Electrolux EMS1750 Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja
SF
S
Model EMS1750
Model EMS1760
KÄYTTÖOHJE
BRUKSANVISNING
MIKROAALTOUUNI
MIKROBØLGEOVN
EX-21+22D-EU Cover 24/06/2004 15:09 Page A
EX-21+22D-EU Cover 24/06/2004 15:09 Page B
SUOMI
Tärkeitä turvaohjeita . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .2–3
Uuni ja lisävarusteet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .4
Ohjauspaneeli . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .5
Ennen käyttöä . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .6
Kellon asetus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .6
Mitä mikroaallot ovat? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .7
Mikroaaltouuniin soveltuvat astiat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .7
Neuvoja ja vinkkejä . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .8–10
Tehoasetukset . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .11
Käyttö . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .11
Muita hyödyllisiä toimintoja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .12–13
Automaattiohjelmat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .14
Automaattiohjelmat taulukot . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .15–17
Reseptejä Automaattiohjelmat AC-6 ja AC-7 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .17–18
Valmistusaikataulukot . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .19–21
Reseptit . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21–25
Hoito ja puhdistus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .26
Ongelmatilanteet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .27
Huolto ja takuu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .28
Service och garanti (i finland) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .28
Tekniset tiedot . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .29
Tärkeitä tietoja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .29
Asennus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .30–31
1
SISÄLLYSLUETTELO
1.EX-21+22D-EU Finnish 24/06/2004 15:07 Page 1
2
TÄRKEITÄ TURVAOHJEITA
TÄRKEITÄ TURVAOHJEITA: LUE HUOLELLISESTI JA SÄILYTÄ TULEVAA TARVETTA VARTEN
Tapaturmien välttäminen
VAARA:
Älä käytä uunia, jos se on vahingoittunut tai jos se ei
toimi kunnolla. Tarkista seuraavat seikat ennen käyttöä:
a)Luukku: varmista, että luukku sulkeutuu kunnolla ja
että se ei ole vinossa tai vääntynyt.
b)Saranat ja luukun turvalukitus: tarkista, että ne
eivät ole rikki tai löysällä.
c) Luukun tiivisteet ja tiivistepinnat: varmista, että ne ovat
ehjät.
d)Uunin ja luukun sisäpuoli: varmista, että niissä ei
ole kolhuja.
e)Virtajohto ja pistoke: varmista, että ne ovat ehjät.
Älä koskaan säädä, korjaa tai muunna uunia
itse. Muun kuin ammattitaitoisen asentajan
on vaarallista suorittaa mitään huolto- tai
korjaustoimenpiteitä, joissa joudutaan
irrottamaan mikroaalloilta suojaavia osia.
Uunia ei saa käyttää luukun ollessa auki eikä luukun
turvalukitusta saa muuttaa mitenkään.
Älä käytä uunia, jos luukun tiivisteiden ja
tiivistepintojen välissä on jotain.
Pidä oven tiivisteet ja viereiset osat
puhtaana rasvasta ja liasta. Noudata
sivulla 26 olevia hoito- ja puhdistusohjeita.
Uunin puhtaanapidon laiminlyönti saattaa
heikentää pinnan laatua, mikä voi
lyhentää laitteen elinikää ja mahdollisesti
aiheuttaa vaaratilanteen.
Henkilöiden, joilla on SYDÄMENTAHDISTIN, on
noudatettava lääkäriltä tai sydämentahdistimen
valmistajalta saamiaan mikroaaltouunien käyttöön
liittyviä varotoimia.
Sähköiskujen välttäminen
Laitteen koteloa ei saa koskaan irrottaa.
Luukun lukitus- ja tuuletusaukkoihin ei saa koskaan
päästää nestettä tai työntää esineitä. Jos näihin joutuu
nestettä, katkaise välittömästi virta, irrota uunin virtajohto
seinäpistorasiasta ja ota yhteys valtuutettuun
ELECTROLUX huoltoon.
Virtajohtoa tai pistoketta ei saa upottaa veteen tai
muuhun nesteeseen.
Virtajohto ei saa koskettaa kuumia tai teräviä pintoja,
kuten kuumaa tuuletusaukkoa ylhäällä uunin takana.
Älä yritä vaihtaa uunin lamppua itse.
Uunin lampun saa vaihtaa vain ELECTROLUX in
valtuuttama henkilö. Jos uunin lamppuun tulee vika,
ota yhteys jälleenmyyjään tai valtuutettuun
ELECTROLUX huoltoon.
Jos laitteen virtajohto vaurioituu, se on vaihdettava
samanlaiseen erikoisjohtoon. Virtajohdon saa vaihtaa
vain valtuutettu ELECTROLUX huolto.
Tulipalon välttäminen.
Mikroaaltouunia tulee valvoa käytön
aikana. Liian suuri teho tai liian pitkä
valmistusaika saattaa ylikuumentaa ruoan
niin, että syttyy tulipalo.
Pistorasian on oltava helposti ulottuvilla, jotta laitteen
virtajohto voidaan irrottaa pistorasiasta vaaratilanteessa.
Virtalähteen on oltava tyyppiä 230 V (AC), 50 Hz, jossa
on vähintään 10 A:n sulake tai 10 A:n suojakatkaisin.
On suositeltavaa, että laite kytketään virtapiiriin, johon ei
ole kytketty muita laitteita.
Uunia ei saa säilyttää tai käyttää ulkona.
Jos kuumennettava ruoka alkaa savuta,
ÄLÄ AVAA LUUKKUA. Katkaise virta, irrota
uunin virtajohto seinäpistorasiasta ja
odota, että ruoka lakkaa savuamasta.
Luukun avaaminen ruoan savutessa
saattaa aiheuttaa tulipalon.
Käytä ainoastaan mikrouuninkestäviä
astioita ja tarvikkeita. Katso sivu 7.
Uunia ei saa jättää ilman valvontaa, kun
käytetään kertakäyttömuovisia, -paperisia
tai muita palavia astioita.
Puhdista aaltoputken suojus, uunin
sisäpuoli, pyörivä alusta ja alustan
kannatin käytön jälkeen. Näiden osien on
oltava kuivat eikä niihin saa jäädä rasvaa.
Rasvajäämät voivat ylikuumentua ja alkaa
savuta tai syttyä tuleen.
Uunin tai tuuletusaukkojen lähelle ei saa asettaa
palavaa materiaalia.
Tuuletusaukkoja ei saa peittää. Ruoasta ja ruoan
kääreistä on poistettava kaikki metalliset sulkimet,
langat jne.
Metallipinnat voivat kipinöidä ja aiheuttaa tulipalon.
Mikroaaltouunilla ei saa kuumentaa uppopaistoon
käytettävää rasvaa. Lämpötilaa ei voi säädellä ja öljy
voi syttyä tuleen.
Popcornin valmistukseen on käytettävä erityisiä
mikroaaltopopcorn-pakkauksia. Uunissa ei saa
säilyttää ruokia tai muita tarvikkeita. Tarkista
käynnistyksen jälkeen, että asetukset ovat oikeat ja
että uuni toimii halutulla tavalla. Katso neuvoja
käyttöohjeesta ja keittokirjaosasta.
1.EX-21+22D-EU Finnish 24/06/2004 15:07 Page 2
SUOMI
3
TÄRKEITÄ TURVAOHJEITA
Räjähdyksen ja äkillisen kiehumisen
välttäminen
VAARA: Nesteitä ja muita ruokia ei saa
kypsentää suljetuissa astioissa, koska ne
voivat räjähtää.
Älä koskaan käytä suljettuja astioita. Poista kannet ja
suojukset ennen käyttöä. Suljetut astiat voivat räjähtää
paineen vaikutuksesta, vaikka uunin virta olisi jo
katkaistu. Nesteitä on kuumennettava varoen. On
suositeltavaa käyttää leveäsuista astiaa, jotta kuplat
pääsevät poistumaan helposti.
