Aeg-Electrolux C44006V-A Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja
C44006V-a
Keraaminen liesi
KÄYTTÖOHJE
FI 325 88-9381 rev. 2-346 948 290 406
2
AEG haluaa onnitella Sinua
Hyvä asiakas,
On tärkeää, että opit tuntemaan lieden toiminnot ja hienoudet. Lue sen vuoksi nämä käyttöohjeet tarkasti ja
tutustu erityisen huolellisesti niihin kappaleisiin, jotka on merkitty
W
. Nämä varoitustekstit auttavat vältty-
mään onnettomuuksilta.
Talleta käyttöohjeet. Niiden on hyvä olla saatavilla epätietoisuustapauksissa, ja niiden tulee seurata keittotason
mukana mahdollisen omistajan vaihdoksen yhteydessä.
Käyttöohjeet on suunniteltu hakuteoksena käytettäväksi. Käyttöohjeiden ensimmäisessä osassa on yleiskuvaus
uudesta laitteestasi. Sen jälkeen seuraa lyhyt selvitys siitä, mitä on tehtävä ennen kuin liettä käytetään
ensimmäisen kerran. Kappaleessa "Lieden käyttäminen" esitellään lieden päivittäistä käyttöä. Kappaleesta
"Puhdistus ja hoito" saa tietoa lieden eri osien päivittäisestä ja perusteellisemmastakin puhdistuksesta. Mikäli
lieden käytössä ilmenee ongelmia, voit hakea apua kappaleesta "Ennen huoltomiehen paikalle kutsumista",
mistä löytyy ohjeita, joiden avulla voit itse selvittää joitakin käytännön ja teknisiä ongelmia.
Mukavia hetkiä ruoanlaiton parissa!
Ystävällisin terveisin
3
Sisällys Sivu nro
Lieden käyttäjälle
2
5
6
7
7
7
7
7
7
8
8
9
9
9
9
10
11
11
12
12
13
14
15
16
22
23
24
27
28
28
29
29
29
29
35
42
42
43
44
36
AEG haluaa onnitella Sinua ....................................................................................................................
Turvaohjeet ..............................................................................................................................................
Laitekuvaus ............................................................................................................................................
Keraaminen taso ..............................................................................................................................
Keittoalueet ......................................................................................................................................
Jälkilämmön merkkivalo..................................................................................................................
Uuni ................................................................................................................................................
Säilytyslaatikko ..............................................................................................................................
Sokkeli ............................................................................................................................................
Turvalaitteet......................................................................................................................................
Varusteet ..........................................................................................................................................
Ennen lieden käyttöönottoa ....................................................................................................................
Mekaanisen lapsiturvalukitsimen päälle kytkeminen ......................................................................
Keraamisen tason suojaus ................................................................................................................
Polta uunin suojarasva ....................................................................................................................
Puhdista varusteet ............................................................................................................................
Lieden käyttäminen..................................................................................................................................
Keraaminen taso ............................................................................................................................
Keittoalueet..........................................................................................................................
Kaksoiskeittoalueet..............................................................................................................
Säätötaulukko - tavalliset keittoalueet ................................................................................
Keittoastioiden valinta ........................................................................................................
Ohjeita ja vihjeitä uunin käyttöön ......................................................................................
Uuni ................................................................................................................................................
Säätötaulukko - leipominen ................................................................................................
Säätötaulukko - ruoanlaitto..................................................................................................
Säätötaulukko - paistaminen ..............................................................................................
Säätötaulukko - grillaus ......................................................................................................
Ohjeita ja vihjeitä keittoalueiden käyttöön..........................................................................
Säilytyslaatikko ..............................................................................................................................
Hoito ja puhdistus ....................................................................................................................................
Alumiinipinnat ................................................................................................................................
Keraaminen taso ..............................................................................................................................
Uuni..................................................................................................................................................
Säilytyslaatikko ................................................................................................................................
Huolto ........................................................................................................................................................
Ennen huoltomiehen paikalle kutsumista - Käytännöllisiä neuvoja
Ennen huoltomiehen paikalle kutsumista - Teknisiä neuvoja
Huolto ja varaosat ............................................................................................................................
