Electrolux EOB6620KELUXNOR Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja

Tämä käsikirja sopii myös

Uuni
Käyttöohje
EOB 6620
822 947 946-B-230503-06
q
2
Arvoisa asiakas,
lue nämä käyttöohjeet huolellisesti.
Kiinnitä erityistä huomiota ensimmäisillä sivuilla ole-
vaan Turvallisuus-kappaleeseen. Säilytä käyttöohje.
Anna käyttöohje laitteen mukana mahdolliselle uu-
delle omistajalle.
Tekstissä käytetään seuraavia symbolei-
ta:
1 Turvallisuusohjeet
Varoitus: Oman turvallisuutesi kannalta tärke-
ät ohjeet.
Huomautus: Ohjeet, jotka auttavat välttämään
laitteen vioittumista.
3 Ohjeita ja käytännön vinkkejä
2 Ympäristöä koskevia tietoja
1. Nämä numerot ohjaavat sinua vaiheittain laitteen
käytössä.
2.
3.
Käyttöohjeessa on mahdollisesti ilmaantuvien toi-
mintahäiriöiden poistoon liittyviä ohjeita, ks. luku
“Mitä tehdä, jos...”.
3
Sisällys
Käyttöohje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Turvallisuus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Hävittäminen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Kokonaiskuva . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Toimintopaneeli . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Uunin varustus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Uunin varusteet. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Ennen ensimmäistä käyttöä. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Ensimmäinen puhdistus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Uunin käyttö . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Virran kytkeminen ja katkaiseminen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Uunin toiminnot. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Käytä ritilää, peltiä ja uunipannua . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Rasvasuodattimen asettaminen paikoilleen/irrottaminen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Lisätoiminnot. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Ajastin . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Paistomittari. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Luukun mekaaninen lukitus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Leivonnaisten paistaminen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Leivonnaisten paistotaulukko . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Ruokien paistaminen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Paistotaulukko . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Paistomittaritaulukko . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Grillaus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Infrapunagrillaus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Turbogrillaus. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Sterilointi (säilöntä) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Elintarvikkeiden kuivattaminen kiertoilmalla . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Puhdistus ja hoito . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Laitteen ulkopinta . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Uunin sisäosa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Varusteet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Rasvasuodatin . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Kannattimet. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Uunin valo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Uunin yläosan puhdistaminen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
Uuninluukku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
Uunin luukun lasi. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Mitä tehdä, jos … . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
Tekniset tiedot . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
Uunin sisämitat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
Säädökset, standardit, direktiivit. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
Takuu/Huolto. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
Takuu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
Huolto. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
Hakemisto . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
Huolto ja varaosat. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
4
Käyttöohje
1 Turvallisuus
Sähköturvallisuus
Laitteen saa liittää vain ammattitaitoinen sähkö-
mies.
Kun laitteeseen tulee häiriöitä tai laite vaurioituu:
kierrä sulakkeet irti tai kytke pois toiminnasta.
Laitteen puhdistus höyrysuihku- tai korkeapaine-
puhdistimella on turvallisuussyiskielletty.
Ainoastaan koulutettu ammattihenkilö saa kor-
jata laitteen. Asiaankuulumattomat korjaustyöt
saattavat aiheuttaa vakavia vaaratilanteita. Käänny
korjausasioissa valtuutetun huoltoliikkeen tai alan
erikoisliikkeen puoleen.
Lasten turvallisuus
Älä koskaan jätä lapsia ilman valvontaa, kun laite
on toiminnassa.
Turvallisuus laitetta käytettäessä
Laitetta saa käyttää vain kotitalouksissa tavalliseen
ruuanlaittoon ja paistamiseen.
Liitettäessä sähkölaitteita laitteen läheisyydessä
oleviin pistorasioihin on noudatettava varovaisuut-
ta. Liitäntäjohdot eivät saa joutua kuumien keitto-
alueiden päälle tai kuuman uunin luukun väliin.