Juomien kuumennus mikroaaltouunissa voi
johtaa kiehumiseen purkausmaisesti
viiveellä, joten astiaa on käsiteltävä varoen.
Purkausmaisesti kiehuvan nesteen ja mahdollisten
palovammojen estäminen:
1. Nestettä on sekoitettava ennen kuumennusta tai
lämmitystä.
2. Lämmityksen ajaksi on suositeltavaa asettaa
nesteeseen lasisauva tai vastaava väline.
3. Nesteen lämmön on annettava tasaantua
kuumennuksen jälkeen, jotta viivästynyttä
purkausmaista kiehumista ei tapahtuisi.
Kananmunia ei saa kypsentää kuorineen
eikä kovaksikeitettyjä kananmunia saa
kuumentaa mikroaaltouunissa, sillä ne voivat
räjähtää vielä mikroaaltokypsennyksen
jälkeen. Kun kypsennetään tai lämmitetään
kananmunia, joita ei ole vatkattu tai
sekoitettu, keltuaisiin ja valkuaisiin on
pisteltävä reikiä, etteivät ne räjähdä.
Kovaksikeitetyt kananmunat on kuorittava ja
viipaloitava ennen kuin ne lämmitetään
mikroaaltouunissa.
Esimerkiksi perunoiden, makkaroiden ja hedelmien
kuoreen on pisteltävä reikiä ennen kypsennystä,
etteivät ne räjähdä.
Palovammojen välttäminen
Otettaessa ruokaa uunista on käytettävä pannulappuja tai
patakintaita. Valmistusastiat, popcorn-pakkaukset,
paistopussit jne. on avattava kasvoista ja käsistä poispäin
höyryn aiheuttamien palovammojen välttämiseksi.
Palovammojen välttämiseksi ruoan lämpötila
on tarkistettava ja ruoka sekoitettava ennen
tarjoamista, erityisesti silloin, kun ruoka
tarjoillaan vauvoille, lapsille tai vanhuksille.
Astian lämpötila ei vastaa ruoan tai juoman
lämpötilaa; tämän takia ruoan lämpötila on aina
tarkistettava. Luukkua avattaessa on varottava kuumia
höyryjä, jotka voivat aiheuttaa palovammoja.
Täytetyt ruoat on viipaloitava kuumennuksen jälkeen,
jotta höyry pääsee purkautumaan ja vältytään
palovammoilta. Pidä lapset poissa luukun luota
palovammojen välttämiseksi.
Lasten suojeleminen
VAARA: Lapset saavat käyttää uunia ilman
valvontaa vain, jos he osaavat käyttää uunia
turvallisesti ja ymmärtävät virheellisen
käytön vaarat.
Uunin luukkuun ei saa nojata eikä siitä saa roikkua.
Uunin kanssa ei saa leikkiä. Lapsille on neuvottava
kaikki tärkeät turvaohjeet: patalappujen käyttö, ruoan
päällysten poistaminen varovaisesti, itsestään
kuumenevien tai vastaavien ruoan rapeutta lisäävien
pakkausten, jotka voivat olla erityisen kuumia, käyttö.
Muita varoituksia
Uunia ei saa muuntaa millään tavoin. Uuni on
tarkoitettu ainoastaan kotikäyttöön ja sitä saa käyttää
ainoastaan ruoan valmistukseen. Se ei sovellu
kaupalliseen tai laboratoriokäyttöön.
Toimintahäiriöiden ja vahingoittumisen
välttäminen
Uunia ei saa käyttää tyhjänä.
Kun käytetään ruskistusastiaa tai itsestään kuumenevaa
pakkausta, sen alle on aina asetettava lämmönkestävä
eriste kuten posliinilautanen, jotta pyörivä alusta tai
alustan kannatin ei vahingoitu. Alustan käyttöohjeissa
mainittua esikuumennusaikaa ei saa ylittää.
Älä käytä metallisia astioita, jotka heijastavat
mikroaaltoja ja voivat kipinöidä. Uuniin ei saa laittaa
tölkkejä.
Uunissa saa käyttää vain siihen tarkoitettua pyörivää
alustaa ja alustan kannatinta. Uunia ei saa käyttää ilman
pyörivää alustaa.
Pyörivän alustan vahingoittumisen välttämine:
(a) Pyörivän alustan on annettava jäähtyä ennen kuin
se puhdistetaan vedellä.
(b) Kylmälle alustalle ei saa asettaa kuumia ruokia tai
astioita.
(c) Kuumalle alustalle ei saa asettaa kylmiä ruokia tai
astioita
Laitteen kotelon päällä ei saa olla mitään käytön aikana.
HUOMAUTUS:
Jos et osaa ottaa uunia käyttöön, ota yhteys valtuutettuun,
pätevään sähköasentajaan. Valmistaja ja jälleenmyyjä eivät
ota vastuuta uunin vahingoittumisesta tai henkilövahingoista,
jotka seuraavat virheellisestä sähkökytkennästä. Uunin
seinämiin sekä luukun tiivisteiden ja tiivistepintojen ympärille
voi toisinaan tiivistyä kosteutta tai muodostua pisaroita. Tämä
on normaalia eikä tarkoita, että mikroaaltoja vuotaisi
laitteesta tai että se olisi epäkunnossa.
1.EX-21+22D-EU Finnish 24/06/2004 15:07 Page 3
4
UUNI JA LISÄVARUSTEET
LISÄVARUSTEET:
Tarkista, että uunin mukana on toimitettu seuraavat
lisävarusteet:
(15) Pyörivä alusta (16) Alustan kannatin
(17) 4 kiinnitysruuvia (ei kuvassa).
•Aseta alustan kannatin uunin pohjassa olevaan
kiinnitysnapaan.
•Aseta pyörivä alusta alustan kannattimen päälle.
•Varmista, että astiat eivät osu pyörivän alustan
reunaan, kun ne otetaan pois uunista. Muuten
alusta voi vahingoittua.
HUOMAUTUS: Kun tilaat lisävarusteita, ilmoita
jälleenmyyjälle tai valtuutetulle
ELECTROLUX shuollolle
osan nimi ja mallinimi.
1 Etupaneeli
2 Uunin lamppu
3 Ohjauspaneeli
4 Luukun avaus
5 Uunin sisäpuoli
6 Alustan kiinnitysnapa
7 Luukun tiivisteet ja tiivistepinnat
8 Luukun kahva
9 Kiinnityspisteet (4)
10 Tuuletusaukot
11 Kotelo
12 Takalokero
13 Virtajohdon kiinnike
14 Virtajohto
10
11
14
12
13
15
16
56
78
9
1
2
3
4
1.EX-21+22D-EU Finnish 24/06/2004 15:07 Page 4
SUOMI
5
OHJAUSPANEELI
1 Digitaalinäyttö
2Merkkivalot
Merkkivalo vilkkuu tai palaa symbolin kohdalla
ohjeissa mainituissa tilanteissa. Kun merkkivalo
vilkkuu, paina painiketta, jossa on sama
symboli, tai suorita asianmukaiset toimenpiteet.
Sekoita
Käännä
Paino
Tehoasetus
Kypsennys käynnissä
3AJASTIN/PAINO äädin
4 TEHOASETUS painike
5 AUTOMAATTIOHJELMAT painike
Valitse jokin kahdestatoista
automaattiohjelmasta.
6START/+30 painike
7 STOP painike
8 LUUKUN AVAUS painike
1
2
3
4
5
6
8
7
1.EX-21+22D-EU Finnish 24/06/2004 15:07 Page 5
6
ENNEN KÄYTTÖÄ
KELLON ASETUS
Kytke uunin virtajohto seinäpistorasiaan.
1. Uunin näytössä vilkkuu:
2. Paina STOP painiketta. Näytössä näkyy:
Katso kellon asetusohjeet alta.
STOP-painikkeen käyttö
STOP painikkeella voidaan:
1. poistaa ohjelmoinnin aikana tehty virhe.
