• Jotta kiinteät ruoka-aineet, kuten liha tai siipikarja, kypsyisivät
tasaisesti, kääntele lihapaloja muutaman kerran.
•Voit paistaa mikroaaltouunissa leivonnaisia, et kuitenkaan hiivalla
kohotettavia leivonnaisia.
• Kun kypsennät ruokia, joissa on paksu kuori, esim. perunoita,
omenoita, kokonaisia kurpitsoja tai kastanjoita, pistele kuoreen reikiä,
jotta ruoka ei halkea kypsennyksen aikana.
• Perinteistä uunia käytettäessä uunin avaamista yritetään tavallisesti
välttää mahdollisimman paljon. Mikroaaltouunia käytettäessä tästä ei
tarvitse huolehtia: luukun avaaminen ei aiheuta merkittävää energia-
tai lämpöhäviötä. Toisin sanoen voit avata mikroaaltouunin luukun ja
tarkistaa ruuan kypsyyden niin usein kuin haluat. Huomaa, että tämä
koskee vain mikroaaltotoiminnon avulla tapahtuvaa kypsentämistä.
Kun käytät kiertoilma- ja grillitoimintoja, lämmönvälitys tapahtuu
uunissa.
Tärkeitä ruuan kypsennystä koskevia turvaohjeita
• Jos lämmität mikroaaltouunissa vauvanruokaa tai nestettä
tuttipullossa, sekoita aina ruokaa tai nestettä ja tarkista sen lämpötila
huolellisesti ennen syöttämistä. Näin lämpö jakautuu ruokaan tai
nesteeseen tasaisesti eikä lapsi saa palovammoja.
Älä laita tuttipullon korkkia ja/tai tuttiosaa mikroaaltouuniin.
• Jotkin ruoka-aineet voivat hiiltyä ja savuta, jos niitä kuumennetaan
liian kauan. Jos näin käy, pidä luukku suljettuna ja katkaise
mikroaaltouunista virta.
• Älä käytä mikroaaltouunia uppopaistamiseen tai hilloamiseen.
• Jotkin vähän vettä sisältävät ruoka-aineet, kuten suklaapalat tai
makeat täytetyt leivonnaiset, on kuumennettava varovasti. Muutoin
ruoka voi pilaantua tai rikkoa astian.
RUUANVALMISTUKSESSA KÄYTETTÄVÄT VÄLINEET
Varmista ennen ruuanvalmistuksen aloittamista, että astiat on valmistettu
oikeasta materiaalista. Jotkin muovityypit voivat pehmetä ja muuttaa
muotoaan, ja jotkin keramiikkatyypit voivat haljeta (etenkin
kuumennettaessa pieniä ruokamääriä).
Voit kokeilla seuraavasti, sopiiko astia mikroaaltouuniin:
• Aseta astia mikroaaltouuniin.
• Aseta astiaan lasi, joka on puolillaan vettä.
• Käynnistä mikroaaltouuni ja anna sen käydä yhden minuutin ajan
täydellä teholla.
• Jos astia on kosketettaessa erittäin kuuma, älä käytä sitä
mikroaaltouunissa.
Kun valmistat ruokaa mikroaaltouunissa, käytä mieluiten seuraavia
astioita ja materiaaleja:
• Lasi ja lasikulhot. Älä käytä esimerkiksi lasipurkkeja, jotka sisältävät
metallia. Huomaa myös, että jotkin lasityypit eivät kestä kuumuutta.
Testaa lasiastiat yllä kuvatulla tavalla ennen käyttöä.
• Keramiikka (lasitettu ja lasittamaton). Ruoka pysyy kauemmin
kuumana lasitetussa keramiikka-astiassa kuin muissa astioissa.
• Muoviastiat. Muoviastioita voidaan käyttää moniin
lämmitystarkoituksiin, mutta ne eivät sovellu kypsennykseen.
Huomio! Mikroaaltouunissa EI saa käyttää melamiinista,
polyeteenistä tai fenolimuoveista valmistettuja muoviastioita.
• Posliini. Mikroaaltouunissa voidaan käyttää kaikenlaista posliinia;
tulenkestävä posliini on kuitenkin suositeltavinta.
• Tulenkestävät kannelliset astiat. Lasiastiat, joiden kansi sulkeutuu
niin tiiviisti, ettei höyryä pääse ulos, sopivat ihanteellisesti vihanneksille
ja hedelmille, joihin ei lisätä vettä (kypsennysaika saa olla kuitenkin
enintään 5 minuuttia).
• Paistoastiat. Käytä ruskistavia paistoastioita erittäin varoen. Astian on
oltava aina vähintään 5 mm pyörivän lasialustan yläpuolella.
• Paistokelmu. Paistokelmua voidaan käyttää etenkin keittoja,
kastikkeita tai pataruokia kypsennettäessä tai ruokaa sulatettaessa.
Paistokelmua voidaan myös käyttää löysästi ruuan ympärillä, jolloin
roiskuva rasva ei likaa uunia.
• Talouspaperi. Talouspaperi sopii kypsennykseen erinomaisesti, sillä
se imee kosteutta ja rasvaa. Esimerkiksi pekonia voidaan laittaa
kerroksittain talouspaperin väliin. Näin pekoni kypsyy kauttaaltaan
rapeaksi, koska se ei makaa omassa rasvassaan. Kotona leivotun
leivän voi ottaa suoraan pakastimesta, kääriä talouspaperiin ja
lämmittää mikroaaltouunissa.
• Märkä talouspaperi. Märkä talouspaperi sopii hyvin kalalle tai
vihanneksille. Ruuan peittäminen estää sitä kuivumasta.
• Leivinpaperi. Kala ja suuret vihannekset, kuten kukkakaali tai
maissintähkät, voidaan kääriä märkään rasvatiiviiseen leivinpaperiin.
• Paistopussit. Paistopussit sopivat erinomaisesti lihalle, kalalle ja
vihanneksille. Älä koskaan sulje paistopussia metallisulkimella. Sulje
pussi puuvillanauhalla. Tee pussiin pieniä reikiä ja aseta se
mikroaaltouuniin lautasen tai lasiastian päälle.
• Paperilautaset Käytä paperilautasia ainoastaan lyhytkestoiseen
kuumentamiseen.
Tärkeää:
Kun valmistat ruokaa mikroaaltouunissa, älä käytä seuraavia astioita
ja välineitä:
• Tiiviit lasiastiat tai pullot, joissa on pieni aukko, koska ne voivat
räjähtää.
•Tavalliset lämpömittarit.
• Alumiinifolio tai folioastiat, koska mikroaallot eivät läpäise niitä eivätkä
kypsennä ruokaa. Voit kuitenkin käyttää pieniä kappaleita
alumiinifoliota välttääksesi ohuiden liha- tai siipikarjapalojen
palamisen.
• Kierrätyspaperi, sillä se saattaa sisältää pieniä metallisiruja, jotka
voivat aiheuttaa kipinöitä ja/tai tulipalon.
• Suljetut rasiat tai astiat, joissa on tiiviit kannet, koska syntyvä ylipaine
voi räjäyttää ne.
• Metallisulkimet tai muut kannet tai kalvot, jotka sisältävät
metallilankoja. Poista metallia sisältävät osat, koska ne voivat
aiheuttaa kipinöitä.
• Metallikulhot, -astiat ja -pakkaukset, jos niitä ei ole varta vasten
tarkoitettu käytettäviksi mikroaaltouuneissa. Mikroaallot eivät läpäise
metalliastioita ja lämmitä ruokaa vaan heijastuvat niistä takaisin.
• Lautaset, astiat ja kulhot, joissa on metalli-, kulta- ja hopeakoristeita.
Nämä astiat voivat hajota ja/tai aiheuttaa kipinöitä uunissa.
•Vaahtomuovi. Vaahtomuovi sulaa mikroaaltouunissa ja saattaa pilata
ruuan.
• Puu. Puu kuivuu mikroaaltouunissa ja saattaa pirstoutua tai haljeta.
PUHDISTUS
Puhdista mikroaaltouuni seuraavien ohjeiden mukaisesti:
• Katkaise mikroaaltouunista virta ja irrota pistoke pistorasiasta ennen
puhdistusta.
• Älä koskaan puhdista mikroaaltouunin sisä- tai ulkopintaa hankaavilla
puhdistusaineilla, teräsvillalla tai muilla voimakkailla
puhdistusmateriaaleilla, sillä ne voivat naarmuttaa pintoja.
• Puhdista uuni lämpimään veteen kostutetulla liinalla ja lisää liinaan
puhdistusainetta, jos uuni on erittäin likainen.
• Huolehdi, ettei tuuletusaukkoihin pääse vettä.
• Pidä luukku auki, kun puhdistat ohjauspaneelia, jotta mikroaaltouuni ei
käynnisty tahattomasti.
• Puhdista mikroaaltouunin pyörivä rengas ja sisäpohja säännöllisesti,
jotta lasialusta pääsee pyörimään esteettä.
•Voit puhdistaa pyörivän lasialustan ja renkaan astianpesuaineella.
ENNEN UUNIN TOIMITTAMISTA HUOLTOLIIKKEESEEN
Jos mikroaaltouuni ei käynnisty, toimi seuraavasti:
•Tarkista, että virtajohdon pistoke on kytketty oikein pistorasiaan. Jos
näin ei ole, irrota pistoke, odota 10 sekuntia ja kytke se uudelleen
pistorasiaan.
•Tarkista, onko sulake palanut tai onko automaattisulake
(johdonsuojakatkaisin) lauennut. Jos näin ei ole, tarkista pistorasian
toiminta kytkemällä siihen toinen laite.
•Tarkista, että luukku on kunnolla kiinni. Jos luukku ei ole kiinni,
automaattinen turvalukitusjärjestelmä (luukun lukitustapit) estää
mikroaaltouunin käynnistämisen.
•Tarkista, että olet valinnut tehon oikein ja asettanut kypsennysajan
ajastimella.
Jos mikroaaltouuni ei toimi vieläkään, ota yhteyttä huoltoliikkeeseen.
YMPÄRISTÖN HUOMIOIMINEN
Kun sähkölaitetta ei enää käytetä, se on hävitettävä paikallisia säädöksiä
noudattaen siten, että ympäristölle aiheutuu mahdollisimman vähän
haittaa. Sähkölaitteet voidaan yleensä toimittaa paikalliseen
kierrätyspisteeseen.
22
923_IM 21/06/05 14:26 Side 22