Ruoanlaittovinkkejä
•
Vältä kannen avaamista savustamisen aikana kypsymisen tarkkailemiseksikaan. Lämpö karkaa avatun kannen kautta
ja pidentää ruuan kypsennysaikaa.
•
Jos avaat kannen kypsennyksen aikana, nosta se sivulle, älä suoraan ylös. Kannen nostaminen ylös aiheuttaa savus-
timessa ilmavirtauksen, joka nostattaa tuhkaa ruokaan.
TULEN SÄÄTELY
On ehdottoman tärkeää pitää savustimen lämpö vakaana, tasaisena ja kohtuullisena, noin +70 °C Savustimen ulkokuorta
tulisi pystyä juuri hipaisemaan kypsennysalueen kohdalta ilman, että ulkokuori polttaa kättä.
Jos tuli on liian suuri, sulje savustimen kansi ja kannessa oleva ilmaventtiili. Voit myös heittää tuleen märkiä puulastuja.
Tämä alentaa lämpötilaa hiukan ja muodostaa kytysavua, joka korostaa ruuan makua.
Jos tuli on liian pieni, avaa kannen ilmaventtiili ja alarungon luukku. Tämä lisää vetoa ja kohentaa tulta.
VEDEN LISÄÄMINEN KYPSENNYKSEN AIKANA
Kaada vesi hiljalleen suppilon tai nokallisen astian avulla ylärungossa olevan luukun kautta.
HIILTEN TAI POLTTOPUIDEN LISÄÄMINEN KYPSENNYKSEN AIKANA
•
Poista savustimen kansi hitaasti ja avaa alarungon luukku varovasti grillikintailla.
•
Käytä pitkävartisia pihtejä hiilten tai polttopuiden lisäämiseen. Vältä tuhkan ja kipinöiden sekoittamista liikkeelle.
•
Sulje luukku ja laita savustimen kansi paikalleen, kun hiilet tai polttopuut palavat jälleen hyvin.
TULEN SAMMUTTAMINEN
•
Laita savustimen kansi paikalleen.
•
Sulje kaikki ilmaventtiilit ja luukut. Tämä tukahduttaa tulen. Voit myös kokeilla hiilloksen peittämistä hiekalla. Älä käytä
vettä sammuttamiseen!
HUOLTO
JOKA KÄYTÖN JÄLKEEN
•
Kun hiillos on täysin hiipunut ja savustin on kokonaan jäähtynyt, harjaa tuhkat hiilipannulle ja heitä ne pois.
•
Harjaa varovasti kiinni palanut materiaali kypsennysritilöiltä ja hiiliarinalta messinkisellä grilliharjalla tai rypistetyllä
alumiinifoliolla. Nämä puhdistusvälineet eivät varovasti käytettynä vaurioita pintakäsittelyä. Pyyhi jäänteet pois talous-
paperilla.
SÄÄNNÖLLISIN VÄLIAJOIN
Pidä savustimestasi hyvä huoli ruostumisen välttämiseksi.
•
Käytä lämmintä saippuavettä kypsennysritilöiden ja hiiliarinan, valuma-altaan ja hiilipannun, sekä savustimen sisä- ja
ulkopintojen puhdistukseen.
•
Huuhtele hyvin vedellä.
•
Kuivaa pehmeällä kankaalla tai paperipyyhkeellä. Älä jätä savustinta, altaita, pannuja tai ritilöitä ja arinoita valumaan
kuivaksi.
•
Ruostumisen ehkäisemiseksi voitele kansi, kypsennysritilät ja vesipannu ohuelti kasvipohjaisella ruokaöljyllä. Kuivaa
paperipyyhkeellä. ÄLÄ öljyä hiiliarinaa, hiilipannua, äläkä savustimen sisäpintaa.
JOS RUOSTETTA ILMENEE
Savustimen ulkopinnassa:
•
Puhdista ja kiillota kaikki ruosteläikät grilliharjalla.
•
Paikkaa vauriokohdat kuumuutta kestävällä maalilla.
Savustimen sisäpinnassa:
•
Puhdista ja kiillota kaikki ruosteläikät grilliharjalla.
•
Voitele vauriokohdat kasvipohjaisella ruokaöljyllä ruostumisen estämiseksi. Kuivaa paperipyyhkeellä. Älä koskaan
maalaa savustimen sisäpintoja.
VAROITUS
Älä käytä teräviä esineitä tai hankaavia puhdistusvälineitä tai -aineita kypsennysritilöiden, hiiliarinan, tai savustimen puhdis-
tukseen. Nämä vaurioittavat savustimen pintaa.
Rasvajäänteiden poistamiseksi kannen sisäpinnalta, harjaa ne pois messinkiharjalla tai rypistetyllä alumiinifoliolla. Vähennät
rasvan kertymistä, jos pyyhit kannen sisäpinnan talouspaperilla tai puhdistat sen saippuavedellä joka käytön jälkeen kannen
ollessa vielä lämmin (mutta EI KUUMA).
68
|
www.barbecook.com