2. pysäyttää uuni tilapäisesti kypsennyksen aikana.
3. peruuttaa ohjelma kypsennyksen aikana
painamalla painiketta kahdesti.
Esimerkki:
24 tunnin kellon asettaminen aikaan 23:35.
Valitse 24 tunnin kello.1. Valitse kellotoiminto.
(12 tunnin kello).
2. Aseta tunnit. Käännä
AJASTIN/PAINO säädintä,
kunnes näytössä on oikeat
tunnit (23).
Tarkista näyttö.
4. Aseta minuutit. Käännä
AJASTIN/PAINO säädintä,
kunnes näytössä on oikeat
minuutit (35).
5. Käynnistä kello painamalla
TEHOASETUS painiketta.
HUOMAUTUS:
1. AJASTIN/PAINO säädintä voidaan kääntää
sekä myötä- että vastapäivään.
2. Jos teet virheen ohjelmoinnin aikana, paina STOP-
painiketta.
3. Jos mikroaaltouunin sähkönsyöttö katkeaa,
näytössä näkyy hetken , kun virta kytketään
takaisin. Jos näin käy kypsennyksen aikana,
ohjelmointi häviää. Myös kellonaika häviää.
4. Jos haluat asettaa kellonajan uudelleen, toimi
jälleen yllä olevan esimerkin mukaisesti.
Kello voidaan asettaa 12 tunnin kelloksi tai 24 tunnin kelloksi.
1.
Jos haluat asettaa 12 tunnin kellon, paina TEHOASETUS painiketta kolmen
sekunnin ajan. tulee näyttöön.
2. Jos haluat asettaa 24 tunnin kellon, paina TEHOASETUS painiketta uudelleen
alla olevan esimerkin vaiheen 1 jälkeen. tulee näyttöön.
x1 ja paina 3
sekuntia
Aseta kello alla olevan esimerkin mukaisesti.
3. Vaihda tunneista
minuutteihin painamalla
TEHOASETUS
painiketta.
x1ja paina 3
sekuntia.
x1
x1 x1
x1
1.EX-21+22D-EU Finnish 24/06/2004 15:07 Page 6
SUOMI
7
MITÄ MIKROAALLOT OVAT?
MIKROAALTOUUNIIN SOVELTUVAT ASTIAT
Mikroaaltouunin magnetroni tuottaa mikroaallot, jotka saavat ruoan sisältämät vesimolekyylit värähtelemään.
Näin syntyvä kitka tuottaa lämpöä, joka sulattaa, kuumentaa tai kypsentää ruoan.
LASI JA LASIKERAMIIKKA
Lämpöä kestävät astiat soveltuvat erinomaisesti.
Kypsennystä voidaan tarkkailla joka
suunnalta. Astiat eivät kuitenkaan saa
sisältää mitään metallia (esim.
lyijykristalli) eikä niissä saa olla
metallikoristeluja (esim. kultareunus,
kobolttisinipinnoite).
KERAMIIKKA
Soveltuu yleensä erinomaisesti. Keramiikan on oltava
lasitettua, koska lasittamattomaan keramiikkaan
saattaa imeytyä kosteutta. Kosteuden johdosta
materiaali kuumenee, jolloin se voi rikkoutua. Jos et
ole varma, voiko astiaa käyttää mikroaaltouunissa,
testaa sen soveltuvuus.
POSLIINI
Soveltuu erittäin hyvin. Varmista, että posliinissa ei ole
kulta- tai hopeakoristelua ja että se ei sisällä mitään
metallia.
MUOVI JA PAPERI
Lämpöä kestäviä muoviastioita, jotka soveltuvat
käytettäväksi mikroaaltouunissa, voidaan käyttää
ruoan sulatukseen, kuumennukseen ja kypsennykseen.
Noudata valmistajan ohjeita. Mikroaaltouunikäyttöön
valmistettuja lämpöä kestäviä paperiastioita voidaan
myös käyttää. Noudata valmistajan ohjeita.
TALOUSPAPERI
Voidaan käyttää imemään nopeiden
kuumennusmenetelmien (esim. kuumennettaessa
leipää tai leivitettyjä ruokia) aikana syntyvää
kosteutta. Aseta paperi ruoan ja pyörivän alustan
väliin. Ruoan pinta pysyy kuivana ja rapeana.
Rasvan roiskuminen voidaan estää peittämällä
rasvainen ruoka talouspaperilla.
LEIVINPAPERI
Leivinpaperit ja vastaavat (esim. erityisesti
mikroaaltouunikäyttöön tarkoitetut) lämpöä kestävät
tuotteet soveltuvat erittäin hyvin peittämiseen tai
käärimiseen. Noudata valmistajan ohjeita.
PAISTOPUSSIT
Voidaan käyttää mikroaaltouunissa. Pusseja ei saa
sulkea metallisilla sulkimilla, koska ne voivat sulattaa
pussin.
Kiinnitä paistopussi narulla ja pistele siihen reikiä
haarukalla. Mikroaaltouunissa ei suositella
käytettäväksi kääreitä, jotka eivät ole lämpöä
kestäviä.
RUSKISTUSASTIA
Mikroaaltouunikäyttöön tarkoitettu lasikeramiikasta
valmistettu astia, jonka pohja on metalliseosta ja jolla
ruokaa voidaan ruskistaa. Ruskistusastiaa käytettäessä
ruskistusastian ja pyörivän alustan väliin on asetettava
sopiva eriste, esimerkiksi posliinilautanen. Muista
noudattaa valmistajan ohjeissa määritettyä
esikuumennusaikaa tarkoin. Liiallinen esikuumennus
voi vaurioittaa pyörivää alustaa ja alustan kannatinta
tai laukaista turvalaitteen, joka sammuttaa uunin.
METALLI
Yleissääntönä metallia ei tule käyttää, koska
mikroaallot eivät läpäise metallia eivätkä siis pääse
ruokaan. Joitain poikkeustapauksia kuitenkin on:
pienillä alumiinifolion suikaleilla voidaan peittää
joitain osia ruoasta, jotta ne eivät sula liian nopeasti
tai ala kypsyä (esim. broilerin siivet). Pieniä
metallivartaita ja alumiinivuokia (esim. valmisruoissa)
voidaan käyttää. Niiden on kuitenkin oltava pieniä
suhteessa ruokaan, esim. ruoan on täytettävä
vähintään
2
/
3
-
3
/
4
alumiinivuoasta. Ruoka kannattaa
siirtää mikroaaltouunikäyttöön soveltuvaan astiaan.
Käytettäessä alumiinisia tai muita metallisia astioita
astian ja uunin sisäpuolen seinien välillä on oltava
vähintään 2 cm:n rako. Muutoin kipinöiminen voi
vaurioittaa seiniä.
ASTIOISSA EI SAA OLLA
METALLIKORISTELUJA -
tai metalliosia, kuten
ruuveja, sankoja tai kahvoja.
ASTIAN SOVELTUVUUDEN TESTAUS
Jos et ole varma, voiko astiaa
käyttää mikroaaltouunissa, testaa sen
soveltuvuus seuraavasti: Aseta astia
uuniin. Aseta astiaan tai sen viereen
lasinen astia, jossa on 150 ml vettä.
Käynnistä uuni 800 W:n teholla 1–2 minuutin ajaksi.
Jos astia pysyy viileänä tai käden lämpöisenä, sitä
voidaan käyttää mikroaaltouunissa. Älä testaa tällä
tavoin muoviastioita. Ne voivat sulaa.
1.EX-21+22D-EU Finnish 24/06/2004 15:07 Page 7
8
NEUVOJA & VINKKEJÄ
AJAN ASETUS
Sulatukseen, lämmitykseen ja kypsennykseen kuluu
yleensä huomattavasti vähemmän aikaa kuin
tavallisessa uunissa tai liedellä. Noudata tästä
syystä tässä keittokirjassa annettuja aikasuosituksia.
