Electrolux EON2600XELUXNOR Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja

Tämä käsikirja sopii myös

Kalusteisiin asennettava uuni
Käyttöohje
EON 2600
822 923 028 -A- 18.03.02-03
q
2
Arvoisa asiakas,
Lue tämä käyttöohje huolellisesti läpi.
Kiinnitä erityistä huomiota ensimmäisillä sivuilla ole-
vaan “Turvallisuusohjeita” -kappaleeseen. Säilytä
tämä käyttöohje myöhempää käyttöä varten. Anna
käyttöohje laitteen mukana mahdolliselle uudelle
omistajalle.
Tekstissä käytetään seuraavia symbo-
leita:
1
Turvallisuusohjeet
Varoitus: Oman turvallisuutesi kannalta tärkeät
ohjeet.
Huomautus: Ohjeet, jotka auttavat välttämään lait-
teen vioittumista.
3
Ohjeita ja käytännön vinkkejä
2
Ympäristöä koskevia tietoja
1. Nämä numerot ohjaavat sinua vaiheittain laitteen
käytössä.
2. ...
3. ...
3
Sisällys
Käyttöohje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Turvallisuus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Hävittäminen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Laitteen kuvaus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Kokonaiskuva . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Toimintopaneeli . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Uunin varustus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Uunin varusteet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Ennen ensimmäistä käyttöä . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Ensimmäinen puhdistus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Keittoalueiden käyttö . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Keittäminen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Muuntuvan/soikean keittoalueen kytkentä . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Uunin käyttö . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Virran kytkeminen ja katkaiseminen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Uunin toiminnot . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Uunipellin paikalleen asettaminen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Luukun mekaaninen lukitus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Leivonnaisten paistaminen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Leivonnaisten paistotaulukko . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Ruokien paistaminen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Paistotaulukko . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Grillaus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Infrapunagrillaus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Sterilointi (säilöntä) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Puhdistus ja hoito . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Laitteen ulkopinta . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Uunin sisäosa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Varusteet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Uunin valo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Uuninluukku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Uuni - Luukunlasi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Mitä tehdä, jos ... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Tekniset tiedot . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Uunin sisämitat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Säädökset, standardit, direktiivit . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Ta k u u . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Hakemisto . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Huolto ja varaosat. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
4
Käyttöohjeohje
1 Turvallisuussuus
Sähköturvallisuus
Laitteen saa liittää vain ammattitaitoinen sähkö-
mies.
Kun laitteeseen tulee häiriöitä tai laite vaurioituu:
kierrä sulakkeet irti tai kytke pois toiminnasta.
Laitteen puhdistus höyrysuihku- tai korkeapaine-
puhdistimella on turvallisuussyiskielletty.
Ainoastaan koulutettu ammattihenkilö saa
korjata laitteen. Asiaankuulumattomat korjaus-
työt saattavat aiheuttaa vakavia vaaratilanteita.
Käänny korjausasioissa valtuutetun huoltoliikkeen
tai alan erikoisliikkeen puoleen.
Lasten turvallisuus
Älä koskaan jätä lapsia ilman valvontaa, kun laite
on toiminnassa.
Turvallisuus laitetta käytettäessä
Laitetta saa käyttää vain kotitalouksissa tavalli-
seen ruuanlaittoon ja paistamiseen.
Liitettäessä sähkölaitteita laitteen läheisyydessä
oleviin pistorasioihin on noudatettava varovai-
suutta. Liitäntäjohdot eivät saa joutua kuumien
keittoalueiden päälle tai kuuman uunin luukun
väliin.
Varoitus: Palovamman vaara! Uunin sisäosa
kuumenee käytön yhteydessä.
Jos uuniin laitetaan alkoholia sisältäviä aineksia,
saattaa syntyä helposti syttyvä alkoholin ja ilman
sekoitus. Avaa luukku tässä tapauksessa varo-
vasti. Älä käsittele avaamisen yhteydessä hiil-
losta, kipinöitä tai tulta.
