Samsung G2712N Omistajan opas

Kategoria
Ovens
Tyyppi
Omistajan opas
MIKROAALTOUUNI
Käyttäjän opas ja Ruoanlaitto-opas
G2712N
Unni...........................................................................................2
Lisävarusteet.............................................................................2
Ohjaustaulu...............................................................................2
Tämän ohjekirjan käyttö............................................................3
Turvallisuusvarotoimenpiteet ....................................................3
Mikroaaltouunin asentaminen...................................................4
Mitä teet, jos epäilet jotain tai jos uunissa on ongelmia............5
Valmistus / lämmittäminen........................................................5
Tehotasot ..................................................................................5
Valmistuksen pysäyttäminen.....................................................6
Valmistusajan säätäminen........................................................6
Käsisäätöinen ruuan sulattaminen............................................6
Pikalämmitysominaisuuden käyttö............................................6
Pikalämmityksen asetuksets.....................................................6
Lisävarusteiden valitseminen....................................................7
Grillaus......................................................................................7
Mikroaaltojen ja grillin yhdistäminen .........................................7
Ruuanvalmistusvälineopas .......................................................8
Valmistusopas...........................................................................9
Mikroaaltouunin puhdistaminen ..............................................16
Tekniset erittelytiedot ..............................................................16
G2712N_FI.fm Page 1 Thursday, February 7, 2002 4:38 PM
2
FI
Unni
Lisävarusteet
Ostamastasi mallista riippuen, sinulle toimitetaan useita
lisävarusteita, joita voi käyttää monella eri tavalla.
ÄLÄ käytä mikroaaltouunia ilman pyöritysrengasta ja
pyörityslautasta.
Ohjaustaulu
1. Kytkin, joka on jo sijoitettu uunin jalustassa olevan
moottorinakselinpäälle.
Tarkoitus
Kytkin pyörittää pyörityslautasta.
2. Pyöritysrengas, joka sijoitetaan uunin keskelle.
Tarkoitus
Pyöritysrengas tukee pyörityslautasta.
3. Pyörityslautanen, joka sijoitetaan pyöritysrenkaan
päälle, keskikohta kytkimeen sovitettuna.
Tarkoitus
Pyörityslautanen toimii
päävalmistusalustana. Sen voi irrottaa
helposti puhdistusta varten.
4. Metallihylly, joka sijoitetaan pyörityslautasen päälle.
Tarkoitus
Metallihyllyä voi käyttää grillaukseen ja
yhdis-telmävalmistukseen.
TUULETUSAUKOT
OVISALVAT
OVI
PYÖRITYSL-
AUTANEN
KYTKIN
PYÖRITYSR-
ENGAS
TURVA-
LUKITUSREIÄT
VALO
COOKING POWER
CONTROL KNOB
TIMER
KNOB
OVENAVAU
SPAINIKE
GRILLI
1. SULATUS
2. COOKING POWER CONTROL KNOB
3. TIMER KNOB
4. GRILLI
5. YHDISTELMÄTAPA
6. PIKALÄMMITYS
7. OVENAVAUSPAINIKE
1
6
7
2
3
4
5
G2712N_FI.fm Page 2 Thursday, February 7, 2002 4:38 PM
3
FI
Tämänohjekirjankäyttö
Olet juuri ostanut SAMSUNG-mikroaaltouunin. Omistajan ohjekirja
sisältää paljon arvokasta tietoa ruuanlaitosta mikroaaltouunia
käyttäen:
Turvallisuusvarotoimenpiteet
Sopivat lisävarusteet ja ruuanvalmistusvälineet
Hyödyllisiä valmistusvihjeitä
Kirjasen alkuosassa on uunin kuva sekä tätäkin tärkeämpi
ohjaustaulun kuva, jotta voisit löytää helposti kaikki painikkeet.
Vaiheittain etenevissä menettelyissä käytetään kahta erilaista
symbolimerkkiä.
VAROTOIMENPITEET MAHDOLLISELLE
MIKROAALTOENERGIALLE ALTISTUMISEN ESTÄMISEKSI
Seuraavien turvallisuusvarotoimenpiteiden noudattamisen laiminlyöminen
saattaa johtaa haitalliseen mikroaaltoenergialle altistumiseen.
(a) Uunia ei saa missään tapauksessa yrittää käyttää oven ollessa auki tai
käsittelemällä turvalukitusta (oven salpoja) tai asettamalla jotain
turvalukituksen reikiin.
(b) Älä sijoita mitään esineitä uunin oven ja etuseinän väliin äläkä päästä ruuan
tai pesuaineiden jäämiä kertymään tiivistäviin pintoihin. Varmista, että ovi ja
oven tiivistyspinnat pysyvät puhtaina pyyhkimällä ne käytön jälkeen kostealla
rätillä ja sen jälkeen pehmeällä kuivalla rätillä.
(c) Älä käytä uunia, jos se on vaurioitunut, kunnes valmistajan valtuuttama ja
kouluttama mikroaaltohuoltoteknikko on korjannut sen.
On erityisen tärkeää, että uunin ovi sulkeutuu kunnolla ja etteivät seuraavat
osat ole vahingoittuneet:
(1) Ovi, oven tiivisteet ja tiivistyspinnat
(2) Oven saranat (murtuneet tai löysällä)
(3) Liitäntäjohto
(d) Uunia ei saa säätää eikä korjata kukaan muu kuin valmistajan kouluttama
pätevä mikroaaltouunien huoltoteknikko.
Turvallisuusvarotoimenpiteet
Tärkeitä turvallisuusohjeita.
Lue ohjeet huolellisesti ja säilytä ne tulevaa tarvetta varten.
Tarkasta ennen ruuan tai nesteiden valmistusta mikroaaltouunissasi,
että seuraavat turvallisuusvarotoimenpiteet on otettu huomioon.
1. ÄLÄ käytä mitään seuraavia metallisia astioita tai välineitä mikrouunissa:
Metallisäiliöt
Kullalla tai hopealla koristellut astiastot
Pistotyökalut, haarukat jne.
Syy
: Sähkökaari tai kipinöinti voi olla seurauksena ja vaurioittaa uunin.
2. ÄLÄ kuumenna:
Ilmatiiviitä tai tyhjösuljettuja pulloja, ruukkuja, säiliöitä, esim.
vauvanruokapurkkeja
Ilmatiivistettyä ruokaa, esim. munia, kuoressaan olevia pähkinöitä,
tomaatteja.
Syy
: Paineen kasvu saattaa aiheuttaa niiden räjähtämisen.
Vihje
: Irrota kannet ja puhkaise kuoret, pussit ym.
3. ÄLÄ käytä mikroaaltouunia sen ollessa tyhjänä.
Syy
: Uunin seinämät saattavat vaurioitua.
Vihje
: Jätä aina lasillinen vettä uuniin. Vesi imee mikroaaltoja, jos käynnistät
uunin vahingossa sen ollessa tyhjänä.
4. ÄLÄ peitä kankaalla tai paperilla takaosan tuuletusrakoja.
Syy
: Kangas tai paperi voi syttyä tuleen kuuman ilman poistuessa uunista.
5. Käytä AINA uunihansikkaita ottaessasi lautasta pois uunista.
Syy
: Eräät lautaset imevät mikroaaltoja ja kuumuus siirtyy aina ruuasta
lautaseen. Siksi lautasetkin voivat olla kuumia.
6. ÄLÄ kosketa kuumentavia elementtejä tai uunin seinämiä.