Kannattaa mieluummin asettaa liian lyhyt kuin liian
pitkä aika. Tarkista ruoka valmistusajan päätyttyä.
On parempi jatkaa ruoan kypsennystä vielä vähän,
kuin kypsentää ruokaa liikaa.
ALKULÄMPÖTILAT
Sulatus-, lämmitys- ja kypsennysajat vaihtelevat sen
mukaan, minkä lämpöistä ruoka on aloitettaessa.
Esimerkiksi pakastettu tai jääkaapissa säilytetty ruoka
tarvitsee enemmän aikaa kuin huoneenlämpöinen
ruoka. Lämmitys- ja kypsennysaikoja määritettäessä
on oletettu, että jääkaapin lämpötila on 5 °C ja
huoneen lämpötila noin 20 °C. Sulatettavan
pakasteen lämpötilaksi on oletettu noin -18 °C.
VALMISTUSAJAT
Kaikki tässä keittokirjassa annetut ajat ovat
ohjeellisia, ja ne voivat vaihdella alkulämpötilan,
painon ja ruoan laadun mukaan (vesi- tai
rasvapitoisuus jne.).
SUOLA, MAUSTEET & YRTIT
Mikroaaltouunissa kypsennetty ruoka säilyttää
paremmin oman arominsa kuin perinteisiä
valmistusmenetelmiä käytettäessä. Tämän takia
suolaa tulisi käyttää varovasti ja lisätä sitä vasta
valmiiseen ruokaan. Suola sitoo nesteitä ja
kuivattaa ruoan pinnan. Yrttejä ja mausteita
voidaan käyttää tavalliseen tapaan.
VEDEN LISÄÄMINEN
Runsaasti vettä sisältävät ruoat kuten vihannekset
voidaan kypsentää omissa nesteissään, tai niihin
voidaan lisätä hiukan vettä. Tämä säilyttää ruoan
vitamiinit ja kivennäisaineet.
RASVAISET RUOAT
Liha, jossa on rasvaraitoja (esim. ”marmoroitu”
pihvi) tai rasvakerroksia, kypsyy vähärasvaista
lihaa nopeammin. Rasvaiset osat tulee siksi peittää
alumiinifoliolla, tai rasvainen puoli tulee asettaa
kypsennysastiaan alaspäin.
NAHKA JA KUORET
Esimerkiksi makkaroihin, broileriin, broilerinkoipiin,
uuniperunoihin, tomaatteihin, omeniin, kananmunan
keltuaisiin jne. on pisteltävä reikiä haarukalla tai
puutikulla. Näin höyry pääsee poistumaan
halkaisematta nahkaa tai kuorta.
PIENET & SUURET MÄÄRÄT
Mikroaaltouunin sulatus-, kuumennus- ja kypsennysajat
riippuvat suoraan ruoan määrästä. Tämän takia pienet
annokset kypsyvät suuria nopeammin.
Nyrkkisääntö:
KAKSINKERTAINEN MÄÄRÄ = LÄHES
KAKSINKERTAINEN AIKA
PUOLET MÄÄRÄSTÄ = PUOLET AJASTA
SYVÄT JA MATALAT ASTIAT
Syviin ja mataliin astioihin voi mahtua sama määrä
ruokaa, mutta syvää astiaa käytettäessä kypsennysaika
on pitempi. Tämän vuoksi on käytettävä aina
mahdollisimman matalaa astiaa, jolla on suurin
mahdollinen pinta-ala. Käytä syviä astioita ruokiin,
jotka voivat kiehua yli, kuten nuudelit, riisi, maito jne.
PYÖREÄT JA SOIKEAT ASTIAT
Ruoat kypsyvät tasaisemmin pyöreissä ja soikeissa
astioissa kuin kulmikkaissa, koska mikroaaltoenergia
keskittyy tällöin astian kulmiin, joissa oleva ruoka voi
kypsyä liikaa.
PEITTÄMINEN
Kun ruoka peitetään kypsennyksen ajaksi, sen kosteus
säilyy ja kypsennysaika lyhenee. Ruoka voidaan
peittää esimerkiksi kannella tai leivinpaperilla. Älä
peitä ruokaa, jolle halutaan rapea pinta (esim. paisti
tai broileri). Jos ruoka kypsennettäisiin tavallisessa
uunissa peitettynä, se tulisi peittää myös
mikroaaltouunissa kypsennettäessä. Jos ruoka
kypsennettäisiin tavallisessa uunissa peittämättä, se
voidaan kypsentää peittämättä myös mikroaaltouunissa.
EPÄSÄÄNNÖLLISEN MUOTOISET RUOAT
Aseta paksumpi, rakenteeltaan tiiviimpi osa siten,
että se osoittaa ulospäin. Aseta vihannekset (esim.
parsakaali) siten, että varret osoittavat ulospäin.
SEKOITTAMINEN
Ruokaa on sekoitettava, koska mikroaallot kuumentavat
ulommat alueet ensin. Ruoan sekoittaminen tasoittaa
lämmön ja ruoka kuumenee tasaisesti.
ASETTELU
Asettele yksittäiset annokset (esim. uuniperunat tai
annosvuoat) ympyrään pyörivälle alustalle.
Jätä annosten väliin tilaa, jotta mikroaaltoenergia
pääsee tunkeutumaan kaikilta suunnilta.
KÄÄNTÄMINEN
Yksi mikroaaltouunin käytön tärkeimmistä säännöistä
on tasaantumisaika. Lähes kaikkien mikroaaltouunissa
sulatettujen, kuumennettujen tai kypsennettyjen
ruokien lämmön on annettava tasaantua, jolloin myös
ruoassa oleva kosteus jakaantuu tasaisesti.
1.EX-21+22D-EU Finnish 24/06/2004 15:07 Page 8
SUOMI
9
NEUVOJA JA VINKKEJÄ
TASAANTUMISAIKA
Yksi mikroaaltouunin käytön tärkeimmistä säännöistä
on tasaantumisaika. Lähes kaikkien mikroaaltouunissa
sulatettujen, kuumennettujen tai kypsennettyjen ruokien
lämmön on annettava tasaantua, jolloin myös ruoassa
oleva kosteus jakaantuu tasaisesti.
RUSKISTUSAINEET
Jos ruokaa kypsennetään yli 15 minuuttia, sen
pinta ruskistuu,
joskaan ei yhtä tummaksi ja rapeaksi kuin perinteisillä
kypsennystavoilla. Ruoan pinnasta saa herkullisen
ruskean ruskistusaineiden avulla. Useimmat niistä ovat
myös mausteita. Seuraavassa taulukossa esitellään
muutamia aineita, joita voidaan käyttää ruskistukseen,
ja niiden mahdollisia käyttötapoja.
RUSKISTUSAINE
Voisula ja paprikajauhe
Paprikajauhe
Soijakastike
Grilli- ja worcestershirekastike,
paistinkastike
Paistettu pekoni tai kuivattu sipuli
Kaakao, suklaalastut, ruskea sokeri, hunaja
ja marmeladi
Siipikarja
Uuniruoat "Lämpimät
juustovoileivät"
Liha ja siipikarja
Paistit, pyörykät, pienet paistetut
palat
Uuniruoat, paahdetut ruoat,
keitot, lihapadat
Kakut ja jälkiruoat
Sivele pintaan
voi–paprikaseosta.
Ripottele pinnalle
paprikajauhetta
Sivele pintaan kastiketta
Sivele pintaan kastiketta
Ripottele pinnalle pekonimuruja
tai kuivattua sipulia
Ripottele kakkujen tai jälkiruokien
pinnalle tai käytä kuorrutukseen
ASTIA
KÄYTTÖTAPA
KUUMENNUS
Alumiinivuoissa olevat valmisruoat on siirrettävä
kuumennusta varten lautaselle tai muuhun sopivaan
astiaan.
Poista tiukasti suljettujen astioiden kannet..
