Mikroaaltoteho
Tehoasetus valitaan kypsennettävän tai lämmitettävän ruuan
laadun mukaan.
Tavallisesti ruoka kypsennetään tai lämmitetään täydellä teholla.
• Täyttä tehoa käytetään esimerkiksi ruuan nopeaan
uudelleenlämmitykseen tai veden keittämiseen.
• Pientä tehoa käytetään pääasiassa ruuan sulattamiseen sekä juusto-,
maito- ja munaruokien valmistukseen. (Älä keitä mikroaaltouunissa
kokonaisia kuorellisia munia, sillä ne voivat räjähtää.) Pientä tehoa
voidaan käyttää lisäksi hitaaseen hauduttamiseen, joka säilyttää
ruuan hyvät aromit.
Yleistietoja ruuan kypsentämisestä
• Jos haluat kypsentää mikroaaltouunissa koko aterian, kypsennä
ensin kiinteimmät ruoka-aineet, kuten perunat. Kun kiinteimmät
ruoka-aineet ovat kypsiä, peitä ne muiden ruoka-aineiden
kypsennyksen ajaksi.
• Useimmat ruuat on peitettävä. Tiivis kansi pitää höyryn ja kosteuden
kypsennysastiassa ja lyhentää siten kypsennysaikaa. Tämä koskee
ennen kaikkea vihannesten, kalaruokien ja pataruokien kypsennystä.
Peitetyssä ruuassa lämpö jakautuu lisäksi paremmin, joten
kypsennysaika lyhenee ja tulos on erinomainen.
• Ruoka kypsyy parhaiten, kun se asetetaan uuniin oikein. Mikroaallot
ovat tehokkaimpia uunin keskiosassa. Jos esimerkiksi kypsennät
perunoita, aseta ne pyörivän lasialustan reunoille, jotta ne kypsyvät
tasaisesti.
• Jotta kiinteät ruoka-aineet, kuten liha tai siipikarja, kypsyisivät
tasaisesti, kääntele lihapaloja muutaman kerran.
•Voit paistaa mikroaaltouunissa leivonnaisia, et kuitenkaan hiivalla
kohotettavia leivonnaisia.
• Kun kypsennät ruokia, joissa on paksu kuori, esim. perunoita,
omenia, kokonaisia kurpitsoja tai kastanjoita, pistele kuoreen reikiä,
jotta ruoka ei halkea kypsennyksen aikana.
• Perinteistä uunia käytettäessä uunin avaamista yritetään tavallisesti
välttää mahdollisimman paljon. Mikroaaltouunia käytettäessä tästä ei
tarvitse huolehtia: luukun avaaminen ei aiheuta merkittävää energia-
tai lämpöhäviötä. Toisin sanoen voit avata mikroaaltouunin luukun ja
tarkistaa ruuan kypsyyden niin usein kuin haluat.
Tärkeitä ruuan kypsennystä koskevia turvaohjeita
• Jos lämmität mikroaaltouunissa vauvanruokaa tai nestettä
tuttipullossa, sekoita aina ruokaa tai nestettä ja tarkista sen lämpötila
huolellisesti ennen syöttämistä. Näin lämpö jakautuu ruokaan tai
nesteeseen tasaisesti eikä lapsi saa palovammoja.
Älä laita tuttipullon korkkia ja/tai tuttiosaa mikroaaltouuniin.
• Jotkin ruoka-aineet voivat hiiltyä ja savuta, jos niitä kuumennetaan
liian kauan. Jos näin käy, pidä luukku suljettuna ja katkaise
mikroaaltouunista virta.
• Jotkin vähän vettä sisältävät ruoka-aineet, kuten suklaapalat tai
makeat täytetyt leivonnaiset, on kuumennettava varovasti. Muutoin
ruoka voi pilaantua tai rikkoa astian.
RUUANVALMISTUKSESSA KÄYTETTÄVÄT VÄLINEET
Varmista ennen ruuanvalmistuksen aloittamista, että astiat on
valmistettu oikeasta materiaalista. Jotkin muovityypit voivat
pehmetä ja muuttaa muotoaan, ja jotkin keramiikkatyypit voivat
haljeta (etenkin kuumennettaessa pieniä ruokamääriä).
Voit kokeilla seuraavasti, sopiiko astia mikroaaltouuniin:
• Aseta astia mikroaaltouuniin.
• Aseta astiaan lasi, joka on puolillaan vettä.
• Käynnistä mikroaaltouuni ja anna sen käydä 15–30 sekuntia täydellä
teholla.
• Jos astia on kosketettaessa erittäin kuuma, älä käytä sitä
mikroaaltouunissa.
Kun valmistat ruokaa mikroaaltouunissa, käytä mieluiten
seuraavia astioita ja välineitä:
• Lasit ja lasikulhot.
• Keramiikka (lasitettu ja lasittamaton). Ruoka pysyy kauemmin
kuumana lasitetussa keramiikka-astiassa kuin muissa astioissa.
• Muoviastiat. Muoviastioita voidaan käyttää moniin
lämmitystarkoituksiin, mutta ne eivät sovellu kypsennykseen.
Huomio! Mikroaaltouunissa EI saa käyttää melamiinista,
polyeteenistä tai fenolimuoveista valmistettuja muoviastioita.
• Posliini. Mikroaaltouunissa voidaan käyttää kaikenlaista posliinia;
tulenkestävä posliini on kuitenkin suositeltavinta.
•Tulenkestävät kannelliset astiat. Lasiastiat, joiden kansi sulkeutuu niin
tiiviisti, ettei höyryä pääse ulos, sopivat ihanteellisesti vihanneksille ja
hedelmille, joihin ei lisätä vettä (kypsennysaika saa olla kuitenkin
enintään 5 minuuttia).
• Paistoastiat. Käytä ruskistavia paistoastioita erittäin varoen. Älä
koskaan kuumenna paistoastiaa lasialustalla kauempaa kuin 5
minuuttia. Aseta paistoastian ja lasialustan väliin sopiva eriste,
esimerkiksi kuumuutta kestävä lautanen. Näin lasialusta ei
ylikuumene.
• Paistokelmu. Paistokelmua voidaan käyttää etenkin keittoja,
kastikkeita tai pataruokia kypsennettäessä tai ruokaa sulatettaessa.
Paistokelmua voidaan myös käyttää löysästi ruuan ympärillä, jolloin
roiskuva rasva ei likaa uunia.
•Talouspaperi. Talouspaperi sopii kypsennykseen erinomaisesti, sillä
se imee kosteutta ja rasvaa. Esimerkiksi pekonia voidaan laittaa
kerroksittain talouspaperin väliin. Näin pekoni kypsyy kauttaaltaan
rapeaksi, koska se ei makaa omassa rasvassaan. Kotona leivotun
leivän voi ottaa suoraan pakastimesta, kääriä talouspaperiin ja
lämmittää mikroaaltouunissa.
• Märkä talouspaperi. Märkä talouspaperi sopii hyvin kalalle tai
vihanneksille. Ruuan peittäminen estää sitä kuivumasta.
• Rasvatiivis leivinpaperi. Kala ja suuret vihannekset, kuten kukkakaali
tai maissintähkät, voidaan kääriä märkään rasvatiiviiseen
leivinpaperiin.
• Paistopussit. Paistopussit sopivat erinomaisesti lihalle, kalalle ja
vihanneksille. Älä koskaan sulje paistopussia metallisulkimella. Sulje
pussi puuvillanauhalla. Tee pussiin pieniä reikiä ja aseta se
mikroaaltouuniin lautasen tai lasiastian päälle.
15
253006_IM6 19/05/05 12:10 Side 15