www.barbecook.com 55
7 HYÖDYLLISIÄ VIHJEITÄ
7.1 Aromin lisääminen puulastujen
avulla
Voit lisätä ruokaan aromeja lisäämällä tuleen aromatisoituja
puulastuja. Voit käyttää lastuja kahdella tavalla:
• Liota lastuja vedessä 10 minuuttia, poista vesi ja ripottele
lastut hiilien tai puiden päälle.
• Laita lastut foliotaskuun, tee taskuun reikiä haarukalla ja laita
tasku hiilien tai puiden päälle.
Käytitpä kumpaa menetelmää tahansa, älä koskaan lisää lastuja
ennen kuin hiilet tai puut on peittynyt hienoon, vaaleaan
tuhkakerrokseen.
Barbecook tarjoaa kolmea erityyppistä aromisoitua puulastua:
7.2 Ruoan kosteuden säilyttäminen
Voit pitää ruoan kosteana lisäämällä nestettä (vesi, liemi, viini
jne.) liemialustaan aloittaessasi savustuksen. Tarkista alusta
säännöllisesti savustuksen aikana ja lisää nestettä tarpeen
mukaan. Toimi seuraavasti:
1 Avaa rungon alaosassa oleva luukku.
2 Kaada neste varovasti liemialustalle suppilon tai nokallisen
pannun avulla.
3 Sulje rungon alaosassa oleva luukku.
7.3 Kannen nostaminen
Savustuksen aloittamisen jälkeen on vältettävä kannen
avaamista. Joka kerta, kun kansi avataan, laitteesta poistuu suuri
määrä lämpöä ja savua. Tämä pidentää ruoan valmistusaikaa.
Jos kantta on kuitenkin avattava, nosta kantta kallistaen. Älä
nosta kantta suoraan ylöspäin. Kannen nostaminen suoraan
ylöspäin kierrättää ilmaa laitteessa, jonka seurauksena ruoan
päälle voi nousta tuhkaa.
7.4 Laitteen käyttö grillinä
Jos et suojaa ruokaa hiileltä tai puilta liemialustalla, voit käyttää
laitetta grillin tapaan. Toimi seuraavasti:
1 Sytytä laite kohdassa “6 Ruoan savustaminen” kuvatulla
tavalla.
2 Asenna ruoanlaittoritilä rungon alimman renkaan
telineeseen. Varmista, että ritilän reuna istuu tukevasti tukia
vasten.
3 Laita ruoka grilliin.
7.5 Laitteen käyttö tulisijana
Tarvitset sanomalehden, sytykkeitä (standardin EN 1860-3
mukaisesti), puuta (risuja, oksia, halkoja) ja pitkän tulitikun.
1 Poista hiiliritilä hiilikulhosta (rungon pohjalla).
2 Rypistä muutama arkki sanomalehtipaperia ja laita ne
hiilikulhoon.
3 Lisää paperien väliin sytykkeitä. Käytä ainoastaan standardin
EN 1860-3 mukaisia sytykkeitä.
4 Laita paperien päälle risuja, oksia ja muutama halko. Vihjeitä:
• Varmista, että sytykkeet eivät peity täysin.
• Älä laita tulisijaan liikaa halkoja heti alussa. Voit lisätä
halkoja, kun ensimmäiset halot ovat syttyneet.
5 Sytytä sytykkeet pitkällä tulitikulla. Sytykkeiden pitäisi
sytyttää paperi, risut, oksat ja lopulta halot nopeasti.
8 LAITTEEN HUOLTAMINEN
8.1 Tuhkan poistaminen
On suositeltavaa poistaa tuhkat jokaisen käyttökerran jälkeen.
Tuhkasäiliön avulla tämä tapahtuu erittäin nopeasti. Toimi
seuraavasti:
1 Anna laitteen jäähtyä kokonaan.
2 Poista kansi, rungon ylempi rengas, ruoanlaittoritilät sekä
liemialusta laitteesta.
3 Poista hiiliritilä ja harjaa tuhkat hiilisäiliöön.
4 Nosta tuhkasäiliö kulhosta ja kaada tuhkat ämpäriin.
5 Asenna säiliö takaisin hiilikulhoon.
8.2 Korin, grillin ja ritilän puhdistaminen
On suositeltavaa puhdistaa savustuskori, ruoanlaitto- ja hiiliritilät
joka käyttökerran jälkeen Barbecook-puhdistusaineella. Toimi
seuraavasti:
1 Suihkuta vaahto puhdistettavan osan päälle ja anna sen
vaikuttaa jonkin aikaa.
Vaahto värjäytyy irrottaessaan likaa ja rasvaa.
2 Poista vaahto pehmeällä sienellä ja vedellä.
3 Huuhtele osa huolellisesti puhdistamisen jälkeen ja kuivaa
huolellisesti ennen varastointia. Tällä tavoin vältät ruosteen
syntymisen.
2
Voit myös puhdistaa korin, grillin ja ritilät miedolla
puhdistusaineella tai natriumvetykarbonaatilla. Älä
koskaan puhdista näitä osia uuninpuhdistusaineilla.
2
Voitele ruoanlaittoritilät ja savustuskori pienellä määrällä
kasviöljyä ennen varastointia. Tällä tavoin voit ehkäistä
ruosteen syntymistä. Älä koskaan öljyä hiiliritilää.
8.3 Liemialustan ja rungon
puhdistaminen
On suositeltavaa puhdistaa laitteen liemialusta ja runko (sisä- ja
ulko-osat) joka käyttökerran jälkeen:
• Puhdista osat vedellä ja miedolla puhdistusaineella sekä
pehmeällä sienellä tai liinalla.
• Huuhtele osat huolellisesti puhdistamisen jälkeen ja kuivaa
ne huolellisesti ennen varastointia.
2
Voitele liemialusta ja laitteen ulko-osat pienellä määrällä
kasviöljyä ennen varastointia. Tällä tavoin voit ehkäistä
ruosteen syntymistä. Älä koskaan voitele laitteen sisäosia
öljyllä.
8.4 Kannen puhdistaminen
Kanteen kertyy usein hieman rasvaa savustuksen aikana. Rasvan
kertymisen ehkäisemiseksi on suositeltavaa puhdistaa kannen
sisäosa joka käyttökerran jälkeen. Toimi seuraavasti:
1 Odota, että kansi jäähtyy hieman. Kannen ei pitäisi olla liian
kuuma kosketettavaksi.
Aromi
Voimakkuu
s
Sopiva ruoka
Omena Mieto Hirvi, kala, riistalintu
Tammi Medium Porsas, riistalintu
Hikkoripuu Voimakas Porsaan kyljykset, grillikylki, paistit
MAN_SMOKERXL_BBC_160106_A.book Page 55 Wednesday, January 6, 2016 4:12 PM