Electrolux EOB4750X Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja
31
Suomi
Varoituksia Kalusteen sisään asennetut uunit
Säilytä käyttöohjekirja tallessa tulevaa käyttöä varten. Jos laite myydään tai luovutetaan
uudelle omistajalle, tai jos vaihdat asuntoa ja jätät laitteen entiseen asuntoosi, luovuta
käyttöohjekirja laitteen mukana, jotta uusi omistaja voi tutustua laitteen toimintaan ja siihen
liittyviin varoituksiin. Varoitukset liittyvät turvallisuuteen. Lue varoitukset huolellisesti ennen
kuin asennat laitteen paikalleen tai aloitat sen käytön.
Asennus
Kaikki asennustyöt on annettava
asiantuntevan sähköteknikon tai muun
pätevän henkilön tehtäväksi.
Uunin asennus ja alkusäädöt on
EHDOTTOMASTI annettava asiantuntevan
henkilöstön tehtäväksi ja ne on suoritettava
voimassa olevien määräysten mukaisesti.
Tämä ohjekirja sisältää asentajalle
tarkoitetut laitteen asennusohjeet.
Käytön aikana
Tämä laite on tarkoitettu ainoastaan
syötävien elintarvikkeiden kypsentämistä
varten, eikä sitä saa käyttää mihinkään
muuhun tarkoitukseen.
Pysyttele aina riittävän välimatkan päässä
avatessasi uunin luukkua
ruoanvalmistuksen aikana tai sen
päätyttyä, jotta sisään kerääntynyt höyry
ja kuumuus poistuvat uunista, etkä polta
itseäsi.
z Uuni kuumenee käytön aikana ja on kuuma
vielä pitkään käytön päättämisen jälkeenkin.
Varo koskettamasta uunin sisällä olevia
lämmityselementtejä.
z Laitteen teknisten ominaisuuksien
muuttaminen tai muunlaisten muutosten
tekeminen on vaarallista.
z Uuni kuumenee käytön aikana ja on kuuma
vielä pitkään käytön päättämisen jälkeenkin.
z Tarkista aina, että säätimet ovat “off”-
asennossa (pois päältä) silloin kun uuni ei
ole käytössä.
z Hygienia- ja turvallisuussyistä laite on
pidettävä aina puhtaana. Rasvan tai ruoan
kerääntyminen laitteeseen voi aiheuttaa
tulipalon.
z Älä koskaan vuoraa mitään uunin osaa
alumiinifoliolla.
z Helposti puhdistettavia seinämateriaaleja
(mallikohtainen varustus) ei koskaan saa
puhdistaa muulla kuin miedolla
pesuainevedellä.
z Älä koskaan käytä höyryä tai höyrylaitteita
uunin puhdistuksessa.
z Ennen kuin aloitat minkäänlaisia uunin
huolto- tai puhdistustöitä, kytke virta pois
uunin ja keittotason pistorasian
eristyskytkimestä ja anna uunin jäähtyä.
z Varmista, että peltien kannattimet ovat oikein
paikoillaan.
z Tämä uuni (vaikka se olisi kytketty
keittotasoon) toimii 230 V:n yksivaihevirralla.
Lasten turvallisuus
z Tämä laite on tarkoitettu aikuisten käyttöön.
Älä anna lasten koskea uunin säätimiin tai
leikkiä laitteella.
z Valvo lapsia aina äläkä anna heidän koskea
uunin kuumiin pintoihin tai oleskella laitteen
lähellä sen käytön aikana tai ennen kuin laite
on jäähtynyt käytön jälkeen.
z Uunin toiminnan ja grillauksen aikana
laitteen luukku ja sitä ympäröivät osat
kuumenevat erittäin korkeaan lämpötilaan.
Ole varovainen ja pidä lapset poissa laitteen
luota käytön aikana. Kun kytket muita laitteita
uunin lähellä olevaan pistorasiaan, tarkista
huolellisesti, että virtajohto ei kosketa uunin
kuumia osia eikä jää uunin luukun väliin.
32
Turvallisuusohjeet
Vaiheittaiset toimintaohjeet
Vinkkejä ja neuvoja
VALMISTAJA:
ELECTROLUX HOME PRODUCTS ITALY S.p.A.
Viale Bologna, 298
47100 FORLÌ (Italia)
Käyttöohjeiden käyttö
Tekninen tuki
z Tämän laitteen huolto on suoritettava
valtuutetussa huoltoliikkeessä. Varaosina
saa käyttää vain alkuperäisiä varaosia.
z Älä missään tapauksessa yritä korjata
laitetta omatoimisesti. Asiantuntemattoman
henkilön suorittamat korjaukset voivat
aiheuttaa henkilövahinkoja tai vakavia vikoja.
Ota yhteys paikalliseen huoltoliikkeeseen.
Vaadi aina alkuperäisten varaosien käyttöä.
)
Symboli , joka on merkitty tuotteeseen
tai sen pakkaukseen, osoittaa, että tätä
tuotetta ei saa käsitellä talousjätteenä.
Tuote on sen sijaan luovutettava sopivaan
sähkö- ja elektroniikkalaitteiden
kierrätyksestä huolehtivaan
keräyspisteeseen. Tämän tuotteen
asianmukaisen hävittämisen
varmistamisella autetaan estämään sen
mahdolliset ympäristöön ja terveyteen
kohdistuvat haittavaikutukset, joita voi
aiheutua muussa tapauksessa tämän
tuotteen epäasianmukaisesta
jätekäsittelystä. Tarkempia tietoja tämän
tuotteen kierrättämisestä saa paikallisesta
kierrätyskeskuksesta,
talousjätehuoltopalvelusta tai liikkeestä,
josta tuote on ostettu.
