Electrolux OOS1080NZ Recipe book

Tyyppi
Recipe book
RUOANLAITTOVINKIT
FI
Vihjeitä ja neuvoja
VAROITUS!
Lue turvallisuutta koskevat
luvut.
Taulukoissa mainitut
lämpötilat ja paistoajat ovat
ainoastaan suuntaa antavia.
Lämpötila ja paistoaika
riippuvat reseptistä sekä
käytettyjen ainesten
laadusta ja määrästä.
Ruoanlaittoon liittyviä
suosituksia
Uunisi voi paistaa eri tavalla kuin entinen
uunisi. Alla olevat taulukot sisältävät
suositellut lämpötilat, kypsennysajat ja
kannatintasot eri ruokalajeihin.
Jos taulukosta ei löydy reseptiisi sopivia
asetuksia, voit soveltaa jonkin
samantyyppisen paistoksen asetuksia.
Muita suosituksia on saatavilla
ruoanvalmistustaulukoista
verkkosivustollamme. Tarkista uunin
tuotenumero (PNC) etukehyksessä
olevasta arvokilvestä ruoanlaittovinkkien
löytämiseksi.
Neuvoja uunin erityisiin
toimintoihin
Lämpimänä pito
Toiminto mahdollistaa ruoan
säilyttämisen lämpimänä. Lämpötila
säätyy automaattisesti arvoon 80 °C.
Lautasten lämmitys
Toiminto mahdollistaa lautasten ja
astioiden lämmittämisen ennen tarjoilua.
Lämpötila säätyy automaattisesti arvoon
70 °C.
Aseta lautaset ja astiat tasaisesti
päällekkäin uunin ritilälle. Käytä
ensimmäistä kannatintasoa. Vaihda
niiden paikkaa, kun lämmitysajasta on
kulunut puolet.
Taikinan nostatus
Toiminto mahdollistaa hiivataikinan
kohottamisen. Aseta taikina suureen
astiaan. Käytä ensimmäistä
kannatintasoa. Aseta toiminto: Taikinan
nostatus ja kypsennysaika.
Sulatus
Poista pakkausmateriaalit ja aseta ruoka
lautaselle. Älä peitä ruokaa, muutoin
sulatusaika voi olla pitempi. Käytä
ensimmäistä kannatintasoa.
SousVide-ruoanlaitto
Tämä toiminto käyttää normaalia
alhaisempia kypsennyslämpötiloja.
SousVide-ruoanlaitto Suositukset
Käytä laadukkaita, tuoreita ja raakoja
aineksia. Puhdista ruoka aina ennen sen
kypsentämistä. Käytä raakoja
kananmunia varoen.
Alhaiset lämpötilat sopivat ainoastaan
sellaisille ruoka-aineksille, jotka voidaan
nauttia raakana.
Älä kypsennä ruokaa pitkään käyttäessä
alle 60 °C lämpötilaa.
Keitä alkoholia sisältävät ainekset ennen
niiden pakkaamista tyhjiöön.
Aseta tyhjiöpussit vierekkäin ritilän
päälle.
Voit säilyttää kypsennettyjä
elintarvikkeita jääkaapissa 2-3 päivää.
Jäähdytä elintarvikkeet nopeasti
(jääastiassa).
Älä käytä tätä toimintoa jäljelle jääneiden
ruokien lämmittämiseen.
Tyhjiöön pakkaaminen
Käytä ainoastaan Sous Vide -
kypsennykseen suositeltuja tyhjiöpusseja
ja tiivistyslaitetta. Ainoastaan kyseinen
tiivistyslaite voi pakata nesteitä tyhjiöön.
Älä käytä tyhjiöpusseja uudelleen.
Aseta suurin tyhjiöaste nopeampia ja
parempia tuloksia varten.
2
Voit taata tyhjiöpussin turvallisen
sulkeutumisen varmistamalla, että
tiivisteen alue on puhdas.
Varmista, että tyhjiöpussin sisäreunat
ovat puhtaita ennen pussin tiivistämistä.
SousVide-ruoanlaitto: Liha
Käytä ainoastaan luutonta lihaa
tyhjiöpussien lävistymisen välttämiseksi.
Paista kanafileitä nahan puolelta ennen
niiden pakkaamista tyhjiöön.
Käytä kolmatta kannatintasoa.