Näin vältät laitteen vaurioitumisen
Älä vuoraa uunia alumiinifoliolla äläkä aseta sen
pohjalle leivinpeltiä, kattilaa tms.; muussa tapauk-
sessa uunin pohjapinnoite vaurioituu sen pinnalle
kerääntyvän kuumuuden vuoksi.
Leivinpelliltä tippuvat hedelmämehut saavat
aikaan tahroja, jotka eivät enää lähde pois. Käytä
uunipannua, kun paistat hyvin kosteita kakkuja.
Älä aseta mitään esineitä avoimen uunin luukun
päälle.
Älä koskaan kaada kuumaan uuniin vettä. Emali
voi vaurioitua.
On varottava kohdistamasta iskuja lasiruutuun
(erityisesti etummaisen ruudun reunoihin), sillä se
voi mennä rikki.
Älä säilytä uunissa syttyviä esineitä. Ne voivat syt-
tyä, kun uuniin kytketään virta.
Älä säilytä uunissa kosteita elintarvikkeita. Ne voi-
vat vaurioittaa emalipintaa.
5
2 Hävittäminen
Pakkausmateriaalin hävittäminen
Kaikki materiaalit voidaan kierrättää rajoituksetta.
Muovit on merkitty seuraavalla tavalla:
>PE< tarkoittaa polyeteeniä, jota on käytetty
esim. ulommaisessa suojuksessa ja sisällä ole-
vassa pussissa.
>PS< tarkoittaa solupolystyreeniä, joka ei sisällä
kloorattuja fluorihiilivetyjä ja jota on käytetty esim.
pehmusteosissa.
Käytöstä poistetun laitteen hävittäminen
1
Varoitus: Jotta käytöstä poistettu laite ei
aiheuttaisi vaaratilanteita, se on saatettava
ennen hävittämistä käyttökelvottomaksi.
Erota laite verkosta ja irrota laitteen verk-
koliitäntäjohto.
Ympäristönsuojelusyistä kaikki käytöstä poistetut
laitteet on hävitettävä asianmukaisesti.
Laitetta ei saa hävittää tavallisen kotitalousjätteen
mukana.
Tietoja laitteiden keräysajoista ja -paikoista voit
kysyä omasta kunnastasi tai kaupungistasi.
6
Laitteen kuvaus
Kokonaiskuva
Toimintopaneeli
Käyttöpaneeli
Luukun kahva
Kokonaan lasinen luuku
7
Uunin varustus
Uunin varusteet
Grilliritilä
Astioita, kakkuvuokia, paistamista ja grillaamista var-
ten
Leivinpelti
Kakkuja ja pikkuleipiä varten
F
Uunipannu
Ruokien paistoa ja rasvan keräystä varten
8
Ennen ensimmäistä käyttöäyttöä
Ensimmäinen puhdistus
Puhdista uuni hyvin, ennen kuin käytät sitä ensim-
mäisen kerran.
1
Huom: Älä käytä voimakkaita, hankaavia
puhdistusaineita, jotta pinta ei vahingoittuisi!
3
Käsittele metalliosat tavallisilla hoitoaineilla.
1. Aseta uunin toimintojen kytkin uunin valaistuksen
L kohdalle.
2. Ota kaikki tarvikkeet pois uunista ja puhdista ne
lämpimällä astianpesuaineliuoksella.
3. Puhdista myös uuni lämpimällä astianpesuaine-
liuoksella ja kuivaa.
4. Pyyhi laitteen etupuoli kostealla liinalla.
9
Keittoalueiden käyttöueiden käyttöö
3
Huomioi myös keittotason käyttöohjeet.
Niissä on tärkeitä keittoastoihin, lieden käyt-
töön, puhdistukseen ja hoitoon liittyviä
ohjeita.
Te h o t
Eri tehot voidaan säätää alueilla 1 - 9.
Väliasetukset ovat mahdollisia alueilla 2 – 7.
1 = pienin teho
9 = suurin teho
10
Keittäminen
1. Valitse alkukuumennusta/-paistoa varten suuri
teho.