33
Laitteen kuvaus
1. Käyttöpaneeli
2. Grilli
3. Uunin lamppu
4. Arvokilpi
1
4
2
3
34
Erikoistoimintoja
Seuraavat toiminnot aktivoidaan painamalla
kahta painiketta yhtä aikaa:
- Lapsilukko: paina painikkeita ja “ “,
- Painikeäänet: paina painikkeita ja “ ”;
- Demo-tila: paina painikkeita ja “ ”.
Käyttöpaneeli
HUOM!
Sähkökatkon sattuessa uunin ohjelmointi-
laite pystyy säilyttämään tallessa kaikki
asetukset (kellonaika, ohjelma-asetus tai
käynnissä oleva ohjelma) noin 3 minuutin
ajan. Jos sähkökatko kestää pitempään,
kaikki asetukset poistuvat. Kun virta kyt-
keytyy takaisin päälle, näytön numerot vilk-
kuvat, ja kello/ajastin on asetettava uudel-
leen.
Kypsennys-
toiminto
Kellonajan
näyttö
Lämpötilan
näyttö
Painikkeet
1. ON/OFF
2. Uunin toimintojen säädin
3. Pikakuumennus-toiminto
4. Arvoa pienentävä painike “ (aika tai lämpötila)
5. Arvoa lisäävä painike “ ” (aika tai lämpötila)
6. Ajastin/Kypsennyksen kesto/Kypsennyksen loppu
Kaikkia uunin toimintoja ohjataan elektro-
nisen ohjelmointilaitteen avulla.
Voit valita minkä tahansa kypsennystoimin-
non, lämpötilan ja automaattisen ajastuk-
sen yhdistelmän.
1 2 3 4 5 6
35
Kun virta kytketään laitteeseen ensimmäistä
kertaa, näytössä näkyy automaattisesti
12:00, ja merkki vilkkuu.
IVarmista ennen uunin käyttöä, että
kellonaika on asetettu oikein.
Kellonajan asettaminen:
a) Paina painiketta ja samalla kun merk-
ki vilkkuu (Kuva 1), aseta kellonaika pai-
namalla painiketta “ “ tai “ “ (Kuva 2).
Kellonajan nuolimerkki sammuu noin 5
sekuntia sen jälkeen kun oikea aika on nä-
kyvissä (Kuva 3).
b) Jos merkki ei vilku enää, paina kaksi
kertaa painiketta .
Toimi sen jälkeen kohdan a) mukaisesti.
Ensikäytön aikana uunista saattaa tulla
epämiellyttävää hajua. Tämä on täysin
normaalia ja aiheutuu valmistuksen
yhteydessä uunin pintoihin jääneistä
aineista. Uunia on suositeltavaa käyttää
tyhjänä ennen varsinaisen käytön
aloittamista.
Toimi seuraavasti:
Kytke virta uuniin painamalla painiketta .
Paina kaksi kertaa painiketta ja valitse
“Peruskäyttö”-toiminto Kuva 4).
Säädä lämpötila arvoon 250 °C arvoa
lisäävällä painikkeella “ “.
Anna uunin toimia tyhjänä noin 45
minuutin ajan.
— Tuuleta huone avaamalla ikkuna.
Suorita sama toimenpide Kiertoilma-
toiminnolla ja “Koko grilli” -toiminnolla
noin 5-10 minuutin ajan.
Kun ensikäyttötoimenpide on suoritettu,
anna uunin jäähtyä ja puhdista sisäosa sen
jälkeen pehmeällä, lämpimään
pesuaineveteen kastetulla liinalla.
Pese uunin varusteet varovasti ennen
niiden käyttöä.
Avaa uunin luukku aina tarttumalla
kahvaan keskeltä (Kuva 5).
Kuva 1
Kuva 2
Kuva 3
Kuva 4
Kuva 5
Uunin käyttöönotto
36
Lämpötilan säätäminen
Esisäädettyä lämpötilaa nostetaan tai
alennetaan painamalla painiketta “ ” tai
” samalla kun merkki “°” vilkkuu (Kuva
7). Maksimilämpötila on 250°C.
On/Off-painike
Uuni on kytkettävä toimintaan ennen kuin
mitään kypsennystoimintoa tai ohjelmaa
voidaan valita. Kun painiketta painetaan,
näyttöön tulee uunin symboli ja uunin valo
syttyy.
Uuni voidaan kytkeä pois toiminnasta
painamalla painiketta milloin tahansa.
Käynnissä oleva kypsennystoiminto tai
ohjelma pysähtyy, uunin valo sammuu, ja
aikanäytössä näkyy ainoastaan kellonaika.
Uuni voidaan kytkeä pois toiminnasta
milloin tahansa.
Kypsennystoiminnon
valinta
1) Kytke uuni toimintaan painamalla
painiketta .
2) Valitse haluamasi uunin toiminto painik-
keella . Jokaisella painikkeen pai-
nalluksella näkyviin tulee kypsennystavan
symboli, ja vastaava kypsennystoiminnon
numero näkyy parhaillaan valittuna olevan
kypsennystoiminnon symbolin vasemmal-
la puolella (Kuva 6).