Ruoka tulee peittää leivinpaperilla, lautasella tai
suojakuvulla (saatavana kaupoista), jotta sen pinta ei
kuivu. Juomia ei tarvitse peittää.
Kun keität nesteitä (esim. vettä, kahvia, teetä tai
maitoa), aseta astiaan lasinen hämmennin.
Sekoita isoja määriä silloin tällöin (jos mahdollista)
sen varmistamiseksi, että lämpö jakaantuu
tasaisesti.
Aikoja määritettäessä on oletettu, että ruoka on
huoneenlämpöistä (20 °C). Jääkaappilämpöistä
ruokaa tulee kuumentaa hieman kauemmin.
Anna ruoan lämmön tasaantua kuumennuksen
jälkeen 1–2 minuuttia (tasaantumisaika).
Annetut ajat ovat ohjeellisia, ja ne voivat vaihdella
alkulämpötilan, painon, vesipitoisuuden,
rasvapitoisuuden tai halutun lopputuloksen mukaan.
SULATUS
Mikroaaltouuni sopii erinomaisesti sulatukseen.
Sulatukseen kuluu yleensä huomattavasti vähemmän
aikaa kuin perinteisillä menetelmillä.
Tässä muutamia vinkkejä. Ota pakaste
pakkauksestaan ja aseta lautaselle sulatusta varten.
RASIAT & VASTAAVAT ASTIAT
Mikroaaltouunikäyttöön soveltuvat rasiat ja vastaavat
astiat sopivat erityisen hyvin ruoan sulatukseen ja
kuumennukseen, koska ne kestävät sekä
pakastuslämpötiloja (enintään -40 °C saakka) että
kuumennusta (enintään noin 220 °C saakka). Niinpä
samaa astiaa voidaan käyttää ruoan sulatukseen,
kuumennukseen ja jopa kypsennykseen.
PEITTÄMINEN
Peitä ohuet osat ennen sulattamista alumiinifolion
suikaleilla. Sulaneet tai lämpimät osat tulee samoin
peittää sulatuksen aikana alumiinifoliolla. Näin nämä
osat eivät kuumene liikaa muiden osien ollessa vielä
jäässä.
OIKEA ASETUS
On parempi valita liian alhainen kuin liian korkea
asetus. Näin varmistetaan, että ruoka sulaa tasaisesti.
Jos tehoasetus on liian korkea, ruoan pinta alkaa
kypsyä sisäosan ollessa vielä jäässä.
1.EX-21+22D-EU Finnish 24/06/2004 15:07 Page 9
10
NEUVOJA & VINKKEJÄ
KÄÄNTÄMINEN & SEKOITTAMINEN
Lähes kaikki ruoat tulee kääntää tai niitä tulee
sekoittaa silloin tällöin. Erottele toisiinsa tarttuneet osat
mahdollisimman aikaisin ja asettele ne uudelleen.
PIENET ANNOKSET
Sulavat isoja nopeammin ja tasaisemmin.
Suosittelemme, että ruoka pakastetaan
mahdollisimman pieninä annoksina. Näin kokonaiset
ateriat voidaan valmistaa helposti ja nopeasti.
VAROVAISESTI KÄSITELTÄVÄT RUOAT
Esimerkiksi täytekakut, kerma, juusto ja leipä tulee
sulattaa vain osittain, minkä jälkeen niiden tulee
antaa sulaa loppuun huoneenlämmössä. Näin
ulommat osat eivät kuumene liikaa sisäosan ollessa
vielä jäässä.
TASAANTUMISAIKA
On erittäin tärkeää, että ruoan lämpötilan
annetaan tasaantua sulatuksen jälkeen, sillä
sulaminen jatkuu vielä jonkin aikaa.
Sulatusaikataulukossa on ohjeelliset
tasaantumisajat eri ruoka-aineille. Paksut, tiiviit
ruoka-aineet tarvitsevat pitemmän ajan kuin ohuet
tai huokoiset ruoat. Jos ruoka ei ole sulanut
tarpeeksi, sulatusta voidaan jatkaa
mikroaaltouunissa tai jatkaa tasaantumisaikaa
vastaavasti. Ruoka tulee valmistaa mahdollisimman
pian tasaantumisajan jälkeen. Sulatettua ruokaa ei
saa pakastaa uudelleen.
TUOREIDEN VIHANNESTEN KYPSENNYS
Yritä ostaa mahdollisimman tasakokoisia
vihanneksia. Tämä on erittäin tärkeää erityisesti
silloin, kun vihannekset on tarkoitus kypsentää
kokonaisina (esim. keitetyt perunat)..
Pese vihannekset ennen valmistusta, puhdista
ne, punnitse vasta sitten reseptissä mainittu
määrä vihanneksia ja hienonna ne.
Mausta ne tavalliseen tapaan, mutta lisää suola
mieluiten vasta kypsennyksen jälkeen.
Lisää noin 5 rkl vettä 500 g:aan vihanneksia.
Runsaasti kuitua sisältävät vihannekset tarvitsevat
vähän enemmän vettä. Taulukossa on tästä
lisätietoja.
Vihannekset kypsennetään yleensä kannellisessa
astiassa. Runsaasti kosteutta sisältävät vihannekset,
kuten sipulit tai keitetyt perunat, voidaan kypsentää
leivinpaperissa vettä lisäämättä.
Kypsennysajan puolivälissä vihanneksia tulee
sekoittaa tai ne tulee kääntää.
Anna vihannesten lämmön tasaantua
kypsennyksen jälkeen noin 2 minuuttia
(tasaantumisaika).
Annetut kypsennysajat ovat ohjeellisia ja
vaihtelevat vihannesten painon, alkulämpötilan ja
kunnon mukaan. Mitä tuoreempia vihannekset
ovat, sitä lyhyempi on kypsennysaika.
LIHAN, KALAN & SIIPIKARJAN KYPSENNYS
Yritä ostaa mahdollisimman tasakokoisia paloja
tms. Tämä varmistaa, että ne kypsyvät kunnolla.
Pese liha, kala ja linnut perusteellisesti kylmässä
juoksevassa vedessä ja kuivaa talouspaperilla
ennen valmistusta. Jatka sitten tavalliseen tapaan.
Naudanlihan tulee olla hyvin riiputettua ja
vähärustoista.
Vaikka palat olisivat samankokoisia, niiden
kypsennystulos voi vaihdella. Tämä johtuu muun
muassa ruoan tyypistä ja rasva- ja
vesipitoisuuden sekä alkulämpötilan vaihteluista.
Kun ruokaa on kypsennetty 15 minuuttia, sen pinta
ruskistuu luonnollisesti. Tätä sävyä voidaan
syventää ruskistusaineilla. Jos haluat pinnan olevan
myös rapeaa, käytä ruskistusastiaa tai ruskista
pinta ensin nopeasti liedellä tai tavallisessa
uunissa, ja kypsennä ruoka valmiiksi
mikroaaltouunissa. Näin saadaan samalla myös
hyvä tumma kastikepohja.
TKäännä isot lihan, kalan tai siipikarjan palat
kypsennysajan puolivälissä, jotta ne kypsyvät
tasaisesti joka puolelta.
Kääri paistit kypsennyksen jälkeen alumiinifolioon
ja anna niiden lämmön tasaantua noin 10
minuuttia (tasaantumisaika). Tänä aikana paisti
jatkaa kypsymistä ja nesteet jakaantuvat tasaisesti.
Tämä varmistaa, että kun paisti viipaloidaan, siitä
valuu mahdollisimman vähän nestettä.
SULATUS & KYPSENNYS
Pakastetut ruoat voidaan sulattaa ja kypsentää
mikroaaltouunissa yhdellä kertaa. Taulukossa on
joitain esimerkkejä. Huomioi tällöin kuitenkin yleiset
sulatus- ja kuumennusohjeet. Katso valmistajan
käyttöohjeet pakkauksesta, kun valmistat
pakasteruokia. Niissä annetaan yleensä tarkat ajat ja
ohjeita valmistukseen.
