. Vedä
pistoke pistorasiasta ja anna laitteen jäähtyä
hieman. Nosta esin höyrytyskori laitteesta ja
sen jälkeen varovasti suojatarjotin ja lisää vettä.
Huom:
Kaikki laitteen osat on suunniteltu
käytettäväksi Braun MultiGourmet -höyrykeitti-
messä. Ne eivät sovellu ruuan valmistukseen
tavallisessa tai mikroaaltouunissa.
55
yrytys höyrytyskorissa 5
(esim. vihannekset, kala)
Laita ruoka h öyrytyskoriin 5, jossa on
höyrytysaukot. Lisää mausteet vasta kun
höyrytys on loppunut. Käytä aina mustaa
höyrytyskoria E e höyrytyskorin 5 sisällä
valmistaessasi värjääviä ruokaaineita (esim.
porkkana, paprika, tomaatti). Näin vähennät
valkoisen höyrytyskorin värjäytymistä.
Malli FS 20: Kun molemmat höyrytyskorit 5
ovat käytössä, musta höyrytyskori E tai
musta rüsikulho 6 tulee ylemmän hö
yrytys-
korin sisään.
yrytys mustassa riisikulhossa 6
(esim. riisi/viljanjyvät)
Laita riisi/viljanjyvät ja tarvittaessa nestettä
riisikulhoon. Aseta riisikulho höyrytyskorin
sisään.
3216374_FS10/20 23.10.2007 8:32 Uhr Seite 55
56
Höyrytys höyrytyskorissa 5 tai mustassa riisikulhossa 6
Huom: Määrät ja höyrytysajat ovat ohjeellisia ja koskevat lähinnä höyrytystä yhdessä höyrytys-
korissa (esim. FA 10). Taulukoiden höyrytysajat pätevät myös pienempiin ruoka-ainemääriin.
Suurempia määriä höyrytettäessä höyrytysajat voivat olla jonkin verran pidempiä, jos höyry ei
pääse tehokkaasti kiertämään astiassa.
Malli FS 20: Höyrytysaika ylemmässä häyrytyskorissa on pidempi. Siksi
• käytä alempaa höyrytyskoria, jos ruoka on suurehkoina paloina tai vaatii pidempää
höyrytysaikaa.
• Kun kypsennät yhtäaikaa ruoka-aineita, joilla on eri höyrytysaika, höyrytä pidempää höyrytysai-
kaa vaativat ainekset alemmassa höyrytyskorissa. Jonkin ajan kuluttua laita loput ainekset
toiseen höyrytyskoriin ja aseta se alemman höyrytyskorin päälle kyprennystä varten.
V
ihannekset ja hedelmät
• Leikkaa paksu kantaosa irti kaalista, kukkakaalista ja parsakaalista.
• Höyrytä lehtevät, vihreät vihannekset lyhyimmässä mahdollisessa ajassa, koska ne menettävät
helposti värinsä.
• Älä sulata pakastevihanneksia ennen höyrytystä.
Ruoka Esivalmistelu Noin määrä Höyrytysaika
Artisokka tuore 4 (keksikokoista) 40 – 45 min.
Parsa tuore 500 g 30 – 40 min.
Vihreäpapu tuore, 500 g 25 – 35 min.
kokonainen tai paloiteltu
Parsakaali tuore, kukinto 500 g 15 – 20 min.
Ruusukaali tuore 500 g 20 – 25 min.
Kaali tuore, paloiteltu 500 g 25 – 30 min
Porkkana tuore, paloiteltu 500 g 20 – 25 min.
Kukkakaali tuore 500 g 20 – 25 min.
Kesäkurpitsa tuore, paloiteltu 500 g 15 – 20 min.
Fenkoli tuore, kuutioina 500 g 15 – 20 min.
Kyssäkaali tuore 500 g 20 – 25 min.
Purjosipuli tuore, leikattu 500 g 15 – 20 min.
Herkkusieni tuore, 500 g 20 – 25 min.
kokonainen tai paloiteltu (paloiteltuna noin
5 min. vähemmän)
Peruna paloiteltu 500 g 20 – 25 min.
Peruna kuorimaton 500 g 30 – 40 min.
Makea maissi tuore 2 kpl 55 – 60 min.
(käännä tasaisin
väliajoin)
Omena tuore, 1/8 paloina 500 g 10 – 15 min.
Päärynä tuore, 1/6 paloina 500 g 10 – 15 min.
3216374_FS10/20 23.10.2007 8:32 Uhr Seite 56
57
Kala ja äyriäiset
Ruoka Esivalmistelu Noin määrä Höyrytysaika
Taimen tuore 2 palaa, 150 g/kpl 18 – 25 min.
Tonnikalan palat tuore 2 palaa, 200 g/kpl 25 – 30 min.
Lahna tuore, kokonainen 1 pala, 400 g 17 – 25 min.
Puha-ahven, file tuore 2 palaa, 200 g/kpl 15 – 18 min.
Seitifileet tuore 2 palaa, 140 g/kpl 15 – 18 min.
Katakarapu pakastettu 450 g 15 – 20 min.
Simpukka kuoressa 1000 g 18 – 25 min.
Mustekala pakastettu 600 g 20 – 25 min.
Hummeri kuoressa 2 kpl 30 – 35 min.
Liha
, siipikarja ja kananmunat
• Murea, ohutsyinen ja vähärsvainen liha soveltuu parheiten höyrytykseen.
• Pese liha ja taputtele se kuivaksi huolellisesti ennen höyrytystä, jotta mahdollisimman vähän
nestettä tihkuu ulos höyryryksen aikana.