Varoitus: Palovamman vaara! Uunin sisäosa kuu-
menee käytön yhteydessä.
Jos uuniin laitetaan alkoholia sisältäviä aineksia,
saattaa syntyä helposti syttyvä alkoholin ja ilman
sekoitus. Avaa luukku tässä tapauksessa varovasti.
Älä käsittele avaamisen yhteydessä hiillosta, kipi-
nöitä tai tulta.
Näin vältät laitteen vaurioitumisen
Älä vuoraa uunia alumiinifoliolla äläkä aseta sen
pohjalle leivinpeltiä, kattilaa tms.; muussa tapauk-
sessa uunin pohjapinnoite vaurioituu sen pinnalle
kerääntyvän kuumuuden vuoksi.
Leivinpelliltä tippuvat hedelmämehut saavat aikaan
tahroja, jotka eivät enää lähde pois. Käytä uunipan-
nua, kun paistat hyvin kosteita kakkuja.
Älä aseta mitään esineitä avoimen uunin luukun
päälle.
Älä koskaan kaada kuumaan uuniin vettä. Emali voi
vaurioitua.
On varottava kohdistamasta iskuja lasiruutuun (eri-
tyisesti etummaisen ruudun reunoihin), sillä se voi
mennä rikki.
Älä säilytä uunissa syttyviä esineitä. Ne voivat syt-
tyä, kun uuniin kytketään virta.
Älä säilytä uunissa kosteita elintarvikkeita. Ne voi-
vat vaurioittaa emalipintaa.
2 Hävittäminen
Pakkausmateriaalin hävittäminen
Kaikki materiaalit voidaan kierrättää rajoituksetta.
Muovit on merkitty seuraavalla tavalla:
>PE< tarkoittaa polyeteeniä, jota on käytetty esim.
ulommaisessa suojuksessa ja sisällä olevassa pus-
sissa.
>PS< tarkoittaa solupolystyreeniä, joka ei sisällä
kloorattuja fluorihiilivetyjä ja jota on käytetty esim.
pehmusteosissa.
Käytöstä poistetun laitteen hävittä-
minen
1 Varoitus: Jotta käytöstä poistettu laite ei aihe-
uttaisi vaaratilanteita, se on saatettava ennen
hävittämistä käyttökelvottomaksi.
Erota laite verkosta ja irrota laitteen verk-
koliitäntäjohto.
Ympäristönsuojelusyistä kaikki käytöstä poistetut
laitteet on hävitettävä asianmukaisesti.
Laitetta ei saa hävittää tavallisen kotitalousjätteen
mukana.
Tietoja laitteiden keräysajoista ja -paikoista voit ky-
syä omasta kunnastasi tai kaupungistasi.
5
Kokonaiskuva
Kokonaan lasi-
nen luukku
Käyttöpaneeli
Luukun kah-
va
6
Toimintopaneeli
Uunin varustus
Ajan tai lämpötilan näyttö
Lämpötilan merkkivaloUunin virran merkkivalo
Uunin toiminnot
Lämpötilan valitsin
Säätöpainikkeet
Ylälämpö ja grillivastus
Uunin valaistus
Poistolämpömittarin
pistorasia
Rasvasuodatin
Uunin valaistus
Takaseinämävastus
Alalämpö
Uunin taso
Kannattimet, voidaan ottaa pois
7
Uunin varusteet
Grilliritilä
Astioita, kakkuvuokia, paistamista ja grillaamista var-
ten.
Leivinpelti
Kakkuja ja pikkuleipiä varten.
Uunipannu
Ruokien paistoa ja rasvan keräystä varten.
Paistomittari
Lihapalojen paistoajan tarkka määrittäminen.
Ennen ensimmäistä käyttöä
Ensimmäinen puhdistus
Puhdista uuni hyvin, ennen kuin käytät sitä ensim-
mäisen kerran.
