Electrolux EOB372 Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja

Tämä käsikirja sopii myös

1
EOB 372
944129119
FI
325 88-0671 Rev. 2-823
2
ELECTROLUX onnittelee Sinua
Hyvä asiakas,
Onnittelemme sinua uudesta ELECTROLUX-uunistasi.
On tärkeää, että opit tuntemaan uunisi toiminnot ja hienoudet. Lue siis nämä
käyttöohjeet, joista on sinulle apua, kun haluat mahdollisimman paljon
hyötyä uudesta uunistasi. Lue erityisen huolella ne kappaleet, joissa on
merkki . Ne ovat varoituksia, joilla vältät onnettomuudet.
Säilytä käyttöohjeet. Ne on hyvä ottaa esille epävarmoissa tilanteissa ja on
annettava uunin mukaan, jos joskus luovutat uunisi uudelle omistajalle.
Käyttöohjeet on suunniteltu siten, että voit käyttää niitä hakuteoksena.
Käyttöohjeiden ensimmäisessä osassa on yleisselostus uudesta uunistasi. Sen
j
älkeen seuraa lyhyt johdatus, jossa selostetaan, mitä sinun on tehtävä ennen
kuin käytät uuniasi ensimmäisen kerran. Kappaleessa ”Näin käytät”
esitetään, miten uunia tavallisesti käytetään. Tämä kappale on hyvä pitää
esillä, kunnes pääset ”sinuiksi” uuden uunisi kanssa. Kappaleessa ”Puhdistus
j
a kunnossapito” esitetään ohjeita uunin puhdistuksesta päivittäin sekä sen
eri osien perusteellisemmasta puhdistamisesta. Jos uunin käytössä tulee
ongelmia, voit avata käyttöohjeet kohdasta ”Ennen kuin soitat huoltoon”,
j
ossa esitetään, miten itse pystyt korjaamaan joitakin käytännön ja
teknisempiäkin ongelmia.
Noudattaessasi näitä käyttöohjeita uusi uunisi tekee arkipäivän keittiötyösi
hieman helpommaksi ja paljon mukavammaksi, kun katat juhlapäivällisen.
Miellyttäviä hetkiä!!
Ystävällisin terveisin
ELECTROLUX
3
Sisältö Sivu nro
Käyttäjälle
Electrolux onnittelee Sinua ........................................................................ 2
Turvaohjeet................................................................................................... 5
Tuotteen esittely .............................................................................................. 6
Uuni .................................................................................................... 7
Varusteet............................................................................................... 8
Ennen kuin alat käyttää uunia .................................................................... 9
Polta uuni puhtaaksi .............................................................................. 9
Puhdista varusteet ................................................................................ 9
Näin käytät .................................................................................................. 10
Uunia .................................................................................................. 10
- Säätötaulukko - leipominen ............................................................. 14
- Säätötaulukko - ruuanlaitto .............................................................. 15
- Säätötaulukko - paistaminen............................................................ 18
- Säätötaulukko - grillaukssen ............................................................ 20
- Neuvoja ja vihjeitä uunin käyttöön................................................... 21
Puhdistus ja kunnossapito ........................................................................ 22
Etuosan ruostumaton teräs ................................................................. 22
Uuni .................................................................................................. 22
Merkkivalot ......................................................................................... 28
Huolto .................................................................................................. 34
Ennen kuin soitat huoltoon - Käytännöllisiä neuvoja ........................... 34
Ennen kuin soitat huoltoon - Teknisiä neuvoja .................................... 36
Huolto ja varaosat ..................................................................................... 37
4
Sisältö Sivu nro
Asentajalle
Pakkauksen purkaminen .......................................................................... 29
Tekniset tiedot ........................................................................................... 29
Asennus .............................................................................................. 30
Sähköasennukset ................................................................................ 33
1... 2...Kohta kohdalta
Turvallisuusohjeita
Neuvoja ja vihjeitä
Ympäristötietoa
Näin luette käyttöohjeita:
5
Turvaohjeet
Uuni on tarkoitettu kotitaloudessa
normaalisti tehtävään ruoanlaittoon ja
leipomiseen. Jos sitä käytetään
muihin tarkoituksiin, seurauksena
saattaa olla henkilö-ja/tai
omaisuusvahinkoja. Tällöin
takuuehdot eivät ole voimassa.
