SEVERIN 160 BREAD-MAKER Omistajan opas

Kategoria
Bread making machines
Tyyppi
Omistajan opas

Tämä käsikirja sopii myös

Brotbackmaschine
Bread-maker
Machine à pain
Broodmaker
Fabricador de pan
Macchina per pane
Bagemaskine
Bakmaskin
Leipäkone
Maszyna do pieczenia chleba
Αρτπαρασκευαστς
Хлебопечка
Gebrauchsanweisung
Instructions for use
Mode d'emploi
Gebruiksaanwijzing
Instrucciones de uso
Manuale d’uso
Brugsanvisning
Bruksanvisning
Käyttöohje
Instrukcja obsługi
δηγες ρσεως
Руководство по
эксплуатации
FIN
RUS
SISÄLLYS
Tekniset tiedot 122
Tärkeitä turvallisuusohjeita 123
Leipäkoneen osat 124
Käyttöpaneeli 125
Leipäkoneen käyttö 127
Ohjelmointitoiminnot 128
Käyttö 129
Puhdistus ja hoito 130
Tavanomaisia ongelmia 130
Reseptejä 131
Takuu 135
TEKNISET TIEDOT
Mallinumero: BM 3989
Käyttöjännite: 230 V~, 50 Hz
Tehontarve: 600 W
Paistokapasiteetti: enintään 550g jauhoja 900g:n leipään
Keskimääräiset mitat: 335 mm (L) x 280 mm (S) x 340 mm (K)
Paino: 5,9 kg
Ajastin: Ohjelmoitavissa 13:00 tuntiin saakka
Ohjelmia: 12
Lisätarvikkeet: Mittakuppi ja -lusikka
Tämä tuote on kaikkien voimassa olevien CE-merkintöjä koskevien direktiivien
mukainen.
122
Leipäkone
FIN
TÄRKEITÄ TURVALLISUUSOHJEITA
Lue seuraavat ohjeet huolellisesti ennen kuin käytät leipäkonetta.
Laitteen ulkopinta ja höyryn poistoaukot kuumenevat käytön aikana. Älä koske laitteen
kuumiin osiin. Käytä aina patalappua tai -kintaita poistaessasi leivän laitteesta. Kun
avaat laitteen, varo koskemasta muuhun kuin kannen kahvaan.
Laite tulee liittää määräysten mukaisesti asennettuun, maadoitettuun pistorasiaan.
Varmista, että verkkojännite vastaa laitteen arvokilpeen merkittyä jännitettä.
Poista pistoke pistokerasiasta aina käytön jälkeen, kuten myös
- jos laitteessa on toimintahäiriö,
- poistaessasi paistovuokaa,
- puhdistuksen aikana.
Kun irrotat pistokkeen pistorasiasta, älä vedä liitäntäjohdosta vaan tartu aina
pistokkeeseen. Älä anna virtajohdon roikkua vapaana; pidä se erossa laitteen kuumista
osista ja varmista, ettei se osu teräviin kulmiin.
Ennen käyttöä laite ja mahdolliset lisäosat tulee tarkistaa vaurioiden varalta. Jos laite
putoaa kovalle alustalle, sitä ei saa enää käyttää: näkymättömätkin vauriot voivat
aiheuttaa vaaratilanteita laitetta käytettäessä.
Tätä laitetta eivät saa käyttää henkilöt (mukaan lukien lapset), jotka eivät ole fyysisesti,
aistillisesti tai henkisesti täysin kehittyneitä tai joilla ei ole kokemusta ja tietoa laitteen
käytöstä, paitsi jos henkilöiden turvallisuudesta vastuussa oleva henkilö valvoo tai ohjaa
heitä alussa.
Lapsia on valvottava, jotta estetään, etteivät he leiki laitteella.
Varmista, että laite on vähintään 5 cm:n päässä seinistä ja muista esineistä. Älä aseta
laitetta seinäkaapin tai minkään riippuvan esineen (verhojen, muun tulenaran
materiaalin) alle tai läheisyyteen. Älä laita mitään laitteen päälle.
Aseta laite aina tasaiselle, kuumuutta sietävälle työalustalle. Älä anna laitteen tai
virtajohdon koskettaa kuumia pintoja tai joutua kosketukseen lämmönlähteiden (esim.
keittolevyjen tai avotulen) kanssa
Käytä laitetta vain, kun paistovuoka ja valmistusaineet on asetettu laitteeseen.
Älä anna laitteen kastua äläkä käytä sitä ulkona tai märillä pinnoilla. Varmista aina, että
laite on suojassa vesiroiskeilta. Älä koskaan laita pistoketta, virtajohtoa tai itse laitetta
veteen.
Varoitus: älä peitä leipää alumiinifoliolla tai vastaavalla leipomisen aikana; näin
kerääntyvä kuumuus voi vahingoittaa laitetta vakavasti.
Laite on tarkoitettu ainoastaan kotitalouskäyttöön eikä sitä tule käyttää kaupallisiin
tarkoituksiin.
Älä käytä laitetta mihinkään muuhun kuin tässä käyttöohjeessa kuvattuun
tarkoitukseen.