Tuotevastuu ............................................................................................................................................
4
1... 2...
Kohta kohdalta
Turvallisuusohjeita
Neuvoja ja vihjeitä
Ympäristötietoa
Näin luet käyttöohjeita:
Tuotteitamme kehitetään jatkuvasti, ja jotkin tekniset ominaisuudet ovat saattaneet muuttua tämän
käyttöohjeen painamisen jälkeen. Varaamme oikeuden muutoksiin emmekä ota vastuuta
mahdollisista painovirheistä.
Pakkauksen purku....................................................................................................................................
Tekniset tiedot ..........................................................................................................................................
Asennus ........
Liitäntä ......................................................................................................................................................
Asentajalle
Sisällys Sivu nro
36
37
39
41
5
Turvaohjeet
Lapsia on pidettävä silmällä lieden ollessa käytössä.
Keraaminen taso ja uuni kuumenevat käytön aikana
ja ovat kuumia jonkin aikaa sen jälkeen, kun laite
on kytketty pois toiminnasta. Lasten ei saa antaa
leikkiä katkaisijoilla, säätimillä eikä uunin luukulla.
Varmista, että kaatumisen esto ja keittotason suoja
(lisävaruste) on asennettu oikein, ja että lapsiturva-
lukitus toimii.
Kiehuvaa tai sulatettavaa rasvaa, parafiinia tai
muuta helposti syttyvää ainetta ei saa jättää keittota-
solle ilman valvontaa. Tulipalon sattuessa kaikki
säätimet säädetään nolla-asentoon ja liesituuletin
sammutetaan.
Tuli tukahdutetaan kannen avulla, älä käytä
koskaan vettä.
Älä laita koskaan paperia, puhdistusliinaa, alumiini-
foliota tai vastaavaa keraamiselle tasolle. Jos keitto-
alue kytkeytyy vahingossa päälle, paperi voi syttyä
palamaan.
Keittotaso ja uuni on pidettävä puhtaina hygienia- ja
turvallisuussyistä. Rasvaläikät ja muut roiskeet
käryävät lämmetessään ja aiheuttavat pahimmassa
tapauksessa tulipalovaaran.
Varmista, ettei sähköjohto jää puristuksiin, kun liettä
siirretään puhdistuksen ajaksi. Sammuta virta pää-
katkaisijasta ennen uunilampun vaihtoa.
Huollot ja korjaukset on annettava valtuutetun huol-
toliikkeen tehtäväksi.
Varmistaaksesi laitteesi moitteettoman toiminnan,
vaadi aina käytettäväksi sopivinta, siis alkuperäistä
varaosaa.
Liesi on tarkoitettu kotitalouksien normaaliin ruoan-
laittoon. Muunlainen käyttö saattaa aiheuttaa tapa-
turmia.
Lapset
Käyttö
Hoito ja puhdistus
Huolto
Asennuksen saa suorittaa ainoastaan ammattitaitoi-
nen sähköasentaja. Puutteellisesti suoritettu työ
saattaa aiheuttaa henkilö- ja/tai omaisuusvahinkoja
ja heikentää lieden toimintaa. Liettä ei saa sijoittaa
lisäsokkelin päälle, koska kaatumisen estäjä ei täl-
löin voi toimia. Asenna kaatumiseste.
Varmista, ettei lieden johto jää puristuksiin asennuk-
sen yhteydessä.
Auta ehkäisemään tapaturmat lieden romutuksen
yhteydessä. Irrota johto liitäntärasiasta, katkaise se
keittotason puoleisesta päästä ja laita uunin luukun
lapsiturvalukitsin pois päältä. Ota yhteyttä asuin-
kuntaasi tai myyjäliikkeeseen ja tiedustele, missä
lähin kierrätyskeskus sijaitsee.
