Bosch MUZ9VLP1(00) Käyttö ohjeet

  • Olen lukenut tämän käyttöohjeen ja olen valmis vastaamaan kysymyksiisi Bosch OptiMUM -sarjan monitoimimyllystä. Tässä ohjeessa käsitellään laitteen eri osia, niiden käyttöä ja puhdistusta. Mukana tulee myös erilaisia teräosia ja sitruspuristin. Kysy rohkeasti, jos sinulla on kysyttävää!
  • Mitä kaikkea monitoimimyllyllä voi tehdä?
    Mitä tulee huomioida terän kanssa?
    Miten monitoimimylly puhdistetaan?
52
 Määräyksenmukainen käyttö
Määräyksenmukainen käyttö
Varuste on tarkoitettu käytettäväksi yleiskoneen MUM9
(sarja ”OptiMUM”) kanssa. Noudata yleiskoneen käyttöohjeita.
Varustetta ei saa koskaan käyttää muiden laitteiden kanssa. Käytä
ainoastaan varusteeseen kuuluvia osia.
Varuste soveltuu kokoonpanosta riippuen seuraaviin
käyttötarkoituksiin:
Yleisterä: Pilkkoo, soseuttaa, sekoittaa, vaivaa, hienontaa ja
valmistaa kastikkeet ja juomat.
Hienonnusterät: Viipaloi ja raastaa elintarvikkeet.
Sitruspuserrin: sitrushedelmien pusertamiseen.
Käsiteltävissä elintarvikkeissa ei saa olla kovia aineksia (esim. luita).
Varustetta ei saa käyttää muiden tarvikkeiden/aineiden käsittelyyn.
Turvallisuusohjeet
W Loukkaantumisvaara
Älä koske täyttösuppilon sisälle. Käytä aina oheista
syöttöpaininta!
Älä koske yleisterän leikkuuteriin paljain käsin. Kun kiinnität
ja irrotat yleisterän, tartu terään vain sen muoviosasta. Kun et
käytä yleisterää, säilytä se aina teränsuojuksen sisällä. Käytä
puhdistamiseen harjaa.
Älä milloinkaan koske hienonnusterien teräviin teriin tai syrjiin.
Koske teriin vain niiden keskellä olevasta muoviosasta.
Käytä varustetta vain, kun sen kaikki osat ovat paikoilleen
kiinnitettyinä. Kokoa varuste aina ennen kuin asennat sen
laitteen runkoon. Käytä varustetta vain sille tarkoitetussa
käyttöasennossa. Käytä varustetta vain edessä olevalla,
keltaisella käyttöakselilla. Kiinnitä tai irrota varuste vain, kun
toiminta on pysähtynyt ja pistoke irrotettu pistorasiasta.
W Huomio!
Ota aina huomioon maksimaalinen täyttökorkeus.
Varmista, ettei täyttösuppilossa tai kulhon sisällä ole ylimääräisiä
kappaleita. Älä työnnä täyttösuppiloon tai kulhoon esineitä (esim.
veitsiä, lusikoita).
W Tärkeää!
Varuste on ehdottomasti puhdistettava huolellisesti jokaisen käytön
jälkeen tai kun sitä ei ole käytetty pitkään aikaan. X ”Puhdistus ja
hoito” katso sivu 56
53
Yhdellä silmäyksellä
Yhdellä silmäyksellä
Käännä esiin kuvasivut.
X Kuva A:
Teholeikkuri
1 Kulho
a Värimerkintä (keltainen)
b Kahva
c Pitimen kiinnike
d Merkintä G
2 Pidin
a Yleisterän kiinnike
b Hienonnusterien kiinnike
3 Kansi
a Lukitsin
b Merkintä K
c Täyttösuppilo
d Syöttöpainin / asteikolla varustettu
mitta-astia
Välineet
4 Yleisterä
a Teränsuojus
5 Hienonnusterät
a Käännettävä viipalointiterä –
paksu / ohut
b Käännettävä raastinterä –
karkea / hieno
c Raasteterä – keskihieno
d Käännettävä viipalointiterä
”Profi Supercut” – paksu / ohut *
6 Sitruspuserrin
a Lukitsin
b Merkintä K
c Siivilä
d Puserrin
* mallista riippuen
Ennen ensimmäistä käyttöä
Uusi varuste on otettava pakkauksesta, puh-
distettava ja tarkastettava ennen käyttöä.
Huomio!
Viallista varustetta ei saa koskaan käyttää!
Ota kaikki varusteet pakkauksesta ja
poista pakkausmateriaali.
Tarkista, että kaikki osat ovat mukana
eikä niissä ole näkyviä vaurioita.