Syy
: Seinämät voivat olla riittävän kuumia polttamaan senkin jälkeen, kun
kuumennus on lopetettu, vaikka ne eivät näytä sellaisilta. Älä päästä
syttyviä aineita läheiseen kosketukseen uunin minkään osan kanssa.
Anna uunin jäähtyä ensin.
7. Uunitilassa syntyvän tulipalon vaaran vähentämiseksi:
Älä säilytä syttyviä aineksia uunissa.
Poista metalliliittimet paperista ja muovipusseista.
Älä käytä mikrouunia sanomalehtien kuivaamiseen.
Jos savua näkyy, pidä uunin ovi kiinni ja kytke virta pois tai irrota uuni
kokonaan virtalähteestä.
8. Suhtaudu erityisen huolellisesti nesteiden ja lastenruokien lämmittämiseen.
Varaa AINA ainakin 20 sekunnin seisoma-aika sen jälkeen, kun uunin
virta on kytketty pois, jotta lämpötila ehtisi tasaantua.
Sekoita lämmityksen aikana, mikäli välttämätöntä, ja sekoita AINA
lämmittämisen jälkeen.
Käsittele astiaa huolellisesti lämmittämisen jälkeen. Voit polttaa itsesi, jos
astia on liian kuuma.
☛✉
Tärkeää Huomautus Varoitus
G2712N_FI.fm Page 3 Thursday, February 7, 2002 4:38 PM
4
FI
Turvallisuusvarotoimenpiteet (jatkoa)
Viivästyneen kiehumisen puhkeaminen on vaarana.
Viivästyneen kiehumisen ja mahdollisen palovamman välttämiseksi
juomiin on sijoitettava muovilusikka tai lasitikkusekä sekoitettava ennenja
jälkeen kuumennuksen, myös sen aikana.
Syy
: Nesteen kuumennuksen aikana sen kiehumapiste saattaa
viivästyä; tämä tarkoittaa, että puhkeava kiehuminen saattaa alkaa
sen jälkeen, kun astia on jo poistettu uunista. Silloin voit saada
palovamman.
Noudata palovamman saatuasi näitä ENSIAPUOHJEITA:
* Upota vammautunut kohta kylmään veteen ainakin 10 minuutiksi.
* Peitä kohta puhtaalla, kuivalla siteellä.
* Älä käytä mitään voidetta, öljyä tai liuosta.
•ÄläKOSKAAN täytä astiaa täyteen asti ja valitse, nesteen ylikiehumisen
estämiseksi, astia, joka on leveämpi yläosastaan kuin alaosastaan.
Kapeakaulaiset pullot voivat myös räjähtää ylikuumennettuina.
Tarkista AINA lasten ruuan tai maidon lämpötila ennen lapselle
tarjoamista.
•ÄläKOSKAAN lämmitä lapsen pulloa tutti kiinnitettynä, koska pullo voi
räjähtää ylikuumennettuna.
9. Varo vaurioittamasta liitäntäjohtoa
Älä upota liitäntäjohtoa tai pistoketta veteen ja pidä liitäntäjohto loitolla
kuumennetuista pinnoista.
Älä käytä tätä laitetta, jos sen liitäntäjohto tai pistoke on vaurioitunut.
10. Seiso käsivarren mitan päässä uunista, kun avaat sen oven.
Syy
: Kuuma ilma tai vapautuva höyry saattaa aiheuttaa palovamman.
11. Pidä uunin sisäosat puhtaina.
Syy
: Uunin seinämiin tai lattiaan tarttuneet ruokahiukkaset tai öljypisarat
voivat aiheuttaa maalivaurioita ja vähentää uunin tehokkuutta.
12. "Kilahtava" ääni saattaa kuulua toiminnan aikana, varsinkin uunin ollessa
sulatustavalla.
Syy
: Ääni saattaa kuulua, kun sähkön tehon kulutus muuttuu. Tämä on
normaalia.
13. Kun mikroaaltouuni toimii ilman kuormitusta, teho kytkeytyy turvallisuussyistä
pois automaattisesti. Voit käyttää uunia normaalisti, kun se on seissyt 30
minuuttia..
TÄRKEITÄ TURVAOHJEITA
Vilkaise ruuanvalmistuksen aikana aika ajoin uuniin, kun ruokaa kuumennetaan
tai valmistetaan pois heitettävissä, muovista, paperista tai muista palavista
aineista tehdyissä astioissa.
TÄRKEÄÄ
Pikkulasten ei saa KOSKAAN antaa käyttää mikroaaltouunia tai leikkiä sillä.
Heitä ei saa myöskään jättää valvomatta lähelle mikroaaltouunia, kun sitä
käytetään. Siinä on lapsia kiinnostavia osia, joita ei saa varastoida tai kätkeä
uunin yläpuolelle.
Mikroaaltouunin asentaminen
Sijoita uuni tasaiselle pinnalle, joka on riittävän vahva kannattamaan
uunin painoa turvallisesti.
Älä koskaan tuki tuuletusaukkoja, koska uuni voi ylikuumentua ja
katkaista automaattisesti virran. Sitä ei sen jälkeen voi käyttää
ennen, kun se on ehtinyt jäähtyä riittävästi.
Liitä oman turvallisuutesi vuoksi johto 3-piikkiseen 230 voltin, 50
Hz AC, maadoitettuun vaihtovirtapistorasiaan. Jos tämän laitteen
liitäntäjohto on vahingoittunut, sen tilalle on otettava erikoisjohto
(I-SHENG SP022, KDK KKP4819D, EUROELECTRIC 3410,
SAMIL SP-106B, MOONSUNG EP-48E,HIGH PROJECT H.P 3).
Ota yhteys paikalliseen myyntiliikkeeseen korjaamista varten.
ISRAEL:in liitäntäjohto on PENCON(ZD16A), ETELÄ-AFRIKAN
APEX LEADS SA16 ja NIGERIAN, GHANAN, KENIAN ja
EGYPTIN vastaava on PENCON(UD13A1).
Älä asenna mikroaaltouunia kuumaan tai kosteaan ympäristöön,
kuten lähelle perinteistä uunia tai lämpöpatteria. Uunin
virransyöttötietoja on noudatettava ja kaikkien käytettävien
jatkojohtimien on oltava samaa standardia noudattavia kuin uunin
mukana toimitettu liitäntäjohtokin. Pyyhi sisäosa ja ovitiiviste
kostealla rätillä ennen mikroaaltouunin ensikäyttöä.
1. Varmista mikroaaltouunia asentaessasi, että uunilla on
riittävä tuuletus. Jätä uunin taakse jasivuille vähintään 10
cm, yläpuolelle 20 cm ja lattiasta 85 cm.
2. Poista kaikki uunin sisällä ollut pakkausmateriaali.
Asenna pyöritysrengas ja pyörityslautanen.
Tarkasta, että pyörityslevy pyörii vapaasti.
3. Sijoita mikroaaltouuni siten, että pistokkeeseen pääsee
käsiksi.
20 cm
yläpuolella
10 cm
takana
10 cm
sivulla
85 cm
lattiasta
G2712N_FI.fm Page 4 Thursday, February 7, 2002 4:38 PM
5
FI
Mitä teet, jos epäilet jotaintaijos uunissa on
ongelmia
Jos ongelma kuuluu alla lueteltuihin, yritä esitettyä ratkaisua.
Tämä on normaalia.
Kondenssitiivistymistä uunin sisällä
Ilman virtaaminen oven ja ulkokuoren ympärillä
Valon heijastuminen oven ja ulkokuoren alueella
Ulos pääsevää höyryä oven tai tuuletusaukkojen kohdalla
Uuni ei käynnisty, kun käännät nuppia TIMER.