1.EX-21+22D-EU Finnish 24/06/2004 15:07 Page 10
SUOMI
11
TEHOASETUKSET
KÄYTTÖ
HUOMAUTUS:
1. Jos luukku avataan kypsennyksen aikana, kypsennysaika pysähtyy automaattisesti. Kypsennysaika
alkaa kulua uudelleen, kun luukku suljetaan ja painetaan START/ +30 painiketta.
2. Mikroaaltojen tehoasetus voidaan tarkistaa kypsennyksen aikana painamalla TEHOASETUS
painiketta. Tehoasetus on näkyvillä niin kauan, kuin TEHOASETUS painike pidetään painettuna.
3. AJASTIN/PAINO säädintä voidaan kääntää sekä myötä- että vastapäivään. Jos säädintä
käännetään vastapäivään, kypsennysaika vähenee 90 minuutista asteittain.
Esimerkki:
Kun halutaan kuumentaa keittoa 2 minuutin ja 30 sekunnin ajan 560 W:n mikroaaltoteholla:
1. Aseta haluttu kypsennysaika
kääntämällä AJASTIN/PAINO
säädintä myötäpäivään. (2 min ja
30 s).
2. Valitse haluttu tehoasetus
painamalla
TEHOASETUS
painiketta kahdesti.
3. Aloita kypsennys
painamalla START/
+30-painiketta.
Uuni voidaan ohjelmoida toimimaan enintään 90
minuutin ajan (90.00). Annettava kypsennys- ja
sulatusaika vaihtelee 10 sekunnin ja 5 minuutin välillä.
Annettava aika riippuu kokonaiskypsennys- tai
kokonaissulatusajasta taulukon osoittamalla tavalla.
Kypsennysaika Väli
0-5 minuuttia 10 sekuntia
5-10 minuuttia 30 ssekuntia
10-30 minuuttia 1 minuutti
30-90 minuuttia 5 minuuttia
Uunissa on viisi tehoasetusta. Valitse sopiva tehoasetus
reseptiosassa annettujen ohjeiden mukaisesti. Yleensä
asetuksia käytetään seuraavasti:
800 W Käytetään pikakypsennykseen tai esim.
keittojen, laatikoiden, purkkiruokien, kuumien juomien,
vihannesten, kalan jne. lämmitykseen.
560 W Käytetään tiiviiden ruokien, esim. paistien,
lihamurekkeen ja valmisaterioiden pitempään
kypsennykseen, sekä herkkien ruokien, kuten
juustokastikkeen ja sokerikakkujen valmistukseen. Tällä
asetuksella kastike ei kiehu yli ja ruoka kypsyy tasaisesti
ulompien osien kypsymättä liikaa.
400 W Tiiviille ruoille, joiden kypsyminen kestää pitkään
perinteisillä menetelmillä (esim. naudanliha), kannattaa
käyttää tätä tehoasetusta, jotta lihasta tulisi mureaa.
240 W Valitse sulatukseen tämä asetus, jotta ruoka
sulaa tasaisesti. Tämä asetus sopii myös erinomaisesti
riisin, pastan ja mykyjen hiljalleen keittämiseen ja
vanukkaan kypsennykseen.
80 W Varovaiseen, esim. täytekakkujen tai
leivonnaisten, sulatukseen.
W = Watt
Valitse teho painamalla TEHOASETUS painiketta, kunnes haluttu asetus näkyy näytössä. Jos
TEHOASETUSpainiketta painetaan kerran, tulee näyttöön. Jos ohitat haluamasi tehoasetuksen
vahingossa, jatka TEHOASETUS painikkeen painamista, kunnes pääset taas kyseisen asetuksen kohdalle. Jos
tehoasetusta ei valita, oletuksena on automaattisesti 800 W.
Tarkista näyttö.
x2
x1
1.EX-21+22D-EU Finnish 24/06/2004 15:07 Page 11
12
MUITA HYÖDYLLISIÄ TOIMINTOJA
1. MONIVAIHEKYPSENNYS
On mahdollista antaa enintään 3 vaihetta, jotka koostuvat kypsennysajasta ja kypsennystavasta.
Esimerkki:
Jos halutaan kypsentää: 5 minuuttia 800 W:n teholla (vaihe 1)
16 minuuttia 240 W:n teholla (vaihe 2)
VAIHE 1
1. Aseta haluttu kypsennysaika
kääntämällä
AJASTIN/PAINO säädintä.
2. Valitse haluttu tehoasetus
painamalla TEHOASETUS
painiketta kerran.
VAIHE 2
3. Aseta haluttu aika kääntämällä
AJASTIN/PAINO säädintä.
4. Valitse haluttu tehoasetus
painamalla
TEHOASETUS painiketta
neljä kertaa.
5. Aloita kypsennys
painamalla START/+30
painiketta kerran.
(Uuni kypsentää ensin 5 minuuttia 800 W:llä, sitten 16 minuuttia 240 W:llä.)
Tarkista näyttö.
x1
x1
x4
1.EX-21+22D-EU Finnish 24/06/2004 15:07 Page 12
SUOMI
13
MUITA HYÖDYLLISIÄ TOIMINTOJA
2. 30 SEKUNNIN LISÄYS
START/+30 painike mahdollistaa seuraavat kaksi toimintoa:
a. Pikakäynnistys
START/+30 painikkeen painallus kypsentää 30 sekunnin ajan 800 W:n teholla.
HUOMAUTUS:
Lasten turvallisuuden varmistamiseksi START/+30 painiketta voidaan käyttää vain kolmen minuutin
sisällä edellisen käytön, kuten luukun sulkemisen, STOP painikkeen painamisen tai kypsennyksen
päättymisen, jälkeen.
b. Kypsennysajan pidentäminen
Kypsennysaikaa voidaan pidentää normaalikäytössä 30 sekuntia kerrallaan painamalla painiketta
uunin ollessa käynnissä.
3. TEHOASETUKSEN TARKISTUS
Mikroaaltojen tehoasetus voidaan tarkistaa kypsennyksen aikana painamalla TEHOASETUS
painiketta.
Tehoasetus on näkyvillä niin kauan, kuin TEHOASETUS painike pidetään painettuna.
Kypsennysaika kuluu edelleen, vaikka näyttö osoittaa tehoasetusta
TURVALUKITUKSEN ASETTAMINEN
1. Paina STOP-painiketta 3 sekuntia.
HUOMAUTUS: Kun turvalukitus on asetettu, vain STOP-painike toimii.
TURVALUKITUKSEN POISTAMINEN
1. Paina STOP-painiketta 3 sekuntia.
Näytössä näkyy
kellonaika, jos se on
asetettu.
4. TURVALUKITUS
x1
Tarkista näyttö.
x1 ja paina 3 sekuntia
x1 ja paina 3 sekuntia
1.EX-21+22D-EU Finnish 24/06/2004 15:07 Page 13
14
AUTOMAATTIOHJELMAT
AUTOMAATTIOHJELMATinto määrittää oikean
kypsennystavan ja -ajan automaattisesti.
Käytettävissä on 7 AUTOMAATTIKYPSENNYS
valikkoa ja 5 AUTOMAATTISULATUS valikkoa.
Automaattitoimintojen käyttö:
1. Kun AUTOMAATTIOHJELMAT painiketta
painetaan kerran, tulee näkyviin: Valitse valikko
painamalla AUTOMAATTIOHJELMAT painiketta,
kunnes näytössä näkyy halutun valikon numero.
Katso sivut 15–17, “Automaattitoimintojen taulukot”.
Valitse sulatusvalikko painam alla
AUTOMAATTIOHJELMAT painiketta vähintään 8
kertaa. Jos painiketta painetaan 8 kertaa,
tulee näyttöön. Valikko vaihtuu automaattisesti, kun
AUTOMAATTIOHJELMAT painiketta pidetään
painettuna.
