Electrolux BHB9000QM Recipe book

Tyyppi
Recipe book
RUOANLAITTOVINKIT
FI
Vihjeitä ja neuvoja
VAROITUS!
Lue turvallisuutta koskevat
luvut.
Taulukoissa mainitut
lämpötilat ja paistoajat ovat
ainoastaan suuntaa antavia.
Lämpötila ja paistoaika
riippuvat reseptistä sekä
käytettyjen ainesten
laadusta ja määrästä.
Ruoanlaittoon liittyviä
suosituksia
Uunisi voi paistaa eri tavalla kuin entinen
uunisi. Alla olevat taulukot sisältävät
vakioasetukset lämpötilan, keittoajan ja
kannatintason säätämiseen.
Jos taulukosta ei löydy reseptiisi sopivia
asetuksia, voit soveltaa jonkin
samantyyppisen paistoksen asetuksia.
Neuvoja uunin erityisiin
toimintoihin
Lämpimänä pito
Toiminto mahdollistaa ruoan
säilyttämisen lämpimänä. Lämpötila
säätyy automaattisesti arvoon 80 °C.
Lautasten lämmitys
Toiminto mahdollistaa lautasten ja
astioiden lämmittämisen ennen tarjoilua.
Lämpötila säätyy automaattisesti arvoon
70 °C.
Aseta lautaset ja astiat tasaisesti
päällekkäin uunin ritilälle. Käytä
ensimmäistä kannatintasoa. Vaihda
niiden paikkaa, kun lämmitysajasta on
kulunut puolet.
Taikinan nostatus
Toiminto mahdollistaa hiivataikinan
kohottamisen. Aseta taikina suureen
astiaan ja peitä se kostealla pyyhkeellä
tai tuorekelmulla. Aseta toiminto:
Taikinan nostatus ja kypsennysaika.
Paistaminen
Käytä ensimmäisellä kerralla
alhaisempaa lämpötilaa.
Jos paistat useammalla kuin yhdellä
kannatintasolla, voit pidentää paistoaikaa
10 – 15 minuuttia.
Eri kannatintasoilla olevat leivonnaiset
voivat ruskistua epätasaisesti. Lämpötila-
asetusta ei tarvitse muuttaa, jos
ruskistuminen on epätasaista. Erot
tasaantuvat paistumisen jatkuessa.
Uunissa olevat pellit voivat vääntyä
paistamisen aikana. Jäähtyessään
uunipellit palautuvat kuitenkin
alkuperäiseen muotoonsa.
Leivontavinkkejä
Leivontatulos Mahdollinen syy Korjaustoimenpide
Kakun pohja ei ole riit‐
tävän kypsä.
Kannatintaso on virheelli‐
nen.
Laita kakku alemmalle kanna‐
tintasolle.
Kakku laskeutuu, se
on taikinainen tai liian
kostea.
Uunin lämpötila on liian
korkea.
Käytä seuraavalla kerralla hiu‐
kan alhaisempaa lämpötilaa.
Liian lyhyt paistoaika. Aseta seuraavalla kerralla pi‐
tempi paistoaika ja alhaisempi
lämpötila.
2
Leivontatulos Mahdollinen syy Korjaustoimenpide
Kakku on liian kuiva. Uunin lämpötila on liian
matala.
Käytä seuraavalla kerralla hiu‐
kan korkeampaa lämpötilaa.
Liian pitkä paistoaika. Aseta seuraavalla kerralla ly‐
hyempi paistoaika.
Kakku kypsyy epäta‐
saisesti.
Liian korkea paistolämpö‐
tila ja liian lyhyt paistoaika.
Alenna uunin lämpötilaa ja pi‐
dennä paistoaikaa.
Kakkutaikina ei ole jakau‐
tunut tasaisesti.
Levitä kakkutaikina seuraavalla
kerralla tasaisesti leivinpeltiin.
Kakku ei paistu resep‐
tissä ilmoitetussa pais‐
toajassa.
Uunin lämpötila on liian
matala.
Käytä seuraavalla kerralla hiu‐
kan korkeampaa lämpötilaa.