Onko ovi täysin kiinni?
Ruoka ei valmistu lainkaan
Oletko asettanut ajastimen oikein?
Onko ovi kiinni?
Oletko ylikuormittanut sähköpiiriä ja aiheuttanut sulakkeen palamisen tai
varokatkaisimen laukeamisen?
Ruoka on joko liian kypsä tai liian raaka
Oliko asetettu valmistusaika oikea ruokatyypin kannalta?
Oliko valittu tehotaso oikea?
Uunin sisällä esiintyy kipinöintiä ja murtuvaa ääntä (kaaripurkaus)
Oletko käyttänyt metallikoristeista lautasta?
Oletko jättänyt haarukan tai muun metalliaterimen uunin sisään?
Onko alumiinifolio liian lähellä sisäseinämiä?
Uuni aiheuttaa häiriöitä radion tai television seuraamiselle
Televisiossa tai radiossa voi todeta pieniä häiriöitä, kun uuni on
toiminnassa. Tämä on normaalia. Asenna ongelman ratkaisemiseksi uuni
loitolle televisiosta, radiosta ja antenneista.
Elleivät edellä esitetyt ohjeet auta ratkaisemaan ongelmaa, ota
yhteys paikalliseen myyntiliikkeeseen tai SAMSUNG
myynninjälkeispalveluun.
Valmistus / lämmittäminen
Seuraava menettely opastaa, miten ruokaa valmistetaan tai
lämmitetään
Tarkista AINA valmistusasetukset ennen uunin jättämistä toimimaan.
Sijoita ensin ruoka pyörityslautasen keskelle. Sulje uuni.
Älä koskaan kytke mikroaaltouunia päälle, kun se on tyhjänä.
Voit vaihtaa tehoa valmistuksen aikana kääntämällä nuppia
COOKING POWER CONTROL.
Tehotasot
Voit valita tehotason seuraavista vaihtoehdoista.
Jos valitset korkeamman tehotason, valmistusaikaa on
lyhennettävä.
Jos valitset alemman tehotason, valmistusaikaa on lisättävä.
1. Aseta tehotaso maksimiin kääntämällä nuppia COOKING
POWER CONTROL.(MAKSIMITEHO: 750 W)
2. Aseta aika kääntämällä nuppia TIMER.
Tulos:
Uunin valo syttyy ja pyörityslautanen alkaa
pyöriä.
Tehotaso
Lähtöteho
MIKROAALTO GRILLI
KORKEA
KESKIKORKEA
KESKITASO
ALHAINEN KESKITASO
SULATTAMINEN ( )
ALHAINEN/LÄMPIMÄNÄ
GILLI
YHDISTELMÄTAPA I ( )
YHDISTELMÄTAPA II ( )
YHDISTELMÄTAPA III( )
750 W
600 W
450 W
300 W
180 W
100 W
-
300 W
450 W
600 W
-
-
-
-
-
-
1000 W
1000 W
1000 W
1000 W
G2712N_FI.fm Page 5 Thursday, February 7, 2002 4:38 PM
6
FI
Valmistuksen pysäyttäminen
Voit pysäyttää valmistuksen milloin tahansa ruuan tarkistamiseksi.
Valmistusajan säätäminen
Käsisäätöinen ruuan sulattaminen
Sulatusominaisuuden avulla voit sulattaa lihaa, siipikarjaa, kalaa.
Sijoita ensin pakastettu ruoka pyörityslautasen keskelle ja sulje ovi.
Käytä ainoastaan mikroaaltoturvallisia astioita.
Pikalämmitysominaisuuden käyttö
Sijoita ensin ruoka pyörityslautasen keskelle ja sulje ovi.
Käytä vain mikroaalloille turvallisia astioita.
Pikalämmityksen asetuksets
Seuraavassa muutamia vihjeitä ja suosituksia noudatettaviksi, kun
ruokaa valmistetaan tai lämmitetään Pikalämmitysominaisuuden
(Instant Reheat) avulla.
1. Väliaikaiseksi pysäyttämiseksi:
Avaa ovi.
Tulos:
Valmistus pysähtyy. Sulje ovi valmistuksen
jatkamiseksi.
2. Kokonaan pysäyttämiseksi:
Kierrä nuppi TIMER asentoon "0".
Säädä jäljellä oleva valmistusaika kääntämällä nuppia
TIMER.
1. Käännä nuppi COOKING POWER CONTROL asentoon
180W ( ).
2. Käännä nuppia TIMER valitaksesi oikean ajan.
Tulos:
Sulatus alkaa.
1. Käännä nuppi COOKING POWER CONTROL asentoon
Max Power.
2. Käännä nuppia TIMER ja valitse Instant Reheat.
(juomat tai keitto/kastike, tuoreet vihannekset).
Merkki Tarjoilutyy-
ppi
Teho Annos Valmistusa-
ika
Seisoma -
aika
Juomat
750W 150ml 1min35s 1-2min
Keitto/kastike
750W 200-250ml 3min10s 2-3min
Tuoreet
vihannekset
750W 300-350g 5min30s 3min
G2712N_FI.fm Page 6 Thursday, February 7, 2002 4:38 PM
7
FI
Lisävarusteiden valitseminen
Käytä mikroaaltoturvallisia astioita; älä käytä muoviastioita, -lautasia,
paperikuppeja, pyyheliinoja jne..
Katso lisätietoja sopivista ruuanvalmistusvälineistä ja työkaluista
sivun 8 ruuanvalmistusvälineoppaasta.
Grillaus
Grilli antaa mahdollisuuden kuumentaa ja ruskistaa ruokaa nopeasti,
ilman mikroaaltojen käyttöä. Tätä tarkoitusta varten mikroaaltouunin
mukana on toimitettu myös grillihyllykkö.
Älä välitä siitä, että lämmitin kytkeytyy pois ja päälle grillauksen
aikana. Tämä järjestelmä on suunniteltu estämään uunin
ylikuumeneminen.
Käytä aina uunirukkasia, kun kosketat uunissa oleviin astioihin,
sillä ne saattavat olla erittäin kuumia.
Mikroaaltojen ja grillin yhdistäminen
Voit myös yhdistää mikroaaltovalmistuksen ja grillin valmistaaksesi
nopeasti ruokaa ja ruskistaaksesi sen samaan aikaan.
Käytä AINA mikroaaltoturvallisia ja uuninkestäviä
valmistusvälineitä. Lasitai keramiikkavälineet ovat ihanteellisia,
koska ne sallivat mikroaaltojen tunkeutumisen tasaisesti ruokaan.
Käytä AINA uunirukkasia, kun kosketat uunissa oleviin astioihin,
koska ne saattavat olla erittäin kuumia.
Mikroaaltojen enimmäisteho yhdistetyssä mikroaaltouuni/
grillitilassa on 600W.
Jos haluat valita yhdistelmävalmistustavan (grillin ja
mikroaallot), käytä vain sellaisia astioita, jotka ovat
mikroaaltoturvallisia ja uuninkestäviä. Metalliset
ruokailuvälineet tai astiat saattavat vaurioittaa uunia.
1. Esikuumenna grilli haluttuun lämpötilaan kääntämällä
valmistustehon ohjausnuppi grillimerkin ( ) kohdalle ja
kääntämällä ajastimen nuppi sopivaan kohtaan.
2. Avaa oviluukku ja aseta ruoka grillauskehikon päälle.
3. Valitse sopiva valmistusaika ja teho.
(Esimerkki: 60 min)
Tulos:
Valmistus käynnistyy.