1 Huom: Älä käytä voimakkaita, hankaavia puh-
distusaineita, jotta pinta ei vahingoittuisi!
3 Käsittele metalliosat tavallisilla hoitoaineilla.
1. Aseta uunin toimintojen kytkin uunin
valaistuksen L kohdalle.
2. Ota kaikki tarvikkeet pois uunista ja puhdista ne
lämpimällä astianpesuaineliuoksella.
3. Puhdista myös uuni lämpimällä astianpesuaineliu-
oksella ja kuivaa.
4. Pyyhi laitteen etupuoli kostealla liinalla.
8
Uunin käyttö
Virran kytkeminen ja katkaiseminen
1. Käännä Uunin toiminnot-kytkin haluamasi toimin-
non kohdalle.
2. Käännä lämpötilanvalintakytkin halutun lämpötilan
kohtaan.
Käyttötilan punainen merkkivalo palaa niin kauan
kuin uuni on toiminnassa.
Lämpötilan punainen merkkivalo palaa niin kauan
kuin uuni kuumenee.
3. Kun haluat kytkeä uunin pois päältä, käännä kytki-
met Uunin toiminnot ja Lämpötilan valinta nolla-
asentoon.
3 Jäähdyttimen tuuletin
Tuuletin kytkeytyy toimimaan automaattisesti
heti, kun uuniin kytketään virta, jotta laitteen
pinta ei kuumuisi. Kun uuni kytketään pois toi-
minnasta, tuuletin jatkaa vielä toimintaansa ja
jäähdyttää laitetta. Se kytkeytyy pois päältä
automaattisesti.
Lämpötilan merkkivalo
Uunin toiminnot
Lämpötilan valitsin
Uunin virran merkkivalo
9
Uunin toiminnot
Uunissa on seuraavat eri toiminnot:
L Uunin valaistus
Tämän toiminnon avulla voit valaista uunin sisäosan
esim. puhdistuksen yhteydessä.
Mikään vastus ei ole toiminnassa.
¥ Kiertoilma
Tämän toiminnon ansiosta leivonnaisia ja ruokia voi-
daan paistaa jopa kolmella tasolla yhtä aikaa.
Aseta uunin lämpötila 20 - 40 °C alhaisemmaksi kuin
ylä-/alalämpöä käytettäessä.
Takaseinämän vastus on toiminnassa ja sen lisäksi
myös tuuletin toimii.
¦ Pizzatoiminto
Pizzan, juustokakun, piiraiden ja pikkupullien paista-
miseen.
Takaseinän lämmitysvastus ja alalämpö sekä lisäksi
tuuletin ovat toiminnassa.
¼ Turbogrilli
Suurten lihapalojen tai linnunlihan paistamiseen yh-
dellä tasolla. Toiminto sopii myös gratinointiin ja
kuorruttamiseen.
Grillivastus ja tuuletin ovat samanaikaisesti käytössä.
¸ Infrapunagrilli
Litteiden elintarvikkeiden grillaamiseen - elintarvik-
keet laitetaan ritilän keskelle (esim. pihvit, leikkeet
tai kala) - tai leivän paahtamiseen.
Grillivastus on toiminnassa.
º Iso infrapunagrilli
Litteiden elintarvikkeiden suurten määrien grillaa-
miseen (esim. pihvit, leikkeet tai kala) tai leivän
paahtamiseen.
Ylälämpö ja grillivastukset ovat toiminnassa.
O Ylälämpö
Leivonnaisten ja laatikkoruokien kuorruttami-
seen/gratinointiin.
Ylälämpövastus on toiminnassa.
U Alalämpö
Mureapohjaisten kakkujen paistamiseen.
Alalämpövastus on toiminnassa.
¡ Ylä-/alalämpö
Leivonnaisten ja ruokien paistamiseen yhdellä ta-
solla.
Ylä- ja alalämpövastukset ovat toiminnassa.
