Kompernass KH 1135 PRESERVING BOILER Ohjekirja

Kategoria
Raclettes
Tyyppi
Ohjekirja

Tämä käsikirja sopii myös

- 9 -
SISÄLLYSLUETTELO SIVU
Määräystenmukainen käyttö 10
Turvaohjeet 10
Toimituslaajuus 10
Tekniset tiedot 10
Laitteen kuvaus 11
Käyttöönotto 11
Umpiointi 11
Nesteiden lämmittäminen / lämpimänä pitäminen 13
Puhdistus ja hoito 13
Säilytys 14
Reseptejä 14
Hävittäminen 15
Takuu ja huolto 16
Maahantuoja 16
Säilytä käsikirja myöhempää käyttöä varten. Jos myyt laitteen, anna käsikirja uudelle omistajalle!
IB_KH1135_E2246_LB3 26.02.2008 12:02 Uhr Seite 9
- 10 -
SÄILÖNTÄKEITIN
KH1135
Määräystenmukainen käyttö
Umpiointilaite soveltuu:
- umpiointiin
- juomien lämmitykseen ja lämpimänä pitämiseen
sekä niiden tarjoiluun
- makkaroiden ym. lämmitykseen ja lämpimänä pitä-
miseen
- keittojen lämmitykseen ja lämpimänä pitämiseen
Laite on tarkoitettu ainoastaan yksityiseen käyttöön,
eikä se sovellu kaupallisiin tai teollisiin tarkoituksiin.
Turvaohjeet
Hengenvaarallisen sähköiskun
välttämiseksi:
Varmista, ettei elektronisia liitäntöjä sisältävä jalusta
joudu milloinkaan kosketuksiin veden kanssa!
Anna jalustan kuivua ensin täysin, jos se on kas-
tunut vahingossa.
Pidä huolta siitä, ettei virtajohto kastu konetta
käytettäessä. Vedä virtajohto siten, ettei se tartu,
puristu tai vaurioidu muulla tavalla.
Anna vaurioitunut verkkopistoke tai virtajohto
heti valtuutetun ammattihenkilöstön tai huoltopal-
velun vaihdettavaksi vaarojen välttämiseksi.
Vedä käytön jälkeen verkkopistoke aina pistora-
siasta. Pelkästään virran katkaiseminen ei riitä,
koska laitteessa on virta niin kauan, kunnes pistoke
irrotetaan pistorasiasta.
Varmista, ettei virtajohto joudu kosketuksiin kuumien
laitteen osien kanssa.
Palo- ja loukkaantumisvaarojen
välttämiseksi:
Laitteesta voi purkautua kuumaa vesihöyryä. Säiliö
on lisäksi käytössä erittäin kuuma. Käytä pata-
lappua tai -kinnasta.
Ennen kuin käynnistät laitteen, huolehdi siitä,
että se on tukevasti pystyssä.
Tätä laitetta ei ole tarkoitettu sellaisten henkilöiden
(mukaan lukien lapset) käyttöön, joiden rajoitetut,
fyysiset, aistilliset tai henkiset kyvyt tai kokemuksen
ja/tai tiedon puute estävät käytön, lukuun otta-
matta tilanteita, joissa heitä valvoo turvallisuudesta
vastaava henkilö tai joissa he ovat saaneet tältä
ohjeita laitteen käytöstä.
Lapsia on valvottava ja on varmistettava, etteivät
he leiki laitteella.
Älä siirrä umpiointilaitetta enää sen lämmittyä!
Toimituslaajuus
Umpiointilaite
Umpiointiritilä
Käyttöohje
Varmistu pakkauksesta purkamisen jälkeen, että
toimitus on täydellinen. Poista kaikki pakkaustarvik-
keet.