2. Kun muodostuu höyryä tai rasva on kuumaa,
aseta kytkin alhaisemmalle kypsennysteholle.
3. Lopeta keittäminen kääntämällä kytkin nolla-
asentoon.
Muuntuvan/soikean keittoalueen kytkentä
1
Muuntuva tai soikea keittoalue kytketään toi-
mimaan kiertämällä väännintä oikealle. Sitä
ei saa kiertää vasteen ylitse!
1. Kierrä muuntuvan/soikean keittoalueen väännin
oikealle. Kierrä eteenpäin kohdan 9 ohitse ja pie-
nen vastuksen ylitse merkkiin K saakka, kunnes
väännin ei enää liiku.
2. Käännä väännin sen jälkeen haluamasi tehon
kohtaan.
3. Käännä väännin pois päältä -asentoon, kun pää-
tät keittämisen.
3
Kun käytät muuntuvaa/soikeaa keittoaluetta
seuraavan kerran, on isompi keittoalue kyt-
kettävä jälleen toimimaan edellä kuvatulla
tavalla.
11
Uunin käyttö
Virran kytkeminen ja katkaiseminenja katkaiseminen
1. Käännä “Uunin toiminnot”-kytkin haluamasi toi-
minnon kohdalle.
2. Käännä lämpötilanvalintakytkin halutun lämpöti-
lan kohtaan.
Käyttötilan punainen merkkivalo palaa niin kauan
kuin uuni on toiminnassa.
Lämpötilan punainen merkkivalo palaa niin kauan
kuin uuni kuumenee.
3. Kun haluat kytkeä uunin pois päältä, käännä kyt-
kimet “Uunin toiminnot” ja “Lämpötilan valinta”
nolla-asentoon.
3
Jäähdyttimen tuuletin
Tuuletin kytkeytyy toimimaan automaattisesti heti,
kun uuniin kytketään virta, jotta laitteen pinta ei kuu-
muisi. Kun uuni kytketään pois toiminnasta, tuuletin
jatkaa vielä toimintaansa ja jäähdyttää laitetta. Se
kytkeytyy pois päältä automaattisesti.
12
Uunin toiminnot
Uunissa on seuraavat eri toiminnot:
L Uunin valaistus
Tämän toiminnon avulla voit valaista uunin sisäosan
esim. puhdistuksen yhteydessä.
Mikään vastus ei ole toiminnassa.
O Ylä-/alalämpö
Leivonnaisten ja ruokien paistamiseen yhdellä
tasolla.
Ylä- ja alalämpövastukset ovat toiminnassa.
J Ylälämpö
Leivonnaisten ja laatikkoruokien kuorruttami-
seen/gratinointiin.
Ylälämpövastus on toiminnassa.
Ü Alalämpö
Mureapohjaisten kakkujen paistamiseen.
Alalämpövastus on toiminnassa.
F Infrapunagrilli
Litteiden elintarvikkeiden grillaamiseen - elintarvik-
keet laitetaan ritilän keskelle (esim. pihvit, leikkeet
tai kala) - tai leivän paahtamiseen.
Grillivastus on toiminnassa.
Z Iso infrapunagrilli
Litteiden elintarvikkeiden suurten määrien grillaa-
miseen (esim. pihvit, leikkeet tai kala) tai leivän
paahtamiseen.
Ylälämpö ja grillivastukset ovat toiminnassa.
Uunipellin paikalleen asettaminen
3
Kumoutumisen esto
Pelleissä on pieni ulkonema sekä vasem-
malla että oikealla reunalla. Ulkoneman tar-
koitus on estää pellin kumoutuminen, ja sen
on aina oltava taaksepäin.
Leivinpellin tai uunipellin paikalleen aset-
taminen:
Kumoutumisen estävän ulkoneman on aina oltava
taaksepäin.
13
Luukun mekaaninen lukitus
Luukun lukitusta ei ole asetettu toimimaan tehtaalla.