Paistaminen yhdellä kannatintasolla
VUOASSA PAISTETUT LEIVONNAISET
(°C) (min)
Maustekakku / Briossi Kiertoilma 150 - 160 50 - 70 1
Maustekakku / Hedel‐
mäkakut
Kiertoilma 140 - 160 70 - 90 1
Sokerikakku Kiertoilma 140 - 150 35 - 50 1
Sokerikakku Ylä + alalämpö 160 35 - 50 2
Kakkupohja murotaiki‐
nasta, uunin esikuu‐
mennus tyhjänä
Kiertoilma 170 - 180 10 - 25 1
Torttupohja vatkatusta
taikinasta
Kiertoilma 150 - 170 20 - 25 1
Omenapiirakka, 2 vuo‐
kaa Ø20 cm
Kiertoilma 160 70 - 90 1
Omenapiirakka, 2 vuo‐
kaa Ø20 cm
Ylä + alalämpö 180 70 - 90 1
Juustokakku, käytä uu‐
nipannua
Ylä + alalämpö 160 - 170 60 - 90 1
3
LEIVINPELLILLÄ PAISTETTAVAT KAKUT / LEIVONNAISET / LEIVÄT
Esikuumenna tyhjää uunia.
(°C) (min)
Pullapitko / Pullakrans‐
si
Ylä + alalämpö 170 - 190 30 - 40 2
Joulupulla (stollen), Ylä + alalämpö 160 - 180 50 - 70 2
Ruisleipä Ylä + alalämpö ensin: 230 20 2
myöhemmin:
160 - 180
30 - 60
Tuulihatut / Eclair-lei‐
vokset
Ylä + alalämpö 190 - 210 20 - 35 2
Kääretorttu, Ylä + alalämpö 180 - 200 10 - 20 2
Strösselikakku Kiertoilma 150 - 160 20 - 40 1
Voilla leivottu manteli‐
kakku / Sokerikakut
Ylä + alalämpö 190 - 210 20 - 30 2
Marja-/hedelmäpiirak‐
ka (hiivataikina / vat‐
kattu taikina)
Kiertoilma 150 - 160 35 - 55 1
Marja-/hedelmäpiirak‐
ka (hiivataikina / vat‐
kattu taikina)
Ylä + alalämpö 170 35 - 55 2
Marja-/hedelmäpiirak‐
ka, murotaikinapohja
Kiertoilma 160 - 170 40 - 80 1
Pellillä paistetut leivon‐
naiset, arkalaatuinen
täyte (esim. rahka, ker‐
ma, vanukas)
Ylä + alalämpö 160 - 180 40 - 80 2
PIKKULEIVÄT
(°C) (min)
Murotaikinapikkuleivät Kiertoilma 150 - 160 10 - 20 1
Murokeksit / Pasteijat Kiertoilma 140 20 - 35 1
4
PIKKULEIVÄT
(°C) (min)
Murokeksit / Pasteijat,
uunin esikuumennus
tyhjänä
Ylä + alalämpö 160 20 - 30 2
Pikkuleivät vatkatusta
taikinasta
Kiertoilma 150 - 160 15 - 20 1
Munanvalkuaisleivon‐
naiset / Marengit
Kiertoilma 80 - 100 120 - 150 1
Macaronit Kiertoilma 100 - 120 30 - 50 1
Pikkuleivät hiivataiki‐
nasta
Kiertoilma 150 - 160 20 - 40 1
Lehtitaikinaleivonnai‐
set, uunin esikuumen‐
nus tyhjänä
Kiertoilma 170 - 180 20 - 30 1
Sämpylät, uunin esi‐
kuumennus tyhjänä
Ylä + alalämpö 190 - 210 10 - 25 2
Pienet kakut, uunin
esikuumennus tyhjänä
Kiertoilma 160 20 - 35 3
Pienet kakut, uunin
esikuumennus tyhjänä
Ylä + alalämpö 170 20 - 35 2
Paistokset ja gratiinit
Käytä ensimmäistä kannatintasoa.
(°C) (min)
Makaronilaatikko Ylä + alalämpö 180 - 200 45 - 60
Lasagne Ylä + alalämpö 180 - 200 25 - 40
Vihannesgratiini, uu‐
nin esikuumennus tyh‐
jänä
Teho grillaus 210 - 230 10 - 20
Patongit sulaneella
juustolla
Kiertoilma 160 - 170 15 - 30
Riisipuuro Ylä + alalämpö 180 - 200 40 - 60
5
Käytä ensimmäistä kannatintasoa.
(°C) (min)
Kalalaatikko Ylä + alalämpö 180 - 200 30 - 60
Täytetyt vihannekset Kiertoilma 160 - 170 30 - 60
Vinkkejä paistamiseen
Käytä lämmönkestäviä uunivuokia.
Paista vähärasvaista lihaa peitettynä.
Käännä paistia, kun paistoajasta on
kulunut 1/2 - 2/3.
Paista liha tai kala suurina (vähintään 1
kg:n) palasina.
Valele paistien päälle niistä tulevia
nesteitä useita kertoja paistamisen
aikana
Paistotaulukot
Käytä ensimmäistä kannatintasoa.