X Kuva A
Puhdista ja kuivaa osat huolellisesti
ennen ensimmäistä käyttökertaa.
X ”Puhdistus ja hoito” katso sivu 56
Värimerkintä
Peruslaitteen käyttöakselit on merkitty
eri värein (musta, keltainen ja punainen).
Samat värimerkinnät löytyvät myös varus-
teista. Käytä tätä varustetta vain edessä
olevalla, keltaisella käyttöakselilla.
Symbolit ja merkinnät
Symboli Merkitys
j
Noudata käyttöohjeita.
W
Varo! Pyörivät välineet. Älä
koske täyttösuppilon sisälle.
K
Aseta kansi paikalleen (,)
ja kierrä se kiinni (;).
G
Merkki kannen paikalleen
asettamista varten.
Teholeikkuri
Teholeikkuria voidaan käyttää yleis-
terän tai hienonnusterien kanssa tai
sitruspusertimena.
Suurimmat mahdolliset käsittelymäärät
Kiinteät elintarvikkeet maks. 500 g
Nesteet maks. 250 g
Huomio!
Yleisterää, hienonnusterää tai sitruspu-
serrinta ei saa koskaan kiinnittää pitimeen
samanaikaisesti.
54
 Yleisterä
Huomautuksia:
Teholeikkurin saa kiinnittää peruslait-
teeseen vain täysin koottuna ja kannen
ollessa suljettuna.
Maksimaalista täyttökorkeutta ei saa
ylittää. Valvottava aina käytön aikana!
Nopeussuositukset
1 Sitruspuserrin (käytä vain teholla 1!)
5 Käännettävä viipalointiterä,
Käännettävä viipalointiterä
”Profi Supercut”
7 Yleisterä, käännettävä raastinterä,
keskihieno raasteterä
r
Yleisterä
z
Ei sovellu käytettäväksi tälle
varusteelle!
Yleisterä
Pilkkoo, soseuttaa, sekoittaa, vaivaa, hie-
nontaa ja valmistaa kastikkeet ja juomat.
W Loukkaantumisvaara!
Älä koske yleisterän leikkuuteriin paljain
käsin. Tartu yleisterään vain muoviosasta.
Kun et käytä yleisterää, säilytä se aina
teränsuojuksen sisällä.
Käyttö
X Kuvasarja B
Tärkeää: Valmistele peruslaite sen
ohjeessa kuvatulla tavalla. Varustetta voi
käyttää vain, kun sen kulho on asetettu
kunnolla kohdalleen.
1. Aseta pidin kulhossa olevaan kiinnitys-
kohtaan ja paina se alas.
2. Aseta yleisterä pitimeen ja paina se alas.
3. Valmistele elintarvikkeet. Laita käsi-
teltävät ainekset kulhoon. Noudata
suurimpia mahdollisia käsittelymääriä ja
maksimaalista täyttökorkeutta.
4. Aseta kansi ja syöttöpainin
paikoilleen (,).
5. Käännä kantta myötäpäivään vastee-
seen asti (;). Lukitsimen on oltava
kokonaan kiinni kulhon kahvassa.
6. Aseta teholeikkuri kuvan mukaisesti
etummaisen, keltaisen käyttöliitännän
päälle.
7. Paina alas ja käännä myötäpäivään
vasteeseen asti.
8. Liitä pistoke pistorasiaan. Käännä kier-
rettävä valitsin suositeltuun nopeuteen.
9. Pidä laite päällekytkettynä, kunnes
seoksen koostumus on sopiva.
10. Aseta kierrettävä valitsin asentoon y
ja odota, kunnes laite pysähtyy. Irrota
pistoke pistorasiasta.
11. Irrota teholeikkuri vastapäivään kääntäen.
12. Irrota kansi vastapäivään kääntäen.
13. Irrota yleisterä ja pidin.
14. Tyhjennä kulho.
Puhdista kaikki osat heti käytön jälkeen.
X ”Puhdistus ja hoito” katso sivu 56
Ainesten lisääminen
Huomio!
Ota huomioon maksimaalinen täyttökor-
keus. Lopeta ainesten käsittely ennen kuin
ne koskevat kanteen.
Poista syöttöpainin koneen käydessä ja
lisää aineksia täyttöaukon kautta.
Jos haluat lisätä suurempia määriä
aineksia, aseta kierrettävä valitsin asen-
toon y ja odota, kunnes laite pysähtyy.
Irrota teholeikkuri vastapäivään kääntäen.
Ota kansi pois.
Lisää ainekset.
Laita kansi paikalleen. Kiinnitä teholeik-
kuri. Jatka ainesten käsittelyä.
55
Hienonnusterät
Hienonnusterät
Huomautuksia:
Käännettävät terät: Käytettävän puolen
on oltava ylöspäin.