Asennus
Romutus
6
Keraaminen taso
Säätimet
Uuni
Säilytyslaatikko
Sokkeli
Lapsiturvalukitsin
50
100
150
200
250
O
Liesi
Laitekuvaus
Ohjauspaneeli
Paistomittarin ja minuuttikellon säätimet
Uunitoiminnon-
valitsin
Lämpö-
tilanvalitsin
Keittoalueiden
säätimet
Keittoalueiden
säätimet
Paistomittarin ja minuuttikellon näyttö
50
100
150
200
250
O
7
Keraamisessa keittotasossa on neljä keittoaluetta.
Kun keittoalue kytketään toimintaan, se on valaistu-
na eripituisia aikoja valitusta tehosta riippuen.
Suurimmalla mahdollisella tehollakin keittoalue kyt-
keytyy välillä pois päältä, jotta vältyttäisiin pinnan
ylikuumenemiselta.
Tason lasi on kovaa ja kestää hyvin kuumaa, kyl-
mää sekä lämpötilanvaihteluita, mutta vioittuu hel-
posti iskuista. Keraamisella keittotasolla ei saa
koskaan seisoa, sillä se ei kestä normaalia suurem-
paa kuormitusta.
Kaksi takimmaista ja etummainen oikeanpuoleinen
keittoalue ovat yksinkertaisia keittoalueita ja etum-
mainen vasemmanpuoleinen on kaksoiskeittoalue.
Lieden etureunassa on kaikkien 4 keittoalueen
merkkivalo. Se on kunkin yksittäisen keittoalueen
merkkivalo ja jälkilämmön merkkivalo. Valo syttyy,
kun keittoalue kytketään toimintaan, ja palaa senkin
jälkeen, kun keittoalue on kytketty toiminnasta sii-
hen asti kunnes keittoalueen lämpötila on alle 80°C.
Keraaminen taso
Keittoalueet
Jälkilämpövalo
Uunin käyttöä koskevat tiedot löytyvät kappaleesta:
"Lieden käyttäminen".
Valittavissa on seuraavat uunitoiminnot:
- Kiertoilma
- Perinteinen uuni
- Matalalämpöpaistaminen
- Pizza/piirakka
- Kiertoilmagrilli
- Grilli
Uunin luukussa on 3 -kertainen lasi, jotka takaa
uunille alhaisemman ulkolämpötilan. Uunin luukku
voidaan purkaa osiin puhdistusta varten.
Uunin sisäpinnat on valmistettu helposti puhdistetta-
vasta emalista.
Uunin lämpenemisaika on:
Perinteinen uuni: n. 19 min kylmästä uunista
200°C:ksi.
Kiertoilmauuni: n. 6 min kylmästä uunista
175°C:ksi.
Säilytyslaatikon käyttöä koskevat tiedot löytyvät
kappaleesta: "Lieden käyttäminen".
Lieden korkeus voidaan säätää välille 85 cm - 93,5
sokkelin avulla.
Uuni
Säilytyslaatikko
Sokkeli
8
Turvalaitteet
Liedessä on kaatumiseste, joka tulee asentaa pai-
kalleen. Jos kaatumisen estäjää ei asenneta, liesi
saattaa kaatua eteenpäin, jos esim. lapsi istuutuu
avoimena olevalle uunin luukulle.
Seinä
Lattia
Kaatumisest
e
90 mm
300 mm
90 mm
seinä
Kaappi
Lapsiturvalukitsin
50
100
15
0
200
25
0
O
Kaatumiseste on asennettava paikalleen ja se
toimii vain, kun liesi on työnnetty paikalleen
ja ruuvi on kiinnitetty.
Lapsiturvalukitsin toimii vain, kun se on kyt-
ketty toimintaan.
2 emaloitua leivinpeltiä
1 uunipannu
1 ritilä
Varusteet
Uunin luukussa on lapsiturvalukitsin, joka tekee
uunin luukun avaamisen vaikeammaksi lapsille.
Lapsiturvalukitsin on kytketty pois toiminnasta, kun
laite toimitetaan asiakkaalle. Katso kappaleesta
"Ennen lieden käyttöön ottoa", miten lapsiturvalukit-
sin kytketään toimintaan.
9
Ennen lieden käyttöönottoa
Mekaanisen lapsiturvalukitsimen päälle
kytkeminen
Keittotaso on tarkoitettu kotitalouksien nor-
maaliin ruoanlaittoon. Muunlainen käyttö
saattaa aiheuttaa vaaratilanteita.