Aseta teho arvoon 200 W ellei muuta
mainita.
NAUDANLIHA
(°C) (min)
Patapaisti 1 - 1,5 kg Ylä + alalämpö 230 60 - 80
PORSAS
Valitse toiminto: Teho grillaus.
(kg)
(°C) (min)
Lapa / Niska / Kinkku 1 - 1,5 160 - 180 50 - 70
Lihamureke 0,75 - 1 160 - 170 35 - 50
Porsaan potkapaisti,
esikypsennetty
0,75 - 1 150 - 170 60 - 75
6
VASIKKA
Valitse toiminto: Teho grillaus.
(kg)
(°C) (min)
Vasikanpaisti 1 160 - 180 50 - 70
Vasikan reisipaisti 1,5 - 2 160 - 180 75 - 100
LAMMAS
Valitse toiminto: Teho grillaus.
(kg)
(°C) (min)
Lampaanreisi /
Lammaspaisti
1 - 1,5 150 - 170 50 - 70
KANA
Valitse toiminto: Teho grillaus.
(kg)
(°C) (min)
Linnunliha, paloina 0,2 - 0,25 kpl 200 - 220 20 - 35
Puolikas kana 0,4 - 0,5 kpl 190 - 210 25 - 40
Broileri, kana 1 - 1,5 190 - 210 30 - 45
Ankka 1,5 - 2 180 - 200 45 - 65
7
KALA
(kg)
(°C) (min)
Kokonainen ka‐
la
1 - 1,5 Ylä + alalämpö 210 - 220 30 - 45
RUOAT
Valitse toiminto: Kiertoilma.
(W)
(°C) (min)
Jälkiruoat 200 160 - 180 20 - 35
Suolaiset ruoat kypsillä aineksilla (nuu‐
delit, vihannekset)
400 - 600 160 - 180 20 - 45
Suolaiset ruoat raaoilla aineksilla (peru‐
nat, vihannekset)
400 - 600 160 - 180 30 - 45
Rapea pinta, Pizza-toiminto
PIZZA
Käytä kolmatta kannatintasoa.
(°C) (min)
Tortut 180 - 200 40 - 55
Pinaattipiiras 160 - 180 45 - 60
Kinkkupiiras 170 - 190 45 - 55
Sveitsiläinen juustopiirakka 170 - 190 45 - 55
Juustokakku 140 - 160 60 - 90
Omenapiirakka, kuorrutettu 150 - 170 50 - 60
Vihannespiiras 160 - 180 50 - 60
8
PIZZA
Esikuumenna tyhjää uunia ennen ruokien asettamista uuniin.
Käytä kolmatta kannatintasoa.
(°C) (min)
Pizza, ohut pohja 200 - 230 15 - 20
Pizza, paksu pohja 180 - 200 20 - 30
Kohottamaton leipä 230 10 - 20
Voitaikinapohjainen piiras 160 - 180 45 - 55
Flammkuchen 230 12 - 20
Pierogi (Piiraat) 180 - 200 15 - 25
Leipä
Esikuumennusta ei suositella.
LEIPÄ
Käytä toista kannatintasoa.
(min)
Vehnäleipä 180 - 200 40 - 60
Patonki 200 - 220 35 - 45
Briossi 160 - 180 40 - 60
Ciabatta 200 - 220 35 - 45
Ruisleipä 180 - 200 50 - 70
Kokojyväleipä 180 - 200 50 - 70
Täysjyväleipä 170 - 190 60 - 90
Grilli
Grillaa vain ohuita liha- tai kalapaloja.
Esikuumenna tyhjää uunia ennen
ruokien asettamista uuniin.
9
Aseta pannu ensimmäiselle
kannatintasolle rasvan keräämiseksi.
GRILLI
Käytä ensimmäistä kannatintasoa.
(°C) (min)
1. puoli 2. puoli
Paahtopaisti, puoli‐
kypsä
210 - 230 30 - 40 30 - 40
Naudanfilee, puoli‐
kypsä
230 20 - 30 20 - 30
Porsaankylkipaisti 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Vasikankylkipaisti 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Lampaanselkä 210 - 230 25 - 35 20 - 35
Kokonainen kala,
0,5 - 1 kg
210 - 230 15 - 30 15 - 30
Matalalämpö
Tämä toiminto mahdollistaa
vähärasvaisen ja mehukkaan lihan ja
kalan valmistamisen. Ei sovi kanan,
lihapatojen tai rasvaisen porsaanpaistin
valmistamiseen. .
1. Paista lihaa pannussa 1 - 2 minuutin
ajan kummaltakin puolelta korkealla
tehotasolla.
