ROSENLEW RMK514 Ohjekirja

Kategoria
Mixer/food processor accessories
Tyyppi
Ohjekirja
Käyttöohje
Bruks-
anvisning
Liesi
Spis
RMK 514
FI
SV
2
Sisällys
Turvallisuus………………………………
Liesi ……………………………….…………
Pakkauksen purkaminen…………
Varusteet ………………………
Turvavarusteet ………………..………
Kaatumiseste……………
Keittotason suoja
(lisävaruste) …
Luukun salpa…
………….……
Ennen lieden käyttöönottoa………..………
Yleistä …………………….……
Puhdista varusteet…………………
Polta uunin suoj
arasva……………
Toimintopaneeli………………………
Merkkivalolamput …………
………
Keraaminen taso…………………..………
Keittotason käyttäminen………
Keittotason puhdistaminen………
Uuni…………
…………………….………
Uunin toiminnot …………….……
Hyödyllisiä ohjeita………………
Puhdistus ja hoito …………………
Asennus……………………………………
Jalustan syvyyden ja korkeuden
asettaminen ………
Asennus vaakasuoraan……….……
Sähköliitäntä ……………………
……
Huolto………………………….…………
Tekniset tiedot………………………….……
Neuvoja ja vin
kkejä käytännön ongelmiin
Neuvoja ja vinkkejä…………………………
Romutus………………………….……….....
3
5
5
5
6
6
6
7
7
7
7
8
8
8
9
9
11
12
12
13
17
21
21
22
22
22
23
25
27
27
Innehåll
Säkerhet……………………………………
Spisen ………………………………….……
Uppackning………………
……
Tillbehören …………………………
Säkerhetsutrustingen…………
…..………
Tippskyddet………………………..…
Kastrullskyddet (extra
tillbehör) …
Luckspärren…………………….
Före första andvändning………..………
Rengöring av spisen……………
Rengör tillbehören…………………
Bränn av ugnen………………
Manöverpanelen………………………………
Kontrollamporna ……………
Glaskeramikhällen…………..…………
Användning av hällen……………
Rengöring av hällen…………….…
Ugnen………
………………….………
Ugnens funktioner …………
Praktiska användning…………………
Rengöring och skötsel………
Installation ………………………
……
Ändring av sockelhöjd och-djup………
Nivåjustering …………….………
Elektisk anslutning………………
Service ………………………………….…
Tekniska uppgifter…………………….………
Praktiska råd och tips………………..………
Problem och åtgärder………….……
Skrotning…………………………………
28
30
30
30
31
31
31
32
32
32
32
33
33
33
34
34
36
37
37
38
42
45
45
45
46
46
47
49
51
51
3
Turvallisuus
Liedet kehittyvät ja uudessä liedessäsi on uusia toimintoja ja ominaisuuksia. Lue sen vuoksi ohjeet
huolellisesti ja tutustu uuden lietesi käyttöön ja sen toimintoihin. Liesi on tarkoitettu normaaliin
kotitalouskäyttöön. Säilytä käyttöohje myös mahdollista seuraavaa omistajaa varten. Ota yhteyttä,
jos sinulla on kysyttävää lieden ominaisuuksista tai sen toiminnasta. Yhteydenottotiedot löydät
kohdasta ”Huolto”.
Teksti, joka on merkitty VAROITUSKOLMIO-SYMBOLILLA sisältää tietoa lieden
turvallisesta käytöstä. LUE NE KOHDAT HUOLELLISESTI, jotta et turhaan vahingoittaisi
itseäsi, muita tai liettä.
Lapset
Lapset ovat luonnostaan uteliaita ja
kiinnostuneita kaikesta, jopa liesistä.
Haluamme turvallisuuden vuoksi painottaa
muutamia asioita, jos sinulla on lapsia:
Suosittelemme vähintään 40 cm laskutilaa
lieden molemmin puolin. Vaihtoehtoisesti liesi
voidaan asentaa siten, että toisella puolella on
seinä tai kaappi ja toisella puolella laskutila.
KAATUMISESTEEN tulee olla asennettu.
Silloin liesi ei kaadu epätavallisenkaan
kuormituksen johdosta.
KEITTOTASON suojan (lisävarusteena)
tulee olla asennettu.
Ä
lä anna keittotason puhdistuskaavint
a
lasten käyttöön.
Anna lasten olla mukana lieden
käyttämisessä, mutta kerro heille, että kattilat,
taso ja uuni kuumenevat ja pysyvät kuumana
vielä jonkun aikaa käytön jälkeenkin.
PALOVAMMAN VAARA.
Asennus
Lieden asennuksen ja mahdolliset korjaukset
saa suorittaa vain asennusoikeuden omaava
huoltoliike tai henkilö. Puutteellisesti suoritettu
työ saattaa heikentää lieden toimintaa ja
aiheuttaa henkilö-ja/tai omaisuusvahinkoja.
Liesi on painava, reunat ja kulmat, joihin
sinun ei yleensä tarvitse koskea, saattavat olla
teräviä. Käytä käsineitä liettä siirrettäessä.
KAATUMISESTEEN otulee olla asennettu.
Silloin liesi ei kaadu epätavallisenkaan
kuormituksen johdosta.
Käyttö
Älä koskaan käytä vaurioitunutta keraamista
tasoa. Neste voi ylikiehuessaan ja/tai
puhdistuksessa päästä lieden jännitteisiin
osiin. Katkaise virta liedestä ja ota yhteyttä
huoltoon lieden korjaamiseksi.