Muiden kuin valmistajan toimittamien lisälaitteiden käyttäminen voi vahingoittaa laitetta
ja aiheuttaa vakavia henkilövahinkoja.
Älä koske liikkuviin osiin käytön aikana. Älä laita sormia tai käsiä laitteen sisään, ellei
sitä ole irrotettu sähköverkosta ja ellei se ole täysin jäähtynyt.
Turvallisuusmääräykset vaativat, että sähkölaitteen saa korjata ja liitäntäjohdon uusia
ainoastaan sähköalan ammattilainen. Näin vältytään vaarallisilta tilanteilta. Jos laite
vaatii huoltoa tai korjausta, lähetä se huoltoliikkeeseemme. Osoitteen löydät tämän
käyttöohjeen liitteestä.
Säilyte tämä ohje tulevaa käyttöä varten.
123
Leipäkoneen osat
1. Käyttöpaneeli 2. Höyryn poistoaukot
3. Kansi
A LCD-näyttö 4. Ikkuna
B Ajastin ja 5. Paistotila
C Tummuusaste 6. Paistovuoan kahva
D Valikko 7. Leivän paistovuoka
E Käynnistys / Pysäytys 8. Runko
F Leivän paino 9. Taikinakoukku
124
1
A
B
C
F
D
E
2
3
4
5
2
6
7
8
9
Käyttöpaneeli
A LCD-näyttö
LCD-näytössä näkyy valittu ohjelma sekä ohjelman jäljellä oleva aika. Aktiivisen
ohjelman merkkinä aikanäytössä vilkkuu kaksoispiste.
Esimerkki:
Esimerkkitapauksessa ohjelma 2 (VAALEALLE/RANSKANLEIVÄLLE) on valittu -
painikkeella Näytössä on: 2 3:50 ; lisäksi paino näkyy näytössä ylä oikealla
noulenpäänä, joka ilmaisee 900 g painoa; ruskitustasona näkyy 'keskitaso' (nuolenpää
nälyy näytön ylävasemmalla).
Ohjelman kokonaiskestoaika on 3 tuntia ja 50 minuuttia.
B Ajastin ( ja )
Ohjelmat 1, 2, 3, 4, 5, 8, 9, 10, 11 ja 12 voi ajastaa viiveellä, jolloin valittu ohjelma voi
loppua jopa 13:00 tuntia myöhemmin.
Esimerkki:
Haluat ohjelman alkavan klo 20.00, ja leivän olevan valmista klo 7.30 seuraavana
aamuna. Ohjelman kokonaiskestoaika on 11 tuntia 30 minuuttia.
- Valitse haluamasi ohjelma -painikkeella.
- Paina tai kunnes näytössä on kokonaisaika 11:30.
- Lisää ainekset kohdassa Käyttö annettujen ohjeiden mukaan. Älä anna hiivan ja
nesteiden tai suolan koskettaa toisiaan.
Älä käytä ajastintoimintoa silloin, kun resepti sisältää pilaantuvia aineksia kuten
munia, tuoretta maitoa tai hedelmiä. Ajastintoiminto ei myöskään sovi käytettäväksi
resepteille, joissa jotakin aineksia (esim. pähkinöitä, siemeniä tai kuivattuja hedelmiä)
lisätään alustusvaiheen tai kohotusvaiheen aikana.
C Tummuusaste
Paisto-ohjelmissa 1-7 voidaan esivalita haluttu tummuusasete: käytössä on kolme eri
asetusta. Valittu tummuusaste ilmaistaan LCD-näytön yläosassa näkyvällä nuolella.
VAALEA
KESKITASO
TUMMA
D Valikko
Paina -painiketta kunnes LCD-näytössä (A) on haluttu ohjelma.
Valikossa voi valita 12 eri ohjelmaa:
125
Ohjelma 1 2 3 4 5 6 Lyhyt 7 Lyhyt 8 10 11
Standardi Vaalea/ Täysjyvä Keksit, Hiivatai- ohjelma, ohjelma, Taikina Tavalliset Voileipä
Franskanleipä kahvileipä kinakakut 750 g 900 g (900 g) kakut
1. alustusvaihe 750 g 9 min. 16 min. 9 min. 7 min. 10 min. 12 min. 8 min. 20 min. 10 min. 15 min.
900 g 10 min. 18 min. 10 min.
1. kohotusvaihe 20 min. 40 min. 25 min. 5 min. 5 min. - - - 5 min. 40 min.
●●
2. alustusvaihe 750 g 14 min. 19 min. 18 min.
8 min. 20 min. - - - 20 min. 5 min.
900 g 15 min. 22 min. 20 min. ●●
2. kohotusvaihe 20 min. 20 min. 20 min. - 20 min. - - 20 min. 29 min. 24 min.
Lyhyt sekoitusvaihe 30 sek. 30 sek. 30 sek. - 30 sek. - - 30 sek. 30 sek. 30 sek.
3. kohotusvaihe 4 min. 9 min. 14 min. - 9 min. - - 9 min. 30 sek. 30 sek.
30 sek. 30 sek. 30 sek. 30 sek. 30 sek.
Viimeinen 750 g 45 min. 50 min. 70 min. - 55 min. 11 min. 9 min. 40 min. 35 min. 40 min.
kohotusvaihe 900 g 50 min.