10
Käytä ritilää, peltiä ja uunipannua
Pellin ja uunipannun käyttö:
Kaikkien pellien oikealla ja vasemmalla reunalla on
pieni kovera kohta. Sen tarkoitus on estää kaatumi-
nen. Osat on laitettava uuniin aina niin, että kovera
osa on uunin takaosassa.
Rasvasuodattimen asetta-
minen paikoilleen/irrotta-
minen
Rasvasuodatin suojaa takaseinämän vastusta pais-
tamisen yhteydessä roiskuvalta rasvalta.
Ritilän asettaminen paikalleen:
Aseta ritilä haluamallesi kannatintasolle.
Rasvasuodattimen asettaminen paikoil-
leen
Tartu kiinni rasvasuodattimen kädensijasta ja työn-
nä ylhäältä uunin takaseinämässä olevaan aukkoon
(tuulettimen aukko).
Rasvasuodattimen irrottaminen
Tartu kiinni rasvasuodattimen kädensijasta ja irrota
vetämällä ylös.
11
Lisätoiminnot
Voit asettaa joko ajastimen tai paistomittarin.
3 Yleiset ohjeet
Kun olet valinnut toiminnon, näyttö vilkkuu
n. 5 sekunnin ajan. Halutut ajat voidaan asettaa
tänä aikana painikkeella + tai -.
Kun aika on asetettu, näyttö vilkkuu uudelleen
n. 5 sekunnin ajan. Asetettu aika alkaa kulua.
Merkkiääni voidaan sammuttaa painamalla mitä ta-
hansa painiketta.
Uunin haluttu toiminto ja lämpötila voidaan asettaa
joko ennen kellotoimintojen asetusta tai sen jäl-
keen.
Käännä uunin toimintokytkin ja lämpötilan valinta-
kytkin takaisin nolla-asentoon, kun kypsennys on
päättynyt.
Ajastin
Ajastimen asetus.
Paistomittari
Lihan sisälämpötilan asetus.
Ajan tai lämpötilan näyttö
Säätöpainikkeet
12
Ajastin
3 Tällä toiminnolla ei ole vaikutusta uunin toi-
mintaan.
1. Paina haluamaasi painiketta.
Näytössä vilkkuu “00”.
2. Aseta ajastus painikkeella + tai -(Enint. 99 mi-
nuuttia).
Jäljellä oleva aika ilmestyy näyttöön 5 sekunnin ku-
luttua.
Kun aika on kulunut loppuun, “00” vilkkuu ja kuuluu
2 minuuttia kestävä merkkiääni.
3. Voit sammuttaa merkkiäänen painamalla mitä ta-
hansa painiketta.
13
Paistomittari
Kun asetettu lihan sisälämpötila on saavutettu, kuu-
luu merkkiääni.
3 Uunin virta ei kytkeydy pois päältä!
Paistomittarin käyttö on järkevää ylä-/alalämpö-,
kiertoilma- ja Turbo-sisägrilli-toiminnossa.
On huomioitava kaksi lämpötilaa:
uunin lämpötila: katso paistotaulukko
lihan sisälämpötila: katso paistomittarin taulukko
1 Huom: Käytä ainoastaan uunin mukana toimi-
tettua paistomittaria! Jos mittari menee rikki,
sen saa vaihtaa ainoastaan uuteen alkuperäi-
seen mittariin!
1. Työnnä paistomittarin kärki paistiin siten, että mit-
tarin kärki on lihapalan paksuimmassa kohdassa.
2. Työnnä paistomittarin pistoke uunin sivuseinämäs-
sä olevaan pistorasiaan aivan perille saakka.
3. Aseta haluamasi uunin toiminto ja lämpötila.
Näyttöön tulee lämpötilaehdotus.
3 Lihan sisälämpötila ilmoitetaan vasta 30 °C
C:sta ylöspäin.