Älä jätä alumiinifoliota, muovia tms.
keittotasolle. Lämmin keittoalue saattaa
polttaa/sulattaa paperin/muovin.
Älä koskaan jätä kiehuvaa öljyä tai
rasvaa, parafiinia tai muuta helposti syttyvää
ainetta liedelle ilman valvontaa. Tulipalon
sattuessa käännä vääntimet nolla-asentoon
ja katkaise virta liesituulettimesta.
TUKAHDUTA TULI KANNEN AVULLA, älä
koskaan käytä vettä.
Käytä vain keraamista tasoa ja uunia
varten suunniteltuja astioita. Tarkista, että
astioiden pohjat ovat tasaisia.
Kuperapohjaiset astiat johtavat huonosti
lämpöä ja pyörivät helposti keraamisella
tasolla.
Pysyttele aina riittävän välimatkan päässä
avatessasi uunin luukkua ruoanvalmistuksen
aikana tai sen päätyttyä, jotta sisään
kerääntynyt höyry ja kuumuus poistuvat
uunista, etkä polta itseäsi.
4
Uunipannu kuumenee uunissa, käytä aina
patakinnasta ottaessasi uunipannua pois
uunista.
Laite kuumenee käytön aikana. Ole
varovainen, etenkin ettet polta itseäsi uunin
sisällä oleviin kuumennusvastuksiin.
Varmista, että lieden vääntimet ovat nolla-
asennossa, kun otat keittotason suojan pois
paikaltaan, puhdistuksen jälkeen keittotason
suoja tulee asentaa paikalleen käyttöohjeessa
mainittujen ohjeiden mukaisesti.
Varmista, että lieden vääntimet ovat nolla-
asennossa, kun liettä ei käytetä.
Varoitus! Uunissa ei saa käyttää
alkoholia eikä muita vastaavia nesteitä,
jotka saattavat muodostaa räjähtäviä
kaasuja tai muita aineita, jotka saattavat
aiheuttaa tulipalon tai räjähdyksen.
Tällaisia aineita on käytettävä liedellä erittäin
varovasti. Esimerkiksi liekittäminen konjakilla
tai muulla alkoholilla saattaa aiheuttaa liedellä
olevien rasvaroiskeiden syttymisen, mistä on
seurauksena vakava tulipalo. Myös tulenlieskat
ja palavat rasvatahrat saattavat aiheuttaa
henkilövahinkoja.
Puhdistus
Pidä keraaminen taso ja uuni puhtaina.
Rasva ja roiskeet käryävät kuumennettaessa
ja aiheuttavat pahimmassa tapauksessa
palovaaran.
Poista välittömästi ylikiehumiset kuumalta
keraamiselta tasolta. Sokeri ja sokeria
sisältävät keitokset (hillo, marmeladi, mehu
yms.), sula muovi ja alumiinifolio saattavat
vaurioittaa tasoa. Käsittele kaavinta
varovasti, sen terä on erittäin terävä.
Hoito ja huolto
Nollaa kaikki vääntimet ennen viallisen
lampun vaihtoa. Huollot ja tarvittavat
korjaukset saa suorittaa vain valtuutettu
huoltoliike. Käytä vain alkuperäisiä varaosia.
Romutus
Auta ehkäisemään vahingot lieden
romuttamisen yhteydessä: kun lieden kaapeli
on irrotettu liesirasiasta, katkaise kaapeli
lieden puoleisesta päästä ja poista uunin
luukun turvalukitus toiminnasta.
5
Liesi
1. Höyryaukko
2. Lämpöalueet
3. Toimintopaneeli ja vääntimet
4. Uuni
5. Säilytyslaatikko
6. Jalusta
Lieden takaosassa on pyörät, jotka helpottavat
lieden siirtämistä puhdistuksen yhteydessä.
Avaa luukku, nosta liettä varovasti uunin
yläreunasta ja vedä liesi ulos.
1
4
6
3
5
2
Pakkauksen purkaminen
Tarkista, että liesi on virheetön. Ilmoita
mahdollisista kuljetusvaurioista välittömästi
myyjälle.
Pakkaus on kierrätyskelpoinen. Ota
yhteyttä kierrätyskeskukseen, jos et ole
varma minne voit viedä
pakkausmateriaalin.
Varusteet
NÄMÄ TOIMITETAAN LIEDEN MUKANA:
Emaloitu uunipannu
Emaloidut leivinpellit (2 kpl)
Uuniritilä
Puhdistuskaavin
Paistolämpömittari
Kaatumiseste asennustarvikkeineen
Käyttöohje
Kondenssivesisuoja
SEURAAVAT OVAT OSTETTAVISSA
LISÄVARUSTEINA:
Keittotason suoja
asennustarvikkeineen
6
Turvavarusteet
Varmista, että lieden molemmilla puolilla on
40 cm leveä laskutila (KATSO KUVA).
Vaihtoehtoisesti liesi voidaan asentaa siten,
että toisella puolella on seinä tai kaappi ja
toisella puolella laskutila.
Liesi täyttää lapsiturvallisuutta koskevat
vaatimukset, jos seuraavat
varusteet/toiminnot on asennettu:
Kaatumiseste
Huomioi liettä asennettaessa, että
kaatumiseste on asennettava paikalleen.
Kaatumiseste tulee olla asennettu, ettei liesi
kaadu normaalia suuremmassakaan
kuormituksessa.
