- Ohuita kuoria ei tarvitse poistaa. Vain paksummat kuoret, joita ei syödä, kuten appelsiinin,
ananaksen, kiivin, melonin ja kypsentämättömien punajuurten kuoret, on poistettava.
- Mehulingolla voit mehustaa sitrushedelmiä. Suosittelemme niiden kuorimista ennen käsittelyä,
koska kuoria on voitu käsitellä kemiallisesti ja koska valkoisessa sisäkuoressa on karvaanmakuisia
aineita, jotka vaikuttavat mehun makuun.
Mehustaminen
- Ota omenamehua valmistaessasi huomioon, että mehun paksuus vaihtelee omenalajikkeen
mukaan. Mitä mehukkaampia omenat ovat, sitä laimeampaa mehua niistä tulee. Valitse
omenalajike sen mukaan, millaista mehua haluat.
- Mehusta kovat hedelmät tai vihannekset (kuten omena, punajuuri tai porkkana)
normaalinopeudella eli nopeudella 2. Pehmeiden hedelmien (kuten marjojen, kiivien,
viinirypäleiden, tomaattien, kurkkujen ja melonien) mehustamiseen suosittelemme käyttämään
alhaista nopeutta 1.
- Jotta pehmeiden hedelmien mehustus olisi mahdollisimman tehokasta, laita hedelmät
syöttösuppiloon yksitellen. Älä paina hedelmiä syöttöpainimella.
- Saat puristettua raaka-aineista eniten mehua painamalla syöttöpaininta alas hitaasti.
Tarjoilu
- Jos haluat kirkasta mehua ilman vaahtoa, aseta vaahtosiivilä kannuun. Jos haluat sakeaa mehua,
jossa on vaahtokerros, poista vaahtosiivilä kannusta.
- Omenamehu tummuu nopeasti. Voit hidastaa tummumista lisäämällä mehuun muutaman tipan
sitruunamehua.
- Juo mehu välittömästi valmistuksen jälkeen. Jos mehu seisoo pidempään, se menettää makuaan ja
ravintoarvoaan.
Tietoa hedelmistä ja vihanneksista
Hedelmä tai
vihannes
Vitamiinit ja kivennäisaineet Kilojoule-/kalorimäärä Mehustusnopeus
Omena C-vitamiini 200 g = 150 kJ (72 kcal) nopea
Aprikoosi Runsaasti ravintokuitua,
sisältää kaliumia
30 g = 85 kJ (20 kcal) hidas
Punajuuri Sisältää foolihappoa,
ravintokuitua, C-vitamiinia ja
kaliumia
160 g = 190 kJ (45 kcal) nopea
Mustikka C-vitamiini 125 g = 295 kJ (70 kcal) hidas
Ruusukaali C-, B-, B6- ja E-vitamiinit,
foolihappo ja ravintokuitu
100 g = 110 kJ (26 kcal) hidas
Kaali C- ja B6-vitamiinit, foolihappo,
kalium ja ravintokuitu
100 g = 110 kJ (26 kcal) nopea
Porkkana A-, C- ja B6-vitamiinit sekä
ravintokuitu
120 g = 125 kJ (30 kcal) nopea
Varsiselleri C-vitamiini ja kalium 80 g = 55 kJ (7 kcal) nopea
Kurkku C-vitamiini 280 g = 120 kJ (29 kcal) hidas
Fenkoli C-vitamiini ja ravintokuitu 300 g = 145 kJ (35 kcal) hidas
Rypäleet C- ja B6-vitamiinit sekä kalium 125 g = 355 kJ (85 kcal) hidas
SUOMI46
4222_005_0074_2_DFU-Booklet_A5_v1.indd 46 21-10-11 11:42