NAUDANLIHA
Naudan-/vasi‐
kanfilee
(°C) (min)
Puolikypsä, pak‐
suus 4 cm, 0,8
kg
60 110 - 120
Kypsä, paksuus
4 cm, 0,8 kg
65 90 - 100
LAMMAS / RIISTA
(°C) (min)
Lammas, puoli‐
raaka, paksuus 3
cm, 0,6 - 0,65 kg
60 180 -
190
Lammas, puoli‐
kypsä, paksuus
3 cm, 0,6 - 0,65
kg
65 105 -
115
Villisika, paksuus
3 cm, 0,6 - 0,65
kg
90 60 - 70
Jänis, paksuus
1,5 cm, 0,6 -
0,65 kg
70 50 - 60
KANA
(°C) (min)
Kanan rintapala,
paksuus 3 cm, 0,75
kg
70 70 - 80
Ankan rintapala,
paksuus 2 cm, 0,9
kg
60 140 -
160
Kalkkunan rintapala,
paksuus 2 cm, 0,8
kg
70 75 - 85
SousVide-ruoanlaitto: Kala ja
merenherkut
Kuivaa kalafileet paperipyyhkeellä ennen
niiden asettamista tyhjiöpussiin.
Lisää kupillinen vettä tyhjiöpussiin
simpukoita kypsentäessä.
Käytä kolmatta kannatintasoa.
KALA JA MERENHERKUT
(°C) (min)
Meriruutana, 4 fileetä,
paksuus 1 cm, 0,5 kg
70 25
Meribassi, 4 fileetä,
paksuus 1 cm, 0,5 kg
70 25
Kuivattu turska, 2 filee‐
tä, paksuus 2 cm, 0,65
kg
65 70 -
75
Kampasimpukoita, 0,65
kg
60 100 -
110
Simpukat kuorineen, 1
kg
95 20 -
25
Katkaravut ilman kuorta,
0,5 kg
75 25 -
30
3
KALA JA MERENHERKUT
(°C) (min)
Meritursas, 1 kg 85 100 -
110
Taimen, 2 fileetä, pak‐
suus 1,5 cm, 0,65 kg
65 55 -
65
Lohifilee, paksuus 3 cm,
0,8 kg
65 100 -
110
Proteiinihukan välttämiseksi taimenta tai
lohta tulee liottaa 10 % suolaliuoksessa
(100 g suolaa ja 1 litra vettä) 30 minuutin
ajan, kuivaa kala paperipyyhkeellä ennen
sen asettamista tyhjiöpussiin.
SousVide-ruoanlaitto:
Vihannekset
Artisokan värin säilyttämiseksi se tulee
asettaa sitruunaveteen puhdistamisen ja
leikkaamisen jälkeen.
Käytä kolmatta kannatintasoa.
VIHANNEKSET
Aseta lämpötila 90 °C.
(min)
Vihreä parsa, kokonainen, 0,7
- 0,8 kg
40 - 50
Valkoinen parsa, kokonainen,
0,7 - 0,8 kg
50 - 60
Kesäkurpitsa, 1 cm:n siivut,
0,7 - 0,8 kg
35 - 40
Munakoiso, 1 cm:n siivut, 0,7 -
0,8 kg
30 - 35
Kurpitsa, 2 cm:n paloina, 0,7 -
0,8 kg
25 - 30
VIHANNEKSET
Aseta lämpötila 95 °C.
(min)
Purjosipuli, viipaleet tai ren‐
kaat, 0,6 - 0,7 kg
40 -
45
Paprikat, viipaleina tai neljään
leikattuina, 0,7 - 0,8 kg
35 -
40
Selleri, 1 cm:n renkaat, 0,7 -
0,8 kg
40 -
45
Porkkanat, 0,5 cm:n siivut, 0,7
- 0,8 kg
35 -
45
Mukulaselleri, 1 cm:n siivut, 0,7
- 0,8 kg
45 -
50
Fenkoli, 1 cm:n siivut, 0,7 - 0,8
kg
35 -
45
Perunat, 1 cm:n siivut, 0,8 - 1
kg
35 -
45
Artisokan sydämet, neljään lei‐
kattuna, 0,4 - 0,6 kg
45 -
55
SousVide-ruoanlaitto:
Hedelmät ja jälkiruoat
Omenan ja päärynän värin
säilyttämiseksi ne tulee asettaa
sitruunaveteen puhdistamisen ja
leikkaamisen jälkeen.
Käytä kolmatta kannatintasoa.
HEDELMÄT
(°C) (min)
Persikan puolikkaat,
4
90 20 - 25
Luumun puolikkaat,
0,6 kg
90 10 - 15
4
HEDELMÄT
(°C) (min)
Mango, 2, 2 cm:n
kuutioina
90 10 - 15
Päärynän puolik‐
kaat, 4
90 15 - 30
Nektariinin puolik‐
kaat, 4
90 20 - 25
Ananas, 1 cm:n sii‐
vut, 0,6 kg
90 20 - 25
Omenat, 4, neljän‐
neksiin leikattu
95 25 - 30
Vaniljakastike x 2,
350 g pussia kohti
85 20 - 22
Höyrykypsennys
Käytä ainoastaan lämmön- ja
korroosionkestävää tai kromiteräksistä
keittoastiaa.
Kun kypsennät useammalla
kannatintasolla, jätä tasojen väliin tilaa
höyryn kiertoa varten.