Ruoka Esivalmistelu Noin määrä Höyrytysaika
Kalkkuna tuore 2 palaa, 150 g/kpl 25 – 30 min.
Kana tuore 2 palaa, 150 g/kpl 25 – 30 min.
Vasikan kyljys tuore 2 palaa, 150 g/kpl 30 – 35 min.
Lampaan kyljys tuore 2 palaa, 120 g/kpl 25 – 30 min.
Nakkimakkara tuore 2 – 8 palaa, viiltoja kuoressa 8 – 10 min.
Lenkkimakkara tuore 2 – 8 palaa, viiltoja kuoressa 8 – 13 min.
Kananmuna löysä kuoressaan 2 – 10 keskikokoista 10 – 13 min.
Kananmuna kova kuoressaan 2 – 10 keskikokoista 15 – 20 min.
Riisi/vi
ljanjyvät
• Käytä mustaa riisikulhoa 6 zja losää riisiin/viljanjyviin yms. tarvittava määrä nestettä.
• Malli FS 20: Jos käytät molempia höyrytyskoreja yhtäaikaa, esikypsennä riisi/viljanjyvät mustassa
riisikulhossa 6 alemman höyrytyskorin sisässä. Laita kansi 7 paikoilleen. Jonkin ajan kuluttua
aseta muita ruoka-aineita sisältävä toinen höyrytyskori alimmaiseksi runko-osan 1 päälle. Siirrä
riisikulhon sisältävä höyrytyskori päällimmäiseksi.
Ruoka Noin Vesimäärä Nestemäärä Höyrytysaika
määrä rungon 1 riisikulhossa 6
vesisäilliössä
Basmati-riisi 250 g max. 300 – 400 ml vettä 35 – 40 min.
Pitkä jyväinen riisi 250 g max. 300 – 400 ml vettä 35 – 40 min.
Tumma riisi 250 g max. 300 – 400 ml vettä 45 – 50 min.
Puuroriisi 250 g max. 750 ml maitoa 60 min.
Intialainen tyyli 250 g max. 750 – 1000 ml vettä 20 – 25 min.
(maize)
3216374_FS10/20 23.10.2007 8:32 Uhr Seite 57
Puhdistus
Irrota pistoke pistorasiasta aina ennen laitteen
puhdistusta. Runkoa 1 lukuunottamatta kaikki
muut osat voidaan pestä joko astianpesuko-
neessa tai käsin markkinoilta saatavalla astian-
pesuaineella. Höyrykatalysaattori 8 voidaan
irrottaa puhdistusta varten. Pyyhi runko 1
kostealla liinalla.
Kalkinpisto
Käytettyäsi höyrykeitintä useita kertoja muo-
dostuu rungon 1 kuumennusosan 9 päälle
kalkkikerrostuma. Kalkkikerrostuman muodos-
tumisen vaikuttaa käytettävän talousveden
kovuus. Kun kerrostuma on muodostunut,
tulee kalkki poistaa.
Kaada rungon vesisäiliöön tavallista talousetik-
kaa (5 %) siten, että
kuumennusosa juuri ja juuri peittyy. Laita
köyrykatalysaattori 8 paikoilleen. Sulje laite,
kytje se verkkovirtaan ja aseta hyörytysajaksi
15 minuuttia. Jos kalkkikerrostuma on vielä
15 minuutin höyrytyksen jälkeen on näkyvissä,
toista käsittely. Etikan ja laitteen jäähdyttyä
hyvin tyhjennä rungon vesisäilliö. Huuhtele
rungon 1 vesisäiliö kolme, neljä kertaa lämpi-
mällä vedellä.
Kaiki höyrykatalysaattoriin jäljelle jäänyt kalkki
voidaan poistaa harjalla.
Oikeudet muutoksiin pidätetään.
Tämä tuote täyttää EU-direktiivin
2004/108/EC mukaiset EMC-vaatimukset
sekä matalajännitettä koskevat
säännökset (2006/95/EC).
Kun laite on tullut elinkaarensa päähän,
säästä ympäristöä äläkä hävitä sitä
kotitalousjätteiden mukana. Hävitä tuote
viemällä se Braun-huoltoliikkeeseen tai
asianmukaiseen keräyspisteeseen.
Takuu
Tälle tuotteelle myönnämme 2 vuoden takuun
ostopäivästä lukien Suomessa voimassa
olevien alan takuuehtojen TE90 mukaan.
Takuuaikana korvataan veloituksetta kaikki viat,
jotka aiheutuvat materiaaliviasta tai valmistus-
virheestä. Korvaus tapahtuu harkintamme
mukaan korjaamalla, vaihtamalla viallinen osa
tai vaihtamalla koko laite uuteen. Takuu on
voimassa kaikkialla maailmassa sillä
edellytyksellä, että laitetta myydään ko.
maassa Braunin tai virallisen maahantuojan
toimesta.
Takuun piiriin eivät kuulu seuraavat viat:
viat, jotka johtuvat virheellisestä käytöstä,
normaalista kulumisesta tai viat, jolla on
vähäinen merkitys laitteen arvoon tai toimin-
taan. Takuun voimassaolo lakkaa, jos laitetta
korjataan muualla kuin valtuutetussa Braun-
huoltoliikkeessä tai jos laitteessa käytetään
muita kuin alkuperäisiä varaosia.
Yksilöity ostokuitti riittää takuun voimassaolon
osoittamiseksi.
Lisätietoa takuuseen liittyvistä asioista saa
asiakaspalvelukeskuksestamme numerosta
020-377 877.
58
3216374_FS10/20 23.10.2007 8:32 Uhr Seite 58
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105

Braun FS 20 Omistajan opas

Tyyppi
Omistajan opas
Tämä käsikirja sopii myös