Ennen kuin asennat kaatumisesteen,
varmista, että liesi on asennettu oikealle
korkeudelle, katso kappale Asennus, s.19.
1. Piirrä seinään viiva – vaakatasoon
asettamisen jälkeen – pitkin lieden
takareunaa (katso kuva).
2. Katso kuvasta mitta, joka pätee
vasemmalle puolelle. Mittaa
kaatumisesteen paikka ja ruuvaa este
kiinni tukevaan materiaaliin tai sopivaan
vahvikkeeseen.
HUOM! Jos asennusaukko on liettä
leveämpi, ja haluat asentaa lieden keskelle
aukkoa, kuvan vaakamittaan pitää lisätä
lieden ja kalusteen väliin jäävän raon leveys.
3. Jos muutat mittaa, muista sovittaa
kaatumiseste lieden takaosassa olevaan
reikään, kun siirrät liettä paikalleen.
Keittotason suoja (lisävaruste)
Keittotason suojan pitää olla
asennettu, etteivät lapset vetäisi
keittoastioita liedeltä.
7
1. Aseta suoja keittotasolle.
2. Työnnä suoja keittotason reunan yli
takimmaiset kiinnikkeet ylös nostettuna.
3. Lukitse suoja painamalla etummaiset
kiinnikkeet paikalleen ja paina
takimmaiset kiinnikkeet alas.
Luukun salpa
Luukun salvan eli lapsilukon ansiosta lasten on
vaikeampi avata uunin luukkua. Avataksesi
luukun, nosta salpaa samalla kun vedät
luukkua itseäsi kohden.
Salpa estää luukun avaamisen, mutta luukun
ympärille ja ohjauspaneelin ja luukun väliin jää
pienet raot, joihin etenkin pienet lapset voivat
työntää sormensa ja polttaa itsensä.
Ennen lieden käyttöönottoa
Yleistä
Puhdista liesi heti käytön jälkeen puhtaalla
liinalla ja lämpimällä vedellä, johon on
mahdollisesti lisätty käsitiskiainetta. ÄLÄ
KÄYTÄ KOSKAAN HANKAUSAINEITA TAI
MUITA NAARMUTTAVIA AINEITA lieden
puhdistukseen. Tehokkaampi puhdistus voi
kuitenkin joissakin tapauksissa tulla
kysymykseen.
Ennen kuin vedät lieden paikaltaan
puhdistaaksesi sen takaa, haluamme
varmuuden vuoksi muistuttaa, että lieden
kaatumiseste toimii vain, kun liesi on
sijoituspaikallaan.
Puhdista varusteet
Pese leivinpelti, uunipannu, ym. Lämpimällä
vedellä ja käsitiskiaineella. Huuhtele ja pyyhi
kuivaksi.
Paistolämpömittarinäyttö
Näyttö kytkeytyy toimintaan, kun painikkeita
painetaan tai paistolämpömittari kytketään
uunin vastakkeeseen.
Kosteuden tiivistyminen
Uunitilaan saattaa tiivistyä kosteutta. Tämä
on normaali fysikaalinen ilmiö.
Höyry kondensoituu vedeksi lämmön ja
kosteuden vaikutuksesta, esim. ruuan
kypsennyksen aikana. Avatessasi kuuman
uunin luukkua, uunista purkautuu kuumaa
höyryä. Ole varovainen, ettet polta itseäsi.
Uunitilaan tiivistyvän kosteuden määrään voi
vaikuttaa:
- Asettamalla kannen padassa ja
uunivuoassa kypsennettävien ruokien
päälle.
- Esilämmitä uunia n. 15-20 minuuttia
ennen ruuan asettamista uuniin.
8
Polta uunin suojarasva
Pidä lapsia silmällä!
Uuni tulee erittäin kuumaksi.
Ennen kuin käytät uunia ensimmäistä kertaa,
se tulee kuumentaa tyhjänä. Toimi
seuraavasti:
1. Valitse
(ylä/alalämpö) ja korkein
lämpötila. Uunin luukun pitää olla kiinni.
2. Tuuleta keittiö. Katkaise virta uunista, kun
käry ja savuaminen on loppunut.
3. Puhdista uuni, luukku ja kannattimet
lämpimällä
vedellä ja käsitiskiaineella. Pyyhi kuivaksi.
Toimintopaneeli
23
1
4a 4b5a
5b
1. KEITTOALUEIDEN vääntimet
2. UUNIN lämpötilan valitsin
3. UUNIN toimintoväännin
4a. UUNIN merkkivalo
4b. LIEDEN merkkivalo
5a. Näyttöikkuna
5b. Painikkeet KELLO
Merkkivalolamput
Merkkivalolamput ovat glimlamppuja ja niiden kestoikä on normaalisti pitkä. Jos lamppu vioittuu,
ota yhteys huoltoliikkeeseen.
9
Keraaminen taso
Keraamisessa tasossa on neljä lämpöaluetta.
Kytkiessäsi virran keittoalueeseen, se loistaa
tietyn ajan riippuen valitsemastasi tehosta.
Myös suurinta tehoa käytettäessä keittoalue
syttyy ja sammuu ylikuumenemisen
välttämiseksi.
Jokaisella keittoalueella on oma
varoitusvalonsa.
Valo loistaa jos lämpötila ylittää noin 55°C
riippumatta siitä, onko virta kytketty
keittoalueeseen vai ei.