Luukun lukituksen aktivointi
Vedä salpa eteen, kunnes se lukittuu.
Uuninluukun avaaminen
1. Paina luukku kiinni.
2. Paina salpaa ja pidä se alaspainettuna.
3. Avaa luukku.
Uunin sulkeminen
Sulje luukku painamatta salpaa.
Luukun lukituksen poistaminen
Työnnä salpaa paneeliin saakka.
3
Luukun mekaaninen lukitus ei katoa, kun
laitteen virta katkaistaan.
14
Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeetdollisuudet, taulukot ja vihjeetvihjeet
Leivonnaisten paistaminen
Käytä leivonnaisten paistamiseen uunin ylä-/alaläm-
pötoimintoa O.
Vuoat
Ylä-/alalämpö-toimintoon O soveltuvat tum-
masta metallista valmistetut ja pinnoitetut vuoat.
Kannatintasot
Kun käytetään ylä-/alalämpötoimintoa O, leivon-
naisia voidaan paistaa vain yhdellä tasolla kerral-
laan.
1 leivinpelti: esim. kannatintaso 3
1 uunivuoka: esim. kannatintaso 1
3
Yleiset ohjeet
Huomioi, että kannatintasojen numerointi laske-
taan alhaalta ylöspäin.
Aseta leivinpellin viisto reuna eteenpäin!
Aseta kakkuvuoat aina ritilän keskelle.
Ylä-/alalämmöllä O voit paistaa kaksi vuokaa
samanaikaisesti. Laita vuoat vierekkäin ritilälle.
Paistoaika ei ole juuri ollenkaan pitempi.
Paistotaulukoihin liittyviä ohjeita
Taulukoissa on mainittu joitakin ruokia/leivonnaisia
varten tarvittavat lämpötilat, paistoajat ja kannatinta-
sot.
Lämpötilat ja paistoajat ovat ohjearvoja, koska ne
riippuvat taikinan koostumuksesta, määrästä ja
paistovuoasta.
Suosittelemme, että asetat ensimmäisellä kerralla
suhteellisen alhaisen lämpötilan ja lisäät lämpöti-
laa vasta tarvittaessa, esim. jos haluat leivonnai-
sen ruskistuvan voimakkaammin tai kypsennys
kestää liian kauan.
Jos et löydä käyttämällesi reseptille sopivia tie-
toja, käytä ohjearvona samantyyppisen leivonnai-
sen arvoja.
Kun paistetaan yhtäaikaa eri korkuisia leivonnai-
sia, niiden ruskistuminen voi alussa olla erilaista.
Tässä tapauksessa lämpötila-asetusta ei tule
muuttaa. Erot ruskistumissa tasoittuvat paistami-
sen aikana.
2
Pitkien paistoaikojen yhteydessä uunin virta
voidaan katkaista n. 10 minuuttia ennen
paistoajan päättymistä, jotta voidaan käyttää
hyväksi jälkilämpö.
Mikäli ei muuta mainita, taulukot ovat voi-
massa asetettaessa leivonnaiset kylmään
uuniin.