2. Aseta liha uunipannuun tai suoraan
paistoritilälle. Aseta ritilän alle pelti
rasvan keräämistä varten.
Älä käytä kantta kyseistä toimintoa
käytettäessä.
3. Valitse toiminto: Matalalämpö. Voit
asettaa 80 °C - 150 °C lämpötilan 10
ensimmäisen minuutin ajaksi.
Oletusarvo on 90 °C.
4. 10 minuutin kuluttua uuni laskee
lämpötilan automaattisesti arvoon 80
°C.
Käytä ensimmäistä kannatintasoa.
(kg)
(°C) (min)
Paahtopaisti 1 - 1,5 150 120 - 150
Naudanfilee 1 - 1,5 150 90 - 110
10
Käytä ensimmäistä kannatintasoa.
(kg)
(°C) (min)
Vasikanpaisti 1 - 1,5 150 120 - 150
Pihvit 0,2 - 0,3 120 20 - 40
Pakasteet
Poista elintarvikkeet pakkauksesta.
Aseta ruoka lautaselle.
Älä peitä ruokaa, muutoin sulatusaika voi
olla pitempi.
Käytä toista kannatintasoa.
Sulatus
(°C) (min)
Pizza, pakaste 200 - 220 15 - 25
Pizza American, pakaste 190 - 210 20 - 25
Pizza, kylmä 210 - 230 13 - 25
Pizzapalat, pakaste 180 - 200 15 - 30
Ranskalaiset, ohuet, käännä kypsennyksen ai‐
kana 2 tai 3 kertaa
210 - 230 20 - 30
Ranskalaiset, paksut, käännä kypsennyksen ai‐
kana 2 tai 3 kertaa
210 - 230 25 - 35
Lohkoperunat / Kroketit, käännä kypsennyksen
aikana 2 tai 3 kertaa
210 - 230 20 - 35
Röstiperunat 210 - 230 20 - 30
Lasagne / Cannelloni, tuore 170 - 190 35 - 45
Lasagne / Cannelloni, pakaste 160 - 180 40 - 60
Kanan siipipalat 190 - 210 20 - 30
Säilöntä
Käytä ainoastaan samankokoisia
kaupoista saatavilla olevia
säilöntäpurkkeja.
Älä käytä kierrekorkillisia ja pikalukittavia
lasipurkkeja tai metallitölkkejä.
Käytä ensimmäistä kannatintasoa.
Aseta leivinpellille korkeintaan kuusi
yhden litran säilöntäpurkkia.
11
Täytä purkit tasaisesti ja sulje tiiviisti.
Purkit eivät saa koskettaa toisiaan.
Kaada noin 1/2 litraa vettä leivinpellille,
jotta uunissa on riittävästi kosteutta.
Aseta lämpötila 160 - 170 °C.
Kun neste alkaa kiehua kevyesti
ensimmäisissä purkeissa (litran purkissa
noin 35 - 60 minuutin kuluttua), katkaise
virta uunista tai alenna lämpötila 100
°C:seen (katso taulukko).
PEHMEÄT MARJAT/HEDEL‐
MÄT
(min)
Keittoaika kiehu‐
miseen
Mansikat / Musti‐
kat / Vadelmat /
Kypsät karviaiset
35 - 45
LUUHEDELMÄT
(min)
Keittoaika
kiehumi‐
seen
(min)
Jatka keit‐
tämistä
100 °C:ssa
Persikat /
Kvittenit /
Luumut
35 - 45 10 - 15
VIHANNEKSET
(min)
Keittoaika
kiehumi‐
seen
(min)
Jatka keit‐
tämistä
100 °C:ssa
Porkkanat 50 - 60 5 - 10
Kurkut 50 - 60 -
Pikkelsi 50 - 60 5 - 10
Kyssäkaali /
Herneet /
Parsa
50 - 60 15 - 20
Kuivattaminen
Käytä kolmatta kannatintasoa.
(°C) (h)
Pavut 60 - 70 6 - 8
Paprikat 60 - 70 5 - 6
12
Käytä kolmatta kannatintasoa.
(°C) (h)
Keittovihannekset 60 - 70 5 - 6
Sienet 50 - 60 6 - 8
Yrtit 40 - 50 2 - 3
Luumut 60 - 70 8 - 10
Aprikoosit 60 - 70 8 - 10
Omenaviipaleet 60 - 70 6 - 8
Päärynät 60 - 70 6 - 9
Mikroaaltokypsennys
Mikroaaltoa koskevia vinkkejä
Kypsennys-/sulatustulok‐
set
Mahdollinen syy Korjaustoimenpide
Ruoka on liian kuivaa. Liian suuri tehoasetus.