Aloita ruoanvalmistus kylmällä uunilla,
ellei alla olevassa taulukossa suositella
esikuumennusta.
Voimakas Höyry
Avaa uuninluukku varoen toiminnon
ollessa toiminnassa. Höyry saattaa
tällöin päästä ulos.
Sterilointi
Tämän toiminnon avulla voit steriloida
astiat (esim. maitopullot).
Aseta puhtaat astiat ylösalaisin ritilän
keskelle ensimmäiselle tasolle.
Täytä lokero maksimitasoon saakka ja
aseta toiminta-ajaksi 40 minuuttia.
Kypsennys
Tämä toiminto sopii kaikenlaisten ruokien
valmistamiseen, olivat ne tuoreita tai
pakasteruokia. Sillä voidaan valmistaa,
kuumentaa, sulattaa, keittää tai ryöpätä
vihanneksia, lihaa, kalaa, pastaa, riisiä,
suurimoita ja kananmunia.
Voit valmistaa muutaman ruokalajin
sisältävän aterian yhdellä kertaa. Jotta
kaikki ruoat valmistuisivat samaan
aikaan, aloita pisimmän kypsennysajan
vaativasta ruoasta ja lisää sen jälkeen
muut ruoat oikeaan aikaan
ruoanvalmistustaulukoiden mukaisesti
Esimerkki: Tämän ruoanlaittojakson
kokonaisaika on 40 minuuttia. Aseta
uuniin ensin Keitetyt perunat, neljä‐
sosat, lisää 20 minuutin kuluttua Lo‐
hifileet ja Parsakaali, palasina 30 mi‐
nuutin kuluttua.
(min)
Keitetyt perunat,
neljäsosat
40
Lohifileet 20
Parsakaali, palasi‐
na
10
Käytä suurinta vaadittua vesimäärää
valmistaessa useampia ruokia
samanaikaisesti.
Käytä toista kannatintasoa.
VIHANNEKSET
Aseta lämpötila 100 °C.
(min)
8 - 10 Parsakaali, palasina, uu‐
nin esikuumennus tyhjänä
10 Kuoritut tomaatit
10 - 15 Pinaatti, tuore
10 - 15 Kesäkurpitsa, viipaleina
15 Vihannekset, ryöpätyt
5
VIHANNEKSET
Aseta lämpötila 100 °C.
(min)
15 - 20 Sienet, viipaleina
15 - 20 Paprika, suikaleina
15 - 25 Parsakaali, kokonainen
15 - 25 Parsa, vihreä
15 - 25 Munakoisot
15 - 25 Kurpitsa, kuutioina
15 - 25 Tomaatit
20 - 25 Pavut, ryöpätyt
20 - 25 Vuonankaali, palasina
20 - 25 Kurttukaali
20 - 30 Selleri, kuutioina
20 - 30 Purjosipuli, renkaina
20 - 30 Herneet
20 - 30 Sokeriherneet / Sokeriher‐
neet
20 - 30 Bataatti
20 - 30 Fenkoli
20 - 30 Porkkanat
25 - 35 Parsa, valkoinen
25 - 35 Ruusukaali
25 - 35 Kukkakaali, palasina
25 - 35 Kyssäkaali, suikaleina
25 - 35 Valkoiset leikkopavut
30 - 40 Maissitähkä
35 - 45 Mustajuuri
35 - 45 Kukkakaali, kokonainen
35 - 45 Vihreät pavut
VIHANNEKSET
Aseta lämpötila 100 °C.
(min)
40 - 45 Valko- tai punakaali, sui‐
kaleina
50 - 60 Artisokat
55 - 65 Kuivatut pavut, liotetut,
vesi/papusuhde 2:1
60 - 90 Hapankaali
70 - 90 Punajuuri
LISUKKEET
Aseta lämpötila 100 °C.
(min)
15 - 20 Couscous, vesi/couscous‐
suhde 1:1
15 - 25 Tuore tagliatelle
20 - 25 Suurimopuuro, maito/
suurimosuhde 3,5:1
20 - 30 Linssit, punaiset, vesi/lins‐
sisuhde 1:1
25 - 30 Spaetzle
25 - 35 Bulgur, vesi/bulgursuhde
1:1
25 - 35 Hiivamykyt
30 - 35 Tuoksuva riisi, vesi/riisi‐
suhde 1:1
30 - 40 Keitetyt perunat, neljäso‐
sat
35 - 45 Leipämykyt
6
LISUKKEET
Aseta lämpötila 100 °C.
(min)
35 - 45 Perunamykyt
35 - 45 Riisi, vesi/riisisuhde 1:1,
veden ja riisin suhde voi
vaihdella riisilajikkeen mu‐
kaan
40 - 50 Polenta, nestesuhde 3:1
40 - 55 Riisivanukas, maito/riisi‐
suhde 2,5:1
45 - 55 Kuorimattomat perunat,
keskisuuret
55 - 60 Linssit, ruskeat ja vihreät,
vesi/linssisuhde 2:1
HEDELMÄT
Aseta lämpötila 100 °C.