Keraamiselle tasolle levitetään suojaava kalvo
ennen käyttöä. Tällöin se on helpompi puhdistaa, ja
yli kiehunut ruoka ei pala lujasti kiinni siihen.
Tee näin:
1. Kaada muutama tippa lieden mukana saatua puh-
distusainetta talouspaperille ja hankaa sitä tason
koko pintaan.
2. Kiillota tasoa puhtaalla liinalla, kunnes se on
kuiva.
Vedä salpaa ulospäin, kunnes se napsahtaa paikal-
leen (1). Uunin luukun voi nyt avata painamalla sitä
vähän sisäänpäin ja painamalla samanaikaisesti sal-
paa sisäänpäin. Lapsiturvalukitsimen voi kytkeä
pois toiminnasta työntämällä sitä sisäänpäin, kunnes
se napsahtaa paikalleen (2).
Keraamisen tason suojaus
1
2
Polta uuni suojarasva
Huolehdi ilmanvaihdosta laittamalla liesituuletin
toimintaan tai avaamalla ikkuna.
1. Avaa uunin luukku ja ota kaikki varusteet pois
uunista.
2. Sulje uunin luukku. Valitse kiertoilmatoiminto
6
. Käännä lämpötilansäädin 200°C asteeseen.
3. Anna uunin olla toiminnassa näin säädettynä n. 1
tunti.
4. Vaihda grillitoimintoon. Käännä säädin grillitoi-
minnolle
4
.
5. Anna uunin olla toiminnassa näin säädettynä 30
min.
6. Käännä toiminnon säädin asentoon 0 ja sammuta
lämpötilan säädin asentoon °C (pois).
7. Anna tämän jälkeen uunin luukun olla auki n. 2
tuntia, ja tuuleta keittiö.
8. Puhdista uuni, luukku ja ritiläkannattimet lämpi-
mällä vedellä ja käsitiskiaineella. Kuivaa uuni.
Ensimmäisiä kertoja uunia käytettäessä saattaa muo-
O
50
10 0
15 0
200
250
O
50
10 0
15 0
200
250
10
Leivinpellit, uunipannu jne. pestään lämpimällä
vedellä ja käsitiskiaineella. Varusteet huuhdotaan ja
kuivataan.
Puhdista varusteet
dostua hajua. Sillä ei ole vaikutusta ruoan makuun
eikä se ole terveydelle vahingollista.
11
Lieden käyttäminen
Vaurioitunutta keraamista keittotasoa ei saa
käyttää koskaan. Nestettä voi ylikiehuessa tai
puhdistuksen yhteydessä päästä keittotason
jännitteisiin osiin. Katkaise virta liedestä ja
ota yhteyttä huoltoliikkeeseen.
Alumiinifoliota, paperia, muovia tms. ei saa
laittaa keraamiselle keittotasolle. Kuuma
keittoalue voi sytyttää tai sulattaa ne.
Kiehuvaa tai sulatettavaa rasvaa, parafiinia
tai muuta helposti syttyvää ainetta ei saa jät-
tää keittotasolle ilman valvontaa. Tulipalon
sattuessa kaikki säätimet säädetään nolla-
asentoon ja liesituuletin kytketään pois toi-
minnasta.
Tukahduta tuli kannen avulla, älä käytä
koskaan vettä.
Ylikiehunut ruoka on poistettava välittö-
mästi kaapimella lämpimältä keittotasolta.
Sokeri ja sokeria sisältävät keitokset (hillo,
mehu tms.) sekä sula muovi ja alumiinifolio
saattavat vaurioittaa keittotasoa.
Älä aseta koskaan märkiä keittoastioita
keraamiselle keittotasolle. Tarkista, ettei
keittoastian pohjassa ole hiekkaa, sokeria tai
suolaa. Hiekka voi naarmuttaa tasoa ja sokeri
ja suola voivat vaurioittaa sitä. Pyyhi keitto-
astiat kuiviksi aina ennen keraamiselle
tasolle laittamista. Keraamisen keittotason
pinnan värilliset koristeet saattavat kulua ja
irrota käytössä.