Tekniset tiedot
Verkkojännite: 220 - 240 V
~
50 Hz
Nimellisteho: 1800 W
Tilavuus: n. 27 litraa
Lämpötila-alue: 30 – 100 ˚C
IB_KH1135_E2246_LB3 26.02.2008 12:02 Uhr Seite 10
- 11 -
Laitteen kuvaus
1
Kansi
2
Lämpöeristetyt kahvat
3
Hanavipu
4
Hana
5
Johtokela
6
Lämpötilansäädin
7
Merkkivalot
8
Umpiointiritilä
Käyttöönotto
Laitteen asentaminen
Kiedo virtajohto kokonaan johtokelalta
5
.
Aseta laite tasaiselle ja liukumattomalle pinnalle.
Varmista, että verkkopistorasia on helposti
ulottuvilla.
Laitteen saattaminen käyttökuntoon
Puhdista laite luvussa "Puhdistus ja hoito"
kuvatulla tavalla.
Työnnä verkkopistoke pistorasiaan.
Täytä laitteeseen n. 5 litraa vettä ja kiehauta
vesi (katso luku "laitteen käynnistäminen ja
sammuttaminen").
Huomio:
Koske ainoastaan laitteen kahvoihin
2
laitteen
ollessa kuuma. Palovamman vaara!
Huomaa:
Ensimmäisellä käyttökerralla saattaa valmistustekni-
sistä jäämistä johtuen esiintyä lievää hajua. Se on
täysin vaaratonta ja häviää jonkin ajan kuluttua.
Huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta, avaa esimerkiksi
ikkuna.
Laitteen päällekytkentä ja sammutus
Aseta lämpötilansäädin
6
haluttuun lämpötilaan.
Merkkivalo
7
syttyy. Kun asetettu lämpötila on
saavutettu, merkkivalo
7
sammuu. Se syttyy välillä
uudelleen, kun asetettu lämpötila alittuu ja umpiointi-
laite kuumentuu uudelleen.
Jos haluat sammuttaa laitteen, käännä lämpötilan-
säädin
6
asentoon OFF.
Jos et käytä laitetta enää, irrota verkkopistoke aina
verkkopistorasiasta.
Umpiointi
Umpioinnilla tarkoitetaan elintarvikkeiden säilöntää
lämmön vaikutuksella. Aina umpioitavan tuotteen
laadun ja määrän mukaan erotetaan toimenpiteet
sterilointi ja pastörointi.
Steriloinnissa umpioitava tuote kuumennetaan vähin-
tään 100 °C:seen. Pastöroinnissa on kuumennus-
lämpötila 80 °C. Kotitalouskäytössä pastörointi on
riittävää.
Tähän tarvitaan vastaavia kierrekannellisia tai kumi-
rengaskannellisia umpiointitölkkejä.
1. Aseta umpiointiritilä
8
umpiointilaitteeseen.
2. Aseta huolella suljetut umpiointitölkit umpiointiriti-
lälle
8
.
Huomaa:
Korkeintaan 14 kappaletta yhden litran umpiointitölkkejä
voidaan pastöroida/steriloida kahdessa kerroksessa pääl-
lekkäin.
3. Täytä umpiointilaitteeseen niin paljon vettä, että
vähintään 3/4 ylemmistä umpiointitölkeistä on
vedessä. Varmista, että alemman kerroksen um-
piointitölkit on suljettu hyvin, jotta niihin ei pääse
vettä.
IB_KH1135_E2246_LB3 26.02.2008 12:02 Uhr Seite 11
- 12 -
4. Sulje umpiointilaite kannella
1
.
Huomio:
Koske ainoastaan laitteen kahvoihin
2
laitteen
ollessa kuuma. Palovamman vaara!
5. Aseta lämpötilansäädin
6
haluttuun lämpötilaan.
