22
Uunin käyttöön liittyviä vinkkejä ja
neuvoja
Pidä uunin luukku aina kiinni
ruoanvalmistuksen aikana.
Uunissa on järjestelmä, joka tuottaa
luonnollisen ilmankierron ja kierrättää
höyryä jatkuvasti.
Tämän järjestelmän ansiosta ruoka voidaan
valmistaa kosteassa höyryssä, jolloin se
pysyy pehmeänä sisältä ja rapeana
ulkopuolelta. Lisäksi kypsennysaika ja
energiankulutus vähenevät. Kypsennyksen
aikana voi muodostua höyryä, joka poistuu
uunista, kun luukku avataan. Tämä on täysin
normaalia.
Pysy kuitenkin aina sopivan välimatkan
päässä avatessasi uunin luukkua
ruoanvalmistuksen aikana tai sen
päätyttyä, jotta sisään kerääntynyt höyry
ja kuumuus poistuvat uunista, etkä
polta itseäsi.
Peruskäyttö
Lämpö tulee sekä uunin ylä- että alaosas-
ta, joten on suositeltavaa käyttää keskim-
mäisiä kannatintasoja.
Jos ruoan tulee kypsyä enemmän yläpuo-
lelta tai alapuolelta, käytä ylä- tai alakan-
natintasoja.
Grillaus
Grillatessasi lihaa tai kalaa voitele ne
kevyesti öljyllä ja aseta aina uuniin ritilän
päälle. Uunin tason valinta riippuu ruoan
paksuudesta.
Aseta rasvankeruupelti aina alimmalle
tasolle ja kaada siihen vähän vettä, jotta
savua ja käryä ei muodostu.
Vinkkejä
Kakkujen paistaminen
Kakut vaativat kohtuullisen lämpötilan
(yleensä 150 - 200°C). Lisäksi uunia on
esikuumennettava noin 10 minuutin ajan.
Uunin luukkua ei saa avata ennen kuin
vähintään 3/4 asetetusta kypsennysajasta
on kulunut.
Tavallista kakkutaikinaa paistetaan vuoassa
noin 2/3 kokonaiskypsennysajasta ja
haluttu täyte tai koristeet lisätään sen
jälkeen ennen lopullista kypsennystä.
Loppukypsennysaika riippuu luonnollisesti
täytteestä (hillo, hedelmät jne.). Huomaa,
että taikinan on oltava sakeudeltaan
oikeanlainen, sillä liian kostea taikina
pidentää tarpeettomasti kypsymisaikaa. Jos
taikina on raakaa, se ei irtoa helposti
lusikasta tai vatkaimesta.
Jos paistat kakkuja tai torttuja yhtä aikaa
kolmella tasolla, laita ylimääräinen pelti
kahden alimman pellin väliin (Kuva 4).
Lihan ja kalan kypsentäminen
Uunissa paistetun lihan painon on oltava
vähintään 1 kg, jotta se ei kuivuisi
kypsennyksen aikana. Raa’aksi jätettävä
(kypsä ulkoa, mutta mehukas sisältä), hyvin
pehmeä punainen liha, vaatii korkean
lämpötilan (200 - 220°C).
Valkoinen liha, kana ja kala sen sijaan
paistetaan miedossa lämpötilassa (150 -
175°C).
Kastikkeen valmistusaineet laitetaan
paistinpannulle kypsennyksen alussa vain,
jos kypsennysaika on lyhyt.
Muussa tapauksessa ne lisätään viimeisen
puolen tunnin aikana. Yksinkertainen tapa
tarkistaa lihan kypsyys on painaa sitä