(min)
10 - 15 Omenaviipaleet
10 - 15 Kuumennetut marjat
10 - 20 Suklaasula
20 - 25 Hedelmäsose
KALA
(min) (°C)
15 -
20
Ohut kalafilee 75 - 80
KALA
(min) (°C)
20 -
25
Katkaravut, tuoreet 75 - 85
20 -
30
Simpukat 100
20 -
30
Lohifileet 85
20 -
30
Taimen, 0,25 kg 85
30 -
40
Katkaravut, pakas‐
tetut
75 - 85
40 -
45
Härkänieriä, 1 kg 85
LIHA
(min) (°C)
15 -
20
Prinssinakit 80
20 -
30
Baijerilainen vasi‐
kanlihamakkara /
Valkoinen makkara
80
20 -
30
Wienin makkara 80
25 -
35
Keitetty kananrinta‐
pala
90
55 -
65
Keitetty kinkku, 1 kg 100
60 -
70
Kana, keitetty, 1 -
1,2 kg
100
70 -
90
Kassler, haudutettu 90
80 -
90
Vasikanliha / Por‐
saankylkipaisti, 0,8 -
1 kg
90
7
LIHA
(min) (°C)
110 -
120
Tafelspitz 100
KANANMUNAT
Aseta lämpötila 100 °C.
(min)
10 - 11 Kananmunat, pehmeäksi
keitetyt
12 - 13 Kananmunat, keskikovaksi
keitetyt
18 - 21 Kananmunat, kovaksi kei‐
tetyt
Yhdistelmätoiminto: Teho
grillaus + Voimakas Höyry
Voit yhdistää nämä toiminnot lihan,
vihannesten ja lisukkeiden
samanaikaista kypsentämistä varten.
1. Aseta toiminto: Teho grillaus lihan
paistamiseen.
2. Lisää valmistellut vihannekset ja
lisukkeet.
3. Jäähdytä uuni noin 90 °C
lämpötilaan. Voit avata uuninluukun
ensimmäiseen asentoon saakka noin
15 minuutin ajaksi.
4. Aseta toiminto: Voimakas Höyry.
Kypsennä kaikki ruoat
samanaikaisesti, kunnes ne ovat
valmiita.
Kypsennä liha ensimmäisellä kannatintasolla ja vihannekset kolmannella
kannatintasolla.
Teho grillaus
Ensimmäinen vaihe: kypsennä
liha
Voimakas Höyry
Toinen vaihe: lisää vihannek‐
set
(°C) (min) (°C) (min)
Paahtopaisti, 1
kg / Ruusukaa‐
li, maissipuuro
180 60 - 70 100 40 - 50
Porsaanpaisti,
1 kg / Perunat /
Vihannekset,
kastike
180 60 - 70 100 30 - 40
Vasikanpaisti,
1 kg / Riisi / Vi‐
hannekset
180 50 - 60 100 30 - 40
8
Korkea kosteus
Käytä toista kannatintasoa.
(°C) (min)
Ohut kalafilee 85 15 - 25
Munakkaat 90 - 110 15 - 30
Pieni kala,
0,35 kg:n pai‐
noon saakka
90 20 - 30
Paksu kalafi‐
lee
90 25 - 35
Kokonainen
kala, 1 kg:n
painoon saak‐
ka
90 30 - 40
Vanukas, pii‐
ras pieninä
paloina
90 35 - 45
Terriinit 90 40 - 50
Mykyt 120 - 130 40 - 50
Keskitaso kosteus
Käytä toista kannatintasoa.
(°C) (min)
Makeat leivon‐
naiset hiivatai‐
kinasta
170 - 180 20 - 35
Sämpylät 180 - 200 25 - 35
Paistettu kalafi‐
lee
170 - 180 25 - 40
Makea leipä 160 - 170 30 - 45
Paistettu kala 170 - 180 35 - 45
Makeat uuni‐
ruoat
160 - 180 45 - 60
Käytä toista kannatintasoa.
(°C) (min)
Erilaiset leivät,
0,5 - 1 kg
180 - 190 45 - 60
Siankylki 140 - 150 75 - 100
Haudutettu /
Haudutettu liha
140 - 150 100 -
140
Alhainen Kosteus
Käytä toista kannatintasoa ellei muuta
mainita.