15
Leivonnaisten paistotaulukko
Ylä-/alalämpö
Leivonnaisen laatu Lämpötila °C Kannatintaso
alhaalta
Paistoaika minuu-
teissa (ohjearvo)
Kakkutaikina
Pyöreässä vuoassa paistettavat kakut 160-180 1 50-70
Hiekkakakku pyöreässä vuoassa 150-170 1 45-60
Hiekkakakku (pitkulainen vuoka) 150-170, esikuumennettu 1 70-85
Hedelmäkakun pohja 150-190, esikuumennettu 2 15-25
Omenakakku, hyvin ohut 150-190, esikuumennettu 1 45-60
Murotaikinakakkupohja
Rahkakakku (750 g rahkaa) 170-190 1 65-90 + 10 min
jälkilämmössä
Peitetty omenatorttu 170-190 2 50-60
Rahkakakku pellillä 160-180, esikuumennettu 2 50-70
Voitaikina
Ranskal. omenakakku 190-200, esikuumennettu 1 40-50
Sokerikakkutaikina
Sokerikakkupohja (DIN) 160-180, esikuumennettu 3 25-40
Hedelmäkakun pohja 170-190, esikuumennettu 3 20-25
Kääretorttu 180-200, esikuumennettu 3 10-20
Hiivataikina
Pyöreässä vuoassa paistettavat kakut 160-180 1 45-55
Pullakranssi tai -pitko 170-190 3 15-40
Voi-/sokerikakku, kreemitäytteinen
kakku
180-200, esikuumennettu 3 20-35
Murupintainen kakku 160-180, esikuumennettu 3 20-40
Muropintainen pellillä paistettava
hedelmäkakku (DIN)
170-190 3 25-50
Hiivarahkakakku 170-190 3 45-50
Saksalainen joulupulla (500 g jauhoja) 160-180, esikuumennettu 3 40-70
Pizza (tuore) 250-275, esikuumennettu 1 10-25
Pienet leivonnaiset
Marengit 100-200 3 100-200
Mantelileivokset 120-140, esikuumennettu 3 20-30
Pursotetut leivonnaiset (DIN) 160-180, esikuumennettu 3 15-30
Pähkinätäytteiset leivonnaiset 170-180 3 25-30
Voitaikinaleivonnaiset 180-210, esikuumennettu 3 20-30
Hiivataikinaleivonnaiset 170-190, esikuumennettu 3 20-40
16
Ruokien paistaminen
Käytä paistamiseen uunin ylä-/alalämpötoimintoa O.
Paistovuoat
Ruokien paistamiseen soveltuvat kaikki kuu-
muutta kestävät astiat (noudata valmistajan anta-
mia ohjeita!).
Jos käytät vuokia, joissa on muovikahvat, tar-
kista, että ne kestävät kuumuutta (huomioi val-
mistajan antamat ohjeet!).
Isot paistit voit paistaa suoraan uunipannulla tai
ritilällä, kun asetat ritilän alle uunipannun
(esim. kalkkuna, hanhi, 3-4 broileria, 3-4 potkaa).
Kaikki vähärasvaiset lihalajit kannattaa paistaa
kannellisessa uunivuoassa (esim. vasikanliha-
uunipaisti, naudanlihauunipaisti, hapanpaisti,
pakastettu liha). Näin liha säilyy mureampana.
Kaikki lihalaadut, joiden pinnan tulisi olla rapea,
voidaan paistaa kannettomassa uunivuoassa
(esim. sianpaisti, jauhelihamureke, lampaan-
paisti, sorsa, ankka, 1-2 potkaa, 1-2 broileria, pie-
net linnut, paahtopaisti, filee, riista).
3
Vinkki: Kun paistat lihan astiassa, uuni
likaantuu vähemmän!
3
Paistotaulukoihin liittyviä ohjeita
Löydät taulukosta suosituksia eri lihalaatujen
uunitoimintoja, lämpötilasäätöjä, kypsennys-
aikaa ja uunitasoa varten. Tiedot ovat
ohjearvoja.
Suosittelemme, että uunissa paistetaan vain lihaa
ja kalaa, joka on vähintään 1 kg:n painoinen.
Jotta vältetään vuotavan lihanesteen tai rasvan
palaminen paistoastiaan, astiaan kannattaa lisätä
hieman nestettä.
Käännä paistit tarvittaessa (kun kypsennysajasta
on kulunut 1/2 - 2/3).
3
Vihje: Valele isoja paisteja ja lintuja kypsen-
nyksen aikana useasti vuokaan kertyvällä
nesteellä. Näin paistotulos on parempi.
2
Kytke uuni pois päältä n. 10 minuuttia ennen
paistoajan päättymistä, jotta voit käyttää
hyväksesi jälkilämmön.