Valitse lämpötila seuraavien taulukoiden mukai-
sesti:
Hedelmät Lämpötila [˚C]
Aika
minuutteina
Omena
pehmeä/kova
85 30/40
Omenasose
90 30
Kirsikka
80 30
Päärynä
pehmeä/kova
90 30/80
Mansikka
Karhunvatukka
80 25
Raparperi
95 30
Vadelma,
karviainen
80 30
Viinimarja
Puolukka
90 25
Aprikoosi
85 30
Kriikuna
85 30
Persikka
85 30
Luumu
90 30
Kvitteni
95 30
Mustikka
85 25
Liha Lämpötila [˚C]
Aika
minuutteina
Paisti palana
läpikypsä
100 85
Lihaliemi
100 60
Riista, siipikarja
läpikypsytetty
100 75
Gulassiliha
läpikypsytetty
100 75
Jauheliha,
makkaramassa
(raaka)
100 110
Vihannekset Lämpötila [˚C]
Aika
minuutteina
Kukkakaali
100 90
Parsa
100 120
Herneet
100 120
Maustekurkut
85 30
Porkkanat
100 90
Kurpitsa
90 30
Kyssäkaali
100 95
Selleri
100 110
Ruusukaali
Punakaali
100 110
Sienet
100 110
Pavut
100 120
Tomaatti
Tomaattisose
90 30
IB_KH1135_E2246_LB3 26.02.2008 12:02 Uhr Seite 12
- 13 -
Huomaa:
Umpiointiaika alkaa vasta, kun merkkivalo
7
sammuu
ja osoittaa, että laite on kuumentunut asetettuun
lämpötilaan. Tämä voi kestää jopa 90 minuuttia
laitteen ollessa täynnä!
6. Aseta lämpötilansäädin
6
umpiointiajan lopuksi
asentoon OFF. Vedä verkkopistoke pistorasiasta.
7. Aseta lämpöä kestävä astia hanan
4
alle ja paina
hanavipua
3
alaspäin. Vesi virtaa ulos.
8. Anna umpiointitölkkien jäähtyä, kun kuuma vesi
on valunut ulos.
Nesteiden lämmittäminen /
lämpimänä pitäminen
Huomio:
Täytä nesteitä kattilaan korkeintaan 4 cm päähän
laitteen reunasta! Muutoin neste voi valua yli!
1. Täytä neste (esimerkiksi glögi tai kaakao)
umpiointilaitteeseen.
2. Aseta kansi
1
umpiointilaitteelle.
Huomio:
Koske ainoastaan laitteen kahvoihin
2
laitteen
ollessa kuuma. Palovamman vaara!
3. Aseta lämpötilansäädin
6
haluttuun lämpötilaan.
Merkkivalo
7
palaa.
4. Sekoita nesteitä säännöllisesti, jotta lämpö jakautuu
tasaisesti.
5. Kun haluttu lämpötila on saavutettu, lämpötilan
merkkivalo
7
sammuu. Se syttyy välillä uudelleen,
kun asetettu lämpötila alittuu ja umpiointilaite
kuumentuu.
6. Voit valuttaa nesteen hanan
4
kautta, jos nes-
teessä ei ole kiinteitä ainesosia.
Pidä tätä varten mukia tai vastaavaa hanan
4
alla ja paina hanavipua
3
alaspäin.
Kun mukissa on haluttu määrä nestettä, päästä
hanavipu
3
irti.
Huomaa:
Jos haluat valuttaa suurempia määriä nestettä, vedä
hanavipua
3
ylöspäin, kunnes se lukittuu. Tällöin
hanavivusta
3
ei tarvitse pitää kiinni.
Huomio:
Älä valuta mitään kiinteitä ainesosia sisältäviä nes-
teitä, kuten esim. keittoja ja vastaavia. Kiinteät
ainesosat tukkivat hanan
4
!
Huomaa:
Voit myös lämmittää patoja umpiointilaitteessa.
Sekoita patoja säännöllisesti, muuten ne palavat
kiinni laitteen pohjaan.
Puhdistus ja hoito
Huomio:
Vedä pistoke irti pistorasiasta ennen jokaista puhdis-
tuskertaa! Sähköiskun vaara!
Älä koskaan upota laitetta veteen tai muihin
nesteisiin!