Jos keraamista tasoa halutaan käyttää tava-
roiden laskualustana, sen on oltava kylmä.
Jos yksi tai useampi keittoalue kytketään
toimintaan, kun keraamisella tasolla on sille
laskettuja esineitä, ne saattavat syttyä pala-
maan tai sulaa. Toiminnassa oleva keraami-
nen taso, jolle on laskettu esineitä, on vaa-
raksi käyttäjälleen ja ympäristölleen.
Toimintaan kytketty keraaminen taso, jolle
on laskettu esineitä, saattaa vaurioitua.
Keraamisen tason keittoastioiden tulee olla
tasapohjaisia/litteitä, jotta keraaminen taso ei
kuormittuisi liikaa, koska tällöin se saattaisi
rikkoutua/naarmuuntua.
Keraaminen taso
12
Keittoalueet voi säätää portaattomasti teholle 1 - 9,
jolloin 9 vastaa korkeinta lämpötilaa. Aloita kor-
keimmalla teholla, ja laske tehoa ruokaa edelleen
valmistaessasi. Katso säätötaulukkoa.
14 ja 18 cm:n keittoalueet sopivat hyvin pienten ja
keskisuurten annosten kiehauttamiseen ja valmista-
miseen. 21 cm:n keittoalue sopii hyvin paistamiseen
sekä suurten annosten kiehauttamiseen ja valmista-
miseen. 12 cm:n keittoalue ei sovi kiehauttamiseen,
vaan sitä voi käyttää sulattamiseen, ruoan lämpimä-
nä pitämiseen ja sellaisten kastikkeiden ym. val-
mistukseen, jotka eivät saa juoksettua.
Kaksoiskeittoalueen kytkeminen toimintaan.
Pienen keittoalueen kytkeminen toimintaan:
Käännä säädin haluammallesi teholle. Katso säätö-
taulukkoa.
Suuren keittoalueen kytkeminen toimintaan:
Käännä säädin asennon "9" ohi ääriasentoonsa.
Käännä sitten haluammallesi teholle. Katso säätö-
taulukkoa.
Suuren keittoalueen muuntaminen pieneksi:
Kytke keittoalue pois toiminnasta, ja käännä säädin
sitten haluamallesi teholle. Katso säätötaulukkoa.
Keittoalueet
Kaksoiskeittoalue
13
Valmistusteho Valmistustapa
0 Keittoalue on kytketty pois toiminnasta
1-2 Sulatus, ruoan lämpimänä pitäminen
3-4-5 Keittäminen
3-4-5 Ruskistus, paistaminen
6-7 Paistaminen / Leipominen
8-9 Friteeraus
19
Säätötaulukko - tavalliset keittoalueet
Säätötaulukko on neuvoa-antava. Säätö riippuu keittoastiasta, määrästä ja sisällyksestä. Opit vähitellen valitse-
maan oikean säädön. Lue myös kappale "Ohj eita ja vihjeitä keittoalueiden käyttöön".
14
Keittoastioiden valinta
Keraaminen taso asettaa suuremmat vaatimukset
keittoastioille kuin perinteiset keittolevyt. Kiinnitä
huomiota seuraaviin seikkoihin:
- Alumiinin lämmönjohtokyky on hyvä, mutta
siitä voi jäädä hopeanvärisiä tahroja keraamiseen
pintaan. Tahrat voi poistaa lieden mukana saa-
dulla puhdistusaineella ja talouspaperilla hankaa-
malla.
- Lasiset kattilat ja pannut ja keittoastiat, joissa on
karkeapintainen emalipohja, kuluttavat keraa-
mista pintaa enemmän kuin muut materiaalit.
- Älä käytä kattiloita, joiden pohjassa on lakka-
kerros. Lakka voi irrota laattoina ja palaa kiinni
tason pintaan.
Keraamisella keittotasolla käytettävien keitto-
astioiden pohjan on:
- peitettävä koko keittoalue tai oltava hieman
isompi kuin keittoalue.