1. Avaa ovi työntämällä ohjaustaulun oikeassa alanurkassa
olevaa painiketta. Aseta ruoka hyllykölle ja hyllykkö
pyörityslautaselle. Sulje ovi.
2. Käännä nuppi COOKING POWER CONTROL sopivaan
tehotason asentoon ( , , ).
3. Käännä nuppia TIMER ja valitse oikea aika.
(Esimerkki: 60 min)
Tulos:
Valmistus käynnistyy.
G2712N_FI.fm Page 7 Thursday, February 7, 2002 4:38 PM
8
FI
Ruuanvalmistusvälineopas
Valmistaakseen ruokaa mikroaaltouunissa mikroaaltojen on
pystyttävä tunkeutumaan ruokaan heijastumatta käytetystä astiasta tai
imeytymättä siihen.
Siksi on pidettävä huolta ruuanvalmistusvälineiden valinnasta. Jos
väline on merkitty mikroaaltoturvalliseksi, ei ole syytä huoleen.
Seuraavaan taulukkoon on lueteltu erilaiset ruuanvalmistusvälineet
varustettuna merkinnällä siitä, sopivatko ne mikroaaltouuniin ja
miten niitä on käytettävä.
: Suositus
✓✗: Ole varovainen
: Vaarallinen
Ruuanvalmistusväline Mikroaalto-
turvallisuus
Selitykset
Alumiinifolio
Voi käyttää pieninä määrinä
suojaamaan eri alueita ylikypsymistä
vastaan. Kaarikipinöintiä voi esiintyä,
jos folio on liian lähelläuunin seinämää
tai jos käytetään liian paljon foliota.
Ruskistuslautanen
Älä esikuumenna yli 8 minuuttia.
Posliini ja savi
Posliini, saviastiat, lasitettu saviastia ja
luuposliini ovat yleensä sopivia, ellei
niissä ole metallikoristeita.
Kertakäyttöiset polyesteri-
pahviastiat
Eräät pakasteruuat on pakattu näihin
astioihin.
Pikaruokapakkaukset
Polystyreenikupit
ja säiliöt
Paperipussit tai
sanomalehtipaperi
Kierrätyspaperi tai
metallireunukset
Voi käyttää lämmittämiseen.
Polystyreeni voi sulaa
ylikuumetessaan.
Voi syttyä tuleen.
Voi aiheuttaa kaarikipinöintiä.
Lasiastiat
Uuni/pöytäastiat
Hienot lasiastiat
•Lasipurkit
Voi käyttää ellei ole metallikoristeita.
Voi käyttää ruuan ja juomien
lämmittämiseen. Arka lasi saattaa
haljeta tai murtua äkkiä
kuumentuessaan.
Kansi poistettava. Vain lämmitykseen.
Metalli
•Astiat
Pakastinpussien
siteet
Voi syntyä kaarikipinöintiä.
Paperi
Lautaset, kupit,
lautasliinat ja
keittiöpaperi
Kierrätyspaperi
Lyhyitä valmistusaikoja ja lämmitystä
varten. Myös liian kosteuden imuun.
Voi aiheuttaa kaarikipinöintiä.
Muovi
Säiliöt
Tarttuva kalvo
Pakastuspussit
✓ ✗
Varsinkin kuumaa kestävä
lämpömuovi. Muut muovit voivat
käpertyä tai menettää värinsä
kuumana. Älä käytä melamiinimuovia.
Voi käyttää kosteuden säilyttämiseksi.
Ei saisi kos kettaa ruokaan. Kalvo on
poistettava varovasti, koska sen alta
voi purkautua kuumaa höyryä.
Vain, jos ne ovat keittämiskelpoisia ja
uuninkestäviä. Pistele tarpeen mukaan
haarukalla.
Vahapaperi tai
rasvankestävä paperi
Voi käyttää kosteuden säilyttämiseksi
ja roiskumisen estämiseksi.
G2712N_FI.fm Page 8 Thursday, February 7, 2002 4:38 PM
9
FI
Valmistusopas
MIKROAALLOT
Mikroaaltojen energia tunkeutuu todella ruuan läpi siinä olevan veden, rasvan ja
sokerin puoleensa vetämänä ja niihin imeytyen.
Mikroaallot saavat ruuan molekyylit nopeaan liikkeeseen. Näiden molekyylien
nopea liike saa aikaan kitkaa ja sen tuloksena syntyvä kuumuus valmistaa ruuan.
VALMISTUS
Ruuanvalmistusvälineet mikroaaltouunia varten:
Välineiden on päästettävä mikroaaltojen energia lävitseen suurimman tehon
aikaansaamiseksi. Metalli, kuten ruostumaton teräs, alumiini ja kupari, heijastaa
mikroaaltoja, mutta ne pystyvät tunkeutumaan keramiikan, lasin, posliinin ja
muovin sekä paperin ja puun läpi. Näin ollen ruokaa ei saa koskaan valmistaa
metalliastioissa.
Mikroaaltouuniin sopiva ruoka:
Monenlaiset ruokatyypit sopivat mikroaalloilla valmistettaviksi, mukaan luettuina
tuoreet tai pakastetut vihannekset, hedelmät, pasta, riisi, viljat, pavut, kala ja liha.
Kastikkeet, vanukkaat, keitot, kohokkaat ja säilykkeet voi myös valmistaa
mikroaaltouunissa. Yleisesti sanoen, mikroaaltovalmistus on ihanteellinen
kaikelle sellaiselle ruualle, joka vaatisi muuten valmistuksen hellalla. Esimerkiksi
voin tai suklaan sulattaminen (katso erikoisvihjeitä esittelevästä luvusta).
Peittäminen valmistuksen aikana
Ruuan peittäminen valmistuksen aikana on erittäin tärkeää, koska höyrystyvä
vesi nousee ylös höyrynä ja vaikuttaa valmistustapahtumaan. Ruuan voi peittää
eri tavoin: esim. keraamisella lautasella, muovikannella tai mikroaaltokelpoisella
tarttuvalla kalvolla.
Seisoma-ajat
Kun valmistus on päättynyt, seisoma-aika on tärkeä, jotta lämpötila tasoittuisi
ruuan sisällä.
Pakastettujen vihannesten valmistusohje
Käytä sopivaa kannellista pyrex-lasivuokaa. Valmista ruoka minimiaikaa
noudattaen - katso taulukosta. Jatka valmistusta parhaana pitämääsi tulokseen
pääsemiseksi.
Sekoita kaksi kertaa valmistuksen aikana ja kerran valmistuksen jälkeen. Lisää
suolaa, yrttejä tai voita valmistuksen jälkeen. Pidä peitettynä seisoma-ajan
aikana.
Ruoka Annos Teho Aika
(min.)
Seisomaaika
(min)
Ohjeet
Pinaatti 150g 600 W 5½-6½ 2 - 3 Lisää15 ml(1 ruokalus.)
kylmää vettä.
Parsakaali 300g 600 W 10-11 2-3 Lisää 15 ml(1 ruokalus.)
kylmää vettä..
Herneet 300g 600 W 8-9 2 - 3 Lisää15 ml(1 ruokalus.)
kylmää vettä.
Vihreät pavut 300g 600 W 10-11 2-3 Lisää15ml (1ruokalus.)
kylmää vettä.
Sekavihanne-
kset
(porkkana/
herneet/
maissi)
300g 600 W 9-10 2 - 3 Lisää15ml (1ruokalus.)
kylmää vettä.