3) Jos esisäädetty lämpötila ei ole sopiva,
paina painiketta “ ” tai “ ja säädä näin
lämpötilaa 5 asteen portain.
- Kun uuni alkaa kuumentua, lämpömittarin
merkki nousee hitaasti ilmaisten
astemäärän, johon uuni on sillä hetkellä
ehtinyt kuumentua.
Kun vaadittu lämpötila on saavutettu, uu-
nista kuuluu lyhyt äänimerkki, ja lämpömit-
tarin merkki jää palamaan jatkuvasti.
Kuva 6
Kuva 7
37
Alla on kuvaus uunin eri toiminnoista
sekä niitä vastaavat näytön symbolit.
Kiertoilmatoiminto - Tämän
toiminnon avulla voit paistaa ruokia
tai paistaa ja leipoa yhtä aikaa millä
uunin tasolla tahansa ilman, että
tuoksut sekoittuvat keskenään.
Esisäädetty lämpötila: 175°C
Uunin peruskäyttö - Lämpö tulee
sekä ylä- että alavastuksesta
varmistaen, että uunin sisälämpötila
on tasainen. Esisäädetty lämpötila:
200°C
Vain grillivastus - Käytetään pieniä
ruokamääriä grillattaessa. Esisää-
detty lämpötila: 250°C
Lämpögrillaus - Tätä toimintoa
voidaan käyttää vaihtoehtoisesti
kypsennettäessä ruokia, joita
normaalisti valmistetaan perinteisellä
grillauksella. Grillivastus ja uunin
puhallin ovat toiminnassa yhtä
aikaa kierrättäen kuumaa ilmaa
ruoan ympärillä. Esisäädetty
lämpötila: 180°C
Valitse maksimilämpötilaksi
200°C.
Pizza-uuni - Alalämpövastus antaa
lämpöä suoraan pizzan tai piiraiden
pohjaan, ja puhallin kierrättää ilmaa,
jolloin pizzat ja piiraat paistuvat myös
päältä.
Esisäädetty lämpötila: 175°C
Koko grilli - Koko grillivastus on
toiminnassa. Käytetään grillattaessa
suuria ruokamääriä. Esisäädetty
lämpötila: 250°C
1
2
3
4
5
6
8
9
Vain alalämpövastus - Lämpö tulee
ainoastaan uunin alaosasta, jolloin
voit loppukypsentää ruoan ilman, että
se paistuu enää lisää pinnalta.
Esisäädetty lämpötila: 250°C
Ylälämpövastus - Lämpö tulee
ainoastaan uunin yläsoasta, jolloin
voit loppukypsentää ruoan ilman, että
se paistuu enää lisää pohjasta.
Esisäädetty lämpötila: 250°C
Sulatus – Uunin puhallin toimii ilman
lämpöä ja kierrättää huoneen
lämpöistä ilmaa uunin sisällä. Tämä
toiminto sopii erityisen hyvin
sellaisten ruokien sulattamiseen,
jotka eivät kestä kuumuutta, esim.
kermakakut, jäädykkeet, leivokset,
leipä ja muut hiivataikinaleivonnaiset.
7
38
Uunin ohjelmointitoiminnot
Ajastimen asettaminen
1) Valitse Ajastin-toiminto painamalla
painiketta (Kuva 8). Vastaava
-merkki vilkkuu ja käyttöpaneelilla näkyy
“0.00”.
2) Valitse haluamasi aika painikkeella
”. Maksimiaika on 23 tuntia ja 59
minuuttia. Kun asetus on tehty, ajastin
odottaa 3 sekuntia ennen kuin se
käynnistyy (Kuva 9).
3) Kun ohjelmoitu aika on kulunut, uunista
kuuluu äänimerkki.
4) Voit vaientaa äänimerkin painamalla mitä
tahansa painiketta.
Uuni EI kytkeydy pois
toiminnasta, jos se on käytössä.
Ajastinta voidaan käyttää myös
silloin kun uuni ei ole käytössä.
Ajastimen käyttö tai asetuksen
muuttaminen:
Paina painiketta , kunnes
symbolit ja vilkkuvat.
Nyt voit muuttaa ajastimen asetusta
painamalla painiketta “ ” tai “ ”.
Ajastuksen peruuttaminen:
Paina painiketta , kunnes
symbolit ja vilkkuvat.
Paina painiketta “ ” ja vähennä tällä
tavoin aikaa, kunnes näytössä näkyy
“0.00” (Kuva 10).
Kuva 8
Kuva 9
Kuva 10
39
Uunin asettaminen kytkey-
tymään automaattisesti
pois toiminnasta
1) Laita ruoka uuniin, kytke virta päälle,
valitse kypsennystoiminto ja säädä
tarvittaessa lämpötilaa (Kuva 11).
2) Paina painiketta ja valitse
“Kypsennyksen kesto” -toiminto (Kuva
12). Kypsennyksen keston merkki
vilkkuu, ja käyttöpaneelissa näkyy
“0.00”.
3) Merkin vilkkuessa paina painiketta
” ja valitse haluamasi aika.
Maksimiaika on 23 tuntia ja 59
minuuttia. Laite odottaa 3 sekuntia
ennen kuin ajastus alkaa.
4) Kun kypsennysaika on kulunut, uuni
kytkeytyy automaattisesti pois
toiminnasta ja kuuluu äänimerkki
samalla kun käyttöpaneelilla näkyy
“0.00”.
