83
Ruoan säilytys ja pakastaminen
∙ Laitteen sisäinen lämpötila on riippuvainen pääasiassa
ympäristön lämpötilasta, lämpötilasäätimen asetuksesta
ja varastoidun ruoan määrästä. On myös huomattava,
että sisälämpötila saattaa nousta aina kun ovi avataan.
∙ Laite on suunniteltu pakasteruoan pakastamiseen ja
pitkäkestoiseen säilytykseen sekä jääpalojen tekoon.
∙ Jotta varmistetaan ravintoaineiden kuten vitamiinien
säilyvyys, tuore ruoka täytyy pakastaa niin pian kuin
mahdollista. Valmistettu ruoka tulisi siten sijoittaa
pikapakastuslokeroon väljästi yhteen tai kahteen
riviin. Pakastimen pikapakastuslokero on varustettu
tekstillä Fast Freeze (pikapakastus). Suosittelemme
pakastettavien ruoka-ainesten laittamista tähän lokeroon
ensin pikapakastusta varten ja niiden siirtämistä sitten
muihin lokeroihin (kun sopivaa) 24 tunnin jälkeen.
∙ Huomio:
∙ Jotta varmistetaan kylmän ilman riittävä jakaantuminen,
lauhdutinyksikön ja pakastettavan ruoan sisältävän
kaukalolevyn välillä on säilytettävä vähintään 2,5 cm.
∙ Älä sijoita pakastamatonta ruokaa jo pakastuneen
viereen.
∙ Huomio: Älä ylitä päivittäistä
maksimipakastuskapasiteettia. Tämän oppaan
lopussa oleva tuotetietolehti sisältää tiedot maksimista
päivittäisestä pakastuskapasiteetista.
∙ Aseta pikapakastusta varten lämpötilasäädin asentoon
Max. Kun ruoka on hyvin pakastunutta 24 tunnin
jälkeen, lämpötilasäädin voidaan säätää takaisin
alkuperäiseen asentoon.
∙ Pakastusaikoja voidaan lyhentää jakamalla ruoka
pienempiin annoksiin.
∙ Pakastetulle ruoalle sopivia säilytysmateriaaleja ovat
läpinäkyvä (eli ei-värillinen) muovikelmu tai -pussi tai
alumiinikelmu. Pakkausmateriaalit on tuuletettava hyvin
ennen käyttöä ja niiden ilmatiiviys on varmistettava
ennen ruoan pakastamista. Suositellaan, että
jokaiseen pakastimessa säilytettävään annokseen
merkitään kaikki olennaiset tiedot kuten ruokatyyppi,
pakastuspäivämäärä ja viimeinen käyttöpäivä.
∙ Älä yritä pakastaa hiilihapollisia juomia, lämmintä ruokaa
tai minkäänlaisia pullotettuja nesteitä.
∙ Pakastettu ruoka täytyy sulattaa ensin jääkaapissa. Tällä
tavoin ruoka sulatetaan hitaammin, jolloin sen maku
säilyy.
Pakastetun ruoan viimeiset käyttöpäivät on eritelty
(kuukausina) alla olevassa taulukossa.
∙ Älä ylitä näitä säilytysaikoja.
∙ Noudata kuitenkin aina pakasteruoan valmistajan
viimeistä käyttöpäivää koskevia tietoja.
∙ Jos laite on pois päältä pidemmän aikaa (esim.
sähkökatkoksen takia), ovi tulee pitää kiinni. Se auttaa
matalimman mahdollisen lämpötilan ylläpitoa laitteen
sisällä. Tuotetietolehti sisältää tarkat tiedot maksimista
turvallisesta säilytysajasta toimintahäiriön yhteydessä.
Jo vähäinen sisälämpötilan nousu lyhentää ruoan
säilytysaikaa.
Jääpalojen teko
Pakastimen mukana toimitetaan erityinen jääpalakaukalo
jääpalojen tekoa varten. Täytä kaukaloon ¾ juomavettä ja
laita se pakastimeen muutamaksi tunniksi. Jääpalat ovat
helpompi irrottaa kaukalosta, jos kaukalon annetaan olla
huonelämpötilassa 5 minuuttia.
Sulattaminen ja puhdistus
∙ Tietyn käyttöaikajakson jälkeen ja useista tekijöistä
riippuen (esim. kuinka usein ovi on avattu)
ulosvedettävien laatikkojen alla sijaitseviin haihduttimiin
ja itse laatikkojen etupuolelle muodostuu jääkerros.
Kun jäätä on muodostunut 3–5 mm paksuudelta, laite
on sulatettava, sillä jään muodostuminen lisää laitteen
sähkönkulutusta.
∙ Pakastin täytyy puhdistaa perusteellisesti vähintään
kaksi kertaa vuodessa.
∙ Irrota aina pistotulppa seinäpistorasiasta ennen
puhdistusta.
∙ Kaikki lisävarusteet on puhdistettava erikseen
saippuavedellä. Älä laita niitä astianpesukoneeseen.
∙ Älä käytä hankaavia tai voimakkaita puhdistusliuoksia tai
mitään alkoholia sisältävää puhdistusainetta.
∙ Ole varovainen, ettei osaston sisällä oleva arvokilpi irtoa
tai vahingoitu puhdistuksen aikana.
∙ Ota pakastimesta pois kaikki ruoka ja laita se viileään
paikkaan säilytykseen, esim. muoviastiaan valmiiksi
pakastettujen kylmävaraajien kanssa. Huomaa, että
vaikka lämpötila nousee vain hiukan, varastointiaika
lyhenee ja ruoka on kulutettava niin pian kuin
mahdollista.
∙ Jätä ovi auki.