Paistaminen 750 g 60 min. 65 min. 55 min. 80 min. 50 min. 35 min. 40 min. - 70 min. 50 min.
900 g 65 min. 70 min. 60 min. 60 min. 55 min.
Ohjelma 750 g 2:53 3:40 3.32 1:40 2:50 0:58 0:58 1:30 2:50 2:55
kestoaika 900 g 3:00 3:50 3:40 2:55 3:00
Äänimerkki x x x - x - - - x x
ohjelman aikana
Valikko 9 HILLO, MARMELADI Kuumennuse 15 min. Kuumennus- ja alustusvauhe 45 min. Asettumisvaihe 20 min. Kokonaisaika 1:20
Valikko 12 PAISTO Paistaminen 60 min. Kokonaisaika 1:00
Määrätyissä ohjelmissa kuuluu äänimerkki, kun vastaava ohjelman vaihe (merkitty «») saavutetaan.
126
E KÄYNNISTYS / PYSÄYTYS -painike
-painike käynnistää tai pysäyttää ohjelman. Jatkuvasti vilkkuva kaksoispiste LCD-
aikanäytössä osoittaa, että ohjelma on käynnistetty.
Väärien asetusten tekemisen esto:
Kun ohjelma on aloitettu, kaikki muut toimintopainikkeet pysyvät lukittuina kunnes
paistoprosessi on loppunut tai kunnes -painiketta painetaan tauotta vähintään 3
sekuntia.
Kun painat jotakin toimintopainiketta, odota vapauttamatta painiketta kunnes
äänimerkki ilmoittaa painalluksen hyväksymisestä.
F Leivän paino
Leivontaohjelmissa 1, 2, 3, 5 ja 11 voidaan esivalita leivän koko. Valittu paino ilmaistaan
LCD-näytössä noulenpäsymbolilla vastaavan leipäsymbolin alla.
LEIPÄKONEEN KÄYTTÖ
Uudella leipäkoneellasi voit:
-
paistaa leipää vaihtelevilla resepteillä, joista löydät esimerkkejä tämän käyttöohjeen
liitteestä. Voit käyttää leipäkoneessa myös kaupasta saatavia paistovalmiita sekoituksia,
joiden kuiva-ainemäärä ei ylitä 500 g (leivän paino noin 900 g).
-
sekoittaa, alustaa taikinaa sämpylöihin, pizzaan jne. ja kohottaa taikinan.
Tärkeitä lisäohjeita
-
Käytä aina patalappua tai -kinnasta koskiessasi laitteeseen käytön jälkeen ja
käsitellessäsi vastapaistettua leipää.
-
Tähän leipäkoneeseen sopivat vain reseptit, joiden jauhomäärä on 200 g–550 g. Käytä 1
1
/
2
teelusikallista hiivaa vehnäjauhojen kanssa ja 2 teelusikallista ruisjauhojen kanssa.
Jos jauhoja on minimimäärää vähemmän, taikinan alustus saattaa olla epätäydellistä. Jos
jauhoja on liikaa, taikina voi kohota ulos paistovuoasta.
-
Jos paistamisen aikana sattuu alle 15 minuutin mittainen sähkökatkos, paistaminen
jatkuu katkon jälkeen automaattisesti.
-
Alustuksen aikana ikkunaan voi kerääntyä vesihöyryä. Se katoaa paistamisen aikana.
-
Jotta leipä paistuisi tasaisesti, kansi tulee pitää suljettuna paistamisen aikana.
-
Anna leipäkoneen ja paistovuoan jäähtyä kunnolla käytön jälkeen ennen kuin puhdistat
ne huolellisesti.
-
Paistovuoassa ja taikinakoukussa on tarttumattomaksi käsitelty pinta. Älä käytä
metallisia, kovia tai teräviä esineitä, jotka voivat vahingoittaa pinnoitusta.
-
Varoitus: leipäkoneen käyttäminen tyhjänä voi vahingoittaa laitetta paistovuoan
kuumetessa liikaa.
Huomaa
-
Jos paistotilasta tulee höyryä, pidä kansi tiukasti suljettuna ja irrota heti pistoke
pistorasiasta. Älä missään tapauksessa yritä tukahduttaa tai sammuttaa kytevää taikinaa
vedellä. Savua voi tulla, jos taikina kohoaa paistovuoan reunojen yli ja koskettaa
lämpöelementtejä. Sen vuoksi on tärkeää noudattaa reseptien määrärajoituksia.
-
Varmista aina, että varsinkin toiminnassa oleva laite on lasten ulottumattomissa.
-
Älä aseta laitetta pehmeille tai tulenaroille pinnoille (esim. matoille). Varmista, että laite
on tukevalla, tasaisella työskentelytasolla. Aseta laite niin, että se voi kaatua.
-
Älä koske paistamisen aikana metallikuoreen, laitteen takaosassa oleviin höyryn
127
poistoaukkoihin tai kannen ikkunaan, sillä ne kuumenevat käytön aikana.
-
Varmista ennen laitteen puhdistamista, että se on kytketty toiminnasta, irrotettu
sähköverkosta ja kokonaan jäähtynyt.
