46
FI
Kypsennystaulukko uunille
Kypsennystaulukko uunille
RUOKALAJIT ESIMERKKEJÄ TOIMINTO LÄMPÖTILA TUET
Kevyet piirakat oliivitorttu, tonnikalapiirakka, jne. Jälkiruuat tai monitaso 160 °C kakkuvuoka uunipannulla
Muut piirakat juustopiirakat, lohipiirakka,… Jälkiruuat tai monitaso 200 °C uunipannulla
Murekkeet kala-, liha-, vihannes-, hanhenmaksamureke, jne. Ylä-alalämpö 160 °C
murekevuoka uunipannulla
(vesihauteessa jo lämpimässä
vedessä)
Vuokaruuat linnunmaksapasteija, lohivaahto, uunimunat, jne. Ylä-alalämpö 160 °C
vuoka uunipannulla
(vesihauteessa jo lämpimässä
vedessä)
ALKURUUAT
Kohokkaat juusto-, vihannes-, kalakohokas, jne. Monitaso 200 °C kakkuvuoka uunipannulla
Gratinoidut ruuat gratinoidut perunat, parmentier-keitto, lasagne, jne.
gratinointi
(tai grillaus)
200-210 °C astia uunipannulla
Täytetyt vihannekset perunat, tomaatit, kesäkurpitsat, kaalit, jne. Monitaso 200 °C
uunipannulla
tai kakkuvuoka uunipannulla
Vuoassa haudutetut vihannekset salaatti, sahramiporkkanat, mustajuuri, jne. Ylä-alalämpö 200 °C vuoka uunipannulla
Vanukas sienivanukas, kasvispaistokset, jne. Ylä-alalämpö 160 °C
vuoka tai kakkuvuoka
uunipannulla (vesihauteessa jo
lämpimässä vedessä)
Murekkeet kasvismurekkeet Ylä-alalämpö 160 °C
vuoka uunipannulla
(vesihauteessa jo lämpimässä
vedessä)
Kohokkaat parsa-, tomaattikohokas, jne. Monitaso 200 °C vuoka uunipannulla
Kuorrutetut ruokalajit kasvispasteijat, jne. Monitaso 200 °C uunipannulla
Nyytit tryffelit, jne. Monitaso 200 °C kääre uunipannulla
KASVIKSET
Riisi pilau Ylä-alalämpö 180 °C astia uunipannulla
RUOKALAJIT ESIMERKKEJÄ TOIMINTO LÄMPÖTILA TUET
Lintupaistit kana, ankka, kukonpoika, kapuuni,. Grilli 200 °C linnut ritilällä
Linnut vartaassa kana, kukonpoika Paistinvarras 270 °C tuki paistinvartaalle
Paistit
porsaan-, vasikan-, kalkkunanpaisti, roast-beef,
lampaan reisi, hirvenreisi, täytetty vasikan rintapala,
jne.
Grilli 200 °C liha ritilällä
Suuret paistetut osat
paistettu kokonainen kinkku, kokonainen kapuuni tai
kalkkuna, jne.
Monitaso
180
°C(kolmanneksen
kypsennyttyä alenna
160 °C:een)
liha uunipannulla, kastele
säännöllisin väliajoin
keitinliemellä
Lihakastikkeet kasarissa
perinteiset ruokalajit
lihakastike, jänispata, vasikanlihapata, lammaspata,
kanapaprikapata, jne. lihamuhennos, mureke, jne.
Ylä-alalämpö 190 °C vuoka uunipannulla
Grillatut ruuat
pihvit, kyljykset, grillimakkarat, vartaat, kanankoivet,
jne.
Monitaso 200 °C
ritilällä (taso paksuuden
mukaan)
Leivitetty liha wellingtonin pihvi, leivitetty kinkku, jne. Monitaso 200 °C
uunipannulla (suurille paloille
alenna lämpö 160 °C:een
leivityksen kypsyttyä)
LIHARUUAT
Suolalla leivitetyt ruokalajit linnut suolalla leivitettynä, jne. Monitaso 240 °C
liha uunipannulla tai astia
uunipannulla
Grillatut kalat ja vartaat kuha, ahven, sardiini, siika, tonnikala, jne. Monitaso 180 °C
ritilällä (taso paksuuden
mukaan)
Kokonaiset kalat (täytetyt) lahna, karppi, jne. Monitaso 200 °C uunipannulla
Kalafileet (viinin tai muun
nesteen kanssa)
lohi, puna-ahven, turska, kuha, jne. Ylä-alalämpö 200 °C uunipannulla
Nyytit kampela, kampasimpukat, jne. Monitaso 200 °C uunipannulla
Leivitetty kala (lehtitaikina tai
murotaikina)
lohi, varras, jne. Monitaso 200 °C uunipannulla
Gratinoitu kala gratinoitu turska, jne. Gratinointi (tai grillaus) 200-210 °C astia uunipannulla
Kohokkaat kampasimpukat, jne. Monitaso 200 °C vuoka uunipannulla
KALAT
Suolalla leivitetyt kalat lahna, karppi, jne. Monitaso 240 °C
kala uunipannulla tai astia
uunipannulla
RUOKALAJIT ESIMERKKEJÄ TOIMINTO LÄMPÖTILA TUET
Keksit (ilman nostatusainetta)
sokerikakku, savoiardi-keksit, kääretorttu, brownie-
palat,
200 °C kakkuvuoka uunipannulla
Juustokakut 200 °C kakkuvuoka uunipannulla
Piiraat nostatetusta taikinasta makeat piiraat, rusinapulla, jne. 180 °C kakkuvuoka uunipannulla
Piiraiden peruspaisto
(murotaikina)
piiraat tuoreiden hedelmien kanssa (mansikka,
vadelma, jne.)