17
Paistotaulukko
Työnnä pelti tai uunipannu aina uunin alemmalle tasolle
Ylä-/alalämpö
Paistettava ruoka-aine Lämpötila °C Kannatintaso
alhaalta
Paistoaika
minuuteissa
Porsaanliha
1 kg porsaanpaisti
(kinkku, liharulla),
cm:ä kohti
180-190 2 14-20
Kasleri, cm:ä kohti 190-200 2 10-12
Jauhelihamureke 200-210 2 60-70
Naudanliha
Naudanpaisti, cm:ä kohti 200-210 2 18-20
Naudanfilee, cm:ä kohti 220-230 2 6-8
Paahtopaisti, cm:ä kohti 220-230 2 8-10
Vasikanliha
Vasikanpaisti, cm:ä kohti 190-200 2 14-17
Lammas
Lampaanpotka (1800 g) 190-200 2 90-120
Linnunliha
1 kg kalkkunarullapaisti, cm:ä kohti 180-190 2 11-13
Nopeasti paistettavat lihapalat
Makkara “cordon bleu” 220-230, esikuumennettu 3 6-8
Bratwurst 230-240, esikuumennettu 3 12-13
Leikkeet, leivitetty 240-250, esikuumennettu 3 13-15
Kyljys, leivitetty 240-250, esikuumennettu 3 13-15
Lihapullat 230-240, esikuumennettu 3 15-20
Kanankoivet 220-230, esikuumennettu 3 20-30
Kala
Taimenet à 200 – 250 200-210 3 15-20
4 taimenfileetä
(paino à 200 g)
170-180 3 10-20
Kuha, leivitetty
(kokonaispaino n. 1 kg)
190-200 3 25-30
Linnunliha
Broileri 180-190 2 55-65
Ankka / sorsa (2000 – 2500 g) 180-190 2 90-120
Hanhi (4500 g) 180-190 2 150-180
18
Grillaus
Käytä grillauksessa uunin toimintoa Infrapunagrilli F
tai Infrapunatasogrilli Z ja säädä lämpötila
1
Huomio: Grillauksen aikana uunin luukun on
oltava kiinni.
3
Esilämmitä uunia aina grillitoimintoa varten
5 minuutin ajan!
Grillausastiat
Käytä grillauksessa ritilää ja uunipannua.
Kannatintasot
Kun grillattavat tuotteet eivät ole kovin korkeita,
käytä mieluiten 4. kannatintasoa alhaalta
lukien.
Grillaustaulukon käyttö
Grillausajat ovat keskimääräisiä arvoja ja riippuvat
kypsennettävästä ruokalajista.
Grillaus sopii erityisen hyvin litteiden liha- ja kala-
palojen kypsentämiseen.
Käännä grillattavia tuotteita noin grillausajan puo-
livälissä
Infrapunagrillaus
Kuumenna uunia aina viiden minuutin ajan ennen
grillausta
Grillattava ruoka Toiminto Lämpötila
°C
Uunipannu Grillausri-
tilä
Grillausaika
minuuteissa
Kannatintaso alhaalta 1. puoli 2. puoli
4-8 porsaankyljystä
Iso infra-
punagrilli
275 1 4 15 10
2-4 porsaankyljystä
Infrapunag-
rilli
275 1 4 12 12
Marinoidut porsaanlihapihvit
Iso infra-
punagrilli
275 1 4 12 12
Fileepihvi, punainen
Infrapunag-
rilli
275 1 4 5-7 4-6
4 fileepihviä, puolikypsä
Iso infra-
punagrilli
275 1 4 6-8 5-7
2 broilerin puolikasta
Infrapunag-
rilli
250 1 4 15-20 15-20
4 broilerin puolikasta
Iso infra-
punagrilli
250 1 3 15-20 15-20
1-4 kanankoipea
Iso infra-
punagrilli
250 1 4 20 10
4-6 kanankoipea
Iso infra-
punagrilli
250 1 4 20 15
Grillimakkarat,
enint. 6 kpl
Infrapunag-
rilli
275 1 4 5-10 5
Grillimakkarat,
enemmän kuin 6 kpl
Iso infra-
punagrilli
275 1 4 5-10 5
Bratwursti, enint. 4 kpl
Infrapunag-
rilli
275 1 4 10 9
Bratwursti, enint. 6 kpl
Iso infra-
punagrilli
275 1 4 10 9
Kokonaiset kalat
Iso infra-
punagrilli
250 1 3 10 ---
Paahtoleipä
(ilman päällystä)
Iso infra-
punagrilli
275 1 4 1-2 1-2
19
Sterilointi (säilöntä)
Käytä sterilointiin uunin Alalämpö-toimintoa.