OHJELMOINTITOIMINNOT
1 = STANDARDI
Tämä on yleisimmin käytetty ohjelma, joka sopii paljon vehnäjauhoja sisältäville leiville.
2 = VAALEA/RANSKANLEIPÄ
Sopii tyypilliselle kevyelle VAALEALLE/RANSKANLEIVÄLLE.
3 = TÄYSJYVÄ
STANDARDI-asetukseen verrattuna tässä ohjelmassa on pidemmät kohotus- ja paistoajat,
koska paljon ruista tai täysjyvää sisältävät taikinat kohoavat vähemmän kuin vehnätaikinat.
4 = KEKSIT, KAHVILEIPÄ
Sopii keksien paistamiseen, kun käytetään hiivan sijasta leivinjauhetta.
5 = HIIVATAIKINAKAKUT
Suurehkosta sokerimäärästä johtuen makeat hiivataikinat paistuvat yleensä nopeammin,
joten tämän ohjelman paistoaika on lyhyempi.
6 = LYHYT OHJELMA750 g
Sopii korkeintaan 750 g:n painoisille taikinoille; leivistä tulee tavallista pienempiä ja
kiinteämpiä.
7 = LYHYT OHJELMA 900 g
Sopii korkeintaan 900 g:n painoisille taikinoille; leivistä tulee tavallista pienempiä ja
kiinteämpiä.
8 = TAIKINA
Tässä ohjelmassa ei ole paistojaksoa. Ohjelman päätyttyä taikinan (esim. pizzataikinan) voi
poistaa koneesta ja paistaa tavallisessa uunissa.
9 = HILLO, MARMELADI
Sopii hillon ja marmeladin valmistukseen. Varmista valmistelujen aikana, että paistovuoka
on täytetty aineksilla vain kolme neljäsosaa (noin 900 g), koska seos voi kuohua.
10 = TAVALLISET KAKUT
Sopii kakkujen paistamiseen, kun käytetään hiivan sijasta leivinjauhetta.
11 = VOILEIPÄ
Sopii voileipä-leivän paistamiseen. Leipä on rakenteeltaan kevyttä ja kuori on ohut.
12 = PAISTO
Sopii taikinan paistamiseen (esim. aiemmin TAIKINA-ohjelmalla alustetun taikinan
paistamiseen). Nostatusvaiheen voi näin valita taikinatyypille sopivaksi ennen PAISTO-
ohjelman käynnistämistä.
ENNEN ENSIKÄYTTÖÄ
-
Irrota paistovuoka kääntämällä sitä vastapäivään.
-
Laita pistotulppa sopivaan seinäpistorasiaan.
-
Valitse -painikkeella ohjelma 12 (PAISTO).
-
Paina -painiketta ja anna laitteen kuumeta noin 10 kansi avoinna. Näin poistuvat
lämpöelementtien ensikäytössä tyypillisesti syntyvät hajut. Varmista riittävä tuuletus.
Jotta paistovuoka ei ylikuumenisi, muista poistaa se ennen laitteen käynnistämistä.
-
Paina lopuksi -painiketta vähintään 3 sekuntia, irrota pistoke seinärasiasta ja anna
laitteen jäähtyä. Puhdista paistovuoka huolellisesti ennen ensimmäistä käyttökertaa.
128
KÄYTTÖ
-
Avaa kansi, käännä paistovuokaa vastapäivään ja poista se.
-
Kiinnitä taikinakoukku pidikkeeseensä paistovuoan sisällä.
-
Parhaan tuloksen saat, kun lisäät ensin nesteet ja sen jälkeen kiinteät ainekset kuten
jauhot.
-
Lisää lopuksi hiiva. Varmista ajastinta käyttäessäsi, ettei hiiva joudu kosketuksiin suola
tai nesteiden kanssa
-
Laita paistovuoka takaisin laitteeseen ja lukitse se paikalleen kääntämällä sitä
myötäpäivään. Varmista, että se lukkiutuu kunnolla paikoilleen. Sulje kansi ja laita
pistotulppa pistorasiaan ennen ohjelman käynnistämistä.
-
Valitse haluamasi paisto-ohjelma -painikkeella. Jokaisella painalluskerralla
näyttöön tulee järjestyksessä seuraava ohjelma.
-
Halutun tummuusasteohjelman 1–7 voit esivalita -painikkeella. Valittavina ovat
seuraavat vaihtoehdot: VAALEA ( ), KESKITASO ( ) ja TUMMA ( ).
-
-painikkeella voit esivalita leivän koon paisto-ohjelmista 1, 2, 3, 5 ja 11.
-
Jos haluat käynnistää ohjelman viiveellä, voit valita seuraavaksi haluamasi
kokonaistoiminta-ajan ja -painikkeilla.
-
Muussa tapauksessa aloita alustus- ja/tai paistoprosessi -painikkeella.
-
Ohjelmien 1, 2, 3, 5, 10 ja 11 alustus- ja kohotusvaiheen aikana äänimerkki ilmoittaa, että
lisäaineita, kuten hedelmiä tai pähkinöitä, voidaan nyt lisätä taikinaan, minkä jälkeen
kantta ei tule avata vaan odottaa ohjelman loppuun saakka.