Keraaminen taso on kova ja sileä. Se kestää
hyvin lämmintä, kylmää ja
lämpötilanvaihteluita, mutta voi vioittua
iskuista, kuten lasi yleensäkin. Taso voi
rikkoutua esim. maustepurkin pudotessa
tasolle. Älä koskaan seiso keittotasolla, sillä
liettä ei ole suunniteltu kestämään tällaista
kuormitusta.
Keittoalueen varoitusvalot
Keittotason käyttäminen
ÄLÄ KOSKAAN KÄYTÄ
VAURIOITUNUTTA KERAAMISTA TASOA.
Neste voi ylikiehuessaan ja/tai
puhdistuksessa päästä lieden
jännitteisiin osiin. Katkaise virta liedesta
ja ota yhteys valtuutettuun
huoltoliikkeeseen korjausta varten. Älä
koskaan jätä kiehuvaa öljyä tai rasvaa,
parafiinia tai muuta helposti syttyvää
ainetta liedelle ilman valvontaa. Tulipalon
sattuessa käännä keittoalueiden
vääntimet 0-asentoon ja katkaise virta
liesituulettimesta. TUKAHDUTA TULI
KANNEN AVULLA, älä koskaan käytä
vettä.
Keittoalueiden tehoa ohjataan vääntimellä,
jossa on merkinnät 0-12. Asento 12
merkitsee suurinta tehoa. Vääntimiä voi
kääntää myötä- ja vastapäivään.
KEITTOTASON KÄYTTÖ:
1. Käännä haluamasi keittoalueen
väännintä halutun tehon kohdalle.
2. Nollaa väännin käytön jälkeen.
Kuinka valita oikea teho? Ajan myötä opit
valitsemaan sopivan vääntimen asennon
valmistettavan ruoan, ruokamäärän ja
keittoastian mukaan. Seuraavana muutamia
ohjeita tehon valitsemiseksi:
10
Keittäminen
Voit käyttää korkeinta tehoa kiehauttamiseen
ja sen jälkeen asettaa alemman tehon ruoan
kypsentämiseen ja hauduttamiseen. Veden
kiehumisääni ja vesikuplien koko auttavat
valitsemaan oikean tehoalueen:
MIETO TEHO: Melkein äänetön kiehuminen,
hieman poreileva vesi. Sopiva puurojen
hauduttamiseen, kalan kypsentämiseen sekä
vihannesten, kuten herneiden ja parsakaalin
keittämiseen.
KESKI TEHO: Kiehuva ääni, hiilihappopitoisen
juoman kokoiset poreet. Sopii suurimmalle
osalle keitettäviä ruokatarvikkeita, esim.
punajuuret ja liha.
KORKEA TEHO: Ääni hiljenee ennen
kiehumisen alkamista. Poreileva vesi. Sopii
kiehauttamiseen.
Paistaminen
Paistaessasi saat parhaan tuloksen, kun
paistettava ruoka ei ole jääkaappikylmää ja
ruokamäärä peittää korkeintaan 2/3 osaa
paistinpannun pohjasta.
Lisää margariini/voi paistinpannuun ja aseta
tehoalue väännintä kääntämällä. Rasvan väri
kertoo, milloin paistaminen voidaan aloittaa.
Näet värin helposti painamalla teräksisen
paistinlastan pannun pohjaa vasten, kun
rasva ei enää sihise.
MIETO TEHO: Hieman ruskea rasva. Sopii
esim. munien, raa’an perunan, sipulin ja
pihvien sekä kokonaisen kalan
paistamiseen.
KESKI TEHO: Keskiruskea rasva. Sopii
useimpien ruokien paistamiseen, esim.
jauheliha, lihakuutiot, makkara ja ohuet
kalafileet sekä ohukaiset.
KORKEA TEHO: Tummanruskea rasva.
Sopiva ohuiden pihvien nopeaan
paistamiseen. Ole varovainen, rasva palaa
helposti.
Keittoastian valinta
Liesi, jossa on keraaminen keittotaso,
asettaa keittoastioille suurempia vaatimuksia
kuin valurautalevyillä varustettu liesi.
Seuraavat asiat ovat tärkeitä:
Tarkista keittoastian pohja. Kupera pohja
pyörii keraamisella tasolla ja lämmön
siirtyminen on huonoa.
11
Alumiinilla on hyvä lämmönjohtokyky,
mutta saattaa jättää tasolle hopeanvärisiä
tahroja. Tahrat poistetaan lieden mukana
toimitetulla erikoispuhdistusaineella.
Lasiset tai emaloidut karkeapohjaiset
keittoastiat kuluttavat tasoa enemmän kuin
muuta materiaalia olevat keittoastian
pohjat.
Ajan- ja energiansäästön vuoksi pitäisi
kattilan/paistinpannun pohjan olla:
vähintään samankokoinen kuin keittoalue.
Liian pienestä kattilasta ylikiehuva ruoka
palaa kiinni keittoalueeseen.
sileäpohjainen.
tasainen. Epätasainen pohja pidentää
keittoaikaa.
Hankkiessasi uusia keittoastioita, valitse
mielummin kerrospohjaisia teräskattiloita.
Säästä energiaa!
Käytä aina kantta keittoastialla, niin
energiankulutus alenee.
Käyttämällä tasapohjaisia keittoastioita
energiaa säästyy 25% (verrattuna
keittoastiaan, jossa on epätasainen pohja).
Pidä keittolevyt puhtaana ja kuivana. Lika
ja kosteus alentavat lämmönjohtumista
keittoastioihin ja pannuihin.
Käytä jälkilämpö hyväksi.