Puhdista laite kevyesti kostutetulla liinalla. Jos lika on
kovapintaista, lisää liinaan laimeaa astianpesuainetta.
Huomio:
Älä käytä hankaavia tai syövyttäviä puhdistusaineita.
Nämä voivat vahingoittaa pintaa ja vaurioittaa laiteen
korjauskelvottomaan kuntoon.
IB_KH1135_E2246_LB3 26.02.2008 12:02 Uhr Seite 13
- 14 -
Puhdista umpiointiritilä
8
miedossa saippuavedessä
ja huuhtele se puhtaalla vedellä.
Hanan puhdistaminen
Voit kiertää hanavivun
3
irti voidaksesi puhdistaa
hanan
4
perusteellisesti.
Kierrä hanavipu
3
irti.
Aseta hanavipu
3
mietoon saippuaveteen ja
liikuttele sitä edestakaisin.
Huuhtele se puhtaalla vedellä.
Laske hanan
4
läpi mietoa saippualiuosta hanan
puhdistamiseksi. Kovapintaiset liat voit puhdistaa
hanan
4
sisäosista piipunpuhdistajalla.
Laske sen jälkeen hanan
4
läpi puhdasta vettä.
Kierrä hanavipu
3
jälleen hanaan.
Kalkinpoisto
Kalkin kertyminen laitteen pohjaan aiheuttaa
energiahukkaa ja vaikuttaa laitteen käyttöikään.
Poista kalkki laitteesta heti, kun huomaat kalkkikertymiä.
Käytä tähän tavanomaista kalkinpoistoainetta.
Toimi kalkinpoistoaineen ohjeiden mukaisesti.
Puhdista laite kalkinpoiston jälkeen runsaalla
puhtaalla vedellä.
Säilytys
Kiedo virtajohto johtokelan
5
ympärille ja työnnä
verkkopistoke laitteen pohjassa keskellä olevaan
verkkopistokepidikkeeseen.
Säilytä umpiointilaitetta viileässä ja kuivassa paikassa.
Reseptejä
Karkea maksamakkara
2 kg porsaankylkeä nahkoineen
500 g porsaanmaksaa
500 g sipulia
100 g sianihraa
2 tl murskattua maustepippuria
1 rkl timjamia ja meiramia, kuivattuna
1 tl valkopippuria
1 rkl suolaa
Valmistus
Keitä porsaankylkeä 1,5 tuntia suolavedessä ja
anna sen jäähtyä siinä. Jauha se lopuksi lihamyllyllä
keskikokoisella levyllä. Jauha maksa hienojakoisella
reikälevyllä.
Kuutioi sipulit ja kuullota ne ihrassa. Lisää sitten liha,
maksa, mausteet ja 1/4 litraa porsaankyljen keitto-
vettä ja sekoita ne voimallisesti. Täytä massa heti
esivalmisteltuihin lasitölkkeihin. Täytä tölkistä vain
1/3!
Keitä tölkkejä n. 2 tuntia n. 98 °C:ssa.
Tätä reseptiä voit muunnella eri tavoin: Lisää esimer-
kiksi erilaisia yrttejä, valkosipulia tai kinkkukuutioita.
IB_KH1135_E2246_LB3 26.02.2008 12:02 Uhr Seite 14
- 15 -
Hapanimelä kurpitsa
2 kg kurpitsaa
1/2 l etikkaa
1 l vettä
1/4 l viinietikkaa
1 kg sokeria
Yhden sitruunan mehu ja kuoret
yksi inkiväärinjuuri
(viipaleiksi leikattua tuoretta inkivääriä)
kanelitanko
muutamia neilikoita
Valmistus
Puolita kurpitsa ja poista siemenet. Kuori kurpitsa ja
leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Punnitse kurpitsakuutiot
ja pese ne. Kaada niiden päälle kulhossa laimen-
nettua etikkaa (2 kiloa kurpitsanlihaa kohti 1/2 li-
traa etikkaa ja 1 litra vettä). Anna kurpitsakuutioi-
den seistä liemessä 12 tuntia. Kaada seuraavana
päivänä vesi pois ja valuta kurpitsakuutiot kunnolla.