-
Jos sinun täytyy keskeyttää ohjelma toiminnan aikana, paina -painiketta noin 3
sekunnin ajan. Äänimerkki vahvistaa, että painiketta on painettu.
-
Kun leipä tai taikina on valmista, kuuluu useita merkkiääniä ja aikanäytössä näkyy 0:00.
Paina -painiketta vähintään 3 sekuntia ja avaa kansi.
-
Jos unohdat painaa -painiketta ja poistaa leivän välittömästi, se pysyy automaattisesti
lämpimänä 60 minuuttia. Niin varmistetaan, ettei paistovuokaan tiivisty nestettä.
-
Poista paistovuoka varovasti patalappua apuna käyttäen. Älä laske kuumaa
paistovuokaa lämpöherkille pinnoille.
-
Ota leipä paistovuoasta. Voit irrottaa sen ravistamalla
kevyeasti. Irrota taikinakoukku varovasti, jos se on jäänyt
kiinni leipään. Jotta tarttumattomaksi käsitelty pinta ei
naarmuuntuisi, älä käytä metallisia tai muuten sopimattomia
välineitä.
Aseta leipä ritilälle, jotta myös leivän alaosa jäähtyy. Älä yritä
leikata leipää ennen kuin se on jäähtynyt.
Tärkeää tietoa
-
Ohjelma Keksit, kahvileipä:
Tätä ohjlemaa käytetään keksien, kahvileivän tai leivän valmistamiseen leivinjauhetta
käyttämällä. Saadaksesi parhaan mahdollisen tulosken, laita aina nestemäiset ainekset
paistovuokaan ensin, ja lisää sitten kuivat aineet. Ohjelman alussa taikina tai kuivat
aineet voivat kerääntyä paistovuoan nurkkiin. Mikäli näin tapahtuu, irrota ainekset
nurkista lastan avulla.
-
Lyhyt ohjelma 750 g ja 900g:
Nämä ohjelmat sopivat leivän paistamiseen lyhyemmässä ajassa. Koska kohotusvaihe on
lyhyempi, voivat leivät olla hieman tavallista pienempiä ja tiiviimpiä. Muista käyttää
lämmintä vettä. Parhaat tulokset saadaan yleensä, kun veden lämpötila on noin 48-50°C.
Suosittelemme sopivan ruokalämpömittarin käyttämistä. Jos lämpötila on liian matala,
129
leipä ei kenties nouse riittävästi; liian korkea lämpötila saa taikinan hiivan nousemaan
liian nopeasti, eikä leivontatulos ole tyydyttävä.
PUHDISTUS JA HOITO
Varoitus: ennen kuin puhdistat laitteen, varmista että siitä on kytketty virta, se on
irrotettu sähköverkosta ja että se on kokonaan jäähtynyt. Älä laita leipäkonetta veteen.
-
Käännä paistovuokaa vastapäivään, nosta se laitteesta ja irrota taikinakoukku.
Paistovuoan ja taikinakoukun voi puhdistaa kuumalla vedellä ja miedolla
puhdistusaineella. Älä käytä puhdistukseen karkeita aineita tai välineitä. Jos taikina ei
irtoa paistovuoasta tavanomaisin keinoin, anna vuoan liota lämpimässä vedessä noin 30
minuuttia. Älä poista koukkua väkisin.
Älä jätä vuokaa likoamaan liian pitkäksi aikaa, jotta käyttömekanismin varren tiiviste ei
vahingoittuisi. Älä pese paistovuokaa astianpesukoneessa.
-
Kannen sisäpuolen voi puhdistaa pehmeällä, kostealla kankaalla. Laitteen sisäpuoli
puhdistetaan pehmeällä, kuivalla kankaalla.
Älä käytä puhdistamiseen paistouuneille tarkoitettuja puhdistusaineita, hankausaineita,
karkeita puhdistusaineita, etikkaa tai valkaisuaineita.
Varmista ennen kuin laitat laitteen säilytykseen, että se on jäähtynyt ja täysin kuiva.
TAVANOMAISIA ONGELMIA
1. Leivässä on voimakas haju.
Varmista, että käytit oikean määrän hiivaa. Liika hiiva saa aikaan epämiellyttävän hajun
ja leipä kohoaa liikaa. Käytä aina tuoreita aineita.
2. Valmis leipä on märkä ja sen pinta on tahmea.
Poista leipä laitteesta heti paistamisen jälkeen ja aseta se jäähtymään ritilälle.
3. Käynnistyspainikkeen painaminen ei käynnistä valittua ohjelmaa.
Varmista, että laite on kytketty kunnolla sähköverkkoon.
Jos laite on liian kuuma edellisen paistokerran jälkeen, automaattinen turvakytkin estää
laitteen käytön. Siinä tapauksessa LCD-näytössä on kirjaimet HHH ja kuuluu jatkuva
äänimerkki. Paina -painiketta 3 sekuntia ja poista paistovuoka aineksineen laitteesta.
Anna leipäkoneen jäähtyä noin 20 minuuttia kansi auki ennen kuin yrität käynnistää
ohjelman uudelleen.
4. Käynnistyspainikkeen painamisen jälkeen näyttöön ilmestyy viesti EEE.
Viesti EEE ilmoittaa lämpötilaanturan virhetoiminnosta. Laite vaati ammattitaitoista
tarkastusta.