Yksipuoliset terät: Teräpuolen (koholla
oleva puoli) on oltava ylöspäin.
Käännettävä
viipalointiterä –
paksu / ohut
Hedelmien ja vihannesten leikkaamiseen
paksuiksi viipaleiksi (esim. perunagratiini
tai paistetut perunat) tai ohuiksi viipaleiksi
(esim. kurkkusalaatti tai vihanneslastut).
Terän merkinnät:
1 = paksut viipaleet
3 = ohuet viipaleet
Huomautus: Käännettävä viipalointiterä ei
sovellu kovan juuston, leivän, sämpylöiden
tai suklaan viipalointiin. Viipaloi keitetyt
perunat vain kylminä.
Käännettävä raastinterä –
karkea / hieno
Vihannesten, hedelmien ja juuston
raastamiseen (esim. karkealla puolella
raastettu gouda tai edamjuusto pizzaa
varten tai hienolla puolella raastettu pipar-
juuri lisukkeeksi tai kastikkeiden pohjaksi).
Terän merkinnät:
2 = karkea raaste
4 = hieno raaste
Huomautus: Käännettävä raastinterä
ei sovellu pähkinöiden tai kovan juuston
(esim. parmesaanin) rouhimiseen. Raasta
pehmeää juustoa terän karkealla puolella.
Raasteterä – keskihieno
Raakojen perunoiden, kovan
juuston (esim. parmesaanin),
jäähdytetyn suklaan ja pähkinöiden
raastamiseen.
Huomautus: Raasteterä ei sovellu
pehmeän juuston tai juustoviipaleiden
raastamiseen.
Käännettävä viipalointi-
terä »Profi Supercut« –
paksu / ohut
Leikkaa hedelmät ja vihannekset paksuiksi
tai ohuiksi viipaleiksi. Soveltuu erityisesti
erittäin pehmeille (esim. ylikypsät tomaatit)
tai kuitupitoisille (esim. purjo tai lehtiselleri)
elintarvikkeille.
Terän merkinnät:
1 = paksut viipaleet
3 = ohuet viipaleet
Huomautus: Käännettävä viipalointiterä ei
sovellu kovan juuston, leivän, sämpylöiden
tai suklaan viipalointiin. Viipaloi keitetyt
perunat vain kylminä.
Käyttö
W Loukkaantumisvaara!
Älä milloinkaan koske hienonnusterien terä-
viin teriin tai syrjiin. Koske teriin vain niiden
keskellä olevasta muoviosasta.
Huomio!
Lopeta ainesten käsittely ja tyhjennä kulho
ennen kuin elintarvikkeet ulottuvat maksi-
maaliseen täyttökorkeuteen.
X Kuvasarja C
Tärkeää: Valmistele peruslaite sen
ohjeessa kuvatulla tavalla.
1. Aseta pidin kulhossa olevaan kiinnitys-
kohtaan ja paina se alas.
2. Aseta haluamasi hienonnusterä piti-
meen ja paina se alas. Varmista, että
tarvitsemasi käyttöpuoli on ylöspäin.
3. Aseta kansi ja syöttöpainin
paikoilleen (,).
4. Käännä kantta myötäpäivään vastee-
seen asti (;). Lukitsimen on oltava
kokonaan kiinni kulhon kahvassa.
5. Aseta teholeikkuri kuvan mukaisesti
edessä olevan, keltaisen käyttöliitännän
päälle ja paina se alas.
6. Käännä teholeikkuria myötäpäivään
vasteeseen asti.
7. Liitä pistoke pistorasiaan. Käännä kier-
rettävä valitsin suositeltuun nopeuteen.
56
 Sitruspuserrin
8. Laita käsiteltävät ainekset täyttösup-
piloon. Pilko suuret kappaleet ensin
pienemmiksi.
9. Työnnä ainekset sisäänpäin ainoastaan
pakkaukseen sisältyvällä syöttöpainimella.
10. Kun ainesten käsittely on päättynyt
tai elintarvikkeet ulottuvat lähes hie-
nonnusterän alareunaan asti, käännä
kierrettävä valitsin asentoon y ja odota,
kunnes käyttöakseli pysähtyy. Irrota
pistoke pistorasiasta.
11. Irrota teholeikkuri vastapäivään kääntäen.
12. Irrota kansi vastapäivään kääntäen.
13. Irrota hienonnusterä ja pidin.
14. Tyhjennä kulho.
Puhdista kaikki osat heti käytön jälkeen.
X ”Puhdistus ja hoito” katso sivu 56
Sitruspuserrin
Sitrushedelmien kuten sitruunoiden, appel-
siinien ja greippien mehuksi puristamiseen.