Asennus
Turvallisuussyistä uuni on
sijoitettava kalusteisiin tämän
käyttöohjeen ohjeiden mukaisesti.
Asennus, mahdolliset muutokset,
kaapelin pidentäminen, ym. työt on
annettava ammattitaitoisen
sähköasentajan tehtäväksi.
Puutteellisesti suoritettu työ saattaa
heikentää uunin toimintaa ja
aiheuttaa henkilö- ja/tai
omaisuusvahinkoja.
Tarkista, että kaapeli ei jää
puristuksiin, kun uunia asennetaan.
Tarkista, että uuni on kunnolla
kiinnitetty kalusteisiin.
Lapset
Tarkista, että luukun turvasalpa on
toiminnassa. Tämä on erityisen
tärkeää lapsiperheissä. Älä anna
lasten leikkiä säätölaitteiden ja
luukkujen kanssa.
Katso, ettei lapsia ole läheisyydessä,
kun käytät uunia. Unni kuumenee ja
pysyy kuumana jonkin aikaa käytön
jälkeen. Uuniin koskeminen voi
aiheuttaa palovammoja.
Toimi varovasti, kun avaat uunin
luukun grillatessasi, laittaessasi
ruokaa tai leipoessasi. Kuumaa ilmaa
virtaa ulos. Katso, että lapsia ei ole
läheisyydessä. Käytä patalappuja.
Käyttö
Unni on kuumennettava ennen
ensimmäistä käyttökertaa. Tuuleta
keittiössä. Ole varovainen!
Älä laita alumiinifoliota suoraan uunin
pohjalle. Mikäli alaämmön
siirtyminen estyy, saattaa emali
vaurioitua.
Käytä ainoastaan astioita, jotka
materiaalinsa puolesta on tarkoitettu
uunissa käytettäväksi.
Käytä eristäviä patalappuja. Ota
tukeva ote astiasta, kun nostat sen
uunista.
Tarkista, että virta on katkaistu
uunista, kun sitä ei käytetä. Kaikkien
vääntimien tulee olla 0-asennossa.
Katso, ettei toisen laitteen johto ole
lämpenevän uunin luukun lähellä.
6
Tuotteen esittely
Uunin
Käyttöpaneeli
Termostaattiväännin
Toimintoväännin
Termostaattiväännin
Toimintoväännin
Uunin
7
Uuni
Tiedot uunin käytöstä on esitetty
kappaleessa Näin käytät uunia.
Valittavanasi ovat seuraavat
käyttövaihtoehdot:
- tavallinen uuni
- kiertoilmauuni
- grilli
- intervalligrilli
Uuninluukussa on kolme
kylmälasikerrosta uunin
pintalämpötilan alentamiseksi.
Uuninluukun lasit voidaan erottaa
toisistaan ja puhdistaa erikseen.
Uunin sivut, katto ja takaseinä on
pinnoitettu katalyyttiemalilla, joka on
tietyissä edellytyksissä itsepuhdistuvaa.
Uunin pohja on pinnoitettu sileällä,
helposti puhdistettavalla emalilla.
Uunin lämpenemisajat:
Tavallinen uuni: kylmästä uunista
200ºC:een, noin 15 min.
Kiertoilmauuni:
Kylmästä uunista 175ºC:een, noin 9
min.
8
Lapsilukko toimii vain
asennettuna.
Varusteet
2 emaloitua leivinpeltiä
1 uunipannu
1 uuniritilä
9
Ennen kuin alat käyttää uunia
Polta uuni puhtaaksi
Pidä lapsia silmällä, sillä
uuni tulee erittäin kuumaksi.