180 °C
kakkuvuoka uunipannulla (kuivia
papuja painona taikinalla)
Leivonnaiset (lehtitaikina tai
murotaikina)
päärynä- ym. leivonnaiset 220 °C kakkuvuoka uunipannulla
tuulihatut
profiterole, pienet tuulihatut, täyteleivokset, paris
brest, saint honoré, jne.
190 °C uunipannulla
Pienet leivonnaiset
(luonnonhiivalla)
voisarvet, makeat piiraat, tyhjät voisarvet, pienet
savariinit, jne.
180 °C uunipannulla
MAKEAT LEIVONNAISET
Suuret leivonnaisjälkiruuat
(luonnonhiivalla)
rusinakakku, pullat, panettone, pullapitko,...
Jälkiruuat tai monitaso
160 °C
uunipannulla tai kakkuvuoka
uunipannulla
Keksitaikina paperivuokakeksit, lusikkakeksit, jne. 180 °C uunipannulla
Murotaikina murokeksit, pursotetut pikkuleivät, kuivat keksit, jne. 200 °C uunipannulla
Lehtitaikina erilaiset lehtitaikinaleivokset, jne. 200 °C uunipannulla
Amaretit, kookospallot manteli- tai kookosamaretit 180 °C uunipannulla
Nostatettu taikina pikkupullat, pikkuvoisarvet, jne. 180 °C uunipannulla
Valkoiset marengit 70 °C uunipannulla
PIKKULEIV
ÄT
Kullanruskeat marengit
Jälkiruuat tai monitaso
110 °C uunipannulla
Vanukas leipä- tai voisarvipohjaiset vanukkaat, riisivanukas 190 °C kakkuvuoka uunipannulla
Vaahdot ja vanukkaat
Mannavanukkaat
paahtovanukas, suklaakohokas, jne. 160 °C
Uunikulhot tai vuoka
uunipannulla (vesihauteessa
uunipannulla)
Riisijälkiruuat riisivanukkaat, jne. 180 °C kakkuvuoka uunipannulla
VÄ LIRUO
AT
Kohokkaat hedelmäkohokkaat, liköörikohokkaat, jne.
Jälkiruuat tai monitaso
200 °C kakkuvuoka uunipannulla
HEDELMÄ
T
Täytetyt tai lämpimät hedelmät uuniomenat, jne. Monitaso 200 °C
kakkuvuoka tai paperivuoka
uunipannulla
RUOKALAJIT ESIMERKKEJÄ TOIMINTO LÄMPÖTILA TUET
Jogurtti Alhainen lämpötila 40 °C vuoka uunipannulla
MUUT
Kuivatettavat ruuat
sienet, yrtit, hedelmä- tai vihannesviipaleet,
jne. Alhainen lämpötila 65 °C ritilällä
Automaattiset kypsennysohjelmat
Toiminto Suositeltu kypsennys ruoalle
ESIMERKKEJÄ TUET
Uunipannun
taso
Kypsennyksen
kesto
(minuuttia)
Uuni laitettaessa
Vasikanpaisti
Sianpaisti
Paistettu kana
Häränpaisti Paistit
Lampaanreisi
uunipannulla
tai vuokassa
2 Kylmä
Sokerikakku ja kahvikakku
(kemiallisella nostatusaineella)
hedelmäkakut, tiikerikakut,
kahvikakut, jne.
kakkuvuoka
ritilällä
2 45**
Makeat hedelmäpiiraat (muro-
tai lehtitaikina,
vanukastäytteellä tai ilman)
omena-, luumu-, päärynäpiiraat,
jne.
kakkuvuoka
ritilällä
2
Lehtitaikina
omenasarvet, piiraat, leivokset,
jne.
uunipannulla 2
Jälkiruuat
Jälkiruuat ilman nostatusainetta
(marjatortut, mantelitorttu,
piiraat, jne.)
uunipannulla 2
Kylmä
Pizzat
Pannupizzat
, focaccia-leivät
(leipätaikina)
2 28** Lämmin tai kylmä
Leipä *** 2 55 Kylmä
* Kypsennysajat ovat viitteellisiä ja niitä voidaan muuttaa omien henkilökohtaisten mieltymysten mukaan. Uunin esilämmitysajat on asetettu valmiiksi ja niitä ei voida muuttaa manuaalisesti.
** Automaattisten kypsennysten kestoajat on esiasetettu. Taulukon arvot viittaavat vähimmäis- ja enimmäisarvoihin, joita käyttäjä voi muuttaa lähtien esiasetetusta kestosta.
*** Kuten reseptissä, lisää 100 g vettä uunipannuun.