Höyryttämällä kypsentäminen ja
painekeittimen käyttö alentavat
energiankulutusta.
Keittotason puhdistaminen
Estääksesi tason vahngoittumisen,
poista heti, tason vielä ollessa kuuma,
kaapimella tasolle ylikiehuneet runsaasti
sokeria sisältävät keitokset (esim.
marmeladi), samoin sulanut muovi ja folio.
JOS TASO ON HYVIN LIKAINEN,
MENETTELE SEURAAVASTI:
1. Poista tahrat yms. kaapimella (katso
kuva).
12
2. Käytä keittotason puhdistusainetta, kun
keittotason jälkilämmön kaikki
varoitusvalot ovat sammuneet. Ravista
pulloa, annostele muutama tippa ja levitä
kuivalla talouspaperilla. Poista
lika/puhdistusaine kaapimella
edestakaisin työnnöin.
3. Hankaa kiiltäväksi kostealla
talouspaperilla. Älä jätä puhdistusainetta
tasolle, vaan poista kostealla pyyhien
huolellisesti. Aine saattaa muuten syöpyä
kiinni keittoaluetta seuraavan kerran
käytettäessä. Lopuksi taso kuivataan.
Puhdistuskaavin:
PIDÄ PUHDISTUSKAAVIN POISSA
LASTEN ULOTTUVILTA. Käsittele kaavinta
varovasti, sen terä on erittäin terävä.
y
tä kaavinta vaikeasti puhdistettavan lia
n
puhdistamiseen keraamiselta keittotasolta.
KÄYTÄ KAAVINTA NÄIN:
1. Irrota lukitsin (1) .
2. Työnnä lukituspainiketta (2) eteenpäin
(katso kuva).
3. Varmista, että kaapimen terä on
puhdas, koska muuten se voi
vahingoittaa keittotasoa. Uuden terän
puhdistuskaapimeen voit hankkia
lähimmän valtuutetun huollon kautta.
4. Kallista kaavinta noin 45° ja kaavi taso
puhtaaksi. Kaapimen terää voi painaa
voimakkaasti tasoa vasten tasoa
vahingoittamatta.
5. Pyyhi lika terästä varovasti
talouspaperilla.
6. Työnnä suojusta käytön jälkeen
eteenpäin niin pitkälle kuin se menee.
Säilytä kaavin lasten ulottumattomissa.
1
2
Uuni
Uunissa on irrotettavat uunikannattimet, joissa
on neljä kannatintasoa.
Uunin toiminnot
Kaikissa toiminnoissa merkkivalo palaa
kuumennusvaiheessa
j
a sammuu, kun haluttu
lämpötila on saavutettu
(
s
y
tt
yy
j
a sammuu, kun
termostaatti k
y
tkee
j
a katkaisee
)
. Valitaksesi
uunitoiminnon, käännä uunin toimintoväännintä
m
y
ötäpäivään haluamasi toiminnon kohdalle
(katso alla).
13
Uunissa on seuraavat toiminnot:
Valaistus
Uunin valaistus syttyy automaattisesti aina, kun valitset toimintoja. Voit
halutessasi kytkeä ainoastaan valon, ilman että mikään muu toiminto
on kytkettynä.
Ylä/alalämpö
Ylä- ja alavastus kytkettynä.
Grilli
Grilli- ja ylävastus kytkettynä.
Kiertoilmagrilli
Grilli-, ylävastus ja kiertoilmapuhallin ovat kytkettynä toimintaan.
Kiertoilma
Kiertoilmapuhallin, rengasvastus ja ylä- ja alavastus ovat kytkettynä
toimintaan.
Haudutus
Haudutus, enintään 125ºC.
Ylä- ja alavastus toimivat 500 W teholla.
KIERTOILMAN PERIAATE
Ylä- ja alavastus sekä puhaltimen ympärillä
oleva vastus lämmittää ilman, joka tämän
jälkeen leviää uuniin takaseinän ilmakanavien
kautta. Lämmin ilma kiertää uunissa, kunnes
puhallin imee ilman takaisin.
Lämpö siirtyy nopeasti ja tehokkaasti, minkä
ansiosta voit yleensä käyttää alempia
lämpötiloja kuin käyttäessäsi ylä/alalämpöä.
Jos reseptissä neuvotaan käyttämään
160…225°C lämpötilaa, voit laskea sitä
15…20%. Yli 225ºC lämpötiloissa on
parempi käyttää ylä/alalämpöä.
Hyödyllisiä ohjeita
Älä koskaan aseta alumiinifoliota,
leivinpeltiä tai uunipannua suoraan uunin
pohjalle. Mikäli uunin alalämmön
siirtyminen estetään, uunin pohjan emali
saattaa vaurioitua ylikuumenemisesta. Uuni
kuumenee käytössä. PIDÄ LAPSIA
SILMÄLLÄ.
Pelti voi vääntyä lämpötilan vaihtumisen
yhteydessä ja/tai jos se on täytetty
epätasaisesti esimerkiksi pizzalla.
Pelti palautuu jäähtyessään alkuperäiseen
muotoonsa. Miten valita oikea uunitoiminto?
Seuraavassa käytännön ohjeita ja vihjeitä
miten valitset uunitoiminnon valmistaessasi
erilaisia ruokalajeja:
Leivonta
Kokeile pehmeitä kakkuja hammastikulla
noin 5 minuuttia ennen täyttä aikaa. Voit
lyhentää tai pidentää paistoaikaa.