2. Ruoan paino tai määrä voidaan antaa
kääntämällä AJASTIN/PAINO säädintä,
kunnes haluttu paino tai määrä tulee näyttöön.
Anna pelkän ruoan paino. Älä lisää astian painoa.
•Jos ruoka painaa enemmän tai vähemmän kuin
taulukoissa on mainittu, paino tai määrä on
annettava itse. Parhaat tulokset saavutetaan
noudattamalla keittokirjan valmistusaikataulukoita.
3. Aloita kypsennys painamalla START/+30
painiketta. Kun käyttäjältä edellytetään
toimenpiteitä (esim. ruoan sekoittamista), uunin
toiminta pysähtyy, kuuluu äänimerkki ja jäljellä
oleva kypsennysaika ja mahdolliset merkkivalot
vilkkuvat näytössä. Jatka kypsennystä painamalla
START/+30 painiketta.
START/+30 painike
AJASTIN/PAINO
äädin
AUTOMAATTIO-
HJELMAT painike
Valikon numero
Valmiin ruoan lämpötila riippuu ruoan
alkulämpötilasta. Varmista, että ruoka on tulikuumaa
kypsennyksen jälkeen. Kypsennysaikaa voidaan
pidentää ja tehoasetusta muuttaa tarvittaessa.
Esimerkki:
Gratiinin (1,0 kg) kypsennys AUTOMAATTIKYPSENNYKSELLÄ AC-7.
2. Aseta paino kääntämällä
AJASTIN/PAINO
säädintä myötäpäivään.
3. Paina START/+30
painiketta.
1. Valitse haluttu valikko
painamalla seitsemän kertaa
AUTOMAATTIOHJELMAT
painiketta.
Tarkista näyttö.
1.
x1
2.
3.
x7
x1
1.EX-21+22D-EU Finnish 24/06/2004 15:07 Page 14
SUOMI
15
AUTOMAATTIOHJELMAT TAULUKOT
AUTOMAATTIK
YPSENNYS
AC-1 Kypsennys
Pakastevihanneks
esim. ruusukaali,
vihreät pavut, herneet,
sekavihannekset,
parsakaali
AC-2 Kypsennys
Tuoreet vihannekset
AC-3
Kypsennys
Pakastetut
valmisateriat
Sekoitettavat, esim.
nuudelit, spaghetti
bolognese, kiinalaiset
ateriat
AC-4
Kypsennys
Pakastettu gratiini,
esim.
makaronilaatikko,
lasagne, jne.
AC-5
Kypsennys
Keitetyt perunat
Uuniperunat
PAINO (väli) /
ASTIAT
0,1 - 0,6 kg (100 g)
(pakastetusta, -18 °C)
Kulho ja kansi
0,1 - 0,6 kg (100 g)
(pakastetusta, -20 °C)
Kulho ja kansi
0,3 - 1,0 kg* (100 g)
(pakastetusta, -18 °C)
Kulho ja kansi
* Jos valmistajan
ohjeissa kehotetaan
lisäämään vettä, ota
lisätty vesi huomioon
laskiessasi
kokonaismäärää
ohjelmaa varten.
0,2 - 0,6 kg (100 g)
(pakastetusta, -18 °C)
Matala, soikea vuoka
ja leivinpaperia tai
alkuperäinen astia ja
leivinpaperia
0,1 - 0,8 kg (100 g)
(huoneenlämpöisestä, 20
°C)
Kulho ja kansi
VALMISTUS
Lisää 100 g:aa kohti 1 rkl vettä ja suolaa
maun mukaan. (Sienille ei tarvitse lisätä vettä).
Peitä kannella.
Kun äänimerkki kuuluu, sekoita ja peitä uudelleen.
Anna lämmön tasaantua kypsennyksen jälkeen
noin 2 minuuttia.
HUOMAUTUS: Jos pakastevihannekset ovat
jäätyneet yhteen, aseta kypsennysasetukset
itse.
Paloittele pieniin osiin, esim. suikaleiksi,
kuutioiksi tai viipaleiksi.
Lisää 100 g:aa kohti 1 rkl vettä ja suolaa
maun mukaan. (Sienille ei tarvitse lisätä vettä).
Peitä kannella.
Kun äänimerkki kuuluu, sekoita ja peitä uudelleen.
Anna lämmön tasaantua kypsennyksen jälkeen
noin 2 minuuttia.
Siirrä ruoka sopivaan mikroaaltouunin
kestävään astiaan.
Lisää tarvittaessa nestettä valmistajan ohjeiden
mukaan.
Peitä kannella
Kypsennä ilman kantta, jos valmistajan
ohjeissa kehotetaan näin.
Kun äänimerkki kuuluu, sekoita ja peitä uudelleen.
Sekoita kypsennyksen jälkeen ja anna lämmön
tasaantua noin 2 minuuttia.
Ota pakastettu gratiini pakkauksesta. Jos astia ei
sovellu mikroaaltouunissa käytettäväksi, aseta
gratiini sopivaan mikroaaltouunin kestävään
astiaan.
Peitä leivinpaperilla.
Jos astia soveltuu mikroaaltouunissa käytettäväksi,
poista alkuperäinen paperikansi ja peitä
leivinpaperilla.
Anna lämmön tasaantua kypsennyksen jälkeen
noin 5 minuuttia.
Keitetyt perunat: Kuori perunat ja paloittele ne
tasakokoisiksi palasiksi.
Uuniperunat: Valitse tasakokoisia perunoita ja pese ne.
Aseta perunat kulhoon.
Lisää tarvittava määrä vettä (per 100 g) eli noin
2 rkl ja vähän suolaa.
Peitä kannella.
Kun äänimerkki kuuluu, sekoita ja peitä uudelleen.
Anna lämmön tasaantua kypsennyksen jälkeen
noin 2 minuuttia.
PAINIKE
x1
x2
x3
x4
x5
1.EX-21+22D-EU Finnish 24/06/2004 15:07 Page 15
16
AUTOMAATTIOHJELMAT TAULUKOT
PAINO (väli) /
ASTIAT
0,2 - 0,8 kg (100 g)
(pakastetusta, -18 °C)
(Katso huomautus sivulla 17)
0,2 - 0,8 kg (100 g)
(pakastetusta, -18 °C)
(Katso huomautus sivulla 17)
0,9 - 1,5 kg (100 g)
(pakastetusta, -18 °C)
(Katso huomautus sivulla 17)
0,1 - 1,4 kg (100 g)
(pakastetusta, -18 °C)
Lautanen
0,1 - 1,0 kg (100 g)
(pakastetusta, -18 °C)
Piirakkavuoka
(Ohjelma soveltuu lähinnä
viipaloidulle leivälle.)
VALMISTUS
Aseta ruoka piirakkavuoalle pyörivän alustan
keskelle.
Kun kuuluu äänimerkki, käännä ruoka, irrota palat
toisistaan ja asettele uudestaan. Suojaa ohuet ja
kuumenneet kohdat alumiinifoliolla.
Kääri sulatuksen jälkeen alumiinifolioon noin 10–15
minuutin ajaksi, kunnes ruoka on sulanut kokonaan.
•Aseta jauheliha piirakkavuoalle pyörivän alustan
keskelle.
Kun äänimerkki kuuluu, käännä. Poista sulaneet
osat, mikäli mahdollista.
Peitä sulatuksen jälkeen alumiinifoliolla ja anna
lämmön tasaantua noin 5–10 minuutin ajan,
kunnes ruoka on sulanut kokonaan.
Aseta lintu piirakkavuoalle pyörivän alustan
keskelle.
Kun kuuluu äänimerkki, käännä ympäri ja suojaa
ohuet osat ja lämpimät kohdat alumiinifoliolla.
Huuhtele sulatuksen jälkeen kylmällä vedellä, peitä
alumiinifoliolla ja anna lämmön tasaantua noin
15–30 minuutin ajan, kunnes ruoka on sulanut
kokonaan.