4. Aseta haluamasi lihan sisälämpötila painikkeella +
tai -.
14
Noin 5 sekunnin kuluttua näyttöön tulee sen hetkinen
lihan sisälämpötila.
Kun asetettu lämpötila on saavutettu, kuuluu merkki-
ääni.
Kytke merkkiääni pois painamalla mitä tahansa pai-
niketta.
1 Varoitus: Paistomittari on kuuma! Palovam-
man vaara pistoketta ja paistomittarin kärkeä
irrotettaessa.
3 Uunin virta ei kytkeydy pois päältä!
5. Irrota paistomittarin pistoke pistorasiasta ja ota
paisti paistimittareineen uunista.
6. Kytke uunin toiminto ja lämpötila pois toiminnasta.
Lihan ytimen lämpötilan katsominen tai muutta-
minen:
Kun painat painiketta + tai -, näyttöön ilmestyy
lihan asetettu sisälämpötila.
Voit muuttaa valittua lämpötilaa jälkikäteen paina-
malla + tai - useamman kerran.
15
Luukun mekaaninen lukitus
Luukun lukitusta ei ole asetettu toimimaan tehtaalla.
Luukun lukituksen aktivointi
Vedä salpaa eteen, kunnes se lukittuu.
Uuninluukun avaaminen:
1. Paina luukku kiinni.
2. Paina salpaa ja pidä painettuna.
3. Avaa luukku.
Uuninluukun sulkeminen
Sulje luukku painamatta salpaa.
Luukun lukituksen poistaminen
Työnnä salpaa paneeliin saakka.
3 Luukun mekaaninen lukitus ei katoa, kun lait-
teen virta katkaistaan.
16
Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeet
Leivonnaisten paistaminen
Käytä leivosten paistamiseen uunin kiertoilma- ¥ tai
ylä-/alalämpötoimintoa ¡.
3 Ota rasvasuodatin pois paistamisen ajaksi,
sillä muuten paistovaihe pitenee ja leivonnais-
ten pinta ruskistuu epätasaisesti.
Vuoat
Ylä-/alalämpö-toimintoon ¡ soveltuvat tummasta
metallista valmistetut ja pinnoitetut vuoat.
Kiertoilmatoimintoon ¥ soveltuvat myös metalli-
set, lasiset ja keraamiset vuoat.
Kannatintasot
Kun käytetään ylä-/alalämpötoimintoa ¡, leivon-
naisia voidaan paistaa vain yhdellä tasolla kerral-
laan.
Kiertoilmatoiminto ¥ mahdollistaa kuivien, litteiden
leivonnaisten paistamisen jopa kolmella leivinpellil-
lä yhtä aikaa.
1 leivinpelti:
esim. 3. kannatintaso
1 kakkuvuoka:
esim. 1. kannatintaso
2 leivinpeltiä:
kannatintasot1 ja 4
3 leivinpeltiä:
kannatintasot1, 3 ja 5
17
Yleiset ohjeet
Huomioi, että kannatintasojen numerointi laske-
taan alhaalta ylöspäin.
Aseta leivinpellin viisto reuna eteenpäin!
Aseta kakkuvuoat aina ritilän keskelle.
Kiertoilma- ¥ tai ylä-/alalämpötoiminnolla ¡ voit
paistaa kaksi kakkua kerrallaan, kun laitat ne vie-
rekkäin ritilälle. Paistoaika ei ole juuri ollenkaan pi-
tempi.
3 Pakasteruokien sulatuksen yhteydessä uuni-
pellit saattavat vääntyä. Tämä johtuu pakastei-
den ja uunin lämpötilan suuresta erosta.
Uunipelti suoristuu, kun se jäähtyy.
Paistotaulukoihin liittyviä ohjeita
Taulukoissa on mainittu joitakin ruokia/leivonnaisia
varten tarvittavat lämpötilat, paistoajat ja kannatinta-
sot.