Valmistusohje, vuokien materiaali, väri,
muoto ja koko voivat vaikuttaa
lopputulokseen. Kirkkaissa alumiinivuoissa
paistetut kakut ovat yleensä vaaleita.
YLÄ-/ALALÄMPÖ antaa tasaisen värin koko
pinnalle.
14
Leivonta kiertoilmalla
KIERTOILMAA voi hyödyntää leivonnassa,
koska kaksi tai kolme peltiä uunissa
samanaikaisesti lyhentää kokonaispaistoaikaa.
Leivonnaisten väri saattaa olla hieman
epätasainen. Näin käy erityisesti jos
leivonnainen ei ole noussut riittävästi.
Tuliko lopputuloksesta erilainen kuin odotit?
Lue kohta ”Neuvoja ja vinkkejä käytännön
ongelmiin” sivulla 27, saat ohjeita
leivontapulmiin.
Ruoanvalmistus
YLÄ-/ALALÄMPÖ on yleensä paras ruoan
kypsennykseen yhdellä kannattimella. Noudata
taulukon ohjeita.
Ruoanlaitto kiertoilmalla
KIERTOILMAA käytetään ruoan
kypsennykseen useilla tasoilla
samanaikaisesti, esim. jauhelihamureke ja
lihapullat, sekä kokonaisten aterioiden
valmistukseen alku-, pää- ja jälkiruokineen.
Valitse kypsennettäväksi ruokalajeja, jotka
vaativat saman lämpötilan.Jos ruokalajit
vaativat eri pituisen kypsennysajan, laita ne
uuniin sopivin välein, jotta ne valmistuvat
haluamassasi järjestyksessä.
Hälytinajastin
Painamalla mitä tahansa painiketta, ‘00’
vilkkuu näyttöikkunassa, ellei
paistolämpömittari ole toiminnassa (jos
paistolämpömittari on kytkettynä toimintaan,
hälytinajastinta ei voi käyttää).
Hälytinajastimen aika asetetaan
näyttöikkunaan. Asetettava aika-alue 0 - 99
min 1 minuutin välein, 1 sekunnin
tarkkuudella.
Kun hälytinajastimen aika on asetettu, aika
näkyy minuuteissa, viimeisen minuutin aika
näkyy sekunneissa.
Kun asetettu aika on kulunut, kuuluu
merkkiääni ja näyttöikkunassa näkyy ‘00’.
Äänimerkki kytketään pois toiminnasta ja
näyttöikkuna tyhjennetään painamalla mitä
tahansa painiketta, (ne kytkeytyvät myös
pois automaattisesti 2 minuutin kuluttua
hälytinajan kulumisesta).
15
Hälytinajastin ei kytke uunia pois toiminnasta
kuluvan ajan loputtua.
Paistaminen
Uunissa paistaminen on vaivatonta ja kätevää
sekä YLÄ-/ALALÄMMÖLLÄ että
KIERTOILMALLA
Naudanliha kuten paahto- ja sisäpaisti ovat
maukkaimpia, jos ne valmistetaan 125ºC:een
lämmössä, vaikka se viekin enemmän aikaa.
Valitse uuninkestävä vuoka, johon liha juuri
mahtuu, niin paistoliemi ei kuivu. Joulukinkusta
valuu paistettaessa yleensä paljon nestettä.
Käytä sen vuoksi suurta paistovatia tai
uuniritilää ja sen alla uunipannua. Laita
pannulle tilkka vettä, joka estää rasvan
kiinnipalamisen.
Jos käytät paistopussia, leikkaa reikä pussin
kulmaan ennen uuniin laittamista. Se vähentää
riskiä saada palovammoja kuumasta höyrystä
pussia avatessasi.
Paistolämpömittarin käyttö
Ole varovainen poistaessasi
paistomittaria. Voit polttaa itsesi
lämpövastukseen tai uunin kannattimiin.
Käytä patakinnasta.
Käytä ainoastaan alkuperäistä mittaria ja
tarkista.
Paistolämpömittarin lämpöalue on 30 ….
99°C yhden asteen välein.
Poista ennen uunin käyttöönottoa
suojatulppa, joka suojaa lämpömittarin
vastaketta lialta. Tarkista, ettei mikään osa
lämpömittarista pääse koskettamaan uunin
ylävastusta.
Parhaan tuloksen saavuttamiseksi
lämpömittarin on osuttava paistin
paksuimman osan keskelle, johon lämpö
siirtyy viimeisenä. Mittarin koko kärjen olisi
oltava paistin sisällä, jottei uunitilan lämpö
vaikuta mittaustulokseen. Muista, että mittari
saattaa osoittaa virheellistä lukemaa, mikäli
sen kärki osuu rasvakerrokseen tai luuhun.
Aseta paisti esikuumennetun uunin
alaosaan. Kun valittu lämpötila on
saavutettu, ota paisti uunista, peitä se
alumiinifoliolla ja anna sen levätä noin 15
minuuttia. Tällöin lihaa on helpompi leikata ja
paistista tihkuu vähemmän lihanestettä.
16
ASETTAMINEN
Toimi näin, kun haluat käyttää
paistolämpömittaria:
1. Kytke paistolämpömittari uunin
vastakkeeseen.
2. Ennalta ohjelmoitu lämpötila on 60°C.
Voit halutessasi muuttaa lämpötilaa
painamalla painikkeita
ja . Voit
seurata paistin paistolämpötilaa
näyttöikkunasta.