5) Voit vaientaa äänimerkin painamalla mitä
tahansa painiketta.
Kypsennyksen kestoajan peruuttami-
nen:
— Paina painiketta , kunnes merkki
vilkkuu.
— Paina painiketta “ ” ja vähennä näin
aikaa, kunnes näytössä näkyy “0.00”
(Kuva 13).
Kuva 11
Kuva 12
Kuva 13
40
Erikoistoiminnot
Virran turvakatkaisu
Uuni kytkeytyy pois toiminnasta
automaattisesti viereisen taulukon
mukaisesti, ellei mitään asetusta muuteta
(Kuva 15).
Uunin asettaminen kytkey-
tymään toimintaan ja pois
toiminnasta
1) Suorita “Kypsennyksen kesto” -asetus
vastaavan kappaleen ohjeita noudattaen.
2) Paina painiketta , kunnes valittuna on
“Kypsennyksen loppu” -toiminto , ja
vastaava symboli vilkkuu. Käyttöpanee-
lilla näkyy kypsennyksen loppuaika (eli
nykyinen aika + kypsennyksen kesto-
aika - Kuva 14).
3) Paina painiketta “ ” ja valitse haluamasi
kypsennyksen päättymisaika.
4) Kun asetus on tehty, laite odottaa 3
sekuntia ennen kuin ajastus alkaa.
5) Uuni kytkeytyy toimintaan ja pois toi-
minnasta automaattisesti. Kypsen-
nysajan loppuminen ilmaistaan äänimer-
killä.
6) Voit vaientaa äänimerkin painamalla mitä
tahansa painiketta.
Jos haluat peruuttaa ohjelman, peruuta
kestoaika.
Kuva 14
Kuva 15
Jos lämpötila- Uuni kytkeytyy pois
asetus on: toiminnasta:
250°C 1
1
/
2
tunnin kuluttua
200 - 245°C 5,5 tunnin kuluttua
120 - 195°C 8,5 tunnin kuluttua
alle 120°C 12
tunnin kuluttua
41
Kuva 16
Kuva 17
Jälkilämpö
Kun asetetaan kypsennyksen kestoaika,
uuni kytkeytyy automaattisesti pois toimin-
nasta muutamaa minuuttia ennen ohjel-
moidun ajan päättymistä ja hyödyntää jäl-
kilämpöä ruokien loppukypsennyksessä
säästäen tällä tavoin energiaa. Kaikki voi-
massa olevat asetukset näkyvät näytössä
siihen saakka, kunnes asetettu kypsennyk-
sen kestoaika on kulunut loppuun.
Uuni ei hyödynnä jälkilämpöä silloin kun
kypsennyksen kestoaika on alle 15 minuuttia.
Lapsilukko
Jotta lapset eivät voi vahingossa kytkeä
uunia päälle, uunin säätimet voidaan lukita.
1) Sammuta virta uunista painamalla
painiketta .
2) Paina yhtä aikaa painikkeita
ja “
ja pidä painikkeita alhaalla noin 3 sekunnin
ajan. Uunista kuuluu äänimerkki ja
näytössä näkyy viesti ‘SAFE’ (Kuva 16).
3) Uuni on nyt lukittu. Uunin toimintojen ja
lämpötilan valitseminen ei ole mahdollista.
Lukituksen poistaminen:
Paina yhtä aikaa painikkeita
ja “ ” ja
pidä painikkeita alhaalla noin 3 sekunnin
ajan. Uunista kuuluu äänimerkki ja näytön
viesti ‘SAFE’ häviää. Nyt uunia voidaan taas
käyttää (Kuva 17).
Pikakuumennus-toiminto
Kun joku kypsennystoiminto on valittu ja
lämpötila on säädetty, uuni kuumenee vä-
hitellen asetettuun lämpötilaan. Kuumene-
minen kestää 10-15 minuuttia valitusta toi-
minnosta ja lämpötilasta riippuen.
Jos haluat saavuttaa vaaditun lämpötilan
nopeammin, voit käyttää Pikakuumennus-
toimintoa.
1) Kytke uuni toimintaan painamalla
painiketta .
2) Aseta haluamasi kypsennystoiminto ja
lämpötila edellä annettujen ohjeiden
mukaisesti.
42
Turvatermostaatti
Uunissa on varusteena turvatermostaatti.
Jos päätermostaatti vioittuu ja uuni
ylikuumenee, turvalaite katkaisee
virransyötön laitteeseen. Tässä tilanteessa
on otettava yhteyttä valtuutettuun
huoltoliikkeeseen. Älä missään
tapauksessa yritä korjata laitetta
omatoimisesti.
Virhekoodi
Elektroninen ohjelmointilaite valvoo
jatkuvasti järjestelmän toimintaa. Jos jotkut
parametrit eivät ole oikein, ohjausyksikkö
pysäyttää aktivoidut toiminnot ja näyttää
näytössä vastaavan virhekoodin (E-kirjain,
jonka perässä on numeroita - katso Kuva
20).
Lisätietoja, katso kappale “Häiriötilanteet”
sivulla 54.
Demo-tila
Tämä tila on tarkoitettu myymäläkäyttöön,
kun asiakkaalle esitellään uunin toimintoja
ilman muuta tehon kulutusta kuin uunin
lamppu. Toimintoa aktivoitaessa laitteen on
oltava valmiustilassa.