Säilöntäastiat
Käytä vain tavallisia samankokoisia lasipurkkeja.
3
Kierrekannelliset tai pikasulkijalla varus-
tetut ja metallipurkit eivät ole sopivia.
Kannatintasot
Käytä steriloinnissa 1. kannatintasoa alhaalta
lukien.
Sterilointia koskevia ohjeita
Käytä steriloinnissa uunipannua. Pannulle mahtuu
kuusi litran purkkia.
Täytä purkit yhtä täysiksi ja sulje ne.
Aseta purkit uunipannulle siten, että ne eivät kos-
keta toisiinsa.
Kaada leivinpellille noin 1/2 litraa vettä, jotta
uuniin muodostuu riittävästi kosteutta.
Kun neste alkaa poreilla ensimmäisissä purkeissa
(1-litran purkissa noin 35-60 minuuttia), kytke
uunin virta pois päältä tai alenna lämpötila 100° C
asteeseen (katso Taulukko).
Säilykkeiden sterilointitaulukko
Taulukon ajat ja lämpötilat ovat keskimääräisiä arvoja
Tuote Lämpötila,
°C
Kunnes
kuplinta
alkaa
Min.
Jaka
100°C asteessa
Min.
jätä uuniin,
josta virta on
katkaistu
Marjat
Mansikat, mustikat, vadelmat,
kypsät karviaiset
150-160 35-45 - -
raa'at karviaiset 150-160 35-45 15 -
Kivelliset hedelmät
Päärynät, kvittenit, luumut 150-160 35-45 15 -
Vihannekset
Porkkanat 150-160 50 15 60
Sienet 150-160 45 15 60
Sekavihannekset 150-160 50 15 -
Kyssäkaali, pavut, herneet,
parsa
150-160 50 80-120 -
Luumusose
150-160
50
45
-6-8 tuntia
-
-
20
Puhdistus ja hoitoa hoito
1
Varoitus: Laitteen puhdistus höyrysuihku-
tai korkeapainepuhdistimella on turvallisuus-
syistä kielletty!
Laitteen ulkopinta
Pyyhi laitteen etupuoli pehmeällä liinalla, joka on kas-
tettu lämpimään tiskiaineliuokseen.
Älä käytä hankausaineita, voimakkaita puhdistus-
aineita tai hankaavia esineitä.
Puhdista metallipinnat tavallisilla kaupan olevilla
hoitoaineilla.
Uunin sisäosa
1
Varoitus: Puhdistuksen aikana uunissa ei
saa olla virtaa eikä se saa olla lämmin.
Puhdista laite jokaisen käytön jälkeen. Lika irtoaa
näin helpoiten eikä pala kiinni seuraavan käytön
yhteydessä.
1. Sytytä uunin valo L puhdistuksen ajaksi.
2. Pese uuni jokaisen käytön jälkeen astianpesuai-
neliuoksella ja kuivaa. Älä käytä hankaavia esi-
neitä.
3
Poista itsepintainen lika erityisillä uuninpuh-
distusaineilla.
1
Huom: Noudata ehdottomasti uuninpuhdis-
tussumuttimen valmistajan antamia ohjeita!
Varusteet
Puhdista uunin sisään laitettavat varusteet (ritilä, lei-
vinpelti, kannattimet jne.) jokaisen käytön jälkeen ja
kuivaa hyvin. Puhdistus on helpompaa, kun liotat
osia vähän aikaa.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EON2600XELUXNOR Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja
Tämä käsikirja sopii myös