Paistotaulukko Paistin sisälämpötila
Porsaanliha 75-80°C
Naudanliha 70-80°C
Kana 80-85°C
Hanhi 85-90°C
Lammas 75-80°C
Riista 70-75°C
Annetut lämpötilat ovat suuntaa-antavia.
POISKYTKEYTYMINEN
Kun valittu lämpötila on saavutettu, kuuluu
äänimerkki.
1. Paina mitä tahansa painiketta kytkeäksesi
äänimerkin pois toiminnasta.
2. Kytke virta pois uunista.
3. Irrota paistolämpömittari vastakkeesta ja
ota paisti pois uunista. HUOM! Uuni ja
paistolämpömittari ovat kuumia.
4. Aseta vastakkeen suojatulppa paikalleen,
kun uuni on jäähtynyt.
Uunin toimintoja voi käyttää, kun
paistolämpömittari on irrotettu. HUOM!
MUISTA NOLLATA VÄÄNNIN!
Grillaus
Huom: lämpötilan valitsimen
maksimiarvo on tällä toiminnolla 230ºC.
Grillattavan ruoan koko, rasvaisuus, muoto,
määrä ja lämpötila vaikuttavat
kypsymisaikaan ja lopputulokseen.
Kala ja vaalea liha (linnut, vasikka ja porsas)
eivät ruskistu yhtä helposti kuin punainen
liha (nauta ja riista). Grillausöljy ja/tai
grillimauste parantavat väriä, mutta lisäävät
palamisvaaraa.
Grillauksen paras lopputulos saavutetaan
silloin, kun ruokaa ei laiteta grilliin suoraan
jääkaapista.
Kuivaa ruoka ja aseta se uuniritilälle. Mausta
mieleiseksesi. Muista aina laittaa ritilän alle
foliolla peitetty pelti, joka kerää rasvan tms.
Porsaankyljykset, pihvit, kalafileet yms.
asetetaan uunin yläosaan, kun taas
esimerkiksi paksut paahtokyljet asetetaan
alaosaan.
Käännä toimintoväännin asentoon
ja
lämpötilan valitsin haluttuun lämpötilaan.
Aloita grillaus 3-5 minuutin esilämmityksen
jälkeen. Tarkkaile kypsymistä ja käännä
ruoka ainakin kerran kypsennyksen aikana.
Liian pitkä grillausaika kuivattaa ja
pahimmassa tapauksessa polttaa ruokasi.
Uunin luukun on oltava suljettuna grillauksen
aikana.
17
Kiertoilmagrilli
Huom: lämpötilan valitsimen maksimiarvo
on tällä toiminnolla 230ºC.
Tällä toiminnolla ruoka kypsyy nopeasti ja
ruskistuu enemmän kuin tavallisella
grillitoiminnolla. Grillivastus antaa ruoalle
kauniin värin samalla kun puhallin kierrättää
kuumaa ilmaa lämmittäen ruoan. Sopii
mainiosti “korkeiden” ruokien, esim.
joulukinkun kuorrutukseen, jonka pitää
ruskistua joka puolelta.
Haudutus - enint. 125°C.
Aseta toimintoväännin asentoon
ja
lämpötilan säädin haluttuun lämpötilaan,
kuitenkin enintään 125°C. Paistaminen
matalalla lämpötilalla sopii ruualle, joka
kestää valmistamista alhaisessa
lämpötilassa pitkän aikaa, eli noin 4-5 tuntia.
Muista ruuanlaittoa suunnitellessasi, että
ruuan valmistuminen kestää pitkään.
Naudan-, porsaan-, riista- ja lammaspaistit
säilyttävät mehukkuutensa paistettaessa
125°C:een lämpötilassa. Paistin
painohävikki jää myös pienemmäksi tätä
toimintoa käytettäessä.
Imellytys vaatii aikaa useampia tunteja ja
sen aikana ruoka-aineiden tärkkelys muuttuu
makeahkoksi. Hauduttaminen sopii
erinomaisesti esim. puurojen ja
perunalaatikon valmistamiseen. Aseta
lämpötilan valitsin alhaisimmalle lämpötilalle.
Kun ruoka on imeltynyt useamman tunnin
hauduttamisen jälkeen, se kypsennetään
kullekin ruokalajille ominaisessa
lämpötilassa. Aseta lämpötilaksi
”normaalilämpö” ja käännä uunin
toimintoväännin ylä/alalämpö-toiminnolle.
Puhdistus ja huolto
Puhdista uuni säännöllisesti. Rasva ja
muut ruoantähteet saattavat aiheuttaa
palonvaaran.
Varmista ennen puhdistusta, että kaikki
vääntimet ovat nolla-asennossa ja että laite
on kunnolla jäähtynyt.
Puhdistusaineet
Tarkista, että käyttämäsi puhdistusaine
soveltuu uuninpuhdistamiseen.
ÄLÄ käytä valkaisuainetta sisältäviä
puhdistusaineita, koska ne saattavat
vahingoittaa pinnoitetta. Laitteen
puhdistus höyrysuihkupuhdistimella on
kielletty. Vältä hankausaineiden käyttöä.
Ulkoinen puhdistus
y
tä naarmuttamattomia puhdistusaineita;
vältä hankaavien välineiden, kuten teräsvillan
y
m. kä
y
ttöä. Puhdista kä
y
ttöpaneeli, uunin
luukku
j
a luukun tiiviste säännöllisesti
p
yy
hkimällä pehmeällä, kostealla liinalla,
j
oka
kastettu puhdistusaineeseen.