Paina painiketta ja noin 2
sekunnin ajan (Kuva 19). Uunista kuuluu
lyhyt äänimerkki.
Paina painiketta , jolloin näyttöön
ilmestyy kirjaintunnus “id”.
Nyt kaikki uunin toiminnot voidaan valita.
Lämpömittarin merkki ei vilku enää ja
tunnuksen “id” tilalle tulee numeroita.
Demo-tila poistetaan käytöstä yllä
kuvattujen ohjeiden mukaisesti.
Kuva 18
Kuva 19
Kuva 20
3) Aseta lämpötila painamalla painiketta
” tai “ ”. Lämpötila näkyy
näytössä.
4) Paina painiketta . Lämpötilanäytössä
näkyy “FHU” (Kuva 18).
5) Paina painiketta , jolloin merkki
°
vilkkuu noin 10 sekunnin ajan. Nyt voit
valita vaaditun lämpötilan painamalla
painiketta “ ” tai “ ”.
6) Kun vaadittu lämpötila on saavutettu,
uunista kuuluu lyhyt äänimerkki ja
lämpötilanäyttöön ilmestyy asetettu
lämpötila.
Tätä toimintoa voidaan käyttää kaikkien
kypsennystoimintojen ja lämpötilojen
yhteydessä.
Jäähdytyspuhallin
Uunissa on varusteena jäähdytyspuhallin,
jonka tarkoitus on jäähdyttää etupaneelia,
säätimiä ja uunin luukun kahvaa. Puhallin
voi toimia vielä senkin jälkeen kun uuni tai
grilli on kytketty pois toiminnasta, aina
siihen saakka kunnes normaali lämpötila
on saavutettu.
43
Uunin käyttöön liittyviä vinkkejä ja
neuvoja
Pidä uunin luukku aina kiinni
ruoanvalmistuksen aikana.
Uunissa on järjestelmä, joka tuottaa
luonnollisen ilmankierron ja kierrättää
höyryä jatkuvasti.
Tämän järjestelmän ansiosta ruoka voidaan
valmistaa kosteassa höyryssä, jolloin se
pysyy pehmeänä sisältä ja rapeana
ulkopuolelta. Lisäksi kypsennysaika ja
energiankulutus vähenevät. Kypsennyksen
aikana voi muodostua höyryä, joka poistuu
uunista, kun luukku avataan. Tämä on täysin
normaalia.
Pysy kuitenkin aina sopivan välimatkan
päässä avatessasi uunin luukkua
ruoanvalmistuksen aikana tai sen
päätyttyä, jotta sisään kerääntynyt höyry
ja kuumuus poistuvat uunista, etkä
polta itseäsi.
Peruskäyttö
Lämpö tulee sekä uunin ylä- että alaosas-
ta, joten on suositeltavaa käyttää keskim-
mäisiä kannatintasoja.
Jos ruoan tulee kypsyä enemmän yläpuo-
lelta tai alapuolelta, käytä ylä- tai alakan-
natintasoja.
Kiertoilmatoiminto
Ruoka kypsennetään esikuumennetun ilman
avulla, jota uunin takaseinässä oleva
puhallin kierrättää tasaisesti uunin sisällä.
Tällä tavoin lämpö kulkeutuu tasaisesti ja
nopeasti kaikkialle uuniin, jolloin voit
kypsentää samanaikaisesti -erilaisia ruokia
uunin eri kannatintasoilla (Kuva 21).
Kiertoilmatoiminnossa kosteus poistuu
nopeasti, ja uunin kuivempi ympäristö estää
erilaisten ruokien tuoksujen ja makujen
sekoittumisen keskenään.
Koska kiertoilmatoiminnossa voidaan
käyttää useita kannatintasoja yhtä aikaa,
voit valmistaa useita erilaisia ruokia
samanaikaisesti ja jopa kolme pellillistä
Kiertoilmatoiminto
pikkuleipiä ja pikkupizzoja nautittavaksi heti
tai pakastettavaksi.
Luonnollisesti uunia voidaan käyttää
kiertoilmatoiminnolla myös käyttäen
pelkästään yhtä kannatintasoa. Tässä
tapauksessa suositeltavaa on käyttää alinta
tasoa, jotta voit helposti valvoa ruoan
kypsymistä.
Lisäksi uunia voidaan käyttää erityisen hyvin
säilykkeiden ja hillojen valmistukseen sekä
sienien tai hedelmien kuivattamiseen.
Grillaus
Grillatessasi lihaa tai kalaa voitele ne
kevyesti öljyllä ja aseta aina uuniin ritilän
päälle. Uunin tason valinta riippuu ruoan
paksuudesta.
Aseta rasvankeruupelti aina alimmalle
tasolle ja kaada siihen vähän vettä, jotta
savua ja käryä ei muodostu.
Lämpögrillaus
Käyttäessäsi tätä toimintoa valitse
maksimilämpötilaksi 200°C.
Koko grillivastus ja uunin puhallin toimivat
vuorotellen kierrättäen kuumaa ilmaa ruoan
ympärillä. Ruokaa ei tarvitse tarkistaa ja
kääntää yhtä usein kuin normaalisti.
Lämpimiä voileipiä ja raakoja pihvejä
lukuunottamatta voit käyttää lämpögrilliä
kaikkien sellaisten ruokien valmistuksessa,
jotka normaalisti kypsennetään tavallisessa
grillissä.