Lämpötilat ja paistoajat ovat ohjearvoja, koska ne
riippuvat taikinan koostumuksesta, määrästä ja
paistovuoasta.
Suosittelemme, että asetat ensimmäisellä kerralla
suhteellisen alhaisen lämpötilan ja lisäät lämpötilaa
vasta tarvittaessa, esim. jos haluat leivonnaisen
ruskistuvan voimakkaammin tai kypsennys kestää
liian kauan.
Jos et löydä käyttämällesi reseptille sopivia tietoja,
käytä ohjearvona samantyyppisen leivonnaisen ar-
voja.
Kun paistat useampia kakkuja pelleillä tai vuoissa
useammalla kannatintasolla, paistoaika saattaa
olla 10-15 minuuttia pitempi.
Kosteat leivonnaiset (esim. pizza, hedelmäkakut
jne.) on paistettava vain yhdellä kannatintasolla.
Kun paistetaan yhtäaikaa eri korkuisia leivonnaisia,
niiden ruskistuminen voi alussa olla erilaista. Tässä
tapauksessa lämpötila-asetusta ei tule muuttaa.
Erot ruskistumissa tasoittuvat paistamisen aikana.
2 Pitkien paistoaikojen yhteydessä uunin virta
voidaan katkaista n. 10 minuuttia ennen pais-
toajan päättymistä, jotta voidaan käyttää hy-
väksi jälkilämpö.
Mikäli ei muuta mainita, taulukot ovat voimas-
sa asetettaessa leivonnaiset kylmään uuniin.
18
Leivonnaisten paistotaulukko
Annetut paistoajat ovat ohjearvoja.
Suositellut kypsennysmenetelmät, uunitasot ja läm-
pötilat on painettu tummalla
Kiertoilma ¥ Ylä-/alalämpö ¡
Leivonnaisten laatu Lämpötila °C Uunin taso Lämpötila °C Uunin taso
Paistoaika mi-
nuuteissa
Kakkutaikina
Pyöreässä vuoassa pais-
tettavat kakut
150-170 1 160-180 1 50-70
Kuivakakku, jossa kuivattu-
ja hedelmiä / hiekkakakku
(pitkulainen vuoka)
140-160 1 150-170 1 70-80
Hedelmäkakun pohja 150-170 3 170-190 2 20-25
Omenakakku, hyvin ohut 150-170 1 170-190* 1 45-60
Pikakakku 150-170 3 180-190 3 20-30
Murotaikina
Rahkakakku 140-160 1 170-190 1
60-90 +
10 min jälkiläm-
mössä
Täytetty hedelmätorttu 150-170 1 170-190 1 50-60
Rahkakakku
pellillä
--- --- 160-180 2 50-70
Voitaikina
Ranskal. omenatorttu 150-170 1 190-200* 1 40-50
Sokerikakkutaikina
Sokerikakkupohja 150-170 1 160-180 2 25-40
Hedelmäkakun pohja 150-160 3 170-180* 3 25-30
Kääretorttu 150-170 3 180-200* 3 10-15
Hiivataikina
Pyöreässä vuoassa pais-
tettavat kakut
150-170 1 160-180 1 45-60
Pullakranssi tai -pitko 150-170 3 170-190 3 30-40
Voi-/sokerikakku,
kreemitäytteinen kakku
160-180 3 190-200* 3 25-30
Murupintainen kakku 150-170* 3 180-190 3 20-40
Muropintainen omenakak-
ku
150-170 3 170-190 3 35-50
Rahkakakku (pellillä) 150-170 3 170-190 3 45-50
Saksalainen joulupitko
(500 g jauhoja)
150-170 3 160-180 3 40-70
Pizza
(pyöreä paistinpelti)
230-250* 1 250-270* 1 10-25
19
* Esilämmitä uuni
Pakaste-einekset
Noudata pakasteruokien valmistuksessa valmistajien antamia ohjeita.