(°C) (min)
Paistovalmiit säm‐
pylät
200 15 - 20
Paistovalmiit paton‐
git, 40 - 50 g
200 15 - 20
Paistovalmiit paton‐
git, pakastetut, 40 -
50 g
200 25 - 35
Lihamureke, raaka,
0,5 kg
180 30 - 40
Makaronilaatikko 170 -
190
40 - 50
Lasagne 170 -
180
45 - 55
Leipä, 0,5 - 1 kg 180 -
190
45 - 60
Perunapaistos 160 -
170
50 - 60
Kana, 1 kg 180 -
210
50 - 60
Porsaankylkipaisti,
savustettu, 0,6 - 1
kg, liota 2 tuntia
160 -
180
60 - 70
9
(°C) (min)
Paahtopaisti, 1 kg 180 -
200
60 - 90
Ankka, 1,5 - 2 kg 180 70 - 90
Vasikanpaisti, 1 kg 180 80 - 90
Porsaanpaisti, 1 kg 160 -
180
90 - 100
Hanhi, 3 kg, käytä
ensimmäistä kan‐
natintasoa.
170 130 -
170
Lämmitys höyryllä
Käytä toista kannatintasoa.
(°C) (min)
Yhden astian ruoat 110 10 -
15
Pasta 110 10 -
15
Riisi 110 10 -
15
Mykyt 110 15 -
25
Jogurttitoiminto
Tämän toiminnon avulla voit valmistaa
jogurttia.
Sekoita 0,25 kg jogurttia käyttäen 1 l
maitoa. Täytä jogurttipurkit.
Jos käytät raakamaitoa, kiehauta ja anna
sen jäähtyä 40 °C lämpötilaan.
Käytä toista kannatintasoa.
(h)
Kermainen jogurtti 5 - 6
Käytä toista kannatintasoa.
(h)
Paksu jogurtti 7 - 8
Steamify
Höyrytys
Käytä toista kannatintasoa.
VIHANNEKSET
Aseta korkeintaan lämpötila
100 °C.
(min)
8 - 10 Parsakaali, palasina,
uunin esikuumennus
tyhjänä
10 Kuoritut tomaatit
10 - 15 Pinaatti, tuore
10 - 15 Kesäkurpitsa, viipalei‐
na
15 Vihannekset, ryöpätyt
15 - 20 Paprika, suikaleina
15 - 20 Sienet, viipaleina
15 - 25 Munakoisot
15 - 25 Kukkakaali, kokonai‐
nen
15 - 25 Parsakaali, kokonainen
15 - 25 Parsa, vihreä
15 - 25 Tomaatit
15 - 25 Kurpitsa, kuutioina
20 - 25 Vuonankaali, palasina
20 - 25 Kurttukaali
20 - 25 Pavut, ryöpätyt
10
VIHANNEKSET
Aseta korkeintaan lämpötila
100 °C.
(min)
20 - 30 Bataatti
20 - 30 Herneet
20 - 30 Fenkoli
20 - 30 Porkkanat
20 - 30 Purjosipuli, renkaina
20 - 30 Selleri, kuutioina
20 - 30 Sokeriherneet
25 - 35 Kukkakaali, palasina
25 - 35 Kyssäkaali, suikaleina
25 - 35 Ruusukaali
25 - 35 Parsa, valkoinen
25 - 35 Valkoiset leikkopavut
30 - 40 Maissitähkä
35 - 45 Vihreät pavut
35 - 45 Mustajuuri
40 - 45 Valko- tai punakaali,
suikaleina
50 - 60 Artisokat
55 - 65 Kuivatut pavut, liotetut
60 - 90 Hapankaali
70 - 90 Punajuuri
LISUKKEET
Aseta korkeintaan lämpötila
100 °C.
(min)
15 - 20 Couscous, vesi/cous‐
coussuhde 1:1
15 - 25 Tuore tagliatelle
20 - 25 Suurimopuuro, maito/
suurimosuhde 3:5:1
20 - 30 Linssit, punaiset, vesi/
linssisuhde 1:1
25 - 30 Spaetzle
25 - 35 Bulgur, vesi/bulgursuh‐
de 1:1
25 - 35 Hiivamykyt
30 - 35 Tuoksuva riisi, vesi/riisi‐
suhde 1:1
30 - 40 Keitetyt perunat, neljä‐
sosat
35 - 45 Perunamykyt
35 - 45 Riisi, vesi/riisisuhde
1:1, veden ja riisin suh‐
de voi vaihdella riisila‐
jikkeen mukaan.
35 - 45 Leipämykyt
40 - 50 Polenta, nestesuhde
3:1
40 - 55 Riisivanukas, maito/
riisisuhde 2,5:1
45 - 55 Kuorimattomat perunat,
keskisuuret
55 - 60 Linssit, ruskeat ja vih‐
reät, vesi/linssisuhde
2:1
11
HEDELMÄT
Aseta lämpötila 100 °C.