Liian pitkä aika-asetus.
Aseta pienempi teho ja/tai
lyhyempi aika-asetus.
Ruoka ei ole sulanut, se on
kylmää tai raakaa kypsenny‐
sajan päättymisen jälkeen.
Liian lyhyt aika-asetus. Aseta pitempi aika-asetus.
Älä lisää mikroaaltotehoa.
Ruoka on ylikuumentunut
reunoilta, mutta raakaa kes‐
keltä.
Liian suuri mikroaaltote‐
ho.
Aseta pienempi teho ja pi‐
tempi aika-asetus.
Sulatus
LIHA/KALA
Aseta teho arvoon 100 W ellei muuta mainita.
(kg)
(min) (min)
Pihvit 0,2 5 - 7 5 - 10
Jauheliha, aseta 200 W 0,5 7 - 8 5 - 10
13
LIHA/KALA
Aseta teho arvoon 100 W ellei muuta mainita.
(kg)
(min) (min)
Kana 1 30 - 35 10 - 20
Kanan rintafilee 0,15 5 - 9 10 - 15
Kanan koivet 0,15 5 - 9 10 - 15
Kokonainen kala 0,5 10 - 15 5 - 10
Kalafile 0,5 12 - 15 5 - 10
MAITOTUOTTEET
Aseta teho arvoon 100 W.
(kg)
(min) (min)
Voi 0,25 4 - 6 5 - 10
Juustoraaste 0,2 2 - 4 10 - 15
KAKKU/PIIRAKKA
Aseta teho arvoon 200 W ellei muuta mainita.
(min) (min)
Hiivataikinapohjainen kakku 1 kappale 2 - 3 15 - 20
Juustokakku, aseta 100 W 1 kappale 2 - 4 15 - 20
Kuiva kakku 1 kappale 2 - 4 15 - 20
Leipä 1 kg 15 - 18 5 - 10
Leipäviipaleet 0,2 kg 3 - 5 5 - 10
Sämpylät 4 kappaletta 2 - 4 2 - 5
14
HEDELMÄT
kg
(W) (min) (min)
Hedelmät 0,25 100 5 - 10 10 - 15
UUDELLEEN LÄMMITYS
(W) (min) (min)
Vauvanruokapurkit 0,2 kg 300 1 - 2 -
Vauvan maito, aseta pulloon lusikka 180 ml 600 0:20 -
0:40
-
Maito 200 ml 1000 1 -
1:30
-
Vesi 200 ml 1000 1:30 -
2
-
Kastike 200 ml 600 1 - 3 -
Keitto 300 ml 600 3 - 5 -
Pakastetut valmisateriat 0,5 400 10 - 15 2 - 5
Puolivalmisteet 0,5 600 6 - 9 2 - 5
SULATUS
(kg)
(W) (min)
Suklaa / Suklaakuorrute 0,15 300 2 - 4
Voi 0,1 400 0.30 -
1.30
15
RUOANVALMISTUS
(W) (min) (min)
Kokonainen kala 0,5 kg 500 8 - 10 2 - 5
Kalafile 0,5 kg 400 4 - 7 2 - 5
Tuoreet vihannekset 0,5 kg + 50 ml
vettä
600 5 - 15 -
Vihannekset, pakastetut 0,5 kg + 50 ml
vettä
600 10 - 20 -
Uuniperunat 0,5 kg 600 7 - 10 -
Riisi 0,2 kg + 400 ml
vettä
600 15 - 18 -
Popcorn - 1000 1:30 - 3 -
Mikroaaltouunin yhdistelmätoiminto
Käytä tätä toimintoa ruokien
kypsentämiseksi lyhyemmässä ajassa ja
sen ruskistamiseksi.
Seisonta-aika on 2 - 5 min.
Käännä ruoka keittoajan puolivälissä.
Käytä ensimmäistä kannatintasoa ellei muuta mainita.
Ruoka
(W) (°C) (min)
Perunapaistos 1,1 kg Kiertoilma + mikroaal‐
to
400 180 -
190
35 - 45
Kakku, käytä toista kan‐
natintasoa
0,7 kg Ylä- ja alalämpö +
mikroaalto
100 190 -
200
25 - 30
Porsaanpaisti 1,5 kg Kiertoilma + mikroaal‐
to
200 180 -
190
85 - 90
Lasagne - Ylä- ja alalämpö +
mikroaalto
200 170 -
190
30 - 40
Kana 1 kg Teho grillaus + mikro‐
aalto
400 230 35 - 40
*
16
17
18
19
867353227-A-082019
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Electrolux BHB9000QM Recipe book

Tyyppi
Recipe book