5. Leipä on kohonnut liikaa.
Vähennä hiivan, veden tai jauhojen määrää.
6. Leipä ei ole kohonnut tarpeeksi.
Lisää hiivan, veden tai makeutusaineiden määrää. Varmista, että laitat ainekset
paistovuokaan oikeassa järjestyksessä: ensin nesteet, sitten kiinteät aineet ja lopuksi
hiiva.
Huomaa: ruis- ja kokojyväjauhoista leivottu leipä kohoaa vähemmän kuin vehnäleipä.
7. Kun paistovaihe alkaa, taikina painuu sisäänpäin.
130
Taikina on liian kevyt. Käytä hiukan
vähemmän nestettä tai hiivaa tai kokeile
ohjelmaa, jossa on lyhyempi
nostatusaika. Voit myös koettaa lisätä
suolaa.
8. Taikina on liian pehmeää tai tahmeaa.
Taikinan rakenne voi parantua, jos
siihen lisätään lusikallinen jauhoja
alustusvaiheen aikana.
9. Taikinaa on vaikea vaivata.
Lisää lusikallinen vettä alustusvaiheen
aikana.
RESEPTEJÄ
Ruisvehnä-soijaleipä
Ainekset:
750g 900g Ainekset
1 1
1
/
2
tl Kuivahiivaa
225 270 g Vehnäjauhoja (esim.
hiivaleipäjauhoja) (type 550)
195 235 g Ruisjauhoja (tyyppi 1150)
2 2 tl Suolaa
1
1
/
2
1
1
/
2
tl Sokeria
160 190 ml Vettä
140 170 ml Kirnupiimää
1
1
/
2
2 tl Hapantaikinajuurta
30 35 g Soijanjyviä
1 1 tl Leipämaustetta
Ohjelma: 1 STANDARDI
Tummuusaste: KESKITASO
Soijanjyvät lisätään äänimerkin jälkeen.
Sipulileipä
Ainekset:
750g 900g Ainekset
1
1
/
2
2 tl Kuivahiivaa
270 325 g Hienoja vehnäjauhoja
(tyyppi 405)
180 215 g Ruisjauhoja (tyyppi 1150)
1
1
/
2
2 tl Suolaa
1
/
2
1 tl Sokeria
165 200 ml Vettä
135 160 ml Kirnupiimää
40 50 g Paistettuja sipuleita
Ohjelma: 2 VAALEALLE/
RANSKANLEIVÄLLE
Tummuusaste: KESKITASO
Paistetut sipulit lisätään äänimerkin jälkeen.
Juustoleipä
Ainekset:
750g 900g Ainekset
1
1
/
2
1
1
/
2
tl Kuivahiivaa
270 325 g Vehnäjauhoja (esim.
hiivaleipäjauhoja) (type 550)
180 215 g Ruisjauhoja (tyyppi 1150)
1
1
/
2
2 tl Suolaa
1
/
2
1 tl Sokeria
180 215 ml Vettä
135 160 ml Kirnupiimää
50 60 g Hienoksi raastettua
emmentaljuustoa
Ohjelma: 1 STANDARDI
Tummuusaste: TUMMA
Juusto lisätään äänimerkin jälkeen.
131
Vehnäleipä
Ainekset:
750g 900g Ainekset
1 1
1
/
2
tl Kuivahiivaa
220 260 g Vehnäjauhoja (esim.
hiivaleipäjauhoja) (type 550)
230 280 g Karkeita vehnäjauhoja
(tyyppi 1050)
1
1
/
2
2 tl Suolaa
1
/
2
1 tl Sokeria
1 1 rkl Hapantaikinajuurta
210 250 ml Kirnupiimää
120 145 ml Maitoa
Ohjelma: 1 STANDARDI
Tummuusaste: KESKITASO
Vehnäleipä
Ainekset:
750g 900g Ainekset
1 1
1
/
2
tl Kuivahiivaa
270 325 g Karkeita vehnäjauhoja
(tyyppi 1050)
180 215 g Hienoja vehnäjauhoja
(tyyppi 405)
1
1
/
2
2 tl Suolaa
1
1
/
2
2 tl Hunajaa tai
sokeriruokosiirappia
1 2 tl Hapantaikinajuurta
270 325 ml Vettä
Ohjelma: 1 STANDARDI
Tummuusaste: TUMMA
Vehnäleipä
Ainekset:
750g Ainekset
1 tl Kuivahiivaa
500 g Vehnäjauhoja (esim.
hiivaleipäjauhoja) (type 550)
2 rkl Sokeria
2 rkl Hunajaa
1 tl Suolaa
185 ml Maitoa
Ohjelma: 5 HIIVATAIKINAKAKUT
Hedelmäleipä
Ainekset:
750g 900g Ainekset
1 1
1
/
2
tl Kuivahiivaa
230 280 g Vehnäjauhoja (esim.