Sekavihanne-
kset
(kiinalaisittain)
300g 600 W 8½-9½ 2-3 Lisää 15 ml(1 ruokalus.)
kylmää vettä.
G2712N_FI.fm Page 9 Thursday, February 7, 2002 4:38 PM
10
FI
Valmistusopas (jatkoa)
Riisin ja pastan valmistusopas
Riisi: Käytä suurta, kannellista pyrex-lasikulhoa - riisin tilavuus
kaksinkertaistuu valmistuksen aikana. Valmista kannen alla.
Kun valmistusaika on päättynyt, sekoita ennen seisoma-aikaa ja lisää
suolaa tai yrttejä ja voita.
Huomautus: Kun valmistusaika on päättynyt, riisi ei ehkä ole vielä
imenyt itseensä kaikkea vettä.
Pasta: Käytä suurta pyrex-lasikulhoa. Lisää kiehuvaa vettä, hieman suolaa
ja sekoita hyvin. Valmista ilman kantta.
Sekoita ajoittain valmistuksen aikana ja sen jälkeen. Peitä kannella
seisoma-aikana ja kuivaa jälkeenpäin huolellisesti.
Tuoreiden vihannesten valmistusopas
Käytä sopivaa kannellista pyrex-lasikulhoa. Lisää 30-45 ml (2-3 rl.) kylmää vettä
kutakin 250 g kohti ellei jotain muuta vesimäärää suositeta - katso taulukosta.
Valmista kannen alla minimiaika - katso taulukosta. Jatka valmistusta parhaana
pitämäsi tuloksen saamiseksi. Sekoita kerran valmistuksen aikana ja kerran sen
jälkeen. Lisää suolaa, yrttejä tai voita valmistuksen jälkeen.
Jätä kannen alle seisomaan 3 minuutin ajaksi.
Vihje: Leikkaa tuoreet vihannekset samankokoisiksi paloiksi. Mitäpienempiä
ne ovat, sitä nopeammin ne valmistuvat.
Kaikki tuoreet vihannekset on valmistettava käyttämällä mikroaaltouunin
täyttä tehoa (750 W).
Ruoka Annos Teho Aika (min.) Seisomaaika
(min)
Ohjeet
Valkoriisi
(osakeitetty)
250g 750 W 17-18 5 Lisää 500 ml
kylmää vettä.
Ruskea riisi
(osakeitetty)
250g 750 W 22-23 5 Lisää 500 ml
kylmää vettä.
Sekariisi
(riisi+villiriisi)
250g 750 W 18-19 5 Lisää 500 ml
kylmää vettä.
Sekavilja
(riisi+vilja)
250g 750 W 19-20 5 Lisää 400 ml
kylmää vettä.
Pasta 250g 750 W 11-12 5 Lisää 1000 ml
kuumia vettä.
Ruoka Annos Aika
(min.)
Seisoma-
aika (min)
Ohjeet
Parsakaali 250g
500 g
5-5½
8½-9
3 Valmistele tasakokoisia paloja.
Aseta juuripäät keskelle.
Ruusukaali 250g 6½-7½ 3 Lisää 60-75 ml (5-6 ruokalus.)
vettä..
Porkkanat 250g 5-6 3 Leikkaa tasakokoisiksi paloiksi.
Kukkakaali 250g
500 g
5½-6
9½-10
3 Valmistele tasakokoisia paloja.
Leikkaa suuret kukat puoliksi. Aseta
juuripäät keskelle.
Kesäkurpitsa 250g 4-4½ 3 Leikkaa kesäkurpitsa viipaleiksi.
Lisää 30 ml (2 ruokalus.) vettä tai
nokare voita. Valmista juuri
pehmenemiseen saakka.
Munakoiso 250g 4½-5 3 Leikkaa munakoisot pieniksi
viipaleiksi ja pirskota päälle 1 rl.
sitruunamehua.
Purjosipuli 250g 5-5½ 3 Leikkaa sipulit paksuiksi viipaleiksi.
Sienet 125g
250g
1½-2
3½-4
3 Valmistele pienet kokonaiset tai
viipaloidut sienet. Älä lisää vettä.
Päälle sitruunamehua. Mausta
suolalla ja pippurilla. Kuivata ennen
tarjoilua.
Sipulit 250g 5-6 3 Leikkaa sipulitviipaleiksi tai puoliksi.
Lisää vain 15 ml (1 ruokalus.) vettä.
Paprikat 250g -5 3 Leikkaa paprikat pieniksi viipaleiksi.
Perunat 250g
500 g
5-6
9-10
3 Punnitse kuoritut perunat ja leikkaa
ne tasakokoisiksi puolikkaiksi tai
neljäsosiksi.
Nauriit 250g 5-5½ 3 Leikkaa nauris pieniksi kuutioiksi.
G2712N_FI.fm Page 10 Thursday, February 7, 2002 4:38 PM
11
FI
Valmistusopas (jatkoa)
KUUMENTAMINEN
Mikroaaltouuni kuumentaa ruuan murto-osassa siitä ajasta, joka siihen kuluisi
käyttämällä tavanomaista uunia tai hellaa.
Käytä ohjeena seuraavan taulukon tehoa ja kuumennusaikaa. Taulukon ajoissa
on otettu huomioon nesteet, joiden huonelämpötila on noin +18 - +20+°C tai
jäähdytetyn ruuan lämpötila noin +5 - +7°C.
Järjestely ja peittäminen
Vältä kuumentamasta suuria kohteita, kuten kokonaista lihapalaa - ne pyrkivät
kypsymään liikaa ja kuivumaan ennen keskiosan kuumenemista. Pienten palojen
kuumentaminen onnistuu paremmin.
Tehotaso ja sekoittaminen
Joitakin ruokia voi kuumentaa käyttämällä tehoa 750 W, kun taas toisia on
kuumennettava käyttämällä tehoa 600 W, 450 W tai jopa 300 W.
Tarkista ohjetaulukosta. Yleensä on parempi kuumentaa ruokaa käyttämällä
alempaa tehoa, jos ruoka on herkkää, sitä on paljon tai jos se saattaa kuumeta
hyvin nopeasti (esim. jauhelihapihvit).
Sekoita hyvin tai käännä ruokaa kuumennuksen aikana, jotta pääsisit
parhaaseen tulokseen.
Mikäli mahdollista, sekoita uudelleen ennen tarjoilua. Suhtaudu erityisen varoen
juomien ja lastenruokien kuumennukseen. Nesteiden ryöpsähtävän kiehumisen
ja palovammojen välttämiseksi ruokaa on sekoitettava ennen kuumennusta, sen
aikana ja sen jälkeen. Pidä ainekset mikrouunissa seisoma-aikana. Suositamme
muovilusikan tai lasitikun työntämistä nesteeseen. Vältä ruuan ylikuumentamista
(ja siitä johtuvaa roiskumista). Parasta on aliarvioida valmistumisaika ja lisätä
tarpeen mukaan kuumennusaikaa.
Kuumennus ja seisoma-aika
Kun kuumennat ruokaa ensimmäistä kertaa, kannattaa kirjoittaa vaadittu aika
muistiin - tulevaa käyttöä varten.
Varmista aina, että kuumennettu ruoka on kauttaaltaan kuumentunut.
Anna ruuan seisoa lyhyen aikaa kuumennuksen jälkeen - jotta lämpötila ehtisi
tasaantua. Suositettu seisoma-aika kuumennuksen jälkeen on2-4 minuuttia, ellei
taulukossa ole suositettu toisenlaista aikaa.