Huuhtele lintu lopuksi juoksevan veden alla.
Poista kakusta kaikki pakkausmateriaalit.
•Aseta suoraan pyörivälle alustalle tai alustan
keskellä olevalle lautaselle.
•Viipaloi kakku sulatuksen jälkeen tasakokoisiksi
paloiksi, jätä palojen väliin tilaa ja anna lämmön
tasaantua 10–30 minuutin ajan, kunnes palat ovat
sulaneet tasaisesti.
Asettele viipaleet piirakkavuoalle pyörivän alustan
keskelle. 1,0 kg: asettele suoraan pyörivälle alustalle.
Kun äänimerkki kuuluu, käännä ympäri, asettele
uudestaan ja poista sulaneet viipaleet.
Peitä sulatuksen jälkeen alumiinifoliolla ja anna
lämmön tasaantua noin 5–15 minuutin ajan,
kunnes ruoka on sulanut kokonaan.
AUTOMAATTIS
ULATUS
Ad-1 Sulatus
Pihvit ja kyljykset
Ad-2 Sulatus
Jauheliha
Ad-3 Sulatus
Siipikarja
Ad-4 Sulatus
Kakku
Ad-5 Sulatus
Leipä
PAINIKE
AUTOMAATTIK
YPSENNYS
AC-6 Kypsennys
Kalafilee
kastikkeessa
AC-7 Kypsennys
Gratiini
PAINO (väli) /
ASTIAT
0,4 - 1,2 kg* (100 g)
(kala jääkaappilämpöisestä, 5
°C, kastike
huoneenlämpöisestä 20 °C)
Soikea uunivuoka ja
leivinpaperia
0,5 - 1,5 kg* (100 g))
(huoneenlämpöisestä, 20 °C)
Soikea uunivuoka
VALMISTUS
Katso resepti "Kalafilee kastikkeessa", sivu 17.
* Ainesten kokonaispaino..
Katso gratiinireseptit, sivu 18.
* Ainesten kokonaispaino
PAINIKE
x6
x7
x8
x9
x10
x11
x12
1.EX-21+22D-EU Finnish 24/06/2004 15:08 Page 16
SUOMI
17
AUTOMAATTIOHJELMAT TAULUKOT
RESEPTEJÄ AUTOMAATTIOHJELMAT AC-6 & AC-7
KALAFILEE KASTIKKEESSA (AC-6)
Kalafilee mausteisessa kastikkeessa
Ainekset
0,4 kg 0,8 kg 1,2 kg
140 g 280 g 420 g säilyketomaatteja
(valutettuna)
40 g 80 g 120 g maissia
4 g 8 g 12 g chilikastiketta
12 g 24 g 36 g sipulia (hienoksi silputtuna)
1 tl 1-2 tl 2 tl punaviinietikkaa, sinappia,
timjamia, cayennepippuria
200 g 400 g 600 g kalafileetä
suolaa
Valmistus
1. Sekoita kastikkeen ainekset.
2. Aseta kalafileet (esim. puna-ahventa) pyöreään
uunivuokaan siten, että pyrstöt ovat keskellä.
Ripottele päälle suolaa.
3. Levitä kastike kalafileiden päälle.
4. Peitä leivinpaperilla ja kypsennä
AUTOMAATTIKYPSENNYS AC-6,”Kalafilee
kastikkeessa”.
5. Anna lämmön tasaantua kypsennyksen jälkeen
noin 2 minuuttia.
KALAFILEE KASTIKKEESSA (AC-6)
Kalafilee currykastikkeessa
Ainekset
0,4 kg 0,8 kg 1,2 kg
200 g 400 g 600 g kalafileetä
suolaa
40 g 80 g 120 g banaania (viipaleina)
160 g 320 g 480 g valmista currykastiketta
Valmistus
1. Aseta kalafileet pyöreään uunivuokaan siten,
että pyrstöt ovat keskellä. Ripottele päälle
suolaa.
2. Levitä kalafileiden päälle banaaniviipaleet ja
currykastike.
3. Peitä leivinpaperilla ja kypsennä
AUTOMAATTIKYPSENNYS AC-6, Kalafilee
kastikkeessa”.
4. Anna lämmön tasaantua kypsennyksen jälkeen
noin 2 minuuttia.
HUOMAA: Automaattisulatus
1 Pihvit ja kyljykset tulee pakastaa yhtenä kerroksena.
2 Jauheliha tulee pakastaa ohuena levynä.
3 Suojaa sulaneet osat kääntämisen jälkeen alumiinifolion suikaleilla.
4 Siipikarja tulee valmistaa ruoaksi heti sulatuksen jälkeen:
5 Kermalla kuorrutetut kakut sietävät mikroaaltoja erittäin huonosti. Jos kerma alkaa pehmetä nopeasti,
kakku kannattaa ottaa välittömästi pois mikroaaltouunista ja jättää 10–30 minuutiksi huoneenlämpöön.
1.EX-21+22D-EU Finnish 24/06/2004 15:08 Page 17
18
RESEPTEJÄ AUTOMAATTIOHJELMAT AC-6 & AC-7
GRATIN (AC-7)
Pinaattigratiini
Ainekset
0,5 kg 1,0 kg 1,5 kg
5 g 10 g 15 g voita tai margariinia (vuoan
voiteluun)
150 g 300 g 450 g pinaattia (sulatettua ja
valutettua)
15 g 30 g 45 g sipulia (hienoksi silputtuna)
suolaa, pippuria ja
muskottipähkinää
150 g 300 g 450 g keitettyä perunaa (viipaleina)
35 g 75 g 110 g keittokinkkua (kuutioina)
50 g 100 g 150 g ranskankermaa
123kananmunaa
40 g 75 g 115 g juustoraastetta
paprikajauhetta
Valmistus
1. Sekoita pinaatti ja sipuli. Mausta suolalla,
pippurilla ja muskottipähkinällä.
2. Voitele soikea uunivuoka. Aseta
perunaviipaleet, kinkkukuutiot ja pinaatti
kerroksittain vuokaan. Ylimmän kerroksen tulee
olla pinaattia.
3. Sekoita kananmunat ranskankermaan, lisää
suola ja pippuri ja kaada vihannesten päälle.
4. Peitä gratiini juustoraasteella. Ripottele päälle
paprikajauhetta ja kypsennä
AUTOMAATTIKYPSENNYS AC-7,
”Gratiini”..
5. Anna lämmön tasaantua kypsennyksen jälkeen
5–10 minuuttia
GRATIINI (AC-7)
Peruna-kesäkurpitsagratiini
Ainekset
0,5 kg 1,0 kg 1,5 kg
200 g 400 g 600 g keitettyä perunaa
(viipaleina)
115 g 230 g 345 g kesäkurpitsaa (ohuina
viipaleina)
75 g 150 g 225 g ranskankermaa
123kananmunaa
1
/
2 12valkosipulinkynttä
(murskattuna)
suolaa ja pippuria
40 g 80 g 120 g fetajuustoa (kuutioina)
10 g 20 g 30 g kuorittuja
auringonkukansiemeniä
paprikajauhetta
Valmistus
1. Voitele soikea vuoka. Aseta peruna- ja
kesäkurpitsaviipaleet vuokaan kerroksittain.
2. Sekoita kananmunat ranskankermaan, mausta
suolalla, pippurilla ja valkosipulilla ja kaada
vihannesten päälle.
3. Murenna fetajuusto ja ripottele se gratiinin
päälle.
4. Ripottele gratiinin päälle vielä auringonkukan
siemenet ja paprikajauhe. Kypsennä
AUTOMAATTIKYPSENNYS AC-7,
”Gratiini”.
5. Anna lämmön tasaantua kypsennyksen jälkeen
5–10 minuuttia.
1.EX-21+22D-EU Finnish 24/06/2004 15:08 Page 18
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux EMS1750 Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja

muilla kielillä