Valmista liemi:
1/4 litraa viinietikkaa, 1 kilo sokeria, 1 sitruunan
mehu ja kuoret, 1 kpl (juuri) viipaleiksi leikattua tuo-
retta inkivääriä - vaihtoehtoisesti 1/2 teelusikallista
inkiväärijauhetta - 1 kanelitanko, muutama neilikka
(n. ruokalusikallinen, vaihtoehtoisesti jauhettuna).
Kiehauta liemi ja keitä kurpitsat liemessä kuultaviksi.
Täytä kurpitsakuutiot umpiointitölkkeihin. Anna lie-
men kiehahtaa vielä kerran ja sitten saostua. Kaada
se kurpitsakuutioiden päälle ja sulje umpiointitölkit.
Umpiointitölkkeihin saa täyttää vain 1/3!
Keitä kurpitsaa 90 °C:ssa n. 30 minuuttia umpiointi-
laitteessa.
Mansikkahillo
Poista kannat ja pese mansikat. Ripottele mansikoille
hillosokeria 2:1 (1000 g mansikoita 500 g hilloso-
keria). Anna vetäytyä yön yli ja sekoita.
Täytä mansikat umpiointitölkkeihin (täytä vain 2/3)
ja sulje umpiointitölkit kunnolla.
Keitä mansikoita 80 °C:ssa n. 25 minuuttia umpioin-
tilaitteessa.
Hävittäminen
Älä hävitä laitetta tavallisen talousjät-
teen mukana. Tämä tuote on eurooppa-
laisen direktiivin 2002/96/EY alainen.
Anna laite hyväksytyn jätehuoltoyrityksen tai kunnallisen
jätelaitoksen hävitettäväksi.
Noudata voimassa olevia määräyksiä.
Ota epävarmoissa tilanteissa yhteyttä jätelaitokseen.
Hävitä kaikki pakkausmateriaalit ympäristöys-
tävällisellä tavalla.
IB_KH1135_E2246_LB3 26.02.2008 12:02 Uhr Seite 15
- 16 -
Takuu ja huolto
Laitteen takuu on 3 vuotta ostopäivästä. Laite on
valmistettu huolella ja tarkastettu perusteellisesti ennen
toimitusta. Säilytä ostokuitti tositteeksi ostosta. Ota
takuutapauksessa puhelimitse yhteyttä lähimpään
huoltopisteeseen. Vain näin voidaan taata tuotteesi
maksuton lähettäminen huoltoon.
Takuu koskee ainoastaan materiaali- ja valmistusvir-
heitä, ei kuitenkaan kuluvia osia tai herkästi vaurioi-
tuvien osien, esim. kytkinten tai akkujen vaurioita.
Tuote on tarkoitettu ainoastaan yksityiseen käyttöön.
Tuotetta ei siten saa käyttää ammatillisiin tarkoituksiin.
Väärä tai asiaton käyttö, väkivallan käyttö ja muiden
kuin valtuutetun huoltopisteen suorittamat korjaukset
aiheuttavat takuun raukeamisen. Tämä takuu ei rajoita
kuluttajan lakisääteisiä oikeuksia.
Kompernass Service Suomi
Petäjäksentie 19
FIN - 26100 Rauma
Tel.: 02 822 28 87
Fax: 010 293 02 63
e-mail: support.fi@kompernass.com
Maahantuoja
KOMPERNASS GMBH
BURGSTRASSE 21
44867 BOCHUM, SAKSA
www.kompernass.com
IB_KH1135_E2246_LB3 26.02.2008 12:02 Uhr Seite 16
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59

Kompernass KH 1135 PRESERVING BOILER Ohjekirja

Kategoria
Raclettes
Tyyppi
Ohjekirja
Tämä käsikirja sopii myös