Kuva 21
4
3
2
1
44
Sulatus
Uunin puhallin toimii ilman lämpöä ja
kierrättää huoneen lämpöistä ilmaa uunin
sisällä.
Vinkkejä
Kakkujen paistaminen
Kakut vaativat kohtuullisen lämpötilan
(yleensä 150°C - 200°C). Lisäksi uunia on
esikuumennetta noin 10 minuutin ajan.
Uunin luukkua ei saa avata ennen kuin
vähintään 3/4 asetetusta kypsennysajasta
on kulunut.
Tavallista kakkutaikinaa paistetaan vuoassa
noin 2/3 kokonaiskypsennysajasta ja
haluttu täyte tai koristeet lisätään sen
jälkeen ennen lopullista kypsennystä.
Loppukypsennysaika riippuu luonnollisesti
täytteestä (hillo, hedelmät jne). Huomaa,
että taikina on sakeudeltaan oikeanlainen,
sillä liian kostea taikina pidentää
tarpeettomasti kypsymisaikaa. Jos taikina
on raakaa, se ei irtoa helposti lusikasta tai
vatkaimesta.
Jos paistat kakkuja tai torttuja yhtä aikaa
kolmella tasolla, laita ylimääräinen pelti
kahden alimman pellin väliin (Kuva 21).
Lihan ja kalan kypsentäminen
Uunissa paistetun lihan painon on oltava
vähintään 1 kg, jotta se ei kuivuisi
kypsennyksen -aikana. Raa’aksi jätettävä
(kypsä ulkoa, mutta mehukas sisältä),
hyvin pehmeä punainen liha, vaatii korkean
lämpötilan (200 250°C).
Valkoinen liha, kana ja kala sen sijaan
paistetaan miedossa lämpötilassa
(150 175°C).
Kastikkeen valmistusaineet laitetaan
paistinpannulle kypsennyksen alussa vain,
jos kypsennysaika on lyhyt.
Muussa tapauksessa ne lisätään viimeisen
puolen tunnin aikana. Yksinkertainen tapa
tarkistaa lihan kypsyys on painaa sitä
lusikalla: jos liha ei painu painettaessa, se
on valmis käännettäväksi. Sisältä
punaiseksi jätettävää paahtopaistia ja fileitä
valmistettaessa kypsennysaika on lyhyt.
Liha voidaan paistaa paistinpannussa tai
suoraan ritilän päällä, jolloin ritilän alle on
tietenkin laitettava rasvankeruupannu
tippuvan lihanesteen keräämiseksi.
Jos paistat hyvin rasvaista lihaa, laita liha
suoraan grilliin ja grilli rasvankeruupannun
päälle välttääksesi uunin likaantumisen.
Kun liha on kypsää, anna sen levätä
vähintään 15 minuuttia ennen leikkaamista,
jotta lihaneste ei valu pois.
Estääksesi käryn muodostumisen uunin
sisälle paiston aikana, kaada vähän vettä
rasvankeruupannulle ja lisää vettä
tarvittaessa kypsennyksen -aikana, jos vesi
kuivuu.
Ruoka voidaan pitää lämpimänä uunissa
ennen tarjoilua kääntämällä uunin lämpötila
minimiin.
Huomio! - Älä laita mitään esineitä
uunin pohjalle äläkä peitä pohjaa
alumiinifoliolla käytön aikana, sillä
tämä voi aiheuttaa lämmön
kerääntymisen, joka vaikuttaa
kypsennystulokseen ja vahingoittaa
uunin emalipintaa. Aseta pannut,
kuumuutta kestävät pellit ja
alumiinifolio uunin kannattimille
asetetun ritilän päälle.
Kypsennysajat
Kypsennysaika vaihtelee kypsennettävän
ruoan, sen sakeuden ja määrän mukaisesti.
Merkitse ensimmäiset käyttökokemukset
muistiin, sillä samoilla olosuhteilla samalle
ruoalle pääset tietysti aina samanlaiseen
lopputulokseen.
Kokemuksen avulla voit tehdä tarvittavia
muutoksia kypsennystaulukoissa mainittui-
hin arvoihin.
45
Kuva 22
Teleskooppikannattimet
Kannatintasoilla 1, 2 ja 4 on
teleskooppikannattimet, jotka helpottavat
peltien ja ritilöiden työntämistä uunin
sisään ja ottamista ulos uunista.
Vedä oikea ja vasen teleskooppikannatin
kokonaan ulos Kuvan 4 mukaisesti.
Aseta pelti tai grillauspannu
teleskooppikannattimille ja työnnä
kannattimet sen jälkeen varovasti uunin
sisään (Kuva 22).
Älä yritä sulkea uunin
luukkua, jos
teleskooppikannattimet
eivät ole kokonaan uunin
sisällä. Tämä voi
vaurioittaa luukun
emalipintaa ja lasia.