- oltava tasainen tai hieman sisäänpäin painunut
(maks. 1 mm), koska pohja tällöin suoristuu
lämmetessään.
- oltava täysin sileä tai vain hienoisesti kuvioitu.
- oltava paksu:
- Alumiiniastioissa vähintään 3,5 mm
- Teräsastioissa vähintään 5 mm
- Paistinpannuissa vähintään 5-7 mm.
Tarkista keittoastian pohjan tasaisuus asettamalla
astia ylösalaisin työtasolle ja pitämällä viivotinta
pohjan päällä. Sekä sisään- että ulospäin painunut
pohja pidentää keittoaikaa ja lisää energiankulut-
usta. Energiankulutus lisääntyy myös, jos keitto-
astian pohja on liian pieni keittoalueeseen nähden.
Tällöin myös ylikiehuva ruoka palaa kiinni kuu-
maan keittoalueeseen.
Keittoaika vaalea- tai kiiltäväpohjaisissa astioissa on
hieman pidempi kuin himmeä- tai tummapohjai-
sissa.
15
Ohjeita ja vihjeitä keittoalueiden käyttöön
!
Keittoastian on peitettävä koko keittoalue. Se
saa olla mielellään vähän suurempikin. Muista,
että suureen kattilaan mahtuu pienikin määrä.
!
Keittoastian pohjan on oltava tasainen - tai se voi
kaartua vähän sisäänpäinkin. Ulospäin kaartuva
pohja pidentää keittoaikaa huomattavasti.
Epätasainen pohja saattaa lisätä sähkönkulutusta
jopa 50 %.
!
Käytä kattilassa tiiviisti sulkeutuvaa kantta.
Kanneton kattila kuluttaa yli 3 kertaa enemmän
sähköä.
!
Säästä vettä: Keitä mahdollisimman pienessä
vesimäärässä. Keitä perunat ja kasvikset 1, 2 tai
3 dl:ssa vettä.
Käytä 1 dl vettä 14 Ø cm:n keittoalueella.
Käytä 2 dl vettä 18 Ø cm:n keittoalueella.
Käytä 3 dl vettä 21 Ø cm:n keittoalueella.
!
Peitä kattila tiiviisti sulkeutuvalla kannella.
Käytä korkeinta tehoa, kunnes ruoka alkaa kie-
hua, ja säädä keittoalue mahdollisimman pienelle
teholle, kun kannen alta alkaa tulla paljon höy-
ryä. Laske keittoaika tehon alentamisesta lähtien.
Älä katso perunoita/vihanneksia ennen kuin
keittoaika on kulunut.
!
Laske tehoa heti, kun ruoka kiehuu. Valitse
oikea teho. Aloita suurimmalla teholla, ja laske
sitä juuri niin alas, ettei ruoka lakkaa kiehu-
masta.
!
Käytä jälkilämpöä hyväksesi: Käännä keittoalue
pois päältä 5 minuuttia ennen keittoajan loppu-
mista.
!
Käytä lämmintä keittoaluetta seuraavan annok-
sen keittämiseen.
!
Sulata ruoka jääkaapissa.
!
Pataruoan valmistus keittoalueella uunin sijasta
säästää energiaa.
Jos noudatat alla olevia neuvoja, säästät ener-
giaa ja helpotat puhtaanapitoa.
16
Varusteet
Joka kerran, kun uunia käytetään, on säädettävä
sekä toiminnon- että lämpötilan säädin. Toiminnon
säätimellä on seuraavat asennot:
0 uuni on kytketty pois toiminnasta
6
Kiertoilma
M
Perinteinen uuni
2
Matalalämpöpaistaminen
E
Pizza
7
Kiertoilmagrilli
4
Grilli
Lämpötilan säädin
Leivinpelleissä ja uunipannussa on kaksi merkkiä,
yksi kummassakin sivussa. Leivinpellit ja uunipan-
nu sijoitetaan uuniin merkitty reuna uunin sisäosaan
päin. Lämpötilan vaihtuminen ja/tai ruoan epätasai-
sesti leivinpellille asettaminen voivat saada pellit
"kupruilemaan". Tämä koskee varsinkin pakaste-
pizzan, ranskalaisten ja vastaavien valmistusta.