(min)
10 - 15 Omenaviipaleet
10 - 15 Kuumennetut marjat
10 - 20 Suklaasula
20 - 25 Hedelmäsose
KALA
(min) (°C)
15 - 20 Ohut kalafilee 75 - 80
20 - 25 Katkaravut, tuo‐
reet
75 - 85
20 - 30 Paksu kalafilee 75 - 85
20 - 30 Taimen, 0,25 kg 75 - 85
20 - 30 Simpukat 100
30 - 40 Katkaravut, pa‐
kastetut
75 - 85
LIHA
(min) (°C)
15 - 20 Prinssinakit 80
20 - 30 Baijerilainen va‐
sikanlihamakka‐
ra
/ Valkoinen
makkara
80
20 - 30 Wienin makkara 80
LIHA
(min) (°C)
25 - 35 Keitetty kanan‐
rintapala
90
55 - 65 Keitetty kinkku,
1 kg
100
60 - 70 Kana, keitetty, 1
- 1,2 kg
100
70 - 90 Kassler, haudu‐
tettu
90
80 - 90 Vasikanliha /
Porsaankylki‐
paisti, 0,8 - 1 kg
90
110 - 120 Tafelspitz 100
KANANMUNAT
(min) °C
10 - 11 Kananmunat,
pehmeäksi kei‐
tetyt
100
12 - 13 Kananmunat,
keskikovaksi
keitetyt
100
18 - 21 Kananmunat,
kovaksi keitetyt
100
35 - 45 Vanukas / Piiras 85
40 - 50 Terriinit 85
Haudutus höyryllä
(min) (°C)
15 - 20 Munakkaat 110
12
(min) (°C)
20 - 30 Kokonainen ka‐
la, 1 kg:n pai‐
noon saakka
120 -
130
40 - 50 Mykyt 120 -
130
50 - 60 Haudutettu /
Haudutettu kala
130
60 - 90 Haudutettu /
Haudutettu kana
130
100 - 140 Haudutettu /
Haudutettu liha
130
Ruskistus höyryllä
(min) (°C)
20 - 40 Kalapaistos 150
35 - 50 Täytetyt vihan‐
nekset
150
35 - 45 Makaronilaatik‐
ko / Pataruoat
150
40 - 50 Lasagne 150
60 - 70 Perunapaistos 150
75 - 100 Siankylki 140 -
150
Paahtaminen ja leipominen höyryllä
(min) (°C)
15 - 20 Paistovalmiit pa‐
tongit, 0,04 -
0,05 kg
200
15 - 25 Pikkuleivät 155-170
20 - 35 Makeat leivon‐
naiset hiivataiki‐
nasta
170 -
180
(min) (°C)
25 - 35 Paistovalmiit pa‐
tongit, pakaste‐
tut, 0,04 - 0,05
kg
200
25 - 35 Sämpylät 180 -
200
25 - 40 Paistettu kalafi‐
lee
170 -
180
30 - 40 Lihamureke, ei
kypsennetty, 0,5
kg
180
30 - 40 Pataruoka 160
30 - 40 Munakas 160 -
170
30 - 45 Makea leipä 160 -
170
35 - 45 Paistettu kala 170 -
180
45 - 60 Erilaiset leivät,
0,5 - 1 kg
180 -
190
45 - 60 Jälkiruoat 160 -
180
50 - 60 Kana, 1 kg 180 -
210
60 - 70 Porsaanselkä‐
paisti, savustet‐
tu, 0,6 - 1 kg
160 -
180
60 - 90 Paahtopaisti, 1
kg
180 -
200
70 - 90 Ankka, 1,5 - 2
kg
180
80 - 90 Vasikanpaisti, 1
kg
180
90 - 100 Porsaanpaisti, 1
kg
160 -
180
13
Käytä ensimmäistä kannatinta‐
soa.
(min) (°C)
15 - 30 Pizza / Focaccia 190 -
210
30 - 45 Lehtitaikina /
Suolainen piirak‐
ka / Sämpylät
155 -
180
45 - 60 Murotaikinalei‐
vonnaiset
155 -
170
130 - 170 Hanhi, 3 kg 170
Paistaminen
Käytä ensimmäisellä kerralla
alhaisempaa lämpötilaa.
Jos paistat useammalla kuin yhdellä
kannatintasolla, voit pidentää paistoaikaa
10 – 15 minuuttia.
Eri kannatintasoilla olevat leivonnaiset
voivat ruskistua epätasaisesti. Lämpötila-
asetusta ei tarvitse muuttaa, jos
ruskistuminen on epätasaista. Erot
tasaantuvat paistumisen jatkuessa.
Uunissa olevat pellit voivat vääntyä
paistamisen aikana. Jäähtyessään
uunipellit palautuvat kuitenkin
alkuperäiseen muotoonsa.
Leivontavinkkejä
Leivontatulos Mahdollinen syy Korjaustoimenpide
Kakun pohja ei ole riit‐
tävän kypsä.
Kannatintaso on virheelli‐
nen.
Laita kakku alemmalle kanna‐
tintasolle.
Kakku laskeutuu, se
on taikinainen tai liian
kostea.