46
Kypsennystaulukot
4
3
2
1
KAKUT
Vatkattu taikina 2 170 2 (1 ja 3)* 160 45 ~ 60 Kakkuvuoassa
Murotaikina 2 170 2 (1 ja 3)* 160 20 ~ 30 Kakkuvuoassa
Rahka- ja juustokakku 1 160 2 150 60 ~ 80 Kakkuvuoassa
Omenatorttu 1 180 2 (1 ja 3)* 170 40 ~ 60 Kakkuvuoassa
Struudeli 2 175 2 150 60 ~ 80
Marjapiirakka 2 175 2 (1 ja 3)* 160 30 ~ 40
Hedelmätorttu 1 175 1 160 45 ~ 60 Leivontapannulla
Sokerikakku 1 175 2 (1 ja 3)* 160 30 ~ 40 Kakkuvuoassa
Joukukakku 1 170 1 160 40 ~ 60 Kakkuvuossa
Luumutorttu 1 170 1 160 50 ~ 60 Leivontapannulla
Pikkuleivät 2 175 2 (1 ja 3)* 160 25 ~ 35 Leivinpellillä
Keksit 2 160 2 (1 ja 3)* 150 20 ~ 30 Leivinpellillä
Marengit 2 100 2 (1 ja 3)* 100 90 ~ 120 Leivinpellillä
Pullat 2 190 2 (1 ja 3)* 180 12 ~ 20 Leivinpellillä
Voitaikinaleivonnaiset 2 200 2 (1 ja 3)* 190 15 ~ 25 Leivinpellillä
LEIPÄ JA PIZZA
1000 Vaalea leipä 1 190 2 180 40 ~ 60 1-2 kpl
500 Ruisleipä 1 190 1 180 30 ~ 45 Leivontapannulla
500 Sämpylät 2 200 2 (1 ja 3)* 175 20 ~ 35 6-8 sämpylää
250 Pizza 1 210 2 (1 ja 3)* 190 15 ~ 30 Leivontapannulla
KOHOKKAAT
Makaronikohokas 2 200 2 (1 ja 3)* 175 40 ~ 50 vuoassa
Vihanneskohokas 2 200 2 (1 ja 3)* 175 45 ~ 60 vuossa
Piiraat 1 200 2 (1 ja 3)* 180 35 ~ 45 vuoassa
Lasagne 2 180 2 160 45 ~ 60 vuoassa
Täytetyt makaronit 2 200 2 175 40 ~ 55 vuoassa
LIHA
1000 Naudanliha 2 190 2 175 50 ~ 70 Ritilän päällä
1200 Porsaanliha 2 180 2 175 100 ~ 130 Ritilän päällä
1000 Vasikanliha 2 190 2 175 90 ~ 120 Ritilän päällä
1500 Paahtopaisti
1500 raaka 2 210 2 200 50 ~ 60 Ritilän päällä
1500 medium 2 210 2 200 60 ~ 70 Ritilän päällä
1500 kypsä 2 210 2 200 70 ~ 80 Ritilän päällä
2000 Porsaanlapa 2 180 2 170 120 ~ 150 Nahkoineen
1200 Porsaanpotka 2 180 2 160 100 ~ 120 2 kpl
1200 Lammas 2 190 2 175 110 ~ 130 Koipi
1000 Broileri 2 190 2 175 60 ~ 80 Kokonainen
4000 Kalkkuna 2 180 2 160 210 ~ 240 Kokonainen
1500 Ankka 2 175 2 160 120 ~ 150 Kokonainen
3000 Hanhi 2 175 2 160 150 ~ 200 Kokonainen
1200 Kani 2 190 2 175 60 ~ 80 Paloina
1500 Jänis 2 190 2 175 150 ~ 200 Paloina
800 Fasaani 2 190 2 175 90 ~ 120 Kokonainen
Mureke 2 180 2 160 40 ~ 60 Leivontapannulla
KALA
1200 Taimen/lahna 2 190 2 (1 ja 3)* 175 30 ~ 40 3-4 kalaa
1500 Tonnikala/lohi 2 190 2 (1 ja 3)* 175 25 ~ 35 4-6 filettä
Perinteinen
kypsennys
Paino (g)
RUOKALAJI Taso
Kiertoilmauuni
LISÄOHJE
Kypsennys
aika
minuuttia
lämpö-
tila °C
Taso
lämpö-
tila °C
Perinteinen kypsennys ja kiertoilmakypsennys
(*) Jos valmistat useampia kuin yhden ruokalajin samanaikaisesti, aseta ruoat suluissa mainituille kannatintasoille.
4
3
2
1
Paistoaikaan ei sisälly uunin esikuumennusaika, joka on n. 10 minuuttia.
47
Filepihvit 4 800 3 maks. 12 ~ 15 12 ~ 14
Naudanlihapihvit 4 600 3 maks. 10 ~ 12 6 ~ 8
Makkarat 8 3 maks. 12 ~ 15 10 ~ 12
Porsaankyljykset 4 600 3 maks. 12 ~ 16 12 ~ 14
Broileri (puolikkaat) 2 1000 3 maks. 30 ~ 35 25 ~ 30
Kebabit 4 3 maks. 10 ~ 15 10 ~ 12
Broileri (rintapalat) 4 400 3 maks. 12 ~ 15 12 ~ 14
Jauhelihapihvit 6 600 3 maks. 10 ~ 15 8 ~ 10
Kala (fileet) 4 400 3 maks. 12 ~ 14 10 ~ 12
Voileivät 4-6 3 maks. 5 ~ 7
Paahtoleipä 4-6 3 maks. 2 ~ 4 2 ~ 3
Grillaus -
Ylä-
puoli
°Clämpötila
Luku-
määrä
Paino
Määrä
Kypsennysaika
(minuuttia)
Ala-
puoli
Grillaus
RUOKALAJI
Taso
Lämpögrillaus
RUOKALAJI Määrä Kannatin- Lämpötila Aika, minuuttia
(g) taso °C ylä- ala-
puoli puoli
Rullat (kalkkuna) 1000 3 200 30 ~ 40 20 ~ 30
Broileri (puolikkaat) 1000 3 200 25 ~ 30 20 ~ 30
Broilerin koivet 3 200 15 ~ 20 15 ~ 18
Viiriäinen 500 3 200 25 ~ 30 20 ~ 25
Vihannesgratiini 3 200 20 ~ 25
Simpukat 3 200 15 ~ 20
Makrilli 3 200 15 ~ 20 10 ~ 15
Kalaviipaleet 800 3 200 12 ~ 15 8 ~ 10
700 Pizza, iso 1 200 15 ~ 25 Leivontapannulla
500 Pizza, pieni 1 200 10 ~ 20 vuoassa tai ritilän päällä
500 Sämpylät 1 200 15 ~ 25 vuoassa
Paino (g)
RUOKALAJI
Taso lämpötila
°C
Kypsennys-
aika
minuuttia
LISÄOHJE
Pizza-uuni
Pizza-toiminto
4
3
2
1
4
3
2
1
Annetut lämpötilat ovat ainoastaan ohjeellisia. Kypsennyksen aikana voi olla tarpeellista
muuttaa lämpötilaa halutun paistotuloksen saavuttamiseksi.