hiivaleipäjauhoja) (type 550)
220 260 g Ruisjauhoja (tyyppi 1150)
1
1
/
2
2 tl Suolaa
1
/
2
1 tl Sokeria
300 360 ml Greippimehua
Ohjelma: 1 STANDARDI
Tummuusaste: TUMMA
Valkoinen leipä/Ranskanleipä
Ainekset:
750g 900g Ainekset
1 1
1
/
2
tl Kuivahiivaa
390 470 g Hienoja vehnäjauhoja
(tyyppi 405)
2 2
1
/
2
rkl Sokeria
1
1
/
2
2 tl Suolaa
1
1
/
2
2 rkl Voita
150 180 ml Maitoa
120 145 ml Vettä
Ohjelma: 2 VAALEA/
RANSKANLEIPÄ
Tummuusaste: KESKITASO
Täysjyväruis-vehnäleipä
Ainekset:
750g 900g Ainekset
1
1
/
2
2 tl Kuivahiivaa
225 270 g Karkeita vehnäjauhoja
(tyyppi 1050)
225 270 g Karkeita vehnäjauhoja
(tyyppi 1050)
1 1
1
/
2
tl Suolaa
1
/
2
1 tl Sokeria
285 340 ml Vettä
2 3 rkl Hapantaikinajuurta
Ohjelma: 3 TÄYSJYVÄ
Tummuusaste: TUMMA
132
Leseleipä
Ainekset:
750g 900g Ainekset
1 1 tl Kuivahiivaa
340 405 g Vehnäjauhoja (esim.
hiivaleipäjauhoja) (type 550)
125 175 ml Vehnäleseitä
2 2 rkl Sokeria
2 2 rkl Maitojauhetta
1 2 tl Suolaa
2 2 rkl Voita
225 270 ml Vettä
Ohjelma: 1 STANDARDI
Tummuusaste: KESKITASO
Pizzataikina
Ainekset:
Ainekset
2 tl Kuivahiivaa
400 g Vehnäjauhoja (esim.
hiivaleipäjauhoja) (type 550)
2 tl Suolaa
1 tl Sokeria
3 rkl Oliiviöljyä
230 ml Vettä
Ohjelma: 8 TAIKINA
-
Poista taikina paistovuoasta kun ohjelma on
loppunut.
-
Voitele paistolevy oliiviöljyllä ja levitä
taikina kaulimella.
-
Anna taikinan kohota huonelämpötilassa
noin 30 minuuttia.
-
Levitä taikinan päälle haluamasi täytteet.
Paista esilämmitetyssä 200° C uunissa 15–20
minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja
levinnyt tasaisesti ja taikina on reunoilta
ruskettunut.
Sekaleipä
Ainekset:
750g 900g Ainekset
1 1
1
/
2
tl Kuivahiivaa
225 270 g Vehnäjauhoja (esim.
hiivaleipäjauhoja) (type 550)
225 270 g Ruisjauhoja (tyyppi 1150)
1
1
/
2
2 tl Suolaa
1
/
2
1 tl Sokeria
210 250 ml Vettä
110 135 ml Luonnonjogurttia
1 2 tl Hapantaikinajuurta
Ohjelma: 1 STANDARDI
Tummuusaste: KESKITASO
Kauraleseleipä
Ainekset:
750g 900g Ainekset
1 1 tl Kuivahiivaa
270 325 g Vehnäjauhoja (esim.
hiivaleipäjauhoja) (type 550)
80 100 g Kauraleseitä
1 1
1
/
2
rkl Sokeria
1
1
/
2
2 tl Suolaa
1
1
/
2
2 rkl Voita
300 360 ml Maitoa
Ohjelma: 3 TÄYSJYVÄ
Tummuusaste: KESKITASO
Valmiina saatavat paistovalmiit sekoitukset
Kaupoissa on erilaisia paistovalmiita
taikinasekoituksia.
-
Laita paistovuokaan enintään 500 g
sekoitusta ja tarvittava määrä
kuivahiivaa. Sekoituspakkauksen koosta
riippuen voit ehkä käyttää vain puolet
pakkauksesta kerrallaan.
-
Lisää tarvittava määrä nestettä.
Ohjelma: STANDARDI, VAALEA/
RANSKANLEIPÄ tai TÄYSJYVÄ
käytetystä jauhotyypistä riippuen
Hillo, Marmeladi
Perusresepti koostuu hyvin hienonnetuista
tai soseutetuista hedelmistä tai marjoista ja
hillosokerista. Tarkat ohjeet hedelmien tai
133
marjojen ja sokerin keskinäisistä määristä löytyvät hillopaketin yhteydessä.
-
Ennen kuin hedelmät tai marjat leikataan hienoiksi paloiksi tai soseutetaan, ne täytyy
pestä ja, mikäli tarpeellista, kuoria.
-
Pane hedelmät tai marjat paistovuokaan yhdessä hillosokerin kanssa, mutta varo
täyttämästä enempää kuin kaksi kolmannesta vuoasta, sillä hillo voi vaahdota
keittämisen aikana. Tätä vaihetta täytyy valvoa tarkasti.
-
Aloita ohjelma HILLO, MARMELADI.
-
Kun ohjelma on päättynyt, irroita pistoke pistorasiasta ja ota paistovuoka varovasti pois,
käyttäen patalappua.Jos tarpeellista, vähennä syntynyttä vaahtoa kevyesti sekoittamalla.
-
Laita hillo tai marmeladi varovasti etukäteen valmisteltuihin purkkeihin. Käännä
jälkeenpäin kannet tiukasti kiinni ja annan purkkien jäähtyä.
Paistovuoka tulisi puhdistaa perusteellisesti käytön jälkeen.
Lisätietoja resepteistä
Tässä ohjeessa annettuja reseptejä voi muunnella maun mukaan lisäämällä omavalintaisia
ainesosia.
Voit lisätä esimerkiksi vehnänalkioita, auringonkukansiemeniä, yrttejä, kuminansiemeniä,
jauhettua pippuria, jauhettuja pähkinöitä, mysliä, maissirouhetta, ohuita pekonikuutioita
jne. Aineita voidaan lisätä äänimerkin jälkeen seuraavissa ohjelmissa: STANDARDI,
PIKA, VAALEA/RANSKANLEIPÄ ja TÄSYJYVÄ.
Leipäkone on tarkoitettu resepteille, joissa on korkeintaan 550 g jauhoja. Älä käytä jauhoja
maksimimäärää enempää, jotta taikina ei kohoaisi ulos paistovuoasta ja jotta se alustetaan
kunnolla.
Ainesten tulee olla huoneenlämpöisiä.
Sokeri lisää hiivan kohotustehoa ja tekee kuoresta tummemman ja paksumman.
Suola lisää taikinan koostumuksen kiinteyttä ja hidastaa kohoamista.
Jos lisäät reseptiin nestemäisiä aineksia, varmista että vähennät vastaavasti reseptissä
mainittua nestemäärää. Tämä koskee esimerkiksi munien, tuorejuuston tai jogurtin
lisäämistä.
Paistotulos riippuu monista tekijöistä, kuten ilmanpaineesta, kosteudesta, veden
kovuudesta, huoneen ja ainesten lämpötilasta. Jos resepti ei toimi odottamallasi tavalla,
kannattaa muunnella reseptejä kohdassa ‘Tavanomaisia ongelmia’ kuvatuilla tavoilla.
Erityistietoja allergisille
Tässä leipäkoneessa voidaan käyttää myös erityisiä, vilja-allergista kärsiville suunnattuja
jauhoseoksia. Leivästä tulee suhteellisen tiivistä silloinkin, kun käytetään suurempia määriä
hiivaa tai leivinjauhetta.
Tässä tapauksessa tulisi kuitenkin käyttää vain STANDARDI-ohjelmaa ja valita tumma
tummuusaste. Tällä ohjelmalla leipään syntyy vahvempi kuori.
Gluteiinittomia jauhoja käytettäessä emme suosittele esiohjelmoinnin käyttämistä. Aloita
ohjelma aina heti, kun ainekset on lisätty laitteeseen.
Jos huomaan jauhoja jääneen paistovuoan reunoille, avaa kansi alustusvaiheen aikana, ja
työnnä jauhot kumisen taikinalastan avulla takaisin taikinan joukkoon, jotta se alustuu
oikein. Sulje sitten kansi.
Kun käytät hiivaa, tulee taikinakoukku poistaa viimeisen alustusvaiheen jälkeen. Jauhota
sormesi kevyesti ennen taikinakoukun irrottamista. Taikinakoukun poistaminen on
välttämätöntä, jotta vältetään ilmakuplien syntyminen leivän sisälle, koska taikina nousee
vain vähän. Lisää taikinan päälle muutama pisara öljyä ja levitä se tasaisesti taikinan
pinnalle taikinalastalla tai sormilla. Öljyäminen ehkäisee syvät halkeamat, joita voi muuten
134
syntyä korkean paistolämpötilan vuoksi. Sulje lopuksi kansi.
Gluteiinittoman leivän valmistukseen kaupoissa saatavilla olevat leivontaseokset ovat
kaikkein sopivimpia.
Lyhenteet:
tl = teelusikka (mittalusikka: 1 tsp.) = 5 ml
1
/
2
tl = puoli teelusikallista
rkl = ruokalusikka (mittalusikka: 1 tbs.) = 15 ml
g = gramma
ml = millilitra
Mittakuppi: 1 kuppi = 200 ml
Jätehuolto
Käytöstä poistettavat laitteet tulisi viedä jätteiden hyötykäyttöasemalle.
TAKUU
Laitteelle myönnetään 2 vuoden takuu, joka koskee valmistus- ja ainevikoja, ostopäivästä
lukien yksilöityä ostokuittia vastaan yleisten Suomessa kulloinkin alalla voimassa olevien
takuuehtojen mukaan. Mikäli laitetta käytetään väärin, käyttöohjeen vastaisesti tai
huolimattomasti, vastuu syntyvistä esine- ja henkilövahingoista lankeaa laitteen käyttäjälle.
Valmistuttaja: Severin Elektrogeräte GmbH, Saksa
Maahantuoja:
Oy Harry Marcell Ab
PL 63, 01511 VANTAA
Puh (09) 870 87860
Fax (09) 870 87801
www.harrymarcell.fi
135
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188

SEVERIN 160 BREAD-MAKER Omistajan opas

Kategoria
Bread making machines
Tyyppi
Omistajan opas
Tämä käsikirja sopii myös