Uunin lämpötila on liian
korkea.
Käytä seuraavalla kerralla hiu‐
kan alhaisempaa lämpötilaa.
Liian lyhyt paistoaika. Aseta seuraavalla kerralla pi‐
tempi paistoaika ja alhaisempi
lämpötila.
Kakku on liian kuiva. Uunin lämpötila on liian
matala.
Käytä seuraavalla kerralla hiu‐
kan korkeampaa lämpötilaa.
Liian pitkä paistoaika. Aseta seuraavalla kerralla ly‐
hyempi paistoaika.
Kakku kypsyy epäta‐
saisesti.
Liian korkea paistolämpö‐
tila ja liian lyhyt paistoaika.
Alenna uunin lämpötilaa ja pi‐
dennä paistoaikaa.
Kakkutaikina ei ole jakau‐
tunut tasaisesti.
Levitä kakkutaikina seuraavalla
kerralla tasaisesti leivinpeltiin.
Kakku ei paistu resep‐
tissä ilmoitetussa pais‐
toajassa.
Uunin lämpötila on liian
matala.
Käytä seuraavalla kerralla hiu‐
kan korkeampaa lämpötilaa.
14
Paistaminen yhdellä kannatintasolla
VUOASSA PAISTETUT LEIVONNAISET
(°C) (min)
Maustekakku /
Briossi
Kiertoilma 150 - 160 50 - 70 1
Maustekakku /
Hedelmäkakut
Kiertoilma 140 - 160 70 - 90 1
Kakkupohja muro‐
taikinasta, uunin
esikuumennus
tyhjänä
Kiertoilma 150 - 160 20 - 30 2
Torttupohja vatka‐
tusta taikinasta
Kiertoilma 150 - 170 20 - 25 2
Juustokakku Ylä + alalämpö 170 - 190 60 - 90 1
LEIVINPELLILLÄ PAISTETTAVAT KAKUT / LEIVONNAISET / LEIVÄT
Esikuumenna tyhjää uunia ellei muuta mainita.
(°C) (min)
Pullapitko / Pul‐
lakranssi, esikuu‐
mennus ei ole tar‐
peen
Ylä + alalämpö 170 - 190 30 - 40 3
Joulupulla (stol‐
len)
Ylä + alalämpö 160 - 180 50 - 70 2
Ruisleipä: Ylä + alalämpö ensin: 230 20 1
myöhemmin: 160
- 180
30 - 60
Tuulihatut / Eclair-
leivokset
Ylä + alalämpö 190 - 210 20 - 35 3
Kääretorttu, Ylä + alalämpö 180 - 200 10 - 20 3
Strösselikakku,
esikuumennus ei
ole tarpeen
Kiertoilma 150 - 160 20 - 40 3
15
LEIVINPELLILLÄ PAISTETTAVAT KAKUT / LEIVONNAISET / LEIVÄT
Esikuumenna tyhjää uunia ellei muuta mainita.
(°C) (min)
Voilla leivottu
mantelikakku /
Sokerikakut
Ylä + alalämpö 190 - 210 20 - 30 3
Hedelmäkakku,
esikuumennus ei
ole tarpeen
Ylä + alalämpö 180 35 - 55 3
Pellillä paistetut
leivonnaiset, ar‐
kalaatuinen täyte
(esim. rahka, ker‐
ma, vanukas)
Ylä + alalämpö 160 - 180 40 - 60 3
PIKKULEIVÄT
Käytä kolmatta kannatintasoa.
(°C) (min)
Murotaikina / Notkeat
taikinat
Kiertoilma 150 - 160 15 - 25
Marengit Kiertoilma 80 - 100 120 - 150
Macaronit Kiertoilma 100 - 120 30 - 50
Hiivataikinasta leivotut
pikkuleivät
Kiertoilma 150 - 160 20 - 40
Lehtitaikinaleivonnai‐
set, uunin esikuumen‐
nus tyhjänä
Kiertoilma 170 - 180 20 - 30
Sämpylät, uunin esi‐
kuumennus tyhjänä
Ylä + alalämpö 190 - 210 10 - 25
16
Paistokset ja gratiinit
Käytä ensimmäistä kannatintasoa.
(°C) (min)
Makaronilaatikko Ylä + alalämpö 180 - 200 45 - 60
Lasagne Ylä + alalämpö 180 - 200 25 - 40
Vihannesgratiini, uu‐
nin esikuumennus tyh‐
jänä
Teho grillaus 170 - 190 15 - 35
Patongit sulaneella
juustolla
Kiertoilma 160 - 170 15 - 30
Riisipuuro Ylä + alalämpö 180 - 200 40 - 60
Kalalaatikko Ylä + alalämpö 180 - 200 30 - 60
Täytetyt vihannekset Kiertoilma 160 - 170 30 - 60
Paistaminen useilla
kannatintasoilla
Valitse toiminto: Kiertoilma.