Älä koskaan laita alumiinifoliota, peltiä tai
uunipannua suoraan uunin pohjalle. Emali
voi vahingoittua ylikuumenemisen takia.
Uunin etureuna kuumenee käytön aikana,
pidä siis lapsia silmällä.
Säätöväli:
50 - 275 °C
Uuni
50
10 0
15 0
200
250
O
17
Kiertoilma
Yla-ja alalämpö
Matalalämpöpaistaminen
Pizza
Uunin kiertoilmasuojalevyn takana oleva puhallin
puhaltaa ilman uuniin suojalevyn sivuissa olevien
ilmakanavien kautta. Perinteisen uunin lämpö-
vastukset ja puhaltimen ympärillä oleva vastus
lämmittävät ilman. Kuuma ilma kiertää uunissa
ennen kuin se imetään takaisin suojalevyn keskellä
olevan lävikön kautta.
Kiertoilmatoimintoa käytettäessä uuniin voidaan
laittaa samanaikaisesti kaksi peltiä. Pellit asetetaan
kannattimille 2 ja 5 tai 1 ja 4. Lämpötilaa on
laskettava kiertoilmatoimintoa käytettäessä, ja sen
on oltava 15-20 % alhaisempi kuin perinteisessä
uunissa.
Sekä uunin katossa että pohjassa on lämpövastus.
Lämpövastuksista säteilee lämpöa suoraan kypsen-
nettäviin ruokiin. Paista leivonnaisia ja ruokaa
samanaikaisesti vain yhdellä leivinpellillä.
Tämä toiminto sopii hyvin lihan paistamiseen.
Tässä toiminnossa käytetään uunin katossa ja
pohjassa olevia lämpövastuksia. Ruoka kypsyy hell-
lävaraisemmin tällä kuin muilla toiminnoilla.
Tällöin lihan mehevyys ja maku säilyvät paremmin.
Tällä toiminnolla paistaminen aloitetaan aina kyl-
mässä uunissa. Sekä kypsymis- että paistoaika ovat
pitemmät kuin muissa ohjelmissa. Tässä toiminn-
nossa saa parhaan lopputuloksen, jos käyttää elek-
tronista paistomittaria lihan sisäosan lämpötilan
mittaamiseen.
On kiertoilman ja alalämmön yhdistelmä.
Kiertovastus ja alalämpövastus toimivat.
Alalämmön ansiosta pizzapohjasta tulee rapea.
Kuuma kiertoilma kypsentää täytteen ja antaa sille
kullanruskean värin. Paras lopputulos saadaan, jos
pizza laitetaan esilämmitettyyn uuniin.
Maks. 5 dl vettä
18
Gratinointi
Grilli
Tuuletusasento
Gratinointi on kiertoilman ja grillin yhdistelmä.
Kiertoilmapuhallin kierrättää ilmaa uunitilassa.
Grillivastus lämmittää ilman valittuun lämpötilaan
ja pitää sitten lämpötilan tasaisena.
Gratinointia käytettäessä lämpötilan on oltava 15-
20 % alhaisempi kuin perinteisessä uunissa.
Gratinointia käytettäessä ruokaa paistetaan vain
yhdellä pellillä.
Uunin katossa olevasta grillivastuksesta säteilee
lämpöä suoraan grillattaviin ruoka-aineisiin. Käytä
uunissa ritilää ja uunipannua.
Uunin jokaisen käyttökerran jälkeen uunin luukku
on laitettava tuuletusasentoon. Jos uunin luukkua ei
laiteta tuuletusasentoon, uunin sisällä oleva kosteus
saattaa aiheuttaa ruosteen muodostumista.
19
Leipominen / ruoanlaitto
Pistä kokeeksi tikulla pehmeitä kakkuja n. 5 min
ennen paistoajan loppumista, jotta voit
lyhentää/pidentää paistoaikaa. Lopputulokseen vaik-
uttavat ruokaohje, muottien materiaali, väri, muoto
ja koko.
Jos paistamiseen käytetään tummaa metallivuokaa,
se on sijoitettava ritilälle.