1. Kytke tavalliseen uuniin 200ºC.
2. Uuninluukun on oltava kiinni.
3. Jätä uuni päälle tällä säädöllä
noin tunniksi. Huolehdi
kunnollisesta tuuletuksesta:
käytä liesituuletinta tai avaa
ikkuna.
4. Jätä tämän jälkeen uuninluukku
auki noin 2 tunniksi ja tuuleta
keittiö.
5. Pyyhi uuni, uuninluukku ja
pellinkannattimet puhtaiksi
lämpimällä vedellä ja
astianpesuaineella. Kuivaa uuni.
Uunista voi alkuaikoina tulla käryjä
edelleenkin.
Tämä ei ole mitenkään terveydelle
haitallista. Toista puhtaaksipoltto
tarvittaessa.
Puhdista varusteet
Leivinpellit, uunipannu ym. pestään
lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella,
minkä jälkeen ne huuhdellaan ja
kuivataan.
10
Näin käytät
Uunia
Älä koskaan laske alumiinifoliota,
peltiä tai uunipannua suoraan uunin
pohjalle. Ylikuumentuminen voi
vahingoittaa emalia. Uuni kuumenee
käytettäessä, joten pidä lapsia silmällä.
Käyttö
Aina uunia käyttäessäsi sinun on
valittava sekä toiminta että lämpötila
valitsimistaan.
Toiminnan valitsimessa on seuraavat
asennot:
O Uuni on kytkettynä päältä
Tavallinen uuni
Kiertoilmauuni
Grilli
Intervalligrilli
11
Lämpötilan valitsimessa on seuraavat
säädöt:
O Uuni on kytkettynä
päältä
50 - 275ºC Lämpötilan säätö
Punainen merkkivalo
syttyy, kun uuni
kytketään päälle. Valo
sammuu, kun asetettu
lämpötila on saavutettu.
R Puhdistusohjelma
Tavallinen uuni
Uunissa on lämmitysvastukset katossa
ja pohjassa. Lämmitysvastukset
säteilevät lämmön suoraan
kypsytettävään ruokaan. Käytä vain
yhtä peltiä kerrallaan leipoessasi tai
paistaessasi.
Kiertoilma
Uunin kiertoilmasuojuksen taakse
sijoitettu puhallin puhaltaa uunitilaan
ilmaa suojuksen sivuihin asennetuista
ilmakanavista. Tavallisen uunin
lämmitysvastukset ja puhaltimen
ympärille asennettu lämmitysvastus
lämmittävät ilman. Lämmin ilma
kiertää uunitilassa, ennen kuin se
imaistaan takaisin uunista suojuksen
keskelle asennetusta ristikosta.
12
Kiertoilmaa käytettäessä uunissa
voidaan käyttää kahta peltiä
samanaikaisesti. Pellit sijoitetaan
kannattimille 2 ja 5 tai 1 ja 4.
Kiertoilmatoiminnossa uunin
lämpötilan on oltava n. 15-20%
alhaisempi kuin käytettäessä tavallista
uunia.
Intervalligrilli
Intervalligrilli on kiertoilma ja grilli
yhdistettyinä.
Lämminilmapuhallin kierrättää ilmaa
uunissa.
Grillivastus lämmittää ilman uunissa
haluttuun lämpötilaan ja pitää sen
siinä.
Käytettäessä intervalligrilliä
lämpötilan on oltava 15-20% tavallisen
uunin lämpötilaa alhaisempi.
Intervalligrillissä voidaan käyttää vain
yhtä peltiä kerrallaan.
13
Leipominen/ruuanlaitto
Lämpötilaeroista ja/tai sijoitettaessa
ruoka epätasaisesti leivinpellille pelti
voi vääristyä”. Tämä koskee etenkin
pakastepitsojen, ranskalaisten
perunoiden ja vastaavien kypsytystä.
Työnnä kosteat kakut uuniin n. 5
min. ennen varsinaisen
valmistusajan alkamista, niin
voit lyhentää/pidentää
valmistusaikaa tarpeen mukaan.