Suhtaudu erityisellä huolella juomien ja lastenruokien kuumennukseen. Katso
myös turvavarotoimenpiteitä käsittelevää lukua.
NESTEIDEN KUUMENTAMINEN
Jätä ainakin 20 sekunnin seisoma-aika sen jälkeen, kun uunin virta on kytketty
pois, jotta lämpötila ehtisi tasaantua. Sekoita tarpeen mukaan kuumennuksen
aikana ja sekoita AINA kuumennuksen jälkeen. Ryöpsähtävän kiehumisen ja
mahdollisten palovammojen estämiseksi juomiin on työnnettävä lusikka tai
lasitikku ja sitä on sekoitettava ennen kuumennusta, sen aikana ja sen jälkeen.
LASTENRUOKEIN KUUMENNUS
LASTENRUUAT: Tyhjennä ruoka syvälle keraamiselle lautaselle. Peitä se
muovikannella. Sekoitahyvinkuumennuksen jälkeen! Jätä seisomaan
2-3 minuutiksi ennen tarjoilua. Sekoita uudelleen ja tarkista lämpötila.
Suositettu tarjoilulämpötila: 30-40°C
LASTEN MAITO: Kaada maito steriloituun lasipulloon. Kuumenna se ilman
korkkia. Älä koskaan kuumenna lasten pulloa tutti kiinnitettynä, koska
pullo voi ylikuumentuneena räjähtää Ravista hyvin ennen seisoma-
aikaa ja uudelleen ennen tarjoilua! Tarkasta aina huolellisesti lasten
maidon tai ruuan lämpötila ennen sen tarjoamista lapselle. Suositettu
tarjoilulämpötila: noin 37°C.
HUOMAUTUS:
Varsinkin lasten ruoka on palovammojen estämiseksi tarkistettava huolellisesti
ennen tarjoilua. Käytä seuraavan taulukon tehoja ja aikoja kuumennusohjeena.
G2712N_FI.fm Page 11 Thursday, February 7, 2002 4:38 PM
12
FI
Valmistusopas (jatkoa)
Nesteiden ja ruuan kuumennus
Käytä tämän taulukon tehoja ja aikoja kuumennusohjeina.
Lasten ruuan ja maidon kuumennus
Käytä tämän taulukon tehoja ja aikoja kuumennusohjeina.
Ruoka Annos Teho Aika (min.) Seisoma-
aika (min)
Ohjeet
Juomat
(huoneenläm
pöinenkahvi,
maito, tee ja
vesi)
150 ml
(1 kuppi)
250 ml
(1 muki)
750W 1½-2
2-2½
1-2 Kaada keraamiseen
kuppiin ja lämmitä ilman
kantta. Aseta kuppi (150
ml) tai muki (250 ml)
pyörivän lautasen
keskelle. Sekoita
huolellisesti ennen ja
jälkeen seisomisen.
Keitto
(jäähdytetty)
250g
450g
750W 3-3½
4-4½
2-3 Kaada syvälle
keraamiselle lau taselle.
Peitä muovikannella.
Sekoita hyvin
kuumennuksen jäl keen.
Sekoita uudelleen ennen
tarjoilua.
Muhennos
(jäähdytetty)
350g 600W 5-6 2-3 Kaada muhennos syvälle
ker aamiselle lautaselle.
Peitä muovikan nella.
Sekoita ajoittain
kuumennuk sen aikana ja
jälleen ennen
seisottamista ja tarjoilua.
Pasta ja
kastike
(jäähdytetty)
350g 600W 4-5 3 Kaada pasta (esim.
spagetti tai munanuudelit)
matalalle keraamiselle
lautaselle. Peitä
mikroaaltoja kestävällä
tarttuvalla kalvolla.
Sekoita ennen tarjoilua.
Täytetty
pasta ja
kastike
(jäähdytetty)
350g 600W 4½-5½ 3 Kaada täytetty pasta
(esim. ravioli, tortellini)
syvälle keraamiselle lau
taselle. Peitä
muovikannella. Sekoita
ajoittain kuumennuksen
aikana ja jälleen ennen
seisottamista ja tarjoilua.
Ateria-annos
(jäähdytetty)
300g
400g
600W 5-6
6-7
3 Aseta 2-3 kylmästä ruoka-
aineesta muodostuva
ateria keraamiselle
lautaselle. Peitä ateria
kalvolla.
Pakastettu
valmisateria
300g
400g
600W 11½-12½
13-14
4 Aseta pakastettu
valmisateria (-18 °C)
kääntyvälle alustalle
mikroaaltouunin
kestävässä astiassa.
Lävistä kalvo tai peitä
astia mikroaaltouunin
kestävällä kelmulla.
Anna ruuan olla 4
minuutin ajan
lämmittämisen jälkeen.
Ruoka Annos Teho Aika (min.) Seisoma-
aika
(min)
Ohjeet
Lastenruoka
(vihanneksia
+ lihaa)
190g 600 W 30 s 2 - 3 Kaadakeraamiselle syvälle
lau taselle. Valmista
peitettynä. Seisota 2-3
minuuttia. Sekoita hyvin
ennen tarjoilua ja tarkista
huolellisesti lämpötila.
Lasten
puuro
(viljaa +
maitoa +
hedelmää)
190g 600 W 20 s 2-3 Kaada keraamiselle syvälle
lau taselle. Valmista
peitettynä. Sekoita
valmistusajan jälkeen.
Seisota 2-3 minuuttia.
Sekoita hyvin ennen tar
joilua ja tarkista
huolellisesti lämpötila.
Lasten
maito
100ml
200ml
300 W 30 - 40 s
1min -
1min 10s
2 - 3 Sekoita tai ravista hyvin ja
kaada steriloituun
lasipulloon. Aseta pyöri
tyslautasen keskelle.
Valmista ilman korkkia.
Ravista hyvin ja seisota
ainakin3minuuttia. Ravista
hyvin ennen tarjoilua ja
tarkista huolellis-esti
lämpötila.
Ruoka Annos Teho Aika (min.) Seisoma-
aika (min)
Ohjeet
G2712N_FI.fm Page 12 Thursday, February 7, 2002 4:38 PM
13
FI
Valmistusopas (jatkoa)
SULATTAMINEN
Mikroaallot sopivat erinomaisesti pakasteruuan sulattamiseen. Mikroaallot
sulattavat pakasteet pehmeästi ja lyhyen ajan kuluessa. Tämä saattaa olla suuri
etu, jos paikalle saapuu yhtäkkiä yllätysvieraita.
Pakastesiipikarja on sulatettava perusteellisesti ennen valmistusta. Poista kaikki
metallisiteet ja ota ruoka ulos kaikista pakkauksistaan sulavan nesteen
päästämiseksi kuivumaan.
Pane pakasteruoka kannettomaan astiaan. Käännä se puoliksi, kuivaa kaikki
neste pois ja poista kaikki sisälmykset mahdollisimman pian.
Tarkista ruokaa ajoittain varmistaaksesi, ettei se tunnu lämpimältä.
Jos pienehköt ja ohuet pakasteruuan osat alkavat lämmetä, ne voi suojata
kietomalla ne pieniin alumiinifoliosuikaleisiin sulatuksen aikanakin.
Jos siipikarja alkaa lämmetä ulkopinnaltaan, lopeta sulatus ja jätä kohde
seisomaan 20 minuutiksi ennen jatkamista.