Kiertoilmassa paistaminen/ruoanlaitto on järke-
vämpää, mutta väristä tulee epätasaisempi. Parhaan
mahdollisen lopputuloksen saamiseksi
leivonnaiset/ruoka on sijoitettava niin, etteivät ne
estä ilman virtausta. Ts. pullat ja vastaavat on ase-
tettava suoriin riveihin. Pitkänmalliset leivonnaiset
kuten esim. patongit, pullapitkot, hiekkakakut ja
vastaavat on sijoitettava päät kohti uunin takaseinää
ja luukkua. Kiertoilma ei sovellu erikoisen hyvin
paljon sokeria sisältäville, korkeassa lämpötilassa
lyhyen aikaa paistettaville leivonnaisille. Piparit
onnistuvat toisin sanoen parhaiten perinteisessä
uunissa.
Gratinointia käyttäen voi valmistaa samanaikaisesti
useita eri ruokalajeja kuten esim. eturuokaa, pääruo-
kaa ja jälkiruokaa. Muista vain valita ruokalajeja,
jotka voi kypsentää samassa lämpötilassa.
Gratinointi sopii hyvin kuorrutukseen ja muuhun
ruoanlaittoon, missä halutaan saada aikaan kullan-
keltainen pinta kuten esim. kermaperunoille, raaka-
paistetuille perunoille jne. Kiertoilmagrilli ei
sovellu leipomiseen.
20
Paistolämpömittari
Uunissa saa käyttää vain sen mukana toimi-
tettua paistolämpömittaria. Käytä ainoastaan
alkuperäisiä varaosia.
Paistolämpömittari on erittäin kuuma. Varo
polttamasta itseäsi, kun otat paistolämpömitt-
tarin uunista.
Lihan sisälämpötila voidaan säätää välille 30°C -
99°C. Paistolämpömittarin muoviosien on oltava
käytön aikana vähintään 4 cm:n päässä uunin
katossa olevista lämpövastuksista.
Paistolämpömittaria ei saa käyttää grillauksen
yhteydessä.
Paistolämpömittarin kärki
painetaan ruokaan sen
sisälämmön mittaamiseksi.
Tärkeää:
Paistolämpömittarin kärki on
sijoitettava paistin keskikohtaan.
Pistoke
Paistolämpömittari kytketään
päälle laittamalla pistoke uunin
oikeassa sivussa olevaan pistorasiaan.
Säädetyn sisälämpötilan tarkistus ja
muuttaminen
1. Paina kerran painiketta
l
tai
m
ja näet valitun
sisälämpötilan.
2. Kun valittu sisälämpötila ilmestyy näyttöön, sitä
voidaan muutta painamalla painiketta
l
tai
m
.
Kun valittu lämpötila saavutetaan, uunista kuuluu
äänimerkki. Uuni ei kytkeydy pois toiminnasta auto-
maattisesti.
1. Paina paistolämpömittarin kärki paistin keskelle.
2. Laita paistolämpömittarin pistoke uunin oikeassa
sivussa olevaan pistorasiaan.
3. Valitse uunitoiminto ja lämpötila.
4. Näyttö ehdottaa paistin sisälämpötilaksi 60°C.
5. Paina painiketta
l
tai
m
, jos haluat muuttaa
paistin keskikohdan lämpötilaa.
6. Noin 5 sekunnin kuluttua näyttö ilmoittaa lämpö-
tilaksi 30°C. Kun paistin keskikohdan lämpötila
kohoaa yli 30°C:een, paistin kulloistakin keski-
lämpötilaa voi seurata näytöstä.
7. Kun valittu keskikohdan lämpötila saavutetaan,
kuuluu äänimerkki. Paina painiketta
l
tai
m
äänimerkin kytkemiseksi pois.
8. Kytke virta pois uunista ja irrota paistolämpömitt-
tarin pistoke pistorasiasta. Ota paisti ja siinä
oleva paistolämpömittari uunista.
9. Anna paistolämpömittarin olla paistissa koko
paistin vetäytymisajan.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Aeg-Electrolux C44006V-A Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja