20
S
AMSUNG ELECTRONICS
FI
Ruoanlaitto-opas
MIKROAALLOT
Mikroaaltoenergia tunkeutuu ruokaan, jossa sitä vetää puoleensa vesi, rasva ja sokeri,
joihin se lopulta imeytyy.
Mikroaallot kiihdyttävät ruoka-aineen molekyylien liikettä. Molekyylien nopea liike luo
kitkaa, ja siitä aiheutuva kuumuus lämmittää ruoan.
RUOANVALMISTUS
Mikrouunissa käytettävät astiat:
Ruoka-astioiden tulee päästä läpi mikroaaltoenergiaa mahdollisimman suuren tehon
aikaansaamiseksi. Mikroaallot heijastuvat takaisin metallista, kuten ruostumattomasta
teräksestä, alumiinista ja kuparista, mutta ne läpäisevät keramiikan, lasin, posliinin ja
muovin sekä paperin ja puun. Sen vuoksi ruokaa ei saa koskaan valmistaa uunissa
metalliastioita käyttäen.
Mikrouunivalmistukseen sopivat ruoat:
Useat eri ruokatavarat sopivat valmistettaviksi mikrouunissa. Näitä ovat esim. tuoreet
ja pakastevihannekset, hedelmät, pasta, riisi, vilja, pavut, kala ja liha. Etu- ja
jälkiruokakastikkeet, keitot, haudutetut vanukkaat, säilykkeet ja maustesäilykkeet
voidaan myös valmistaa mikrouunissa. Yleisesti ottaen mikrouunivalmistus on
ihanteellinen mille tahansa ruoalle, joka muuten valmistettaisiin keittolevyllä.
Lisätietoja voin tai suklaan sulattamisesta on erikoisvihjeitä käsittelevässä luvussa.
Ruoka-aineiden peittäminen kuumennuksen ajaksi
On tärkeää peittää ruoat kuumennuksen ajaksi, koska haihtuva vesi nousee ylöspäin
ja myötävaikuttaa kypsymisprosessiin. Ruoka voidaan peittää eri tavoilla, esim. ker-
aamisella lautasella, muovikannella tai mikrouunikäyttöön sopivalla kelmulla.
Jäähtymisajat
Kun kuumennus on suoritettu valmiiksi, on tärkeää antaa lämmön tasaantua jonkin
aikaa ruoka-annoksessa.
Pakastevihannesten kypsentäminen
Käytä sopivaa kannellista lasipyreksikulhoa. Kuumenna peitettynä minimiajan - katso
taulukosta. Jatka kuumentamista, kunnes olet tyytyväinen tulokseen.
Kuohkeuta vihanneksia pari kertaa kuumennuksen aikana ja kerran sen jälkeen. Lisää
suolaa, yrttejä tai voita kuumennuksen jälkeen. Pidä kannen alla jäähtymisjakson
ajan.
Ruoka Annos Teho Aika Jäähtymi Ohjeet
(min) saika (min)
Pinaatti 150 g 600 W 4
1
/
2
- 5
1
/
2
2-3 Lisää 15 ml (1 ruokalusikka)
kylmää vettä
Parsakaali 300 g 600 W 9-10 2-3 Lisää 30 ml (2 rkl)
kylmää vettä
Herneet 300 g 600 W 7
1
/
2
- 8
1
/
2
2-3 Lisää 15 ml (1 rkl)
kylmää vettä
Vihreät pavut 300 g 600 W 8-9 2-3 Lisää 30 ml (2 rkl)
kylmää vettä
Sekalaiset vihannekset
300 g 600 W 7
1
/
2
- 8
1
/
2
2-3 Lisää 15 ml (1 rkl)
(porkkanat, herneet, maissi)
kylmää vettä
Sekalaiset vihannekset
300 g 600 W 8-9 2-3 Lisää 15 ml (1 rkl)
(kiinalaistyyppiset)
kylmää vettä
CE2727(FI2) 2/4/02 2:48 PM Page 20