Pienet leivonnaiset
Marengit 80-90* 3 80-90 3 150-180
Mantelileivokset 100-120 3 3 20-30
Pursotettavat pikkuleivät 140-160
4+1
1+5+3
150-170 3 15-30
Pähkinätäytteiset leivon-
naiset
--- --- 160-180 2 25-35
Voitaikinaleivonnaiset 160-180* 4+1 180-200* 3 20-30
Pikkupullat 160-180 170-190* 3 20-40
Tuulihattutaikina
Tuulihatut 160-180 4+2 190-210* 3 25-40
Vatkattavat taikinat
Sveitsiläinen omenatorttu --- --- 210-230* 1 35-50
Sveitsiläinen juustotorttu --- --- 210-230* 1 40-50
Pinaatti-/vihannespiirakka,
Quiche Lorraine
--- --- 190-210* 1 40-60
Leipä ja sämpylät
Tumma kokojyväleipä 170-190* 190-210 3 45-60
Vaalea vuokaleipä 170-190* 2 180-200 1 40-50
Ohut leipä, rieska, pita-lei-
--- --- 230-250* 2 15-25
Makaronilaatikko 180-200 1
Perunagratiini 180-200 2
Gratinointi
“Hawaiji”-paahtoleipä 200-220 3 240-260 3 14-16
Kiertoilma ¥ Ylä-/alalämpö ¡
Leivonnaisten laatu Lämpötila °C Uunin taso Lämpötila °C Uunin taso
Paistoaika mi-
nuuteissa
Kiertoilma ¥ + ylä-/alalämpö ¡
Leivonnaisten laatu Lämpötila °C Kannatintaso alhaalta Paistoaika minuuteissa
Pizza (pakaste)
Noudata pakkaukses-
sa olevia ohjeita
Laita grilliritilän päälle, laita riti-
län alle leivinpelti
(katso uunitaso pakkauksen
ohjeista)
Noudata pakkauksessa
olevia ohjeita
20
Pizzatoiminto
Annetut paistoajat ovat ohjearvoja.
* Esilämmitä uuni
Noudata pakasteruokien valmistuksessa valmistajien antamia ohjeita.
Pizzatoiminto ¦
Leivonnaisten laatu Lämpötila °C Uunin taso
Paistoaika minuu-
teissa
Murotaikina
Rahkakakku (750 g rahkaa,
irtopohjavuoka, 26 cm)
150-160 2
60-90 +
10 min jälkilämmössä
Täytetty hedelmätorttu 150-160 2 45-60
Rahkakakku pellillä 150-160 2 45-55
Punaherukkakakku (tms. paksu-
pohjainen torttu)
pohjan esipaistaminen
160-170 2 15
Punaherukkakakun paistaminen
valmiiksi
150-160 2 30
Voitaikina
Ranskalainen omenatorttu 160-170* 2 40-45
Hiivataikina
Rahkakakku 150-160 2 35-45
Pizza 220* 1 15-20
Pienet leivonnaiset
Pähkinätäytteiset hiivataikinapullat 160-170 1 25
Vatkattavat taikinat
Pinaattipiirakka 190-200 2 30-35
Leipä ja sämpylät
Ohut leipä, rieska 200-220* 2 21
Laatikkoruuat ja gratiinit
Savoijinkaalivuoka 180-200 1 30
Makaroni-purjolaatikko 180-200 1 37
Pakaste-einekset Pizzatoiminto ¦
Leivonnaisten laatu Lämpötila °C Uunin taso
Paistoaika
minuuteissa
Pizza (pakaste)
Noudata
pakkauksessa
olevia ohjeita
Laita grilliritilän päälle,
laita ritilän alle leivinpelti
(katso uunitaso
pakkauksen
ohjeista)
Noudata
pakkauksessa
olevia ohjeita
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Electrolux EOB6620KELUXNOR Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja
Tämä käsikirja sopii myös