8
TÄRKEÄÄ
KitchenAid-tyhjiörasiat eivät sovi mikroaaltouunikäyttöön.
KitchenAid-tyhjiörasiat voi pestä astianpesukoneessa. Kansi on kuitenkin suositeltavaa pestä
käsin, jotta sulkuventtiilin jousimekanismi ei vaurioidu.
KitchenAid-rasioita on suositeltavaa käyttää vain niille tarkoitetussa ohjelmassa (rasioille/kulhoille tarkoitettu
ohjelma). Pussiohjelmassa tyhjiön taso voi nousta niin korkeaksi, että rasia särkyy.
Elintarvikkeiden tyhjiösäilöntä
Seuraavassa on esitetty muutamia tyhjiösäilönnän perussääntöjä.
Älä käytä järjestelmää sellaisten ruokien säilöntään, joiden ravintoarvo on jo muuttunut/heikentynyt. Laatua
ei voi enää parantaa.
Säilö tyhjiösäilönnällä aina tuoreita elintarvikkeita.
• Ruoat, joita on pidetty liian kauan huoneenlämmössä tai jotka on juuri valmistettu, menettävät kosteutta
ja alkuperäisiä ominaisuuksiaan (väri, tuoksu, maku jne.). Tyhjiösäilöntä on suositeltavaa tuotteille, joita
on säilytetty jääkaapissa niin kauan, että ne ovat jäähtyneet +4/+6 °C:n lämpötilaan (jääkaapin normaali
lämpötila).
• Kun käytät tyhjiöpusseja raakojen ja kypsennettyjen ruokien säilöntään, jaa ruoka pussiin tasaisesti, jotta
ilma poistuu helposti. Älä täytä pusseja liian täyteen, sillä pussi ei tällöin sulkeudu hyvin eikä ilmatiiveys
ole taattu. Tässä tapauksessa tyhjiö ei säily. Pakkaa ruoka uudelleen uuteen pussiin ja tarkista, että
lämpösulussa ei ole aukkoja eikä vaurioita.
• Laita pussiin säilöttävää ruokaa enintään noin 2/3 pussin koko tilavuudesta.
• Pese vihannekset ja hedelmät ja kuivaa ne, jotta pussin tai rasian sisään ei jää kosteutta. Tiivistynyt
kosteus voi alentaa tyhjiön tasoa pussin sulkemisen jälkeen.
• Kun säilöt tuoretta lihaa pitkäksi ajaksi, jäähdytä liha jääkaapissa vähintään kahden tunnin ajan.
• Pese kalat hyvin, poista suomut ja perkaa. Kuivaa ja jäähdytä hyvin kuten lihakin ennen kuin
tyhjiöpakkaat kalan.
• Kypsytettyjä juustoja, kuten parmesaania, vuohenjuustoa jne, ei tarvitse käsitellä millään erityisellä tavalla,
mutta tuoreet juustot on hyvä pakata läpinäkyvään kelmuun, jotta ne eivät litisty, tai pakkaa ne
tyhjiörasioihin.
• Tyhjiöpusseihin tai -rasioihin pakattavia leikkeleitä ei tarvitse käsitellä millään erityisellä tavalla.
Tyhjiösäilönnän ohjeelliset säilytysajat
Taulukossa mainitut säilytysajat ovat ainoastaan suuntaa-antavia, ja ne riippuvat säilöttävän tuotteen
alkuperäisestä laadusta, säilytyslämpötilasta, kypsennettyjen ruokien jäähdytysajasta, tyhjiön tasosta sekä
käytettävän tyhjiöpussin laadusta.
Taulukon tiedot perustuvat testeihin, jotka on tehty tuoreille ja +4 °C:n lämpötilassa (jääkaapissa)
säilytetyille tuotteille.
Taulukon tiedot perustuvat elintarvikkeiden kemiallisia, biokemiallisia, mikrobiologisia ja aistinvaraisia analyysejä
suorittavan NEOTRON-laboratorion testeihin Whirlpool Europe Srl:n toimeksiantamana.
TÄRKEÄÄ
Älä syö ruokaa, jos sitä on säilytetty pitempään kuin taulukossa mainittu aika.
Taulukon tiedot perustuvat tuoreiden ja pakastamattomien elintarvikkeiden säilytysaikoihin.
Säilytys jääkaapissa Normaali säilytys
jääkaapissa
KitchenAid-
tyhjiöpussit
KitchenAid-
tyhjiörasiat
Liha (raaka) 5 päivää 7 päivää 7 päivää
Kala (tuore) 2 päivää 4 päivää 4 päivää
Leikkeleet ja makkarat 6 päivää 11 päivää 11 päivää
Juusto (kova) 30 päivää 55 päivää 60 päivää
Juusto (pehmeä) 8 päivää - 10 päivää
Vihannekset 4 päivää - 7 päivää
Hedelmät 8 päivää - 11 päivää
Jälkiruoat 5 päivää - 7 päivää