24
Mikroaaltoteho
Teho valitaan kypsennettävän tai lämmitettävän ruoan laadun
mukaan.
Tavallisesti ruoka kypsennetään tai lämmitetään täydellä
teholla.
• Täyttä tehoa käytetään esimerkiksi ruoan nopeaan
uudelleenlämmitykseen tai veden keittämiseen.
• Pientä tehoa käytetään pääasiassa ruoan sulattamiseen
sekä juusto-, maito- ja munaruokien valmistukseen. (Älä
keitä mikroaaltouunissa kokonaisia kuorellisia munia, sillä
ne voivat räjähtää.) Pientä tehoa voidaan käyttää myös
loppuvaiheen kypsennykseen ja silloin, kun halutaan
säilyttää ruoan aromit parhaimmillaan.
Yleistietoja ruoan kypsentämisestä
• Jos haluat kypsentää mikroaaltouunissa koko aterian,
kypsennä ensin kiinteimmät ruoka-aineet, kuten perunat.
Kun kiinteimmät ruoka-aineet ovat kypsiä, peitä ne
muiden ruoka-aineiden kypsennyksen ajaksi.
• Useimmat ruoat on peitettävä. Tiivis kansi pitää
höyryn ja kosteuden kypsennysastiassa ja lyhentää
siten kypsennysaikaa. Tämä koskee ennen kaikkea
vihannesten, kalaruokien ja pataruokien kypsennystä.
Peitetyn ruoan lämpö jakautuu lisäksi paremmin, joten
kypsennysaika lyhenee ja tulos on erinomainen.
• Ruoka kypsyy parhaiten, kun se asetetaan uuniin oikein,
koska mikroaallot ovat tehokkaimpia uunin keskiosassa.
Jos kypsennät esimerkiksi perunoita, aseta ne lasisen
kuumennusalustan reunoille, jotta ne kypsyvät tasaisesti.
• Jotta kiinteät ruoka-aineet, kuten liha, kypsyisivät
tasaisesti, kääntele lihapaloja muutaman kerran.
• Voit kypsentää mikroaaltouunissa leivonnaisia, lukuun
ottamatta hiivalla kohotettavia leivonnaisia.
• Kun kypsennät ruokia, joissa on paksu kuori (esim.
perunoita, omenoita, kokonaisia kurpitsoja tai kastanjoita),
pistele kuoreen reikiä, jotta ruoka ei halkea kypsennyksen
aikana.
• Perinteistä uunia käytettäessä uunin avaamista tulee
tavallisesti välttää. Mikroaaltouunia käytettäessä tästä ei
tarvitse huolehtia: oven avaaminen ei aiheuta merkittävää
energia- tai lämpöhukkaa. Toisin sanoen voit avata
mikroaaltouunin luukun ja tarkistaa ruoan kypsyyden niin
usein kuin haluat.
Tärkeitä ruoan kypsennystä koskevia turvaohjeita!
• Jos lämmität mikroaaltouunissa vauvanruokaa tai nestettä
tuttipullossa, sekoita aina ruoka tai neste ja tarkista sen
lämpötila huolellisesti ennen syöttämistä. Näin lämpö
jakautuu ruokaan tai nesteeseen tasaisesti eikä lapsi saa
palovammoja.
Älä laita tuttipullon korkkia ja/tai tuttiosaa mikroaaltouuniin.
• Jotkin ruoka-aineet voivat hiiltyä ja savuta, jos niitä
kuumennetaan liian kauan. Jos näin käy, pidä luukku
suljettuna ja katkaise mikroaaltouunista virta.
• Jotkut vähän vettä sisältävät ruoka-aineet, kuten
suklaapalat ja makeat täytetyt leivonnaiset, on
kuumennettava varovasti. Muutoin ruoka voi mennä pilalle
tai rikkoa astian.
RUOANVALMISTUKSESSA KÄYTETTÄVÄT VÄLINEET
Varmista ennen ruoanvalmistuksen aloittamista, että astiat on
valmistettu oikeasta materiaalista. Jotkut muovityypit voivat
pehmetä ja muuttaa muotoaan, ja jotkut keramiikkatyypit voivat
haljeta etenkin pieniä ruokamääriä kuumennettaessa.
Näin voit kokeilla, sopiiko astia mikroaaltouuniin:
• Aseta astia mikroaaltouuniin.
• Aseta astiaan lasi, joka on puolillaan vettä.
• Käynnistä mikroaaltouuni ja anna sen käydä 15–30
sekuntia täydellä teholla.
• Jos astia on kosketettaessa hyvin kuuma, älä käytä sitä
mikroaaltouunissa.
Kun valmistat ruokaa mikroaaltouunissa, käytä mieluiten
seuraavia astioita ja materiaaleja:
• Lasit ja lasikulhot.
• Keramiikka (lasitettu ja lasittamaton). Ruoka pysyy
kauemmin kuumana lasitetussa keramiikka-astiassa kuin
muissa astioissa.
• Muoviastiat. Muoviastioita voidaan käyttää moniin
lämmitystarkoituksiin. Varoitus! Mikroaaltouunissa EI saa
käyttää melamiinista, polyeteenistä tai fenolimuoveista
valmistettuja muoviastioita.
• Posliini. Mikroaaltouunissa voidaan käyttää kaikenlaista
posliinia, mutta suositeltavinta on käyttää tulenkestävää
posliinia.
• Tulenkestävät kannelliset astiat. Lasiastiat, joiden kansi
sulkeutuu niin tiiviisti, ettei höyryä pääse ulos, sopivat
ihanteellisesti vihanneksille ja hedelmille, joihin ei
lisätä vettä. Kypsennysaika saa kuitenkin olla enintään
5 minuuttia.
• Paistoastiat. Käytä ruskistavia paistoastioita erittäin
varoen. Älä koskaan kuumenna paistoastiaa lasisella
kuumennusalustalla kauempaa kuin 5 minuuttia.
Aseta paistoastian ja lasialustan väliin sopiva eriste,
esimerkiksi kuumuutta kestävä lautanen, jotta lasialusta ei
ylikuumene.
• Mikroaaltouunin paistokelmua voidaan käyttää etenkin
keittoja, kastikkeita tai pataruokia kypsennettäessä tai
ruokaa sulatettaessa. Ruoka voidaan myös kääriä löysästi
paistokelmuun, jolloin roiskuva rasva tms. ei likaa uunia.
• Talouspaperi sopii erinomaisesti suojaksi kypsennykseen,
sillä se imee kosteutta ja rasvaa. Esimerkiksi pekonia
voidaan laittaa kerroksittain talouspaperin väliin. Näin
pekoni kypsyy kauttaaltaan rapeaksi, koska se ei kypsy
omassa rasvassaan. Kotona leivottu leipä voidaan ottaa
suoraan pakastimesta, kääriä talouspaperiin ja lämmittää
mikroaaltouunissa.
• Märkä talouspaperi sopii hyvin kalalle tai vihanneksille.
Ruoan peittäminen estää sitä kuivumasta.
• Rasvatiivis leivinpaperi. Kala ja suuret vihannekset, kuten
kukkakaali tai maissintähkät, voidaan kääriä märkään
rasvatiiviiseen leivinpaperiin.
• Paistopussit sopivat erinomaisesti lihalle, kalalle
ja vihanneksille. Älä kuitenkaan sulje paistopussia
metallisulkimella. Käytä sen sijaan puuvillalankaa. Tee
pussiin pieniä reikiä ja aseta se mikroaaltouuniin lautasen
tai lasiastian päälle.