52
Käyttö, taulukot, vihjeet
Keittoastiat
Mitä parempaa kattilaa käytät, sitä parempi on tulos.
• Hyvän keittoastian tunnistaa pohjasta. Pohjan tulisi olla mahdollisim-
man paksu ja tasainen.
• Huomioi ostaessasi kattiloita ja pannuja pohjan läpimitta. Valmistajat
ilmoittavat usein astian yläreunan läpimitan.
• Alumiini- tai kuparipohjaiset astiat saattavat jättää keraamiseen ta-
soon metallivärjäytymiä, jotka on vaikea tai mahdoton poistaa.
• Älä käytä valurautaisia tai pohjaltaan vaurioituneita kattiloita, jotka
ovat karkeita tai niissä on valupurseita. Kattilaa siirrettäessä saattaa
syntyä naarmuja.
• Kylminä ovat kattiloiden pohjat
yleensä hieman taipuneita sisään-
päin (koveria). Ne eivät saa olla
missään tapauksessa taipuneita
ulospäin (kuperia).
• Jos käytät erikoiskäyttöön tarkoi-
tettuja keittoastioita (esim. paine-
kattilaa, haudutuskattilaa, wokkipannua jne.), noudata niiden
valmistajien käyttöohjeita.
2 Energiansäästövinkkejä
Säästät arvokasta energiaa, kun otat huomioon seuraavat kohdat:
• Pane kattilat ja pannut keittoalueelle, ennen kuin kytket virran.
• Likaiset keittoalueet ja astioiden pohjat lisäävät virrankulutusta.
• Käytä kattiloissa ja pannuissa
kantta aina, kun se on
mahdollista.
• Käytä jälkilämpö hyväksi, esim.
ruokien lämpimänä pitämiseen tai
sulattamiseen. Kytke virta pois
keittoalueista ennen kypsen-
nysajan loppumista.
• Keittoastian ja -alueen tulisi olla
yhtä suuria.
• Kun käytetään painekattiloita, ly-
henee kypsennysaika jopa 50%.