18
Uuni
Emalilla pinnoitettu uunikammio on paras
puhdistaa, kun se on vielä vähän lämmin.
Pyyhi uuni jokaisen käyttökerran jälkeen
pehmeällä, kostealla liinalla, johon on lisätty
hieman käsitiskiainetta.
JOS UUNI ON HYVIN LIKAINEN,
MENETTELE SEURAAVASTI:
1. Poista kiinnitarttuneet roiskeet ja
ylikiehumiset esim. puisella tai muovisella
paistinlastalla.
2. Levitä sienellä uunin pohjalle suopaa,
mieluimmin nestemäistä.
3. Sulje luukku. Valitse lämpötilaksi 100°C ja
kytke ylä-/alalämpö noin 10 minuutiksi.
4. Kun uuni on jäähtynyt, pese se puhtaalla
vedellä. Käytä tarvittaessa saippuoitua
teräsvillaa varovasti. Pyyhi kuivaksi.
Uunivarusteet
1. Irrota kiinnitysruuvit (A) ruuvaamalla,
poista kannattimet uunista. Pese
kannattimet ja ritilä käsin tai
astianpesukoneessa. Mikäli kannattimet
ovat erittäin likaiset, liota niitä ennen kuin
esim. puhdistat ne saippuoidulla
teräsvillalla.
2. Aseta varusteet takaisin paikalleen
päinvastaisessa järjestyksessä kuin äsken
kuvattu.
Leivinpellit ja uunipannu pyyhitään
talouspaperilla
käytön jälkeen ja voidaan
tarvittaessa pestä käsin. Kiinnipalanutta likaa
voi kaapia esim. puu- tai muovilastalla.
Uunilampun vaihto
Ennen uunilampun vaihtamista:
Käännä kaikki vääntimet nolla-
asentoon!
1. Aseta liina uunin pohjalle.
2. Irrota suojalasi kääntämällä
vastapäivään ja puhdista se.
3. Asenna tilalle uusi lamppu, jossa on
merkinnät 25 W, 230V ja 300°C.
4. Asenna suojalasi paikalleen.
5. Poista liina uunista.
19
Grillivastus
Uunin katon puhdistuksen helpottamiseksi
grillivastusta voidaan taittaa alaspäin.
Varoitus: Varmista, että kaikki
vääntimet ovat nolla-asennossa ja että uuni
on täysin jäähtynyt ennen työn aloittamista!
Grillivastuksen taittaminen alaspäin
1. Poista uunikannattimet uunista.
2. Tartu kiinni grillivastuksen etuosasta ja
irrota se kiinnittimistään vetämällä itseäsi
kohden.
3. Kuumennusvastus kääntyy alaspäin.
Tärkeää: Älä käännä vastusta alaspäin
voimatoimin! Kuumennusvastus saattaa
silloin vaurioitua.
Grillivastuksen asettaminen paikalleen
1. Nosta vastusta ylöspäin.
2. Vedä vastusta itseäsi kohden ja aseta
vastus paikalleen kiinnittimiinsä.
3. Aseta uunikannattimet paikalleen uuniin.
Tärkeää: Varmista, että
kuumennusvastus on kunnolla paikallaan
Uunin luukku
Uunin luukku voidaan irrottaa puhdistusta
varten.
20
Uunin luukun irrottaminen
1. Avaa uunin luukku kokonaan.
2. Käännä molemmissa saranoissa olevat
lukitusvivut täysin auki (1).
3. Sulje luukku 3/4 verran vastuksesta
huolimatta (2).
4. Tartu kiinni molemmin käsin luukun
reunoista. Nosta luukkua ylöspäin (varo:
painava!) ja vedä luukku pois uunista (3).
Uunin luukun kiinnittäminen paikalleen
1. Tartu kiinni molemmin käsin luukun
reunoista kahvapuolelta.
2. Pidä luukkua n. 60°:een kulmassa.
3. Työnnä saranat uunin alaosan oikeassa ja
vasemmassa reunassa oleviin koloihin
samanaikaisesti mahdollisimman pitkälle
(1).
4. Nosta luukkua ylös, kunnes tunnet vastusta
(2) ja avaa sitten kokonaan (3).
5. Käännä molempien saranoiden lukitusvivut
takaisin alkuperäiseen asentoon (4).
6. Sulje uunin luukku.
Säilytyslaatikko
Säil
y
t
y
slaatikko kuumenee,
j
os uuni
on käytössä pidemmän aikaa. Älä säilytä
vetolaatikossa kuumuudelle arko
j
a
materiaale
j
a, kuten esim. muovipusse
j
a,
leivinliinoja, ym.
1. Tartu laatikosta kuvan mukaisesti ja
vedä sitä ulospäin.
2. Vedä laatikko auki pysäyttimeen asti.
Nosta laatikkoa, jotta se vapautuu
pysäyttimestä ja nosta se pois.
3. Puhdistuksen jälkeen aseta laatikko
takaisin paikalleen päinvastaisessa
järjestyksessä kuin aikaisemmin
kuvattu.
Kondenssisuoja kerää uunin toiminnan
aikana uuniin muodostuvan
kondenssiveden. Suoja asetetaan
säilytyslaatikkoon. Käytön jälkeen suoja
tulee tyhjentää.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52

ROSENLEW RMK514 Ohjekirja

Kategoria
Mixer/food processor accessories
Tyyppi
Ohjekirja

Liittyvät paperit