Lopputulokseen voidaan
vaikuttaa myös itse
ruokaohjeella ja vuoan
materiaalin, värin, muodon ja
koon valinnalla.
Käytettäessä vaaleita metallivuokia tai
posliini- ja lasivuokia ne on
sijoitettava leivinpellille. Tummia
metallivuokia käytettäessä vuoka on
sijoitettava uuniritilälle.
Tavallisella uunilla koko pinnasta
tulee samanvärinen.
Kiertoilmalla leipominen/kypsytys
käy kätevämmin, mutta väri jakautuu
epätasaisemmin.
Haluttaessa mahdollisimman hyvä
lopputulos leivonnaiset/ruuat on
sijoitettava siten, etteivät ne estä
kiertoilman liikettä. Pullat ym. on
asetettava suoriin riveihin.
Pitkänomaiset leivonnaiset kuten
sämpylät, patongit, hiekkakakut jne
on asetettava pelleille päät suoraan
uunin takaseinää ja uuninluukkua
kohti.
Kiertoilma ei sovi erittäin
sokeripitoisten leivonnaisten
paistamiseen etenkään silloin, kun
ne vaativat korkean lämpötilan ja
lyhyen kypsytysajan. Pikkuleivistä
tuleekin kauneimpia tavallisessa
uunissa.
Kiertoilmalla voidaan valmistaa
useita ruokalajeja, kuten eturuoka,
pääruoka ja jälkiruoka,
samanaikaisesti. Varmista
kuitenkin se, että ruuat valmistetaan
samassa lämpötilassa.
Intervalligrilli sopii kuorrutusten
valmistukseen ja muuhun
ruuanlaittoon, jossa halutaan
kullanruskea pinta kuten esim.
perunasosee, raakapaistettujen
perunoiden ym. valmistamiseen.
Intervalligrilli ei sovellu
leipomiseen.
14
200-225
200
200-225
200-225
180-200
200
185-195
220-225
175-200
175-200
175
200
200
160-200
200-225
100
100
220
3
3
3
3
1
1
1
3
3
3
1
3
3
3
3
3
3
4
8-12
15-20
10-12
10-15
35-40
35-40
85-95
15-20
30-60
30-40
50-60
10-12
30-40
6-15
8-12
50-60
90-95
25
8-12
Pikkupullat
Täysjyväsämpylät
Täytetyt pullat
Rinkilät
Ranskanleipä
Täysjyväleipä
Ruisleipä
Patonki
Kakku uunipannulla
Kuivakakku
Sokerikakku
Kääretorttu
Tuulihatut
Pikkuleivät
Täytekakkupohja
Marenki
Marenkipohja
Mantelikakkurenkaat
Leivontataulukko
2&5
2&5
2&5
2&5
1&4
1&4
1&4
2&5
3
1&4
1
2&5
2&5
2&5
2&5
2&5
170-180
170-180
170-180
175-185
175-185
160-170
160-165
175-185
160-175
150-165
160
Ei voi käyttää
160-170
140-160
170-180
100
100
Ei voi käyttää
12-15
15-20
10-15
12-15
40-45
45-50
100-110
20-25
30-60
30-35
60-70
40-45
10-25
15-20
50-60
90-95
25
Leivonta Ylä-/alalämpö Kiertoilma
Leivontataulukko on ohjeellinen.
C
Min
C
Min
Lopuksi jälkilämmöllä
Lopuksi jälkilämmöllä
15
**
**
45-60
50-60
50-60
25-30
25-40
45-50
60-65
10-25
Ruoanvalmistustaulukko
Ylä-/
alalämpö
160-170
180-200
175-200
180-200
180-200
200-225
200-225
200
200
Ei voi käyttää
Kiertoilma*
150-160
170-180
170-180
165-175
165-175
170-180
170-180
175
175
Ei voi käyttää
Ajastettu
grilli
Ei voi käyttää
Ei voi käyttää
170-180
Ei voi käyttää
Ei voi käyttää
Ei voi käyttää
Ei voi käyttää
Ei voi käyttää
175
180-200
Ruoanlaitto
Kala, keitetty
Kala, paistettu
Lihamureke
Laatikot
Maksapasteija
Pizza
Piiraat
Lasagne
Kermaperunat
Kuorrutetut ruoat
1-2
1-2
2-3
1-2
2
3
3
3
3
3-4
˚C
Uunissa
Min
* 2 peltiä käytettäessä valitaan ritilätasot 1 + 4 tai 2 + 5.