Käytä kahden leivinpellin kohdalla
ensimmäistä ja neljättä kannatintasoa.
LEIVINPELLILLÄ PAISTET‐
TAVAT KAKUT / LEIVONNAISET /
LEIVÄT
(°C) (min)
Tuulihatut / Eclair-leivok‐
set, uunin esikuumennus
tyhjänä
160 -
180
25 -
45
Strösselikakku, kuiva 150 -
160
30 -
45
PIKKULEIVÄT
(°C) (min)
Murotaikinapikkuleivät 150 -
160
20 -
40
Marengit 80 -
100
130 -
170
Macaronit 100 -
120
40 -
80
Hiivataikinasta leivotut
pikkuleivät
160 -
170
30 -
60
Lehtitaikinaleivonnai‐
set, uunin esikuumen‐
nus tyhjänä
170 -
180
30 -
50
Sämpylät 180 20 -
30
Vinkkejä paistamiseen
Käytä lämmönkestäviä uunivuokia.
Paista vähärasvaista lihaa peitettynä.
17
Aseta suurikokoiset paistit suoraan
paistoastiaan tai paistoritilän päälle,
jonka alla on paistoastia.
Kaada hiukan nestettä paistoastiaan,
jotta valuva rasva ei pala.
Käännä paistia, kun paistoajasta on
kulunut 1/2 - 2/3.
Paista liha tai kala suurina (vähintään 1
kg:n) palasina.
Valele paistien päälle niistä tulevia
nesteitä useita kertoja paistamisen
aikana
Lihan paistaminen
Käytä ensimmäistä kannatintasoa.
PAAHTOPAISTI
(°C) (min)
Patapaisti 1 - 1,5 kg Ylä + alalämpö 230 120 - 150
Paahtopaisti tai fi‐
lee, raaka, uunin
esikuumennus
tyhjänä
paksuus 1 cm Teho grillaus 190 - 200 5 - 6
Paahtopaisti tai fi‐
lee, puolikypsä,
uunin esikuumen‐
nus tyhjänä
paksuus 1 cm Teho grillaus 180 - 190 6 - 8
Paahtopaisti tai fi‐
lee, kypsä, uunin
esikuumennus
tyhjänä
paksuus 1 cm Teho grillaus 170 - 180 8 - 10
PORSAS
Valitse toiminto: Teho grillaus.
(kg)
(°C) (min)
Lapa / Niska / Kinkku 1 - 1,5 150 - 170 90 - 120
Kyljykset / Siankylki 1 - 1,5 170 - 190 30 - 60
Lihamureke 0,75 - 1 160 - 170 50 - 60
Porsaan potkapaisti,
esikypsennetty
0,75 - 1 150 - 170 90 - 120
18
VASIKKA
Valitse toiminto: Teho grillaus.
(kg)
(°C) (min)
Vasikanpaisti 1 160 - 180 90 - 120
Vasikan reisipaisti 1,5 - 2 160 - 180 120 - 150
LAMMAS
Valitse toiminto: Teho grillaus.
(kg)
(°C) (min)
Lampaanreisi /
Lammaspaisti
1 - 1,5 150 - 170 100 - 120
Lampaanselkä 1 - 1,5 160 - 180 40 - 60
RIISTA
(kg)
(°C) (min)
Selkä / Jänik‐
senkoipi, uunin
esikuumennus
tyhjänä
1 Teho grillaus 180 - 200 35 - 55
Kauriin-/hirven‐
satula
1,5 - 2 Ylä + alalämpö 180 - 200 60 - 90
Kauriin-/hirven‐
reisi
1,5 - 2 Ylä + alalämpö 180 - 200 60 - 90
19
KANA
Valitse toiminto: Teho grillaus.
(kg)
(°C) (min)
Linnunliha, paloina 0,2 - 0,25 200 - 220 30 - 50
Puolikas kana 0,4 - 0,5 190 - 210 40 - 50
Broileri, kana 1 - 1,5 190 - 210 50 - 70
Ankka 1,5 - 2 180 - 200 80 - 100
Hanhi 3,5 - 5 160 - 180 120 - 180
Kalkkuna 2,5 - 3,5 160 - 180 120 - 150
Kalkkuna 4 - 6 140 - 160 150 - 240
KALA
(kg)
(°C) (min)
Kokonainen ka‐
la
1 - 1,5 Teho grillaus 180 - 200 30 - 50
Leipä
Esikuumennusta ei suositella.
Käytä toista kannatintasoa.
LEIPÄ
(°C) (min)
Vehnäleipä 170 - 190 40 - 60
Patonki 200 - 220 35 - 45
Briossi 180 - 200 40 - 60
Ciabatta 200 - 220 35 - 45
Ruisleipä 170 - 190 50 - 70
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux OOS1080NZ Recipe book

Tyyppi
Recipe book