Paistoaikaan ei sisälly uunin esikuumennusaika, joka on n. 10 minuuttia.
Tätä toimintoa käytettäessä maksimilämpötila on 200°C.
48
Puhdistus ja huolto
Katkaise uunin jännitteensyöttö
irrottamalla sulake ja anna uunin
jäähtyä kunnolla ennen kuin
aloitat puhdistamisen.
Käyttäessäsi puhdistusaineita
suihkepulloissa varo suihkuttamasta
puhdistusainetta vastuksiin tai
lämpötilatunnistimeen.
Älä koskaan käytä uunin puhdistuksessa
hankaavia materiaaleja, teräsvillaa tai
puhdistusaineita, joissa on
valkaisuainetta, sillä ne saattavat
vaurioittaa emalia ja luukun lasia.
Uunin sisäpinnat
Uunin emalinen sisäpinta on paras
puhdistaa, kun uuni vielä on hieman lämmin.
Se kannattaa pyyhkiä joka käytön jälkeen
kostealla pehmeällä liinalla ja
astianpesuaineella. Ajoittain on tarpeen
suorittaa perusteellisempi pesu käyttäen
uunin puhdistukseen tarkoitettua ainetta.
Lujasti tarttuneisiin tahroihin kannattaa
kokeilla ruostumattoman teräksen
puhdistusainetta tai hieman lämmintä
etikkaa.
Jos paistonesteitä tai muita
ruoanvalmistuksen ylikiehumisia
roiskuu uunin emaliin, saattaa niistä
jäädä vaikeasti irrotettavia tahroja. Ne
vaikuttavat emalin kirkkauteen, mutta
eivät uunin toimintaan. Välttääksesi
tahrojen kiinnipalamisen puhdista
uunin pinta huolellisesti jokaisen
paistokerran jälkeen.
49
Uunin luukun puhdistus
Seuraavassa uunin luukun irrotusohjeessa
oletetaan, että luukku on kiinnitetty
toimitustilan mukaisesti.
Jos uunin luukun kätisyyttä on
vaihdettu, huomaa, että ohjeessa
mainitut vasen ja oikea ovat
päinvastoin.
Kuva 23. Pidä oikealla kädellä kiinni
alumiinilistasta (A) ja vedä vasemmalla
kädellä kiinnike (B) irti sisälaseista.
Vapauta kiinnike työntämällä sitä
oikealle ja nosta kiinnikettä sen jälkeen
ylöspäin.
Kuva 24. Irrota alumiinilista (A)
kiinnikkeestä (C).
Kuva 25. Pidä vasemmalla kädellä
tukevasti kiinni sisälasista (D) ja vedä
kiinnike (C) pois paikaltaan.
Varmista, että pidät lasista (D)
tukevasti kiinni, jotta lasi ei kallistu
ja putoa.
A
C
Kuva 24
D
C
Kuva 25
A
B
Kuva 23
50
Kuva 26. Pidä sisälasista (D) tiukasti kiinni
kummallakin kädellä ja vedä se pois
paikaltaan liu’uttamalla ylöspäin.
Kuva 27. Pidä toista sisälasia (E) tiukasti
kiinni kummallakin kädellä ja vedä se
pois paikaltaan samalla tavoin
liu’uttamalla ylöspäin.
rotettuasi sisälasin puhdista uunin luukku
ja lasit.
Puhdista uunin luukku kostealla sienellä ja
kuivaa sen jälkeen pehmeällä liinalla. Älä
koskaan käytä teräsvillaa, happoja tai
hankaavia aineita, sillä ne saattavat
vahingoittaa uunin pintoja.
Puhdistettuasi osat asenna kumpikin
sisälasi takaisin alkuperäisille paikoilleen.
Sisälasissa (E) (ilman kyljessä
olevia viivoja) olevan valkoisen
pisteen on oltava lasin oikeassa
yläkulmassa.
Sisälasin (D) (viivat kyljissä)
viivoitetun pinnan on oltava uunin
luukkua kohden siten, että kun
näkyvissä olevaa pintaa
kosketetaan, painojäljen hiukan
tuntuva karheus ei tunnu käteen.
D
Kuva 26
E
Kuva 27
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EOB4750X Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja

muilla kielillä