Huomio!
Lopeta ainesten käsittely ja tyhjennä kulho
ennen kuin mehun pinta ulottuu siivilän
alareunaan.
Käyttö
X Kuvasarja D
Tärkeää: Valmistele peruslaite sen
ohjeessa kuvatulla tavalla.
1. Aseta pidin kulhossa olevaan kiinnitys-
kohtaan ja paina se alas.
2. Laita siivilä paikalleen (,).
3. Käännä siivilää myötäpäivään vastee-
seen asti (;). Lukitsimen on oltava
kokonaan kiinni kulhon kahvassa.
4. Aseta puserrin pitimeen ja paina se alas.
5. Aseta teholeikkuri kuvan mukaisesti
edessä olevan, keltaisen käyttöliitännän
päälle ja paina se alas.
6. Käännä teholeikkuria myötäpäivään
vasteeseen asti.
7. Liitä pistoke pistorasiaan. Käännä kier-
rettävä valitsin suositeltuun nopeuteen.
8. Paina halkaistua sitrushedelmää puser-
rinosaa vasten. Melu valuu kulhoon.
9. Kun ainesten käsittely on päättynyt tai
puristettu mehu ulottuu lähes siivilän
alareunaan asti, käännä kierrettävä valit-
sin asentoon y ja odota, kunnes laite
pysähtyy. Irrota pistoke pistorasiasta.
10. Irrota teholeikkuri vastapäivään kääntäen.
11. Irrota puserrin.
12. Irrota siivilä vastapäivään kääntäen.
13. Irrota pidin.
14. Tyhjennä kulho.
Puhdista kaikki osat heti käytön jälkeen.
X ”Puhdistus ja hoito” katso sivu 56
Puhdistus ja hoito
Varusteet on puhdistettava huolellisesti aina
käytön jälkeen.
W Loukkaantumisvaara
Älä koske yleisterän leikkuuteriin paljain
käsin. Kun puhdistat yleisterää, tartu
siihen vain sen muoviosasta. Kun et käytä
yleisterää, säilytä se aina teränsuojuksen
sisällä. Käytä puhdistamiseen harjaa.
Älä koske hienonnusterien teräviin
teriin tai syrjiin. Koske teriin vain niiden
keskellä olevasta muoviosasta.
Huomio!
Älä käytä alkoholi- tai spriipitoista
puhdistusainetta.
Älä käytä teräväreunaisia tai -kärkisiä tai
metalliesineitä.
Älä käytä hankaavia liinoja tai
puhdistusaineita.
Varo, että muoviosat eivät jää puristuk-
siin astianpesukoneessa, niiden muoto
saattaa muuttua pysyvästi!
Kuvasta E näet, miten eri osat tulee
puhdistaa.
Huomautus: Jos esimerkiksi porkkanoista
jää väriä muoviosiin, pyyhi ne puhtaaksi
muutamalla tipalla ruokaöljyä.
57
Käyttöesimerkkejä (yleisterä)
Käyttöesimerkkejä
(yleisterä)
Sipulit, valkosipuli
1 sipuli (neljään osaan paloiteltuna) -
300 g
1 valkosipulinkynsi - 300 g
Raasta sopivan hienoksi.
Kova juusto (esim. parmesaani)
10 g - 200 g
Leikkaa juusto kuutioiksi.
Raasta sopivan hienoksi.
Suklaa
50 g - 200 g
Leikkaa tai murenna suklaa pieniksi
paloiksi.
Raasta sopivan hienoksi.
Persilja
alk 10 g - 50 g
Raasta sopivan hienoksi.
Liha, maksa (jauhelihaan,
tartarpihviin jne.)
50 g - 500 g
Lihataikinan, täytteiden ja pasteijoiden
valmistus:
Poista luut, rustot, nahka ja jänteet.
Leikkaa liha kuutioiksi.
Laita liha (nauta, sika, vasikka, lintu
tai myös kala jne.) kulhoon yhdessä
muiden ainesosien ja mausteiden
kanssa ja sekoita taikinaksi.
Mansikkasorbetti
250 g pakastemansikoita
100 g tomusokeria
180 ml kermaa
Mittaa kaikki ainekset kulhoon. Käyn-
nistä kone heti, koska muuten ainekset
paakkuuntuvat.
Sekoita niin kauan, kunnes seos on
kermamaista.
Hunajalevite
(CNUM60B, CNUM61B)
20 g jauhettuja hasselpähkinöitä
270 g hunajaa (jääkaapista)
Käsittele ensin hasselpähkinöitä
30 sekuntia teholla M.
Lisää hunaja ja käsittele 10 sekuntia
teholla M.
Oikeudet muutoksiin pidätetään.
/