** Kun kalaa paistetaan tai keitetään uunissa, kypsennysaika riippuu kalan koosta,
Mitä paksumpi kala, sitä pitempi kypsennysaika. Kala on kypsää, kun sen liha on
valkoista ja läpinäkymätöntä. Pistä haarukka selkäruodon viereen. Jos liha irtoaa
helposti, kala on kypsää. Ruoanvalmistustaulukko on ohjeellinen.
16
Paistaminen
Uuni on eristetty erittäin hyvin. Siksi
suhteellinen kosteus uunissa on melko
korkea. Tämän johdosta uunivuokiin ei
saa lisätä paistettaessa vettä. Jos
kuitenkin haluat paistiisi paistolientä,
aseta paisti sopivaan uunivuokaan ja
kaada pohjalle korkeintaan 5 dl vettä.
Kypsytyksen aikana vettä ei saa lisätä.
Jos käytät uunissa liikaa vettä, uuniin
voi tiivistyä kosteutta, joka voi valua
latialle, ja tämän lisäksi käytät vielä
tarpeettoman paljon energiaa.
Tavallinen uuni, kiertoilma ja
intervalligrilli soveltuvat hyvin
paistamiseen.
Erityisesti intervalligrilli sopii
mainiosti sellaisten ruokalajien
valmistukseen, joihin halutaan rapea
pinta kuten esim. kananpoikaan,
porsaanpaistiin, lammaspaistiin ym.
Huomioi kuitenkin, että käyttäessäsi
kiertoilmaa tai intervalligrilliä
uunitila likaantuu ilmankierrosta
johtuen voimakkaammin, sillä ilman
liike lennättää rasvaa eri puolille
uunia.
Jos haluat käyttää paistopussia,
leikkaa siitä ensin yksi kulma
auki ennen kuin työnnät sen
uuniin, niin vältyt polttamasta
itseäsi kuumalla höyryllä
avatessasi paistopussia.
17
Paistilämpömittarin käyttö
Intervalligrilliä käytettäessä ei saa
käyttää samanaikaisesti elektronista
paistilämpömittaria, koska sen johdon
eriste voi sulaa grillin lämmössä.
Parhaan tuloksen saavuttamiseksi
paistilämpömittarin kärki on
työnnettävä paistin paksuimpaan
kohtaan. Mittarin kärki ei saa osua
rasvaan eikä luuhun, koska tällöin
mittari voi näyttää väärin. Mittarin
koko varren on oltava lihan sisässä,
sillä uunin lämpö vaikuttaa siihen. Kun
lihaan haluttu lämpötila on saavutettu,
paisti otetaan uunista ja peitetään
alumiinifoliolla, jonka jälkeen se saa
levätä noin 20 minuuttia. Tällöin
paistin leikkaaminen helpottuu, ja
vähemmän lihanestettä valuu hukkaan.
Sulattaminen
Kiertoilma sopii hyvin sulattamiseen.
Sulatettaessa lihaa, kalaa,
sokerikuorrutettuja tai
täyteleivonnaisia lämpötilan valitsimen
on oltava asennossa 0. Valmiita ruokia
sulatettaessa valitsimen on oltava
asennossa 200ºC.
Ritilä ja pellit voidaan sijoittaa useille
kannattimille, jos sulatettavaa on
paljon. Sulatukseen kuluvan ajan
ilmoittaminen on mahdotonta, koska
aika vaihtelee ruuan määrän ja laadun
perusteella, mutta voit kokeilla
sulamisen edistymistä kokeilemalla
ruokaa tikulla.
18
Ruoanvalmistustaulukko lihan paistaminen Ylä-/alalämpö - kiertoilma -
kiertoilmagrilli
Ylä-/
alalämpö
125
225
160
180
180
180
200
160
160
200
160
130
160
200
Jälkiruskistus/250EC n. 10-15 minuuttia.
Ruoanvalmistustaulukko on ohjeellinen.
Lihan paistaminen
Naudanliha
Paahtopaisti
Reisipaisti, ruskistus
Kypsennys
Naudanliha,
perinteinen
Vasikanliha
Filee
Lampaanliha
Viulu/lapa/selkä
Sianliha
Porsaanpaisti/kylkipaisti
Porsaanpaisti/
haudutettu
Kinkku
Linnut
Kana,
paloiteltu
Ankka
Ankka,
haudutettu
Kalkkuna,
kokonainen,täytetty
Kalkkunanrinta
2
3
-
2
3
3
3
3
2
3
2
2
1-2
3
Kiertoilma
125
225
160
180
180
180
175
150
150
175
150
-
150
175
Ajastettu
grilli
125
225
160
180
180
180
175
150
150
175
150
-
150
175
C
C
90
10 yht.
50-60
90-120
50-60
50-60
60
90
90
45
55-60
5 tuntia
50
60
65
65
-
70-75
65
65
70
70
70-75
-
-
-
-
62
Min
Uunissa
19
Grillaus
Aseta toiminnan valitsin
grillausasentoon ja lämpötilan valitsin
275ºC:een. Halutessasi varovaisempaa
grillausta voit säätää lämpötilan
alhaisempaan lämpöön.
Kuivaa grillattavat ruoka-ainekset
talouspaperilla. Jos ne jäävät kosteiksi,
niistä tulee grillatun sijasta keitettyjä.
Anna grillin lämmetä ensin viisi
minuuttia ja työnnä ruoka-ainekset
sitten uuniin.
Aseta ainekset uuniritilälle ja sijoita
ritilä niille kannattimille, joita siihen
suositellaan säätötaulukossa.
Aseta uunipannun pohjalle
alumiinifolio ja aseta pannu ritilän alle.
Uunipannu kerää rasvan tms, mikä
helpottaa uunin puhdistusta.
Uuninluukun on oltava suljettuna
grillauksen ajan.
Tarkkaile grillauksen edistymistä.
Jos ruoka-aineksia grillataan liian
kauan, niistä tulee kuivia ja ikävän
näköisiä ja pahimmassa tapauksessa ne
kärähtävät.
Käännä grillattavia ruoka-aineksia
vähintään kerran grillauksen aikana.
20
Ruoanvalmistustaulukko, grillaus
3-4
3-4
2-3
2-3
3-4
2-3
3
3-4
250
250
250
250
250
250
250
250
2. puoli
4-6
5-6
6-8
15-20
1-2
15-20
5
1-2
Min
Grillaus
Porsaankyljykset
Lampaankyljykset
T-pihvi
(2-4 cm)
Kana paloina
Grillimakkarat
Porsaankylki
(esikypsytetyt 20 min)
Kala (turska- tai lohifileet)
Paahtoleipä
1. puoli
7-9
7-10
7-10
20-25
3-4
15-20
10
2-3
C
* Ruoka grillaantuu hellävaraisemmin, jos se sijoitetaan alemmalle
kannattimelle uunissa. Tällöin grillausaika pitenee hieman.
Min
Grillausaika riippuu grillattavan
ruokatarvikkeen koosta,
rasvapitoisuudesta, määrästä sekä
lämpötilasta. Kala ja vaalea liha
(siipikarjan, vasikan ja sianliha) eivät
saa väriä yhtä helposti kuin tumma
liha (nauta ja riistaeläimet). Grilliöljy
j
a grillausmausteet lisäävät väriä,
mutta lisäävät samalla lihan
kärventymisvaaraa. Grillaustulos
paranee myös, kun grillattavia
ruokatarvikkeita ei oteta
suoraan jääkaapista.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37

Electrolux EOB372 Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja
Tämä käsikirja sopii myös