Jätä kala, liha ja siipikarja seisomaan sulatuksen täydentämiseksi. Täydellisen
sulamisen vaatima seisoma-aika vaihtelee sulatettavan määrän mukaan. Katso
seuraavasta taulukosta.
Vihje: Litteä ruoka sulaa paremmin kuin paksu ja pienet määrät vaativat
vähemmän aikaa kuin suuret määrät. Muista tämä vihje, kun pakastat
tai sulatat ruokaa.
Käytä seuraavaa taulukkoa ohjeena, kun sulatat pakastettua ruokaa, jonka
lämpötila on noin -18 - -20°C.
Kaikki pakasteruoka on sulatettava käyttämällä sulatustehoa (180 W, ).
Ruoka Annos Aika
(min.)
Seisoma
aika (min)
Ohjeet
Liha
Jauheliha
Porsaanpaisti
500g
250g
10-12
7-8
5-20
Aseta liha matalalle
keraamiselle lautaselle.
Suojaa ohuet reunat
alumiinifoliolla. Käännä
sulatusajan puolivälissä!
Siipikarja
kananpalat
Koko kana
500 g
(2 kpi)
1000g
12-14
25-28
15 - 40
Pane kananpalat ensin
nahkapuoli alaspäin,
kokonainen kana ensin
rintapuoli alaspäin, matalalle
keraamiselle lautaselle.
Suojaa siipien ja kärkien
kaltaiset päät alumiinifoliolla.
Käännä sulatuksen
puolivälissä!
Kala
Kalafileet
250g
(2 kpi)
400g
(4 kpi)
6-7
11-13
5-20
Aseta pakastekala keskelle
keraamistamatalaa lautasta.
Järjestä ohuet osatpaksujen
alle. Suojaa kapeat päät
alumiinifoliolla. Käännä
sulatuksen puolivälissä!
Hedelmät
Marjat
250g 6-7 5-10
Jaa hedelmäaines matalalle,
pyöreälle
(suuriläpimittaiselle)
lasilautaselle.
Leipä
Sämpylät
(kukin 50 g)
Paahtoleipä/
Sandwich
Sekaleipä
(vehnä+ruis)
2kpi
4kpi
250g
500g
1½-2
3-4
4-5
8-10
5-10
Järjestä sämpylät ympyrään
tai leipä vaakasuoraan
keittiöpaperille
pyörityslautasen keskelle.
Käännä sulatuksen
puolivälissä!
G2712N_FI.fm Page 13 Thursday, February 7, 2002 4:38 PM
14
FI
Valmistusopas (jatkoa)
GRILLI
Grillin kuumennuselementti sijaitsee sisätilan katon alapuolella. Se toimii oven
ollessa suljettuna ja pyörityslautasen pyöriessä. Pyörityslautasen pyörimisliike
saa ruuan ruskistumaan tavallista tasaisemmin. Grillin esikuumennus 4 minuutin
ajan saa ruuan ruskistumaan vieläkin nopeammin.
Grillauksen valmistusvälineet:
Niiden olisi oltava liekinkestäviä ja niissä saa olla mukana metallia. Älä käytä
minkään tyyppistä muovivälinettä, koska se voi sulaa.
Grillaukseen sopiva ruoka:
Kyljykset, makkarat, paistit, hampurilaiset, pekoni ja savukinkku, ohuet kala-
annokset, voileivät ja kaikenlaiset paahtoleipärakennelmat.
TÄRKEÄ HUOMAUTUS:
Varmista aina, kun vain grillaus on käynnissä, että grillin kuumennuselementti on
vaakasuorassa asennossa katon alapuolella eikä pystysuorassa asennossa
takaseinää vasten.
Muista myös, että ruoka on sijoitettava korkealle hyllykölle, paitsi jos
suosituksessa esitetään jotain toista paikkaa.
MIKROAALLOT + GRILLI
Tämä valmistustapa yhdistää grillin säteilykuumuuden mikroaaltovalmistuksen
nopeuteen. Se toimii vain oven ollessa kiinni ja pyörityslautasen pyöriessä.
Ruoka ruskistuu tasaisesti pyörityslautasen pyörimisen vuoksi. Tässä mallissa
voidaan käyttää kolmea yhdistelmätilaa. 600W + grilli; 450W + grilli; ja 300W +
grilli
Ruuanvalmistusvälineet mikroaalto + grilli -vaihtoehtoa varten
Käytä sellaisia välineitä, joiden läpi mikroaallot pääsevät tunkeutumaan.
Välineiden tulee olla liekinkestäviä. Älä käytä metallisia valmistusvälineitä
yhdistelmätapaa käytettäessä.
Mikroaalto + grilli -tilassa valmistettavaksi sopivia ruokia:
Yhdistelmätilassa valmistettaviksi sopivia ruokia ovat kaikki kypsennetyt ruoat,
jotka pitää uudelleenlämmittää ja ruskistaa (esim. pasta), sekä ruoat, jotka
tarvitsevat vain lyhyen kypsennysajan ruskistuakseen päältä. Tässä tilassa
voidaan myös kypsentää paksuja ruoka-annoksia, joihin kuuluu ruskistunut ja
rapea kuori (esim. kananpalat, käännä puolessavälissä kypsennystä). Katso
grillaustaulukosta lisätietoja.
TÄRKEÄ HUOMAUTUS:
Varmista aina yhdistelmätapaa (mikroaallot + grillaus) käytettäessä, että grillin
kuumennuse-lementti on vaakasuorassa asennossa katon alla eikä
pystysuorassa asennossa takaseinää vasten. Ruoka on asetettava korkealle
hyllykölle, ellei ohjeissa toisin suositeta. Muussa tapauksessa se on asetettava
suoraan pyörityslautaselle.
Ruoka on käännettävä kerran, jos se on ruskistettava kummaltakin puolelta.
Grillausohje
Esikuumenna grillitoiminnolla, kun grillaat tuoretta tai pakastettua ruokaa.
Käytä tässä taulukossa olevia tehotasoja ja aikoja grillausohjeena.
Ruoka Annos Esikuu-
mennu-
saika
(min.)
Kuume
nnus-
tila
1.
puolen
aika
(min.)
2.
puolen
aika
(min.)
Ohjeet
Paahtoleip
ä viipaleet
4 kpl
(4 x 25g)
5Vain
grillaus
6-7 5-6 Aseta
paahtoleipäviipaleet
vierekkäin
grillauskehikolle.
Sämpylät
(valmiiksi
paistetut)
2-4 palaa 3 Vain
grillaus
3-4 2-3 Aseta sämpylät
pyörivälle lautaselle
ensin alapuoli ylöspäin
ympyrän muo toon.
Grillatut
tomaatit
250 g
(2 kpl)
5300W
+ Grilli
5½-6½ -- Halkaise tomaatit.
Sirottele hieman
juustoa niiden päälle.
Aseta tomaat
tipuolikkaat ympyrän
muotoon laakeaan
lasipyreksikulhoon, ja
aseta se
grillauskehikon päälle.
Toast
Hawaii
2kpl
(300 g)
5 300 W
+ Grilli
7-9 -- Paahda ensin
leiväviipaleet. Aseta
lisukkeilla varustetut
leipäviipaleet gril
lauskehikolle. Aseta
viipaletta vierekkäin
suoraan
grillauskehikolle. Anna
jäähtyä 2-3 minuuttia.
Kanan
siivet
(kylminä)
400-
500g
(6 kpl)
5300W
+ Grilli
11-13 10-12 Valmistele kanan palat
(kuten kanan siivet) tai
koipipalat öljyllä ja
mausteilla.
