marjojen ja sokerin keskinäisistä määristä löytyvät hillopaketin yhteydessä.
-
Ennen kuin hedelmät tai marjat leikataan hienoiksi paloiksi tai soseutetaan, ne täytyy
pestä ja, mikäli tarpeellista, kuoria.
-
Pane hedelmät tai marjat paistovuokaan yhdessä hillosokerin kanssa, mutta varo
täyttämästä enempää kuin kaksi kolmannesta vuoasta, sillä hillo voi vaahdota
keittämisen aikana. Tätä vaihetta täytyy valvoa tarkasti.
-
Aloita ohjelma HILLO, MARMELADI.
-
Kun ohjelma on päättynyt, irroita pistoke pistorasiasta ja ota paistovuoka varovasti pois,
käyttäen patalappua.Jos tarpeellista, vähennä syntynyttä vaahtoa kevyesti sekoittamalla.
-
Laita hillo tai marmeladi varovasti etukäteen valmisteltuihin purkkeihin. Käännä
jälkeenpäin kannet tiukasti kiinni ja annan purkkien jäähtyä.
● Paistovuoka tulisi puhdistaa perusteellisesti käytön jälkeen.
Lisätietoja resepteistä
Tässä ohjeessa annettuja reseptejä voi muunnella maun mukaan lisäämällä omavalintaisia
ainesosia.
Voit lisätä esimerkiksi vehnänalkioita, auringonkukansiemeniä, yrttejä, kuminansiemeniä,
jauhettua pippuria, jauhettuja pähkinöitä, mysliä, maissirouhetta, ohuita pekonikuutioita
jne. Aineita voidaan lisätä äänimerkin jälkeen seuraavissa ohjelmissa: STANDARDI,
PIKA, VAALEA/RANSKANLEIPÄ ja TÄSYJYVÄ.
Leipäkone on tarkoitettu resepteille, joissa on korkeintaan 550 g jauhoja. Älä käytä jauhoja
maksimimäärää enempää, jotta taikina ei kohoaisi ulos paistovuoasta ja jotta se alustetaan
kunnolla.
Ainesten tulee olla huoneenlämpöisiä.
Sokeri lisää hiivan kohotustehoa ja tekee kuoresta tummemman ja paksumman.
Suola lisää taikinan koostumuksen kiinteyttä ja hidastaa kohoamista.
Jos lisäät reseptiin nestemäisiä aineksia, varmista että vähennät vastaavasti reseptissä
mainittua nestemäärää. Tämä koskee esimerkiksi munien, tuorejuuston tai jogurtin
lisäämistä.
Paistotulos riippuu monista tekijöistä, kuten ilmanpaineesta, kosteudesta, veden
kovuudesta, huoneen ja ainesten lämpötilasta. Jos resepti ei toimi odottamallasi tavalla,
kannattaa muunnella reseptejä kohdassa ‘Tavanomaisia ongelmia’ kuvatuilla tavoilla.
Erityistietoja allergisille
Tässä leipäkoneessa voidaan käyttää myös erityisiä, vilja-allergista kärsiville suunnattuja
jauhoseoksia. Leivästä tulee suhteellisen tiivistä silloinkin, kun käytetään suurempia määriä
hiivaa tai leivinjauhetta.
Tässä tapauksessa tulisi kuitenkin käyttää vain STANDARDI-ohjelmaa ja valita tumma
tummuusaste. Tällä ohjelmalla leipään syntyy vahvempi kuori.
Gluteiinittomia jauhoja käytettäessä emme suosittele esiohjelmoinnin käyttämistä. Aloita
ohjelma aina heti, kun ainekset on lisätty laitteeseen.
Jos huomaan jauhoja jääneen paistovuoan reunoille, avaa kansi alustusvaiheen aikana, ja
työnnä jauhot kumisen taikinalastan avulla takaisin taikinan joukkoon, jotta se alustuu
oikein. Sulje sitten kansi.
Kun käytät hiivaa, tulee taikinakoukku poistaa viimeisen alustusvaiheen jälkeen. Jauhota
sormesi kevyesti ennen taikinakoukun irrottamista. Taikinakoukun poistaminen on
välttämätöntä, jotta vältetään ilmakuplien syntyminen leivän sisälle, koska taikina nousee
vain vähän. Lisää taikinan päälle muutama pisara öljyä ja levitä se tasaisesti taikinan
pinnalle taikinalastalla tai sormilla. Öljyäminen ehkäisee syvät halkeamat, joita voi muuten
134