Aseta ne telineelle
ympyrän muotoon
siten, että luut ovat
keskellä. Anna palojen
olla 2 - 3 minuutin ajan
lämmittämisen jälkeen.
G2712N_FI.fm Page 14 Thursday, February 7, 2002 4:38 PM
15
FI
Valmistusopas (jatkoa)
Grillausohje (jatkoa)
ERIKOISVIHJEITÄ
VOIN SULATTAMINEN
Aseta 50 g voita pienelle syvälle lasilautaselle. Peitä muovikannella.
Kuumenna 30-40 sekuntia 750 W teholla, kunnes voi on sulanut.
SUKLAAN SULATTAMINEN
Aseta 100 g suklaata pienelle syvälle lasilautaselle..
Kuumenna 3-5 minuuttia 450 W teholla, kunnes suklaa on sulanut.
Sekoita kerran tai kaksi sulatuksen aikana.
KITEYTYNEEN HUNAJAN SULATTAMINEN
Aseta 20 g kiteytynyttä hunajaa pienelle syvälle lasilautaselle.
Kuumenna 20-30 sekuntia 300 W teholla, kunnes hunaja on sulanut.
GELATIININ SULATTAMINEN
Pane kuivat gelatiiniliuskat (10 g) 5 minuutiksi kylmään veteen.
Pane kuivattu gelatiini pieneen pyrex-lasikulhoon.
Kuumenna 300 W teholla 1 minuutti.
Sekoita sulatuksen jälkeen.
KIILTOKUORRUTUKSEN TEKO (KAKKUIHIN JA LEIVOKSIIN)
Sekoita pikakiiltokuorrutusainetta (noin 14 g) 40 g sokeria ja 250 ml kylmään
veteen.
Valmista ilman kantta pyrex-lasikulhossa 750 W teholla 3 ½-4 ½ minuuttia,
kunnes kiilto/jääpinta on läpinäkyvä. Sekoita kahdesti valmistuksen aikana.
HILLON VALMISTUS
Pane 600 g hedelmiä (esim. sekamarjoja) sopivan kokoiseen, kannelliseen
pyrex-lasikulhoon. Lisää 300 g säilytyssokeria ja sekoita hyvin.
Valmista kannen alla 10-12 minuuttia 750 W teholla.
Sekoita useita kertoja valmistuksen aikana. Kaada suoraan pieniin hillolaseihin,
joissa on auki väännettävä kansi. Seisota kansi kiinni 5 minuutin ajan.
VANUKKAAN VALMISTUS
Sekoita vanukasjauhetta sokeriin ja maitoon (500 ml) noudattamalla valmistajan
ohjeita ja sekoita aineet hyvin. Käytä sopivan kokoista, kannellista pyrex-
lasikulhoa. Valmista kannen alla 6 ½-7 ½ minuuttia 750 W teholla.
Sekoita useita kertoja valmistuksen aikana.
MANTELILASTUJEN PAAHTAMINEN
Levitä 30 g mantelilastuja tasaisesti keskikokoiselle keraamisella lautaselle.
Sekoita useita kertoja paahtamisen aikana, joka kestää 3 ½-4 ½ minuuttia 600 W
teholla.
Seisota 2-3 minuuttia uunissa. Käytä uunirukkasia ottaessasi lautasen pois!
Ruoka Annos Esikuu-
mennu-
saika
(min.)
Kuume
nnus-
tila
1.
puolen
aika
(min.)
2.
puolen
aika
(min.)
Ohjeet
Paistetut
perunat
500 g 5 450 W
+ Grilli
10-12 -- Halkaise perunat
kahtia. Aseta ne
ympyrän muotoon
grillauskehikolle,
halkaistu puoli
alaspäin.
Pakastep-
asta
400 g --- 600 W
+ Grilli
14-16 3-4 Aseta pakastepasta
(-18°C), esimerkiksi
lasagne, tortellini tai
canneloni, sopivan
kokoiseen pyrex-
astiaan ja aseta astia
telineeseen.
Pakastettu
kalagratiini
400 g --- 600 W
+ Grilli
16-18 3-4 Aseta pakastettu
kalagratiini (-18°C)
sopivan kokoiseen
pyrex-astiaanja aseta
astia telineeseen.
Pakastetut
pizzapalat
250 g
(8 kpl)
--- 300 W
+ Grilli
12-13 --- Aseta pakastetut
pizzapalat (-18°C) tai
minipiirakat
telineeseen ympyrän
muotoon.
Pakastettu
strösselik-
akku
200-250g
(1-2 kpl)
--- 300 W
+ Grilli
4-6 --- Aseta pakastetut
kakunpalat (-18°C)
vierekkäin
telineeseen. Anna
kakunpalojen olla 5
minuutin ajan
sulattamisen jälkeen.
G2712N_FI.fm Page 15 Thursday, February 7, 2002 4:38 PM
16
FI
Mikroaaltouuninpuhdistaminen
Seuraavat mikroaaltouunin osat on puhdistettava säännöllisin
väliajoin rasvan ja ruokahiukkasten kertymisen estämiseksi:
Sisä- ja ulkopinnat
Ovet ja oven tiivisteet
Pyörityslautanen ja pyöritysrenkaat
Varmista AINA, että oven tiivisteet ovat puhtaat ja että ovi
sulkeutuu kunnolla.
1. Puhdista ulkopinnat pehmeällä rätillä ja lämpimällä saippuavedellä. Huuhtele
ja kuivaa.
2. Poista kaikki roiskeet jatahrat sisäpinnoilta tai pyöritysrenkaasta saippuaisella
rätillä. Huuhtele ja kuivaa.
3. Sijoita kovettuneiden ruokahiukkasten ja hajujen poistamista varten kupillinen
laimennettua sitruunamehua pyörityslautaselle ja kuumenna suurimmalla
teholla uunia kymmenen minuutin ajan.
4. Pese pesukoneen kestävä lautanen aina tarpeen mukaan.
ÄLÄ läikytä vettä tuuletusaukkoihin. Älä KOSKAAN käytä mitään
hankaavia tuotteita tai kemiallisia liuottimia. Puhdista erityisen
huolellisesti oven tiivisteet varmistaaksesi, ettei mitään hiukkasia:
pääse kasautumaan
estämään oven sulkeutumista kunnolla
Puhdista mikrouunin sisätila heti kunkin käytön jälkeen miedolla
pesuaineliuoksella, mutta anna mikroaaltouunin jäähtyä täysin
ennen puhdistamista, jotta välttyisit vahingoilta.
Tekniset erittelytiedot
SAMSUNG pyrkii parantamaan koko ajan tuotteitaan. Sekä
rakenteen tekniset tiedot että ohjeiden sisältämät tiedot voivat näin
ollen muuttua ilman ennakkoilmoitusta.
Malli G2712N
Virtalähde
230V ~ 50 Hz
Virrankulutus
Mikroaallot
Grilli
Yhdistelmätapa
1100 W
1000 W
2100 W
Lähtöteho
100 W / 750 W (IEC-705)
Käyttötaajuus
2450 MHz
Magnetroni
OM75S(31)
Jäähdytysmenetelmä
Jäähdytyspuhallinmoottori
Mitat (L x K x S)
Ulkomitat
Uunin sisätilat
489 x 275 x 383 mm
330 x 187 x 320 mm
Tilavuus
20 litraa
Paino
Netto noin 14,5 kg
G2712N_FI.fm Page 16 Thursday, February 7, 2002 4:38 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64

Samsung G2712N Omistajan opas

Kategoria
Ovens
Tyyppi
Omistajan opas